Câteva lucruri ciudate și câteva normale, de acest 1 Decembrie…

Moise Guran

f16 parada

Până la urmă președintele Iohannis a reușit să managiuiască bine situația. E normal să nu vrei să te afișezi cu condamnați sau judecați penal, indiferent (sau, mai ales) că e Ziua Națională. Conceptul de unitate în infracționalitate este inacceptabil. Invitarea fostului șef de stat, Traian Băsescu, a creat unele controverse, e adevărat, căci acesta încă mai este urmărit penal în chestiunea Casei din Mihăileanu. Personal, aș fi preferat să nu-l invite, mai ales din cauza dosarelor legate de fiica sa și de Elena Udrea, privind finanțarea campaniei din 2009. Probabil Iohannis a ținut la poza cu Iliescu, Emil Constantinescu și Băsescu, în încercarea de a da un mesaj de unitate națională. Sau poate și-a dat, într-adevăr, o pasă de negocieri pentru după alegeri, cu Băsescu pe post de soluția imorală, pentru împiedicarea unei majorități PSD+ALDE. În acest caz, cred că președintele se înșală grav, Băsescu e mai susceptibil să facă o alianță neformalizată cu PSD pentru modificarea legilor penale, asta în cazul puțin probabil că va reuși să intre în Parlament. În plus, dacă ALDE intră în Parlament, nimic nu mai împedică PSD, spre guvernare, cu sau fără Băsescu. Excepțională (dar, ca de obicei) inițiativa colegilor de la Hotnews de a publica o hartă interactivă cu candidații cu probleme penale.

Cioloș a ales momentul ca să ceară deschis românilor să voteze PNL sau USR. Ideea e oricum proastă, eficiența ei e minimă, iar mișcarea nu ține cont de obiceiurile de consum ale grupurilor țintă. Cei cu facebook n-aveau nevoie de această precizare, iar la cei fără, mesajul fie n-a ajus, fie a ajuns distorsionat. (Dar despre Internet și TV, în aceste alegeri, mai încolo.) În mod evident, presiunea PNL asupra lui Cioloș a fost mare. Incredibilă persistența acestui partid în greșeli, dar și labilitatea în ceea ce privește o direcție clară!

Apropo de PNL și USR. Mihai Goțiu, candidatul USR la Cluj, s-a trezit în preziua Sărbătorii Naționale să facă un apel la respectarea Actului de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Se referea la montarea unor plăcuțe trilingve pe Casa Poporului. Și deși în Actul Unirii nu se spune nimic de Casa Poporului (care nu exista pe atunci) el vorbește într-adevăr despre dreptul națiunilor conlocuitoare de a primi educație, administrație și justiție în limba proprie. Iar în final instituie și un parlament ardelenesc (Marele Sfat Național). Ideea autonomiei Transilvaniei în cadrul României a fost considerată provizorie până la încoronarea Regelui Ferdinand în 1922 tot la Alba Iulia, dar a produs serioase tensiuni în epocă, Maniu refuzând să participe la ceremonia Încoronării. Constituția din 1923 proclamă statul român național și unitar, iar dacă Goțiu are o problemă cu asta, ar trebui să precizeze mai clar, fie că e pentru autonomia Transilvaniei, fie că habar-n-avea de aceste lucruri, căci poziția sa e similară celei a UDMR care vrea să-i scape pe ardeleni de bucureșteni. Aș spune că n-ar fi rău ca însuși Nicușor Dan sau conducerea USR să reacționeze și să precizeze exact pe cine vrea să bage în Parlament. Nu de alta, dar la Cluj, oraș tradițional de Dreapta, alternativa e Marius Nicoară, de la PNL, trimis în judecată după ce poliția l-a prins beat pulbere, la volan, pe strazile din Cluj. Cred că alegătorii clujeni meritau o ofertă mai bună.

PSD s-a abținut să transforme Ziua Națională într-o manifestație anti-Iohannis sau anti-tehnocrați. Ceea ce e ok. Au pompat la greu televiziunile pesediste, dar audiențele arată exact prăpastia dintre generații, inclusiv în privința opțiunilor politice. Manipulări de genul “Gabi Firea va fi arestată săptămâna asta” lasă undeva la 100 de mii de telespectatori tineri (sub 50 de ani, urban) totalul audienței acestor televiziuni. De 1 decembrie la ora 11 (în timpul Paradei) Antena 3 și RTV însumau 125 de mii de telespectatori 18-49, iar Digi 32 de mii. 375 de mii de tineri au preferat să urmărească Parada la ProTV. Seara, la ora 22, în mama prime-timeului, toate televiziunile de știri (Antena 3+RTV+Digi+B1+Realitatea) abia însumau 100 de mii de telespectatori 18-49 urban. În același timp, Antena 3 și RTV adunau împreună aproximativ un milion de telespectatori cu vârste de peste 50 de ani. Acesta este nucleul dur al votanților PSD, ALDE și PRU, dar la o participare la vot de 50% (deci aprox 8 milioane alegători) milionul ăla de alegători mai învârstă nu mai reprezintă decât 12%.

Cred că acestea sunt ultimele alegeri la care televiziunile de știri vor mai conta, dar eu sper ca tot acestea să fie primele în care Internetul, ca mijloc de diseminare a informației, să învingă Televiziunea.

PS Mi-a plăcut parada, și organizarea, dar și defilarea. Venit în număr mare pe Kiseleff, poporul a văzut cu ochii lui ceea ce încă nu realizează, și anume că România a intrat într-un program accelerat de dotare a Armatei, după invazia Crimeei în 2014. În 2016 deja depășim Grecia, ca efort de Apărare, chiar dacă „utilajele” noi nu sunt foarte multe. Apropo de asta, cred că noi, jurnaliștii, am cam exagerat cu glumele la adresa avioanelor F16. Poporul a înțeles că sunt un soi de beamweuri ursuleț după care curg tablele. Adevăul este că doar carcasele sunt second-hand, iar Parada de 1 decembrie a fost o adevărată demonstrație de forță.

Hai România!

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

38 răspunsuri la Câteva lucruri ciudate și câteva normale, de acest 1 Decembrie…

 • alexman
  Decembrie 6, 2016 la ora 14:56

  Zicea cineva mai jos de huidulelile de la 1 dec la adresa lui Firea&company..
  La Bistrita cand a venit anul trecut Ponta, jandarmii au fost atat de zelosi ca luai amenda daca il huiduiai….Dictatura locala functioneaza foarte eficient.Dar vom vota cu cine trebuie ca sa scapam de scursuri….

  Răspunde
   
 • Laura
  Decembrie 5, 2016 la ora 14:59

  Nu se va ajunge la 50% participare la alegerile de duminica. Diaspora nu se va mobiliza atat de mult ca la alegerile prezidentiale.

  Răspunde
   
 • Lili
  Decembrie 5, 2016 la ora 02:44

  Îmi place mult ce scrii si mai ales gândirea …am constatat cu stupoare chiar la persoane pe care le credeam mai inteligente că nu stiu ce se votează pe 11decembrie.Hai sa îi luminezi un pic cu niste publicatii până nu vine data votării.Vai mama noastră !Am văzut cozile la fasole cu ciolan,penibil! Sa vedem câți vor sta la coadă să voteze…

  Răspunde
   
 • Adrian Ionescu
  Decembrie 4, 2016 la ora 10:44

  „Cei cu facebook n-aveau nevoie de această precizare, iar la cei fără, mesajul fie n-a ajus, fie a ajuns distorsionat” – când se numără voturi și se calculeaza audiențe numerele mari contează, dar să nu uităm că progresul este adus de indivizi.

  Nu toți cei care nu au Facebook încă au WC-ul in fundul curții. Unii aleg să nu fie acolo. Facebook-ul nu este internet-ul. Nu uitați asta și nu-i eliminați pe cei puțini din calculele voastre, s-ar putea să vă surprindă.

  Răspunde
   
 • Radu Cristian
  Decembrie 4, 2016 la ora 01:04

  „ursuleț după care curg tablele.” ??? O premisa corecta de exprimare poate lasa loc de opinii. Zero toleranta pentru agramati! Asta ca sa poti emite pretentii ulterior, nu?! Va rog frumos sa nu mai publicati (postati) enormitati gramaticale sub niciun pretext!

  Răspunde
   
 • speranța R
  Decembrie 3, 2016 la ora 21:20

  Nu mă așteptam să-i văd pe Pnl isti și chiar pe usr iști că dorm așa când alegerile bat la ușă; bine că ne lăsați iar cu cei cu domenii,EI,și votanții în galoși,dar mândri.cum să vă voteze dacă nu știu nimic despre voi, dar aud minciunile lor.
  Moise ,va dura mai mult manipularea;
  teamă îmi E,să nu transforme,atzelu ,tara
  într-o Rtv..

  Răspunde
   
 • Radu
  Decembrie 3, 2016 la ora 20:44

  De ce a greșit Președintele Iohannis.

  Decizia de a nu invita anumite persoane a fost o mare gafă. Rolul președintelui este unificator pentru că este liderul tuturor românilor, inclusiv al celor care nu l-au votat. În fond, „criteriile” de selecție a listei par arbitrare când sunt aplicate inegal și chiar el are o poziție ingrată în fața justiției.

  Problema însă nu este un simplu gest de lipsă de diplomație, ci are implicații mai profunde. Câteva aspecte:

  – Ziua Națională este acea zi în care lași competiția și „armele” politice deoparte, mai ales în campanie electorală! Este un moment de respiro, o sărbătoare a unor sentimente care nu ar trebui să depindă de astfel de lucruri.
  – Gestul speculează și manipulează frustrările dintr-o societate care se simte neîndreptățită. În loc să încurajeze un sentiment mobilizator, adâncește segregarea care amputează de ani buni energia românilor de a-și depăși condiția.
  – Chiar și dacă încercăm să apărăm obiectiv decizia, aceasta reflectă neîncrederea președintelui în instituțiile statului. Rolul sistemului de justiție nu se oprește la cel represiv, ci scopul final este îndreptarea persoanei și eliminarea circumstanțelor care să permită apariția unei probleme. Ce rezolvăm prin răzbunare? Nu este nici creștinește să iei șansa unui om de a se redresa în fața societății.

  Răspunde
   
  1. Tudorache
   Decembrie 4, 2016 la ora 11:31

   Mai Radule, tu lucrezi pentru un penal. Hai, recunoaste. Pentru Dragnea?
   (e bine scris dar nu are nici un sens decat dpdv al unui infractor)

   Răspunde
    
   1. Radu
    Decembrie 4, 2016 la ora 19:35

    Nu lucrez pentru nimeni, dar imi e rusine ca l-am votat pe Iohannis.
    Am lucrat mai demult, e drept, in domeniul relatiilor internationale si un astfel de gest e impardonabil. Ce a rezolvat cu deciza asta?

    Răspunde
     
   2. Radu
    Decembrie 4, 2016 la ora 19:37

    Și apropo, Iohannis nu e infractor?
    Inculpat gasit vinovat definitiv cu prejudiciu…. Autoritate morala, clar.

    Răspunde
     
  2. Dan
   Decembrie 4, 2016 la ora 12:12

   pe ideologia asta am ajuns unde am ajuns, arabii amesteca religia cu politica, si ce bine o mai duc.

   Răspunde
    
 • di livio
  Decembrie 3, 2016 la ora 19:34

  Comentariul lui Constantin e serios,tu esti neserios Moise.Ai mintit ca o sa apari lunea la Prelipceanu.Nici vorba,stai ascuns intre castile alea ca strutul in nisip si mai bagi cite-o sopirla contra USR-ului.Pe net,ca de la tv ai dat bir cu fugitii inainte de alegeri

  Răspunde
   
 • Adi Dassler
  Decembrie 3, 2016 la ora 17:52

  Clujul…ei da, Clujul ăsta, cu bune sau rele, chiar că merită mai mult decât Marius Nicoară. Faptul că tipul, prins beat la volan, a fost trimis în judecată înseamnă un lucru bun şi ar trebui să constituie un „aviz amatorilor” de prin alte zone.
  Cât despre televiziuni… nu înțeleg de ce le spuneți ” de ştiri” -în mod anume celor de la A3, Rtv, B1. Tot ceea ce fac este o propagandă deşănțată, în slujba patronilor, şu diseminarea dezinformării şi a minciunilor în rândul oamenilor, mulți dintre „clienții” acestora făcând parte din categoria celor care o mai aşteaptă pe Elodia să apară în studio.

  Răspunde
   
 • IK
  Decembrie 3, 2016 la ora 17:41

  Tocmai a anuntat ca ii va da in judecata pe cei care difuzeaza fotogrfia cu tanarul barbos dormind langa un pet de bere insotita de numele lui. Cica poate dovedi ca nu a mai fost in Vama din perioada in care arata mult mai slab(cel din fotografie e la fel de corpolent ca si Gotiu azi).

  Răspunde
   
 • Catalin
  Decembrie 3, 2016 la ora 17:37

  Gurane, de unde știi că era beat Gotiu în poza aia (asta dacă presupunem că era el)? Poate așa doarme omul, cu un pet în brațe, la fel cum unii dorm cu ursulețul de pluș.

  Răspunde
   
  1. Alex Z
   Decembrie 4, 2016 la ora 15:13

   Asta-i buna! ma duc sa caut si eu 1 pet! plin…

   Răspunde
    
 • IK
  Decembrie 3, 2016 la ora 16:35

  @Stefan
  Eu invers. Am gasit un motiv pentru care sa-l votez pe „stangistul” Gotiu

  Răspunde
   
 • Constantin
  Decembrie 3, 2016 la ora 16:25

  „Ideea e oricum proastă…”_ Si eu cred că dacă dl Cioloș ar fi îndemnat românii să voteze cu apropiații Securității, ai serviciilor secrete de care-or fi ele, sau cu cei cărora [și eu] le plătesc banii furați de la Bancorex, ideea era cu mult mai bună. Cam cum ar fi cei de la PACT, spre exemplu. Problema cu USR este că nu ai de unde să-i apuci. Candidații USR nu sunt șantajabili, nu au angajamente la servicii, practic sunt periculoși rău! In plus, mai și cresc în sondaje ca Făt-Frumos! Asta chiar este o problemă care dă de gândit mai tuturor politicienilor și susținătorilor lor din mass-media. Pe la TV, toți cei care apar în campanie electorală l-au uitat pe dl Cioloș (de programe nici vorbă) și-i înjură acum pe cei de la USR. In urmă cu două zile l-am văzut pe dl Ghiță cum făcea spume la gură avertizând populația cu privire la pericolul USR (domnia sa a uitat până și de bufnițe și de „plagiatul” d-nei Kovesi!). Vă dați oare seama cât de periculoși pentru kleptocrați a devenit dintr-o dată USR !?! Dacă nimic altceva nu funcționează, ultima soluție, arma secretă, este să dezvăluim ca USR vrea să vândă Ardealul ungurilor (ca și d-na Doina Cornea în 1990) la ordinul d-lui G Soros. In caz că nici asta nu prinde la public, e nenorocire mare!

  Răspunde
   
  1. Moise
   Decembrie 3, 2016 la ora 16:31

   Comentariul dvs este neserios. Gotiu ar face bine sa se pronunte clar in unele privinte.
   Aia cu securistii… pe bune?
   Asta e argument?

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Decembrie 3, 2016 la ora 20:13

    OK, recunosc, comentariul meu nu este serios și cer scuze dacă a deranjat în vreun fel. Doar că acela nu era argument, ci un contraargument pe măsura argumentului. Adică…pe bune? Asta este problema alegerilor de peste câteva zile, că Goțiu sau cineva care seamănă cu el (nu-i sigur) a dormit în Vama Veche lângă o sticlă de bere care poate era a lui, ori a pus-o în glumă cel care a făcut poza?! Eu când ajung prin Vamă amețesc doar privind trecătorii care merg toți legănându-se. Iar fotografiei i se face publicitate de către RTurcescu, cel care a declarat cu gurița lui că a fost ofițer acoperit în presă și acum reia cu obstinație în calitate de candidat PMP interviul luat lui D White cu un an în urmă! D-le Moise îngăduiți-mi să vă spun, cu mult drag, că publicul v-a urmărit emisiunile economice, unde trebuia să știe, ori a învățat să facă legăturile de cauzalitate. Și se întreabă acum „wtf, de ce mama naibii trăim noi așa prost?”. Iar când răspunde, printre cauze nu se află Goțiu. Altfel, ziceți că Goțiu (care s-ar putea să nu fie ales) are o poziție similară cu parlamentarii UDMR (în funcție)? Păi, atunci, haideți mai întâi să vorbim despre parlamentarii UDMR. Și despre problemele maghiarilor. Dar nu cum a făcut-o alt candidat PMP, dl T Băsescu.

    Răspunde
     
    1. Moise
     Decembrie 3, 2016 la ora 23:24

     Pai eu am spus ca poza aia nu e problema. Problema e declaratia stravezie, cu link catre site-ul USR. Deci care nu poate fi negata, scoasa din context, etc. Chiar asa fanatici am ajuns? Punem in discutie chiar orice, ca sa se aleaga unul cu trecut extremist de stanga. Pe bune, chiar vreti sa continuu? Sunteti inconstienti? Chiar nu realizati despre ce vorbim?

     Răspunde
      
 • Decenu
  Decembrie 3, 2016 la ora 14:20

  Dupa teoria lui M Guran era normal ca Seniorul Coposu sa nu participe alaturi de comunistii I. Iliescu si P Roman la adunarea de la Alba-Iulia unde a fost huiduit. El a considerat ca este o sarbatoare a romanilor si ca e nevoie de reconciliere. Era bine daca si Iohannis ar fi considerat la fel, dar nu poti sa-i ceri omului ce nu are.

  Răspunde
   
  1. Didina
   Decembrie 3, 2016 la ora 15:12

   Cum poti sa compari pe seniorul Coposu cu Dragnea &Co? Tu stii pentru ce a facut Coposu puscarie? Pt. convingeri,principii si idei…chestii abstracte, nu furt!!!! Mama ei de natie inca indobitocita de comunism!

   Răspunde
    
   1. catalin
    Decembrie 3, 2016 la ora 15:26

    Comparatia s-a vrut intre Coposu si Johannis..

    Răspunde
     
   2. catalin
    Decembrie 3, 2016 la ora 15:27

    Mai precis intre gestul lui Coposu si gestul lui Johannis

    Răspunde
     
   3. catalin
    Decembrie 3, 2016 la ora 15:34

    Cat nu s-au placut cei doi , ma refer la Coposu si Iliescu cand a fost nevoie de consens pe teme importante pentru tara cei doi au cazut de acord..De vreo 12 ani e mare dihonia intre liderii politici actuali

    Răspunde
     
   4. speranța R
    Decembrie 3, 2016 la ora 21:01

    Nu de comunism,Didina.
    De lipsă de preocupare pentru educație; nici comunismul nu i-a oprit pe unii să citească, să învețe, SA GÂNDEASCĂ; am scris ptr că mi-a plăcut comentariul tău

    Răspunde
     
   5. Ion Pastea
    Decembrie 3, 2016 la ora 21:27

    Cea mai bună observație din tot internetul ăsta infect

    Răspunde
     
  2. Adi Dassler
   Decembrie 3, 2016 la ora 18:01

   Presupun că un nick name corect ar fi sunat „Deceneu” .
   Într-adevăr omului nu-i poți cere ceea ce nu…ai.
   Depăşind momentul, nu văd nimic greşit în logica lui Moise; îmi permit totuşi să subliniez că, după logică, indiferent cui aparține ea, românii nu ar fi trebuit să-l huiduie atunci pe Coposu la Alba Iulia.
   Cam tot aşa după cum ar trebui să înțeleagă astăzi gestul presedintelui Iohannis.
   Într-adevăr nu poți cere anumitor oameni, ceea ce nu au.

   Răspunde
    
 • Asdad2005
  Decembrie 3, 2016 la ora 13:48

  PNL este un PSD mai prost, USR imi pare un FSN la inceputuri(Nicusor, Clotilde imi pare ai inlocui pe Don Pedro si Nea Nelu), iar restul sunt niste copii nereusite sau esuari de prin FSN.

  Sunt sigur, ca fiecare candidat de pe liste are un trecut care sa zicem ca l-ar pune in dubiu, dacar ar fi o tara in care probitatea morala si corectitudinea ar fi cea care ar conta asa ca voi prefera orice nu e PSD, ALDE sau are legatura cu nea Traian.

  In rest a fost misto cu Dragnea si Firea, ca au fost unde le este locul langa pulime care din ce am inteles au dat si niste huiduieli fara numar.

  M-am uitat la sondaje PSD, ramane cu 40% e foarte greu sa nu faca o majoritate, insa nu imposibil. Nu trebuie uitat ca majoritatea sodajelor au fost date peste cap la ultimele alegeri, ce-ar fi ca pentru prima data sa se intample si aici? Cred ca ar fi ceva de vis sa vezi asta din Kiseleff. Internetul foarte probabil va avea un rol, insa nu determinant pe cat de mult l-ai crede, cred ca o chestie buna, e filmarea cu numaratoarea, dar sunt sigur ca si acolo se va fura, chiar nu ar putea invalidate niste alegeri pe motiv de frauda?

  Răspunde
   
  1. Hai Romania!
   Decembrie 3, 2016 la ora 18:33

   Daca s-ar analiza istoricul fraudelor PSD de la la revolutie in coace, nu inteleg de ce nu este scos in afara legii si la fel cum sunt verificări acum daca au colaborat cu securitatea asa sa se urmareacasa daca au fost membri PSD sau nu…
   Pare SF dar daca alegerile acestea nu schimba nimic ăsta o sa fie viitorul lor.

   Răspunde
    
   1. pav criss
    Decembrie 3, 2016 la ora 21:53

    Orbit de „stralucirea” dreptei si de Guvernul zero , unii delireaza. Rolul Justitiei e sa elimine coruptii nu sa interzica partide .

    Răspunde
     
    1. DFG
     Decembrie 4, 2016 la ora 01:08

     Pav criss, de ce crezi că justiția interzice partide?

     Răspunde
      
 • Kristina
  Decembrie 3, 2016 la ora 13:19

  Ion Iliescu,Emil Constantinescu,Traian Băsescu sunt presedinti pe care Romania postdecembristă i-a acceptat si care nu s-au manifestat ca dictatori in perioada mandatelor dumnealor .Ei au acceptat printre altele satira din partea publicului.
  Fapt că actualul nostru presedinte nu accepta penali in jur e una dar că nu accepta satira deja e groasă. (Trump nu s-a instalat la Casa Alba si americanii deja il satirizează spumos pe la colturi 😊) e o simpla remarcă, tratati -o ca atare.

  weekend plăcut,
  si va mulțumim pt.articole

  Răspunde
   
  1. Adi Dassler
   Decembrie 3, 2016 la ora 18:07

   T. Băsescu şi mai ales I.Iliescu nu s-au comportat ca dictatori…bla, bla.
   Asta ar trebui să le-o spui celor din Piața Universității, din ’90..
   Oricum, prin excludere, presupun că vrei să spui despre Iohannis că ar fi un dictator, caz în care te-aş sfătui să laşi paharul şi a3 deoparte. Îți dăunează grav sănătății, ambele.

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Decembrie 7, 2016 la ora 13:31

    Beată, trează, in a 2a sau a 3a că de este gheață multă pe jos (apropo de ce bine se gospodăresc autoritățile noastre si acum sub „domnul tehno”)
    Eu regret sincer că l-am votat pe Iohannis.
    Simplu :PENTRU CĂ NIMIC NU S-A SCHIMBAT IN BINE IN ROMANIA DE CAND A VENIT SI EL LA CONDUCEREA ACESTEI ȚĂRI.

    Iar vrajeala cu piata universității si cu era mai bine dacă ne transformam atunci in monarhie constituțională nu ține pt.mine.Sunt generatia’ 68 si stiu ce a însemnat comunismul cu vârf si îndesat si pt.bunicii mei si pt.părinții mei .Nu venea regele in 89 pt.ca erau altfel de interese din afara țării.

    Sărbători creștinești pline de lumină va doresc ! Si multa baftă Romania!pentru că mereu ni se pregătește ceva si noi ghicim doar la final 😯 .

    Răspunde
     
 • stefan
  Decembrie 3, 2016 la ora 13:10

  Tocmai mi-am reorientat votul de la USR la PNL :))

  Răspunde
   
  1. amicu
   Decembrie 4, 2016 la ora 11:16

   Decît să taci și să lași loc de interpretări mai bine vorbești și înlături orice îndoială, nu?

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase