Medici, în Twilight Zone România…

Victor Marin

În România au mai rămas 39 de mii de medici din toate specializările și ar mai fi nevoie de încă 13 mii. Deficitul de personal medical se resimte din plin în domenii precum Neonatologia, Urgența sau Oncologia. În schimb, se pare că nu ducem mare lipsă de medicii de familie. Oficial, în România își desfășoară activitatea ceva mai mult de 11 mii de medici de familie și teoretic, ar mai nevoie doar de vreo 600. În practică, felul în care se calculează necesarul de medici de familie, provoacă unele fenomen paranormale. Deficitul oficial este de nici 5%.. Și totuși, la cabinetele medicilor de familie se stă la coadă cu orele. 

Să luăm, pur întâmplător Craiova, un oraș mare, dar nu cel mai mare. Are de două ori mai mulți locuitori decât Sibiul și în principiu, în Craiova ar fi nevoie de două ori mai mulți medici de familie decât în Sibiu. Logic, nu? În mare, cam asta spune și legea care stabilește felul în care se calculează necesarul de medici de familie.

Concret, se ia populația dintr-un oraș, se împarte la 1.800 și rezultă necesarul de medici. Pentru a veghea asupra corectitudinii unui calcul pe care îl poate face și un copil de clasa a treia, an de an, în fiecare județ se formează o Comisie din membrii ai Colegiului Medicilor, Casei Nationale de Asigurări de Sănatate sau ai Direcției de Sănătate Publică.

Luăm Comisia din Dolj! Conform documentelor aflate pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate din județ, în 2014, Comisia a luat in calcul o populatie a Craiovei de 294 de mii de persoane. În anul imediat următor, populația ar fi ajuns la 307 mii…  Uuu! O adevărată explozie demografică! Dacă vi se pare fantasmagorică, stați să vedeți ce s-a întâmplat mai departe cu populația Craiovei! În 2016, Comisia care calculeaza numărul medicilor de familie a considerat ca populația Craiovei a scăzut la nici 270 de mii! Craiovenii sunt o populație migratoare, sau ce Dumnezeu se întâmplă?

Înainte să trageți concluzia că oltenii se trag din huni sau vizigoți, n-ar fi rău să aruncați un ochi peste datele de pe site-ul Institului Național de Statistică. Conform INS, în 2014, populația Craiovei era de 308 mii, și nu de 294 mii, cât a luat în calcul Comisia care stabilește numărul medicilor de familie. Pentru 2015, datele coincid: 307 mii și la INS și la Comisia Mixtă. Super! Dar ajungem și la 2016, când INS spune că populația Craiovei este de 305 mii, în vreme ce documentele postate pe site-ul Casei de Asigurari de Sănătate Dolj indică un dezastru demografic în toata regula, căci diferența dintre cele două raportari e de aproape 13 procente.

Așa cum spuneam și la început, necesarul de medici de familie dintr-o localitate e direct proporțional cu numărul celor din localitatea respectivă.  Și acum, țineti-vă bine…

În Craiova anului 2014, își desfășurau activitatea 166 de medici de familie. În teorie, cu trei mai mulți decât ar fi fost nevoie. În anul următor s-a schimbat baza de calcul și a reieșit că ar mai fi nevoie de încă 5 medici de familie. În final, ajungem și în 2016, când în urma unor pensionări, în Craiova au mai rămas doar 161 de medici. Deci mai puțini ca în anii trecuți, dar culmea, cu 11 medici de familie peste numărul optim. E complect ilogic, dar autoritățile justifică acest veritabil joc de-a alba neagra prin raportarea la populația municipiului.

Dar CARE POPULAȚIE a fost luată în calcul? Căci, da… aici este cheia. Craiova și orice oraș din lumea în care trăim are o populație rezidentă și una după domiciliu. În cazul de față, populația după domiciliu se referă la cei care au buletin de Craiova, inclusiv cei care au plecat la muncă sau la studii în străinătate. Populația rezidentă se referă la cei care trăiesc de facto în localitatea respectivă. Iar în cazul Craiovei, populația rezidentă este mai mică decât cea după domiciliu.

Acum haideți să privim fenomenul și într-un mod ceva mai subiectiv.

Să zicem  că ești un medic tânăr, nu din Craiova, din altă parte, care vrea și el un cabinet într-un oraș din România.

Îți trebuie în primul rând o lărgire a populației din orașul respective, de la Comisia Mixtă, nu? Cât o costa lărgirea populației? 7-8000 de euro? Hai să zicem șapte mii, că în comisie sunt șapte membri… să nu se certe! Apoi, într-un mod destul de abrupt, Comisia afișează (eventual chiar în aceeași zi) la avizierul Casei Județene de Sănătate, anunțul că sunt locuri de medici de familie disponibile.

Dacă n-ai pontul și n-ai dosarul pregătit, să-l și depui în ziua respectivă s-ar putea să ai șansa ca în aceeași zi anunțul să dispară. Totuși, în unele situații, anunțul poate sta la avizier și o “întreagă săptămână”, timp în care viitorul medic de familie trebuie să vină cu un vagon de acte, care de pe la Direcția de Sănătate Publică, care de la Colegiul Medicilor sau chiar de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, adică exact instituția care le cere.

Dacă ai tot ce trebuie și ai dat și unde trebuie, se și aprobă, mai ales că, ce întâmplare! întotdeauna populația se lărgește astfel încât să fie mai multe locuri decât dosare. Apoi, însă, ai la dispoziție șase luni să faci rost de 800 de clienți. Pardon! Pacienți-asigurați! Dacă în termen de 6 luni nu-i strangi, atunci Casa Județeană îți poate rezilia în mod unilateral contractual. Sau nu. Depinde de ea. Și de mai ce?

 

 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

14 răspunsuri la Medici, în Twilight Zone România…

 • dodo
  Februarie 7, 2017 la ora 00:35

  Domnule Patru, ati fost norocos oarecum. Sotia mea e medic de familie in Bucuresti. Activeaza inca in cadrul unui CMI. Are cam 1200 de pacienti pe lista, pentru care, in urma decontului de la CASMB primeste cam 5500 RON. Din banii astia e obligata prin lege sa-si angajeze o asistenta.Aici intervine relatia angajat-angajator, asa ca sub 2400 RON net, nu vine nimeni.Asta inseamna cam 3800 brut.Chiria cabinetului ar costa cam 1000 RON si uite cum mai raman 700 RON pentru plata intretinerii, a curentului electric, internet, software,imprimanta, consumabile, materiale sanitare, laptop, femeie de serviciu, contract obligatoriu cu ECOTIC pentru reciclarea materialelor medicale,etc. A, ar mai fi ceva, salariul ei care este obligatoriu macar minim pe economie. Norocul este ca eu castig sufuicient de bine, dar chiar si asa am inceput pregatirile pentru predarea practicii medicale. Cei de la CASMB I-au spus ca au nevoie de declaratie de la fiecare pacient in parte ca sunt de accord sa-si schimbe medicul.O facem si pe asta si cu ajutorul lui Dumnezeu, va fi cel putin un medic de familie mai putin in Bucuresti.

  Răspunde
   
  1. dodo
   Februarie 7, 2017 la ora 00:53

   Cateva lamuriri necesare.
   1. Sotia mea nu primeste spaga. Vine din cand in cand de la cabinet cu niste flori sau cu un pachet de cafea.
   2. Numarul de pacienti maxim admis per medic de familie ar fi 2000 de pacienti pentru care s-ar primi cam 9000 RON. Nu ar fi mare diferenta, probabil ar fi deajuns sa se plateasca cu salariul minim pe economie. La Lidl la casa, ar casiga dublu si fara bataie de cap.
   Sa angajezi asistenta cu salariul minim pe economie si sa-i mai dai ceva la negru, nu e o solutie. Te expui inutil, fara miza si periculos.
   Domnii Dragnea, Grindeanu, Ciordache, ba parca si sotia domnului Grindeanu – dupa o relatare pe facebook traiesc in alta realitate. Ei au o grija maxima ca cei care ne-au adus in situatia asta sa-si vada in continuare de treaba, nederanjati de ceva. Nu le pot dori altceva decat sa se aleaga praful de ei si de neamul lor.Cancerul sa-i manance!

   Răspunde
    
 • Patru
  Februarie 6, 2017 la ora 23:14

  Sotia mea,medic de familie, a fost o victima a acestui sistem medical primar.Am investit munca, sacrificiu,bani intr-un cabinet pe care l-am dotat la standarde europene, cu aparatura care sa ne permita diagnosticarea precoce a unor probleme de sanatate.Am intrat in contract cu CAS Dolj pe acel deficit de 5 medici ,prezentat de tine mai sus.Acest deficit de medici a fost calculat corect in 2015 pentru ca o mare clinica sa intre in contract.In anii 2014 si 2016 acest deficit a fost calculat ilegal(locuri de rezerva pentru spaga).Evident ca dupa 6 luni a fost scoasa din contract ,cu toti acei 600 pacienti, pentru ca am indraznit sa ocupam un loc fara spaga. Cu toate ca legea era de partea noastra, am murit frumos cu ea in mana.Cu toate codurile de procedura penala(abuz in serviciu si fals in inscrisuri) nu a interesat pe nimeni.Am facut memorii la cele mai inalte institutii ale statului si nimeni nu a facut nimic.De ce oare???????????

  Răspunde
   
 • ion
  Februarie 6, 2017 la ora 20:48

  Cei peste 1000 de medici care nu au prins din cauza punctajului loc la rezidentiat inseamna ca nu au fost suficient de bine pregatiti. Sa nu ne apucam acum, din cauza ca nu suntem in stare sa pastram medicii pe care ii avem, sa dam voie tuturor care termina facultatea sa devina medici. Daca nu esti suficient de bun, nu iei examenul si gata. Nu e loc de tocmeala aici. Plus ca afara nu ii asteapta nimeni cu bratele deschise daca nu sunt in stare sa faca dovada cunostintelor detinute. Prin examene.

  Răspunde
   
 • Vlad Deac
  Februarie 6, 2017 la ora 17:56

  Aici trebuie completat faptul ca: un cabinet medical, ca structura, ti-l faci / cumperi / inchiriezi ca medic, pe banii tăi. Bani pe care nu ii primesti de nicăieri de la institutiile statului. Medicina de familie este o disciplina medicală semi-privată (semi, pentru ca daca vrei cu adevarat sa supravietuiesti, trebuie sa ai un contract cu CAS pentru furnizarea serviciilor medicale). In principiu, fiind un domeniu privat, normativul privind numarul pacienților alocati dintr-un teritoriu, este unul foarte orientativ. De asemenea, pacientul alege medicul, asa ca tu desi ca medic esti pe piata si te incadrezi în normativ, s-ar putea sa nu ai pacienti. De asemenea, s-ar putea ca populatia pe care o deservesti sa fie foarte săracă si sa nu isi plătească asigurările la timp sau deloc (ceea ce se întâmplă foarte frecvent in Romania). In schimb, daca ar intra în vigoare asigurările de sănătate asa cum functioneaza ele in vestul Europei, atat de stat cat si private, situatia s-ar schimba. Medicina de familie este prima intentie, care in viziunea mea ar trebui sa fie cea mai sprijinită pentru a degreva spitalele si unitățile de primiri urgente de adresabilitatea pentru afecțiunile usoare. De asemenea medicul de familie este cel prins in menghina sistem de stat-pacient, sistem de stat care ar trebui sa ofere servicii de comunicare/IT si finantare suficiente si de calitate pentru ca medicul de familie sa se concentreze pe pacient.

  Răspunde
   
 • Franck
  Februarie 6, 2017 la ora 16:51

  Dle Guran, anul acesta la Timisoara1/3 dintre rezidenti nu au avut punctajul necesar ca sa apuce un loc la rezideniat. Acesti peste 1000 de medici cu diploma vor fi maine la Londra Viena sau oriunde in vest primiti cu bratele deschise si minim 2500 € pe luna fara alt examen . Ce va spune asta.? In tara 5000 nu au locuri de munca . Nu se doreste sa ramana medicii in tara. La Spitalul Judetean Timisoara 35 % din posturi de medici si 40% din cele de asistente sunt blocate pe 2-5 ani de cei plecati afara la munca si care si-au blocat aici posturile si care toti sunt numai „pilosi”. Asta este situatia. Rog contactati-ma pentru multe amanunte.Franck

  Răspunde
   
 • DaeMoohn
  Februarie 6, 2017 la ora 14:16

  Complet, nu complect.
  In rest thumbs up!

  Răspunde
   
 • Ovidius
  Februarie 6, 2017 la ora 12:58

  Atentie! In forma OUG trimisa de Iordache la Parlament, la abus in serviciu se foloseste sintagma „fapta functionarului public care …”
  1) In administratie exista mult personal contractual, inclusiv consilieri personali – acestora li se aplica Codul Muncii, nu Legea 188 privind Statutul functionarilor publici
  2) demnitarii (alesi/numiti) au Statut separat
  deci vom asista la lovituri sub centura.

  Corect ar fi mai bine „fapta persoanei aflata in serviciu public”

  Răspunde
   
 • vasi
  Februarie 6, 2017 la ora 12:25

  In sfarsit incepi sa-ti revii Moise.

  Răspunde
   
 • gabriel
  Februarie 6, 2017 la ora 12:22

  Internetul va fi infrastructura care ne va ajuta sa ajungem democratiile occidentale si chiar sa le depasim in generare de idei. E vorba de un izvor nou de democratie. Agora online poate pune presiune pe toate institutiile si se pare ca exercita putere democratica.Informatia actualizata in timp real si rapiditatea cu care se raspandeste creează haos intre institutii iar ele vor uita de coruptie in timp adaptandu-se din mers acestei noi revolutii albe. Putem crea partide politice care sa exercite putere începând de la conceptele de baza. Educatie, Infrastructura, DNA-ul străzii etc. Va dati seama in epoca tehnologiilor digitale orice fapta se poate filma sau înregistra din fasa.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 6, 2017 la ora 12:02

  Domnule Victor Marin, ce bine că ați mai detensionat situația cu articolul ăsta despre șpaga noastră ce de toate zilele, că ni se încinseseră creierele de la atâtea proteste. În fine, s-a înțeles că nu se schimbă nimic. Mă rog, dezincriminările vor trece oricum prin parlament, mare brânză! Sănătatea a primit de la Buget un plus de vreo 16% față de anul precedent. E bine, nu?! Medicii nu pot fi supliniți, de asistente, spre exemplu. Ei știu cât de cât unde-i inima și unde ficatul. În învățământ, lipsa de cadre este acoperită cu suplinitori. Aceștia, uneori sunt violenți, alteori doar prost pregătiți. Iar directorii își pot ocupa posturile fără concurs. Bugetul la Educație nu a cunoscut modificări așa spectaculoase precum la Sănătate. Și, dacă Sănătatea are tot mai mulți bani, oare de ce este mizeria asta în spitale? S-ar putea să fie vorba despre șpăgi, precum spuneți, adică despre mașinile luxoase de prin parcările spitalelor insalubre.

  Răspunde
   
 • Livia
  Februarie 6, 2017 la ora 09:11

  Bravo,Moise. Cu jurnaliști ca tine se face a patra putere in stat! Continua, te rugam

  Răspunde
   
 • andia
  Februarie 6, 2017 la ora 09:10

  Totul este pe spaga in tara asta.

  Răspunde
   
 • VELIANT Vasile
  Februarie 6, 2017 la ora 08:55

  Mă gândeam dacă așa se procedează și cu listele electorale!?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase