Similar unui sistem de roaming, sistemul va face posibilă înregistrarea persoanelor în timp ce călătoresc în afara țării de origine, precum și transmiterea unor notificări în țara în care a călătorit o persoană ce se dovedește ulterior infectată, după ce a părăsit țara respectivă. Se urmărește astfel și o îmbunătățire a siguranței pentru turism și călătorii.

Până acum nouă state membre UE (Austria, Croația, Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia, Letonia și Polonia) au lansat aplicații de urmărire a contactelor pe sistemele dezvoltate de Google și Apple. Separat de cele nouă, Franța și Ungaria au construit aplicații proprii, cu date stocate pe serverele guvernamentale.

Pentru construcția platformei care va integra aplicațiile la nivel european și va fi gata în câteva săptămâni, Comisia a semnat un acord cu companiile germane SAP și Deutsche Telekom. Cele două au făcut aplicația națională Corona Warn App din Germania, descărcată până acum de 16 dintre cele 83 de milioane de locuitori ai țării.

Și România și-a propus să construiască o astfel de aplicație, dar responsabilii de proiect spun că va fi gata într-un an.

Sursa: Reuters

Foto: Mika Baumeister/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday