Procurorii generali din mai multe state americane invocă o lege federală de acum 40 de ani, pentru a reduce prețul și a pentru a crește producția medicamentului Remdesivir, folosit în tratarea COVID-19. România primește mâine 25 de mii de doze, în urma demersurilor făcute de Comisia Europeană.

Procurorii au solicitat Departamentului pentru Sănătate să folosească mijloacele legale pentru a crește oferta și a reduce costurile medicamentului antiviral produs de Gilead Sciences. Legea Bayh-Dole, din 1980, permite agențiilor federale să revoce licența de producere a unui medicament, în cazul în care o companie are costuri prea mari sau nu reușește „să atenueze în mod rezonabil nevoile de sănătate sau siguranță” ale populației.

Autoritățile federale pot astfel forța compania producătoare să împartă licența pentru produs cu alte companii, pentru a crește producția la nivel național, dar și pentru a face medicamentul mult mai accesibil.

În prezent, costul unui tratament de cinci zile cu Remdesivir este de 3.120$ (520$ pe flacon), pentru pacienții cu asigurare privată. Procurorii invocă faptul că prețul împiedică accesul la tratament și pune presiune pe bugetele de sănătate, publice și private. 

Guvernul SUA a semnat un acord cu Gilead pentru cel puțin cinci sute de mii de doze de tratament, blocând practic aproape toată producția și stocul de Remdesivir în Statele Unite, între iulie și septembrie. Cu toate acestea, medicamentul a fost insuficient și pentru SUA, iar Comisia Europeană se străduiește să îl aducă și pentru cele mai afectate țări europene. Mâine vor sosi în România 25 de mii de flacoane de Remdesivir, cea mai mare cantitate după Spania, în urma demersului făcut de autoritățile europene.

Surse alternative: Reuters, USA Today

Folosim cookies