Din nou, despre Greva Generală

Moise Guran

De când au început manifestațiile mă tot bate nevastă-mea la cap să spun ce drăguțe sunt fetele de la McDonalds din Victoriei, cum au deschis ele toaleta (nu mai ai nevoie de bon fiscal ca să faci pipi) zecilor de mii de demonstranți și mai ales demonstrante (care sunt mai sensibile la frig, se știe) și cum le zâmbesc ele tuturor și cum dau repede-repede hamburgherii ăia și ceaiul… Pfff! Na, c-am zis-o! Dar în gândul meu le mulțumesc mai mult celor de la Trenta Pizza și Cuptorul cu Lemne, că de când nevastă-mea s-a făcut revoluționară, la noi în bucătărie e pustiu. A rămas doar loc de fumat. Apropo de fumat… Aseară, în drum spre proteste, am intrat într-un Mega Image să ne luăm țigări… Un băiat în uniformă aranja marfa pe rafturi și în timpul ăsta striga (spre deliciul casierelor care se prăpădeau de râs) – De-Ne-Aaa! să vină să vă ia!

Niște soroșiști cu toții, ăștia din multinaționale! Niște vânduți străinilor, clar! Dar magistrații? Dar medicii? Dar cei de la Dacia, Ford, Continental? Dar profesorii de prin universități care-și trimit studenții în stradă (nu toți, am auzit că unii chiar îi pică masiv pentru asta, că e sesiune). Săracu’ băiatul de la Mega Image ar fi vrut și el să fie în stradă, dar n-avea cum. Probabil la fel și fetele de la Mc, sau domnii care îmi aduc mie pizza.

Azi vorbim despre greva generală, o idee preluată din stradă, de la zecile de oameni care mă salută în fiecare seară și mă întreabă ce ne facem dacă ăștia nu cedează. Eu ridic din umeri, jenat, căci chiar nu știu.

V-am avertizat de la început că o grevă generală este o soluție catastrofală pentru noi, ca țară, căci în fiecare zi am pierde cam jumătate de miliard de euro. De fapt cifra era mult rotunjită… Dacă împărțiți PIB-ul (nu, nu doar valoarea adăugată, că și taxele pe produs sunt afectate) la numărul de zile lucrătoare (fără weekenduri și sărbători legale) din acest an o să ajungeți la concluzia că fiecare zi de grevă generală ne-ar costa pe noi ca țară peste 700 de milioane de euro. Cum fiscalitatea reprezintă cam 20% din PIB, statul ar pierde cam 150 de milioane de euro pe fiecare zi de grevă generală. Vi se pare puțin?

În trei zile de grevă generală ar pierde, de exemplu, tot bugetul de salarii pentru medici, din acest an. În 30 de zile de grevă generală, statul n-ar mai avea bani de salarii și pensii, s-ar împrumuta masiv (asta presupunând că n-ar intra și băncile în grevă) deficitul bugetar s-ar dubla, ceea ce ar duce la o creștere impresionantă (imposibil de estimat exact) a dobânzilor. Ceea ce ar repercuta desigur și asupra noastră a tuturor.

Ceea ce încerc să vă spun este că o grevă generală este, de fapt, o soluție kamikaze. Ne detonăm cu ei de gât, ok, dar să știm că ne detonăm și pe noi. Prețul îl vom plăti în final cu toții.

Știu contra-argumentele – oricum ne fură și ne distrug țara cu corupția, pe termen scurt, mediu și lung, oricum am ajuns în logica lui care pe care, oricum emigrăm, etc. Da! Sunt valide! Nu zic că o grevă generală nu trebuie făcută, dar nici nu zic să o facem, vă dau aceste informații pentru a vorbi între voi la manifestații sau pe rețele, pentru a ne sfătui, pentru a lua decizii în cunoștiință de cauză.

Iar dacă ajungem totuși la o astfel de soluție… O grevă generală de avertisment, pe perioadă limitată, să zicem luni (dar la o oră de vârf, iar nu la o oră de pauză de masă, o grevă asumată, cu afiș în geam și tot tacâmul, cu lumea la lucru, nu chiulind) ar fi un prim semnal, puternic, iar daunele ar fi limitate. Și ar fi, oricum, un bun exercițiu pentru o eventuală oprire a lucrului pe perioadă nedeterminată. Aici însă, n-ar fi rău ca asociațiile patronale să se implice, fie chiar și tacit. Au dat până acum comunicate în sprijinul manifestațiilor, hai să vedem dacă pot mai mult.

O altă precizare importantă este aceea că deși dreptul la grevă e prevăzut în Constituție, pașii legali pentru a ajunge la așa ceva sunt atât de complicați, încât numai sindicatele i-ar putea parcurge. Sindicaliștii nu vor decât salarii mai mari, n-au capacitatea de a vedea principii, n-au legătură cu această Revoluție (nicio secundă să n-aveți îndoială că trăiți în aceste zile o adevărată revoluție). Încerc să vă spun că o grevă generală este oarecum ilegală, cam în aceeași măsură în care sunt și mișcările de stradă neautorizate la care participăm în fiecare seară.

PS Mai fac precizarea (pentru a testa și vigilența nătărăilor aserviți, despre care știu exact ce vor scrie după acest articol, dar sunt curios dacă îl citesc până la capăt) că nu îndemn pe nimeni la grevă generală și că acest articol este unul pur informativ.

PS 2  O grevă fiscală, altă idee vehiculată pe rețele, nu ar avea practic niciun efect, nu pe termen scurt. Această formă de nesupunere civică funcționează doar pe termen foarte lung, presupune în mod obligatoriu câteva luni de neplată dar și impozibilitatea statului de a executa silit firmele și cetățenii. Ceea ce e … Cum procedăm? Nu ne mai declarăm taxele, comițând astfel evaziune fiscală? Le declarăm, dar nu le plătim? Ne popresc conturile, știm asta… Ideea cu contul escrow e aberantă, acela funcționează pe un contract civil, nu pe o relație guvernată de normele de drept public…

 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

109 răspunsuri la Din nou, despre Greva Generală

 • @Moise
  Februarie 6, 2017 la ora 13:10

  Bre Moise, tu spui ca:
  „Cum fiscalitatea reprezintă cam 20% din PIB, statul ar pierde cam 150 de milioane de euro pe fiecare zi de grevă generală. Vi se pare puțin?”

  Te intreb si eu pe tine, cat a pierdut Romania, in mod indirect, in ultima saptamana, din cauza protestelor. Ma refer la turism, ma refer la potentiali investitori care si-au retras investitiile, si-au anulat intentiile de a investi, corporatiile care cu bune si rele totusi investeau in Romania si ofereau locuri de munca platite pe masura creierului. Cum sa se gandeasca Continental de exemplu sa mai deschida fabrici in Romania in zone gen MH, GJ, OT, unde salariul oferit de 900 ron net si 200 ron bonuri e mai mare decat ajutorul de la stat? radem glumim da ai putea sa faci o analiza in articolul tau si legata de pierderile astea. Sunt totusi insemnate! Personal prefer o saptamana de proteste cu 150 mil pierdere pe noapte pt Romania decat hotia asta cu ordonanta 13, ordonanta 14 si sa nu uitam, ordonanta 9 sau care e ordonanta prin care se elimina limita de indatorare a institurilor publice din Romania. Fara un sacrificiu nu ai sanse de izbanda si prefer asta in locul unor violente intre fortele jandarmilor si cei aproximativ jumatate de milione de protestari cu urmari tragice pt tara si pentru noi personal. Cu rescpect.

  Răspunde
   
  1. Xander
   Februarie 9, 2017 la ora 16:47

   Frate Noise, esti agent caghebe sau pesede. Pai tu masori liberatea si demnitatea mea in bani? ???

   Răspunde
    
 • raoul
  Februarie 5, 2017 la ora 23:57

  Te inseli. Guvernul Grindeanu, tb sa cada fara discutie. Sunt compromisi total si fara relevanta. Nici proprii colegi nu dau doi bani pe ei. Cred ca ar fi si un test interesant pt psd-isti sa calmeze apele platind insignifiant de putin. Si pasul doi Psd tb sa se zvarcoleasca sa se puna pe sine: Dragnea &co OUT -alegeri interne etc. Putini au cerut alegeri anticipate dar daca mai continua mult se ajunge la punctul fara intoarcere cand, chiar, nu mai stii in ce directie s-o iei. Si chestia cu greva pe bucatele e OK.

  Răspunde
   
 • Cosmin
  Februarie 5, 2017 la ora 10:54

  Vreau sa va spun ca că admir foarte mult si va urmăresc la radio aproape zilnic. In legatura cu se se intampla acum in tara:
  -consider că o continuare a protestelor in urmatoarea perioada ar duce la destabilizarea economică a țării
  – am obtinut retragerea/anularea/abrogarea OUG, pentru asta s-a revoltat poporul,nu cred că este cinstit sa sa devenim lacomi,cel mai corect ar fi sa urmărim evolutia lucrurilor si daca nu se tin de cuvant sa protestăm
  – cu toate ca unii nu suntem de acord sau suntem de acord cu actuala conducere trebuie sa acceptăm ca Parlamentul si Guvernul actual sunt voința Poporului, la următoarele alegeri sa mergem la vot,o data la 4 ani trebuie sa ne facem 30 de minute pentru a vota,ne facem timp pentru multe alte activitati nesemnificative in detrimentul exercitării votului popular
  -personal,am speranta si increderea ca suntem oameni cu judecata si nu vom destabiliza economia,si asa destul de fragilă

  Răspunde
   
 • Catalin
  Februarie 5, 2017 la ora 09:33

  Moise sunt multe de luat în calcul. Cea mai mare problema este timpul scurt,cateva zile și o mulțime de calcule. Oameni trebuie să-și culeagă singuri informațiile, depinde foarte mult sursa de informare, ce fel de prieteni, colegi, rude are.Toate astea contribuie la deciziile pe care le luam într-un timp foarte scurt. Nu exista în strada un lider care sa ne conducă în vreo directie . Dar mare atenție, acest Dragnea cu Tăriceanu și alți baroni trebuiesc îndepărtați de la butoane, nu avem nici o garanție ca episodul de azi nu se va repeta.
  PS. Te rog sa ne ții la curent cu tot ce afli și gândești, pe cine alt cineva sa ne bazam?
  Mulțumim Moise ești cu și printre noi!

  Răspunde
   
 • andia
  Februarie 4, 2017 la ora 23:08

  Felicitari Europa Fm ,bravo tututror jurnalistiolr onesti din aceasta tara pt ca v-ati facut datoria si ne-ati informat corect.Ma bucr ca Romania s-a trezit.Sunt mandra ca sunt romanca zilele acestea pt ca am descoperit ce oameni frumosi are acesta tara.

  Răspunde
   
 • Gaby
  Februarie 4, 2017 la ora 22:40

  Biziday sunt dezamagit ca cenzurati commenturile….. 😥

  Răspunde
   
 • Octav
  Februarie 4, 2017 la ora 20:29

  In caz de abrogare a OUG 13 / 2017 chiar nu va mai produce efecte sau se aplica hotararea CCR din 1995 care spune ca o OG nu poate fi abrogata de o alta OG daca a fost deja inaintata spre Parlament. Se aplica si pentru OUG?
  Multumesc

  Răspunde
   
 • Stelian
  Februarie 4, 2017 la ora 20:21

  Zdreanta de Berlusconi de Romania trage de timp cu aiureli ca se gandesc sa retraga ordonanta.

  Răspunde
   
 • Laura
  Februarie 4, 2017 la ora 19:52

  Cred ca protestele au posibilitatea sa traga un semnal de alarma foarte important si daca actuala clasa politica nu plateste deplin, abuzuri asemanatoare vor aparea. Eu propun sa mergem cat de departe putem. O iesire din feudalism pe care o propun ca sub presiunea romanilor este ca actualul guvern sa anuleze OUG 13/2017, sa schimbe legea electorala si sa organizam ALEGERI ANTICIPATE sub O NOUA LEGE ELECTORALA.

  Răspunde
   
  1. George
   Februarie 4, 2017 la ora 20:23

   Constitutia prevede clar modalitatea in care se ajunge la alegeri anticipate – daca parlamentul nu voteaza 2 premieri desemnati – nici o lege nu poate modifica prevederi din constitutie.

   Răspunde
    
 • Sandu
  Februarie 4, 2017 la ora 19:17

  Concluzia ar fi:Ei pot face cu noi tot ce vor,in schimb noi trebuie sa fim cinstiti.
  Moise ,astia trebuiesc prinsi si bagati in catran si fulgi pe ei,apoi mai vorbim.
  Asta cu neplata ar fi ultima solutie dar si cea mai dureroasa.

  Răspunde
   
  1. Moshh
   Februarie 4, 2017 la ora 21:59

   Ai dreptate !!!

   Răspunde
    
 • George
  Februarie 4, 2017 la ora 19:16

  Alegerile anticipate sunt imposibile – udmr,pmp si alde nu vor accepta niciodata asa ceva in conditiile in care la o participare mai mare la vot aproape sigur nu intra in parlament. Chiar daca demisioneaza grindeanu cu siguranta va fi un guvern – ori tot psd-alde care i-ar da sanse lui iohanis sa fie reales in 2019, ori o alianta a tuturor impotriva psd – insa atunci aproape sigur iohanis va pierde alegerile in 2019 – o alianta pdl-usr-udmr-alde-pmp va fi plina de conflicte-ceva extrem de asemanator cu convetia democrata din 96-2000 si va face praf tara pana la alegerile prezidentiale din 2019.

  Răspunde
   
 • Bogdan Dumitrascu
  Februarie 4, 2017 la ora 19:03

  Domnilor, suntem o tara de mana a doua, furati, manipulati, prost condusi de acest stat „defect” Coruptia este unul din punctele noastre forte. Furati fara mila de stat in primul rand, prostiti de televiziuni. Suntem platiti cu 25% din salariul minim al altor tari europene, preturile sunt de multe ori mai mari la produsele de baza si mai prost calitativ decat in tarile europene. Suntem prosti ca acceptam asa ceva… si multe altele de care noi nici nu st, visam.

  Răspunde
   
 • Anton
  Februarie 4, 2017 la ora 18:54

  Romani
  Este cel mai mare EVENIMENT DE DUPA REVOULTIE !
  E timpul sa curatati partidele
  Fortati alegeri anticipate si candidati pe liste care sa nuAIBA DOSARE , CONDAMNARI SAU SA FI FOST MEMBRI PCR !
  In asa fel veti cladi o ROMANIE DEMNA SI PROSPERA
  VETI BIRUI ACUM , NU VA LASATI !
  CONTINUATI SA PUNETI PRESIUNE SI INLATURATI TOTI HOTII SI BORFASII DIN PARLAMENT !
  Cu stima !

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase