Poză de final de campanie electorală

Barbu MateescuBarbu Mateescu

PSD. Din cum citesc cifrele vânturate ici și colo, electoratul social-democrat e la cote maxime de mobilizare. De menționat folosirea mult mai eficientă a mediului online față de alte dăți. Frontul televiziunilor a fost oarecum abandonat lui Sebi Ghiță. Pe formă, PSD face încet-încet trecerea spre mileniul trei. Pe fond, campania din 2014 s-a dovedit a nu fi fost un accident. Partidul a devenit FIDESZ, dar mai irațional. În 2019-2020 PSD va lupta cu vaccinurile (sunt mijlocul prin care occidentalii vor să otrăvească România), va vorbi cu seriozitate despre faptul că Ceaușescu construise bomba atomică (de aceea l-au dat jos serviciile secrete chineze și iugoslave) și că reptilienii sunt în război cu noi, gorilienii. Nu glumesc. După obsesia cu Soros/străinii, orice evoluție ulterioară e doar o chestie de detaliu.

firea_dragnea_64039300De ce atâta emoție? Și de ce atât de multă țicneală? Cum poate un partid imens să ajungă la genunchii PRM-ului din 2000 sau a PUNR-ului din 1992? De ce a dispărut discursul relativ rațional al PSD din perioada 2001-2008?

Membrii sunt înfierbântați, se simt trișați, ascensiunea DNA înseamnă pentru ei schimbarea regulilor jocului după ce te-ai așezat la masă (= adică după ce ți-ai început cariera politică). Singurele alegeri realmente câștigate de PSD în ultimii 15 ani (adică soldate cu obținerea guvernării) au fost cele din 2012, când aveau drept aliat întregul PNL. E mult mai ușor să blamezi monștri închipuiți decât să-ți dai seama că trebuie să schimbi strategia. „La câți bani am băgat e imposibil ca noi să fi pierdut (vreodată) pe bune„. PSD e o navă de luptă imensă, de un milion de tone, virează greu. Disonanța dintre mândrie (ce credem că suntem) și rezultate (iată ce reușim să facem) împinge pasagerii la paroxism.

Viitorul are un singur nume: Firea. Anii următori vor fi cu Firea și despre Firea. Problema ei e că între 2014 și 2019 vor fi murit 1,3 milioane persoane (!!) și vor fi căpătat drept de vot 750 de mii (!), statistici care o îndepărtează cumva de Cotroceni. Dar vom mai vorbi despre asta.

PNL. Extrem de dependent de organizații.

ciolos gorghiu bunÎn mediul urban va plăti factura pentru timpul pierdut în 2015-2016. Partidul a intrat în campanie fără un electorat-țintă, fără mesaj, fără lider (atât în 2015 cât și în 2016 a trebuit să se întoarcă spre Cioloș). O situație tristă spre infamă pentru al doilea partid al României. Partidul are nevoie la vârf de oameni care să creadă în ceva. Are nevoie de oameni care să vrea să se lupte cu PSD. Sunt prea puțini acum și nu sunt atât de vizibili pe cât ar trebui să fie. PNL are nevoie de o clarificare majoră în 2017. Și vorbind de asta…

USR. Mici naivități de start de drum și o structură demografică rural-urban potrivnică vor limita scorul USR. Mai important este că existența USR e un cartonaș nicusor dan ciolos bunroșu pentru partidele principale. PSD și-a ostilizat cu sârguință publicul tânăr de stânga din București și Cluj. PNL nu a fost capabil să preia energiile anti-PSD care erau disponibile într-un sistem bipartit. Și iată că, pe cale de consecință, n-a mai fost să fie bipartit…

În funcție de ruta urmată de PNL, USR se va transforma puternic în 2017. Personal pariez pe o cvasi-clarificare: dreapta creștină anti-PSD (Ghiță Falcă, Clotilde Armand, Ben-Oni Ardelean și alții în aceeași formațiune, probabil PNL) și un partid mai la stânga (Demos + USR Cluj + alți membri ai USR de acum). Din nefericire modelul menționat e prea rațional, în politica românească lucrurile se încurcă în fel și chip. Și mi-e greu să-mi dau seama unde ar fi în acest peisaj Nicușor Dan, a cărui importanță ca persoană e în creștere.

ALDE. Șanse mici să rateze pragul. În contextul în care PSD reușește să seducă birocrații educați iar ALDE n-are organizații majore, partidul lui Tăriceanu a reușit să-și mențină identitatea și votanții. Marele performer al alegerilor, dar nu se va prea vorbi despre asta. Mă aștept ca după anunțarea rezultatelor să se spună că PSD a săltat ALDE peste prag. Nu e exclus să se întâmple și asta, dar ALDE obține în toate sondajele și alegerile de până acum minim 5%. Pe termen mediu, ALDE se va risipi între PSD și PNL, momentul de start al exodului fiind dat de destinul judiciar al lui Călin Basescu-si-UdreaPopescu-Tăriceanu.

PMP. Puseuri eficiente ale lui Traian Băsescu în ultimele săptămâni. Nu e exclus ca voturile pentru Elena Udrea la București (independentă) să fie exact cele de care PMP ar fi avut nevoie pentru a trece pragul la nivel național. Cred însă că fosta candidată la președinție se bazează mai degrabă, ca infrastructură, pe prietenia unor foști PDL-iști. Șanse ca PMP să treacă pragul: 51%, scăzând cu cât prezența e mai mare. USR poate sugruma indirect PMP. În același timp, PMP poate ciupi procente naționaliste de la PSD.

Da, sunt niște alegeri complicate.

PRU. În creștere pe final, 3% în cam toate sondajele. Șanse mici să intre în parlament dar dacă o face, PSD se pomenește sub scorul din sondaje. Un fenomen de genul Mircea Diaconu 2. Și aici e posibil ca PSD să dea un ajutor discret dar eficient PRU, astfel încât să fie săltat peste prag.

UDMR. Va intra în parlament pe pragul alternativ (minim 20% în minim patru județe). Pe prezență mică, chiar cu cinci și ceva la sută la nivel național.

Ce rezultă după alegeri? Un scenariu de luat în calcul este „patrulaterul vărgat” anti-DNA: PSD+ALDE+PMP+UDMR. O majoritate confortabilă: 58-60% din parlament, chiar mai mult cu minoritățile naționale.

tarriceanu dragnea constantinScopul patrulaterului în anii următori nu va fi guvernarea în sine – nu mă aștept să se ia măsuri radicale de vreun fel sau altul – cât tăierea „la feliuță” a atribuțiilor DNA. Azi un lucru, peste o lună un lucrușor… în niciun caz o măsură bruscă. Acest lucru unește și reunește toate cele patru formațiuni din „patrulaterul vărgat”. Toți patru urăsc ce se întâmplă acum în justiție (deși mulți din votanții PMP văd lucrurile altfel decât conducerea partidului).

Ținta este întoarcerea la un fel de 2001-2004, o Românie liniștită, fără proteste stradale, în care DNA se ocupă de nașii de tren, o țară în care, cum ar spune membrii de partide la bere, parlamentarul e parlamentar, președintele de partid e președinte de partid și șeful de consiliu județean e șef de consiliu județean. O țară în care într-o anumită parte a jurnalismului se reîntorc banii și în care se revigorează industria construcțiilor de piscine.

Țara petrecerilor în cluburi cu 19 lei berea, bere plătită cu bani de la „tăticu și mămica”, ambii aflați sus în partid și stat. O recuperare a puterii de către politicieni, în fundal bâzâind un naționalism ungaro-polonez cu consecințe concrete (întrucât orice investiție străină reprezintă competiție pentru capitalismul autohton). O țară în care politicienii nu mai pot ajunge la închisoare și devin cetățeni de rangul zero, imuni și bogați pe viață. O țară în care accidente de genul Gigină nu se dau la nicio televiziune. O țară în care poți face afaceri dacă știi că trebuie să cotizezi și mai ales la cine să cotizezi. Un Belarus cu mai multă Coca-Cola.

Iohannis sibiuÎn calea acestui scenariu zac două obstacole:
1) Iohannis. Care poate fi suspendat și chiar demis prin referendum
și
2) Giganticul electorat din afara „patrulaterului vărgat”. În măsura în care va veni la vot pe 11 decembrie poate încurca lucrurile într-un mare fel.

Situația seamănă foarte mult cu cea din 2014. Pe de o parte câteva zeci de mii de oameni, familiile lor, alte zeci de mii de persoane care orbitează financiar în jurul primului grup (de la semi-ziariști la secretare și de la ‘băieți deștepți’ abonați la contracte până la unii birocrați mai vârstnici, pentru care menținerea status quo-ului noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc e vitală), oamenii care pot fi mobilizați de primul grup în mediul rural și în orașele mici, precum și oameni speriați de viitor și de schimbările aduse de lumea în care ne aflăm.
Pe de altă parte formațiuni politice fragile (ce are PNL n-are USR și ce are USR n-are PNL) și un electorat mai degrabă instabil ca nivel de mobilizare, extrem de răsfirat geografic, mental și ideologic. Dar căruia nu-i place PSD.
Prima tabără e mobilizată și oarecum disperată, fiecare zi fără guvernare e o zi fără bani și mai ales fără prestigiu, fiecare zi în care DNA există e o amenințare fizică la adresa propriului destin. Tabăra a doua e reactivă, nu foarte bine definită și are întotdeauna opțiunea mai scurtă – emigrarea. Bătălia, ca de obicei, e pentru resursele statului și, în subsidiar, pentru mutarea banilor consumatorilor către alte antreprize decât cele străine.

NOTA: Articolul a fost publicat și pe Socillogica.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

36 răspunsuri la Poză de final de campanie electorală

 • Tudrica
  Decembrie 12, 2016 la ora 13:55

  Ok vot

  Răspunde
   
 • Marius
  Decembrie 11, 2016 la ora 23:54

  Sunt uimit de prezenta la vot foarte slaba al romanilor de afara !!! Stie cineva cine sunt autorii morali ai legii sau articolului de lege care prevede ca nu poti vota decat in judetul unde figurezi ca ai domiciliul stabil chiar si daca lucrezi in strainatate si nu ai domiciliul in acte acolo acolo pentru ca asa dintr-un foc PSD a reusit sa scape de cel putin 2-3 milioane de votanti anti-PSD.

  Răspunde
   
 • Victor
  Decembrie 10, 2016 la ora 21:12

  Doamna Adriana USR este un partid recent format ca raspuns al societatii civile la situatia usor penibila in care se gaseste Romania, iar UNPR este un partid format in parlament, de unde aceasta similitudine?

  Pe de alta parte domnul Oprea a ajuns general in Romania probabil tara din europa cu cei mai multi generali pe cap de locuitor si doctor culmea si la capitorul asta banuiesc ca stam bine :),in vreme ce domnul Dan si-a sustinut doctoratul in Franta si a revenit in Romania incepand de la zero ca si activist civic, a fondat o institutie stiintifica nu a fost pus doar prin functii de conducere ca si dl Oprea.
  Evident ca USR critica pentru ca ei vin cu alte idei si cu solutii , doar ca persoane asa ca dumneata nu se ostenesc sa se informeze inainte sa arunce cuvinte fara fond , pe fiecare site sau forum pe care il viziteaza cel putin asta cred eu…

  Răspunde
   
 • speranța R
  Decembrie 10, 2016 la ora 08:53

  Concluzia:cei puțini cu principii solide vor fi învinși de cei multi care spun las’că merge și asa;Educația,e-secretul; cine te vrea prost?

  Răspunde
   
 • Dan
  Decembrie 9, 2016 la ora 19:15

  Radule, tu esti cu bunica in cabina de vot?? Stii sigur ce voteaza familia ta din tara?
  SI in al doilea rand, ce urasc cel mai mult este votul tau las(h). Votezi niste corupti care pozeaza in zane si stai departe de consecinte. Marefer azi la pnl, ieri la pdl, alataieri la prm, etc
  Pdl-istii care ieri pozau in aparatorii justitiei sunt azi pe lista DNA-ului (basescu, blaga, maine Iohanis – cu a lui casa luata prin fals in semnatura).
  Si observ ca „dreapta democratica” uraste pe oricine voteaza altfel, inclusiv propria familie ?!?!

  Răspunde
   
  1. Marius
   Decembrie 10, 2016 la ora 23:43

   Lsa ca Ponta si Dragnea sunt „curati ca lacrima” si au reusit in politica doar prin munca cinstita si prin ceea ce au realizat, construit. In opozitie cu ei Ciolos chiar a reusit in viata plecand de jos si muncind din greu iar rezultatele sale au fost cele care l-au propulsat in functia de Comisar European si nu o adunatura de lingai care vor doar sa isi conserve pozitia detinuta cum este cazul celor doi.

   Răspunde
    
 • Binepa
  Decembrie 9, 2016 la ora 12:06

  O mizerie. Va e frica…..ca apune steaua statului fascistoid pe care il vreti voi…..rusine….nu ganditi, numai fasoane….furculision
  …..lingurision…..a dreaq grebla …..pfff….mi-e sila.

  Răspunde
   
  1. amicu
   Decembrie 9, 2016 la ora 14:16

   De care stat fascistoid vorbiți? De ăla în care PSD și anexele domină parlamentul și fac legea de ani de zile? De ăla în care cei „mîndri că sîntem români” ațîță proștii împotriva „bandelor sorosiste”, a străinilor care ne îngenunchează țărișoara? Probabil că despre ăla.

   Răspunde
    
 • redboy
  Decembrie 9, 2016 la ora 10:09

  Calcule potitice absolut aiurea!
  Asa cum putem sa pariez ca madam codruta va fi albita de sistem tot asa pot sa paria ca daca PNL+USR+PMP+UDMR=50% asta va fi noul nostru guvern.
  Si mai pun un pariu…daca PMP va decide alianta…il vom avea pe Taian Basescu daca nu premier macar vicepremier alaturi de liberali.
  Si ca sa fie clar…daca PSD+ALD nu au peste 50% singuri nu fac guvern.

  Răspunde
   
  1. Marius
   Decembrie 10, 2016 la ora 23:50

   PSD si ALDE are tot interesul sa intre la guvernare pentru ca are prea multi penali care trebuie scapati.

   Răspunde
    
 • Kapital
  Decembrie 9, 2016 la ora 10:07

  Electoratul volatil va face iar diferenta, romanii nu mai sunt chiar de prostit. PSD va fi batut, ca de obicei, de uriasii tacuti: muncitorii tarii (cei ce muncesc indiferent de meseria lor). Nu va luati dupa sondaje!!!!!!!!!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Decembrie 9, 2016 la ora 08:56

  D-le Radu Rozor, chiar asa i-ai spus tatalui ? Cred ca esti sigur ca nu este tatal tau, daca ti-ai permis sa-l ameninti in halul asta. Asa ii multumesti pt ca te-a crescut ? Bravo, tine-o tot asa, halal educatie !

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Decembrie 9, 2016 la ora 09:24

   Spre deosebire de tizul meu, nu am habar despre relatiile d-lui Radu Rozor cu familia domniei sale, ce anume isi permite sa le spuna rudelor si nici nu ma preocupa. Sper sa existe intre domniile lor multa armonie.

   Răspunde
    
 • Adrian
  Decembrie 9, 2016 la ora 07:14

  Nu trebuie să te convertești. Botezul ortodox este recunoscut de biserica catolică.

  Răspunde
   
 • mihai
  Decembrie 9, 2016 la ora 05:32

  Partide fara baroni , dar cu fii acestora la butoane.
  Ex: PMP Buzau cu Mocanu Junior lider de organizatie;un copil care de cand a terminat facultatea a fost doar parlamentar!

  Răspunde
   
 • shutdown
  Decembrie 8, 2016 la ora 20:57

  Dreapta crestina? Care dreapta crestina frate, aia care sustine invazia islamista in europa si drepturile homosexualilor duse in absurd?

  Va rog frumos, poate nu am cunostinta, spuneti-mi care este aia DREAPTA CRESTINA sa o votez si eu!!!

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Decembrie 9, 2016 la ora 00:51

   Sper si eu sa existe candva. Nu pot dezamagi prin comentariul meu asteptarile autorului. Dar, o conditie primordiala este un mediu social-politic normal (in toate acceptiunile termenului), asadar, acesta este obiectivul pentru care votez acum, creand premisele pentru dreapta crestina ce va sa vina. Haideti, c-am dat-o si-n rime!

   Răspunde
    
  2. Marius
   Decembrie 10, 2016 la ora 23:48

   Din cate stiu eu Victor Ponta cel ortodox le-a dat aprobarea musulmanilor mai exact lui Erdogan sa construiasca o moschee si un centru cultural in Bucuresti .

   Răspunde
    
 • Ionut
  Decembrie 8, 2016 la ora 18:53

  Iohaniss are Sri-ul ,pe care îl poate folosi….acuma rămâne de văzut,dacă tinerii vor ieși la vot.Ciuma roșie nu vrea sa se reformeze rămânem în același sistem corupt și mincinos.

  Răspunde
   
  1. Lunetistul
   Decembrie 9, 2016 la ora 17:17

   Care sri? Care prosti? Cu ranjetul ala pe care il are si analfabeta de la parter de la noi care a facut o modificare la teava de scurgere comuna a blocului incat apa murdara sa se duca la cea de deasupra ei, sa nu se mai scurga. Cu Gascom cu probe pe tevi ea tot contrazicea si ii spunea la persoana de deasupra ei: ,,tot la tine a sa vina!,, Adica prostie de asta crancena, criminala! Ce ai cu fata? Adica cum apa nu-si urmeaza cursul ei in jos, urca in sus pe tevi chiar si dupa ce a intervenit Gascom-ul si ti-a schimbat tevi in casa? ,tot la tine o sa vina!,, ce-i asta? Esti maritata, stai cracanata, deh! faci bors cu bulion, te trag copii de fusta, faci curatenie.. cate nu-s! Dar sunt optiunile tale nu ti le-a bagat nimeni pe gat.
   ,,tot la tine o sa vina!,, urmat de un ranjet..
   asa si presedintele: ,,iesiti la vot!,, si ranjet.. (mi-a adus aminte de proasta asta..)

   Răspunde
    
 • Bogdan
  Decembrie 8, 2016 la ora 18:25

  @Diaspora: e drept ca diaspora e reprezentata de doar 6 parlamentari, dar orice vot conteaza la stabilirea scorului final al unui partid in functie de care se stabileste numarul de mandate in parlament; un exemplu absurd: daca un partid X primeste 2 milioane de voturi in diaspora si niciun vot din cele 6 milioane din tara atunci acesta va avea 2/(6+2) = 25% din locurile din parlament, deci mult mai multe mandate decat cele 6 ale diasporei;

  Răspunde
   
 • Ioji Fodeș
  Decembrie 8, 2016 la ora 17:55

  Domnule Constantin, cred că USR nu are ce căuta în dreapta creștină. În primul rând, USR promite în program niște chestii care nu sunt compatibile cu bisericile creștine mioritice – transparența, lipsa corupției, învățământ performant adică o populație informată, chestii dinastea. În al doilea rând, zarurile au fost deja aruncate, la nivel de țară BOR susține PSD, mai mult sau mai puțin pe față, și reciproca este valabilă, a se vedea sloganul lor de anul ăsta. USR ce ar trebui să facă ca să intre în grațiile clerului? Să urle în stradă împotriva homosexualilor împreună cu restul partidelor din patrulaterul morbid? Să promită retrocedarea moșiile bisericești, eventual cu robi cu tot?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Decembrie 9, 2016 la ora 00:55

   Domnule, aveti dreptate, da” stiti ca m-am gandit sa ma convertesc la catolicism?!

   Răspunde
    
 • florin
  Decembrie 8, 2016 la ora 17:41

  @Diaspora: nu ai inteles, batalia nu e pe numarul de mandate, e pe cine trece sau nu pragul electoral de 5%. O prezenta masiva in diaspora sau in electoratul din orasele mari poate duce PMP, PRU si ALDE sub 5% si PSD sub 40%. Acolo se da batalia.

  Răspunde
   
 • Diaspora
  Decembrie 8, 2016 la ora 17:17

  „2) Giganticul electorat din afara „patrulaterului vărgat”. În măsura în care va veni la vot pe 11 decembrie poate încurca lucrurile într-un mare fel.”

  Diaspora poate decide numai 6 locuri in parlament si senat. Chiar daca se prezinta 2 milioane de romani la vot in diasporta, 6 scaune din cele 466 nu inseamna nimic. Diaspora nu va ajuta cu nimic alegerile astea

  Răspunde
   
  1. Refec Marin
   Decembrie 8, 2016 la ora 19:20

   Alegerile de anul ăsta contează foarte mult deoarece este primul an în care se pot schimba rechinii din parlamentul de astăzi cu noi personaje tinere. Din punctul meu de vedere au apărut partide noi fără baroni formate din tineri promițători.

   Răspunde
    
  2. Radu Rozor
   Decembrie 8, 2016 la ora 21:34

   Nu e chiar asa. Haidetibsa presupunem ca fiecare roman plecat in afara tarii are cel putin 2 rude ramase in tara. Stiti ce le-am zis eu bunicii si tatalui meu ramasi in tara? Daca votati cu Psd nu va mai dau niciodată nimic! Presupunand ca se aplica schema asta la inca 30% din cei din diaspora atunci rosii sunt in pericol. Oricum ar fi trebuie sa ne mobilizam cunoscutii, rudele, prietenii si pe toti cei ce nu voteaza sa o faca si sa aleaga mai bine si cu gandul la viitor. Avem puterea sa schimbam tara. Suntem la un nou moment 1848! Hai sa nu ne dezamăgim copiii!

   Răspunde
    
   1. Theo
    Decembrie 9, 2016 la ora 09:07

    Doamne ajuta! Poate cã tot cu ajutorul vostru se va schimba ceva in țara asta !

    Răspunde
     
 • Constantin
  Decembrie 8, 2016 la ora 17:13

  De acord cu dumneavoastră, domnule Barbu Mateescu. Si eu cred că pe termen lung PNL se poate dezintegra (nu a absorbit deloc PDL, de la care câțiva membri i-au cam rămas în gat, mai ales în teritoriu, iar dl Nicușor Dan poate, într-adevăr, deveni viitorul președinte al Republicii. Depinde de domnia sa cât de eficient va conduce USR, care se poate dezvolta ca principal partid de dreapta (dreapta reală, aia creștină) în România. Bazaconia aia cu USR de extremă stângă este de speriat babele autiste, nu pentru alegătorii USR, adică persoane care știu cât de cât să citească și care mai și înțeleg câte ceva din ceea ce citesc.

  Răspunde
   
  1. Adriana
   Decembrie 8, 2016 la ora 21:17

   USR este un alt UNPR!
   VA pati exact ca si Oprea!
   Nu au soluții concrete pentru nimic, doar acuze si promisiuni fara sustinere concreta de dovezi certe de punere in practica!

   Răspunde
    
   1. Dan
    Decembrie 9, 2016 la ora 00:16

    Mai bine decat ciuma rosie oricum

    Răspunde
     
   2. Constantin
    Decembrie 9, 2016 la ora 00:44

    Este posibil, nu stiu. A spus dl Miron Cozma, prietenul d-lui Iliescu si al prietenilor domniei sale, de la Nastase si Ponta, la Dragnea si Dancu, ca i-au mai dus geanta si altii decat dl Oprea?

    Răspunde
     
   3. sorin
    Decembrie 9, 2016 la ora 09:17

    daca pentru tine Nicuros Dan = Gabriel Oprea, sau alti distrusi de prin partid, inseamna…. ca nu te-ai informat suficient….

    Răspunde
     
   4. amicu
    Decembrie 9, 2016 la ora 14:30

    Așa v-a venit rima, nu? Că să poată fi comparat cu UNPR-ul USR ar trebui să fie condus de un înveterat în rele, trecut printr-un partid membru al famigliei precum domn „gineral”, ar trebui ca membri să-i fie o adunătură de ciurucuri reciclate dintre făliții care populează metastazele pcr-ului și ar trebui ca programul să-i fie o colecție de vorbe goale. Nimic din toate astea nu corespunde. Așa-i că v-ați trezit scriind?

    Răspunde
     
 • Georgian
  Decembrie 8, 2016 la ora 17:10

  Cam pe aratura aceste calcule! Se vede o disperare a Sistemului…nu exista niciun patrulater

  Răspunde
   
  1. Alexandru Marius
   Decembrie 8, 2016 la ora 19:16

   Stai linistit Tibi draga ca nu furam :))))

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase