Negociem ceva la brexitul ăsta, sau îl așteptăm pe următorul?

Moise Guran

Puțini înțeleg cu adevărat Brexitul și importanța lui pentru noi românii. A vorbit Theresa May, premierul britanic… Nici nu s-a auzit în România. N-a fost aproape nicio știre. Ce ne doare? Eh, ne doare rău! Și pentru că noi, românii am avut și un oarecare rol de cauzalitate pe care nu-l conștientizăm, dar și pentru că, paradoxal, ceea ce va face pe mai departe UK în Europa ar trebui să ne intereseze chiar mai mult decât până acum. Cititori din Marea Britanie ai acestui site, azi o să vă supărați pe mine. Nu sunteți voi marea miză a României în negocierile pentru Brexit.

Planul Marii Britanii de ieșire din Uniunea Europeană poate fi rezumat într-o propoziție simplă – englezii au votat că nu mai vor imigranți din Europa de Est și asta vom face. Doamna May a coafat puțin altfel acest discurs. A spus de exemplu că Marea Britanie nu va rămâne cu un picior în UE și cu unul afară, că Brexitul va fi complet, că nu vor mai plăti contribuții la Bugetul UE și că, deci e normal ca Marea Britanie să nu mai facă parte din piața comună și să nu i se aplice regulile acesteia. În același timp premierul britanic a spus că va încerca negocierea unui acord de liber schimb cât mai curajos. Adică cu cât mai multe libertăți comerciale și cât mai puține restricții vamale. Haida de! Păi și, deci, de ce mai pleacă din UE? Și care e partea hard din Brexit?

Înainte de a înțelege cam cum se vor desfășura aceste negocieri și cum nu trebuie să stea România impasibilă la ele, vă reamintesc faptul că cele trei principii fundamentale ale Uniunii Europene sunt libera circulație a mărfurilor, cea a forței de muncă și, al treilea, libera circulație a capitalurilor. Estul slab dezvoltat, dar și sudul Uniunii, într-o oarecare măsură, e interesat de circulația forței de muncă. Germania, Franța și nucleul economic dur (exportator) al UE este interesat de circulația fără taxe vamale a mărfurilor. Marea Britanie, care are cam 11% din PIB din servicii financiare, vrea în primul rând circulația fără restricții a capitalului.

Acum, mesajul de Brexit complet (dur) pe care doamna May a vrut să-l dea (și care a fost atât de dur încât lira s-a apreciat la loc, după o scădere destul de abruptă în preziua discursului) este cam așa … dragă Angela, noi vrem să păstrăm la Londra centrul bancar european și deci tot ceea ce trebuie să facă Germania este să lase finanța să vină de acolo și suntem dispuși în același timp să mergem în continuare cu mașini germane, că doar nu o să plătim taxe vamale pentru ele. Iar Angela ce să zică? Normal că Angela vrea în continuare să dea beamweuri fără taxe englezilor. Aia cu lecțiile date celor care vor mai îndrăzni… aia e vrăjeală politică, astfel de negocieri nu se poartă așa.

Cine e în plus la aceste negocieri? Evident, est-europenii, în special polonezii și românii, cei care au și provocat iritarea britanicilor venind în număr prea mare (în mod real sau doar pentru că așa a susținut presa tabloidă) și provocând în final votul pentru Brexit. Care Brexit scoate Marea Britanie din câteva scheme, dar, în final, cel mai probabil aceasta va avea prin acordurile comerciale negociate cu UE cam același statut special pe care îl cerea și în UE, înainte de Brexit. Adică fix diferențele pe limitarea libertății de mișcare a forței de muncă, față de celelalte țări europene.

Desigur, ca est-european, mă pot enerva pe britanici, pe presa lor tabloidă sau pe inteligența ambiguă a celor care au crezut-o, sau mă pot simți trădat de nemți, a căror duplicitate este evidentă în legătură cu despărțirea de englezi (care le cam încurcau hegemonia în deciziile UE). Totuși, dacă nemții vor avea mult mai multă libertate de negociere (să zicem cu rușii) noi ăștia din Est tot mai avem câteva atuuri în mânecă la negocierea Brexitului. Cu toată simpatia pentru numeroșii cetățeni români din Anglia, mă tem că România nu va avea prea multe de negociat în legătură cu statutul lor. Nu se mai poate! Aceasta este esența Brexitului și Theresa May a spus-o clar – limitarea numărului de imigranți din țările UE. Asta nu mai e negociabil.

Ceea ce putem totuși negocia este o cooperare militară sporită cu Marea Britanie, aici, pe frontiera de est a NATO. Prezență pe care nu numai că Marea Britanie și-o dorește, dar în condițiile în care viitorul președinte al Statelor Unite pare ucenicul lui Vladimir Putin, iar după alegerile de anul acesta din Franța și Germania cine știe ce alți ucenici vor mai apărea, și noi avem nevoie de prezența britanicilor aici. Iar pe masa de negocieri avem și noi lucruri, chiar dacă nu aceleași ca nemții, dar lucruri importante, așa cum ar fi de exemplu repatrierea unor profituri, taxarea lor, etc.

Nici noi nu vrem să ne certăm cu capitalurile britanice care chiar au investit în tehnologie și locuri de muncă în România, nici englezii nu vor să ne lase chiar pe mâna rușilor, în condițiile în care pentru toți ceilalți, inclusiv pentru americani, noi ăștia din Est s-ar putea să fi devenit deja obiect de negociere. Totul e ca oficialii români să vrea să gândească un astfel de plan. Dacă nu o vor face, dacă vor alege să risipească oportunitatea Brexitului pe discuții inutile despre exportul nostru de creiere și forță calificată de muncă către UK, măcar vom ști astfel care dintre oficialii noștri joacă în realitate cu rușii. Sau cu nemții. Nu-i așa că nimic din ceea ce se întâmplă azi în România (caftul din serviciile secrete și lumea politică) nu poate avea legătură cu asta?

 

 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

31 răspunsuri la Negociem ceva la brexitul ăsta, sau îl așteptăm pe următorul?

 • Stelian
  Ianuarie 23, 2017 la ora 15:23

  Vedeti cam simpist problema noastra, a romanilor din UK. De ce credeti ca nu este de datoria statului roman sa negocieze valabilitatea cetateniei si rezidentei permanente a celor ce le-au obtinut pana la iesirea UK din UE si dupa momentul brexit?
  Oricum pentru ca se va negocia cu UE si nu cu fiecare stat in parte (nu neg ca vor fi si astfel de discutii), speranta noastra sa nu ni se retraga cetatenia sau rezidenta aici in UK, sta mai mult in guvernul polonez decat in cel roman.

  Răspunde
   
  1. Ducu
   Ianuarie 23, 2017 la ora 15:32

   Nu se poate retrage cetățenia doar așa sa se afle în treabă. Trebuie motive întemeiate care nu au legătură cu Brexitul.
   Negocierile se vor face la nivel de UE, iar părerea mea este ca UK are doar de pierdut.

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Ianuarie 23, 2017 la ora 21:21

    Cine spune ca nu se poate? Dar rezidenta permanenta se poate retrage?
    Daca vor (atat doar ca sunt oameni mai cu capul pe umeri decat ai nostrii guvernanti), pot sa spuna ca s-au schimbat conditiile de aplicare si ca cei care au aplicat cand conditiile erau altele vor trebui sa reaplice pentru cetatenie/rezidenta in conditiilel legii care va fi atunci. Eu cred ca depinde de cat de suparati pe UE vor iesi din aceste negocieri…

    Răspunde
     
 • Anonymous Coward
  Ianuarie 20, 2017 la ora 11:39

  Rusiei poate ca poate sa-i faca fata o alianta regionala, daca are vreme sa se pregateasca asa, vreo jumatate de secol. Da’ in momentul de fata si NATO ar avea dificultati in a stopa rapid un tavalug rus pornit pe nepregatite. Evident, Rusia ar lua-o in freza pana la urma, da’ n-ar fi nici de departe un efort la fel de mic ca cel din Irak sau Kuweit. Daca mai pui la socoteala si diversele cozi de topor care s-au insinuat in interiorul Europei, si relatia … complicata a Turciei cu NATO, SUA, UE si Rusia, situatia inecepe sa arate mult mai spre negru.

  Răspunde
   
 • Zeno
  Ianuarie 20, 2017 la ora 04:46

  Stimate domnule Guran, ma dezamagiti pt ca pierdeti esenta ! Faceti acum exact ca taica-meu . Vorbiti prea mult de politica interna si pirdeti esenta ! Este important acum sa intelegem ce se intampla si pe plan extern .
  De ce nu faceti o analiza atenta referitor la faptul ca Donald Trump s-a angajat, ca in prima zi dupa ce este investit ca presedinte, sa acuze China, ca fiind manipulator valutar si sa se pregateasca de un razboi economic in prima faza… Mai sunt probleme si in Orientul mijlociu si sa nu mai vorbim de Rusia !
  In acest moment ,Europa sta si ea pe un butoi cu pulbere ! Vai ,am uitat de brexit . Mai ramane in Europa ,doar Franta, putere nucleara ! Interesant … (din pacate)
  Mai lasati-l putin in pace pe Dragnea si concentrativa asupra epicentului ,cutremurului care va urma !

  Răspunde
   
 • Barosanu#1
  Ianuarie 19, 2017 la ora 12:29

  Garanții de securitate… Voi aveți impresia că U.K. o să riște vreun război de dragul unei nații înapoiate de la marginea lumii (i.e. românii)? Au învățat deja lecția cruntă a sistemelor de alianțe în ambele războaie mondiale.

  Ce trebuie noi să facem este: (1) să investim mai mult în propria securitate, nu să ne bazăm pe alții; și (2) să facem alianțe cât mai strânse cu vecinii noștri cointeresați (e.g. Polonia, Tările Baltice, poate Ucraina, ce rămâne din ea). Rusia nu e chiar atât de mare dacă o cauți la populație, o alianță regională poată să țină Rusia la respect. Dar nu, noi așteptăm să ne curteze americanii ca pe o domnișoară, eventual să ne și apere pe gratis.

  Răspunde
   
 • Cristian
  Ianuarie 18, 2017 la ora 23:19

  Cine sunt nemtii astia? Parca le-am fi vasali politici si de aia nu prea se aude gura noastra!

  Răspunde
   
 • Ducu
  Ianuarie 18, 2017 la ora 19:27

  Nu prea sunt de acord cu părerea ta. Într-un divorț toată lumea pierde în general, dar aici „puterile” sunt disproporționate UK vs 27 de state. Va pierde Germania o parte din vânzările de mașini in UK? no problem, va câștiga mai mult din serviciile financiare care se vor muta din Londra la Frankfurt + cireașa de pe tort : un cuvânt și mai greu in EU. Germania și Franța vor avea de câștigat mai mult decât vor avea de pierdut.
  Iar cererea lor este oricum nesimțită :dați-ne un rol privilegiat ca noi suntem mari și tari, iar după o să vă sprijinim să spuneți nu dacă mai vor si alții.
  Vorbeai de emigranți: păi ei nu sunt în stare să rezolve problema pakistanezilor și a indienilor. si nu îi încurcă UE, de ce ai impresia că se va schimba ceva în sensul asta? In UK lumea nu are buletin, nu se pare stie exact care pe unde este, câți 30 stau într-o casă cu 5 camere în Londra ca șobolani. O întreagă harababura legat de imigranți și este doar vina lor.

  Răspunde
   
 • Edi
  Ianuarie 18, 2017 la ora 18:05

  Draga Moise,
  GB via fi rezolvata de Irlanda, Scotia si alti galezi. Stay cool.Auziram so noi de Brexit.

  Răspunde
   
 • VictorL
  Ianuarie 18, 2017 la ora 15:27

  Ar mai fi de spus doar ca tot ce face Teresa May va trebui apoi sa fie votat in ambele camere ale Parlamentului.
  Deja Multi MP au inceput sa puna intrebarea,,Daca visam sa conducem Europa si sa facem afaceri bune in Europa atunci de ce plecam din UE?”…

  Răspunde
   
 • Valentin
  Ianuarie 18, 2017 la ora 14:58

  Moise, te rog sa participi la alegerile prezidentiale din 2024. Nu inainte, pentru ca activitatea dl-ui Iohannis este benefica pentru dezvoltarea sustenabila a tarii, dar dupa al doilea mandat al presendintelui in curs, te rog sa participi la alegerile prezindetiale. O sa avem nevoie de un om perspicace, de buna credinta si ancorat la realitate asa ca tine si te voi vota pentru Presedintele Romaniei in 2024.

  Răspunde
   
 • amicu
  Ianuarie 18, 2017 la ora 11:51

  Domnul Guran vrea sa bagam si noi capul in poza. Boc voia sa para mai inalt, Basescu cauta o pozitie centrala, de, fiecare dupa complexele si aspiratiile lui. In esenta ce se negociaza e apartenenta Marii Britanii la spatiul economic comun. Daca UK vrea in el atunci va trebui sa respecte si conditiile anexe (alea cu forta de munca), daca nu, tocmai din cauza imigratiei si a pietei muncii, nu. Ce mai are de zis, in plus, Romania?

  Răspunde
   
 • Ala
  Ianuarie 18, 2017 la ora 11:34

  Acordul cu Canada „a picat” ca un judet din Belgia nu a fost de acord cu el si salvat in ultimul moment cu presiuni imense. Cate judete vor fi la cel cu UK ? Or sa le intoarca pe toate ? Ne mai explicai acum ceva vreme ce jonctiuni si manevre vor face rusii … Punem pariu pe 1000euro ca englezii ajung la WTO si ca pierd „pasaportul” ? Altfel faci praf aiurea !

  Răspunde
   
 • Zmf daniel
  Ianuarie 18, 2017 la ora 11:34

  Nemti vor negocia dur si nu vor scapa aceasta oportunitate din cel putin 2 motive:
  1 cel economic- daca vor negocia la sange o parte insemnata din capital se va muta la ei
  2 cel mai important aspect este acela ca daca nu vor sanctiona puternic Regatul , acesta pastrand avantajele pietei comune de servicii, capital si bunuri si descotorosidu se de obligatii acest model ar putea fi preluat si de alte state .
  Este devreme sa ne pronuntam si asta deoarece negocierile nici macar nu au inca un calendar de desfasurare cat desre implicarea noastra in ele este o gluma, nu cred ca avem cu cine si nici capacitatea asta.
  Despre chestiunea de colaborare militara, este posibila aceasta si fara o legatura anume cu Brexit, britanici au intardevar interese in zona asa cum bine a analizat Moise

  Răspunde
   
 • cosmin
  Ianuarie 18, 2017 la ora 09:59

  Pt Moise

  Sunt 4 (PATRU) Libertati! Bunuri, Servicii, Capital si Forta de munca. Un goagal ajuta!

  Nimeni, dar absolut nimeni, nu vrea sa dea City of London passporting rights. Sunt zeci de declaratii oficiale in acest sens. Deci toata constructia din articol este un mare Zero.

  Răspunde
   
 • cosmin
  Ianuarie 18, 2017 la ora 09:50

  Motivul principal este emigratia poloneza. Noi suntem la si altii. De ce UK nu vrea polonezi/romani dar vrea indo-pakistanezi in conditiile in care 1/2 din Londra e de culoare are explicatia in impresia ca albii iau locurile de munca ale englezilor.

  Motivul secundar este contributia la UE. Contributia UK raportata la PIB este cea mai mica din UE de departe pentru ca UK beneficiaza de exceptii (aprox 60% din ce dau celelalte tari)

  Motivul real este ca UK este falimentata de globalizare in zona de productie si nostalgia Imperiului Britanic ce domina marile este acuta.

  Răspunde
   
 • Ivanov
  Ianuarie 18, 2017 la ora 09:46

  Nu sunt politicienii nostri atat de isteti (probabil nici nu au vreun interes), sa negocieze in interesul tuturor, daca da cineva o spaguta se merge spre cune da mai mult… Si apoi romanii plecati nici nu-i prea intereseaza ca nu platesc taxe in Romania…

  Răspunde
   
 • Catana
  Ianuarie 18, 2017 la ora 09:29

  Ba eu cred ca se poate!!! Se duce o politica de subminare a populatiei printr-o aglomerare de fel si fel de informatie ,de multe ori inutila,un razboi psihotronic scandalos, in vederea indobitocirii populatiei pt ai tine prosti si docili pe toti,sa nu vedem sub nasul nostru,cum altii isi fac interesele pe carca noastra.
  Presa de azi nu iti zice ce sa gandesti, in schimb iti da la ce sa te gandesti…
  Romanul,oricum e prost….
  (Asa ne.a tinut Taticu Iliescu..)si mai dai si o mie de materiale nefiltrate….si i.ai facut creierul muci….il tii docil ,la cusca.. si resursele dispar din tara…
  Cam asta e politica care se poarta la noi in tara.

  Răspunde
   
 • Elena
  Ianuarie 18, 2017 la ora 08:50

  Eu traiesc in Europa, iar Romania pt Europa nu reprezinta nimic. Nu stiu daca ar mai fi ceva de spus. Da, singura chestie care face auzita Romania e numarul mare de imigrani.

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Ianuarie 18, 2017 la ora 10:49

   Si eu vĂ confirm faptul că după sirieni suntem țara cu cei mai mulți emigranți din lume.
   ASTA ar trebui sa-i framante pe toți politicienii care emit păreri seară de seară relaxați prin teleleviziuni.
   SĂ nu mai vorbim de sri care mai nou văd că are muscă pe căciulă. Ei trebuiau sĂ fie principalii apărători ai siguranței naționale, ai subminarii puterii economice a României! De 26 de ani țară asta este in comă, economic vorbind.Si atunci ne mai surprinde faptul ca până si sirienii fug de noi ca de dk ?

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Ianuarie 18, 2017 la ora 10:51

    Am vrut sĂ subliniez faptul ca ceilalti emigranți fug de România ca de foc.

    Răspunde
     
 • Dima M
  Ianuarie 18, 2017 la ora 08:46

  Am devenit o Tara cu cel mai ridicat numar de turisti de pe glob… cetatean Roman sunt si merg acasa de doua ori pe an sa mi vad familia si sa cheltuiesc bani …exact ca un turist…si ca mine sunt multi rau .

  Răspunde
   
 • junker
  Ianuarie 18, 2017 la ora 07:24

  Nu mai vor imigranti din UE. In schimb ii pupa in cur pe cei non UE.

  Răspunde
   
 • Glumetzu
  Ianuarie 18, 2017 la ora 07:12

  Scrii panicard. Din toate ieșirile publice de până acum s-a desprins ideea că cei care sunt deja aici nu vor avea de suferit. Apoi, de venit aici se putea veni și înainte de 2014. Fie ca self employed fie printr-un angajator. Deci cei care stiu meserii căutate, mai ales în domeniul construcțiilor sau specialiștii în IT sau medicii și asistenții medicali nu vor avea mari dificultăți în a veni aici în continuare.

  Răspunde
   
 • Liv
  Ianuarie 18, 2017 la ora 01:40

  Din cauza clasei politice si a pozitionarii geografice, Romania nu a fost niciodata inclusa in negocieri serioase, suntem considerati sub alte influente, iar dupa miscarile din ultima vreme se prea poate sa nu fi scapat complet de sub cizma. Intotdeauna vom fi victime colaterale in negocierile altora. Sa speram doar ca Romania nu o sa fie impartita in trei zari.

  Răspunde
   
 • Cineva
  Ianuarie 18, 2017 la ora 01:13

  Noi ar trebui sa discutam cu polonezii, bulgarii, ungurii si sa avem o singura voce la negocieri. Nu m-ar incalzi ca-si trimit cateva sute de soldati p-aici, dar daca se muta la noi niste zeci de firme ca nu mai au conditii favorabile, atunci da. Nu avem niciun interes sa sustinem tratatele dorite de englezi. Au vrut izolare – izolare sa fie.

  Răspunde
   
 • kozma
  Ianuarie 18, 2017 la ora 00:02

  O sa negociam liber la viza pentru romani.
  Cum s-a negociat si acordul Canada – UE unde Romania n-a avut de cerut decit viza.
  Tot ce poti face in Romania e sa pleci.
  Tara se destrama efectiv, 3 milioane plecati, 45000 tineri la studii in strainatate.
  Politicieni, institutii profund corupte.
  Ati vazut cadoul lui Putin pentru Dodon?
  Nu va trec fiori reci? Nu ca aveti alte griji, sa ridem sa ne distram si un cintec vesel sa cintam.

  Răspunde
   
  1. Ionut
   Ianuarie 18, 2017 la ora 00:30

   3? 5 pe putin suntem cei in afara..

   Răspunde
    
   1. antonioro
    Ianuarie 18, 2017 la ora 02:39

    ar fi culmea ca Marii Britanii sa-i pese de Romania.Si e amuzant sa crezi ca Romania,patria saraciei,minciunii,incompetentei si coruptiei poate @santaja” UK cu ceva.Adevarul,d-le Moise este ca majoritatea insularilor habar n-au pe unde vine Romania prin Europa si nici nu-s interesati sa afle.UK discuta cu interlocutori de calibrul ei,gen Germania or Franta,nu cu purici gen Romania.Vestea proasta e ca ,in citiva ani,UE va crapa din incheieturi si tot vestul Europei ne va ignora cu aceeasi sila cu care o fac acum „inglejii”.Din nefericire ,PSD-ul a crezut ca UE e vesnica ,ca milioanele de potentiali shomeri fin Romania isi pot purta singuri de grija prin Iuropa-nog anymore very soon.Good times coming!

    Răspunde
     
    1. Elena
     Ianuarie 18, 2017 la ora 09:00

     Foarte adevarat antonioro.

     Răspunde
      
    2. Eli
     Ianuarie 18, 2017 la ora 11:54

     Romania nu poate santaja UK cu nimic. Doar cu un veto la tot acordul de Brexit.

     Răspunde
      
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase