Războiul pensiilor abia începe. Și este un război între generații…

Moise Guran

Chestiunea naționalizării fondurilor de pensii este una serioasă, despre care eu v-am mai vorbit, iar după ce Fondul NN a trimis notificări individuale clienților săi, revin asupra acestui subiect pentru a face câteva clarificări importante. Liderii PSD au reacționat dur, amenințând cu demiterea lui Mișu Negrițoiu, crucificarea ING, atacarea Olandei cu rachete anti-grindină (și alte chestii proiectate direct din visul de putere greităghein al lui Dragnea), dar să observați faptul că în scrisoarea către asigurați, NN formulează așa: „Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari.”

Este că pesediștii n-au suflat o vorbă despre înghețarea valorii procentului, nici despre blocarea parțială a virării acestuia? De ce nu? Pentru că acest lucru s-a mai întâmplat în trecut sau pentru că n-a fost niciodată exclus pentru viitor?

Cât despre naționalizarea… În februarie, când vă spuneam aici că mă tem de naționalizarea fondurilor de pensii private Pilonul II, făceam doar niște observații legate de coincidența sumei acumulate până acum în aceste fonduri, peste 7 miliarde de euro, cu cea a sumei la care va ajunge deficitul sistemului public de pensii, potrivit cifrelor din programul politic al PSD. Este o similaritate bizară, care mie mi-a dat fiori atunci când am descoperit-o, mai ales cunoscând, nu informații de acum, ci un istoric al discuțiilor care s-au tot dus pe sub masă în ultimii șapte ani. Ori de câte ori unui guvern nu i-au ajuns banii, s-a găsit un deștept care să propună naționalizarea fondurilor private obligatorii. Înghețarea valorii a fost soluția de compromis. Însă, din punct de vedere juridic, e vorba de același lucru (doar cantitativ diferit) de la parte la întreg – Este vorba de dreptul de proprietate.

Dar, este posibilă naționalizarea pensiilor private obligatorii, având în vedere faptul că în Constituția României dreptul la proprietate este garantat? Eu aș fi tentat să spun că nu, nu este posibil, dar uite că în Ungaria a fost posibil, în Polonia a fost posibil, iar de când Curtea Constituțională a României a devenit mai mult o curte constituțională a PSD, mă tem de orice speță ajunge acolo, căci fiecare decizie ne poate mutila Constituția.

De altfel, impresia mea a fost că și în scrisorile individuale trimise clienților de cei de la NN, ei vorbeau mai mult cu autoritățile statului. Asigurându-i pe cetățeni că se vor lupta pentru dreptul lor de proprietate, au transmis de fapt Guvernului mesajul că nu vor muri în liniște, că vor da statul în judecată și că ar fi bine să nici nu se gândească la naționalizarea celor 7 miliarde de euro.

Dar paleta de lucruri rele care se pot întâmpla pensiilor private e mult mai largă de atât. Țineți cont că, acum zece ani, când au fost introduse, ele au fost obligatorii doar pentru cei care aveau până în 35 de ani (au putut opta și cei care aveau peste această vârstă). Perversitățile astea de acum i-ar afecta, așadar, mai ales pe cei care au azi până în 45 de ani, adică o clasă socială activă, care n-a beneficiat de pomenile PSD, ba chiar a mai și ieșit în număr mare în stradă, din principiu, nu de foame, transmițând guvernării un mesaj clar – NU suntem de vânzare toți cei din țara asta.

Dar, căci mai există și un mare DAR, natura juridică a contribuției la sistemul de pensii a fost întotdeauna controversată. Ea nu are natură fiscală, deci nu e o taxă, nici impozit nu e. Teoretic, o contribuție la sistemul public reprezintă o parte din banii pe care tu îi câștigi și îi pui deoparte tot pentru tine, la bătrânețe. Și, deși este obligatorie, mare atenție! contribuția nu este impozitată! Este adică un venit, din muncă sau alte activități, pe care îl dăm obligatoriu statului cu împrumut și ni-l întoarce la bătrânețe, de regulă devalorizat și sub condiția unui vot pentru cel mai populist dintre partide sau pentru cel care deține cele mai jegoase televiziuni, alea de țin burtiere cu litere de-o șchioapă, pe care scriu zilnic ”CE SE ÎNTÂMPLĂ CU PENSIILE ROMÂNILOR”.

De când contribuim (parțial) la sistemele private, banii noștri de pensie sunt tot neimpozitați, și tot la stat ajung, tot sub formă de credit (fondurile de genul NN plasează mai ales în titluri de stat), doar că hoțul de stat plătește dracului și el o dobândă, astfel încât banii noștri să-și conserve cât de cât valoarea pentru când nu om mai putea munci și om avea nevoie de ei. Acum, având în vedere aceste lucruri, dar și tot scăndălăul de după scrisoarea NN, ia, ghici, ce mai poate face Dragnea cu ei, în condițiile globalizării veniturilor (un sistem în care indiferent ce ți se impozitează la sursă, cu adevărat important e ce ți se deduce pe gospodărie?)
Dar ăsta e deja alt subiect. Vă las să vă gândiți la pensie și revin asupra subiectului contribuțiilor în contextul unui profilat impozit pe global.

P.S. Dacă Mișu Negrițoiu a transmis într-adevăr un semnal de îngrijorare (ASF neagă ferm), atunci Mișu Negrițoiu e un erou care nu merită lăsat singur în fața tăvălugului PSD. Nu am pensia la NN, n-am avut niciodată conturi la ING, dar apreciez foarte mult scrisoarea pe care această companie a trimis-o asiguraților. S-ar putea să-mi reconsider opțiunile financiare. Bănuiam cu toții că vin vremuri grele. Dacă stăm cuminți, fiecare în colțul lui, atunci o să fim ca mieii la tăiere.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

52 răspunsuri la Războiul pensiilor abia începe. Și este un război între generații…

 • Calina
  Aprilie 17, 2017 la ora 18:23

  Pensia nu este un depozit, o economie, un fond cunoscut in ziua prezenta sau in ziua implinirii varstei de pensie, 65 ani.
  Pensia are proprietatea stranie de a curge pana la moarte. Si nimeni nu stie cat mai are de trait.
  Daca am sti, ar fi foarte simplu, am face economii fiecare individual, am imparti suma realizata la numarul de luni care ne-au mai ramas de trait si am numi rezultatul „pensie lunara”. Misterul este numitorul!! Statul garanteaza ca fiecare cetatean primeste pensia pe toata durata vietii…. Si nu NN, angajatorul sau individul. Companiile de asigurare folosesc gresit termenul de „pensie”, este vorba de un fond de economie pe care il voi primi in ziua cand implinesc 65 sau esalonat in urmatorii x ani, pana la epuizarea fondului, dar nu pentru restul vietii mele. Si fond de economii fiind, normal ca poate fi mostenit de urmasi, daca mor cumva mai devreme. De asemenea, e nostim ca tot ei zic Asigurare de viata la ceva ce este evident Asigurare in caz de moarte (a titularului, clientului), probabil sa nu indispuna clientii cu ganduri negre…

  Răspunde
   
  1. Calina
   Aprilie 17, 2017 la ora 19:10

   Dar in afara de grija pt pielea proprie, la batranete, mai este componenta umanista, sociala: societatea poarta de grija si membrilor saraci sau nepasatori sau bolnavi care nu au realizat economii si nu au alta sursa de subzistenta pentru restul zilelor lor, in afara de pensie. Traim intr-o societate civilizata, acestea sunt regulile. In multe tari din Asia, Africa nu exista nici un sistem public de pensii, asa ca acolo asigurarea de batranete sunt copiii (preferabil baieti) care te vor ingriji si „iti vor da un pahar de apa”. Just think about it!
   Dar si in Europa este relativ nou sistemul
   Cum necum, suntem toti in aceeasi barca si nu avem alta scapare decat sa ne purtam de grija unii altora, noi batranilor de azi, milenialii noua si tot asa… Iar asta nu este optional.

   Răspunde
    
 • Dan T.
  Aprilie 16, 2017 la ora 11:06

  > Teoretic, o contribuție la sistemul public reprezintă o parte din banii pe care tu îi câștigi și îi pui deoparte tot pentru tine, la bătrânețe.

  Eu am înțeles că pensiile de stat se vor plăti întotdeauna din contribuțiile celor care lucrează în acel moment, nu din cele proprii.
  De unde problema viitorului apropiat, cu plătitori din ce în ce mai puțini.

  Sau acel „teoretic” e pus să simplifice explicația?
  Mi se pare că mai mult întunecă ideea.

  Răspunde
   
 • Sin
  Aprilie 16, 2017 la ora 09:31

  Hristos a inviat! Multa sanatate,bucurii si pace in suflet.

  Răspunde
   
 • Mos Gerila
  Aprilie 15, 2017 la ora 13:14

  Mai, cristi, cum ai contribuit tu din 2000 pana-n 2009, din moment ce Pilonul 2 exista abia din Mai 2008?

  Probabil tu ti-ai facut o asigurare de viata cu componenta de economisire, dar aceasta nu are absolut nicio legatura cu Pilonul 2 sau Pilonul 3 de pensie. Ai semnat ca primarul si ai cumparat o asigurare, iar acum te plangi aiurea.

  (PS: Cand iti faci asigurare la masina si nu se intampla niciun accident, asiguratorul iti returneaza toti banii? Ma indoiesc!)

  Răspunde
   
 • H.
  Aprilie 15, 2017 la ora 02:19

  Iote că l-au găsit pe Ghiță! Planul de guvernare al PSD începe să-şi arate roadele: tinerii IT-işti se întorc în ţară!!

  Răspunde
   
 • Anca Paduraru
  Aprilie 15, 2017 la ora 00:09

  ba, a scris bine omul, pentru ca citeste era si-la-bi-sit … comprende?

  Răspunde
   
 • Sin
  Aprilie 14, 2017 la ora 16:48

  Daca cineva crede ca o sa traiasca decent din pensie o sa aiba o mare surpriza,dupa ce-si iau comisioanele,inflatie etc. randamentul real e fix pix.Personal consider ca putem avea variante mai bune dar acestea necesita studiu,cercetare,analiza etc..

  Răspunde
   
 • AltDaniel
  Aprilie 14, 2017 la ora 11:34

  Acum am vazut.. felicit pe „DanielIV” si „H.” care exprima aceeasi parere cu mine. Moise mai bine te lasi de chestiile astea… sau, CUM TE SFATUIESC de ceva vreme, PUNE MANA si CI-TES-TE !

  Răspunde
   
  1. Madalina T
   Aprilie 14, 2017 la ora 19:59

   :))) Cum adica CITES „cratima” TE ? Cred ca sfatul este, mai degraba, valabil pentru dvs. ” Citeste un manual de gramatica!”

   Răspunde
    
   1. adrian
    Aprilie 19, 2017 la ora 19:49

    E doar împărțit pe silabe desteapto

    Răspunde
     
 • Alexandru ninel
  Aprilie 14, 2017 la ora 11:34

  Să vedem cum ne garantează statul dreptul asupra banilor depuși la pensia privată

  Răspunde
   
  1. cristi Carcotasul
   Aprilie 14, 2017 la ora 20:56

   Statul nu trebuie sa-ti garanteze nimic daca ai depus banii la o societate privata! E treaba ta daca te fraieresc! Eu personal am depus pentru pensie la hotii astia timp de 10 anii (2000-2009) In total 100 milioane. In august 2009, la „aniversarea politei” am constatat ca adunasem in 10 ani doar 99 de milioane, adica pierdusem un milion! Si, oricum, banii din 2000 sau 2001 nu erau echivallenti cu cei din 2009 (vezi cursurile de schimb) si pe de alta parte, cine nu a facut afaceri profitabile in perioada de boom economic 2003-2008? Am reziliat polita la ING – actual NN si mi-au dat doar 63 de milioane. Deci pierdere 36 de milioane in 10 ani! Asa ca le urez succes fraierilor care continua sa cotizeze la bunastarea olandezilor. Eu, unul, m-am fript cu ei!

   Răspunde
    
 • AltDaniel
  Aprilie 14, 2017 la ora 11:27

  Moise, imi pare rau ! Oare impostura ta din domeniile istorie, politica, sociologie, educatie trece si in economie ?!?! Folosesti cuvinte si idei GRESITE si incep sa te banuiesc de REA CREDINTA si manipulare de cea mai joasa speta ! Acei bani NU pot fi nationalizati pentru ca ei au RAMAS IN ACEEASI proprietate ca si inainte de infiintarea acestor fonduri de pensii si DOAR ADMINISTRAREA lor a fost data unor firme private ! Ori iti bati joc de noi, ori manipulezi, ori pur si simplu NU STII !!! Tot ce ar putea sa faca PSD-ul ar fi sa schimbe ADMINISTRATORUL acestor bani ! Adica sa nu ii mai ADMINISTREZE acest firme private ci – din nou – STATUL. Evident ca NU sunt de acord cu aceasta idee DAR TU induci lumea in eroare voit sau din nestiinta ! Repet, poate intelegi si tu Moise, ACEI BANI nu pot fi NATIONALIZATI pentru ca forma lor de proprietate NU s-a schimbat nici o clipa !!! Doar administrarea lor POATE suferi modificari !

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 14, 2017 la ora 13:43

   Ok, statul a dat acesti bani prin lege unor firme private spre administrare si ii poate lua inapoi ca sa-i administreze el statul oricand. Nu putea „statul” Dragnea sa spuna asa cum spuneti dvs aici? Atunci de ce au amendat NN (amenda care eu nu cred ca va fi platita caci nu vad o instanta care sa nu admita o contestatie la aceasta amenda pentru vorbe)? Pentru minciuni? S-au suparat politicienii (Dragnea) ca mai mint si altii crezand ca numai ei au dreptul de a mintii poporul?

   Răspunde
    
  2. Allez
   Aprilie 15, 2017 la ora 00:12

   Băboule ,tu eşti un idiot util…ca mulți altii 😂😂

   Răspunde
    
 • Stelian
  Aprilie 14, 2017 la ora 11:14

  Acum si la subiect:
  Aceasta amenda NN o va suporta din dobanzile pe care statul le plateste la acei bani? Daca da, nu NN este cea amendata ci cei care au bani in acel fond la acea firma.

  Răspunde
   
 • Stelian
  Aprilie 14, 2017 la ora 11:07

  Nu-i asa ca cel mai greu este sa stam ca mieii la taiere? Cu cat suntem mai sus pe scara sociala cu atat mai mult e mai greu sa suferim pe nedrept. E, asta a facut Imparatul Universului, Mielul lui Dumnezeu, Cel care are toata puterea asupra tot ce a creat, a imbracat natura noastra, a creatiei, si s-a lasat ucis „ca mieii la taiere”. Am fost tare unit de acest gest atunci cand am inteles de ce l-a facut si anume ca a suferit pedeapsa pentru toate pacatele mele ca eu sa fiu gasit nevinovat la judecata gandurilor, vorbelor si faptelor mele. Stiu ca va va supara cuvintele mele, dar cum as putea sa nu le spun cand Imparatul Universului a facut asa ceva pentru mine si pentru oricine crede Evanghelia, adica ce am spus pana aici. Stiu, este cel mai greu lucru de crezut, ca cineva cu atat de multa putere sa poata suferii atat de multa umilinta sfarsind viata de aici dezbracat si pironit pe un lemn. De obicei noi oamenii apreciem alt fel de victorii si alt fel de salvatori.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 14, 2017 la ora 11:09

   * unit = uimit

   Răspunde
    
 • Ana
  Aprilie 14, 2017 la ora 10:31

  pe de alta parte am mai mare increde in NN decat in PSD, asta e dezastru!! si cel mai mare dezastru e ca o sa fie vai de noi la batranete, ca nu o sa fie bani pt pensiile noastre, si din pacate platim rate nu putem altfel sa ne asiguram batranetile ca nu mai avem de unde sa punem bani deoparte!!!

  Răspunde
   
 • H.
  Aprilie 14, 2017 la ora 00:48

  Moise, o întrebare: în momentul de față pensiile sunt impozitate sau nu? Sunt confuz asupra acestei dileme deoarece impozitarea pensiilor pare să fie sub controlul Parlamentului și al guvernului (știu că, hăt, în trecut, nu erau impozitate, apoi Boc a introdus impozitarea lor, nu știu cum mai e acum).
  Prin urmare, dacă în prezent pensiile ar fi impozitate, nu văd niciun schepsis în ”contribuția -la pilonul II- nu este impozitată” căci ar fi clar vorba de o dublă impozitare. Dacă nu (și eu încă voi contribui ani buni la acest pilon de pensii), atunci ar trebui impozitate pentru că AȘA AR FI CORECT. Restul, că de ce nu primim o dobîndă cinstită (adică la ‘prețul pieței’) pe sumele respective, e altă discuție (importantă, dar altă discuție).
  Să dea naiba să încerce ceva legat pilonul II: cu puțin noroc, mă veți vedea în înregistrări, eu voi fi ăla cu pancartă mare pe care scrie ”MAI MULTĂ CONSTITUȚIE, MAI PUȚINE LEGI” (s-ar putea, pt impact, să scriu ”mai puțin Parlament” însă și guvernul poate emite texte cu efect de lege.
  Prin pancarta respectivă aș vrea în primul rînd să atrag atenția celorlalți cetățeni că dreptul lor ”sfînt” de vot nu face nici două parale cît timp ALȚII au puterea de a stabili CUM va fi folosit acel vot (vezi alegerea primarilor într-un singur tur versus două).
  Și pe verso am ceva de scris, despre CCR. Stay tunned. 🙂

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Aprilie 13, 2017 la ora 22:53

  Poate gestul NN merita aplaudat.
  Amenda ASF catre NN de 750 mii lei mi se pare o prostie. Ca autoritate amendez o firma ca le cere colaboratorilor, clientilor sa se informeze. Daca increderea scade, scade nu din cauza NN, ci din cauza politicienilor care au tot lansat znonuri (reale sau nu). Pe politicieni cine ii amendeaza pentru declaratiile lor (ce scad increderea). Am uitat, ei au imunitate? Ar trebui sa regandim aceasta imunitate.
  Si tot raul spre bine: PSD dezminte categoric proiectul de nationalizare a pilonului 2 de pensii. Nu cred ca d-l Dragnea va indrazni sa se dea dupa corcodus, sa spuna ca programul PSD prevede altceva, ca el il stie din scoarta in scoarta, etc.
  Si cireasa de pe tort in Romania: am inteles la stiri ca d-l Dragnea e numit presendintele comisiei care evalueaza furtul la votul din 2009. Cred ca e o premiera: condamnatul judeca speta in care a fost condamnat. Mai ramane ca si ucigasul sa judece victima.
  PS: sper ca opiniile in spatial public nu se amendeaza pentru ca scad increderea oamenilor in PSD.
  Cu respect,

  Răspunde
   
 • Marius
  Aprilie 13, 2017 la ora 21:44

  Ce facem ? Mutam pensiile la nn in semn de solidaritate ?

  Răspunde
   
 • Stefan
  Aprilie 13, 2017 la ora 19:31

  Eu am o problema cu faptul ca statul ma obliga sa imi tin economiile blocate in conturile unei firme tim de cateva zeci de ani. De ce? Sunt banii mei, iar daca ce spui tu, ca nu reprezinta taxa sau impozit e adevarat, se poate vorbi de o ingradire a proprietatii si in momentul de fata: statul ma obliga sa imi cedez proprietatea (banii) unui tert pt cateva zeci de ani. Eu unul as face altceva: as lasa acel procent la dispozitia Cetateanului cu multe optiuni: sa plateasca pensie privata (daca vrea el, nu pt ca i-o impune statul), sa cumpere actiuni la start-up-uri sau firme consacrate sau sa ii foloseasca el pt a porni o afacere care sa ii asigure batranetea. Imagineaza-ti 7 miliarde de euro investiti in economie, nu in conturile unei banci care ii da statului cu dobanda…de ce nu pot sa imi asigur viitorul singur, folosind banii mei sa cumpar actiuni la o firma ce poate ajunge noul fb, sau la dacia, sau chiar la o banca, sa iau dividende de azi, nu peste 30 ani? Sigur, nationalizarea e furt, dar si sa ma limitezi in a bloca banii in conturile a 10-12 firme pe muulti ani e un soi de actiune de tip mafiot. Da tu banii la astia obligat, ca ti-i dau ei peste 30 ani inapoi

  Răspunde
   
  1. Alexandra
   Aprilie 13, 2017 la ora 21:28

   Pentru ca nu toata lumea e capabila sa faca ceva productiv cand i se pun niste bani in brate si i se spune descurca-te. Ingradind libertatea de decizie, statul, cel putin teoretic, se asigura ca pana si cel mai tolomac dintre romani va avea ce sa puna pe masa la batranete.

   Răspunde
    
   1. Cristina
    Aprilie 14, 2017 la ora 11:52

    Chiar credeti ca statul se gandeste la binele nostru? Sau doar se foloseste de acesti bani – e o sursa de venituri pe care o ruleaza.

    Răspunde
     
  2. H.
   Aprilie 14, 2017 la ora 01:49

   Nu sunt avizat în chestiune, deci ceea ce vă zic e din propria percepție: dacă-mi aduc bine aminte, cînd s-a înființat ‘pilonul II de pensie’, a fost o oareșce campanie cum că acest ‘pilon’ este opțional și cei care nu optează pt el își vor plăti (ACELAȘI) contribuții către sistemul obișnuit de pensii. Or, dacă așa stau lucrurile, acei bani despre care ziceți că sunt ”ai dumneavostră”, de fapt nu prea sunt: fără acest ‘pilon II’ i-ați fi vărsat oricum în sacul fondurilor din care se plătesc pensiile actualilor pensionari (vorba vine, știm cu toții că cea mai mare meteahnă în Ro e punerea banilor ‘la grămadă’ și apoi efectuarea plăților de către guverne după interesul politic).
   Din cîte știu, acest ‘pilon II’ a luat ființă tocmai din acest motiv: se garanta că el va fi folosit doar pentru pensii. Bineînțeles că e naiv (de fapt, și contra-productiv) să ne imaginăm că banii depuși în ‘pilonul II’ stau undeva sub o saltea și ne așteaptă pe noi să ieșim la pensie. Fondurile care le administrează au (și trebuie să aibă) posibilitatea de a investi în aproape orice ar spori valoarea depozitelor.

   Răspunde
    
   1. H.
    Aprilie 14, 2017 la ora 02:19

    Cînd am zis ‘aproape orice’, asta înseamnă, contrar a ceea ce sugera un alt comentator, nu investirea în start-up-uri (adică cîștig potențial mare dar și risc de insucces f. mare; astea sunt pt investitorii mici și mulți pe care nu-i doare prea mult dacă au pierdut suma investită), ci investirea în acțiuni cu profit mic (titluri de stat etc) dar sigure (firește, nimic nu-i sigur 100%, dar înțelegeți ideea).

    Răspunde
     
 • alex
  Aprilie 13, 2017 la ora 18:13

  eu am la bcrpensii dar ma voi muta la NN

  Răspunde
   
 • Constantin
  Aprilie 13, 2017 la ora 17:30

  NN a pornit-o, iar guvernul Dragnea a pretextat ca prin mesajul respectiv a fost afectata increderea populatiei in fondurile de pensii, in sistemul financiar, in economia nationala si in guvern. Adevarat. Doar ca NN avea informatii din interior, altfel ar fi dat o declaratie TV , iar faptul ca au facut publice ingrijorarile i-a scos din minti pe guvernanti. Cam la fel ca la OUG13. Daca l-ar fi putut amenda pe Presedintele Republicii pentru ca a aratat cu degetul spre elefanti ar fi facut-o. Oricum se gandesc sa-l suspende. NN a stricat surpriza 🙂 , iar manevra cu „administrarea publica a fondurilor de pensii private” nu mai poate fi pusa in opera. Dar, nu va suparati, noi i-am votat. Sunt ai nostri, dintre noi, pentru noi. Sa ne traiti, Baroane Dragnea!

  Răspunde
   
  1. Ovidiu
   Aprilie 13, 2017 la ora 23:00

   Santajul cred ca functioneaza.
   Poliicienii au amenintat seful ASF cu demiterea, ASF amendeaza NN. De ce? Pentru ca le cer participantilor sa se informeze?
   Mai bine sa ramanem toti neinformati, sa putem fi manipulate de politicienii cu imunitate.
   Poate seful ASF ar merita demis acum, dar din alte motive.

   Răspunde
    
 • Radu Lazaroiu
  Aprilie 13, 2017 la ora 17:19

  Ciao Moise! Este interesant de vazut regimul de impozitare la maturitatea pensiei atat pilon II cat si III. Ca se primesc banii care vin intr-o singura transa se va stopa la sursa 16%,deoarece asa este regimul fiscal acum.

  Răspunde
   
 • Lucian
  Aprilie 13, 2017 la ora 17:14

  Când vede nori negri, marinarul știe că vine furtuna. Când aude sirena, hoțul știe că apare Poliția. Ce știe Dragnea când vede mesajul de la NN? #Rezist?

  Răspunde
   
 • andrei
  Aprilie 13, 2017 la ora 17:12

  Cei din M.Ap.N. si cei din M.A.I. de la 01.01.2016 oricum numai cotizeaza la fondurile de pensii private obligatorii, nici in anul 2011 nu s-a cotizat deloc, am luni in care am cotizat cu minus la fondul de pensii asa ca ce mai pot spune……pana la pensie e drum lung .

  Răspunde
   
 • DanielV
  Aprilie 13, 2017 la ora 17:01

  Contributia la fondul de pensii e un impozit iar veniturile apartin statului, nu cetateanului. Tot ce inseamna modalitate de calcul si obligatii e reglementat de Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala deci vorbim despre un impozit.
  Statul considera ca nu e un bun admininistrator asa ca da o parte din bani unui fond privat. Banii nu sunt ai contribuabilului sunt ai statului iar contribuabilul nu are acces la ei.

  Singura pensie privata e cea din Pilonul 3 si asta ar trebui sa fie clar pentru toata lumea. Statul, fie ca ne place, fie ca nu, are posibilitatea legala de a muta banii inapoi la buget. Nu ar fi etic pentru ca nu stie sa administreze banii, dar legal vorbind poate face asta.

  Răspunde
   
  1. Kapital
   Aprilie 13, 2017 la ora 17:18

   Indiferent ca este statul sau NN, acestia sunt administratori ai contributiilor iar proprietari sunt contributorii. Dvs confundati cu pilonul public.

   Răspunde
    
  2. MPM
   Aprilie 13, 2017 la ora 18:21

   O opinie tipic bizantina. Statul calareste pe sclavi, nici vorba ca statul sa SERVEASCA pe cetateni.

   Răspunde
    
  3. MPM
   Aprilie 13, 2017 la ora 18:23

   Nu exista ‘banii statului’, exista doar banii contribuabilului.
   Statul nu produce nimic.
   Bagati asta la cap!

   Răspunde
    
 • Florin
  Aprilie 13, 2017 la ora 16:56

  Urmează contestarea amenzii in instanță și un proces pierdut de ASF!

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Aprilie 13, 2017 la ora 17:43

   Nu d-le Florin, urmeza demiterea conducerii ASF (pe care eu o asteptam mai demult) pentru aroganta fata de guvernul Dragnea si pentru ca o institutie aflata sub supravegherea sa precum NN aputut sa trimita astfel de mesaje; sanctiunea este dupa opinia d-lui Dragnea mult prea usoara. (Eu voiam o despartire de dl Negritoiu din alte motive, dar s-ar putea sa-mi fie dor de domnia-sa dupa schimbarile ce vor sa vina 🙂 .) Dl Isarescu a scapat la mustata de demitere, dl Vasilescu a explicat impreuna cu domnia sa ca masurile guvernamentale sunt excelente samd. dar timpul inca nu-i trecut. Pe de alta parte, ne imprumutam la greu…

   Răspunde
    
 • tavi
  Aprilie 13, 2017 la ora 16:56

  fiecare intelege ce vrea, dar nu te ingradeste nimeni sa economisesti pe langa unde vrei tu ciorap, saltea, alta banca, etc.

  Răspunde
   
 • Ioana
  Aprilie 13, 2017 la ora 16:46

  Citat din scrisoarea primita personal: „….De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete.” Dacă mi se permite, voi vedea aceasta scrisoare doar ca o invitație la dat alți bani la NN…pentru economisire suplimentara… și ca sa le fie lor mai bine cu alți bani încasați de la clienți.

  Răspunde
   
 • Daria Predica
  Aprilie 13, 2017 la ora 16:43

  Adevar trist graieste ” gura pacatosului ” !
  Viitorul generatiei 45 de ani va intra in dominatia „terorismului financiar ” pus pe roate de paranoia politica de azi !
  Vai , noua , neam de neimplicati !

  Răspunde
   
 • Kapital
  Aprilie 13, 2017 la ora 16:39

  Orice instanta si din Teleorman chiar, ar da castig cotizantilor si NN.

  Răspunde
   
 • golan
  Aprilie 13, 2017 la ora 16:19

  nu stiu de ce anume poate fi acuzata compania NN sau corporatia ING, in general legat de acea scrisoare. textul invita contribuitorii sai sa se implice democratic pentru a-si proteja drepturile. o invitatie destul de voalata si indirecta, de altfel, dar cat se poate de in ton cu legislatia.

  daca se intampla ceva, ne vom constitui cu totii parte civila in proces. statul va avea de returnat orice prejudiciu cauzat.

  ramane de vazut cum sta treaba.

  Răspunde
   
 • Cristian
  Aprilie 13, 2017 la ora 16:09

  Inca de ieri-alaltaieri cand a iesit dragnea si a dezmintit orice discutie referitoare la nationalizarea P2, am fost convins ca pana in toamna se va face o manarie pe tema asta.
  Cand dragnea zice „nici vorba”, e clar ca l-am prins cu botu’ la borcan.

  Răspunde
   
 • andu
  Aprilie 13, 2017 la ora 16:09

  Cel mai de baza principiu economic este ca statul nu are de unde sa dea la unii decat daca ia de la altii. Si dupa cum a promis sa dea foarte mult, trebuie sa ia si mai mult, de oriunde poate, tot ce poate.
  Restul e gargara.

  Răspunde
   
 • meee
  Aprilie 13, 2017 la ora 16:06

  Eu nu inteleg ceva…
  Pe ce baza legala au dat aceasta amenda?!
  Nici macar nu este o scrisoare de informare care contine cuvinte precum „poate ca” si „daca” ei nu sugereaza decat ca un guvern AR PUTEA face asa ceva, nu ca il vor face.
  Nu ma pricep pentru ca nu sunt jurist, dar nu e inca o metoda de a cere sa fie dati in judecata si cand pierd sa urle ca agenturili si justitia nociva sunt impotriva lor?!

  Răspunde
   
  1. TANO
   Aprilie 13, 2017 la ora 20:26

   Oare se gândește cineva daca mai exista banii ăștia confiscați cu forța. ING .. NN până acum doar a adunat. Când se pune problema să dea înapoi, sa vedeți probleme. Mai țineți minte reclama aia cu ,,dormi liniștit,, de la FANI. Aia au fost mici copiii. S-a întrebat cineva de ce s-a rupt fondul de pensii de bancă? Ia gândiți! Oare nu sunt deja în faliment? Nu ar fi primii care fac asta.

   Răspunde
    
   1. Cornel
    Aprilie 13, 2017 la ora 21:03

    ING a fost in colaps si a fost salvat cu 20 miliarde de EURO de statul olandez pentru ca erau in pericol pensiile a milioane de oameni. Asadar NN care e acum fostul ING a avut si va mai avea probleme in viitor cu lichiditatile, la fel ca toate fondurile mari de pensii din Europa si SUA. Toata lumea crede ca pensiile vor fi mai sigure la privat decat la stat dar asta e o mare minciuna. Asta se va dovedi in timp. Sa nu uitam ca fondurile de pensii cumpara titluri de stat in mare parte cu banii de la angajatii care cotizeaza la fondurile private de pensii si au cheltuieli de administrare destul de mari.

    Răspunde
     
   2. Marius
    Aprilie 14, 2017 la ora 11:08

    E atat de usor sa arunci o privire pe site-ul ASF sau CSSPP inainte sa spui prostii, dar e mai interesant sa iti dai cu parerea fara sa cunosti. NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A. este o firma independenta de ING Bank fie ea din Romania sau din Olanda. Banca depozitara este BRD GSG. Cheltuielile societatii se fac din comisionul de 2,5% din fiecare contributie virata la ei, nu din banii de pensii care se transforma in unitati de fond. Aceste fonduri de pensii trimit zilnic raportari catre ASF si CSSPP si investesc majoritatea banilor in titluri de stat, intrucat regulile impuse de ASF sunt foarte stricte.

    Răspunde
     
    1. Anca Paduraru
     Aprilie 15, 2017 la ora 00:20

     In concluzie, dupa 10 ani de contributie, cat e fondul dvs? ati calculat? dar in momentul pensiei, peste 23, 30 de ani, cati bani veti avea in acest cont? Nu imi raspundeti mie, raspundeti-va dvs.

     Răspunde
      
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase