Comisia Europeană a propus alocarea de fonduri în plus pentru a combate știrile false pe Internet, stabilind un sistem de avertizare rapidă pentru a pune în alertă guvernele și pentru a împinge companiile de tehnologie să facă eforturi suplimentare în a combate dezinformarea înainte de alegerile europene de anul viitor, scrie Reuters.

Proiectul Comisiei Europene, care trebuie aprobat de liderii UE, face parte din încercarea de a opri ceea ce Statele Unite, NATO și UE numesc a fi încercările Rusiei de a submina democrațiile prin campanii de dezinformare. Rusia a negat în mod repetat astfel de acțiuni.

,,Există dovezi puternice care indică faptul că Rusia este o sursă primară de dezinformare în Europa. Dezinformarea face parte din doctrina militară a Rusiei și face parte dintr-o strategie de împărțire și slăbire a Occidentului”, a declarat vicepreședintele Comisiei, Andrus Ansip.

Înainte de alegerile din mai 2019, Comisia dorește să vadă ca gigantii tehnologici precum Facebook și Google sunt de acord să intensifice eforturile de eliminare a conținutului înșelător sau ilegal. Aceasta ar include incitarea la ură, extremismul și vânzarea online a produselor contrafăcute.

Comisia propune implementarea unui mecanism de ,alertă rapidă” pentru a avertiza guvernele, astfel încât acestea să poată ajuta la dezvoltarea campaniilor de dezinformare.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday