În raportul final publicat de Comisia Europeană se arată că “România și-a arătat deja angajamentul ferm de a funcționa în conformitate cu statul de drept” dar și că această evoluție va continua să fie evaluată prin mecanismele de acordare a fondurilor europene și de monitorizare a PNRR.

Mecanismul de monitorizare MCV a fost introdus în 2006 ca o condiție pentru aderarea României și Bulgariei la Uniunea Europeană (la 1 ianuarie 2007), europenii considerând că deși reformele din justiție implementate în anii premergători aderării creau cadrul necesar funcționării statului de drept, acestea ar fi fost reversibile. În cei 15 ani de monitorizare cele mai tensionate momente, consemnate ca atare prin MCV, au fost în perioada 2017-2020, când schimbarea OUG 13 și schimbarea legilor justiției au confirmat ipoteza reversibilității unei justiții independente.

Acum, se arată în document, “Comisia consideră că progresul înregistrat de România în cadrul MCV este suficient pentru a considera respectate angajamentele asumate la momentul aderării sale la UE”.

Bulgaria a ieșit din mecanismul de monitorizare prin MCV în 2019. Menținerea acestuia a fost invocat deseori pentru păstrarea celor două țări îm afara Spațiului Schengen.

“Comisia va ține seama în mod corespunzător de observațiile Consiliului, precum și ale Parlamentul European, înainte de a lua o decizie finală cu privire la România, în conformitate cu Decizia MCV”.

După publicarea raportului, președintele Iohannis a declarat că “MCV s-a încheiat astăzi. Avem confirmarea clară că România a făcut pașii necesari pentru consolidarea statului de drept. Îndeplinim recomandările și obligațiile stabile în MCV. Acesta este ultimul raport MCV de țară. De acum, țara noastră va fi monitorizată la fel că celelalte state. Felicit autoritățile pentru aceste rezultate. Îmi exprim recunoștința și pentru eforturile diplomatice care au contribuit la atingerea acestui obiectiv. Mulțumesc Comisiei Europene și Ursulei von der Leyen, pentru susținerea constantă. Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre trebuie să continue. Eficiența justiției și combatarea corupției să rămână constante și ireversibile”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday