Fiecare generație are dreptul la propriii săi eroi

Moise Guran

Am fost la Rogue One și nu m-a dat pe spate. Mi-a plăcut, cât de cât, e de văzut, categoric, dar aș fi preferat un film de 90 de minute unuia de două ore și 15 minute. Mi-am jurat (a doua oară) că nu mă mai înghesui la cinema pentru următorul Star Wars, aștept cuminte să vină pe HBO și îl văd acasă în 2D. Vă spun câteva idei despre acest film, încercând cât mai puține spoilere, dar mai multe despre serie și despre dezamăgirile mele de jedi bătrân, dezamăgiri pe care dacă le analizez, îmi dau seama și eu că-s mai degrabă subiective decât justificate.

Eram prea mic când a apărut primul StarWars și, cumva, el a prins chiar generația tatălui meu, care a ales într-un mod destul de neinspirat să mă ducă la Episodul IV la o vârstă la care ăla mare și negru de respiră greu chiar mi-a dat coșmaruri. Literalmente. Scena în care Vader sugrumă cu gândul un băiat o tot visam noaptea. Dar la Imperiul Contraatacă eram deja măricel și am devenit fan Star Wars forever. Ei bine, forever ăla, e pe cale să expire.

Sunt milioane de fani ai filmului pe tot mapamondul, eu însumi cred că am văzut fiecare episod, de la unu la șase de cel puțin zece ori. Și cu tata, și cu nevastă-mea când, prin anii 90, efectele speciale au fost revizitate, și cu fi-miu, mai târziu, sequel, prequel, jedi, sith… tot tacâmul.vader

Să fim cinstiți! Filmul ăsta n-are niciun haz fără Vader, într-una dintre formele de manifestare ale personajului! Desigur, la un film atât de complex, nu-ți place doar ceva sau altceva… prin anii 70-80 unora le-au plăcut efectele speciale, altora, personajele, intriga, varietatea de lumi, Forța.

Mie cel mai mult mi-a plăcut intriga.

Ideea jedi-lor care mișcă lucruri cu o putere interioară este mișto, dar ca forță, ca personaj bine construit, doar Yoda și, desigur, Han Solo se apropie de Vader, Leia și Luke sunt șterși, Obi-Wan pleacă repede la cei drepți, iar filmul este de fapt despre Răul absolut, Răul în stare pură care mai și învinge. De fapt, este atât de convingător când învinge încât, văzând filmul cu ochi din ce în ce mai maturi, finalul episodului VI, ăla în care de sub înspăimântătoarea mască a lui Vader apare un cap de lapte ce moare fals dramatic, este neverosimil, comercial, americănesc.

anakinApoi, în episoadele I-III, abundă de caractere bine construite – Qui-Gon, Obi-Wan, Darth Maul (care îl prefațează post-factum pe Vader) chiar și Amidala, chiar și un Palpatine (șters sub care noi jedi-i bătrâni știm că se ascunde sith-ul ăl mai rău) totul e beton. Și totuși, eu revăd și tot revăd episoadele astea din Prequel datorită intrigii, literalmente geniale, perfecte, o intrigă politică, prin care o democrație se transformă într-o dictatură, în urma unei foarte elaborate conspirații interne ce utilizează o diversiune externă.

Ei, problema după o chestie genială, e fix asta… poate fi depășită doar de altă genialitate, cumva diferită, deci fără legătură cu prima. Ceea ce a pus seria nou-nouță, asta de a demarat anul trecut cu Trezirea Forței, într-o situație aparent imposibilă…

Așa că, anul trecut, am avut dezamăgiri în serie. Prima a fost că fi-miu n-a mai vrut să mergem împreună, el s-a dus la cinema cu colegii lui, eu cu ai mei. Apoi, mie mi s-a părut filmul mai degrabă scremut să surprindă, forțat în intrigă și cam neclar,vader si kylo taberele cam amestecate, greu de înțeles, caracterele în bătaie de joc… Ce să mai… după 135 de minute de stat pe scaun la cinema, mă durea spatele, îmi lăcrimau ochii de la ochelarii 3D și m-am bucurat mult mai mult de berea de după, cu colegii, decât de film. Și de comentariul extrem de dur al CTP-ului care pe ai ca mine i-a răcorit!

Surpriză! Fi-miu a zis că Trezirea Forței e mult mai mișto și decât seria veche (prequel) și decât seria foarte veche (sequel) și că… cine e CTP? Am încercat să-i explic fix ce vă spun acuma… Nici vorbă… Papagalul ăla de Kylo Ren, cu sabia laser în formă de cruce, era, în ochii lui și a celor de vârsta lui, mai tare decât Vader!

(Se vede treaba că generația asta nu mai învârte cozi de mătură imaginate în săbii laser, ca să-și dea seama că n-ai cum să faci asta cu crucile alea, ca să nu mai vorbim de faptul că cei atinși de sabia de lumină nu se mai vaporizează ca Obi-Wan ci doar fac ărși! iar apoi își revin.)

Trecu un an de atunci, veni iar vremea de episod nou din StarWars… Rogue One… nici n-aveam chef să-l văd la cinema, dar, surpriză! fi-miu m-a invitat să-l văd cu el și prietenii lui (mă rog, un grup restrâns) așa că am îndurat cu stoicism 135 de minute cu spinarea îndoită pe scaunul de la cinema și cu ochii umezi de 3D.

Normal că puștilor le-a plăcut, pentru ei e și mai grozav, fix cum a fost pentru mine Imperiul Contraatacă, așa că ce să mai comentez? Că-s sătul de stelele morții și că mai vreau și altceva în scenariu? Că-s neverosimile caracterele și că am simțit apariția lui Vader preț de trei scene ca pe un fel de mită acordată jedi-ilor vechi ca mine. Că m-a tulburat într-un mod neplăcut apariția prințesei Leia tânără și complet digitalizată, fără aportul actriței? Eh! Poate am ajuns eu la vârsta la care strâmb din nas chiar la orice e nou. Un lucru e cert – fiecare generație are dreptul la propriii eroi, iar dacă puștilor le place mai mult noul Star Wars, 3D și fără o intrigă senzațională, nu sunt eu cel care o să-i condamne pentru asta! Decât puțin. 🙂

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

22 răspunsuri la Fiecare generație are dreptul la propriii săi eroi

 • Teo
  Decembrie 27, 2016 la ora 19:12

  Nu am putut intelege niciodata de ce se ”consuma in exces” orice trilogie, gen neverendingstory, care din 3 se face 4, apoi mai face un alt inceput, ca apoi sa faca un alt final, trezeste mortii si nenasutii…..le numesc americanisme pentru consumatoristii care sunt dispusi sa le umfle buzunarele studiourilor care au monopolizat mapamondul creand pseudo-filme doar pentru a mai stoarce niscai bani in plus, folosindu-se de apetitul fanilor impatimiti. Efectiv nu sunt in stare sa faca ceva nou…doar Toy Story 1, 2, 3 pana la infinit….De la un moment dat mi s-a luat si le astept ca Moise…linistit sa le vad cand cum am chef, la HBO. Acolo pot da pauza. Rog a nu fi inteles gresit de catre fani, doar consider ca meritam cu totii mai mult, iar o serie sa fie inceputa cu episodul 1 pana 4, sa nu treaca ani intre episoade si nimic mai mult. La multi ani, sanatate si vizionari valoroase!

  Răspunde
   
 • mihai
  Decembrie 27, 2016 la ora 17:52

  Mai oameni buni, fiecare are dreptul la o opinie. Si asta este opinia lui Moise. Eu personal n-am vazut inca rogue, dar sunt pro cu tot ce a spus despre seria veche si cea noua, pana la rogue.

  Răspunde
   
 • ALexis
  Decembrie 27, 2016 la ora 13:08

  Hmm, bine spus nu ma mai grabesc sa il vad. Trezirea Fortei m-a lasat rece. Si ca tema de gandire: Cum facem noi ca jedi sa ii convingem pe copii sa citeasca mai mult sa isi foloseasca imaginatia si mai putin senzatia de culori si efecte pentru a intelege Forta? Ca in scurt timp chiar trebuie sa populam alte planete ca am ajuns cam la 7.5 pe planeta. SI doar imaginatia si munca serioasa ne poate scoate din necz. Forta fie cu voi 🙂

  Răspunde
   
 • Pedro
  Decembrie 27, 2016 la ora 00:03

  Pe mine unul, personajele din Rougue One nu m-au impresionat, ele fiind cele care dau viata acestui film. Am o intrebare ce ma bantuie de ceva timp,mai exact de la vizionarea Star Wars Trezirea fortei:De ce in ultimele 2 serii din Star Wars personajele principale sunt cu un puternic accent britanic?Eu inteleg ca e un clasic,dar accentele acestea ma duc mai degraba cu gandul la filmele cu aristocrati englezi care isi beau ceaiul linistiti la ora 5 avand perucile acelea caraghioase si nu la un razboinic adevarat😂.Parerea mea e ca personajele cheie apar din pacate doar la sfarsit si foarte putin,incercand sa faca un pic de lumina in film, lasând fanul in stand by cu speranta ca o sa apara macar un personaj emblematic care sa faca legatura cu celalalte serii ca sa nu uite ca se uita la Star Wars.Acest film ii doar o incercare de a mai face inca ceva bani pe spatele oamenilor care abia asteapta un nou film Star Wars. Cât despre comentariile, ca tinerii apreciaza acest film mai mult decat anterioarele imi intaresc convingerea ca acest film nu mai este facut pentru toate generatiile de fani, nereusind sa ne lase pe toti cu gura cascata. In concluzie e foarte comercial, la fel ca majoritatea filmelor din ziua de azi având un scenariu sec cu putine legaturi narative cu celalalte filme. Sper că urmatoarele filme Star Wars vor fi mai reusite decat acesta, iar daca ai avut rabdarea sa citesti tot comentariul, iti multumesc.Forta fie cu voi!!!😉

  Răspunde
   
 • Kristina
  Decembrie 26, 2016 la ora 18:51

  O dramă cu spioni în 10 episoade :”Divizia din Berlin”,asta ca tot veni vorba de filme,eroi si generații 😂
  despre „nelinisti „cat de posibil reale?

  Răspunde
   
 • Sorin
  Decembrie 26, 2016 la ora 16:07

  Moise lasă-mă sa te contrazic. Normal ca, cu primul sărut și prima dragoste nu se mai compara nimic. Am fost și eu un pic dezamăgit de seria 7 și mi-am dat seama ca mi se „datora” aceasta dezamăgire. Am avut așteptări prea mari și acesta a fost motivul. Am tot așteptat în film un nou Vader, pe Luke cu sabia lasere și am tot așteptat. De data asta la Rougue One m-am dus fără prea mari așteptări. M-am informat bine inainte de acțiune și m-am uitat la film ca și cum nu văzusem nimic înainte. M-am bucurat la maxim de fiecare tangenta cu seria Star Wars și de personajele ce le știam, chiar și de acea Leia digitizata cum spuneai. Ca un sfat, trăiește clipa și nu te mai gândii la primul sărut sau prima dragoste.

  Răspunde
   
 • Corneliu
  Decembrie 26, 2016 la ora 15:23

  SW s-a terminat la ep.6. Numai cine l-a văzut atunci poate să-l aprecieze cu adevărat…!Seria este o opera de arta, scurta și concentrata!

  Răspunde
   
 • Manole
  Decembrie 26, 2016 la ora 14:32

  Moise sunt total de acord cu tine, probabil deoarece suntem apropiati ca varsta :), eu am 40. Si eu am fost la premierele ultimelor doua parti SW, acestea facute de Disney si am fost la fel de dezamagit. Mi s-a parut un film banal, nu mi-a transmis nici 1% din ce-mi transmitea SW in anii 80, cand ne adunam in fata blocului saptamani in sir si tot comentam incontinuu secventele din film.
  Destul de banal de la poveste, intriga, efecte speciale si pana la interpretarea actorilor. Acum sunt si eu de acord 100% cu majoritatea „adevaratilor” fani ca SW s-a terminat o data cu despartirea de George Lucas. Forta sa fie cu voi, indiferent de opinii!

  Răspunde
   
 • Octavian Stan
  Decembrie 26, 2016 la ora 13:18

  Mișto comentariul. Cam la fel l-am perceput și eu. Părerea mea este ca nu era nevoie neapărat dejun Darth Vader genial ci de un scenarist genial sa scoată filmul din budă. Și cu siguranță s-ar fi găsit, dar cei de la Disney n-au dat 2 bani pe asta. Ei vor sa stoarcă franciza SW de ultimul cent, chiar dacă asta se va face cu prețul calității seriei. În ideea ăsta a apărut și Rogue One, care nici n-a fost proiectată de George Lucas, și nici nu avea ce sa caute pe ecrane. Un rahat împachetat în prag de stele în care se inventează personaje noi doar ca sa le omoare… nu ca as purta neapărat doliu după ele…

  Răspunde
   
 • Andrei
  Decembrie 26, 2016 la ora 12:58

  Sa ma astept si la recenzii de jocuri video in curand? In asa hal ati decazut?

  Răspunde
   
 • Moise
  Decembrie 26, 2016 la ora 11:46

  Pai nu, imi stiu lungul nasului… nici recenzie, nici critic de film. Doar cateva ganduri ale un fan SW.

  Răspunde
   
 • Vicentiu Gorea
  Decembrie 26, 2016 la ora 11:20

  Mai lipseste sa se trezeasca careva sa refaca „the one ring”. Pacat ca e prea mare foamea de bani.

  Răspunde
   
 • Stefan
  Decembrie 26, 2016 la ora 11:03

  Bunicul, acum 93 ani, ne-ar spune că nu avem habar să ne distram sau să ne încântăm privirile. El rupea două perechi de opinci duminica la horă și apoi consuma vin muncit nu plătit.

  Vremurile se schimbă iar generațiile trebuie să se adapteze sau vor avea de suferit. Și eu sunt de acord că povestea valorează mai mult, dar copiii apreciază culorile și efectele în schimbul imaginației, iar azi pot face abuz cu ușurință. Cu timpul vor crea propria lor poveste și ceva bun va ieși din asta, sper.

  Răspunde
   
 • viviana
  Decembrie 26, 2016 la ora 11:02

  perfect adevarat . Rogue One a fost pur si simplu un film despre razboi….intriga lipseste.. iar fara Vader si restul «greilor »e un film reusit si cam atat..

  Răspunde
   
 • Constantin
  Decembrie 26, 2016 la ora 10:57

  Mda…Trezirea fortei, nota 3 …Rogue One,nota 6… Star Wars episoadele 4-5-6, nota 10…episoadele 1-2-3 , nota8. Asta din perspectiva unui „batran stormtrooper” . 😉

  Răspunde
   
 • speranta R
  Decembrie 26, 2016 la ora 10:43

  Ba,chiar si mai mult,TREBUIE!
  Adevarat ca viteza lor de reactie la nou este mai mare ,DAR,ceea ce ei nu stiu si noi da, este ca „acolo sus”ii vor in acest stil;
  Noi trebuie sa mentinem un echilibru completand cu carti asortate varstei,
  vorbind cu ei, pentru a creste oameni,nu roboti…

  Răspunde
   
 • Papură_vodă
  Decembrie 26, 2016 la ora 10:36

  Mie mi se pare cel mai tare film din seria Star Wars… Aparent sunt printre puținii care crede asta. Dar mă rog, fiecare cu părerile lui.

  Răspunde
   
 • Cristian
  Decembrie 26, 2016 la ora 10:36

  Numai un analist politic ar fi putut face o asemenea recenzie. Apreciați în mod deosebit subfirul politic, care în opinia mea (practic aceeași generație) și a multora ca mine a stricat plăcerea de a urmări trilogia prequel, făcând-o extrem de plictisitoare. Și în același timp ignorați rolul (șters spuneți) lui Luke, personajul central al episodului 5, despre care s-ar putea spune că este unul dintre cele mai bine construite personaje, având o evoluție extraordinară pe parcursul „The Empire strikes back” fiind, ca character development, de referință în istoria cinematografiei, pe aceeași treaptă probabil cu Michael Corleone în Nașul.
  Dacă vă urmărim cu interes analizele politice și economice poate ar fi bine să faceți un efort mai mare spre înțelegerea cinema-ului mai mult decât glorificatea CTP-ului și ironizarea tehnologiei 3D pentru a vă putea prezenta cu o recenzie de film la un nivel decent, pentru publicul pe care l-ați obișnuit cu conținut calitativ.

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Decembrie 26, 2016 la ora 10:33

  Trebuie reinventata orice franciza. Si Marvel & DC tot reinventeaza pe eroi tot la 10 ani, filmele trebuiesc adaptate la cerintele noilor generatii unde scenariul nu juaca un rol important. Adaptare la cerintele pietii dar in acelasi timp faci si o educatie a consumatorului. Sunt tineri care daca nu au avut unparinte fan Star Wars nu ar fi vazut nici odata vechile filme.

  Răspunde
   
 • Florin
  Decembrie 26, 2016 la ora 10:28

  Dar la final
  Trailerul are o întrebare retorica
  Ascult acolo Ultimele cuvinte

  Răspunde
   
 • Florin
  Decembrie 26, 2016 la ora 10:21

  Îmi place umorul din final 🙂

  Răspunde
   
  1. Fan StarWars
   Decembrie 27, 2016 la ora 22:46

   Prea putin umor față de celelalte filme. Nici macar fetiței mele de 10 ani nu i’a plăcut Rogue One, care a vazut toate celelalte episoade pe AXN.. .Mare diferenta intre filmele lui G Lucas, care a fost un mare vizionar si astealalte..

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase