Cioc! Cioc! Aplicația Biziday NU mai transmite alerte de cutremur

Moise Guran

Din capul locului vă spun, pentru aceia dintre dumneavoastră care poate nu conștientizați asta, că un jurnalist nu poate avea un portofoliu mai important decât Credibilitatea. Poți să spui orice, poți să faci analizele lu’ Pește, dacă nu te crede lumea, ca jurnalist nu exiști. Ceea ce o să vă povestesc azi sunt gândurile mele din aceste zile, cu referire la Alerta de Cutremur din Aplicația Biziday, precum și modul în care o intenție mai veche de a mea, transformată în realitate, mi-a afectat probabil grav credibilitatea.

Rareori oamenii fac exerciții sau planuri de dezastru, doar pentru că trebuie. De regulă, dacă le dai ceva în schimb, rezultatul e altul. DSU a făcut o grămadă de filmulețe informative, a comunicat cum a putut mai bine proceduri pentru situații de cutremur major, în continuare oamenii fug pe scări de la etajul X sau chiar sar pe geam cum se mișcă puțin lustra. De ce? Pentru că trebuie să ai o educație a rațiunii foarte temeinică pentru ca aceasta, rațiunea, să nu fie paralizată de cel mai puternic instinct, cel de supraviețuire. Cutremurul activează instantaneu o spaimă de moarte, implicit instinctul de supraviețuire, iar acesta paralizează, cum spuneam, rațiunea.

Cum omul nu a inventat încă niciun mecanism prin care să combată tremurul scoarței terestre, tot ceea ce se poate face la un cutremur este să te ferești cât mai bine de efectele acestuia. Or, asta se poate doar raționând, iar spaima de moarte poate fi înfrântă cu Educație. Asta a fost credința mea și asta ne-am și propus să facem cu Alerta de Cutremur din Aplicația Biziday. Nu altceva.

În altă ordine de idei, scopul Alertei de Cutremur, a fost să îi facă pe utilizatori, oferindu-le ceva la schimb (o avertizare timpurie), să vadă filmulețul de trei minute, postat pe youtube. În conceperea filmulețului am avut în vedere trei lucruri:

1. Să fie scurt, ca să-l vadă cât mai multă lume;

2. Să includă un singur call to action (bagă-te sub o grindă!);

3. Să inducă o îndoială privind iminența unui cutremur în cazul declanșării Alertei (este un experiment, se poate declanșa accidental).

În legătură cu punctul trei am avut dezbateri infinite cu toți colegii mei, jurnaliști, IT-iști, dar și cu specialiști în comunicare și marketing. Toți mi-au spus că e rău pentru aplicație, că dă sentimentul că e făcută pe genunchi când noi ne-a dat peste cap să o facem într-un fel în care nu s-a mai făcut până acum în România. Rar procedez așa, dar în legătură cu filmulețul respectiv mi-am impus punctul de vedere. De ce? Pentru că nu am găsit altă modalitate mai puternică decât Îndoiala, Neîncrederea, pentru a-i convinge pe utilizatori să nu acționeze sub primul impuls. La declanșarea Alertei ei ar fi trebuit să-și amintească – Moise a spus că se poate declanșa accidental. Să ne băgăm totuși sub grindă, că nu se știe!

Băgatul sub grindă e un pic altceva decât fugitul pe scări sau săritul pe geam. Am greșit? Nu știu ce să zic… Vineri seara unii au fugit pe scări. Deci, da, cu ei am greșit. Cert este că deși aproape 200 de mii de oameni au aplicația, după două luni de la lansare, filmulețul care era scopul Alertei de Cutremur, a fost vizionat de puțin peste 40 de mii. Așadar, o rată mică de succes pe partea de Educație, o rată mare de risc, pe partea de Isterie. De altfel, după primele zile în care am vorbit și noi, dar a existat și un mare interes pentru Alerta de Cutremure, aplicația s-a promovat singură, pentru știri, simplitate, claritate (gratuitate, poate, nu știu) și am multe motive să cred că cei mai mulți utilizatori nici nu au avut această alertă. Alții au închis-o (dar tot au fost victimele farsei de vineri seara, o să vedeți imediat de ce).

Despre securitatea aplicației vă pot spune că am făcut cam tot ce puteam face, iar Alerta de Cutremur a avut un privilegiu special. Asta tocmai pentru că e complet automatizată, nu depinde de oameni. Colegii care se ocupă de partea asta de securitate mi-au interzis să dau orice detaliu tehnic legat de incidentul de vineri seara. Vă pot spune doar atât. În toamnă, înainte de implementarea Alertei și lansarea Aplicației, am mers cu un expert în securitate cibernetică la Institutul pentru Fizica Pământului și am avut cu cei de acolo o discuție legată de modul în care cooperăm și ne securizăm în privința Alertei de Cutremur. Și ne-am securizat bine!

Rezultatul a fost că Alerta de Cutremur NU a fost spartă, ea NU s-a declanșat accidental. Mesajul trimis vineri seara NU a fost o Alertă de Cutremur.

Aceea are vocea mea, remember? A auzit cineva vocea mea, vineri seara? Dar cine a mai stat să se gândească, în momentele alea? Jucam table cu nevastă-mea, când a intrat notificarea… Mie însumi mi-a luat trei secunde să îmi dau seama că e altceva, dar nevastă-mea zburase de lângă mine fără să-și dea seama că nu e Alerta de Cutremur ci doar o Notificare Roșie (care nu are vocea mea, doar țăcăne) făcută în așa fel încât să pară o Alertă de Cutremur. Vă rog să vedeți și să revedeți filmulețul de trei minute în care este prezentată Alerta de Cutremur.

Vă mărturisesc că acest tip de farsă nu l-am anticipat. Este vina mea și îmi asum responsabilitatea. Am plecat de la premisa că noi suntem atât de bine securizați (cine își imaginează că dacă Biziday e o aplicație gratuită e făcută pe genunchi, de voluntari sau fără investiții se înșeală grav) încât nu poate trimite altcineva decât noi o știre. O notificare. Asta a fost vineri seara – o notificare în care putea să scrie că e un accident pe autostradă. Cine a reușit să facă asta putea să scrie cuvinte injurioase, sau putea să scrie că a murit Iliescu (cum am văzut apoi glume pe facebook). În loc de asta, a ales să încerce să panicheze utilizatorii aplicației, pe data de 3 martie, în preziua cutremurului din 1977, un moment în care pe toate televizoarele se vorbea de cutremur. De ce? Cui podest? Nu știm încă, dar vom încerca să aflăm, am comandat un audit de securitate și voi depunde o plângere la Poliție. Vom reuși? Eu vă pot promite că nu vom precupeți niciun efort să aflăm și să dăm chiar noi știrea.

Sincer să vă spun, aș fi preferat să fie greșeala noastră, să vă pot spune că am greșit și să îmi cer scuze. Dar NU este acesta Adevărul. Vă promit că atunci când îl voi ști, îl voi spune.

Noi ne-am propus să dăm știri, după ce le verificăm, să facem o educație a Adevărului. Educația pentru Cutremur a fost extra și acum am reconsiderat-o. Cel puțin am arătat că se poate face și asta, dar este treaba autorităților să gestioneze pe mai departe un sistem de alertare în masă, în caz de dezastru, precum și pregătirea populației pentru el.

În această seară ne-am deconectat de la serverele INFP. Colegii mei lucrează și, cât de curând, veți fi invitați să faceți un update la Aplicația Biziday, ce elimină atât Meniul Alertei de Cutremur, cât și filmulețul educativ dar și informațiile privind prevenția.

Facem acest lucru pentru a păstra credibilitatea Aplicației Biziday, căci responsabilitatea pe care noi ne-o putem asuma este legată de verificarea știrilor și informarea populației în timp real. Suntem doar jurnaliști.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

531 răspunsuri la Cioc! Cioc! Aplicația Biziday NU mai transmite alerte de cutremur

 • Florin
  Martie 9, 2017 la ora 12:47

  Lăsați aplicația de alertă cutremur sa fie instalată din Google play de utilizatori.Mai bine sa fie alertă falsă decât adevărată.Cine nu vrea panică și le place surprinderea sa NU își instaleze aplicația.Japonezi nu sunt prosti când au hotărât să informeze populația de alertă cutremur prin toate mijloacele specifice.

  Răspunde
   
 • Maria
  Martie 8, 2017 la ora 15:56

  Nu am aplicatia – nici nu am stiut de ea. Tot ce stiu este ce am citit pe net. Sint surprinsa de reactia „negativa” a majoritatii. Indiferent cine e vinovat, eu cred ca mai important este de analizat felul in care s-a reactionat. Practic cine a produs alerta a facut un mare BINE aratind tuturor reactia la o catastrofa naturala FOARTE SERIOASA. Cred ca de aici ar trebui sa se plece mai departe – adica … sa se foloseasca aplicatia + alerta buclucasa pentru o evaluare clara a reactiei populatie la cutremur – majoritatea a povestit pe net cum a reactionat – si sa se faca un plan bun si functional de educare a populatiei pentru situatia unui cutremur. Asa cum aplicatia a fost facuta in privat, un exercitiu de educare se poate concepe si in privat – eu zic ca pina acum toata lumea e lamurita ca statul nu stie cum sa faca asa ceva. Tot ceea ce s-a intimplat mie mi se pare un cistig urias – e mare lucru sa stii, FARA VICTIME, ca populatia unei tari nu e pregatita de cutremur. Va rog sa va mai ginditi si sa incercati sa abordati diferit aceasta situatie.

  Răspunde
   
  1. Maria
   Martie 8, 2017 la ora 16:08

   As continua cu o sugestie – zilele astea se fac filme despre diverse subiecte in care se aduc specialisti ADEVARATI, care explica in cuvinte simple subiectul. Se poate face si aici asa ceva – un psiholog bun care sa explice simplu cum sa te calmezi in astfel de momente, un specialist de fizica pamintului care sa explice, fara sa bage frica in oameni, ce se intimpla in acele momente, un domn de la pompieri care sa spuna ce sa faci si sa exemplifice clar etc. Filmul nu trebuie sa aiba mai mult de 30 de minute si se poate vinde alaturi de un ziar sau descarca de pe net sau…

   Răspunde
    
 • Cornel
  Martie 7, 2017 la ora 13:23

  Eu cred ca s-a incercat decredibizilizarea aplicatiei Biziday si implicit si a domnului Moise Guran prin lansarea unei alerte de cutremur false din aplicatia Biziday de catre hackeri informatici sau alte persoane interesate de acest lucru.

  Răspunde
   
  1. Ionut
   Martie 7, 2017 la ora 23:06

   Cu tot respectul dar daca cineva din exterior a putut trimite o notificare in aplicatie, decredibilizarea e pe buna dreptate.

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Martie 8, 2017 la ora 14:30

    Problema este ca, din cate am inteles, oricand se mai poate intampka acest lucru.

    Răspunde
     
 • Marcian
  Martie 7, 2017 la ora 12:03

  Prefer sa fiu „inselat” de cineva in care am incredere, stiind ca nu a facut-o intentionat, decat sa nu existe aceasta alerta! Nu am reactionat isteric la momentul primirii alertei, ba dimpotriva. Iar acum pot spune ca-s mai pregatit pt cutremur decat inainte

  Răspunde
   
 • bnd dan
  Martie 7, 2017 la ora 11:08

  Mare greseala eliminarea alertei ! Nu va ganditi ca in cazul unui cutremur si o singura persoana de s.ar salva datorita alertei ar fi o imensa Realizare ?! Eu unul nu m.am panicat deloc. .majoritatea pers au gresit , trebuiau sa vizioneze filmuletul si stiau cum suna alerta reala…nu dezinstalati alerta ,poate fi enorm de ajutatoare ! Din greseli se invata , securizati mai bine aplicatia .SUCCES DLE MOISE GURAN !

  Răspunde
   
 • speranta R
  Martie 7, 2017 la ora 10:14

  Cata ura au cei de la A3 fata de Moise Guran…
  Stimabililor, dragostea publicului nu se poate cumpara;se castiga prin profesionalism;
  aveti si voi un public manipulat,cumparat cu minciuni;
  Moise este adevarat,explozia vine din interior;nu va mai chinuiti….
  „Puterea dragostei,nu,dragoste de Putere”

  Răspunde
   
 • Dinu Marian
  Martie 7, 2017 la ora 09:16

  Eu imi doresc aceasta alerta in continuare, chiar nu se poate mentiona undeva, ca aceasta alerta sa poata fi data in caz de cutremur, iar echipa biziday sa nu fie trasa la raspundere sub nici o forma?, precum s-a apucat ” marele” mircea badea?, eu vreau neaparat sa am o astfel de alerta, am gasit una pe alerta.infp.ro, in mare este ok dar nu are optiuni pentru un sonor mai mare si nu ai cum sa o auzi daca dormi.

  Răspunde
   
 • Ionut
  Martie 7, 2017 la ora 01:16

  Exista sisteme implementate la nivel de guverne, operatori de telefonie mobila si producatori de terminale mobile, operatori media, etc… destinate exact acestui tip de notificari (vezi WEA Program in Statele Unite prin care se distribuie printre altele AMBER alert).

  E binevenita o astfel de idee in spatiul comercial al aplicatiilor mobile dar implementarea nu isi are locul acolo. O alerta de cutremur nu trebuie sa fie parte dintr-o aplicatie comerciala de stiri, functionala doar cand utilizatorii au acces la internet si raspandita fara niciun fel de delimitare geografica doar utilizatorilor care au instalat aplicatia.

  Fara nicio conotatie negativa, parerea mea e ca ar trebui sa va rezumati cu aceasta aplicatie la a selecta stirile din ziua cutremurului si eventual, daca aceast demers este unul important pentru dvs, sa folositi imaginea si sustinerea pe care evident o aveti in a face loby pentru un sistem de avertizare a populatiei. Cu atat mai mult cu cat exista deja demersuri la nivelul Uniunii Europene.

  Răspunde
   
 • CARTIANU Sever
  Martie 7, 2017 la ora 00:49

  Eu bifasem Recomandarea Biziday adică să aleagă ei când mă deranjează. N-am primit nicio Alertă roșie și cred că în cazul unui cutremur real aș fi primit alertă de la echipa Biziday. Corect?
  Nu vreau să fie eliminată alertă de cutremur din aplicația Biziday.

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Martie 6, 2017 la ora 22:26

  Bine, scoti avertizarea de cutremur. Dar … chiar tu ai spus: putea sa trimit orice alerta sau stire, referioare la orice dorea atacatorul. Ce reolvi ca scoti avertizarea? Eu cred ca nimic. Pana nu poti garanta ca nu se mai pot trimite stiri false nu poti sa pretinzi ca aplicatia livreaza stiri 100% verificate. Si, cum in internet nimic nu e sigur, nu stiu care e solutia. Probabil ca atacul a fost initiat de o entitate care are resurse mult peste ale tale (poate nelimitate) si orice ai face nu poti fi 100% sigur ca maine aplicatia nu trimite o alerta cu orice alta stire alarmista.
  PS: din punct de vedere legal vinovatia apartine „celui care raspandeste prin orice mijloace” adica celui care ti-a prajit aplicatia. Pe tine (aplicatia ta) te-a folosit doar ca mijloc de raspandire. Iar legea nu pedepseste decat autorul stirii nu si mijlocul de raspandire.

  Răspunde
   
  1. Beton Armat
   Martie 7, 2017 la ora 00:10

   Vai de tărtăcuța ta! Ce deștept te dai. Răspunderea lui Moise e indubitabilă până la proba contrarie, tinere.Aplicația e nesecurizată și a creeat o stare de pericol introducând această alertă în aplicație .Legătura de cauzalitate e evidență.

   Răspunde
    
 • Catalin (CTL)
  Martie 6, 2017 la ora 21:39

  Cred că sentimentul de învinovățire și standardele înalte autoimpuse vă dă impresia că v-ați pierdut credibilitatea. Am primit si eu notificarea. Nu citesc imediat toate notificările deși le am pe ecran. Sunt cam ocupat. E drept că pentru sentimentul propriu de securitate nu a insemnat atât de mult pentru că in partea de țară in care locuiesc nu exista acest risc.
  Nu ați pierdut nici o credibilitate. Și dacă știți că alerta era atât de bine securizată poate nu ar trebui să renunțați la ea. O puneți ca o opțiune la aplicație. Dacă peste o săptămână chiar are loc un cutremur dar alerta nu mai există ? Daca aplicația putea salva vieți ?

  Răspunde
   
 • Gabriela Enache
  Martie 6, 2017 la ora 21:14

  Domnule Guran , când se întrebau ” cui servește ” stramosii nostri spuneau ” qui prodest „. În rest….sa auzim numai de bine !

  Răspunde
   
 • Cornel
  Martie 6, 2017 la ora 20:31

  Poate luați în calcul separarea aplicației.
  Dacă are altă iconiță, va fi mai greu să fie confundată.

  Din 40 de mii de oameni care au vizualizat videoclipul, poate câteva mii tot au reținut, ca și mine, că trebuie să se așeze sub o grindă dintr-un perete de susținere.

  Răspunde
   
 • Sile
  Martie 6, 2017 la ora 20:14

  Consider ca este imperios necesara pastrarea alertei din aplicatie si totodata utilizarea ei si cu scop de alarmare/ pregatire/ antrenare a populatiei care nu are nici cea mai mica educatie in cazul unui cutremur (de vazut ex. asiaticilor) la noi e pestera la ei pe luna.

  Răspunde
   
 • Ionut
  Martie 6, 2017 la ora 18:57

  Nu trebuie scoasa alerta…😩Erorile sunt inerente…

  Răspunde
   
 • Ionut
  Martie 6, 2017 la ora 18:56

  Nu trebuie scoasa alerta…😩

  Răspunde
   
 • Grid
  Martie 6, 2017 la ora 17:52

  Chestiunea cu educația este relativã, sunt destui oameni educați care sunt nevricoși de la mama naturã. Poate fi, însã, o chestiune de încredere, iar Moise Guran are o bunã reputație (mai puțin pentru „antisorosiști”), așa se explicã numãrul cam mare al panicaților abonați la Biziday. Dar, atenție, alerta s-a transmis ca text tuturor abonaților Biziday care nu au descãrcat aplicația despre cutremure, deci, logic, atacul a vizat site-ul în sine.

  Răspunde
   
 • Alin Dt
  Martie 6, 2017 la ora 15:47

  Salut Moise,
  Alerta de cutremur nu isi are locul intr-o aplicatie de stiri. Dar poate fi o aplicatie de sine-statatoare.
  Eu unul as instala-o, daca nu are alte alerte decat updates si cutremure.
  Poate poti chiar sa permiti utilizatorilor sa seteze ce alerte doresc sa primeasca ( >6 grade spre exemplu).

  Oricum, multe multumiri si aprecieri pt tot ceea ce faci.

  Răspunde
   
 • Cristi
  Martie 6, 2017 la ora 15:09

  Nu cred ca acest incident a afectat persoanele care au instalat aplicatia pentru a fi informati corect. Cei care urmaresc asta, mai mult ca sigur vor pastra aplicatia.
  Nu vreau sa merg pe teoria conspiratiei si imi pare rau pentru ce ati patit, dar realitatea in momentul acesta arata cam asa…
  Corect = Deranjant

  Răspunde
   
  1. Claudia
   Martie 7, 2017 la ora 09:25

   Sunt de acord…cineva se simte extrem de deranjat de „vocea” lui Moise. Fără sa par paranoică, felul in care a apărut această alerta, de nicăieri, te face sa te gândești la o putere informatica imensă. Si nu chiar toti avem acces la asa ceva. But, don’t give up! Acum daca ai intrat in hora, jucam. Ideea de baza e, ca pentru cei care au ceva in căpățâna, părerea ta e una sincera si de bun simț. Iar eu una, apreciez sinceritatea mai mult ca orice 😍

   Răspunde
    
 • Chiriță Lucian
  Martie 6, 2017 la ora 15:08

  Nu trebuia scoasa aceasta alerta. Nu aveti vina pentru ceea ce s-a intamplat.

  Răspunde
   
 • Laurentiu
  Martie 6, 2017 la ora 14:36

  Va salut, Nu incurajez astfel de reactii, pe care le cred pripite. Consider ca sunteti delasatori, ati dat de greu si fugiti („imi iau jucariile si plec acasa”). Am auzit alarma, dar nu am bagat-o in seama, sunt obisnuit cu sunetul. Pentru mine orice informare despre un eventual cutremur este importanta, chiar daca este falsa (am invatat grinda „care nu este sub usa”). Pot considera ca sunteti santajati sa renuntati la alarma, nu e rau (concurenta …), daca e asa, e rau ca sunteti santajabili …
  Voi dezinstala aplicatia daca nu va mai avea alarma de cutremur.
  O zi frumoasa!

  Răspunde
   
 • Madalina TUDOR
  Martie 6, 2017 la ora 14:36

  Draga Moise eu nu am fost afectată de acea posibilă avertizare de cutremur, așadar nu am luat-o razna pe scari, nici nu am sărit pe geamul apartamentului.
  În rest toate bune și să reziști atacurilor de orice fel 😉

  Răspunde
   
 • Dănuț Nanu
  Martie 6, 2017 la ora 14:04

  Nu cred că trebuia să renunți la acea alertă.

  Răspunde
   
 • Ciprian Ilie
  Martie 6, 2017 la ora 14:03

  Ar fi o mare pierdere să scoateți această alarmă de cutremur. Chiar dacă a fost o alarmă falsă eu o consider ca si o simulare și s-a dovedit încă o dată că noi românii luați ca „grup” nu suntem pregătiți în cazul unui cutremur.
  Pe de altă parte din punctul meu de vedere alarme de simulare ar trebui făcute mai des. Cât de des aici e de văzut, că dacă sunt prea dese atunci s-ar putea să cazi în plasa „lenei” să crezi că e o simulare și sa spui că nu ai chef…. dar atunci e vina ta ca și utilizator.(dacă tii la viața ta orice alarmă, fie ea si falsă ar trebui tratată ca și cum ar fi una adevărată)
  Iar pentru aplicatie o măsură, în plus, ca măcar să „obligi” utilizatorul să se uite la cum funcționează alarma ar fi ca această opțiune să nu vină activată implicit ci să se activeze după ce dai niste „bife” că ai înțeles cum funcționează alerta și că ai văzut acel videoclip. ( si daca ar fi dupa mine aș da și un test 🙂 )

  Răspunde
   
  1. Dan
   Martie 6, 2017 la ora 23:02

   E o idee buna, un test ca a inteles cum functioneaza si ca stie ce are de facut. Si la bifa de acord, scris ca nu raspundeti pt alarmele false (date de hackeri etc) ca sa nu va dea Badea in judecata.
   Oricum e ciudat sa va dea in judecata pt o chestie gratuita.
   Pot apare erori in orice aplicatie. Si asta a fost doar o gluma proasta, concluzia ar fi sa nu ne agitam degeaba.

   Răspunde
    
 • Maria
  Martie 6, 2017 la ora 13:35

  Bună ziua, eu am aflat de aplicație azi, 6 martie 2017 dar nu cred că ar trebui dezactivată, fiecare e liber să și-o instaleze sau nu, după cum consideră.E utilă din punctul meu de vedere.Şi nu avem multe lucruri utile în acest domeniu.

  Răspunde
   
 • Dan
  Martie 6, 2017 la ora 13:33

  Buna Moise,
  Am inteles corect? Se elimina „Meniul Alertei de Cutremur” din aplicatie dar ramane „Notificarea Roșie”?
  Nu se poate ca la orice ora sa se repete scenariul de vineri seara? ( Notificare rosie cu textul cutremur de 20 grade? )
  Daca da, care e castigul?
  O zi faina.

  Răspunde
   
 • Serend
  Martie 6, 2017 la ora 12:56

  2 sfaturi pt Moise:

  1. Nu cred ca trebuia sa faci pasul asa mult in lateral. Trebuia sa ramai la ce te pricepi si unde ai cea mai mare credibilitate, adica economie, politica, social.

  2. Orice proces/actiune intreprinzi gandestete la 3 aspecte: risc, upside, downside. In cazul tau:
  – riscul se pare ca a fost mare (hack) pt ca nu cred ca ai mare control asupra securitatii cibernetice, mai ales in vremurile in care DNC e hackuit 😉
  – downside imens – credibilitatea ta
  – upside low – pana la urma cati stau chiar asa lipiti de telefon a.i. sa se duca in 10 secunde la un adapost. Plus exista deja o aplicatie pt asta.

  Altfel eu raman un mare fan, sper ca ai un long-term plan pt acest demers jurnalistic. Adica politic.

  Răspunde
   
  1. Cosmin
   Martie 6, 2017 la ora 13:51

   Care este aplicatia pentru cutremur?

   Răspunde
    
 • Florin
  Martie 6, 2017 la ora 12:41

  Poate cu ocazia update-ului de aplicatie introduceti o optiune pt zoom al paginii cu stirea citita si inca o optiune de salvare stire pt o accesare ulterioara mai usoara…

  Răspunde
   
 • Nae
  Martie 6, 2017 la ora 12:31

  Felicitări! Nu renunț la aplicație!

  Răspunde
   
 • Lucian
  Martie 6, 2017 la ora 12:27

  Buna Moise,
  Consider ca nu este cazul ca renunti la acest feature deoarece este folositor atat pentru mine cat si pentru marea majoritate a utilizatorilor de aplicatie. La fel ca si alti utilizatori ai aplicatiei care au cunostinte cat de cat de programare/it si-au dat seama imediat ca este vorba de o problema (posibil hacking) si nu este cazul sa se alarmeze. Totusi vorbim de o alarma rosie cu un text de forma Cutremur cu magnitudinea 10. Sa fim seriosi acum. Oricat de panicat ai fi ar trebui sa constientizezi pe loc ca daca ar fi un cutremur cu magnitudinea de 10 pe scara Richter nu mai conteaza locul unde te duci ca oricum deznodamantul cutremurului va fi fatal.
  Ai putea lua in calcul sa bagi alerta ca notificare optionala, ca si alerta rosie, etc. Si acum ca idee ai putea sa o dezactivezi la toti, si in update sa o bagi ca optionala. Si dupa putin timp ai sa vezi procentul celor care isi doresc acest lucru, putand atunci lua o decizie de business. Asta este parerea mea.
  Toate cele bune!

  Răspunde
   
 • daniel
  Martie 6, 2017 la ora 11:46

  Nu renuntati la „alerta de cutremur”.
  Erori se pot produce, ai spus-o chiar tu, Moise. Nu vad de ce ar influenta credibilitatea aplicatiei.
  Faptul ca „doar” 40.000 su privit filmuletul nu este relevant. De ce? Exemplul meu: au am urmarit filmuletul si l-am povestit sotiei despre ce contine. Ea nu l-a mai urmarit.
  Deci din doi utilizatori unul da, unul nu.
  E irelevant.
  Eu as vrea sa primesc in continuare notificari de cutremur.

  Răspunde
   
 • Ionut
  Martie 6, 2017 la ora 11:42

  Îmi pare rău de decizia luată. Era/este un lucru f.folositor. Eu unul am auzit alerta și am considerat din capul locului că ați avut o problemă de securitate. Văzusem 10 grade… Nu avea cum… Doar acum am văzut si filmuletul de pe youtube… Alerta de cutremur a fost cel mai puternic motiv pt. a instala aplicația. Poate vă răzgândiți. Succes în continuare! Pt. mine nu ați devenit mai puțin credibil.

  Răspunde
   
 • Madalin
  Martie 6, 2017 la ora 11:35

  Salut! Un raspuns scurt. Cine nu doreste sa fie alertat e liber sa dezinstaleze aplicatia. Romania e o tara libera! Parerea mea pentru echipa biziday, nu renuntati la optiunea de alertare a aplicatiei. Daca toti cei ce gresesc in tara asta si-ar cere scuze cand o fac, Germania ar fi cu 50 de ani in urma Romaniei, nu invers.

  Răspunde
   
 • Daniel
  Martie 6, 2017 la ora 11:14

  Din primele secunde mi-am dat seama ca aplicația a fost victima hackerilor. În primul rând nu o mai puteam accesa. Apoi…..ar trebui sa știe toată lumea că nu există cutremur mai mare de 9 grade pe Richter. Nici măcar în Japonia, nu au înregistrat asemenea magnitudine. Dar ,asa cum a spus și Moise, instinctul de supraviețuire de multe ori paralizează rațiunea și se pare ca și educația.
  Mulțumim Moise pentru ceea ce faci pentru noi, românii !

  Răspunde
   
 • Irina
  Martie 6, 2017 la ora 11:13

  Nu vad de ce s-ar renunta la alerta. Ar fi folositoare in caz real de cutremur.
  Eu am instalat aplicatia si pentru stiri, cat si pentru aceasta alerta. Desi stam la casa, la tara, riscurile fiind clar mai mici decat la oras intr-un bloc cu 10 etaje.
  Mi-a trecut un dubiu cand am vazut alerta, dar cand am vazut 10 grade mi-am pus un semn de intrebare.. Probabil daca era un 6 sau 7 n-as fi ezitat si as fi insfacat copilul sa iesim pe usa. Dar 10 ala m-a facut sa cred ca e altceva. Come on! Cutremur de 10 grade ne luam adio de la planeta…

  Răspunde
   
 • Alexandru Surugiu
  Martie 6, 2017 la ora 11:10

  Nu faceți aceasta greșeală și eliminați alerta de Cutremur din aplicație. Dacă uni nu au înțeles cum funcționează o alerta de acest gen este problema lor. De ce sa suferim cei care înțelegem cum aceasta tehnologie funcționează. În Olanda în fiecare prima zi de Luni a unei luni calendaristice la ora 12:00 ziua, exista o alarma de test pentru populație în caz de catastrofa sau orice alta forma de eveniment care poate pune în pericol siguranță populației. De acea toată lumea știe ca este un test prin care se verifica sistemul și în cazul unui incident real, lumea știe cum sa reacționeze. Asa ar trebui sa procedați și voi. Eu consider ca acea funcție a aplicație de atenționare a populației în caz de cutremur este mult mai importanta decât orice știre de pe platforma voastră. Chiar dacă a avut loc o eroare, ceea ce este normal, nu trebuie sa va dați bătuți asa repede. Eu am încredere în voi.

  Va rog sa va mai gândiți… și sa reactivați funcția de alerta în caz de cutremur. Sau faceți o aplicație separata de sine stătătoare.

  O zi frumoasă.

  Răspunde
   
 • Cristi
  Martie 6, 2017 la ora 11:09

  E o decizie potrivita cat timp se numeste alerta de cutremur. Decizia de renuntare este acum nepotrivită, daca pe viitor s-ar numi informare de cutremur apriori fie si experimentală ( pana la inventarea internetului si a aplicatiilor sigure), eventual într-o aplicatie separata. Aceasta informare doresc sa o primesc si dupa ce ma conectez la internet. Desigur, NU am primit alerta de cutremur pe 3 martie. Probabil nu eram conectat la internet.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase