Un eseu despre obsolescența programată

Irina Vasilescu

Am 28 de ani și sunt la al șaselea telefon mobil. Tata, când îl vede, îi deplânge starea, mă întreabă ce mai fac cu gioarsa aia și insistă să-mi iau altul. Mă întreb de ce.

Foarte proaspăt apăruta carte a lui Serge Latouche, Deteriorare garantată: Eseu despre obsolescența programată, la Editura Seneca, oferă câteva posibile răspunsuri. Scrie acolo despre cum produsele pe care le cumpărăm sunt gândite astfel încât să se strice ușor și să fie mai simplu de înlocuit decât de reparat. Urât, da, și cu un iz de teorie a conspirației, veți zice. Dar ceea ce m-a preocupat citind-o nu a fost neapărat proverbiala și îndelung condamnata fugă după profit a corporațiilor rele, ci efectele secundare asupra mediului: risipa de resurse naturale și crearea de deșeuri de care nu mai știm cum să scăpăm.

Autorul pune asta pe seama cercului vicios creat de publicitate (care creează dorința), credit (care oferă mijloacele de a o satisfacce) și obsolescența programată (care asigură reînnoirea nevoii).

Fără a fi neapărat un pumn amenințător ridicat către societatea consumistă, Deteriorare garantată pune obsolescența programată în context istoric (și se pare că nu e o practică chiar nouă) și economic, îi analizează efectele și, spre final, propune soluții (spoiler: de exemplu, putem încerca să mai renunțăm la obiectele de unică folosință).

Deși puritanii obiectivismului se vor simți jigniți de faptul că autorul adoptă o poziție mai mult decât clară, din fericire nu se califică în categoria cărților care încearcă să convertească. E mai degrabă de luat aminte.

*Serge Latouche va veni în România pentru a discuta exact această tematică și pentru a lansa oficial varianta în limba română a „Deteriorării Garantate” pe 22 și 23 martie. Participarea la evenimente este gratuită, în baza înscrierii. Detalii aici.*

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

23 răspunsuri la Un eseu despre obsolescența programată

 • Prepeleac
  Martie 30, 2017 la ora 01:44

  …ăăă… „obsoles”-CE?
  „spoiler” ?
  Aha! Deteriorarea a ajuns la creieri. Curat programată.

  Altfel, domnu’ colegu’ si-la-bi-si-tor de texte, ani la rînd, la emisiuni – bine, sănătos? (Cel cu „Emăzan” şi alte măiestrii).

  Mulţi bafţi şi obsolescenTZă uşoară!

  Răspunde
   
 • Sino
  Martie 25, 2017 la ora 17:12

  Strict de cazul smartphone-urilor cred ca in cazul Ro. este ipocrizia caracteristica,e cea mai simpla metoda de a se da in stamba!

  P.S. -mai nou si cersetorii au smartphone.

  Răspunde
   
 • Sino
  Martie 25, 2017 la ora 17:07

  Evolutia o sa-si continue ascensiunea,totul este ca discrepantele sociale sa nu creasca in detrimentul paturii majoritare!

  Răspunde
   
 • Liviu
  Martie 24, 2017 la ora 10:28

  Singularity

  Problema este ca datorita evolutiei super exponentiale a tehnologiei telefoanele mobile (unde se vede efectul cel mai clar) devin depasite tehnologic in cativa ani. Asadar nu prea are sens sa fie facute sa supravietuiasca mai mult. Se poate vedea acelasi efect si la alte produse (de ex, comparati o masina de azi cu o masina de acum 10 ani, e o diferenta uriasa de siguranta/tehnologie), dar cu alti timpi de expirare.
  Problema este ca pe masura ce curba supraexponentiala creste durata de viata(durata pana devine depasit) a unui produs scade. Nu-mi dau seama ce se va intampla cand va trebui sa schimbam telefoane la cateva luni, pentru ca cele noi sunt de 2-4 ori mai puternice si cu noi feature-uri…

  Răspunde
   
 • Vasilache
  Martie 22, 2017 la ora 05:53

  Problema este mai complexă. Dincolo de fuga după profit și epuizarea stupidă a resurselor, se mai pune și întrebarea ce să producă toate întreprinderile și oamenii, dacă s-ar face doar produse durabile, care să țină zeci de ani? Aceste produse cu ciclu de viață scurt, determinat din start, înseamnă joburi, adică mijloace de trai pentru mulți oameni.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Martie 22, 2017 la ora 07:06

   Pe asta a povesdtit-o ceva mai frumos Frederic Bastiat pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Era o istorioara emotionanta cu un baietel zvapaiat, fiul unui negustor modest, care se juca cu o piatra…

   Răspunde
    
  2. Octavian
   Martie 23, 2017 la ora 19:47

   Poate am putea muncii 4 ore pe zi…

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Martie 23, 2017 la ora 23:43

    N-are nicio legatura.

    Răspunde
     
 • Vasile
  Martie 20, 2017 la ora 16:35

  La ce ai scris tu ,am 2 variante: sau strugurii sunt acrii,sau esti hater.Din experianta mea proprie,din 2009 de cand am trecut la produse Apple nu pot sa comentez rau despre produsele lor,chiar daca nu sunt perfecte ;insa am avut Dell,HP,Samsung,etc…toate s-au stricat in cca 1 an

  Răspunde
   
  1. Dinu Marcel
   Martie 28, 2017 la ora 19:18

   Asta e reclama mascata.Am un laptop HP de sase ani si jumatate si merge multumitor.Bateria m-a lasat acum un an,in rest OK. Si a fost destul de ieftin.

   Răspunde
    
 • Aurel
  Martie 20, 2017 la ora 10:39

  Omul, tot din natura face parte 😉

  Acum trăim niște momente uimitoare in evoluția speciei noastre…dupa milenii de primitivism, odata cu startul revoluției industriale, ne-am reinventat nevoile in mod constant. Am descoperit noi si noi praguri de atins, noi culmi de cucerit.
  Așadar, nu stiu daca putem vorbi despre responsabilitatea (sau lipsa ei?) speciei. Pur si simplu, daca dispărem si ne renaștem primitivi, tot aici vom ajunge mai devreme sau mai târziu. De sustenabilitate si „Green 100%” nu poate fi vorba pentru o scara atat de larga (i.e. Întreaga populație se pe glob).
  Așadar, bucurați-vă cat puteți…

  Răspunde
   
 • Dondonache
  Martie 19, 2017 la ora 23:55

  Exista și o deteriorare programată a oamenilor, de mici suntem programați că vom trai 60-80 de ani, că după 40-50 ani e normal sa apară diverse boli cronice. Suntem înlocuibili, cu altul mai tânăr și cu un robot.
  Asta cum o tratăm?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 19, 2017 la ora 18:39

  Of! Si mie imi este ciuda ca impactul asupra mediului si amprenta de carbon cresc odata cu fiecare noua achizitie facuta meschin si egocentric in beneficiul confortului personal. Am mai propus pe blogul acesta boicotarea activitatilor poluatoare. Cel mai mare impact asupra mediului il are arderea combustibililor fosili. Pentru inceput propun boicotarea furnizorilor de produse petroliere, renuntam la autovehicule, avioane, trenuri, si mergem pe jos. Apoi, boicotam furnizorii de energie, de electricitate si energie termica, obtinute in cea mai mare parte din surse poluante. Cand am ajuns sa ne obisnuim fara transport de persoane si de marfuri, fara electricitate, fara gaze, caldura si apa calda, computerele devin inutile, apoi putem renunta si la tv, telefoane etc. In cele din urma, propun sa renuntam la hainele moderne si cumpararea de alimente in exces. Putem trai din vanatoare si cules de ciuperci, spre exemplu.

  Răspunde
   
 • Silviu
  Martie 19, 2017 la ora 16:17

  pensia minima s-a maritat dar la ceilalti pensionari dragalasa lia-olguta nu a dat nimic/oare lc kovesi e vinovata? sa vedem bolovanii (mafiotii) din parchete care se bucura la mita second-hand, cu putin tupeu te plimbi in voie prin parchetul constantean si pleci cu ce dosar vrei! nita teodor apara fam basescu, ilicea florentina aparator multinational/http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/eveniment/rascoala-la-parchet//

  Răspunde
   
 • Sabin
  Martie 19, 2017 la ora 14:48

  Ma uitam ieri pe specificatiile Samsung S8, o bijutierie tehnologica avand pretul estimativ pentru versiunea basic 3600 lei. Am de doi ani un Lumia 640 care a costat undeva la 700 lei, atunci, 440 lei acun, a fost si este inca exact cat trebuie de „smart” pentru nevoile mele, as fu frustrat sa îmi crape. Totusi amintindu-mi de primul meu telefon, Nokia 5510 si comparându-l cu 640-ul meu de azi, nu găsesc cuviincios sa blamez fabricantii ca fac lucruri care nu (mai) durează o viată, nici sa ironizez oamenii care plătesc 3.600 lei pe un smart, evolutia fabuloasa din ultimii 10 ani ar fi fost altfel imposibila.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Martie 19, 2017 la ora 15:06

   Da, se poate spune si asa, ca este pretul progresului aceasta avalansa de lucruri pe care suntem cumva fortati sa le schimbam la intervale din ce in ce mai mici de timp.

   Răspunde
    
 • Daniel
  Martie 19, 2017 la ora 09:06

  Obsolescenta programata sau cum incalzirea globala si protejarea mediului e doar o gogoasa ca politicienii sa poata motiva introducerea de noi taxe.

  Răspunde
   
 • Sorin
  Martie 19, 2017 la ora 07:27

  Pe această temă,există un documentar f. bun făcut de „Arte” în care se detaliază subiectul. Unul din primele cazuri, în USA, începe în anii 30, în cazul fabricării becurilor. Companiile s-au aliat şi au făcut un cartel în care îşi impuneau ca durata de viată a becurilor să nu depăşească 1000 de ore, în situația în care progresul tehnic făcea becurile tot mai fiabile şi vănzările scăzuseră. Proces de peste 10 ani cu rezultat dezamăcitor. Şi alte exemple… De văzut

  Răspunde
   
 • Berghian Sergiu Daniel
  Martie 18, 2017 la ora 21:15

  Ce să mai vorbim de opțiunile date cu pipeta de către cei de la Apple.

  Numai corupții și snobii cumpără produse Apple.

  Ca să nu mai vorbim despre reclamele lor mincinoase la adresa Microsoft…

  Răspunde
   
  1. Aurel
   Martie 20, 2017 la ora 10:40

   Haha, acri rău strugurii, nu? :)))

   Răspunde
    
 • Stelian
  Martie 18, 2017 la ora 19:31

  Locuim pe o planeta in era deteriorarii ei. Nu stiu si nici nu imi pot imagina perioada pamantului in care s-a dezvoltat si au aparut noi specii, dar pentru mine e clar ca noi traim partea descendenta a vietii acestei planete, perioada disparitiei unor specii si a unor resurse, iar acest lucru se accelereaza mereu. Chiar daca am putea scoate profitul companiilor din ecuatie, tot ramane nevoia din ce in ce mai mare de locuri de munca, ceea ce inseamna productie mai mare.

  Răspunde
   
  1. Aurel
   Martie 20, 2017 la ora 10:44

   Planeta nu se deteriorează, ci se transforma. Daca raportam durata vieții pe Pământ, la durata existentei Sistemului Solar, ne rezulta timp suficient incat sa reapară specii similare (cel putin pana la începerea deteriorării Soarelui, care inca mai are „gaz”, sa funcționeze mult si bine)

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Martie 20, 2017 la ora 11:59

    Deteriorarea este tot o transformare, dar una fara sperante de mai bine.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase