Financial Times analizează instalarea frenetică a sistemelor fotovoltaice în țările vest-europene și corelează acest fenomen cu prețurile foarte mici la care au ajuns acestea, în condițiile în care producția globală de panouri va atinge 1.100 gigawați, adică de trei ori mai mult decât cererea prognozată de Agenția Internațională pentru Energie.

“De ce să-ți faci un un gard din altceva când poți pune panouri solare, chiar dacă acestea nu sunt aliniate perfect pentru soare?”, a comentat pentru FT Martin Brough, șeful diviziei de cercetări climatice de la BNP Paribas Exane. Panourile captează mai puțină lumină solară atunci când sunt folosite pe post de gard, în poziție verticală, față de poziția înclinată, pe acoperiș, dar procesul de instalare costă mai puțin, iar eficienața lor este mai mare iarna, atunci când soarele coboară pe cerul din emisfera nordică.

“Costul de instalare – forța de muncă, schele – reprezintă cea mai mare parte a cheltuielilor pe care le are o gospodărie care instalează un sistem fotovoltaic pe acoperiș, poate avea sens. Panourile solare devin atât de ieftine încât le punem peste tot”, a spus Jenny Chase, analist solar principal la BloombergNEF.

Totuși, remarcă FT, problemele legate de capacitatea rețelei de a primi o producție suplimentară, care nici nu este constantă, afectează majoritatea țărilor, iar acestea nu pot fi rezolvate ușor și rapid. Este nevoie de investiții în infrastructură, iar “așteptarea ca panourile să fie conectate la rețelele electrice pune la încercare răbdarea industriei și a gospodăriilor”.

În acest timp, Comisia Europeană se angajează să evalueze prețurile panourilor solare venite din China și să subvenționeze industria europeană, care riscă să fie falimentată de prețurile foarte mici ale acestora. Potrivit Bloomberg, prețul unui panou a coborât la doar 11 cenți americani per watt (102 euro/kW) și este de așteptat să scadă în continuare. Dar la sub 15 cenți per watt, deja numeroase companii spun că nu mai pot susține investiții în capacități de producție din Europa.

Analiza integrală pe FT.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday