PENTRU CĂ E ȚARA NOASTRĂ, %$@#$%^&*!!!

Moise Guran

Nu e o eroare în titlu, pur și simplu scrisesem un cuvânt urât la adresa deștepților care ne explică ce nasoală e treaba cu Republica Moldova. Sunt foarte puțini, din păcate, cei care găsesc un răspuns la întrebarea – De ce să facem Unirea? asta pentru că și mai puțini știu răspunsul la întrebarea – Cum s-ar putea face Unirea? Desigur, răspunsurile sunt mai simple decât punerea lor în practică dar, știm, nimic nu se face fără un plan. Haideți să le luăm pe rând.

romania-faccia

De ce să facem Unirea?

Răspunsul la asta e simplu, dar trebuie să fie bilateral. Eu îl pot da unilateral, ca cetățean al României – Pentru că Basarabia este țara noastră. Atât e de simplu. Dacă frate-tu sau sor-ta ar fi luată ostatic ți-ai pune problema dacă, în această situație, mai sunteți rude? Nu? Evident că nu. (Dacă răspunsul e da, atunci nu are rost să citești mai departe, nu am răspunsuri pentru tine.)

Moldovenii sunt la fel de români ca și oltenii. Există o minoritate rusofonă în Moldova? Da! Dar sunt mai puțini moldoveni care nu vorbesc limba română decât unguri în România care nu vorbesc limba română. Și pe unii și pe alții trebuie să-i abordăm cu prietenie, nu cu ură. A nu se confunda rusofonii cu rusofilii. Sunt și de aceia, dar paradoxul face că sunt români din generațiile sovietice care sunt rusofili (oameni care au învățat la școală despre fascismul românesc, oameni educați să urască România) la fel cum sunt rusofoni în Moldova care sunt pro-europeni. Adică, deși vorbesc acasă limba rusă, ei vor în UE. Ghici ce? UE nu-i mai vrea! Și totuși, elitele intelectuale ale Republicii Moldova (concentrate în Chișinău) sunt românești, noua generație (educată sau nu în România) este românească, iar fiecare comentariu de pe facebook sau de la televizor al unui tâmpit care le zice disprețuitor ruși îi lovește direct în suflet pe oamenii ăia. E o crimă!

Încă o dată, imaginează-ți că fratele tău e în lanțuri, înfometat, neîngrijit, iar tu te uiți superior la el și îl întrebi… ce vrei băăă! Brânza e pe bani!

Cum s-ar putea face Unirea?

Și aici răspunsul e relativ simplu. Sau, cel puțin, ar trebui să fie, pentru o țară cu experiența de integrare europeană a României. Pilda cu frate, frate, dar brânza e pe bani, suportă un al treilea răspuns decât e pe bani, nu-i pe bani.

Și România a fost mulți ani un stat asistat de UE, FMI, Banca Mondială. Brânza primită fără bani e ca peștele primit din pilda cu Iisus. Dă-i omului o undiță, nu un pește. Regulile UE, astea cu banii greu de accesat, spun că nu de pomană are nevoie o țară ca să se dezvolte ci de investiții cinstite ce creează locuri de muncă. Nu se poate concepe altfel ridicarea Moldovei, dar și a Olteniei sau a altor regiuni românești, fără locuri de muncă. Acum, Republica Moldova are o situație puțin diferită de Oltenia sau de alte zone mai puțin dezvoltate ale României. În Moldova 60% dintre angajați sunt bugetari, ceea ce crează desigur și o problemă cu resursa umană pentru mediul privat. Dar, neavând sistemul de ajutoare sociale din România, Moldova are cel puțin avantajul de a nu avea rata uriașă de inactivitate de la noi. Altfel spus, o investiție în Moldova găsește mai ușor forță de muncă decât în Oltenia.

De aceea este nevoie de un fond de investiții România-Moldova! Sigur, ar fi nevoie și de unul România-Oltenia, România-Secuime, România-Bărăgan, etc.

Ce ar trebui să facă aceste fonduri? Păi cam ce fac programele UE la noi. Avem regulile lor, trebuie doar să le implementăm pe Moldova. Companii din România, inclusiv cu capital privat, în asociere cu companii din Moldova, pot construi infrastructură. Cu profit! Nu pomană! Business! În același timp vor angaja oameni acolo, dau salarii acolo, ridică Moldova spre un prag de convergență care, desigur, e mult mai ușor de atins cu România decât cu UE. Apoi începe un proces de integrare legislativă, cum am avut noi adoptarea Aquis-ului, unificarea monetară, la fel, treptat, apoi cea fiscală, pe măsura atingerii obiectivului de convergență.

Sigur, am simplificat la maximum. Un astfel de plan nu îl fac eu, un jurnalist, nu îl fac nici politicienii, nu îl face nici măcar un tehnocrat ca Cioloș. Îl fac specialiști sectoriali, inclusiv în domeniul militar, partea de apărare strategică fiind cea mai complicată. Dar politicienii și populația trebuie să îl adopte, să îl vrea. Revin mai jos asupra acestui aspect.

Cea mai grea întrebare este – Când?

Toată lumea își imaginează că Unirea se face așa, după ce am pocnit din dește. De mâine, sau din 2018, imediat după un referendum! Nope! Poate exista o decizie politică? Da, dar nu e neapărat necesară în această fază. În fond, dacă facem un plan comun de dezvoltare pe cine supărăm? Pe ruși? Pe UE? Pe ambasadorul american? L-am luat pe frate-miu la muncă cu mine, nu i-am pus casa ipotecă pentru a-i da din brânza mea, nu?

Eu sunt de părere că Unirea politică trebuie făcută în două faze sau, mai bine zis, pe două scenarii. Premisa de la care trebuie să plecăm este că ferestrele de oportunitate geo-politice se deschid la intervale de timp, nu știm când, dar se deschid inevitabil. Ideal ar fi ca o astfel de fereastră să ne găsească pregătiți, adică cu planul ăla de convergență într-o stare avansată de implementare. Dar trebuie să luăm în calcul și posibilitatea că fereastra respectivă nu se va deschide prea curând, că Rusia va invada eventual Ucraina și mai mult, că Odessa își poate declara independența precum Crimeea, că Găgăuzia se poate răscula precum Transnistria, etc.

Răspunsul pentru această situație este tot dezvoltarea, paralelă a celor două țări cu o integrare tot mai mare, economică, de infrastructură, inclusiv finciară, dar și în domeniul infrastructurii de securitate. Culturală nu mai zic, că aia e cea mai avansată. Nu zic că nu trebuia să facem poduri de flori, dar ce bune erau și unele de beton armat!

Educarea populației, schimbarea mentalităților, durează desigur, dar nu-i problemă, avem timp, v-am mai zis și poate n-ați înțeles ce vreau să zic.

Exact asta fac Acțiunea 2012 în România și Tinerii Basarabiei în Republica Moldova. De aia sunt bune marșurile unioniste, pașnice.

Dar ei nu vor Unire!, decretează unii pe aici prin România. Vedeți, asta e o chestie fluidă. Nici în România nu era mare discuție, asta cu Unirea, acum cinci ani. În Moldova te băteau cu pietre sau te arestau dacă ziceai de Unire. Azi unioniștii sunt foarte main-stream în Moldova, iar în România procentul celor care conștientizează că Basarabia e țara noastră e muuult mai mare. Și situația continuă să evolueze.

Apoi, hai să o luăm și altfel, tu, românule, dacă ai fi moldovean, de ce l-ai da pe Plahotniuc pentru Dragnea sau pe Filat pentru Ponta? E tot un drac, și oligarhii și baronii sunt la fel, și ei sunt tot români, în paștele mă-sii, nu putem să-i declarăm extratereștri! Dar… Justiție, DNA și aici și acolo, dar mai ales locuri de muncă și bunăstare, astea-s soluțiile pentru a-l convinge pe moldovean că e mai bine să devină o parte din România.

Există posibilitatea ca, după ce îi ajutăm așa, muncind împreună, moldovenii să nu mai vrea nicio unire?

Desigur. Dar, dacă noi stabilim acum liber și deștept că Basarabia e țara noastră, la fel, într-o zi și ei vor trebui să se pronunțe clar că România e țara lor. Nu de foame, nu din interes economic, nu pentru vize UE, nu pentru brânză gratis. Ci pentru că ESTE, pur și simplu. Iar dacă vor zice NU la un eventual referendum, asta e, noi trebuie să le respectăm acest drept.

Ce ziceți? Domnu Iohannis? Începe să semene cu un plan de țară? Dar dacă includem în el mai multe regiuni slab dezvoltate din România? O să mai avem probleme diplomatice? Vă las să ghiciți cuvântul nașpa din titlu.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

51 răspunsuri la PENTRU CĂ E ȚARA NOASTRĂ, %$@#$%^&*!!!

 • Enache lucian
  Noiembrie 6, 2016 la ora 11:49

  Ma uit si ma minunez. Copii mai se certau cand erau mici. Acum se simt foarte bine impreuna. Se vor certa cand vom muri noi si vor avea ceva de impartit.Cat timp nu e nimic de impartit fratii nu se cearta intre ei. Se apara de altii, se ajuta si uneori chiar se iubesc. Verii mei de peste Prut nu sunt rusi, dar vorbesc doar ruseste. Asa li s-a impus dragilor.Nu prin uakaz, dar era mai bine pentru ei. Cand Romania va reprezenta, cu adevarat, o varianta, mai buna pentru ei decat asa zisa independenta, sau rolul de gubernie a Rusiei vom avea in Basarabia 3500000 de cetateni romani.Ce referendum, nemtii au facut referendum ?!Acum daca rusia nu mai da gaza ieftin transnistriei, sau transnistria inchid robinetele la termocentralele de peste Nistru fratii nostri ingheata de frig.Cand Lebed (general rus cdt,armatei a 14 din transnistria candidat la presedentia Rusiei) spunea ca daca vrea ajunge cu tancurile la Bucuresti in 12 ore nu i-a atras atentia nimeni ca va trece peste o tara „independenta si neutra” asa ca grija unora ca vom avea granita cu Rusia (ca si cand Ucraina n-ar mai exista ca stat) daca ne unim cu noi insine pare dea dreptul caraghioasa. In mentalitatea militara Rusa granita Rusiei este pe unde vrea Rusia.Important este ca noi insine sa nu construim un „zid al Berlinului” pe Prut sau in inimile noastre. –

  Răspunde
   
 • ion
  Noiembrie 2, 2016 la ora 18:15

  Presedintele Iohanes si prim-ministru Ciolos nu pot fi impusi sa inventeze „proiecte de tara”- OPUSE proiectelor si politicilor externe ale UE. Ei au datoria de a-si aduce contributia la apropierea, integrarea europeana a statelor Parteneriatului Estic, la alinierea lor la standardele europene in toate domeniile etc. – asa cum prevede Acordurile de Asociere cu UE ale R.Moldova, Ucrainei si Georgiei, Politica Europeana de Vecinatate, Acordurile de Liber Schimb Comercial Aprofundat.Nicio „unire”nu este si nu poate fi pe agenda UE, a Romaniei si a R.Moldova.

  Răspunde
   
  1. ion
   Noiembrie 2, 2016 la ora 20:28

   R.Moldova se integreaza,se „uneste” cu TOATE cele 28 state ale UE, dar nu cu una Romania si poate fi ajutata de orice stat UE – DEZINTERESAT, fara a i se cere sa „plateasca” cuiva cu independenta nationala si suveranitatea statala – Casa Comuna Europeana sunt relatii ONESTE,ca intre prieteni si frati – asta „SMECHERII”egoisti „unionisti” nu pot intelege. Ungaria, Polonia si Slovacia nu prtind la „fratii” sau „uniri” cu Ucraina si numai in 100 zile inca in 2013-2014 au construit gazoducte si livreaza 12 miliarde de metri cubi de gaze, iar Romania discuta din 2005 si construieste in august 2013 gazoductul Iasi-Ungheni, in august 2014 si apoi in ianuarie 2015 l-a dat in exploatare cu mare fast, dar gaze prin el nu curg nici azi – „fratii”au SABOTAT, au TRADAT, nu doresc sa conecteze RM la reteau de gaze a Romaniei si UE daca nu accepta „unirea”. Acum se mira de ce moldovenii il voteaza pe Dodon – pai nu vor sa inghete fara gazul rusesc etc. La fel e sabotata si interconectarea RM la retelele electrice ale UE, de transport auto etc. din cauza SANTAJULUI „unionist”.

   Răspunde
    
   1. moldovean din Romania
    Noiembrie 3, 2016 la ora 18:38

    Ion, dupa tine noi romanii sunt cei mai negri in cerul gurii :).
    Saracii de voi, aveti un proiect de tara de punte intre Est si Vest si RO e impotriva la Vest si rusii la Est.
    Daca vorbim de gazoduct, Ungaria, Polonia, Slovacia nu au construit nici un gazoduct, au inceput sa livreze gaze Uncrainei in revers, din rezervele lor de gaze. Toate tarile mentionate sunt dependente de gazul rusesc.
    RO a construit gazoductul pana la Ungheni, s-a dat in exploatare in august 2014. RM trebuie sa-l construiasca de la Ungheni la Chisinau, nu e vorba de nici un santaj pentru unire sau sabotaj. In plus RO a acordat o finantare nerambursabila de 550.000 Euro pentru elaborare proiectului tehnic a gazoductului Ungheni-Chisinau.
    Iarasi despre conectarea energetica, in RM nu se misca nimic, nu e vorba de nici un santaj. Despre transport auto, am vrea si noi sa ne dam pe autostrazi, dar atat avem :). Prioritatea o sa fie in viitorul apropiat terminarea unei autostrazi spre VEST. Constanta-Arad(Nadlac).
    Mai uitati-va si-n gradina voastra, ia-i la intrebari si pe guvernantii nostri, nu blama si acuza RO de santaj “unionist”pentru toate nereusitele voastre.

    Răspunde
     
 • ion
  Noiembrie 2, 2016 la ora 17:04

  Independenta unei tari odata declarata nu poate fi atacata, pusa in discutie, negata de terte state. Romania incalca dreptul international, discrimineaza, se amesteca, sapa groapa, duce un razboi informational, propagandistic, psihologic, HIBRID contra independentei si suveranitatii R.Moldova.Daca ar fi un stat european, de DREPT – ar avea o atitudine CORECTA, cu respect fata de Independenta, LIBERTATEA, VOINTA, drepturile R.Moldova.

  Răspunde
   
  1. moldovean din Romania
   Noiembrie 3, 2016 la ora 02:34

   Hai s-o luam punctual:
   Prima tara care a recunoscut independenta RM a fost Romania.
   Romania nu a a atacat sau negat declaratia de independenta a RM. Daca propui unirea a 2 state nu inseamna ca incalci dreptul international, nu inseamna ca e rapt teritorial, daca se face de comun acord bine, daca nu, iarasi bine, nu e razboi de nici un fel. Dar la nivel de stat nu s-a facut o astfel de propunere, ptr ca nu are sens daca se stie ca nu dorita.
   Vorbesti de razboi informational si propagandistic cand 80% din media din RM e rusa. Acuzi de razboi hibrid, alti “frati” de ai vostri stapanesc arta acestui nou tip de razboi, arunca o privire mai spre est. Aceiasi “frati” va garanteaza si locul vostru in Europa, mai mult decat UE sau US.
   Asa jalnici si in delir cum suntem noi, noi v-am sustinut ca sa incheiati acordul de asociere cu UE si mai ales eliminarea vizelor(ceea ce Ucraina si Georgia nu au obtinut). Fara Ro nu obtineati eliminarea vizelor. Asa jalnici cum suntem noi, din 91 incoace am ajutat, ajutam si vom ajuta in continuare RM cum putem fara sa ne laudam cu asta si fara sa asteptam nimic in schimb. Si stii de ce, pentru ca in Ro noi chiar credem ca suntem frati.

   Răspunde
    
 • ion
  Noiembrie 2, 2016 la ora 16:45

  In baza a caror ACTE in VIGOARE ar putea fi reunoscut dreptul de propritate al Romaniei asupra teritoriului si averii R.Moldova? Europa se conduce de hotarele instituite in baza victoriei asupra fascizmului, dar nu de hotarele de pana la razboi. Nu exista nici Romania Mare si nici Basarabia, dar exista statul UE Romania si statul asociat cu UE – R.Moldova, ultimul nedatorand nimanui nicio unire si nici o palma de pamant. Exista Tratatul de Aderare la UE a Romaniei si Acordul de Asociere al R.Moldova cu UE – ambele determina viitorul lor pe multi ani inainte. Treziti-va din delir si priviti adevarul in fata. Sunteti si veti fi neputinciosi sa schimbati mersul Istoriei noi EUROPENE, in care R.Moldova isi are locul sau garantat de UE si SUA. Va bateti cu morile de vant…Sunteti jalnici…

  Răspunde
   
 • ion
  Noiembrie 2, 2016 la ora 16:19

  Romanii s-au invatat sa fie de asupra altor „frati” si etnii, sa le impuna limba, cultura, administraia, sa-i conduca. Asa ceva basarabenii nu vor sa suporte, li-i de ajuns cat i-au tinut in supusenie „fratele mai mare” rus. Deaceea benvol nu-si vor ceda dreptul lor de a fi LIBERI, SUVERANI, STAPANI in propria casa si tara asa ca alte ex-republici sovietice. N-au putut romanii sa-i ocupe in 25 ani pana acum – nu vor putea niciodata – nici cu forta si nici prin amageli sau prin „cersitul”unirii. Pot romanii sa strige si sa ceara cat vor, sa-si faca zeci de planuri – totul e zadarnic – dreptul international e de partea R.Moldova. Mai mult – pentru hartuiala, amestec in afacerile interne ale unui alt stat – Romania se compromite enorm in fata lumii libere, democratice, civilizat si risca sa fie sanctionata. E tot la fel cum un pretins mire e refuzat si el hartuieste o fata sau o femeie. Mirele roman a abandonat mireasa in 1940 si nu mai este credibil pentru o noua casnicie.

  Răspunde
   
  1. moldovean din Romania
   Noiembrie 2, 2016 la ora 19:10

   Dragul meu Ion,
   iti raspunde un roman moldovean din dreapta Prutului.
   Curentul unionist este la nivelul societatii civile din Ro si RM, nu la nivel de guvernamental sau de parlament, deci poate fi macar discutat, chiar daca unora nu le place, Nici mie nu-mi plac alte subiecte, dar fiecare are dreptul la libera exprimare, ca asa e in democratie. Stai linistit unirea n-o sa aiba loc atata timp cat 51% din locuitorii din RM nu o vor vrea, ca asa e dragostea cu dea sila nu se face (cel putin la noi la romani)
   Cred ca ne consideri mai puternici decat suntem. Romanii nu impun limba si cultura, se intampla sa fie aceiasi, cat despre administratie si conducere cetatenii RM si-au ales-o democratic de la infintarea statului din 1991. Cand a incercat Romania sa ocupe RM? Cand a incercat Romania sa se amestece intreburile interne ale RM? Nu ne acuza de ceea ce fac alti “frati” de ai vostri.
   Cat despre cedarea Basarabiei la 28 iunie 1940, a fost o greseala si o lasitate si ne-o asumam, dar totusi la nici un 1 an, 22 iunie 1941 motivul principal pentru care am trecut Prutul a fost Basarabia.

   Răspunde
    
   1. ion
    Noiembrie 2, 2016 la ora 21:37

    Fiecare stat are obliatia de a-si EDUCA CORECT proprii cetateni. Au trecut 10 ani post-aderare la UE si Romania nu are o societate civila pro-europeana, cu respect fata de principiile si valorile lumii LIBERE, democratice, europene. Mass-media, analistii, expertii continua sa judece intocmai ca in dictaturile ultranationaliste din trecut – regala si fascista, de parca n-au auzit ca Romania a semnat Tratatul de Aderare si a promis sa RESPECTE legislatia europeana, sa impartaseasca aceleasi valori. Insusi presedintele Basescu n-a tinut cont de prevederile actelor ce le-a semnat la 29 noiembrie 2013 a semnat la Vilnius Acordul de Asocier a RM cu UE si, in loc sa-l respecte, a lansat „proiectul” „unionist” opus Acorului – o IRESPONSABILITATE nemaivazuta pentru un sef de stat UE, un „indemn” catre socitatea civila de a FRAUDA, a OCOLI, a IGNORA tot ce el a semnat cu UE. Pentru „smecheri” totul se permite, nu sunt obstacole… Nu-i de mirare ca „infloreste” nihilismul juridic, ultranationalismul egoist si discriminator, extremismul, xenofobia, sovinismul pan-romanesc, expansionismul si revansismul „unionist”, neofascismul etc. – toate compromitatoare pentru statul de drept. Iohannis a preluat o „mostenire” de neinvidiat. Incotro vrea sa ajunga Romania?..

    Răspunde
     
  2. Ovidiu
   Noiembrie 9, 2016 la ora 13:06

   Ce limbă, ce cultură a impus România? Ești un înghesuit mintal , cred ca ai greșit țara care a impus RM ceva … Limba pe care o vorbiți e lb. ROMÂNĂ, tradiția și cultura pe care o aveți este România . Crezi că ne place să acceptăm buba Europei, nu ne place , dar în RM sunt frații noștri și trebuie să îi aducem acasă.. nu te crezi român, prietene ești liber împreună cu gloata de rusofoni să slujiți Rusia ..

   Răspunde
    
 • ion
  Noiembrie 2, 2016 la ora 16:17

  Romanii s-au invatat sa fi de asupra altor „frati” si etnii, sa le impuna limba, cultura, administraia, sa-i conduca. Asa ceva basarabenii nu vor sa suporte, li-i de ajuns cat i-au tinut in supusenie „fratele mai mare” rus. Deaceea benvol nu-si vor ceda dreptul lor de a fi LIBERI, SUVERANI, STAPANI in propria casa si tara asa ca alte ex-republici sovietice. N-au putut romanii sa-i ocupe in 25 ani pana acum – nu vor putea niciodata – nici cu forta si nici prin amageli sau prin „cersitul”unirii. Pot romanii sa strige si sa ceara cat vor, sa-si faca zeci de planuri – totul e zadarnic – dreptul international e de partea R.Moldova. Mai mult – pentru hartuiala, amestec in afacerile interne ale unui alt stat – Romania se compromite enorm in fata lumii libere, democratice, civilizat si risca sa fie sanctionata. E tot la fel cum un pretins mire e refuzat si el hartuieste o fata sau o femeie. Mirele roman a abandonat mireasa in 1940 si nu mai este credibil pentru o noua casnicie.

  Răspunde
   
 • moldovean din Romania
  Noiembrie 2, 2016 la ora 16:01

  Cred ca ne imbatam cu apa rece daca credem ca cei din R.Moldova vor unirea cu Romania. In cel mai fericit caz majoritatea celor care o doresc, o fac pentru avantaje, pentru ca salarii/pensii sunt mai mari, pentru ca Ro este parte a NATO si UE. Pentru ei suntem frati in aceiasi masura in care sunt rusii si ucrainienii. Nu o doresc pentru ca simt romaneste, sentimentele patriotice nu pot fi induse. Sunt si acolo patrioti romani mai ceva ca-n Romania, numai ca sunt destul de putini.
  1. Haideti numai sa vedem cum s-a votat in Bucuresti la alegerile lor pentru presendinte. Candidatul prorus Igor Dodon 53 ia mai multe voturi decat candidatul declarat unionist Mihai Ghimpu 51. Ok o sa spuneti ca majoritatea voturilor s-au dus la Maia Sandu, candidat proUE dar care n-a vorbit absolut deloc despre unire.
  2. Un exemplu foarte bun. Recent am fost la o nunta in RM, mai exact in Orhei. Am inceput o discutie pe tema unirii cu un moldovean in jur de 40 de ani care munceste in Italia. Totul a pornit de la intrebarea lui daca UE ii vede si pe ei amaratii. I-am raspuns ca singura sansa a RM sa adere la UE in urmatorii 10 ani ar fi unirea cu Romania, ca e nomal sa fim uniti noi ce vorbim aceiasi limba etc, etc….. M-a ascultat cu ingaduinta. Am mai vorbit cu un domn in jur de 50-60 de ani si cu unul mai tanar 25-28 de ani. N-am simtit ca rezonam. Pe la sfarsitul nuntii primul meu interlocutor vine la mine si imi spune hai sa-ti fac cunostinta cu un proroman de etnie bulgara:)

  Răspunde
   
 • Eco
  Noiembrie 2, 2016 la ora 11:45

  Nu stiu daca stie canta, dar fumeaza ceva tare bun 🙂

  Naivitatea lui este ca a unui copil – imi doresc, deci se poate. Vreau, deci e bine. Consecinte? Ce sunt alea? Pentru o persoana care se pretinde analist, e un derapaj elementar de logica.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Noiembrie 2, 2016 la ora 09:32

  Un plan foarte naiv. Domnu Guran a inceput sa cante folk in jurul focului?

  Răspunde
   
 • narcis purice
  Noiembrie 1, 2016 la ora 23:36

  Mama Razia(sic!) e la fel cu celelalte mame; mai devorează şi puii altora.
  Mamă,Mamă!
  🙁

  Răspunde
   
 • Kla
  Noiembrie 1, 2016 la ora 22:43

  Pentru ca multi promoveaza in lung si in lat ideea unirii in ultimul timp si vin cu solutii salvatoare d.p.d.v. economic sau pun motivul opiniei publice iar dupa 26 de ani in care s-au promis vrute si nevrute a ajuns si aceasta subiect in campania electorala, observ ca toti acestia evita cu desavarsire adevaratul impediment in calea unificarii. Deci trebuie sa va reamintesc ca adevaratul impediment in calea reunirii nu este unul de ordin economic sau altceva, ci unul geopolitic: Transnistria, TRANSNISTRIA. Prin urmare, unirea se poate face prin 2 modalitati: cu Transinistria sau fara Transnistria. Daca unirea cu Moldova se va face incluzand Transnistia, Rusia va declara razboi in urmatoarea zi. Daca unirea se va face fara Transnistria, Rusia e de acord in orice moment pentru ca nu isi doreste decat o zona de influenta la Marea Neagra. Dar in acest caz UE si NATO nu vor fi niciodata de acord sa se faca vecini cu o noua enclava ruseasca dupa Kaliningrad. Asadar, va asigur ca in urma acestui conflict de interese intre marile puteri Moldova va ramane o regiune de granita intre UE si Rusia cum erau odinioara Valea Jiului sau Valea Oltului regiuni de granita intre Imperiul Habsburgic si Imperiul Otoman. Reintregirea trebuia sa fie primul obiectiv national, nu al treilea cum sustine dl Basescu, dupa aderarea la UE si NATO, pentru ca e imposibil. Ne-am trezit prea tarziu ca sa ne aparam interesele nationale.

  Răspunde
   
 • Elvis
  Noiembrie 1, 2016 la ora 20:30

  Felicitari Moise pentru ca incerci sa constientizezi in noi faptul ca suntem frati… fara implicarea activa a societatii civile din RO si MD nu se va putea face mare lucru…si da, unirea se va face mai devreme sau mai tarziu.

  Răspunde
   
 • m
  Noiembrie 1, 2016 la ora 20:27

  Bini di tat, Moise. Romanii de dincolo de Prut sunt fratii mei. Doar cu finalul ai dat-o-n bara. Acum El Ficusante o sa piarda un an-doi facand rebus cu titlul tau. La naiba, chiar n-ai ce face? 🙂

  Răspunde
   
 • Georgian
  Noiembrie 1, 2016 la ora 20:20

  Va respect d-le Guran, dar nu am cum sa nu va spun verde-n fata: bateti campii!!! Dezvoltati idei absurde si fanteziste pe care nici macar ei, moldovenii, nu le pot digera.

  Răspunde
   
 • Anonim
  Noiembrie 1, 2016 la ora 19:31

  In sfarsit cineva vorbeste pe intrlesul tuturor, atat a Moldovenilor cat si à Romanilor.

  Răspunde
   
 • stefan
  Noiembrie 1, 2016 la ora 18:42

  Imi vine sa strig „bingo” :)))
  In sfarsit o opinie corecta: Unirea nu se va face niciodata prin referendum, daca nu va fi precedata de o serie de actiuni de integrare si uniformizare (cu mentiunea ca raman la parerea ca ele nu vor veni in urma unor marsuri, ci in urma unor masuri concrete luate fix de politicienii carora li se spune mereu sa stea departe de aceste marsuri. Altfel, pe langa faptul ca referendumul ar avea sanse mici sa fie votat in Republica Moldova, presupunand totusi ca ar fi votat, unirea fara pregatire ar reprezenta un soc foarte mare de ambele parti.
  As adauga la cei ai spus ca e nevoie sa fie pregatita din timp si treptat si unformizarea educatiei, si ceva ce stiu ca ar starni controverse, dar ar creste sansele ca unirea sa se faca si ar diminua riscurile de conflicte interetnice pe termen lung: separarea Basarabiei de Transnistria, odata cu unirea Basarabiei de Romania si acordarea de despagubiri etnicilor rusi sau ucrainieni ce traiesc acum in Basarabia, nu in Transnistria, si care renunta la cetatenia moldoveneasca/romaneasca in favoarea celei transnistrene, cu conditia sa se mute in Transnistria. Eventual si despagubiri pt proprietati. Astfel acestia ar avea chiar o motivatie (financiara) sa voteze unirea, si sa se mute din Basarabia, ce va devenei parte a Romaniei, iar noi am evita sa tinem cu forta un grup etnic nemultumit, ce poate alimenta tensiuni constante, mai ales sub influenta Moscovei.

  Răspunde
   
 • dani
  Noiembrie 1, 2016 la ora 18:12

  Trebuie,si va fi..! Fara calcule complicate,fara vorbarie multa,Moldova o simt efectiv k este o bucata care lipseste de la puzzle- lul numit Romania si care binenteles k include fara tagada si sufletele ce cuvanta si simt si traiesc romaneste aflate azi in Zona numita ‘dincolo de Prut ‘..
  O autostrada pe verticala e imperios necesara in zona si ar treb sa inspire orice guvern urmeaza dupa alegeri.Sunt d’acord k ar ajuta f mult…la fel cum ar ajuta si O autostrada Craiova – Bucuresti.
  Nu am avut noi o vina mai mare decat nemtii in razboi, Asa k marile puteri nu cred k ar avea motive de impotrivire in a copia germania care in ’90 au transat problema fara pierdere de vreme si resurse.
  Ideea cu Un MasterPlan de dezvoltare pe regiuni incluzand si cea de peste Prut e geniala,,ba Inca as infiinta un minister pt problema asta care sa aiba in vedere UNIREA, dezvoltarea dif zone cat si ‘capsunarii’ care au Fost si Sunt ‘economistul’ care ne si ne-a asigurat efectiv o Constanta pe Cursul Valutar .
  Unde.s 2, puterea creste!! Voi nu credeti?

  Răspunde
   
 • Cosmin
  Noiembrie 1, 2016 la ora 18:03

  „Basarabia! „e țara noastră! 👏👏👏

  Răspunde
   
 • Iulian
  Noiembrie 1, 2016 la ora 17:12

  %$@#$%^&* = PENALILOR ?

  Răspunde
   
 • Myth
  Noiembrie 1, 2016 la ora 17:01

  Pana te mosti cu toate punctele astea Rusii vor anexa de 10 ori RMoldova

  Răspunde
   
 • MMA
  Noiembrie 1, 2016 la ora 16:01

  Ce parere aveti despre o autostrada Bucuresti-Vaslui-Iasi-Chisinau, concomitent cu un mini-Schengen Romania – Moldova? Ar fi o deschidere foarte mare pentru judetele sub-dezvoltate din nord-estul tarii si o legatura foarte puternica intre Rep. Moldova si Romania.

  Răspunde
   
 • anei
  Noiembrie 1, 2016 la ora 15:42

  Am fost în Chișinău și plimbandu-ma printr-un parc mare nu mai găseam ieșirea. Am întrebat mai multi tineri și toți, absolut toti mi-au vb în rusă! :/ eu întrebând în română. Am zis că nu înțeleg și râdeau.. pe stradă la fel, se vorbea peste tot rusa, pana si la un chioșc vai de mama lui. Până să merg acolo, as fi vb categoric de unire, acum însă sunt convinsă că moldovenii nu o vor.

  Răspunde
   
 • catalin
  Noiembrie 1, 2016 la ora 15:39

  Unirea va fi realizata cand vor dori mari puteri ..restul sunt discutii..

  Răspunde
   
  1. catalin
   Noiembrie 1, 2016 la ora 15:40

   va fi realizata cand vor dori marile puteri*

   Răspunde
    
  2. Vali
   Noiembrie 1, 2016 la ora 16:00

   marile puteri vor deja!

   Răspunde
    
 • Valeriu
  Noiembrie 1, 2016 la ora 15:31

  Sincer, nu ma interesează.
  Si nu, nu e reala expresia lacrimogena „Dacă frate-tu sau sor-ta ar fi luată ostatic ți-ai pune problema dacă, în această situație, mai sunteți rude..”
  De unde atâta ostatici, nu sunt ostaticii nimănui decât propriilor lor dorințe, e o vorba, de ce sa te bagi precum musca in c.. calului? tii morțiș sa o primești ? cam asa si cu ei.
  Sunt liberi (si sunt) sa facă ce vor, sa aleagă ce vor, ce problema as avea eu?
  Eu doar pot sa vin la întâmpinare daca ei vor avea vreo dorinta de genul.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Noiembrie 1, 2016 la ora 15:25

  Pt.mine răspunsul este SIMPLU SI DIRECT:Vreau unirea,vreau o Românie mare pt.CĂ trăiesc in ARDEAL si m-am săturat! DA ! M-am saturat până peste cap de URA din partea maghiarilor.
  EI VOR ARDEALUL CU ORICE PREȚ IAR EU VREAU ROMANIA TOATA ÎNTREAGĂ !

  Zilnic pt.ca lucrez cu ei le simt disprețul si ai ales lipsa de respect.Degeaba le dai bani,le cumperi marfă. Ai putea sa devii chiar tarfa lor (scuze pt.exprimare)NIMIC NU II MAI POATE IMBUNA.EI VOR ARDEALUL SI ATÂT.
  Iar noi in replică ar trebui să aducem până si CADRILATERUL ACASĂ. ASTA CA SA NU MAI VREA NIMENI SA SE RUPĂ ROMÂNIA.

  Răspunde
   
 • junker
  Noiembrie 1, 2016 la ora 15:04

  Niciodata dar niciodata unirea nu se va face fara varsare de sange. Singura solutie pasnica pe care o vad este aderarea Moldovei la UE dar problema transnistreana face si acest lucru improbabil in viitorul apropiat.

  Răspunde
   
 • aaaaa
  Noiembrie 1, 2016 la ora 14:34

  Parerea mea a fost dintotdeauna ca cea mai buna metoda de unire ar fi, de exemplu printr-o autostrada bucuresti iasi chisinau.

  Răspunde
   
 • Eugen
  Noiembrie 1, 2016 la ora 14:22

  Nu inteleg de undeatata solidaritate la dumneavoastra domnul Guran. Atat dumneavoastra, cat si multi alti oameni de dreapta din Romania, promovati un capitalism cu tente fasciste in Romania,un egoism dus la extrem.
  Cum de v-a palit fix acum sentimentul de compasiune fata de „fratii „moldoveni ?
  E ce nu promovati aceleasi principii de solidaritate fata de fratii romani din Vaslui sau Teleorman ?
  Acelasi paradox in cazul cuminteniei pamantului, unde promovati asa zisa coeziune nationala.
  Nu mai bine folosim aceasta coeziune nationala pentru a scoate din saracie Vasluiul sau Teleormanul ?

  Răspunde
   
  1. Dan
   Noiembrie 1, 2016 la ora 20:58

   E forte simplu, Republica Moldova are potential mai mare de crestere decat Oltenia…
   Singura sansa sa scoatem oltenia din saracie este sa le taiem ajutoarele sociale 🙂

   Răspunde
    
 • Luca
  Noiembrie 1, 2016 la ora 14:21

  Eh ce patrioti mai suntem. vorbim noi de unire aici de parca noi am fi niste salvatori ai „fratilor” de peste Prut. Cu tot resptectul Moise mie nu-mi sunt frati nici basarabenii, nici oltenii. Mie mie frate celalatl copil al parintilor mei. In rest eu sunt in primul rand cetatean european. Multi dintre voi din pacate nu inteleg ce inseamna asta. Moldovenii nu au vrut niciodata unirea cu Romania. Credeti ca dupa Primul Razboi Mondial cand am avut Romania Mare era diferit. 90% din moldoveni habar nu aveau in ce tara sunt si ei vezi doamne sunt fratii nostrii. Acum daca faci referendum nu scoti nu 20% pro-unire. Atentie nu vorbesc de Rusia , UE sau cine stie ce influente politice. Vorbesc strict realist. NU au ei nici un gand cu Romania. Si nici eu personal nu am nici un gand cu ei. De ce sa ne unim…sa mai caram in spate inca o regiune de saracie…nu avem Oltenia si Moldova? Hai sa ne vedem de treaba si sa-i lasam pe ei sa-si faca viitorul. Pentru libertate la noi s-a murit…pentru o oarecare bunastare s-au imprumutat bani care s-au platit cu varf si indesat. Am tras si am chinuit ca sa ce? In Timisoara sunt multi moldoveni care au venit de peste Prut(vorbesc de mediul universitar)…cazare gratis…scoala gratis..facultate de top, arhitectura sau medicina…si apoi toti in Occident. Pentru asta sa ne unim?

  Răspunde
   
 • viom
  Noiembrie 1, 2016 la ora 14:19

  Nu stiu, zau … 🙂

  Răspunde
   
 • Ciprian
  Noiembrie 1, 2016 la ora 14:17

  Exact. Tot aud tîmpenie ca românii de peste Prut nu vor unirea si atunci noi de ce am vrea!? Pai e simplu. E teritoriu romanesc . Nu apartine nici celor ce nu mai sunt, nici noua, nici celor ce vor veni. De asta vrem UNIREA, pt ca e pămînt romanesc. Ca se va întîmplă maine sau peste un anumit timp este irelevant. Mai devreme sau mai tîrziu se va înfăptui. Nu se poate altfel.

  Răspunde
   
  1. Luca
   Noiembrie 1, 2016 la ora 16:27

   Prietene…ca un teritoriu sa apartina unui stat trebuie sa fie acceptat international…Cand a fost declarata Moldova teritoriu romanesc. Pe bune? Chiar nu avem discernamant la ce gandim. Gata moldovenii sunt fratii mei, eu vreau unire? Chiar asa credeti ca merge? Pai atunci gata…declar si eu ardealul al doilea satelit al doilea satelit al Terrei..cu mine imparat! Terminati cu prostiile astea indreptati-va gandurile la ceva cu adevarat productive…nu la avioane de tip Vadim Tudor cu PRM-ul lui cu tot.

   Răspunde
    
 • Mihai Alexandru Craciun
  Noiembrie 1, 2016 la ora 13:36

  @Ion, tu ai citit partea din articol cu „lucrurile s-au schimbat”? Romania din 2016 mai e cumva aia din 1994?

  In „Duminica Orbului” Romania vota cu 85% din 86% participare la vot ca presedinte sa fie Ion Iliescu. Trei saptamani mai tarziu minerii alergau pe strada cu batele dupa intelectuali, in aplauze de oameni ai muncii strigatori de „nu ne vindem tara”.

  In 2000 Romania il alegea din presedinte pe Ion Iliescu, de data asta cu doar 67% din 57% participare la vot. In conditiile in care ceilalti 33% erau luati de Vadim Tudor.

  Dupa logica ta asta inseamna ca tu esti un filorus comunist si anti-european. Sau cel putin ai fost din 1990 si pana in 2004. Si ghici ce: fix asa te vedeau europenii de vest, care nu pricepeau de ce naiba ii trebuie Uniunii Europene Romania aia corupta, comunista si filorusa. Si multi inca se intreaba si azi.

  Tie banuiesc insa ca gratie integrarii UE si NATO ti-a fost din ce in ce mai bine. Pentru ca banuiesc – sper – ca viata ta din 2016 este net superioara celei din 1990.

  Asa ca poate nu strica sa-ti revezi logica si sa testezi cum ti se aplica personal inainte sa fii atat de intrasingent cu altii.

  Răspunde
   
  1. Ion
   Noiembrie 1, 2016 la ora 16:18

   @Mihai Alexandru Craciun: Dupa logica ta „impecabila” si norvegienii sunt filorusi intrucat au refuzat de 2 ori (la urne) sa intre in mUE! La fel de „filoruse” trebuie ca sunt Anglia, Islanda si Groenlanda care a iesit din mUE dupa ce „Briuselu” le-a zis ca „Gata cu pecuitu unde vreti si cand vreti! De acum pescuiti cat si unde va spunem noi!” Le-au introdus COTE! „Cote”! Un cuvant urat care iata ca revine, altfel „poleit” ! Dar dvs. trebuie ca sunteti unul dintre „tinerii frumosi si liberi” „elitist cu job bun la corporatie cu abonament la Game of Thrones”! Ti-as spune „Fuck off” dar am cei sapte ani de-acasa si ma abtin!
   Iar germania ta „capitalista”

   Răspunde
    
   1. Mihai Alexandru Craciun
    Noiembrie 2, 2016 la ora 01:37

    @Ion, pe principiul caracatitei care atunci cand nu stie cum sa scape, da un jet de cerneala la diversiune si omul care nu stapaneste dialogul incepe sa spuna lucruri la nimereala. Cum ar veni, „daca nu poti sa-i convingi, zapaceste-i”. Numai hai sa punem lucrurile inapoi in ordinea logica.

    Asadar nu eu, ci tu te-ai facut pe tine insuti filorus. Eu doar am luat logica ta asupra moldovenilor si ti-am aplicat-o tie cu rezultatul corespunzator. Inteleg deci ca nu-ti place logica ta. Perfect, asta e si ideea: ca ar trebui sa schimbi ceea ce gandesti pentru ca e gresit.

    Răspunde
     
   2. Mihai Alexandru Craciun
    Noiembrie 2, 2016 la ora 01:43

    Cat priveste lucrurile spuse la nimereala, hai sa le punem si pe ele in ordinea fireasca:
    1. Norvegia este de facto in UE, pentru ca e parte si supusa tuturor reglementarilor pietei comune, inclusiv acordul Schengen, in care Romania inca nu e de exemplu. Ba chiar Norvegia are o pozitie aspru criticata din interior, respectiv aceea de a fi un fel de membru fara drept de decizie. Respecta toate regulile UE, plateste contributii la bugetul UE, dar nu are dreptul de decizie dat de calitatea formala de membru. N-as zice ca-i o pozitie de admirat.

    2. Marea Britanie nu a iesit nici macar un pic din Uniunea Europeana, din care este in continuare membru cu drepturi depline. Iar pana la invocarea articolului 50 care se va intampla sau foarte probabil nu in primavara viitoare, nu exista nici macar intentia formala de iesire din Uniunea Europeana.

    3. Islanda nu a iesit din UE pentru ca nu a fost niciodata in Uniune. Din contra, si-a inceput procesul de aderare la UE in 2009, cam pe cand batea criza la usa, dar l-a suspendat in 2011 pentru ca a preferat sa decida prin referendum ca islandezii nu-si vor plati datoriile catre bancile europene care ii finantasera pana atunci – e frumos sa hotarasti prin referendum cu tine insuti ca nu mai ai nici o datorie. Chiar si asa, suspendarea procesului de aderare a Islandei la UE a fost facuta doar declarativ, nu si formal, procedura de aderare fiind de fapt in continuare deschisa.

    Seara faina!

    Răspunde
     
 • Mariana
  Noiembrie 1, 2016 la ora 13:29

  Oare inteleg si alti jurnalisti aceste adevaruri? Pentru ca daca am avea 15 ca dumneavoastra pe ambele maluri de Prur am fi si mai aproape de 2018 decât ne imaginam.

  Răspunde
   
 • Vali
  Noiembrie 1, 2016 la ora 13:02

  Iar in `94 au votat pentru o Moldova independenta fata de Rusia, dupa ce in `92 le-a fost refuzata oferta de unire de catre Iliescu!

  Răspunde
   
 • Ion
  Noiembrie 1, 2016 la ora 12:49

  Moldovenii de „dincolo” voteaza de prin ’94 incoace ANTIUNIRE! Hai sa-i lasam in pace Moise. Cu ce suntem noi diferiti de Russia, daca si noi vrem sa-i luam inapoi cu japca? In ’94, 98% au votat pentru o Moldova independenta. De atunci pana azi au mai fost cateva runde de algeri si toate au fost Pro Russia „iar nu” pro UE. Io zic sa-i lasam in pace si daca vor vrea Unire vor face un referendum cu 51% pro unire. Pana atunci sa ne vedem de ale noastre.

  Răspunde
   
  1. Vali
   Noiembrie 1, 2016 la ora 13:01

   Si oltenii de dincoace voteaza in draci PSD-ul, pe ei de ce nu ii lasam in pace?

   Răspunde
    
   1. Harry Minti
    Noiembrie 1, 2016 la ora 15:30

    Vali ai dreptate. Iliescu s-a IMPOTRIVIT si la revolutie, si la mineriade si la aderarea Moldovei. Daca Moldova ar adera la Romania ar putea propune candidati la parlament? Capsunarii nu au dreptul sa propuna candidati la parlament si sunt 3-4 milioane ! Si nu mai vorbesc cat de bine STIU capsunarii de ce au PLECAT din Romania, ramanand CETATENI AI ROMANIEI.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase