Keep calm, dar nu cedăm! Va începe eliberarea supapelor…

Moise Guran

Dintr-un motiv greu de explicat și de înțeles, ordonanța care a modificat Codul Penal a intrat în vigoare dar fără a afecta încă și Codul Penal. Doar pe cel de Procedură. Asta pentru că într-un mod foarte misterios, de care ministrul Justiției nu vorbește și e posibil să nici nu fi înțeles mare lucru, la finalul ordonanței s-a strecurat un articol care spune că modificările intră în vigoare în zece zile de la publicare. Altfel spus, începând de miercuri dimineață, la ora două, de la momentul în care totul părea pierdut, a început să ticăie un nou count-down. Ce facem în astea zece zile și la ce trebuie să ne așteptăm?

Consiliul Superior al Magistraturii și Președintele României au făcut ceea ce era de așteptat să facă – constatarea unui conflict între puterile statului și sesizarea Curții Constituționale. Avocatul Poporului, dar și ministerul Justiției și Guvernul au făcut și ei ceea ce ne așteptam să facă … merg înainte cu tupeu, susținând absurd că e normal ca furtul din banii publici, săvârșit cu intenție și prin încălcarea legii, trebuie dezincriminat penal și redus la o sancțiune administrativă.

Această a doua tabără, stă strâns unită în jurul liderului-autor moral al dezincriminării, părând că este insensibilă la presiunea publică. Fals! Le tremură genunchii, iar de acum ne putem aștepta la eliberarea unor supape de presiune. Vi le înșir pe rând, fără pretenția de a putea anticipa foarte multe din ceea ce urmează să se întâmple, căci ceea ce trăim acum în România este nemaivăzut.

În primul rând, trebuie să vă mărturisesc că, în calitate de participant la toate cele patru proteste de la București din 18 ianuarie și până acum, am simțit de fiecare dată o creștere a nervozității, explicabilă, până la un punct, de obstinația guvernanților de a ignora semnalele din societate. Și totuși, sunt convins, nu ignoră nimeni nimic, această atitudine are doar rostul de a descuraja mulțimea, de a o face să creadă că nu poate schimba nimic, că totul e pierdut și că lupta trebuie abandonată. Cum însă protestele nu par a scădea în intensitate, ba din contră, ne putem aștepta la următoarele situații, gândite mai degrabă să ofere o satisfacție care să diverteze, să îndepărteze scopul acestora:

 1. O demisie a lui Victor Ciorbea, din funcția de Avocat al Poporului… Nu rezolvă nimic. Nu atâta timp cât unul dintre adjuncții care-i va lua locul, interimar, va face fix ceea ce face și Ciorbea. Adică nimic. În acest moment domnul Victor Ciorbea comite exact infracțiunea de Abuz în Serviciu, aflată încă în vigoare.
 2. O demisie a minstrului Justiției… poate da unele satisfacții mulțimii, dar nu rezolvă câtuși de puțin situația. Iordache e un nimeni.
 3. În final, poate fi eliberată și supapa cea mare, aia de i-au dat drumul și după Colectiv – o demisie a Guvernului. Nici aceasta nu rezolvă situația, nu atâta timp cât ordonanțele nu sunt retrase. Poate că lumea ar fi satisfăcută de o astfel de demisie, dar Grindeanu ar rămâne oricum interimar până la formarea unui nou guvern, cu singura diferență că un guvern interimar nu poate emite acte de legiferare ci doar de administrare, deci nici ordonanța de modificare a codului penal chiar n-ar mai putea-o abroga sau retrage, nici dacă ar vrea.
 4. Nu așteptați prea multe de la Curtea Constituțională. Deși e prezentată ca ultima baricadă a democrației, am mari dubii că personajele de acolo sunt din altă specie decât Ciorbea sau Iordache.

Așadar orice ați afla, auzi, despre un astfel de posibil eveniment, nu uitați că nici răsturnarea guvernării, nici demisia unuia sau altuia, nu schimbă și nu oprește counterul de zece zile, care ticăie din momentul în care ordonanța a apărut în Monitorul Oficial.

Scopul protestelor trebuie să rămână retragerea ordonanței, nu altceva! Sau, oricum, nu altceva, până la retragerea ordonanței.

Presiunea publică este esențială și este singura care funcționează.
Dar! Mare atenție! Nu vă luați după creierele mai fierbinți de prin piață sau de pe la televizor, care spun că n-am reușit nimic protestând pașnic. Dacă protestele n-ar fi fost pașnice, n-ar fi venit niciodată atâtea zeci de mii de oameeni. Majoritatea sunt familiști, corporatiști, studenți, oameni care n-au nimic în legătură cu violența și care vor pleca la primele semne de acest fel. Printre cei care spun că n-am făcut nimic protestând pașnic, unii poate exact asta vor, să fim mai puțini.

Dacă vi se pare că n-am făcut nimic cu aceste proteste pașnice analizați mai atent momentul – Punctul culminant al acestor zile a fost depășit, ordonanța a fost dată noaptea, pe hoțește, dar Codul Penal încă n-a fost modificat. De acum nu mai suntem eu, Guran, tu Popescu, el Georgescu, gândindu-ne amar, fiecare pentru el, că nu ne place ce se întâmplă în țara noastră. Strada este acum o unitate de conștiințe și de acțiune, facem ceea ce face o națiune, nu o populație! Iar o națiune poate multe. Civilizația, protestul pașnic, democratic, iar nu reacția violentă, brutală, toate astea fac și ele parte din România pe care le-o cerem guvernanților și pe care le reproșăm că o amenință. Democrația se apără înn aceste zile iar noi facem parte din ea.

 

 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

56 răspunsuri la Keep calm, dar nu cedăm! Va începe eliberarea supapelor…

 • Sergiu Daniel Berghian
  Februarie 3, 2017 la ora 03:53

  Măi oameni buni, aveți încredere în Curtea Constituțională.

  Ea este, într-adevăr, ultima redută a democrației, și, este cea mai înaltă instanță judecătorească, care, înțelege legea în linii mari, și, are competența, de a judeca la microscop orice i se aduce în față.

  Judecătorii de la Curtea Constituțională sunt logici, gândesc lucrurile la rece, imparțiali, și, bineînțeles, servesc interesul național, deoarece, ei se pronunță, asupra conceptelor abstracte în urma cărora s-a decis a se adopta Constituția României în forma ei inițială, cu modificările ulterioare.

  Deci, sincer, eu, dacă aș locui în București, m-aș duce, așa, să protestez de plăcere, nu de stres că nu mai este nici o speranță.

  Moise, Liviu nu va retrage niciodată ordonanța. Singura opțiune ESTE Curtea Constituțională.

  Eu cred că, motivul pentru care Liviu Dragnea vrea atât de multă grațiere, este, fiindcă este din satul Gratia din Județul Teleorman.

  Dar, săracul, crede că se pronunță cu ț în loc de t.

  Din partea mea, îi doresc o „gratie” frumoasă. În închisoare.

  Răspunde
   
 • Valentin
  Februarie 2, 2017 la ora 20:11

  Cele zece zile sunt asigurarea lui Dragnea. Amenintarea catre anumiti oameni care sunt in puscarie si pot beneficia de ordonanta: ori faceti ce zic eu si platiti ce trebuie, ori abrog ordonanta in astea zece zile! Totul este calculat!

  Răspunde
   
 • Stelian
  Februarie 2, 2017 la ora 18:30

  Se pare ca daca v-ati prins de urmatoarea posibila mutare, ei au facut cu totul alta mutare si anume incercarea de a infuria masele in speranta ca vor deveni violente, ca astfel ei sa poata poza in victime.
  Dar mai e si cealalta parte in care masele nu devin violente si ei isi vad de viata lor si merg inainte cu aceste ordonante…
  Sunt curios in acest caz Moise, cat veti mai fi calm.

  Răspunde
   
 • csf_ncsf
  Februarie 2, 2017 la ora 15:25

  AMR : mai 9 zile de libertate …

  Răspunde
   
 • DFG
  Februarie 2, 2017 la ora 13:33

  Suntem hotărâți să fim uniți și să apărăm viitorul tuturor indiferent de preferințele politice. Acțiunile guvernului la adăpostul nopții nu au cum sa nu lase urme grele în națiunea noastră indiferent de direcția în care ne îndreptăm.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 2, 2017 la ora 12:29

  „Keep calm…”_ Până pe la ora 22. După, au venit galeriile echipelor de fotbal. A3 ți RTV vorbeau despre suporterii echipelor Steaua, Dinamo și Rapid cu mult înainte. Ciudat, pentru că echipele menționate nu prea mai au galerii, după performanțele modeste. Totuși, câțiva pretinși suporteri dinamoviști spun că au fost aduși. Și deși ei spun că au fost și plătiți, eu nu cred. Dar este surprinzătoare violența lor și aducerea petardelor, care sigur nu au fost din partea părinților cu copii pe care i-am văzut în piață.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Februarie 2, 2017 la ora 12:39

   Este momentul să vină minerii! Ministrul de interne a declarat că în Piață au fost drogați (s-au găsit stupefiante de mare risc), bețivi, persoane extrem de violente, cu substanțe incendiare și arme albe. Este clar că, așa cum spunea dl Iliescu, sunt legionari. SRI a semnalat MI prezența lor. Dar NU au fost provocări. Aștept minerii!

   Răspunde
    
 • Cristina D
  Februarie 2, 2017 la ora 10:30

  Slabe sanse sa retraga orodonanta de buna-voie, nu au dat un pas inapoi de cand a inceput toata povestea asta, de ce ar mai face-o acum cand sacii sunt deja in caruta? Prin absurd insa, daca ar retrage-o, tot nu mai are ce cauta in functie acest guvern si nimeni din Psd! Nu putem sa stam sa-i pazim la fiecare pas, sa iesim in frig la fiecare decizie gresita pe care o adopta!

  Răspunde
   
 • Mărginean Mircea
  Februarie 2, 2017 la ora 08:50

  Corect. Trebuie putina organizare.avem o singura cerință : RETRAGEREA OUG. În fiecare zi.

  Răspunde
   
 • Cornel
  Februarie 2, 2017 la ora 07:37

  Nu se mai poate! Domnul Dragnea si.a facut un guvern de marionete , ne.a aruncat niste mariri de salarii si pensii ca la milogul din coltul strazii si trocul era sa.i lasam sa fure in liniste?? Un guvern de agramati cu bacul luat la 30 de ani si facultati facute in localitati pe care trebuie sa le cauti cu GPS.ul???Cat tupeu jegos poti sa ai, sa minti constant si cu nerusinare de parca am fi un popor de retardati fara creier??? Majoritatea nu am votat pentru ca NU AM AVUT PE CINE sa votam!!!Clasa politica nu ne.a oferit nimic! Domnul Tariceanu cel scortos sa nu uite ca Parlamentul e al Romaniei, nu al hotilor.Trebuie sa protejeze interesele ROMANILOR, nu hotiile politicienilor.N.au putut sa desfiinteze DNA.ul,asa ca.i desfiinteaza obiectul de activitate.RUSINE domnilor!!!!

  Răspunde
   
 • Ion
  Februarie 2, 2017 la ora 00:39

  Dragă Moise, cat de simpatic esti cand spui ca acea fraza a aparut in mod inexplicabil. Stii mai bine ca oricine de ce a pornit acel cronometru de 10 zile si care este finalul. Ori esti bleg, ori esti ticălos…iar de prostie nu te pot acuza…tic tac…tic tac…o sa ai material din greu in astea 9 zile rămase…tic tac…

  Răspunde
   
 • Mărginean Daniela
  Februarie 2, 2017 la ora 00:31

  Aveți perfectă dreptate domnule Guran ! Pașnic dar hotărâți, perseverenți!

  Răspunde
   
 • Balmoş George
  Februarie 2, 2017 la ora 00:01

  Multumesc

  Răspunde
   
 • Roman Dezamagit
  Februarie 1, 2017 la ora 21:58

  Asa cum a subliniat si Moise nu trebuie sa va lasti antrenati la violenta. Si inca ceva razboiul nostru nu este cu jandarmii si politia, ei sunt acolo pentru a proteja obiective de astfel de huligani instigatori. Si ei sunt de partea noastra si in asentimentul nostru doar ca in seara asta sunt in serviciu si nu au voie sa protesteze. va rog KEEP CALM.

  Răspunde
   
  1. Mărginean Daniela
   Februarie 2, 2017 la ora 00:32

   Corect!

   Răspunde
    
 • dan
  Februarie 1, 2017 la ora 21:37

  andreea raducan a etichetat poporul roman:popor de hoti!Sa inteleg ca pe ea s-a exclus? si cei care au iesit acum in strada Idem?

  Răspunde
   
 • Claudia
  Februarie 1, 2017 la ora 21:25

  Moise, am si eu o intrebare. Guvernul zice ca OUG-ul cu dezincriminarea abuzului in serviciu rezolva o problema semnalata de Curtea Constitutionala la legea respectiva cu multi ani in urma. Despre ce este vorba? Se gaseste pe undeva pe net acea hotarire a CC la care tot fac ei referire? Multumesc mult!

  Răspunde
   
  1. pop
   Februarie 1, 2017 la ora 22:58

   Dl. Iordache de la Caracal minte cum respira. Decizia CC prevede inlocuirea sintagmei „indeplineste defectuos” cu sintagma „indeplineste cu incalcarea legii”. Atat.

   Răspunde
    
 • Alin Bobe
  Februarie 1, 2017 la ora 21:18

  Poate chiar a fost unu care a avut o urma de constiinta si a strecurat cele 10 zile

  Răspunde
   
 • Rotaru Vasile
  Februarie 1, 2017 la ora 21:06

  Moise de ce nu-ti faci partid ? Ar trebui sa candidezi. Avem nevoie de o noua clasa politica, formata din oameni competenti.Doar asa se poate schimba ceva in bine in Romania.

  Pana una-alta, trebuiesc anulate ordonantele, si alegeri noi. Pentru ca actualul parlament nu mai prezinta incredere. Sunt doar niste mafioti. Nu vrem stat mafiot!
  Hitler a castigat alegerile in 1933. Daca ar fi fost oprit dupa, alta ar fi fost situatia.
  Chiar daca ai castigat cu 99% alegerile, aceasta nu-ti da dreptul sa faci ce vrei tu!

  Răspunde
   
 • ELENA B.
  Februarie 1, 2017 la ora 21:05

  Cele 10-30 zile sunt impuse de o lege 24/??? ptr a se putea aplica tehnic eliberarea detinutilor, adica analiza dosarelor, ordinea eliberarii s.a. intrucat toate acestea necesita timp fizic. Ei au aplicat doar minimum de 10 zile. Explicatia este data acum pe TV.
  DOAMNE AJUTA ROMANIA !

  Răspunde
   
 • narcis purice
  Februarie 1, 2017 la ora 20:57

  Cum s-o retraga?
  „Torna,torna …!” !
  !

  Răspunde
   
 • jean
  Februarie 1, 2017 la ora 20:22

  10 zile sunt pt a tre ce timpul si sa scada presiunea straziii.Ei incearca sa ne prosteasca din nou !

  Răspunde
   
 • Stelian
  Februarie 1, 2017 la ora 19:40

  Am ascultat acum cativa ani la un radio crestin, un pastor care vorbea despre locurile pe unde a fost in misiune. Dupa ce a vorbit despre tari africane pe unde a fost in misiune, a vorbit si despre Teleorman, unde a spus ca a rezistat numai doi ani. Si acum imi rasuna in minte cuvintele lui:
  „In Africa am vazut manifestarea celui rau, dar in Teleorman i-am gasit locasul.”

  Răspunde
   
  1. F.Vasile
   Februarie 1, 2017 la ora 19:54

   @Stelian. M-a dat gata povestea cu pastorul tau (nu era preot ori calugar, nu?). Cum a stiut el sa vorbeasca despre niste tari din Afica si… un judet din Romania! Nu orice judet, tocmai ala cu pricina de azi. Pacat ca nu l-ai inregistrat, era mai ceva ca Nostradamus ori Vanga.

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Februarie 1, 2017 la ora 20:06

    Nu era nevoie sa-l inregistrez, cred ca cei de la RVE au inregistrarea emisiunii, dar va dau cuvantul meu ca exact asa a spus. Eu fiind nascut in Teleorman i-am povestit imediat sotiei despre tot ce-mi pvestea mama despre vrajitoarele care locuiau in corturi pe malul raului Teleorman si in fiecare noapte sacrificau gaini stropind cu sange diferite obiecte.

    Răspunde
     
    1. F.Vasile
     Februarie 1, 2017 la ora 20:21

     Daca intentia ta nu era de a ne convinge ca Dragnea este cauza raului din Teleorman, atunci inseamna ca am inteles gresit si imi cer scuze.

     Răspunde
      
     1. Stelian
      Februarie 1, 2017 la ora 20:26

      Sigur ca era un apropo la Dragnea, altfel nu avea nici un rost sa istorisesc aceasta intamplare

       
 • Marian
  Februarie 1, 2017 la ora 19:37

  Scopul a fost atins! Acest guvern va fi sacrificat doar pentru aceasta OUG! Interesele sunt enorme, chiar dincolo de mentinerea puterii politice! Urmeaza presiunea strazii , reactia Uniunii Europene si urmeaza diversiunea clara: guvernul va demisiona constient si voluntar! Ce se va intampla atunci? Nu va mai exista nici un mecanism de a opri aceasta OUG !

  Răspunde
   
 • F.Vasile
  Februarie 1, 2017 la ora 19:30

  Domnilor, ma intreb daca protestele astea, numai partial spontane, sunt impotriva ordonantelor sau impotriva guvernului. Strada a mai daramat unul prost dar in locul lui a venit unul si mai rau pentru tara. Doriti sa instalati „guvernul meu”? E simplu, mergeti si spargeti niste geamuri, cateva capete de jandarmi (sau de-ale voastre, nu conteaza ale cui sunt) si treaba e ca si rezolvata. Alegerile anticipate si haosul dinaintea lor sunt asigurate! Evident, spre beneficiul investitorilor in protest (vezi SUA), nu al vostru si nici al celor care raman acasa.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Februarie 1, 2017 la ora 19:45

   Cum le stiti pe toate. Si ce clar vedeti lucrurile. Ce sa spun… sunt mandru ca sunt roman ca si dvs. Dar o sa incerc sa stau cat mai departe de dvs daca nu va suprati. Deja UK mi se pre prea aproape. Ma gandesc la Canada sau Australia…

   Răspunde
    
   1. F.Vasile
    Februarie 1, 2017 la ora 20:15

    Desigur, poti opta pentru una din cele doua tari, par ok ambele. Am un respect deosebit pentru optiunile fiecaruia, inclusiv ale tale. Eu sunt acasa, fiica mea e in strada si nici macar n-am incercat s-o lamuresc sa stea acasa. Am sfatuit-o doar sa mearga mai pe mijlocul drumului si sa priveasca in jur, sa observe daca nu cumva unele grupuri de protestatari dispun de niste ustensile profesioniste si nu impun anumite scandari, bine directionate, pe care oamenii iesiti cu adevarat petru retragerea ordonantelor le preiau „la pachet” cu ideea de a darama guvernul si…PSD-ul!

    Răspunde
     
    1. Stelian
     Februarie 1, 2017 la ora 20:32

     Apreciez pe toti cei care au iesit in strada ca sa impiedice hotia celor care guverneaza aceasta tara la toate nivelurile si apreciez foarte mult parintii care inteleg momentul si isi lasa copiii sa iasa in strada ca sa protesteze. Mama mea nu m-a lasat sa merg la Bucuresti in decembrie ’89, dar tot am mers. Daca as fi in Romania as fi cu siguranta alaturi de fica dvs. Sotia chiar batea un apropo ca sa venim si noi l abucuresti sa protestam, dar este greu pentru ca suntem singuri pe aici prin UK si nu putem lua copiii de la scoala primara fara sa platim amenda.

     Răspunde
      
    2. Stelian
     Februarie 1, 2017 la ora 20:35

     Dar PSD-ul nu poate fi „daramat” atat timp cat promite o felie mica din hotia mare si celor care ii voteaza. Sa nu uitam totusi ca Romania este tara unde nu putem lasa gradina nepazita daca vrem sa mancam o rosie din acea gradina…

     Răspunde
      
  2. Constantin
   Februarie 1, 2017 la ora 21:40

   ma intreb daca protestele astea…sunt impotriva ordonantelor sau impotriva guvernului… – Daca ati fi citit articolul pe care il comentati ati fi primit raspunsul la intrebare. Daca ati fi deschis televizorul, scandarile manifestantilor v-ar fi oferit confirmarea. Raspunsul este: guvernul poate demisiona abia dupa ce retrage ordonantele de urgenta adoptate la miez de noapte hoteste, pe furis. Cand vorbiti despre inlocuirea unui guvern rau cu unul si mai rau in urma protestelor publice, va referiti oare la guvrernul Ungureanu, inlocuit in 2012 de catastrofalul guvern Ponta dupa o manifestatie la care au participat vreo 300 de ametiti?

   Răspunde
    
 • Tavi
  Februarie 1, 2017 la ora 19:03

  Cea mai mare nedreptate este ca din cati politicieni am vazut prinsi ca au furat inca nu am vazut pe nici unul sa ajunga pe drumuri,sa li se confiste toate averile si lor si la neamurile lor(probabil de 10 vile cate au s-a pus sechestru pe una de ochii lumi),se judeca ani de zile si ei tot raman cu BANII NOSTRI!!!si acuma mai scapa si de puscarie…..locul lor nu e in puscarie….ca si acolo tot pe banii nostri stau.TREBUIE PUSI SA LUCRE IN MINA,SA LUCRE LA FACUT DE AUTOSTRAZI SA RECUPEREZE BANII DE LA EI!!!Asta ar trebui sa vrem noi romanii….sa ii vedem fara palatele lor,fara bani,sa lucreze ca sa dea banii inapoi….IN AMERICA ASA SE INTAMPLA SE CONFISCA AVERILE PANA LA NU STIU CE GRAD DE RUDENIE!!!!Cei care au furat ajung muritori de foame.

  Răspunde
   
 • Iulian
  Februarie 1, 2017 la ora 19:02

  Dragi Romani, fiti calmi, civilizati si nonviolenti nu consumati băuturi alcoolice ca dupa o sa zica trambitarii ca soros a platit bautura…masina de bani, droguri ..restul stiti 🙂 Va asteptam! Romania trezeste-te!

  Răspunde
   
 • marius
  Februarie 1, 2017 la ora 19:00

  doar art 1 intra in 10 zile.cel cu rudele. art 297.cel cu abuz in serviciu, a intrat in vigoare.

  Răspunde
   
 • Paula Vasilescu
  Februarie 1, 2017 la ora 18:56

  Draga Moise, de anul trecut s-a format o organizatie care vrea schimbe multe in aceasta tara: Grupul pentru Romania. Din ce am inteles ar milita pentru schimbari masive dupa modelul islandez…Ce parere ai ?! Cum am putea actiona? Sa ne unim sa-i sprijinim?!

  Răspunde
   
 • marius
  Februarie 1, 2017 la ora 18:51

  Moise,doar art 1 intra in 10 zile.cel cu rudele de pana la gradul 2. nu si art 297, cel cu abuz in serviciu si celelalte articole.

  Răspunde
   
 • Radu Rafiroiu
  Februarie 1, 2017 la ora 18:22

  Dar care crezi ca e ratiunea celor 10 zile pana la intrarea in vigoare? Ca doar nu or fi vrut sa ne mai dea o sansa

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Februarie 1, 2017 la ora 18:39

   Cred ca au fost sabotati de cineva din interior. Cred ca Dragnea si Grindeanu sunt ocupati sa-l caute…
   Sau poate e opera unui infiltrat al serviciilor…
   Un adevarat erou.

   Răspunde
    
  2. AndreiM
   Februarie 1, 2017 la ora 18:50

   Eu cred ca este o testare a determinarii si limitelor in care se pot incadra. Precum testarea durerii. Tre sa recunosc ca sunt foarte bine instruiti/consiliati (doar capii cred) in psihologie sociala. Chiar tare treaba, daca nu ar fi pe spinarea noastra.

   Răspunde
    
  3. Dragos
   Februarie 2, 2017 la ora 00:49

   O modificare a codului penal nu poate sa intre
   imediat in vigoare, exista o lege din 2000 care
   prevede intre 10 si 30 de zile interval pentru a
   intra in vigoare modificari de Cod penal. Asta
   e motivul pentru care avem 10 zile. Macar au
   incercat sa respecte o lege… siluind justitia…

   Răspunde
    
 • AndreiM
  Februarie 1, 2017 la ora 18:03

  Eu cred ca trebuie sa ne pastram calmul si sa demonstram altfel. Societatile in general s-au format prin violenta si au disparut in violenta. Natura umana este violenta in esenta. Doar cand vom schimba aceasta paradigma ne vom gasi echilibrul si „vom putea muta muntii”

  Răspunde
   
 • Cristiana Boros
  Februarie 1, 2017 la ora 18:03

  Bravo Moise,călăuzește- ne cum stii tu atat de bine s-o faci! Ajuta-ne pe noi toti sa ne păstram cumpătul !
  Hai Romania!
  Deșteaptă-te popor !!!

  Răspunde
   
 • m
  Februarie 1, 2017 la ora 17:58

  Moise, pai si nu ar fi mai ok sa nu iesim 10 zile la proteste? 🙂

  Răspunde
   
 • Sorin
  Februarie 1, 2017 la ora 17:51

  Salut,

  Suntem 3… sute de mii minim.

  Răspunde
   
  1. Razvan
   Februarie 1, 2017 la ora 17:59

   Din cati cunosc eu mai apropiati n-am reusit sa conving decat 3 ma refeream; de-asta suntem 100.000 din 18 mil. care am putea iesi 🙁

   Răspunde
    
 • Razvan
  Februarie 1, 2017 la ora 17:38

  Nu vrea nimeni din cati cunosc sa iasa in strada!!! Suntem 3 de toti! Restu au treaba! Nu mai pooot!!

  Răspunde
   
 • Cristi
  Februarie 1, 2017 la ora 17:36

  Moise,
  Hai sa stabilim, transmitem pe toate caile si urmarim o regula: nu ne apropiem la mai putin de 5 m. de cordoane de jandarmi, garduri si orice alte oprelisti.
  Cine o face , evident este provocator, vrea scandal, violenta etc.

  Răspunde
   
 • Cornel
  Februarie 1, 2017 la ora 17:33

  Puteți să mă înjurați, dar nu m-a interesat niciodată Roșia Montană, așa că nu am mers la protestele respective.
  L-am preferat întotdeauna pe Băsescu, cu guvernul lui Boc+Udrea, oricât de scârbă îmi era de toți, în fața PSD-ului față de care am scârbă de când mă știu, așa că nici nu m-am gândit să merg la protestele care aveau să dea jos acel guvern.
  Nici după „Colectiv”, nu am simțit nevoia să protestez și am fost surprins când Ponta și-a dat demisia.

  De fapt, singurul protest la care am fost vreodată a fost în facultate, știind că nu mi se pune absență în ziua aceea.

  Nici nu îmi place aglomerația și o evit cum pot de fiecare dată.

  Simt că azi nu mai pot să stau acasă, dar o să plec imediat dacă văd un protestatar care dă în cap unui jandarm sau unui reporter (fie și de la A3, RTV sau B1) sau oricărui alt om.

  Răspunde
   
 • AltDaniel
  Februarie 1, 2017 la ora 17:31

  Moise, ok, nu ma mai leg de limba romana in care scrii desi raman la parerea ca un bun jurnalist trebuie sa scrie corect in limba sa materna… De acord ca trebuie iesit in strada, dar nu sunt de acord cu ideea de a fi neaparat pasnici… Insa la cum s-au comportat „ei” cred a trebuie sa ne comportam LA FEL. Violenta, IN ACEST CAZ, va impune ulterior o serie de masuri ! Zeci de mii de oameni pasnici NU vor impresiona cu nimic PSD_ul. Sustin ca un geam, doua sparte VA IMPUNE cumva, intr-un fel reactii… altfel vom ingheta degeaba ! La o golanie TREBUIE reactionat GOLANESTE. Am fost degeaba gentlmeni pana acum… DEGEABA !

  Răspunde
   
  1. Paula
   Februarie 1, 2017 la ora 23:30

   Cred ca greșești umpic, dacă îmi permiti, cu afirmația ca „la o golănie trebuie reacționat golaneste”. Înclin sa cred ca Moise are dreptate. Dacă facem la fel ca ei, nu suntem cu nimic mai buni. Ei sunt golani, noi nu. Simplu. Dar asta nu înseamnă sa fim tăcuți și nevazuti. Trebuie clar sa nu ne descurajam, sa iesim, sa strigam din toți rărunchii „abrogare”și tot tacamul. Dar dacă alunecam în violențe, începem sa vorbim pe limba lor, pe care tot ei o cunosc mai bine. Ca dacă nu ești un golan antrenat , mai bine nu te bați cu golanii. Faci altfel sa câștigi razboiul. Cred ca arma noastră sta în marime -cu cât mai multi, cu atât mai bine. Eventual sa sărim de 3 milioane. Tot or sa rada ca e cam târziu acum , ca am pierdut startul, dar ar fi super sa fim 3 mil, dar pasnici. Sincer cred ca cu violenta nu facem decât sa le dam apa la moara când or sa vrea sa spună ca suntem niște nevrednici. Si dacă e așa de groasa, tot nimic nu o sa reusim dar rămânem cu violenta, plus ca îi pierdem clar pe aia dintre noi care ar fi continuat dacă ar fi fost pasnic. Nu uita ca toți suntem supărați dar nu toți suntem violenti. Deci dacă vrem sa mergem pe dimensiune, trebuie sa alegem o varianta la care sa adere cât mai mulți. Eu sunt de părere ca e de mai mare impact o masa de 1-2 milioane, chiar si pașnică, decât 150 000 cu violenti.

   Răspunde
    
  2. Ramona
   Februarie 2, 2017 la ora 04:26

   Violența este nocivă în orice situație, cu atât mai mult acum. Exact cum zicea Moise, datorită protestelor pașnice am fost atât de mulți. Am fost cu copilul meu și în situația asta am văzut foarte mulți protestatari. Are cineva impresia că ar risca un părinte să-și pună în pericol copiii? Dar și fără copii, majoritatea nu ar mai protesta. Și bine ar face. Nu trebuie să fim violenți, trebuie să fim mulți! Și nu mai incitați vă rog! O dimineața bună!

   Răspunde
    
 • Nvs
  Februarie 1, 2017 la ora 17:23

  Si in varianta in care cade guvernul, etc astfel incat ordonanta sa ramana in vigoare ce se intampla?
  Peste un an. doi sau la alegeri va mai fi memoria colectiva a acestor zile? DUpa Colectiv nu a fost…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase