Poate că n-ar fi atât de rău să facem alegerile mai prin martie anul viitor…

de Moise Guran

Vă mai amintiți acțiunea jurnalistului Liviu Avram de la Adevărul, care la alegerile locale, printr-o candidatură formală a încercat să determine Curtea Constituțională să se pronunțe pe alegerea într-un singur tur de scrutin a primarilor. Curtea a evitat o pronunțare clară atunci, neconstituționalitatea fiind evidentă, dar pur și simplu nu s-a pronunțat, agățându-se de formalități. Ei bine, la alegerile din toamna asta treaba este și mai groasă…

curtea_constitutionala-660x330

Din multitudinea de contestații formulate în aceste zile, am extras pentru dumneavoastră trei, toate dintre ele decente, zic eu, oricare dintre acestea putând duce la amânarea alegerilor din decembrie. Toate sunt legate de listele de semnături pe care candidații și partidele trebuie să le strângă și pe care, dacă nu le strâng, pur și simplu nu intră pe buletinul de vot.

Mai întâi, Partidul Alianța Civică a Tinerilor a contestat legea în sine, căci aceasta adaugă nepermis la Constituție. Aceasta spune clar că au dreptul de a fi aleși cetățenii români cu domiciliul în țară, care au o anumită vârstă și cărora nu li s-a interzis asocierea în partide. Oricine vine și adaugă la aceste condiții, încalcă Constituția. La fel cum au pus condiția să strângă un număr de semnături egal cu 1% din numărul de alegători, partidele mari, PSD și PNL, puteau spune că poate candida doar cine face 150 de flotări. Sau cine are un ochi albastru și unul căprui.

Un alt partid, numit Alternativa Civică Atitudine, Solidaritate, Acțiune – A.C.A.S.A., (chiar așa se numește ACASĂ) a sesizat Curtea Constituțională arătând că Legea alegerilor votată anul trecut are o altă scăpare, cel puțin la fel de gravă. Coroborată, ce-i drept cu o decizie mai veche a Curții, legea trebuie  interpretată în sensul în care partidele sau candidații trebuie întâi să depună listele de candidați și abia apoi să strângă semnături pentru respectivii candidați. Că altfel, pentru ce au semnat oamenii? Pentru partid? Vax! Constituția spune că și în cazul listelor omul candidează, nu partidul, chiar dacă omul e asociat într-un partid. Or, toate partidele au stabilit și anunțat candidații după strângerea semnăturilor iar nu înainte.

În fine, probabil cea mai pertinentă și cu mai mari șanse de câștig o are sesizarea făcută de candidatul independent Marian Staș, care a depus o listă cu doar 2000 de candidaturi la București, deși teoretic i-ar fi trebuit 20 de mii. Staș arată în contestația sa că legea îi cere și lui, un candidat independent, dar unul singur, să strângă tot atâtea semnături câte îi cere unui partid care depune o listă de, să zicem zece candidați. Deci un aprtid strânge 2000 de semnături pentru fiecare candidat, în total 2000X10=20 de mii, în timp ce un independent trebuie să strângă 20 de mii pentru un singur candidat, ceea ce este în mod evident o încălcare a principiului egalității în fața legii.

Așa cum vă spuneam, admiterea oricăreia dintre contestații poate duce la amânarea alegerilor și la reluarea procedurii de înscriere.

În mod evident, listele astea de semnături cu un prag atât de mare reprezintă o mizerie făcută de partide pentru a scoate outsiderii din cursă. Dar la fel de mare a fost mizeria și cu primarii aleși din primul tur, căci tot partidele mari erau avantajate.

Când judecătorii Curții Constituționale au evitat să se pronunțe pe cererea lui Liviu Avram, acesta i-a numit ticăloși, iar eu nu l-am putut contrazice. De data asta nu mai au cum să evite pronunțarea, ceea ce nu exclude însă o nouă ticăloșie. Potrivit Constituției data alegerilor poate fi amânată cu trei luni de la expirarea mandatului actualului Parlament. Chiar așa, cum vi s-ar părea să facem alegeri mai prin martie?

stiri verificate

Comentarii prin facebook

21 răspunsuri la Poate că n-ar fi atât de rău să facem alegerile mai prin martie anul viitor…

 • ??????
  Noiembrie 5, 2016 la ora 20:33

  CCR recomandase o perioada de minim un an in privinta aplicabilitatii modificarilor la legea electorala ?

  Considerati ca deciziile CCR ar trebui sa tina cont si de aceasta recomandare anterioara ?

  Răspunde
   
 • Cristian bobocel
  Noiembrie 1, 2016 la ora 13:05

  Dat fiind faptul ca PSD PNL si inca câțiva au încălcat constituția,cum ar fi ca participarea lor la actualele alegere sa fie anulată ?!
  Ma gândesc ca,ca de fiecare data,curtea constituțională,are sa ma mai uimească inca o data prin deciziile pe care le da. Nici nu știu daca am vreun motiv sa cred altfel.Din fericire ,inca mai cred in schimbare dar schimbarea începe cu noi

  Răspunde
   
 • Liviu
  Noiembrie 1, 2016 la ora 11:57

  La alegerile locale a existat ticalosia partidelor mari, adica USL (PSD si PNL) care au vrut sa-si imparta fotolile de primari modificand legea electorala intr-un singur tur. Apoi PNL a mimat o revolta impotriva acestei legi, au jucat teatru cu candidatii pentru Bucuresti, dar de fapt au vandut acel fotoliu catre PSD. Lumea e scarbita de acesti dinozauri ce sunt in parlament de 4-5 mandate si doreste oameni tineri, integri, cinstiti care sa ajunga in parlament. De aceea partidelor actuale le este frica de intrarea pe scena politica a unor partide noi. De ca sa nu avem si noi un partid al piratilor ? Evantual sa-i spunem partidul Tepes…..

  Răspunde
   
 • speranta R
  Noiembrie 1, 2016 la ora 09:23

  cine face ordine in tara asta?
  in Parlament scaunele sunt goale,cu lunile,dar veniturile lor nu sunt afectate;
  ii intreb pe domnii Ciolos sau Dincu:e corect?acesti bani ar trebui dati catre scoli;nimic despre numarul 300?

  „daca vrei, poti”:
  cand am ajuns vremelnic intrun post de conducere,am vandut scaunul acela de neam prost,am pus un scaun normal ca al colegilor;banii s-au folosit in institutie pe lucruri mai necesare….

  Răspunde
   
 • Marin
  Octombrie 31, 2016 la ora 22:18

  Vad ca unii dau vina pe CCR…dar CCR nici daca se pronunta pe fond nu putea gasi neconstitutionale alegerile intr-un singur tur, ele existau deja la alegerile precedente si exista in multe tari. Nu e drept sa rezolve judecatorii care au doar Constitutia ca instrument ce nu rezolva alesii boborului- Constitutia nu cuprinde totul.Contestatiile prezentate de Moise nu au nici o sansa, Nicusor Dan cand era independent le-a facut pe toate si nu a iesit nimic. Legiuitorul are dreptul sa limiteze accesul pe buletinul de vot, sau alegerile devin logistic imposibile, ne punem toti numele si gata. Astea exista si in democratii mai vechi ca noi. Si alegerile tb tinute la termen, oricum va fi tot Ciolos, acuma le mai si amanam pana iese cine trebuie si in ce procent trebuie? Zau, Moise, vrei sa vezi daca suntem vigilenti?

  Răspunde
   
  1. florin
   Noiembrie 1, 2016 la ora 09:08

   Trebuie sa stii cand sa faci galagie si cand sa taci din gura. Noi nu prea stim, pentru ca nu ne duce capul. Poate ca sunt multe 20 de mii de semnaturi pentru un independent, dar daca ar fi fost „la liber” candidaturile, ar fi fost cateva mii in fiecare judet si buletinul de vot gros cat cartea de telefoane. Chiar eram curios cand o sa apara si un comentariu impotriva reclamatiilor ridicole…
   Ca sa bati pesedeul in alegeri, trebuie sa fii organizat ca partid, astfel incat 200 de mii de semnaturi sa nu mai para o piedica pusa de marile partide. Cu independenti nu facem mare lucru.

   Răspunde
    
 • Cristian
  Octombrie 31, 2016 la ora 22:16

  Dom’le ne invartim in jurul cozii de pe la 1800 si ceva si nu schimbat „ninica”…
  Ori le explicati celor de la Dorohoi, Strehaia, Niculitel din Dobrogea ori Motilor din Apuseni sau secuilor din Covasna ca exista alternative concrete si pragmatice la baronii pe care au pus stampilele, dar mai ales „mai rarut ca-i mai dragut” pe la biserica, unde popa va indica ce si cum ,poate exista o sansa… Arati domnule Guran situatia celor de prin Sanicolau Mare,Lugoj, Sebes, Gaesti samd, orasele mici si firmele ce au investit colea si nu incetati sa arati povestile de succes, pe termen lung, ce-i asa mare filozofie…
  Dar repet, nimic nu inerveaza taranul mai mult azi decat…”Poiana lu’ Iocan” si care-i stanga, care-i dreapta !!!
  Reveniti la pragamatism altfel…

  Răspunde
   
 • Laura
  Octombrie 31, 2016 la ora 21:20

  Solutia este ca un singur partid care reprezinta real societatea civila sa participe la alegerile din decembrie, sa ajunga in Parlament in majoritate si sa produca o schimbare a Constitutiei la sttructura si compozitia Parlamentului. Si atunci vom avea alegeri din nou in martie pentru un Parlemnt de 300 de membri, si sper si o alta lege a alegerilor. Pe cine vedeti la orizont asa curajos sa puna acest proiect in agenda de gurvernare ? Pe nimeni? Atunci sa nu ne mai miram ca nu se schimba nimic in Romania. Suntem niste lasi.

  Răspunde
   
  1. Un cetatean
   Octombrie 31, 2016 la ora 22:47

   Mi se pare o idee buna sa mearga in Parlament un partid nou cu mandat de 6 luni clar de schimbare a nr de parlamentari, imunitatea parlamentara, legea electorala, sa nu aibe voie sa candideze la nici o functie publica cineva care are condamnare in prima instanta sau definitiva. Dupa 6 luni se fac alte alegeri. Costul pentru tara va fi mai mic chiar daca se cheltuie bani cu 2 alegeri.

   Răspunde
    
 • Laurentiu
  Octombrie 31, 2016 la ora 21:10

  Nu vedeti ce voteaza alesii nostri prin parlament? Trebuie schimbati urgent!

  Răspunde
   
 • Sly
  Octombrie 31, 2016 la ora 20:59

  Sobolanii sint primii care parasesc nava care se scufunda.
  As spune ca in cazul nostru nu este exclus ca cei numiti de partide la C.C.vor parasi si ei barca pt a-si salva pieile daca „gluma” este groasa.

  Răspunde
   
 • Filip
  Octombrie 31, 2016 la ora 20:40

  Ar fi legitim!

  Răspunde
   
 • Joe
  Octombrie 31, 2016 la ora 20:39

  Cum facem sa transmitem aceste idei parintilor si bunicilor nostrii. Măcar sa-i facem sa le citească iar noi sa incercam sa le explicam ca mai sunt si alte opinii decât cele de la Antena3 , B1, RTV s.a. Atentie ei votează….mai mult decât noi !

  Răspunde
   
 • teodor
  Octombrie 31, 2016 la ora 20:34

  poate se mai destepta electoratul pana atunci ..

  Răspunde
   
 • FlorinT
  Octombrie 31, 2016 la ora 20:12

  Alegerile in Decembrie sunt bune pentru ca oamenii nu vor iesi in strada din doua motive: frigul si apropierea sarbatorilor.
  Pe asta mizeaza ei.

  Răspunde
   
 • probabil
  Octombrie 31, 2016 la ora 19:42

  Orice poate fi declarat consitutional atat timp cat poporul/electoratul ramane in atitudinea csf,ncsf …

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Octombrie 31, 2016 la ora 19:34

  Cam mult speri de la 9 judecatori numiti de partidele mari.

  Răspunde
   
 • Cosmin
  Octombrie 31, 2016 la ora 19:26

  Ar fi ok.

  Răspunde
   
 • Laura Constantinescu
  Octombrie 31, 2016 la ora 18:58

  O idee foarte buna! Si in acest rastimp sa dispara si jigidiile de la PSD, PNL, ALDE, etc..

  Răspunde
   
 • Alex
  Octombrie 31, 2016 la ora 18:51

  Cea mai mare dezamagire din zona politicii si justitiei, a venit din partea CCR. De la politicieni nu ma asteptam foarte mult. Insa CCR trebuia sa fie motorul nostru, prin traditie. Asa cum dintotdeauna justitia a fost in fata altor domenii in Romania iar mai apoi celalalte domenii au luat exemplul justitiei si au urmat.
  In fine, de 1 an de zile CCR parca joaca sarba. Am crezut mereu ca CCR este institutia ce va da peste nas clasei politice si va fi motivul pentru care clasa politica va sta ceva mai cuminte in banca ei. Tare urat m-am inselat incepand cu legalizarea abuzurilor, continuand cu decizia de a taia un pic avantul DNA si apoi cu ticalosia mai sus amintita. Acum ii vad pe cei din CCR in aceeasi breasla cu Tariceanu, niste ticalosi la un loc. Ramane DNA sperietoare dar nu poate face treaba CCR, din pacate. Insa atat poporul cat si istoria ii va judeca pe toti, inclusiv pe acestia. Cel putin, daca nu cumva vom vedea o noua miscare ampla de strada in curand ce va duce la instaurarea unui regim ceva mai draconic care ii va trage la raspundere pentru nelegiurile lor. Poate ca abuzul lor in serviciu se va plati intr-un final macar pentru obrazul natiei noastre.

  Răspunde
   
 • Lucian
  Octombrie 31, 2016 la ora 18:46

  Martie, Aprilie ..August … oricind CC o sa tina cont de referendumul al carui rezultat IMPUNE un parlament UNICAMERAL cu MAXIMUM 300 de parlamentari (…parlamentari NU MAFIOTI !!!)

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase