Decizia a fost luată la finalul unei întâlniri ce a durat două zile, la care au participat experți ai Rezervei Federale (Fed – Banca Centrală a SUA). Reprezentanții Comitetul Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) au subliniat că nu consideră potrivită o scădere a dobânzii de referință până ce rata inflației nu va ajunge la 2% sau mai puțin.

Poziția FOMC, scrie Reuters, lasă incertă orice estimare legată de o posibilă dată pentru momentul în care dobânda de referință va începe să fie redusă. De altfel, oficialii Fed și-au subliniat îngrijorarea că, din punct de vedere economic, primele luni ale anului 2024 nu au adus nimic pentru a putea să ia măsura scăderii inflației.

Din iulie anul trecut, dobânda de referință a fost constant menținută la o valoare cuprinsă între 5,25% și 5,5%, cea mai mare din ultimele două decenii. Analiștii anticipau că o scădere va fi aplicată în martie anul acesta. Experții și-au revizuit în acest context prognoza, luând în calcul chiar ca dobânda de referință să fie din nou majorată. 

Președintele Fed, Jerome Powell, a declarat luna trecută că probabil va dura “mai mult decât se aștepta” până la o decizie de scădere a dobânzii.

Surse: Reuters, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday