Rusul, băăă! (acest text vă poate afecta emoțional)

Mantogde Andrei Manțog

12 octombrie 2016, Sibiu. Un ursuleț rătăcit prin oraș este hăituit și încolțit de niște oameni de care voia doar să scape. Din filmările făcute cu telefoanele mobile, resimțim teroarea la care au fost supuse sutele de cetățeni, aflați într-un pericol iminent: venise ursul! ”Ursu’, băăăă, fugiiiiți!”, se aude pe o filmare. ”Toată lumea să se urce în mașiiiini, că coboarăăă!”, urlă un altul. După câteva ore în care bieții oameni l-au fugărit pe periculosul urs prin tot orașul, puiul de urs este împușcat mortal simbolic, pe la spate, în timp ce încerca să scape de oameni escaladând un zid. Se prăbușește mort într-un ghiveci, iar sângele lui pătează florile frumoase, pașnice, puse de om, cu care era decorată curtea. Dacă te uiți atent la poza cu sângele ursului de după execuție și remarci un lucru interesant: sângele ursului e la fel ca al nostru. Același roșu, aceeași consistență, același tip de mecanism. Dar câți se uită?

turnul sfatuluiÎn cazul ursului de la Sibiu, oamenii care au fost martori la eveniment s-au alarmat foarte tare, ajutați și de presa care a transformat rapid, după regretabilele ei reflexe, bietul animal într-un monstru venit să ne masacreze. Dacă citeai majoritatea site-urilor de știri imediat după eveniment, ziceai că Sibiul a fost invadat de Godzilla. Oamenii s-au speriat. Au fost terorizați, așa că au tranșat rapid disputa în favoarea lor. Ursul a murit, ei au trăit.

13 noiembrie 2016, Europa Centrală și de Est. În țările vecine României de la sud, respectiv nord-est, sunt aleși cu majoritate confortabilă de voturi doi lideri pro-ruși declarați, care se alătură celorlalți conducători de stat cu aceleași preferințe politice din regiune: mesajele anti-UE, anti-NATO și pro-Putin răzbat tot mai clar de peste tot din jur, în Cehia, în Slovacia, în Ungaria, în Serbia, nici Ucraina nu se simte prea bine. Ciudat, spre deosebire de cazul ursului din Sibiu, nimeni nu e alarmat. Nu auzi lume care să urle pe stradă ”Rusul, băăă! Toată lumea să se urce în mașini și să plece în Vest!”. În fond, în care Vest să și plece? În Statele Unite tocmai a donald trumpvenit președinte un alt prieten și admirator al lui Putin, unul care a anunțat deja că nu consideră că SUA ar trebui să intervină în cazul unei agresiuni rusești în Estul Europei.

Dar lumea e calmă. Ba unii chiar zic că e bine. Trump e un tip simpatic. Putin la fel. Au reușit în viață. Sunt modele de succes. Sunt ”șmecheri”. Merită să ne conducă.

Pe fondul degradării presei și al șuntirii independenței și rolului acesteia, omenirea are o tendință generalizată de a trata răul care se petrece în jurul ei după politica struțului. Nu vrem să știm. Ne băgăm capul în Pământ și le dăm block pe Facebook celor care ne reamintesc (mișeii!) că în lume mor copii de foame sau bombardați de prieteni ai noștri și chiar de noi, că mâncăm tot mai multă carne, deși acest obicei duce la luarea a 60 de miliarde de vieți anual și la cruzimi inimaginabile, că în România oamenii se distrează spânzurând câini, tăind labele la pisici sau omorând cai în bătaie și câte și mai câte.

Toamna lui 1969, Nigeria. Fotograful de război Don McCullin face câteva poze care te pot bântui o viață, în care ni se arată urmările războiului din zonă. Sute de copii disperați, pe cale să moară de foame și alte boli asociate inaniției, vin la el, la fotograful alb, cerșind din ochi să fie salvați. Dar el nu poate să-i salveze pe toți. Poate doar să spună lumii ce se întâmplă și să spere că lumea va ști mai bine data viitoare. Una dintre pozele cel mai greu de privit e aceea a unui copil albinos care, cocoșat de boală, ține aproape de inimă o conservă primită cu câteva zile înainte de la un ONG, pe care o linsese pe toate părțile. McCullin povestește ulterior: ”Unul dintre copii era albinos. Era singurul copil alb din zonă. Deși murea de foame, la fel ca toți ceilalți, era încă ținta rasismului și a insultelor. Băiatul s-a uitat la mine fix, cu o privire care mă hărțuia, parcă, umplându-mă de vină și neliniște. Se apropia. Mă simțeam agresat. Mi-am întors privirea. Și, în timp ce încercam să nu-mi pierd mințile, am simțit ceva atingându-mi mâna. Copilul albinos venise lângă mine și își pusese mâna într-a mea. Lacrimile mi-au umplut obrajii în timp ce stăteam acolo, ținându-l de mână. Îmi ziceam: gândește-te la altceva, la orice altceva! Nu plânge de față cu copiii ăștia! Nu arăta uman. Era ca un schelet care reușise cumva să don mccullinrămână viu. Dacă aș putea, mi-aș șterge această zi din memorie definitiv.”

Copilul albinos pe cale să moară nici măcar nu cerșea mâncare, explică McCullin ulterior în documentarul care îi poartă numele. Voia doar apropiere și un pic de căldură. Atât.

Câțiva ani mai târziu, noul editor de la The Sunday Times avea să interzică publicarea unor fotografii atât de dure în paginile revistei. Presiunea clienților de publicitate era principalul argument. ”Oamenii pe care vrem să-i convingem să cumpere mașini scumpe și case nu vor să vadă așa ceva”, a fost motivația noului editor. Excepția s-a transformat de atunci în regulă. Luăm deja de-a gata expresia ”aceste imagini vă pot afecta emoțional”. Cine se cred copiii și animalele care suferă torturi inimaginabile, să ne afecteze ei emoțional pe noi?! Dar asta e agresiune! Nu ne mai afectați, bă, emoțional! Ce v-am făcut?! Ce treabă avem noi cu voi?!

Nu vrem nici măcar să știm, de multe ori. Vrem să trăim așa, în neafectarea asta emoțională, în liniștea și confortul microuniversului nostru. Dar istoria demonstrează că, mai devreme sau mai târziu, cruzimile și ororile la care închidem ochii sau pe care le tolerăm se apropie tot mai mult și sfârșesc prin a ne mușca de dos; prin a ne afecta direct. Și să vedeți atunci afecțiune emoțională, tăticu’!

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

42 răspunsuri la Rusul, băăă! (acest text vă poate afecta emoțional)

 • dan
  Noiembrie 23, 2016 la ora 23:44

  cand nu mai ai solutii pentru problemele interne te apunci sa strigi:sariti, rusul!,pardon ursul!

  Răspunde
   
 • articolul nu e scris
  Noiembrie 21, 2016 la ora 22:50

  de MOISE GURAN

  Răspunde
   
  1. narcis purice
   Noiembrie 22, 2016 la ora 07:11

   Bună dimineaţa!
   Nu-i scris?Musai să se rescrie!

   Răspunde
    
 • narcis purice
  Noiembrie 21, 2016 la ora 21:12

  Cum ar suna :
  Prusul(mă rog,prusacul)băăăăăă!?

  Răspunde
   
 • teo
  Noiembrie 21, 2016 la ora 11:17

  „Dacă citeai majoritatea site-urilor de știri imediat după eveniment, ziceai că Sibiul a fost invadat de Godzilla.” Fals .Foarte fals. Stirile din lume nu aratau deloc asa. Cand ai zis asta te-ai descalificat ca ziarist pentru tot ce ai scris ulterior.

  Răspunde
   
 • Stelian
  Noiembrie 20, 2016 la ora 16:47

  Si totusi nimic nou sub soare.
  Niciodata natura umana nu va fi diferita, asa a fost si va fi mereu. Omul este rau pentru ca se gandeste numai la el si vrea sa-si satisfaca placerile lui.

  Răspunde
   
 • Mihai
  Noiembrie 20, 2016 la ora 16:03

  Ce legatura are carnea de urs si vita cu articolul? Pericolul despre care vorbeste moise este cat se poate de real. Hai sa scoatem capul din fund si sa luam masuri, sa facem macar ce sta in puterea noastra, restul este hazard

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 20, 2016 la ora 18:51

   „Ce legatura are…”_ Autorul articolului va ofera raspunsul: „Un ursuleț rătăcit prin oraș este hăituit și încolțit de niște oameni…”. Este aproximativ aceeasi legatura pe care ursul o are cu rusul. Sau cu râsul. Consuma carne.

   Răspunde
    
 • Oroco
  Noiembrie 20, 2016 la ora 13:21

  Mai multe comentarii despre carne decât despre ruși…Deci cum rămâne cu rușii? Peste 10 ani vom mânca poate carne plătită cu…ruble? 🙂

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 20, 2016 la ora 13:42

   Nu cred, mai probabil vom maca carne de rus…pardon, de urs am vrut sa zic. Pentru ca sa nu ne mai deranjeze ursii si sa tulbure confortul urban, precum s-a intamplat la Sibiu, o solutie este impuscarea tuturor ursilor din Romania si utilizarea carnii pentru lasagna, ca au ramas cam putini cai si italienii au cerere mare pe piata.

   Răspunde
    
 • GINA
  Noiembrie 20, 2016 la ora 11:08

  Pe marxistul asta de la Kakamikaze v-ati gasit sa-l promovati?Mantog,extremistul de stanga care arunca cu venin si cacat pe oricine nu e de acord cu el?Pe iubitorul de negroizi,poponari,feministe,clintoane si alte scursuri…Ati ajuns un cacat de site.

  Răspunde
   
 • vasi
  Noiembrie 20, 2016 la ora 10:45

  Pe unde umbli domnule Guran? La TV nu te mai vedem, pe site scriu altii fara noima.. pana si cei care comenteaza par sa o fi luat razana.. Se apropie alegerile si lupta pare tot mai crancena, e drept ca nici rusii nu trebuie uitati.. Deocamdata nu vedem decat dezinformare, minciuna si noroi in media.. Ce ai de gand?

  Răspunde
   
 • Sorin Pop
  Noiembrie 20, 2016 la ora 09:18

  Fratilor,dupa mine treaba e simpla. Noi oamenii,ca specie pe pământul acesta am inceput sa gândim dupa ce am inceput să consumăm carne.Mai departe vă las pe voi să judecati.

  Răspunde
   
 • speranța R
  Noiembrie 20, 2016 la ora 05:22

  Sufletul de lângă noi, banul și puterea ;cred că aici avem de ales ,dar pentru asta trebuie educație ;vorbiți mai des și luați atitudine dacă vreți să mai fie relații de pace. ..

  Răspunde
   
 • adrian
  Noiembrie 20, 2016 la ora 03:44

  Cresterea vacilor este cel mai poluantă si distrugătoare industrie la nivel mondial. Nu e vorba sa renunți la carne pentru ca vezi doamne, multa suferinta in randul animalelor,etc, bullshit, e vorba sa renunți la carnea de vită că iti omori planeta. Dar egoiștii se gândesc numai la stomacul si pofta/plăcerea lor.
  Împotriva încălzirii globale, a pierderii diversității florei și faunei, împotriva poluării cel mai simplu si mai de impact lucru pe care il poate face oricine este sa isi modifice obiceiurile alimentare renunțând la carnea de vită.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 20, 2016 la ora 12:28

   Cred ca aveti dreptate domnule adrian, si eu prefer carnea de porc. Cu vegetale, desigur, pentru garnitura si salate. Din oceanul planetar mananc tot ce este comestibil, dar prefer pestele, de orice fel. Dintre pasari prefer gaina. Iepure mananc rar si nu ma entuziasmeaza gustul lui, iar carnea de oaie, desi imi place (mai ales cotlete de berbecut pe gratar si ciorba de miel), nu este indragita de ceilalti membri ai familiei, asadar o gatim ceva mai rar. Vanatul este putin cam tare pentru gustul nostru, desi, daca este bine gatit, mancam cu pofta. Inca o data, mentionez, toate cu legume…

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Noiembrie 20, 2016 la ora 12:53

   Am uitat să spun că mâncăm, totuși, legumele cu oarecare reținere. Poate nu știți, dar cercetătorii britanici au descoperit că plantele comunică intre ele și cu alte ființe, din regnul animal, spre exemplu. Se poate spune chiar că au sentimente. Dacă le vorbești cu dragoste și le pui muzică, florile se dezvoltă cu mult mai bine decât dacă te porți urat cu ele și se simt stresate. Nici nu pot să vă spun cată emoție îmi transmite pătrunjelul când simte că mă îndrept cu cuțitul spre el pentru a-l toca mărunt și a-l pune în ciorba de miel!

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Noiembrie 20, 2016 la ora 21:44

    😄 eu mă gândesc serios să fierb cât mai des naut (mai scumpicel decât fasolea ,e drept dar nu -i toxic de fel).
    Si fie vorba intre noi la cum se cultivă legumele in ziua de azi,..cu cât azot si sulfiti ,emotiile sunt stinse din sămânță.
    Revenind la „ocupația rusească”să mă iertați dar la câtă anarhie este la ora actuală, până si lui Putin cred că ii este imposibil să se impună asa de unul singur si monstru.
    Privim ca de obicei de departe,sau in sensul biblic spus :”nu vedem bârna din propriul ochi,dar vedem paiul din ochiul altuia”
    Cred ca trebuie să găsim soluții in interior si doae asa vom sti cum sa ne salvăm.

    Răspunde
     
    1. Kristina
     Noiembrie 20, 2016 la ora 21:53

     doar asa…vom gasi solutii…

     Răspunde
      
  3. Popescu
   Noiembrie 20, 2016 la ora 16:55

   0 fi vita de vina pt încălzirea globala nu zic nu, da redu cei 7 miliarde de oameni undeva la sub 1 miliard cam cați erau pe glob în 1900 toamna și sa vezi cum se reface planeta. 😀

   Răspunde
    
 • alexposescu@yahoo.com
  Noiembrie 20, 2016 la ora 02:02

  Politicienii din psd si pnl nr ar vinde rusilor maine. Psd pe fata, pnl pe ascuns

  Răspunde
   
 • Bogdan C
  Noiembrie 20, 2016 la ora 01:19

  Frumos argumentat, mersi!
  p.s. „60 de milioane de oameni” nu miliarde, inqinte de paragraful cu Nigeria

  Răspunde
   
  1. daniela
   Noiembrie 20, 2016 la ora 14:07

   Ti se pare un numar prea mare, nu? Citeste din nou, cu atentie. Nu este vorba de oameni

   Răspunde
    
 • Razvan
  Noiembrie 19, 2016 la ora 20:40

  Doamneee, daca cititorii biziday de la care am pretentii, spun ca ar trebui sa fim vegetarieni si nu inteleg mesajul: „Fii uman!”; cu cei din jurul tau e suficient, astfel se propaga toata treaba… Intrebarea: Ce sa ma astept de la cei la care nu va ajunge acest mesaj, desi le este destinat in mod special?…. Am cosmaruri!

  Răspunde
   
 • amicu
  Noiembrie 19, 2016 la ora 20:20

  Mie-mi place porcul. Și ca să nu-l mai ucidă cineva înainte să-l măninc am să-l măninc de viu. Așa e bine? Îmi place și salata, dar pentru ea n-am nici o milă.

  Răspunde
   
  1. Gabriel
   Noiembrie 20, 2016 la ora 02:05

   Bestial! Ha ha ha!

   Răspunde
    
 • Ding dong
  Noiembrie 19, 2016 la ora 19:58

  Foarte interesant.Si Moise mai schimba-ti si tu profilul pe LinkedIn .

  Răspunde
   
 • steff
  Noiembrie 19, 2016 la ora 19:16

  Asta e actuala lume in care traim si nu putem sa o schimbam, unul, o suta, un milion , o intreaga tara nu pot sa schimbe asta ! Asa a fost de la inceputul si asa va fi pana la sfarsit ! Lumea sa schimbat, noi nu.

  Răspunde
   
 • vladut
  Noiembrie 19, 2016 la ora 18:59

  E un amestec de mere cu pere de unde se vede ca sunt multe, prea multe amenintari la sensibilitatea omului normal, care se straduieste sa ramana stabil emotional; daca n-am baga capul in nisip unii dintre noi ar lua-o razna, facand societatii mai mult rau decat bine. Dar intr-adevar problemele trebuiesc rezolvate dar de cei care pot si au taria sa le infrunte. Ei se numesc lideri.

  Răspunde
   
 • petre
  Noiembrie 19, 2016 la ora 18:52

  cunosc Olandezi vegetarieni la a 2a și la a 3a generație. Bine dezvoltați sănătoși mintal și chiar foarte optimiști. Am reușit sa renunț la carne de 4 ani din cauza imaginilor cu porcul tăiat de Craciun(legat cu beregata tăiată gresit). Viata s-a schimbat în bine. Mâncarea vegetala de calitate este mai scumpa însă decât carnea procesata.
  Creatorul nu există. Natura te lasă să faci alegeri.
  Din păcate și consumul de lactate stimulează indirect sacrificarea animalelor.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Noiembrie 19, 2016 la ora 18:35

  Foarte interesant dar ce ar trebui sa inteleg din acest articol?

  Răspunde
   
  1. Costel
   Noiembrie 19, 2016 la ora 18:46

   Sa nu fim „idioți”, in sensul democrației Greciei antice. Sa ne informam, sa ascultam cât mai multe păreri, inclusiv cele cu care nu suntem de-acord. Sa nu ne lăsam manipulați.

   Răspunde
    
  2. MJ
   Noiembrie 20, 2016 la ora 09:23

   Nimic.nu-ti bate capul.a scris si moise asa, ca n-avea altceva mai bun de facut😠are you from the past?????!!!

   Răspunde
    
 • Dumitrache Georgiana
  Noiembrie 19, 2016 la ora 18:28

  Poate ca unii dintre noi stiu,poate inteleg,poate nu mai reusesc sa doarma noaptea gandindu se la sirieni,rusi,americani,si la miliardele de animale sacrificate.Intrebarea e ce putem face?Ce poate face un individ obscur pentru schimbarea societatii?

  Răspunde
   
  1. Costel
   Noiembrie 19, 2016 la ora 18:42

   Începe cu tine. Fii un exemplu! Asta poți face.

   Răspunde
    
  2. narcis purice
   Noiembrie 22, 2016 la ora 08:06

   R.I.B.?

   Răspunde
    
 • Constantin
  Noiembrie 19, 2016 la ora 18:15

  OK, in pauza publicistica a d-lui Moise, articolul este in masura sa mentina atentia cititorilor, dar chestia cu „mancam tot mai multa carne…” este ambigua si exprima mai degraba preferinta probabila a autorului pentru o alimentatie cu…mai putina carne. Altfel, la nivel global se moare de foame in egala masura din lipsa de carne ori de vegetale, sau cei care isi permit le cumpara in mod egal fara probleme. Saracia nu este un motiv determinant de orientare catre hrana vegetala (care nu-i tocmai ieftina in patria noastra), ci catre hrana – care poate contine produse animale, desigur – de calitate mai proasta. Adica, cei saraci nu mai cumpara cotlete, ci parizer/MDM. Cat despre obisnuintele alimentare vegetariene, oamenii sunt omnivori prin constructia anatomica si fiziologia lor. Adica, asa sunt conceputi si alcatuiti de Creator (daca autorul nu crede in Creatie, poate inlocui cuvantul cu Natura), pentru a manca inclusiv carne. Spre deosebire de rumegatoare, bunaoara (vaci, sa zicem).

  Răspunde
   
  1. Mihai
   Noiembrie 19, 2016 la ora 18:34

   Nu te mai chinui dacă nu înțelegi mesajul…

   Răspunde
    
   1. Costel
    Noiembrie 19, 2016 la ora 18:49

    Nu fi rău…

    Răspunde
     
  2. Dumitrache Georgiana
   Noiembrie 19, 2016 la ora 18:39

   Cred ca niciunul dintre noi nu stie exact cum si in ce scop am fost alcatuiti de Creator.Cred ca simplul fapt ca avem discernamant ar trebui sa ne opreasca de la masacrarea animalelor.Pentru cei care cred in Creator tin sa le amintesc ca Dumnezeu le a spus lui Adam si Eva sa manance orice FRUCTE doresc,nicidecum animale,si ca Iisus cat a fost pe pamant,nu a mancat carne.Lista argumentelor religioase poate continua.In alta ordine de idei,nu stiu daca intelege toata lumea,animalele resimt exact ca si noi durerea,spaima,teroarea,bucuria etc

   Răspunde
    
   1. Costel
    Noiembrie 19, 2016 la ora 18:55

    Suntem oameni. Avem nevoie de carne. Nu suntem ierbivore. Așa ne-a făcut creatorul…

    Răspunde
     
 • mircea nicoara
  Noiembrie 19, 2016 la ora 17:55

  Felicitări!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase