UPDATE

Vice-amiralul Kay-Achim Schoenbach și-a prezentat demisia, sâmbătă seară, potrivit Deitsche Welle, după ce în cursul zilei declarația sa a devenit virală pe internet, iar guvernul german a fost nevoit să facă o declarație publică față de aceasta.

Știrea în forma inițială

Șeful marinei germane a declarat, la o reuniune din India, că Vladimir Putin vrea să fie tratat ca un egal de către Occident. “Ceea ce el  își dorește cu adevărat este respect. Și Doamne! a-i oferi cuiva respect este un preț mic… Este ușor să-i acorzi respectul pe care îl cere și, probabil, chiar îl și merită”, a spus Schoenbach. El a vorbit despre Rusia ca fiind o țară veche și importantă și a mai spus că deși acțiunile Rusiei în Ucraina trebuiau abordate, “peninsula Crimeea nu se va mai întoarce niciodată la Ucraina”. În context, Schoenbach vorbește despre faptul că Putin acțiunea lui Putin în Ucraina încearcă să spargă unitatea europeană, și că ar fi mai multă nevoie de Rusia alături de Occident pentru a contracara China.

Videoclipul a devenit viral pe internet și a forțat guvernul german să reacționeze și să se distanțeze de comentariile amiralului Schoenbach. Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin a declarat, de asemenea, că “Amiralul Schoenbach va avea ocazia să-și exprime părerile în fața șefului apărării”.

Ministerul de Externe ucrainean a cerut Germaniei să respingă public comentariile șefului marinei, întrucât acestea ar putea afecta eforturile occidentale de a detensiona situația.

Incidentul vine în contextul refuzului guvernului german de a exporta armament către Ucraina, dar și a declarației Estoniei, țară membră NATO, potrivit căreia Germania i-a refuzat permisiunea de a ajuta Ucraina cu armament de proveniență germană. De asemenea, avioanele trimise de Marea Britanie cu rachete antitanc pentru Ucraina au ocolit spațiul aerian german.

Sursa: Deutsche Welle

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday