Istoria ne spune ce va urma după Brexit și Trump

Publicat la data de de Biziday

Tobias Stonetobias stone
Antreprenor, Cercetător, Scriitor

Articol preluat din Huffingtonpost, tradus și publicat cu acordul autorului

Notă: Acest eseu conține mai multe link-uri subliniate pe care le recomand spre lectură în susținerea opiniilor mele.

Se pare că intrăm într-una dintre acele perioade stupide cu care ființele umane se pedepsesc singure, la intervale de timp destul de regulate. Sunt arheolog, dar am experiență, de asemenea, în istorie și antropologie. Asta mă face să privesc Istoria în mari modelele repetitive. Teoria mea este că perspectiva celor mai mulți oameni asupra Istoriei este limitată la experiența comunicată de părinții și bunicii lor, deci este limitată la o memorie de 50-100 de ani. Pentru a vedea Istoria dincolo de această memorie trebuie să citești, să studiezi și să înveți să descâlcești propaganda, care este inevitabilă în relatările specifice unei epoci. Pe scurt, în mediul universitar o lucrare nu are valoare dacă nu compară cel puțin două, dacă nu chiar trei puncte de vedere opuse cu privire la un subiect. Luând o singură relatare de Evanghelie, aceea nu este cercetare comparativă așa cum cer regulile universitare britanice. (Nu pot vorbi pentru alte sisteme, dar cu siguranță nu toate sunt precum cel britanic.)

trump minessota

Privită mai de sus, în timpul istoric, Omenirea are obiceiul de a merge către faze de distrugere în masă, faze auto-impuse într-o anumită măsură, mai mică sau mai mare. Aici o listă cu toate războaiele cunoscute din Istoria Omenirii. Războaiele sunt de fapt regula pentru oameni, dar, din când în când, ceva cu adevărat catastrofal se întâmplă. Am studiat Moartea Neagra (ciuma de la mijlocul sec XIV), care a devastat Europa. Boccaccio descrie în deschiderea Decameronului Florența în ghearele ciumei. Nu îți poți imagina așa ceva, literalmente nu te poți pune în locul acelor oameni care au trăit Ciuma, la fel cum nu te poți pune în locul celor care au fost în Bătălia de pe Somme (Primul Război Mondial), al celor de la Hiroshima sau al celor care au murit în Holocaust. Acei oameni trebuie să fi simțit că trăiesc sfârșitul lumii.

Dar, o trăsătură definitorie a oamenilor este capacitatea de adaptare a acestora. Chiar dacă acum noi știm că Omenirea a supraviețuit ciumei, oamenilor de atunci  trebuie să li se fi părut imposibil ca societatea lor să mai poată continua cumva. Mulți dintre cei care analizează azi Ciuma Neagră spun că aceasta a avut un impact pozitiv asupra Omenirii pe termen lung. (Efectele ei rezumate aici)

“Selectând și eliminând organismele umane mai fragile, de toate vârstele, cu sutele de mii într-o perioadă extrem de scurtă de timp, s-ar putea ca Ciuma Neagra să fi reprezentat o forță puternică de selecție naturală pe o scară foarte largă în Europa” (…) În plus, Ciuma Neagra a schimbat în mod semnificativ structura socială a unor regiuni europene, dramatica depopulare a creat o criză de forță de muncă, iar asta a dus la creșterea salariilor. În același timp produsele s-au ieftinit și, pe cale de consecință, standardele de viață au crescut. De exemplu, oamenii au început să consume mai multe alimente și de calitate mai bună.

Dar, pentru oamenii care au trăit acea tragedie, ca și pentru cei care au trecut prin războaiele mondiale, prin Holodomor (foametea ucraineană 1932) sau Holocaust, trebuie să fi fost de neconceput ca Omenirea să poată supraviețui. Prăbușirea Imperiului Roman, Ciuma Neagră, Inchiziția spaniolă, Războiul de 30 de ani, Războiul Rozelor, Războiul civil englez … lista e lungă! Au fost momente de distrugere masivă din care omenirea a scăpat totuși, ba chiar a mers mai departe, de multe ori într-o formă mai bună.

Într-un anume moment și într-un anume loc, oamenii pot crede că totul e bine, apoi brusc evenimente escaladează într-o spirală rapidă până când devin de neoprit, noi înșine fiind cei care ne răzbunăm printr-o distrugere masivă executată tot asupra noastră. Pentru oamenii care trăiesc aceste evenimente, ele sunt greu de înțeles și greu de prevăzut. Pentru istoricii de mai târziu, totul are sens, putem chiar înțelege retroactiv cum un eveniment istoric a condus Omenirea către un altul.

Participând la Centenarul Bătăliei de pe Somme am avut revelația că ea a fost un rezultat direct al asasinării unui oarecare arhiduce austriac în Bosnia (e vorba de Franz Ferdinand, în 1914). Mă îndoiesc că la momentul respectiv cineva și-a putut imagina că asasinarea unui moștenitor minor al unui tron european ar putea duce la moartea a 17 milioane de oameni.

Încerc să vă spun că aceste tragedii sunt ciclice. Se întâmplă din nou și din nou, dar, pentru că majoritatea oamenilor au doar o perspectivă istorică de 50-100 ani, ei nu văd atunci când ciclul de distrugere se repetă. În timp ce se desfășurau evenimentele care au dus la începerea Primului Război Mondial, au existat câteva minți sclipitoare care au avertizat că o mare greșeală s-a produs, că țesătura de alianțe dintre diferite țări europene ar putea duce la un război, dar acele avertismente fost respinse, iar autorii lor numiți isterici, nebuni, sau proști, așa cum se întâmplă acum cu cei îngrijorați de Putin, de Brexit sau de Trump.

Apoi, după un război ce părea că a pus capăt tuturor războaielor, a mai venit încă unul. Din nou, pentru un istoric, Al Doilea Război Mondial era destul de previzibil. Trebuie doar să faci oamenii să simtă că au pierdut controlul asupra propriei țări și asupra propriului destin, apoi ei vor căuta un țap ispășitor, apare apoi un lider carismatic ce capturează populația oferindu-i țapul ispășitor. Retorica unui astfel de lider este generalistă, el evită detalile, dar bate tobele furiei populare și ale urii. Imediat masele se mobilizează fără nicio logică și totul devine de neoprit.

Așa a fost cazul lui Hitler, dar a fost, de asemenea, și al lui Mussolini, Stalin, Putin, Mugabe, a fost cazul multor alți lideri. Mugabe (până de curând dictatorul Republicii Zimbabwe) este un exemplu foarte relevant. El a incitat mânia națională și ura față de minoritatea albă (care deținea terenurile agriocole dar care știa și cum să conducă fermele), a confiscat terenurile pentru a le redistribui populației, o măsură ce a pus la pământ agricultura și toată economia națională, lăsând populația muritoare de doame, dar proprietară de terenuri. Vezi de asemenea, foametea produsă de Uniunea Sovietică, sau de comuniștii chinezi în secolul trecut, în care au murit între 20 și 40 de milioane de oameni. Pare de neconceput că oamenii ar putea crea o situație în care zeci de milioane de oameni mor fără motiv, dar Omenirea repetă din nou și din nou același scenariu.

Atâta doar că, la momentul respectiv, oamenii nu realizează că au intrat pe scenariul care duce la o perioadă de distrugere. Ei cred că au dreptate, își strigă furia și își bat joc de criticii liderilor care îi conduc la distrugere. Un astfel de ciclu, cum ar fi, de exemplu, cel de la Tratatul de la Versailles, până la ascensiunea lui Hitler și la Al Doilea Război Mondial, pare să se întâmple acum din nou. Dar, la fel ca de fiecare dată, cei mai mulți oameni nu pot vedea asta deoarece:

 1. Privesc doar în prezent, nu în trecut, nici în viitor
 2. Privesc numai în jurul lor, nu la modul în care evenimentele se conectează la nivel global.
 3. Majoritatea oamenilor nu citește și nu-i ascultă pe cei care au un alt punct de vedere

Cam asta face Trump cu America. Aceia dintre noi care mai știu câte ceva despre Istorie pot vedea că se întâmplă din nou. Citiți acest lung dar genial eseu, din New York Magazine, pentru a înțelege modul în care Platon a descris această situație(Prea multă democrație distruge Democrația), căci se întâmplă exact cum a prezis el. Trump spune că va face America din nou Măreață (Make America Great Again), când, de fapt, America este în prezent măreață, potrivit oricărei statistici. Se folosește de sentimente, de furie și de aceeași retorică ambiguă la fel ca toți predecesorii săi – un narcisist carismatic care se hrănește cu ajutorul maselor pentru a deveni tot mai puternic, creând un cult în jurul său. Poți da vina pe societatea americană, pe politicieni, pe mass-media, pentru faptul că America a ajuns la punctul în care este pregătită pentru un Trump, dar o vedere mai mare asupra momentului istoric ne arată că istoria joacă, în general, de fiecare dată la fel atunci când unul ca Trump vine la conducere.

Haideți să lărgim și mai mult tabloul… Rusia este o dictatură dar tot cu un lider carismatic ce folosește frica si pasiunea pentru a-și face un cult al personalității. Turcia este acum și ea în aceeași poză. Ungaria, Polonia, Slovacia sunt și ele pe același drum și în întreaga Europă mai mulți Trumpi și Putini prind aripi, de fapt, finanțați de Putin, în așteptarea valului popular pe care îl vor deturna în modul lor.

Ar trebui să ne întrebăm care va fi momentul Arhiducelui Ferdinand pentru această generație. Cum va declanșa un eveniment, aparent mic, o nouă perioadă de distrugere masivă. Noi vedem Brexit, Trump, Putin, ca pe fenomene izolate. Nu sunt. Lumea nu funcționează așa – toate lucrurile sunt conectate și se influențează reciproc. Am prieteni pro-Brexit care spun: „Oh, Brexit e de vină pentru toate!?” Dar ei nu-și dau seama că, de fapt, da, istoricii vor urmări linii de cauzalitate între evenimente aparent fără legătură înapoi către schimbări politice și sociale majore, ca Brexit.

Brexit – victoria unui grup de oameni furioși – inspiră cu ușurință alte grupuri de oameni furioși pentru a începe o luptă similară, dându-le încredere că pot câștiga. Este o reacție în lanț. O explozie nucleară nu este cauzată de fisiunea unui singur atom, ci prin impactul primului atom care se sparge provocând apoi alți atomi să se scindeze, iar ei la rândul lor, provocând spargerea și mai multor atomi. Creșterea exponențială a numărului atomilor care se divizează dezvoltă energia combinată cunoscută sub numele de bombă nucleară. Așa a început Primul Război Mondial și, în mod ironic, așa s-a încheiat Al Doilea Război Mondial.

Un exemplu despre modul în care Brexit ar putea duce la un război nuclear ar putea fi aceasta:

Ieșirea din UE a Marii Britanii poate duce la referendumuri similare în Italia sau Franța. Le Pen câștigă apoi alegerile din Franța iar rezultatul este o Europă fracturată. În ciuda greșelilor sale îngrozitoare Uniunea Europeană este totuși modalitatea de a împiedica un război pentru o perioadă mai lungă decât oricare alta din istorie. UE este, de asemenea, o forță majoră în suprimarea ambițiilor militare ale lui Putin. Sancțiunile europene asupra Rusiei i-au lovit într-adevăr economia, și i-au temperat atacurile asupra Ucrainei (există un motiv pentru baieții răi doresc întotdeauna o Uniune Europeana mai slabă). Trump câștigă apoi în SUA, devine izolaționist iar asta slăbește NATO. A declarat deja că nu va onora în mod automat angajamentele NATO în fața unui atac rusesc asupra Țărilor Baltice.

Cu o Uniune Europeană fracturată și un NATO slăbit, Putin, care se confruntă cu o criză economică și socială în Rusia, are nevoie de o altă diversiune în jurul căreia să adune unitatea poporul său, distrăgându-i atenția de la propria criză. Finanțează activiștii de extremă dreaptă (anti-UE) din Letonia, pe care îi folosește apoi într-o revoltă a etnicilor ruși din estul țării (care este granița UE cu Rusia). Rusia trimite „forțe de menținere a păcii” și „camioanele cu ajutoare” în Letonia, așa cum a făcut-o în Georgia și în Ucraina. Rupe apoi estul Letoniei așa cum a făcut cu estul Ucrainei (apropo, Crimeea are aceeași populație ca și Letonia).

O Europă divizată, cu Franța, Ungaria, Polonia, Slovacia și altele, având lideri acum pro-Rusia, anti-UE vor anula sancțiunile economice la adresa Rusiei și vor bloca un răspuns militar. NATO întârzie și el cu un astfel de răspuns căci Trump nu vrea implicarea Americii iar restul Europei este indiferent. Rusia, văzând că nu întâmpină ncio rezistență reală continuă în Letonia, iar apoi în estul Estonia și Lituania. Statele Baltice ripostează și declară război Rusiei, căci nu au de ales. Jumătate din Europa le susține, câteva țări își declară neutralitatea, iar o altă parte a Europei trece de partea Rusiei. Dar ce ar face Turcia în această situație? Ce ar face ISIS? Întrebarea este, de fapt, cine folosește primul și o armă nucleară?

Acesta este doar un scenariu de tip Arhiducele Ferdinand. Numărul de scenarii posibile este infinit, din cauza complexității mutărilor pe care le poate face oricare dintre multiplele părți implicate. Și, desigur, multe scenarii duc la nimic dintre toate acestea nu se va întâmpla. Dar Istoria ne arată, pe baza mai multor indicatori, că intrăm într-o altă perioadă de distrugere.

Aceasta va veni în moduri pe care noi nu le putem vedea venind, și va scapa de sub control atât de repede încât nimeni nu va fi capabil să o oprească. Istoricii vor privi înapoi și vor spune da, era previzibil, toate se leagă și au sens oare cum a putut fi Omenirea atât de naivă? Cum pot scrie eu însumi așa ceva, stând comod într-o cafenea drăguță din Londra, fără să simt nevoia să o iau la fugă? Cum a fost posibil ca oamenii să citească și să facă comentarii sarcastice la adresa celor care plâng copilărește ieșirea Marii Britanii din UE dând toată vina pe referendumul britanic? Este ușor să te pripești cu alte concluzii decât cele bazate pe greutatea istoriei și a învățării. Trump a caștigat în fața altor republicani dându-le porecle în batjocură și refuzând populist dezbaterea. Este o cale ușoară de a câștiga, dar este una greșită. 

Ignorarea altor opinii și miștourile la adresa experților, așa cum s-a întâmplat în campania lui Trump, dar și în cazul Brexit, e la fel ca ignorarea unui medic ce vă spune să renunțați la fumat. Apoi veți afla că ați dezvoltat un cancer incurabil. Un lucru mic duce la o distrugere de neoprit, care ar fi putut fi prevenită. Dar oamenii preferă să fumeze iar apoi să moară din cauza asta. Aceasta este calea Omenirii.

De aceea mi se pare acum totul inevitabil. Nu știu ce va fi, dar intrăm într-o fază urâtă. Va fi neplăcută pentru cei care o trăiesc, poate chiar va fi infernală, dincolo de ceea ce ne putem imagina, ca de fiecare dată în Istorie. O parte dinte noi vor depăși această fază și vor duce Omenirea mai departe. Rasa umană va fi bine, va fi schimbată, poate în mai bine. Dar, pentru cei care înfruntă această perioadă – pentru miile de profesori turci, care tocmai au fost concediați, pentru jurnaliștii și avocații turci din închisoare, pentru disidenții ruși din gulag, pentru persoanele rănite în atentatele terosriste din Franța, pentru cei care încă n-au căzut, dar urmează, aceasta va fi bătălia lor de pe Somme.

Ce putem face? Ei bine, din nou, privind înapoi, probabil, nu prea multe. Intelectualii liberali sunt întotdeauna în minoritate. A se vedea, Clay Shirky Twitter Storm cu privire la acest punct. Oamenii care cred în societăți deschise unele către altele, în politețe, oamenii care nu sunt rasiști, care nu poartă războaie, ajung, în general, să piardă. Ei nu luptă murdar. Apelurile lor către populație sunt jalnice. Sunt mai puțin violenti, așa că ajung cel mai des în închisori, lagăre și morminte. Trebuie să fim atenți să nu devenim divizați, să nu ne pierdem în certuri și în capcane logice, să contracarăm mesajele populiste, pline de ură și furie cu propriile noastre mesaje. Avem nevoie să înțelegem și să folosim social media.

Dar trebuie să exploatăm o altă teamă. Teama de un nou război mondial aproape că a oprit Al doilea război mondial, dar, totuși nu a reușit să îl împiedice. Trebuie să evităm propriile noastre camere de ecou, cercurile închise în care auzim doar ceea ce ne place să auzim. Suporterii lui Trump și Putin nu citesc Guardian, așa că dacă scrii acolo e cași cum ți-ai spune opiniile unor prieteni care deja îți știu opniile. Trebuie să găsim o cale, un pasaj, din grupurile noastre închise către alte grupuri închise, încearcând să depășim barierele sociale.

(Poate că am scris acest articol doar pentru ca Istoria să își amintească de mine ca fiind unul dintre cei care au văzut-o venind.)

NOTA MOISE: Am adaptat cât m-am priceput de bine traducerea acestui articol. Despre posibilele scenarii ce ar putea declanșa un cataclism, voi scrie și eu în zilele următoare. Am făcut un efort destul de mare pentru a traduce acest lung articol pentru că mi se pare mie, (așa cum și Toby Stone arată în concluzie) cu cât mai mulți înțelegem vremurile, cu atât cresc șansele de a evita pericolul lor.

This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

102 răspunsuri la Istoria ne spune ce va urma după Brexit și Trump

 • cos
  Noiembrie 29, 2016 la ora 05:22

  Uneori chiar ai gânduri apocaliptice,ma gândesc că îți asociezi numele cu personajul biblic,insa lasă lucrurile să își urmeze cursul cum va vrea bunul D-zeu.

  Răspunde
   
 • Sori S
  Noiembrie 22, 2016 la ora 02:41

  Ca o concluzie ( oarecum generala) nu pot sa iau in serios o persoana de genul lui Tobias Stone. I-am citit destule articole si mereu am descoperit aceleasi matrite folosite pentru a manipula. Un articol scris pentru oamenii slabi si fara o gandire critica ( cel mai usor de manipulat)

  Un articol slab si manipulator. Cine are ochi sa vada si urechi sa auda…

  Ca un mic experiment, cautati informatii despre proprietarii care detin 90% din trust-urile media din State, veti ramane foarte surprinsi 😀

  Răspunde
   
 • Sori S
  Noiembrie 22, 2016 la ora 02:13

  Bun comentariu, felicitari!

  Răspunde
   
 • Tonea Dragos
  Noiembrie 17, 2016 la ora 21:51

  Domnule Toma, teoria d-voastra este plina de insemnatate si farmec. Intuiesc ceva similar, legat de puterea Celui de Sus de a influenta tot ceea ce credem ca putem anticipa prin ceva atat de simplu ca ADN-ul sau TIMPUL (care s-ar prea putea sa nu fie liniar). Totusi, prin aceasta prisma, orice este posibil si totul are de-a face cu mantuirea (eliberarea Omenirii)- trebuie sa iesim odata din ciclicitatea istoriei.

  Răspunde
   
  1. Daniel f
   Noiembrie 23, 2016 la ora 09:12

   El Shalom, are încă oameni care văd prin prisma Sa!
   Așa este, istoria o scrie El, unii fac scenarii doar!

   Răspunde
    
 • Calin
  Noiembrie 17, 2016 la ora 16:22

  De ce e articolul slab? Pentru ca nu pune accentul pe factori de pana la producerea catastrofei. Sa presupune ca Trump e alt Hitler. E doar o ipoteza de lucru. O ipoteza foarte indoielnica. Mult mai posibil e ca Trump sa fie un Churchill, omul care a distrus Imperiul Britanic. Dar sa zice… Ei, si cine i-a pregatit terenul lui Trump? Fratele Obama!
  In realitate Trump e un tip ok adus la putere de clasa de mijloc americana care este pierdanta globalizarii. Globalizarea comericala are loc prin distrugerea mijloacelor de protectie a societatii de catre un capital dezlantuit. De pierdut pierde clasa de mijloc si cea muncitoare, iar de castigat, castiga doar elitele.
  Restul e apa de ploaie.

  Răspunde
   
 • Serban
  Noiembrie 17, 2016 la ora 13:25

  Este trist ca si pe site-ul asta se blocheaza comentarii doar pentru ca prezinta o pozitie diferita.

  Imi pare rau ca nu putem sa fim toti admiratori ai americanilor si ca observam ca, la fel ca si rusia, si america este o suma de probleme si este responsabila pentru multe conflicte armate incheiate sau in desfasurare. Spor la cenzurat.

  Răspunde
   
 • Adrian Ionescu
  Noiembrie 17, 2016 la ora 10:16

  Prababilitatea să existe un grup care gândește și acționează global este foarte mare. Nu mai suntem demult în punctul în care lucrurile se întâmpla. Lucrurile sunt făcute să se întâmple.

  Mergând pe această ipoteză, evident apare întrebarea: Ce urmărește acest grup ?

  Luând în considerare avansul tehnologiilor bazate pe inteligență artificială și criza socio-economică iminentă ce se prefigurează, răspunsul pare să fie evident. Dacă privești lumea ca un sistem, cu răceală și precizie inginerească, atunci o dispensare de elementele ce au devenit inutile este un lucru de dorit. Mi-e teamă că acest grup din această perspectivă acționează. Și mai greu să accept este că sacrificarea umanului de către funcționalul rece și cinic este o lege a naturii ce nu poate fi învinsă.

  Răspunde
   
  1. Dan
   Noiembrie 17, 2016 la ora 16:50

   Asa este. Se spune ca un razboi nupoate sa inceapa paba nu-si dau acordul „bancherii”. Ale cui sunt bancile alias bancherii?…

   Răspunde
    
 • Dan
  Noiembrie 16, 2016 la ora 21:04

  Am citit. Ma gândesc. Oare in Australia ar fi mai sigur daca s-ar întâmpla acest scenariu?
  Ce ma gândesc acum – cred ca sunt șanse reale de a porni un conflict militar in Europa – acest lucru ma face sa caut alternativa pentru familia mea.
  Oare cât va mai dura echilibrul acesta? Un an, doi sau nici atât?
  Imi doresc sa gândesc bine si sa iau decizii bune.

  Răspunde
   
 • ion
  Noiembrie 16, 2016 la ora 14:59

  Daca maine toata omenirea ar inceta sa si plateasca taxele, soldatul ar refuza sa se prezinte pe front si am intelege ca tot ce e „realitate” e doar o iluzie ,o piesa de prost gust scrisa prpbabil de Moliere cand era beat , atunci maretul Castel a lui Kafka ar cadea. Ei au atata putere cat noi le dam, se numeste consimtamant fata fe autoritate votul e doar iluzia ca avem puterea de a alege. Dreapta sau stanga comunism sau capitalism tot acelasi drac. Votati pt voi asumati va responsabilitatea si astfel va fi pace pe planeta. Recomand Julius Evola Henry Thoreau Waldo Emersson Edward Barney Hans Oppenheimer pt. aprofundarea acestui punct de vedere

  Răspunde
   
 • ion
  Noiembrie 16, 2016 la ora 14:28

  E plina lumea de „experti” „analisti””profesionisti” si planeta tot ca dracu arata. Vreti istorie domnule istoric. Fiecare tara e ca o haita de caini. Loiali intre ei si tarcului in care se afla dar extrem de violenti catre vecinii lor caine. Fiecare caine se crede superior fata de celelalte potai, tarcul lui e cel mai frumos si productiv labradorul se impaca bine cu labradorul nu si cu pittbulul. Si din cand in cand cainele conducator invocand dreptul lui divin intarata ceilalti caini spalandu i pe creier cu un ideal (capitalism,globalizare,democratie,socialism,marxism,comunism,liberalism,crestinism,ateism,darwinism,nazism,imperialism etc) atacand curtea vecina desi singurul lucru pe care cainele conducator il vrea e mai multa putere si femele si cozi supuse. Ferma Animalelor a lui Orwell e la fel de edificatoare ca si Republica lui Platon. E vorba de putere si testosteron asemenea cand ne duceam in toaleta baietilor si ne masuram putele. Restul e gargara academica inutila. Atata timp cat omul va ceda puterea lui unui lider prin consimtamantul votului sa se astepte sacfie exploatat. Guvernul cel mai eficient e cel care guverneaza putin spre deloc. Cel mai edificator exemplu SUA anilor 50-60. Ori anarhism-agorism ori razboie pana planeta devine inhabitabila.

  Răspunde
   
  1. Calin
   Noiembrie 18, 2016 la ora 04:35

   Bine spus. Sustin personocratia. Omul nu e imbecil, nu are nevoie de cineva sa-i faca legi, se descurca autoguvernandu-se

   Răspunde
    
 • ion
  Noiembrie 16, 2016 la ora 14:15

  Rade Henry Kissinger Jacob Rothchild si David Rockeffelar si cu dosul de istoricii lui papura voda. Daca voi credeti ca lumea e condusa de Trump Merkell Putin si altii va imbatati cu apa rece. Ei vor razboi sclavii (liderii politici) pun in practica.

  Răspunde
   
  1. rodica
   Noiembrie 18, 2016 la ora 23:36

   Asa este!

   Răspunde
    
 • radub
  Noiembrie 16, 2016 la ora 13:25

  „Ciclitatea aparentă„ a istoriei umane ca și a celei naturale e știută de multă vreme, și explicată mai mult sau mai puțin empiric de mulți filozofii și gânditori încă din zorii omenirii.Ce nu au putut explica atunci dar și acum filozofii,psihologii,etc., de unde atracția aceasta nemăsurată,masochistă chiar, a oamenilor, către suferința de grup în ciuda „experienței„ acumulate în mii de ani ce i-ar putea scăpa de acest viciu?

  Răspunde
   
  1. Cornel
   Noiembrie 16, 2016 la ora 19:30

   Eu stiu!Cred ca e simplu,trebuie sa fie …simplu ,de moarte si viata nu putem sa n e negam ,atunci forma in care traim si murim trebuie schimbata .Am stiut ca e greu din momentul in care am afirmat „Eu stiu”,pentru ca mai mult am simtit decat am constientizat,mai mult am intrebat decat am raspuns ,nimic concret ,este doar o stare de optimism ,de dragoste .Ar ajuta asta ?Sau e nevoie de doua tabere mereu ca totul sa aiba sens ?NU avem capacitatea de a trai ca o única forma .Imagineazati prima crima din iatoria oamenilor ,oare avea legatura cu un anumit tip de fragilitate,sau poate curiozitate, sau era o greseala ,toate la un loc,evolutia a facut sa cunostem sa stim pentru ce are loc o crima ,nu mai suntem inocenti, asta totodata ma face sa cred ca sentimentul asta de superioritate ,setea de cunostere ,nu zic ca e rau ,dar hai sa recunostem doar emotiile n e hranesc ,si cred ca in stare fizica suntem insuficientii ,viata e minunata ,imi place ,iubesc in prezent ,oamenii ,familie ,si mai mult cred in oamenii, nu spun ca nu simt furie ,o simt ,si pot sa simt cum totul isi pierde sensul, Poate ca doar” fata in fata” unul cu altul stim cine suntem cu adevarat ,si atunci intrebarea este …putem sa facem cunostinta si sa n e iubim? ,sau binele isi pierde sensul fata rau ?

   Răspunde
    
 • Auditus
  Noiembrie 16, 2016 la ora 11:39

  Nu m-au pasionat niciodata textele astrologului francez, dar mi-au atras atentia scrierile unui artist roman stabilit la New York prin anii 60, cunoscut ca fiind cel mai important decriptor al centuriilor lui Nostradamus, prevazand in cartile sale caderea comunismului, printre altele. Despre perioada pe care o traversam, Nostradamus ne vorbeste in catrenele sale, conform lui Vlaicu Ionescu, pomenind o invazie a Europei, in jurul anului 2020, dinspre tarile din orient, unificate sub un lider carismatic (al 4-lea antihrist, dupa acesta) precedata de revenirea Frantei la monarhie. Despre marele monarh francez, care reuseste sa biruie navalirile armate din Orient, care vor cuceri Europa, alungandu-l pe Papa de la Roma, Nostradamus ii prevede nasterea in anul 1999 – tot conform descifrarii lui Ionescu.

  Răspunde
   
 • Cetatean pardon contribuabil..
  Noiembrie 16, 2016 la ora 11:10

  ideologie. capcana ideologica. raspunsul la problema omenirii. Abstract pentru abstract.

  Răspunde
   
 • Trompeta
  Noiembrie 16, 2016 la ora 08:57

  Nostradamus zicea ceva de omul rau care vine din EST si distruge tot. La vremea aia nu se gande nimeni ca e vorba de Coasta de EST.

  Răspunde
   
 • David
  Noiembrie 16, 2016 la ora 08:42

  Ma uit in jur si vad ca oamenii care gandesc corect sunt in numar tot mai mic. Se pare ca „prea multa democratie strica”. Personal consider ca nu e democratic sa voteze toata lumea, ci numai cei care isi gandesc votul. Puterea carecta se exprima prin cunostinte, nu prin instinct. Tehnologia distruge omenirea. Telefoanele care fac tot mai multe lucruri in locul nostru nu ne ajuta. Candva oamenii stiau sa se descurce in natura. Acum intram in panica pentru ca nici nu stim unde e nordul, sau cum trebuie sa iesim dintr-o padure deasa. Asta daca nu avem semnal la telefon. Cum oamenii lasa telefonul sa gandeasca, sa lase telefonul si sa voteze. Cu siguranta ar face-o mai bine. Ma uit cu ingrijorare la vecinii nostrii si nu ma incalzezte deloc faptul ca la noi partidele sunt echilibrate. De cateva zile avem granite comuna cu Rusia. De fapt, toate granitele noastre sunt cu Rusia.

  Răspunde
   
  1. Sori S
   Noiembrie 22, 2016 la ora 02:21

   Bun comentariu. Sunt de acord.

   Răspunde
    
 • Dan Sevcenco
  Noiembrie 15, 2016 la ora 21:56

  Nu ati inteles mesajul central al articolului.

  Autorul explica ca evenimente aparent nesemnificative devin un mic bulgare care incepe sa se rostogoloeasca pana cand devine atat de mare incat este incontrolabil.

  Si ca specia umana are talentul de a crea ciclic premisele unor evolutii cataclismice / catastrofale prin actiuni lisite de viziune spre viitor si care nu tin seama de lectiile trecutului.

  Trump este doar un exemplu privind o posibila evolutie viitoare. Un scenariu ipotetic.

  Răspunde
   
 • Toma Baleanu
  Noiembrie 15, 2016 la ora 19:59

  Eu sunt pe ultima suta de metri.Pentru mine
  nu am indoieli,frici,asteptari,dezamagiri etc.Dar,pentru ca as vrea ca urmasii mei si ai vostri sa nu simta de pe acum mirosul prafului de pusca sau al …atomilor starniti de prostia oamenilor,as prefera sa
  propag ideea unui roman(nu-i mai stiu numele) ca un scenariu mai bland e pe
  deplin posibil:la o comanda unica,venita
  din CER,oamenilor li se va schimba ADN-ul.
  Totul se va face in tacere totala.Cei care
  raman cu ADN-ul actual, treptat vor ”parasi
  scena”,iar CEI ALESI vor primi un nou ADN.
  Astfel,Trump ori Putin ori altii de teapa lor nu vor mai avea motive sa-si verse
  bombele asupra noastra.Ar fi si mai simplu,
  dar mai ales va fi cinstit.Singurul care
  are dreptul sa-si lichideze creatia este
  CEL DE SUS.Sa nu-mi ziceti ca Trump,Putin
  etc.au bombele si valizele cu coduri..
  Cand si ADN-urile lor vor fi aproape” zero”,
  le vor tremura mainile si li se vor intuneca mintile…Nu vor putea folosi
  acele coduri!
  Ce ziceti?Fantezii de mosneag…

  Răspunde
   
  1. Bucur
   Noiembrie 21, 2016 la ora 14:39

   Ciclicitatea si mai mare o reprezintă noua planeta care se configurează. Daca va fi război… va fi unul care îmi va confirmă viziunea: oamenii se vor bate si la un moment dat vor privi spre cer. Atunci vor lasă armele din mâini si vor pleca acasă sa-o tina pe cei dragi în brațe în fața unui cataclism venit de sus.
   Atunci isi vor sa seama de cat de mici suntem noi …oamenii… chiar si cei ce au jucării mari… tot mici se vor simti…

   Răspunde
    
 • Mircea T. Leahu
  Noiembrie 15, 2016 la ora 19:31

  Cam asa gindesc si eu.Da …ramane de vazut ce va confirma istoria. Nu uitati insa elemental nou si fundamental din epoca noastra :INTELIGENTA ARTIFICIALA!

  Răspunde
   
 • Logodna Bucuresti
  Noiembrie 15, 2016 la ora 19:12

  Daca ar fi asa casele de pariuri ar da faliment!

  Răspunde
   
 • Andrei
  Noiembrie 15, 2016 la ora 16:59

  Slab articol si urmareste numai un punct de vedere. Ca de obicei peste tot in presa asta „libera” !

  Răspunde
   
 • Catalin (CTL)
  Noiembrie 15, 2016 la ora 16:36

  Şeful Poliţiei din Los Angeles, referitor la politica lui Trump privind imigranţii: Poliţia nu va participa la acţiunile de deportar -Mediafax

  La fel a spus si un general de armata legat de anumite ordine date de Trump

  Răspunde
   
 • tiron ovidiu
  Noiembrie 15, 2016 la ora 15:37

  Pacat abia ce am implinit 27 de ani(revolutie) si cred ca vom muri de tineri!!!!!!

  Răspunde
   
 • kozma
  Noiembrie 15, 2016 la ora 15:33

  E penibil sa compari alegerea unui candidat republican cu ciuma si razboaiele mondiale.
  Articolul e slab sau dezinformant.
  Autorul zice ca America e „mareata” acum?
  Da pentru cei cu o slujba buna.
  Ma repet, America e tara in care 45 milioane de oameni traiesc pe food stamps.
  In care muncitori migranti legali si ilegali iau slujbele cetatenilor lor, cetateni care traiesc in mizerie pe ajutoare sociale sau iau ajung sa calce legea.
  America nu a votat Trump pentru ca i s-a urit cu binele asa cum sugereaza articolul.

  Răspunde
   
 • Simona Picu
  Noiembrie 15, 2016 la ora 15:23

  Nu sunt deloc de acord cu acest comentariu, nu reprezintă adevarata fațada a lucrurilor actuale in Statele Unite. Dar majoritatea presei prezintă punctul acesta de vedere încercând din răsputeri sa mențină democrați și economia globalista la putere, lucru care a ruinat America. Donald Trump nu a câștigat alegerile defaimand pe ceilalți ci democrați l-au susținut pe Trump ca sa fie nominati de republicani , crezând ca va fi ușor de învins in alegeri. Defăimarea a început din partea cealaltă iar ce susțin ziarele sunt minciuni false fără nici o dovada. Adevărat Trump nu e politician, dar nu e prost și nici poporul american nu e prost. Lupta pentru ca nu se lasă asimilat de islam așa cum Europa a fost asimilata deja.

  Răspunde
   
 • Alex
  Noiembrie 15, 2016 la ora 15:03

  Am citit articolul in engleza, este o adaptare foarte precisa. Felicitări. Cat despre teoriile autorului este total adevărat, totul este ciclic, si omenirea va distruge cumva planeta asta, ce e iarasi adevărat e ca o vom distruge doar pentru omenire sau pentru om in forma lui actuala, vom evolua sau nu rămâne de văzut, dar pământul si viata vor supraviețui

  Răspunde
   
 • viorica racu
  Noiembrie 15, 2016 la ora 12:52

  TRIST DAR ADEVARAT. DE CE OAMENII REFUZA SA GANDEASCA ESTE CEEA CE NU POT SA IMI EXPLIC DE FOARTE MULT TIMP. IGNORANTA SAU PROSTIE?
  DACA CINEVA INCEARCA SA GANDEASCA SI SA SE EXPRIME TREBUIE ADUS LA TACERE. PACAT CA ASTA E LUMEA IN CARE TREBUIE SA TRAIM

  Răspunde
   
  1. stelian
   Noiembrie 15, 2016 la ora 14:32

   Mai degraba din prostie multi fug de responsabilitati

   Răspunde
    
 • Anna Onn
  Noiembrie 15, 2016 la ora 11:39

  In articol excepțional. Mi-am dorit dintotdeauna sa-mi unesc vocea cu forte pozitive, intelectuale. Forte investite in pozitiv in unificare și colaborare. Forte care promovează spiritualitatea, care investesc in a crea o umanitate mai buna prin conștiința si nu prin distrugere. Toată descrierea istorică a alternantei distrugerii si regenerării e demnă de regnul microbilor vei vreau sa fiu OM. Care e calea?

  Răspunde
   
 • Alex
  Noiembrie 15, 2016 la ora 09:39

  Personal cred că al treilea război mondial va începe până în 2020

  Răspunde
   
  1. stelian
   Noiembrie 15, 2016 la ora 14:37

   Si nu ar trebui sa ne surprinda acest lucru

   Răspunde
    
  2. C
   Noiembrie 15, 2016 la ora 20:06

   Dar impersonal, ce crezi?

   Răspunde
    
 • Andrei
  Noiembrie 15, 2016 la ora 08:56

  D’asta lucram acum la inteligenta artificiala. Trebuie sa ne asiguram ca daca nu esti in stare decat sa conduci un taxi, daca iti pierzi timpul citind despre illuminati pe net, daca te pasioneaza filmele si muzica etc atunci nu ai un viitor in specia umana.

  Răspunde
   
 • Anca
  Noiembrie 15, 2016 la ora 08:14

  Cel mai pertinent articol…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase