Dragnea-Cioloș, șah-mat! Cu salariile

Moise Guran

Nu că nu și-a meritat-o! Pe 17 mai, când Guvernul a început de fapt să lucreze la povestea cu salariile bugetarilor, am avertizat pe toate canalele (eram și la tv atunci) dar nimeni n-a priceput, că reforma salarizării bugetarilor NU este în acest moment marea apăsare a românilor, căci “unu, bugetarii nu sunt prost plătiţi faţă de nivelul ţării, doi, nivelul lor de salarizare este efectul, iar nu cauza disfuncţionalităţilor din sistemele publice”. La vremea la care scriam eu respectivul editorial era varianta unei prioritizări, o majorarea salarială pe două domenii și atât – Sănătate și Învățământ. Ceea ce tot ar fi fost mai ok decât ce a ieșit până la urmă, adică o uriașă vulnerabilitate pentru România, pe care, încercând să o rezolve, Cioloș își va pune în cap un milion de bugetari excitați de majorarea salariilor pe care le-o flutură Dragnea cu sindicatele lui pe la nas. Oricum ar face Cioloș, pentru el tot prost iese. Ori el, ori țara.

ciolos dragnea

Să vă explic întâi titlul. Așa cum vă spuneam într-un articol precedent despre pomenile lui Dragnea, și ordonanța salarizării, modificată în Parlament, este extrem de vulnerabilă, încalcă și Constituția și Legea Responsabilității Fiscale și tot ce vreți, așa că are mici șanse să treacă de Curtea Constituțională. Totul e să o atace cineva. Cine? Păi, Guvernul evident, care, călcând în capacana PSD (dimpreună cu tot cu PNL-ul ce se simte dator să-l apere pe Cioloș) ori o va ataca și va anula inclusiv creșterile de salarii deja în plată de la 1 octombrie (doctorii, săracii de ei, pierd ce primiseră deja!) ori nu o va ataca, ceea ce va arunca probabil imediat în aer și cursul și dobânzile și prețurile (dar astea nu chiar imediat) și toată România.

Deci, ce să facă Cioloș în această situație? Mat la el sau mat la România? PSD-ul știe chestia asta, că dacă nu o știa nu miza pe niște creșteri de salarii care nu au nicio legătură cu realitatea. Perversiunea constă în faptul că PSD forțează guvernul să-și atace propria ordonanță, care, desigur, nu mai arată deloc la fel cu cea care a plecat de la guvern, dar… știți bancul ăla cu ăl de vine la doctor cu capul spart (căzuse din copac) iar doctorul îi dă pastile de limbrici…păi dacă te-a mâncat în fund să te urci în copac!
La fel și Cioloș. Dacă te-a mâncat în fund să umbli la salariile bugetarilor fără să restructurezi sectoarele și să creezi astfel resursă pentru creșterea salariilor!

Că n-a vrut aparatu, că a tras Dîncu de timp cu restructurarea… nu mai contează!
Acum ai intrat în gura lupului, planul electoral al PSD este excepțional făcut, dezbatem ca boii o imposibilitate logică (aritmetic, economic, oricum ai lua-o, nu există banii) iar planul este triplu pervers:
1. Dacă majorările nu se fac e vina Guvernului că a atacat Ordonanța;
2. Dacă majorările se fac nu se poate face Bugetul pe 2017, ceea ce, desigur, doar vina Guvernului poate fi;
3. Nu mai vorbim de penalii de pe listele PSD și ALDE, vorbim de salariile bugetarilor, de pensii, de chestii mișto pe care PSD-ul le vrea iar Cioloș, ca un rău ce este, se opune. Pentru campania PSD este Lux-Antâia!

Marele premiu al juriului (pentru interpretare) merge la domnul Liviu Dragnea, care s-a dus în Parlament cu execuția bugetară pe nouă luni, a împărțit 169 de miliarde (cât s-au cheltuit în nouă luni) la nouă, a înmulțit cu trei și i-a rezultat că rămân în buget 29 de miliarde de lei. Hahahaha! Deci sunt bani! Lasă faptul că la nouă luni din 2015 Guvernul Ponta (mai puturos la investiții, era pe excedent din cauza asta) cheltuise 155 de miliarde de lei, dar confuzia pe care Dragnea o induce (și care e larg răspândită) e că Bugetul e tot aia cu Trezoreria. Nu câți bani sunt la un moment ci care e planul cu ei, ăla e BUGET, domnu Dragnea. Și ăl pe 2017 (că, știți, noi trăim și după alegerile voastre) nu are cum să se închidă fără aproape 5% deficit, sau, dacă mergem pe o creștere economică nebună, hai 4%.

Și pentru că presa e proastă iar confuzia (cum vă spuneam) larg răspândită, la tv a apărut Dragnea (nervos, autoritar, fix ce trebuie, ca un mare performer) cu un sincron scurt din care mama a înțeles exact asta – sunt 29 de miliarde în buget, Cioloș să scoată banii că îl ia dracu! Ba chiar și cu Parchetul l-a amenințat, ceea ce, pentru un condamnat ca Dragnea, trebuie să recunosc, necesită un oarecare flux de sânge în instalații.

Ce băiat! Bravo, Liviu! Cei care te-or vota, te merită! Nu mai plătești tu un interviu la Ioșka să-mi dai drept la replică? Aoleu, nu mai risipi banii, ți-l public eu gratis, numai dă-mi ceva argumentat! Spune-ne câți bugetari vor rămâne dacă le crești așa salariile, spune-ne ce taxe crești peste privați ca să ai de unde lua bani pentru bugetari, spune-ne măcar gogoașa aia cu creșterea economică pe care o prezumăm de acum și până la plus infinit, că așa am învățat noi la Economia Politică pe vremea comunsimului – recesiunile, șomajul astea-s realități capitaliste! Dă-i dracu de capitaliști! La noi, la socialiști, știm să fraierim lumea din inflație, din accize, taxe pe stâlpi… nu contează!

Și tot n-aș avea nicio problemă cu socialismul pesedist, numai să nu mai furați, mai Liviu! Numai să nu desființați DNA-ul, măi, atâta vreau. De patru ani stați cu foamea-n gât de frica DNA-ului. Ați face orice, v-ați juca mișelește cu incultura și sărăcia oamenilor, numai să mascați hoțiile voastre!

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

103 răspunsuri la Dragnea-Cioloș, șah-mat! Cu salariile

 • Cristina
  Noiembrie 19, 2016 la ora 19:08

  Personal m-am cam saturat sa vad ca orice basina trasa in Romania asta, e vina celor de la PSD.
  Oare cei care coordoneaza toata aceasta campanie nu se gandesc ca mai sunt si altii ca mine si poate duce campania sa aiba un final total neasteptat?

  Răspunde
   
 • ??????
  Noiembrie 11, 2016 la ora 15:51

  Remarci totusi ca legislatia stabileste anumite proceduri atunci cand parlamentul propune asemenea initiative, cat si faptul ca acestea ar trebuinsa faca parte dintr-un program de guvernare adoptat in parlament si sa fie incluse intr-o strategie fiscal-bugetara propuse de guvern si adoptata ?

  Răspunde
   
 • Cami
  Noiembrie 11, 2016 la ora 00:12

  Se pare ca nu aveti copii pentru ca aaltfe gandul dvs ar fi la ei ( La ce taxe trebuie sa platesca ei ptr marirea dvs de salariu) si nu cred ca vechimea de 35 de ani va da dreptul la salarii nesimtite. Altii au salarii mult mai mici si spera pe calea dreapta la o schimbare, nu inseamna ca daca sunt bugetar am alte drepturi si sunt sigura ca ati intrat pe acest post tot pe pile ptr ca asa ajungi in asemenea posturi si nu ptr salarii ci pentru faptul ca se freaca menta!

  Răspunde
   
 • Ojog Cara
  Noiembrie 9, 2016 la ora 08:53

  Domnule Moise Guran ce salariu ai???????

  Răspunde
   
 • Labau Mihai
  Noiembrie 9, 2016 la ora 03:48

  Domnule Guran Moise (ce nume frumos)va urmăresc cu mare interes și atenție și ca mine fac extrem de multi romani pentru ca meritați! Dar v-aș pune o întrebare fără sa va cer sa va puneți în pielea unor pățiți ca mine: CU CINE A-ȚI VOTA DACĂ A-TI AVEA DE PRIMIT ZECI DE MILIOANE DE LEI PE LUCRĂRI EXECUTATE ȘI NEDECONTATE DE ACEST GUVERN CARE A FOLOSIT FIRME PRIVATE SA FINANȚEZE „STATUL”! TE INVITA SA LUCREZI ȘI CÂND SA DECONTEZE TE ANUNȚĂ CĂ MINISTERUL DEZVOLTĂRII A CHELTUIT TOȚI BANII ȘI A LĂSAT DESCOPERITE ÎN PRAG DE IARNA SUMEDENIE DE FIRME ÎN PRAG DE RESTRUCTURARE ȘI FOARTE MULTI ROMANI FĂRĂ LOCURI DE MUNCA! EU NU CRED CA GUVERNUL CIOLOȘ E „TEHNOCRAT” E CLAR CA ESTE VOPSIT! SPUNEȚI-I DACĂ EXISTA O VARIANTA PE CARE SA O ADOPT ÎN CABINA DE VOT????? MULT SUCCES ÎN TOT CE ÎNFĂPTUITI !

  Răspunde
   
 • Mihaela
  Noiembrie 9, 2016 la ora 00:33

  Eu pe inconstientii astia i-as judeca pt inalta tradare! Si i-as condamna in consecinta, nu la 3 ani cu suspendare! Si apoi i-as jupui de vii si le-as da si cu sare!

  Răspunde
   
 • eustatio
  Noiembrie 8, 2016 la ora 23:32

  La dracu,cu toti papagalii mincinosi,din politica romaneasca!
  Mi-e greata!Unde mai pui,ca sunt nevoit sa citesc si ineptiile unuia ca Marius,de la 13,58,care ar interzice voturile pensionarilor.Baietica,sunt pensionar de peste 8 ani,alimentez bugetul asta flamand din 4 surse de venit si sa nu am voie sa contribui la aruncarea peste „bord” a cameleonului DRAGNEA!?Ai sesizat ca nu l-am directionat spre…gherla,unde poate ar merita sa ajunga!

  Răspunde
   
 • ??????
  Noiembrie 8, 2016 la ora 22:32

  Observi totusi ca modul propus de crestere cu acelasi procent a salariilor baga mai multi bani in buzunarele celor cu salariile mai mari desi probabil necesitatile ar fi mai crescute in partea cealalta , cel putin dinspre ideile promovate adeptilor doctrinei social democrate ?

  Răspunde
   
 • ??????
  Noiembrie 8, 2016 la ora 22:23

  Observi totusi ca in lgea nr. 69 din 2010, a responsabilitatii fiscal-bugetare, la articolul 25 zice ca ,,Revizuirea strategiei fiscal-bugetare poate fi facuta de Parlament, la propunerea Guvernului(..)” ??
  Consideri ca ar exista o asemenea propunere din partea Guvernului adresata Parlamentului ?

  Răspunde
   
 • lucian gulerez
  Noiembrie 8, 2016 la ora 21:16

  Desi sunteti Optimist, eu sunt mai optimist: DA, oamenii mai pot fi inca prostiti, cu virf si indesat.

  Răspunde
   
 • Vasile
  Noiembrie 8, 2016 la ora 21:10

  Oare cine raspunde pentru incultura SI Saracia romanilor cei care profita de ea sper‼

  Răspunde
   
 • Vasile
  Noiembrie 8, 2016 la ora 20:30

  Sa fim Mai responsabili SI Sa nu facem totul dupa ureche sau PE la spate cinstit daca tot ne laudam PE tema asta‼

  Răspunde
   
 • Ion
  Noiembrie 8, 2016 la ora 20:19

  Daca teoria cu salariile care dau sah la guvern e adevarata, atunci Dragnea sau cine a gandit teoria asta, e super-strateg.

  Răspunde
   
 • Doar eu
  Noiembrie 8, 2016 la ora 19:10

  Vad ca nimeni nu intelege un lucru. Toti comentam in context politic dar nimeni nu gandeste mult mai simplu. Eu sunt convins ca bani sunt dar nimeni nu vrea si o sa dau doar cateva exemple. Benzina in Romania este mai scumpa ca in Germania deci cei din domeniul petrolier ar trebui sa fie platiti ca-n Germania, gazele acelasi pret ca in Europa deci cei din domeniu ar trebui sa castige ca in Europa si exemplele pot continua aproape la toate produsele. Deci daca toti acesti oameni ar fi platiti asa cum trebuie, ei ar plati la randul lor taxe la stat la nivel european si ar fi bani pentru toata lumea inclusiv investitii ca in Europa dar se pare ca nu se vrea in aceasta tara toti vor sa se imbogateasca pe carca noastra. Este normal sa ceri salariu european cand toate preturile sunt europene. UNDE SE DUCE DIFERENTA DE BANI? Sa raspunda Ciolos SALVATORUL ROMANIEI!!!!!

  Răspunde
   
  1. DFG
   Noiembrie 8, 2016 la ora 21:30

   Ce nu înțelegi tu, e ca cei mai multi dintre cei cu relații politice, șefi pe la stat și regii chiar au venituri cu mult peste media din Germania. Dar veniturile sunt din șpăgi, furt si vândut tara pe bucăți. După părerea mea, fără multă muncă, justiție si reforma statului oamenii cinstiti nu au cum să se apropie de veniturile din Germania.

   Răspunde
    
   1. vasi
    Noiembrie 8, 2016 la ora 23:31

    Fara care multa munca? Cand tariceanu era premier din partea pnl si romanii munceau pe doi bani si fara prea multe drepturi nu se stia de criza si deficit. Cum se plangea privatul, tariceanu le-o intorcea cu lipsa de productivitate (pe hartie si la fisc bineinteles) ca cine vrea mai mult, sa munceasca mai mult.. Pai pana cand o sa tot tinem placa asta?

    Răspunde
     
    1. DFG
     Noiembrie 9, 2016 la ora 10:00

     Vasi, nu înțeleg ce vrei să spui. Munca trebuie să fie o ocupație permanenta, dar la noi hoția mica si mare pare să fie ocupatia preferată. Suntem cetățeni europeni, putem să muncim si in Germania, nu ne oprește nimeni, dar încă avem o șansă să ne ridicăm si noi. În România rămâne problema politicienilor iresponsabili si corupți care ne vor îndatora pe multe generații de acum.

     Răspunde
      
 • J&H
  Noiembrie 8, 2016 la ora 18:49

  @Dan: Ei, si? DNA a lucrat si mai cu spor dupa. Trebuie sa recunosti ca DNA e impecabil la arestat psd-isti. In plus, ambasada SUA ce pazeste?

  Răspunde
   
  1. Gigi
   Noiembrie 9, 2016 la ora 10:46

   Gazele si petrolul, nu mai sunt ale noastre. Salariile din domeniile respective, sunt adaptate României, restul de bani pleacă din tara.

   Răspunde
    
   1. Doar eu
    Noiembrie 9, 2016 la ora 21:04

    Am dat doar cateva exemple si biscuitii si bomboanele si fructele si absolut tot ce se comercializeaza in tara asta este la pret european deci in mod normal si cei care lucreaza in aceste domenii ar trebui remunerati pe masura, dar na ca patronii cum spuneai si tu trimit banii prin tarile lor sau cei romane se imbogatesc peste noapte iar cel care munceste ca un caine pentru respectivele produse este platit in stil romaneste. Nu merge asa sau nu ar mai trebui sa mearga asa. Nu sunt nici psd nici pnl nici nimic, astept pe cineva care sa faca cu adevarat treaba nu sa se planga atat ca cei prezenti.si ca un raspuns celui care tot bate campii ca multa munca trebuie exemplu Dacia care a scos Renault di rahat si acolo chiar au muncit si au produs tot salarii de romania au . Foarte jenant

    Răspunde
     
 • Dorel
  Noiembrie 8, 2016 la ora 16:53

  Este părerea lui Guran.Eu ca funcționar public am salariul de 15oo lei dupa o activitate de 35 ani in adm .publica.De ce domnule Guran ? Nu am muncit? De ce nu sunteți de acord cu.hotararea.lul Dragnea? Păcat de educația ta Gura. Ești un gunoi și tu.

  Răspunde
   
  1. Conteaza
   Noiembrie 8, 2016 la ora 19:12

   Imi pare rau ca dupa atat timp aveti un salariu mic dar cred ca in viata primesti cam ce meriti. Din nou cu parere de rau, sunteti prost rau. Cum ati auzit de o marire de salariu si ca cineva nu este de acord cu ea, sariti de cur in sus. Nu conteaza ca nu iese nimic bun din ea, nu conteaza ca le ar permite lipitorilor sa mai suga din tara asta inca cativa ani..ce rahat, dvs sa aveti de castigat. Va meritati soarta si aia 1500 de lei pe deplin.

   Răspunde
    
  2. Titel
   Noiembrie 8, 2016 la ora 20:43

   Dorele, pe tine te inlocuiesc cu un script. Ala nu joaca nici Candy Crush in timpul programului.

   Răspunde
    
  3. Macovei
   Noiembrie 9, 2016 la ora 10:23

   Tipic romanesc.
   Crezi ca daca îți promite un prost ca îți mărește salariul tau mizer după 35 de ani(probabil toți ca si bugetar si cu o mare incompetenta acumulata) îți dă dreptul să-ți arăți frustrările jignind???
   Păcat că ai o vârstă direct proporțională cu prostia dacă nu chiar exponențială.
   Treaba e simpla, dacă nu sunt bani, de unde crezi ca vor apărea??? Sau esti chior si nu vezi ca tocmai prosteala asta ieftina adoptată de psd are alt scop decât acela de a-ti fi tie bine.
   Să-ți mai zic un secret. În 35 de ani de muncă ar fi trebuit măcar să îți dai seama că dacă nu ești mulțumit de venitul tau, poți să te apuci oricând de altceva( preferabil la privat) si nu să-ți plângi de mila. Vrei mai mult, schimba locul de muncă.

   Răspunde
    
   1. Gigi
    Noiembrie 9, 2016 la ora 10:50

    Ma bucur ca nu jignești!!!

    Răspunde
     
 • Optimist
  Noiembrie 8, 2016 la ora 16:32

  Eu nu cred în popor prostit. Nu cred ca oamenii mai pot fi prostiți atât de ușor în România.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Noiembrie 8, 2016 la ora 16:09

  Dupa cum spunea mai sus un antevorbitor, ca sa castigi alegerile in Romania trebuie sa spui ca marsti salariile si pensiile. As vrea sa gresesc, dar eu as promite:
  Mariri de pensii, salarii cum n-au mai existat in Romania, pentru ca cetateanul Roman este in rand cu cetatenii europeni.
  Acum ma votati? Dupa alegeri fac tot posibiliul sa ma tin de promisiune, evident ca este greu si voi explica ca asta se face in timp.
  Ca minte si fura nu mai conteaza. Asta este realitatea.

  Răspunde
   
 • J&H
  Noiembrie 8, 2016 la ora 14:56

  Cat despre frica de desfiintare a DNA de catre PSD, hai sa rasfoim paginile istoriei recente a arestarilor. In timp ce in guvernarea Ponta nu trecea zi fara arestari de baroni PSD sau de dosare pentru ministri si parlamentari PSD, in timpul guvernarii Boc pdl-istii aveau imunitate si tot psd-istii erau clientii DNA. USL a avut peste 70% din parlament si nu s-a atins de DNA, de ce ar face-o PSD cu mult mai putini parlamentari?
  Petrica, Petrica…

  Răspunde
   
  1. Dan
   Noiembrie 8, 2016 la ora 16:37

   romanu memorie scurta, ai uitat de martea neagrea? sau esti vre-un postac de 2 bani.

   Răspunde
    
 • Gabi
  Noiembrie 8, 2016 la ora 14:51

  ori nu gandesti ori fabulezi!! Omul a zis de atatea ori ca nu il intereseaza chestii politice ca unii s-au saturat DAR tu esti surd bine de tot!!

  Răspunde
   
 • J&H
  Noiembrie 8, 2016 la ora 14:39

  Iar striga Petrica Dreptaciul: „- Sariti, sariti, vine lupul!”
  Nu mai e credibil, nu dupa ce guvernul Ponta a marit salarii, pensii, a redus taxe si impozite si totusi s-a incadrat in deficitul de 3%. De ce nu „vine lupul” si cand se maresc salariile discretionar la institutiile de forta sau la marimile zilei? Bugetul serviciilor secrete e mai mare decat cel al sanatatii. Normalitate, nu?
  De 26 de ani ni se spune ca vine apocalipsa daca se maresc salariile in sanatate si educatie. E o minciuna rostogolita an de an de decidenti si de formatorii de opinie afiliati acestora. Sunt bani pentru ridicarea calitatii vietii romanilor, mai ales daca vor avea norocul de un guvern capabil sa ia banii europeni si sa-i investeasca in economie, nu in armament si institutiile de forta.

  Răspunde
   
 • Valentin Barabasa
  Noiembrie 8, 2016 la ora 14:31

  Oameni buni m-am saturat de politica asta de 2 lei , tara e condusa de grupuri de interese care pun presedinti , partide la putere , prim ministri etc. Romania e bolnava domnilor , boala e in metastaza si cine crede ca ce promit astia indiferent cine ajunge la putere va duce traiul din Romania la un nivel mai bun se insala amarnic . Nu democratia este forma care va rezolva situatia asta ci o noua forma generatiile viitoare vor decide noi nu vom mai apuca asfel de vremuri.

  Răspunde
   
 • Marius
  Noiembrie 8, 2016 la ora 13:58

  Sincer ,eu ,nebun cum sunt ,la vârsta pensionarii nu le-as mai da drept de vot ..Ei NU mai produc nimic si nu văd de ce ar mai avea dreptul sa-mi decidă viitorul…SI EU AM PĂRINȚI PENSIONARI …care probabil vor vota tot cu nemernicii cu trandafiri…pentru toți PSD -știi …pe înțelegerea voastră ….din buzunar gol nu ai de unde sa dai …decât daca bagi mana mai adânc in buzunarul celor care produc..ma duc cu firma in Cipru si puncte de lucru in România …si mai plătesc IOK…Si dupa alegeri veți fi anuntați dragi bugetari…ca de fapt nu sunt bani pentru măriri …dar voi ii veți fi VOTAT DEJA PE TRANDAFIRI.ROMANIA TE IUBESC SI TE PRIVESC CUM TE HURLUI

  Răspunde
   
 • Ianu
  Noiembrie 8, 2016 la ora 12:26

  Pentru psd si bugetari matematica e o optiune atata timp cat le aduce lor ceva.o sa fie o noua datorie a statului iar psd-ul face noi datorii de 25 de ani.cand nu ai bani de paine nu iti iei bmw….daca nu esti psd-ist.pentru cei ce voteaza psd intrebativa copii ar vrea un tata betiv mincinos si criminal ce isi ia bmw-sau unul cinstit ce le spune ca nu isi pot permite o masina fara sa piarda casa.

  Răspunde
   
 • florin
  Noiembrie 8, 2016 la ora 11:19

  Dragnea l-a dat mat intai pe Iohannis, cand s-a prefacut docil si chiar obedient in fata lui dupa caderea guvernului Ponta. A fost o greseala imensa pentru Iohannis sa creada ca un guvern fara majoritate parlamentara ar putea face ceva semnificativ si sa fie lasat sa o faca. PSD a beneficiat partial de avantajele puterii (o buna parte dintre ministri negociati de Dragnea), fara a fi afectat de dezavantajele ei, parand ca face opozitie.
  Asta cu salariile medicilor e matul de dupa mat.
  PSD+ALDE vor face majoritate si am belit belengherul inca patru ani. Se pare ca doar bunul simt al lui Ciolos nu e de ajuns.
  PS : „De patru ani stati cu foamea-n gat de frica DNA-ului”. Si tu ii subestimezi, my friend! Au furat cat sa le stea in gat, de-aia si sunt motivati sa castige din nou puterea si joaca asa diabolic…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase