Începând din 2025, Dacia va participa în calitate de constructor la Raliul Dakar din cadrul campionatului mondial de rally raid.

“Raliul Dakar va fi un teren de testare și un laborator de idei pentru Dacia. El va permite testarea și verificarea unor noi soluții ingenioase, atât în termeni de funcționalitate outdoor, cât și în domeniul energiei”, transmite Dacia într-un comunicat de presă, precizând că “înainte de a se angaja în sezonul Dakar 2025, prototipurile Dacia vor fi testate, încă din 2024, în Raliul Marocului”.

Francezul Sébastien Loeb, de nouă ori campion mondial de raliu, și Cristina Gutiérrez Herrero, pilot de raliu din Spania (foto, alături de directorul Dacia, Denis le Vot), vor concura oficial pentru echipa Dacia încă din 2024 cu ocazia fazelor de testare.

Loeb participă la Dakar din 2016. În 2021, el a condus vehiculul Bahrain Raid Xtreme Hunter proiectat și construit de compania britanică Prodrive. Tot cu Prodrive va lucra și Dacia pentru a-și dezvolta mașina prototip de tip 4×4. Nu este clar despre ce model este vorba, dar este de așteptat ca până în 2025, Dacia să lanseze o versiune de serie a SUV-ului Bigster și o nouă versiune Duster.

“Dacia va aborda acest proiect incitant bazându-se pe competențele Renault Group și pe experiența companiei Prodrive în domeniul dezvoltării de vehicule de rally-raid. De aproape 40 de ani, Prodrive este unul din actorii majori ai sportului auto pe plan mondial, ajutând numeroase mărci să câștige campionate internaționale”, transmite Dacia în comunicat.

Vehiculele de competiție Dacia care vor participa la raliul Dakar vor utiliza combustibil sintetic produs de Aramco. “Sinteza acestui tip de combustibil se realizează cu energie electrică regenerabilă. Pe întregul ciclu de producție, combustibilii sintetici au o amprentă de carbon inferioară celei a carburanților derivați din petrol”, conchide Dacia.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday