Ce este și cum funcționează Alerta de Cutremure din aplicația Biziday…

Moise Guran

În primul rând trebuie să vă explic de ce am luat decizia implementării unei astfel de alerte… Primul ei scop nici măcar nu este acela de a vă anunța cu 20-30 de secunde mai devreme, înainte să simțiți un cutremur de intensitate mai mare. Scopul ei este acela de a convinge publicul din România să abordeze în mod rațional problema unui astfel de cutremur. Această alertă este însă un experiment, realizat de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) împreună cu noi, cei de la Biziday. Altfel spus, n-am avut cum să o testăm pe un cutremur real și, chiar dacă simulările au mers foarte bine, nu vă putem garanta că ea va funcționa. Citiți vă rog cu atenție acest text! Dacă v-ați instalat aplicația Biziday, găsiți o sinteză a lui și în meniul de Notificări, mai multe detalii în meniul de „Întrebări Frecvente”, dar și precizările legale în meniul de „Termene și Condiții”.

notificari

Cum funcționează?

Alerta este transmisă în telefonul dvs direct de receptorul INFP din zona Vrancea. Deocamdată nu se transmit alerte privind cutremure produse în alte zone seismice. Teoretic, există o șansă ca alerta să ajungă la dumneavoastră înaintea undei de șoc. Timpul de propagare al acesteia este de exemplu, de 20-30 de secunde până la București (depinde de adâncimea cutremurului), și chiar ceva mai mare în alte orașe, mai îndepărtate.

În același timp, dar tot teoretic, alerta se activează în maximum cinci secunde de la ciocnirea (sau ruperea) plăcilor, în subteran. Cum însă această alertă este complet automatizată, nici INFP, nici operatorii Biziday neputând să intervină într-un timp atât de scurt, funcționarea ei depinde de echipamente, servere, dispozitive, inclusiv de performanțele telefonului dvs sau de cele ale routerului wi-fi la care sunteți, eventual, conectați. 

La telefoanele cu Android mai e o problemă la care încă mai lucrăm… Dacă Modul de Salvare al bateriei este pe ON, telefonul închide automat comunicarea cu rețeaua dacă nu-l folosiți (de exemplu noaptea). În această situație Alerta de Cutremur nu are cum să ajungă în 5 secunde, ci atunci când “se trezește” telefonul să verifice rețeaua. Așadar, primul lucru pe care trebuie să-l știți este că dacă nu închideți Battery Save Mod (modul de salvare al bateriei) e foarte posibil ca o astfel de Alertă nocturnă să nu funcționeze.

Practic, vom afla cu toții dacă a funcționat în momentul producerii unui cutremur de intensitate, cel puțin medie.

Aplicația Biziday NU va transmite alerte pentru cutremurele de intensitate mică, chiar dacă acestea se pot simți în unele zone, pentru a nu vă panica inutil. Alerta se va activa numai la cutremurele mai mari de șase grade pe scara Richter, produse la o adâncime mai mică de 180 de kilometri.

Gradul de precizie

Și acesta este un aspect încă netestat. Cel mai des INFP revizuiește ulterior producerii cutremurului datele referitoare la magnitudinea acestuia. Din acest motiv vocea conținută de alerta sonoră a aplicației va comunica întotdeauna faptul că s-a produs un cutremur în zona Vrancea. Totuși, după declanșarea Alertei, telefonul dvs vă va spune exact magnitudinea și adâncimea cutremurului, așa cum au fost ele transmise de receptorul INFP din Vrancea, afișând un mesaj de tipul celui de mai jos.

alerta cutremur

Este posibil ca Aplicația să transmită o alertă falsă?

Din păcate da, acest lucru ESTE posibil. Nu uitați că această alertă este un experiment. Vă sfătuim totuși să luați în serios o astfel de alertă și să procedați așa cum vom exersa în timpul simulărilor.

A doua problemă este că alerta de cutremur este sonoră, ea trebuie să vă trezească (fără să vă panicheze), așa că dacă telefonul este pe silent… ecranul se aprinde, telefonul vă arată magnitudinea și adâncimea cutremurului, dar este o mică șansă ca asta să vă trezească din somn, în cazul unui cutremur nocturn.

Ce sunt simulările de Alertă de Cutremur?

Pentru a preveni panica și reacțiile necugetate, Aplicația Biziday vă va solicita la intervale regulate de timp să rulați o Simulare de Alertă de Cutremur. Adică să vedeți acest filmuleț. Durează trei minute…

Acesta este rostul Alertei de Cutremur, așa am convins autoritățile să colaboreze cu noi în acest experiment de comunicare și în asta constă rolul de pregătire al publicului pe care echipa Biziday și l-a asumat – să vă convingem să nu săriți pe geamuri și să nu vă precipitați pe scări. De aceea am redus la un singur „call to action” – bagă-te sub o grindă solidă! mesajul simulării… Avem de înfrânt împreună cel mai puternic instinct uman, cel care generează și starea de panică. 

Cel mai probabil, la producerea unui cutremur real veți proceda așa cum vom tot exersa împreună. Vă mulțumim pentru încredere!

PS După încheierea testelor, programatorii noștri au dezactivat posibilitatea trimiterii unui cutremur fals de către operatorii Biziday, așa cum am procedat eu în Simularea de Alertă de Cutremur.

 

instaleaza biziday

 

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

39 răspunsuri la Ce este și cum funcționează Alerta de Cutremure din aplicația Biziday…

 • nu conteaza
  Ianuarie 9, 2017 la ora 13:55

  Nu e clar ?? Cel care e acum ministru a „incasat” in locul partidului replica de la M.G., in emisiunea in care a fost data afara din platou de catre C.P., va amintiti? Nu va dati seama ce influenta, notorietate si ce parghii are in partid?

  Răspunde
   
  1. nu conteaza
   Ianuarie 9, 2017 la ora 13:57

   @Bursu
   Nu e clar ?? Cel care e acum ministru a „incasat” in locul partidului replica de la M.G., in emisiunea in care a fost data afara din platou de catre C.P., va amintiti? Nu va dati seama ce influenta, notorietate si ce parghii are in partid?

   Răspunde
    
 • Verzes Alexandru
  Ianuarie 8, 2017 la ora 14:57

  Foarte faina ideea.

  Răspunde
   
 • marius10
  Ianuarie 8, 2017 la ora 09:49

  Gurane numai iohanis are concedii mai lungi decat ale tale….si raman tinerii frumosi si liberi fara ghidaj.

  Răspunde
   
 • Phidas
  Ianuarie 7, 2017 la ora 17:10

  Ar fi buna o aplicatie cu vremea.

  Răspunde
   
 • Zmf daniel
  Ianuarie 6, 2017 la ora 17:48

  Moise …… nimic . Astept sa-ti termini vacanta, hai ca sunt cam multe subiecte din ultima saptamana si tu nimic

  Răspunde
   
 • ioan
  Ianuarie 6, 2017 la ora 13:00

  buna ideea insa spre norocul tuturor am fost feriti de cutremure Majore cum a fost cel din 77. ideal ar fi extinsa ideea si la alte calamitati de genul inundatii (sunt mult mai dese) si mai ales in Estul ROmaniei la fel de frecvente ca Amin-ul in Biserica…..si evident pe regiuni. cel intereseaza pe oradean ca in galati/ teleorman e inundatie….

  Răspunde
   
 • Codin Grosu
  Ianuarie 5, 2017 la ora 11:17

  Buna ziua
  Am un mobil care ruleaza cu windows si nu pot instala aplicatia Biziday.
  Este posibil s-o instalez sau nu?
  Va rog sa ma ajutati sa o pot instala.
  Va multumesc

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Ianuarie 4, 2017 la ora 22:00

  Lastquake on Google play….Când INFP e „down ” cu actualizare la secunda

  Răspunde
   
 • alexnicolae
  Ianuarie 4, 2017 la ora 12:57

  indicatiile pentru situatii de cutremur ISU sunt imbecile; serios, vorbiti cu orice expert in domeniu si incercati sa actualizati informatiile, poate ii convingeti si pe cei de la ISU sa isi revizuiasca informatiile.

  Răspunde
   
 • Daniel
  Ianuarie 3, 2017 la ora 23:44

  Sanse mari de supravietuire la cutremur intr-o cladire ce s-a prabusit sunt daca te adapostesti langa obiecte masive gen aragaz, cada fonta. Cand plafonul cade in jurul acestor obiecte se formeaza goluri. Prezentati publicului concluziile celor care au participat la salvarea de vieti omenesti la cutremur. Japonezii au o reputatie aici. O grinda nu stiu daca are oricine in casa sau este accesibila.

  Răspunde
   
 • lery
  Ianuarie 3, 2017 la ora 15:08

  Salut Moise
  Eu zic sa te lasi de ‘prostii’, si sa te apuci de rezolvat chestii serioase, adica economice! Avem o gramada… Aplicatia asta o sa tina lumea ocupata aiurea, si sunt zeci de motive sa ca in caz de cutremur sa nu functioneze asa cum se doreste…
  Sincer..imi placea mai mult emisiunea Biziday! Grow up man!

  Răspunde
   
 • simion viorel
  Decembrie 31, 2016 la ora 07:30

  Aveti in vedere si o versiune a aplicatiei pentru Windows?

  Răspunde
   
 • Minu
  Decembrie 30, 2016 la ora 09:55

  tu ai citit articolul care spune ca primesti alerta doar la cutremure de peste 6 grade?

  Răspunde
   
  1. Gabi
   Decembrie 31, 2016 la ora 07:54

   Am citit. Eu vorbeam de o alta aplicatie, teoretic oficiala a INFP care arata la istoric cutremure mai mari de 3 grade pecare tot teoretic si „experimental” le anunta in timp real. Eu doar am intrebat… pentru ca mi-a ridicat un mare semn de întrebare, avand aceiasi sursa de informare. Sper sa nu fie nevoie de ea.

   Răspunde
    
 • Gabi
  Decembrie 30, 2016 la ora 05:19

  La cutremurul de 5,3 grade de la ora 1:20 din 28.12.2016, aplicația EIS dezvoltată de INFP din PlayStore nu arata nici urma de cutremur nici la 10 minute de la producerea lui. Puteti confirma ca această aplicație functineaza?

  Răspunde
   
 • Cezar DUMITRIU
  Decembrie 28, 2016 la ora 11:09

  Salut Moise,

  Excelenta ideea de a implementa o alerta de cutremur intr-o aplicatie dar subscriu la sugestia domnului Ing. Vasilache – cele mai bune practici in domeniul raspunsului (actiunii) adecvat(e) in caz de cutremur sunt cele descrise de „triunghiul vietii” (triangle of life). Care presupune sa te adapostesti sub sau la baza unor obiecte masive de mobilier care in cazul caderii de elemente ale constructiei (tavane, grinzi, etc.) sau a altor piese de mobilier sa ofere un spatiu liber (elementele cazute se vor sprijni pe piesele masive de mobilier si vor crea intre podea, piesa de mobilier si elementele cazute, un spatiu tringhiular – de aici termenul de „triunghiul vietii”) in care persoana / persoanele adapostite pot supravietui, fara a fi strivite.

  In cazul situatiilor de urgenta, ar trebui utilizate practicile din tarile cu multa experienta pozitiva in domeniu (rata de mortalitate scazuta raportata la numarul si intensitatea cutremurelor), cum e Japonia.

  Nu vreau sa vorbesc acum despre cat de competente sunt serviciile noastre de interventie in situatii de urgenta pentru ca in ultimii ani am vazut cu totii cat de pregatite sunt sa faca fata unor situatii reale de calamitate si de urgenta cu victime multiple si cat de (ne)actuale si (in)adecvate sunt planurile lor de raspuns in astfel de situatii.

  Felicitari inca odata pentru initiativa !!!

  Cezar

  (NEBOSH Trainer, HSE Consultant)

  Răspunde
   
 • gabi
  Decembrie 28, 2016 la ora 09:11

  ati raspuns pe facebook, nu se afiseaza alerte pt cutremure sub 6 grade. Multumesc. 🙂

  Răspunde
   
 • gabi
  Decembrie 28, 2016 la ora 01:45

  am avut cutremur serios, a functionat? 🙂

  Răspunde
   
 • Bursu
  Decembrie 20, 2016 la ora 16:26

  Hai mai Moise!
  De motive de adunare noaptea sub grinda avem nevoie acum!!!!

  Astept sa iti faci curaj și sa ne spui cine „te-a lucrat”. Cine te-a determinat sa renunti la emisiunea tv. Nu cred ca motivele invocate de tine sunt reale.
  Asteptam sa apari, asa cum ai promis, macar lunea pe Digi24. Dar nu s-a intamplat. Ti-a interzis si asta?!
  Tinerii, cei 200.000 de telespectatori pe care ii aveai in fiecare seara, au nevoie de tine. Trebuie sa reapari pe sticla.
  Sunt convins ca lipsa ta de pe ecrane este si asta un motiv care a dus la rezultatul alegerilor parlamentare.

  Răspunde
   
 • Untold
  Decembrie 20, 2016 la ora 06:26

  Era retorica intrebarea…daca s-ar vrea s-ar putea…

  Răspunde
   
 • Dan Ionascu
  Decembrie 19, 2016 la ora 18:08

  Sunt bucuros de aceasta aplicatie si cum am mai spus doresc sa o dezvoltati la maxim!

  Răspunde
   
 • AndreiM
  Decembrie 19, 2016 la ora 13:30

  „Fiecare îşi duce bătălia lui, eu mi-am pierdut-o pe a mea. Sigur, mă gândesc că noi, toţi cei care am devenit jurnalişti după Revoluţie, înnebuniţi de libertate şi de ceea ce am putea face cu această ţară, eu cred că am pierdut”
  Felicitari Moise, ai (re)castigat respectul meu. Ar trebui sa pui interviul aici, este manifest. Cu mentiunea ca nu e batalie pierduta, aceasta generatie oricum este pierduta pentru istorie. Trebuies gasite solutii pentru evitarea „idiocracy”-ului

  Răspunde
   
 • romica
  Decembrie 18, 2016 la ora 23:18

  Daca e un Samsung Model ALB nu cred ca o sa mearga instalata aplicatia

  Răspunde
   
 • Untold
  Decembrie 18, 2016 la ora 21:24

  Nu ar trebui sa se transmita prin sms la absolut toata lumea o alerta de genul acesta?

  Răspunde
   
  1. Doro
   Decembrie 18, 2016 la ora 22:47

   Bănuiesc că s- ar bloca rețelele de telefonie să transmiti simultan milioane de sms.

   Răspunde
    
 • Madalin Rusu
  Decembrie 18, 2016 la ora 20:49

  Foarte buna initiativa, dar cred ca un semnal sonor gen alarma la inceputul mesajului sonor ar fi mai indicat tinand cont de importanta alertei. Sunt multe persoane ce dorm cu televizorul pornit si o voce in plus nu ar afecta somnul foarte mult. Multa bafta cu aplicatia.

  Răspunde
   
 • Razvan
  Decembrie 18, 2016 la ora 20:11

  Aveti in vedere si dezvoltarea aplicatiei si pentru Windows 10?

  Răspunde
   
 • Eugen Vasilache
  Decembrie 18, 2016 la ora 19:46

  Salut Moise,
  ma numesc Eugen si sunt inginer constructor. As vrea sa fac cateva precizari si anume ca NU este corect sa stai nici sub tocul usii si nici sub grinzi. Normativele de dupa 1977 in domeniul constructiilor sunt facute in asa fel incat grinzile sunt cele care cedeaza primele pentru a disipa energia seismica, in acest mod constructia se avariaza puternic, dar nu se prabuseste. Pana in 1977 normativele prevedeau grinzi mai puternice decat stalpii, de aceea se producea efectul de etaj, ceda stalpul si etajele superioare se prabuseau peste cele inferioare, din aceste motive normativele noi prevad stalpi puternici si grinzi slabe care ar trebui sa cedeze si sa creeze un fel de mecanism pentru a disipa energia seismica. In caz de cutremur corect este sa stai sub/langa mobila masiva (masa, pat etc). Te rog sa cauti informatii despre „triunghiul vietii” sau in engleza „triangle of life” unde se explica foarte clar aceste lucruri. Daca ai nevoie de informatii in acest domeniu, nu ezita sa-mi scrii. Mi se pare foarte important ca in filmuletul de mai sus sa fie specificate corect aceste detalii.

  cu stima,
  ing. Eugen Vasilache

  Răspunde
   
  1. Moise
   Decembrie 19, 2016 la ora 01:05

   La capitolul de termene si conditii gasiti link catre site-ul ISU, cu indicatiile pentru situatii de cutremur. Nu am luat de capul nostru decizia de a comunica in acest fel.

   Răspunde
    
 • Armaselu Dumitru
  Decembrie 18, 2016 la ora 17:21

  Multumesc pentru indrumari.Voi tine cont de ele. Felicitari pentru initiativa.

  Răspunde
   
 • Razvan Manea
  Decembrie 18, 2016 la ora 16:47

  Termene si Conditii. Exista o tendinta a utilizatorilor de a penaliza site-urile ce folosesc „Termene si Conditii” stufoase si prea lungi de citit.
  Cu totii intelegem nevoia de proprietate a continutului si disculpare impotriva folosirii neadecvate a unei aplicatii. ( vezi SUA si schimbarea denumirii din pilot automat in Cruise Control)
  Insa trecerea la o prezentare simpla a acestora se poate face. Macar un Reader View Available sa fie disponibil :-). Succes !

  Răspunde
   
 • Andrei Vranceanu
  Decembrie 18, 2016 la ora 16:41

  Foarte buna initiativa, insa ceva nu imi este foate clar. Pentru a primi notificarea de cutremur, telefonul trebuie sa aiba conexiunea de date/wifi activa? Sau este suficienta doar conexiunea la reteaua de telefonie?

  Răspunde
   
  1. Done8989
   Decembrie 18, 2016 la ora 18:40

   Da, îți trebuie conexiune de date sau wifi

   Răspunde
    
  2. Biziday
   Decembrie 19, 2016 la ora 01:08

   Alerta vine pe internet, nu pe gsm. Retelele GSM se blocheaza in cazul unei suprasolicitari. Este ESENTIAL sa intelegem cu totii ca alerta nu poate veni daca telefonul nu comunica permanent cu reteaua de internet.

   Răspunde
    
 • DanaH
  Decembrie 18, 2016 la ora 16:37

  De pe Google Play (magazinul de aplicatii Google), e gratuita.

  Răspunde
   
  1. Biziday
   Decembrie 19, 2016 la ora 01:09

   E gratuita si pe Google Play și pe AppStore.

   Răspunde
    
 • MITITELU GHEORGHE
  Decembrie 18, 2016 la ora 16:03

  Am un telefon SAMSUNG cum pot instala aplicatia.. Va multumesc anticipat…

  Răspunde
   
  1. Biziday
   Decembrie 19, 2016 la ora 01:10

   deschideti acest articol de pe telefon si apasati de pe telefon pe poza de la finalul articolului, cea pe care scrie „Instaleaza Aplicatia”

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase