Mini „fact checking” pe programul PSD

Moise Guran

O să scriu cât pot eu de scurt, ca să fiu sigur că citește toată lumea. V-am zis că citesc programele electorale, nu? Le iau la rând și le comentez aici, ăsta fiind în esență un serviciu de informare util, zic eu, pentru alegători. Ei bine, ăl mai schmeker partid din România a publicat ăl mai schmeker program de guvernare. E atât de frumos ilustrat și de bine explicat încât mi-e și frică să dau link spre el, ca să nu vă scoată bube pe față. Ce zic eu bube… Programul PSD e un tort otrăvit, etichetat cu o rețetă falsă, în care ouăle-s mai puține decât scrie și, oricum, sunt stricate.

dragnea program psd

În mod nedrept, presa de dreapta a scos în față faptul că programul PSD propune creșterea salariului minim și neimpozitarea pensiilor de până în 2000 de lei, în timp ce presa de stânga, a scos în evidență, la fel de nedrept, faptul că programul PSD e de fapt unul de dreapta, căci propune o nerușinată reducere la zero a impozitelor și contribuțiilor pentru avocați, jurnaliști, liber profesioniștii care, oricum, erau cel mai bine plătiți din România. Plus o nemeritată atenție acordată salariaților (credite, deduceri, clasa de mijloc). Plus alte mizerii neocon.

Programul PSD are, din punctul meu de vedere, două plusuri – e genial ca prezentare (nu știu cine îi consiliază, dar sputnikul rusesc e copilărie pe lângă ăstia), iar apoi PSD-ul propune niște chestii care chiar dacă nu-s noi, ar merita dezbătute într-un context ceva mai serios decât uriașul tort propus electoratului credul.

Căci, în materie de cifre, impact, etc, programul PSD e o mistificare de la prima până la ultima pagină. Dar e una lucrată.

Uite!

Am zis prima pagină? Scuze! Aia cu eliminarea taxelor nefiscale e pe la pagina 5… Calculează un geniu pe acolo că eliminarea taxelor nefiscale are un impact de numai 0,1% din PIB. Populația dă cu mânuța ei (potrivit statisticii oficiale, înmulțiți 490 de lei X 12 luni X 10 mil de familii, rotunjit) cam 13 miliarde de euro pe an sub forme de taxe, impozite și contribuții, altele de cât cele cu stopaj la sursă, cum ar fi impozitul pe salariu, CAS-ul, Sănătatea, nici chiar TVA-ul nu intră în calculul ăsta. Cu excepția impozitelor pe proprietate, astea cam toate sunt fie taxe nefiscale (timbre judiciare, etc) fie parafiscale.

Teoretic nimeni nu știe exact câți bani adună într-un an toate descentralizatele, ONRC-urile, judecătoriile, sau alte instituții publice care îți cer unul, doi, sau 50 de lei de multe ori doar pentru zâmbetul unui funcționar, alteori și pentru o strâmbătură.

Dar, atenție! deși programul PSD susține că alea 102 taxe fac în cuantum cam 80% din parafiscalitate, impactul total calculat este de doar 0,1% din PIB. Pff! Cum au ajuns ei la concluzia că, în medie, taxele dintr-un an plătite de un cetățean român sunt de 7 euro? Or fi făcut o medie doar pe membri lor de partid?

Alooo! Stimați colegi academicieni! Ați pierdut vreo două trei zerouri pe drum… Acolo nu vorbim de câteva milioane de euro, cum spune programul PSD, ci, în mod cert, de niște miliarde, pe care noi le plătim.

Uite, concret! Ochiometric, PSD propune desființarea timbrului de mediu pentru înmatricularea mașinilor, ceea ce ar fi desigur bravo!, dar numai această măsură va avea un impact de aproximativ jumătate de miliard de euro, adică, de vreo trei ori mai mult decât susține programul că ar fi impactul tuturor celor 102 taxe, inclusiv cea de cazier fiscal, care e oricum zero. De ce? Simplu! Pentru că statul ar trebui să dea înapoi nu numai banii celor care au plătit taxa de primă înmatriculare și care acum se plătește din ceea ce se încasează din timbrul de mediu, ar trebui să dea înapoi și banii celor care au plătit timbru de mediu, că așa funcționează principiul egalității în fața legii, indiferent care ar fi ea. 

Mistificările devin străvezii atunci când programul PSD propune un fond de investiții al statului, dar nu calculează un impact din redirecționarea profitului (dividendelor) întreprinderilor de stat (aproape un miliard de lei anul trecut, cekerap, venituri din capital) de la buget unde merge acum, către fondul lu pește prăjit. Îi zic așa, pentru că v-am mai spus, ideea au copiat-o oricum și liberalii, ea este doar o construcție de făcut șpăgi.

Să vă mai spun că toată construcția PSD se bazează pe o creștere economică de aproximativ 30% în următorii patru ani? E posibilă? Sigur că da, dar dacă nu ești China e improbabilă. Just for fun, în ultimii patru ani, toți de creștere, PIB-ul României a urcat nominal cu 19% în lei și cu 18% în euro. Sigur că poate crește și cu 50% în lei, dar pentru asta trebuie să ducem euro … la cât? la 7-8 lei? Șmecheria de comunicare e să amesteci o creștere reală cu una nominală, dar dacă aplici schema de devalorizare a la Florin Georgescu, abia atunci poți face liniștit și salariul minim 2500 de lei (de ce să te oprești la 1700, ce? asta e dreptate socială?) poți să nu mai impozitezi nicio pensie de 2000 de lei, numai spune-i pensionarului că s-ar putea să cumpere cu 2000 de lei mai puține decât cumpără astăzi cu 1000 de lei.

În altă ordine de idei, presupunând că nu are loc o devalorizare a leului, păstrând actualul deficit pe fondul de pensii și aplicând doar efortul suplimentar al statului pentru salariile bugetarilor (sunt cam 500 de mii plătiți acum cu salariul minim pe economie) plus desființarea contribuțiilor și impozitelor pe pensiile de până în 2000 de lei, plus timbrul de mediu, deficitul bugetar pe 2017 ar ajunge undeva la 5-6%. Ceea ce chiar ar duce euro la 7 lei, cam de Crăciun așa, când o veni noul guvern pesedist cu un astfel de program de guvernare în Parlament.

Și mă opresc aici cu urmărirea consecințelor aplicării unui astfel de program, că el nu se poate și gata, iar eu am și eu limitele mele.

Șpilul este că dacă elimini toate aceste mistificări electorale, între minciuna sofisticat ambalată a PSD și modul gogonat și rudimentar în care Cristiana Anghel crește săptămânal pensiile, diferența o mai face fix ambalajul. 

O ultimă precizare, pentru colegii jurnaliști, că poate nu citim toți execuția bugetară, lunar… Cine a conceput acest program știe exact care sunt competențele presei noastre, în special cea a realizatorilor TV, ăștia de ne păcălesc seară de seară bunicii și părinții. Nu trebuie să credeți ce vă spun eu, dar înainte de a comenta, de a lăuda sau de a critica un program politic, fie el și al PSD, cereți și părerea unui specialist, a unui economist cu minime cunoștiințe despre formarea și executarea bugetului de stat. Eu însumi am făcut asta, înainte de să mușc din tortul PSD. Programul economic al acestui partid nu e la modul realist nici de stânga nici de dreapta, este pur și simplu populist, sfidător la adresa celor care înțeleg ceva din el, dar sfruntat de disprețuitor la adresa celor pe care autorii sunt convinși că îi vor păcăli și de această dată.

previously-3

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

49 răspunsuri la Mini „fact checking” pe programul PSD

 • Tiberiu
  Octombrie 17, 2016 la ora 08:34

  Un program economic i.e. politic al oricarui partid, este doar o plasa de pescuit. Voturi. Fie al PSD fie al PNL etc. Cand un program este centrat pe impartirea beneficiilor si nu pe obiective de dezvoltare, este neserios. PS. Nici nu cred ca vreuna din parti ia in serios exercitiul. Unii ofera ca nu dau de la ei, ceilalti se fac ca voteaza. La urma urmei voteaza niste „baieti” destepti. Si ei, politicienii sunt ca noi, nu?

  Răspunde
   
 • Flaviu Amarandei
  Octombrie 14, 2016 la ora 14:13

  Nu știu de ce ne pierdem timpul citind și comentând aceste povesti numite programe politice. A implementat cineva măcar 30% din ce a promis? Avem nevoie de oameni care înțeleg economia și examenul recent pentru directorii de scoli ne arata ca poate ne trebuie și o minima verificare a nivelului de inteligenta al aleșilor. În plus ar ajuta debirocratizarea și creșterea transparentei folosirii banului. Suntem o tara bogata ai cărei locuitori ar trai mult mai bine dacă nu am cheltui haotic bugetul. Nu avem nevoie de atâția birocrați, și trebuiesc impozitate toate veniturile de la chirii, meditații pana la ciubucul făcut de meseriași. Ne trebuie investiții în infrastructura și un mediu prietenos, cu mai putina birocrație. Nu-mi place sa plătesc impozite, dar o voi face dacă asta înseamnă să am venituri și banii sa fie folosiți corect si transparent.

  Răspunde
   
 • Liviu
  Octombrie 14, 2016 la ora 01:11

  Dl.Guran este mai bun in materie de economie decat peste 80% dintre cei care apar la TV. Din pacate, nu numai analistii de la TV si altii, nu inteleg economia cu adevarat. Nu au practica. Ca dovada cei care au tot „combatut” iar cand au ajuns ministrii au facut niste prostii uluitoare sau nimic.
  Oamenii acestia, fie platiti, fie de buna credinta, sunt plini de stereotipuri eronate, de genul tai taxele nu mai ai bani la buget, curba in J a devalorizarii, averea se „scurge” de la cei bogati in jos, deci e bine sa fie cat mai bogati etc. lucruri care le-au fost predate dar sunt false, la o judecata de bun simt. In cazul articolului, daca numai acele taxe sunt de 13 miliarde euro, la asa zisul PIB declarat, numai TVA este peste 33 miliarde euro, deci, din aceste doua taxe se strang 50 miliarde euro. Unde sunt acesti bani? Eu nu-i vad nicaieri, oricate salarii si pensii uriase isi ia clasa si clienteala politica! Ca sa nu mai vorbim de celelalte incasari la buget. Cu 50 miliarde euro creezi 50 de industrii in Romania. Eu nu stiu sa se fi creat nici macar un loc de munca, de catre nici un guvern, din 1990 pana azi.
  Daca vreti sa nu mai depindeti de parerile altora, activati-va mintea, judecati singuri, in loc sa cititi concluziile direct din mass media si, poate viata noastra va fi mai buna. Societatea in care traim este foarte dura si nu lucreaza pentru indivizii normali.

  Răspunde
   
 • gghas
  Octombrie 13, 2016 la ora 17:40

  De acord, programul pesede e marul otravit promovat mereu si mereu de pesede. In vremea lui vv ponta se raportau incasari extrabugetare foarte mari, si cand colo, Ministerul Finantelor imprumuta lunar cateun miliard de la bancile din Romania, prin titluri de stat sau alte forme de imprumut, cu maturitate la 5 sau 10 ani. Iar programele, aceluiasi psd, erau vizate de acelasi florin georgescu. Dar eu zic totusi, ca programul lui Dragnea este realizabil cu o singura conditie, sa fie reactivata legea lui ceausescu, aia care ii executa pe cei ce furau mai mult de un milion de lei. Daca pesedeul trece o asemenea lege prin parlament, atunci programul propus de Dragnea poate fi luat in considerare.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Octombrie 13, 2016 la ora 12:37

  Draga Moise dacă acest partid așteaptă voturi de la needucati ,naivi si nostalgici ai PCR cu asta defilează. Rușine Florin Georgescu ca își pune ok-ul pe o așa maculatură de amatori incompetenti

  Răspunde
   
 • Șerban
  Octombrie 13, 2016 la ora 10:55

  PS
  Oare de ce nu înțelege lumea că eliminarea aiurea a unor taxe și impozite este echivalentă cu tipărirea într’o veselie a banilor? Rezultatul este cam același și endemice groază!

  Răspunde
   
 • Șerban
  Octombrie 13, 2016 la ora 10:46

  Nu comentez articolul, este evident că este corect. De cînd există partide programele lor electorale sunt minciuni ambalate frumos pentru ochii credulilor.
  Ceia ce remarc este apariția unui număr îngrijorăror de mare de trolli PSD-iști școlarizați la Latrina 3. Par un fel de lipitori de afișe electorale reprofilați pe internet.

  Răspunde
   
 • cesius
  Octombrie 12, 2016 la ora 18:42

  Moise, faci toate demersurile unei manipulări ca la carte. Nu lipseste nici clișeul cu bunicii si părintii mintiti de televizor. Ești penibil. Dar te inteleg. Ce nu face omul pentru o mana de arginti.

  Răspunde
   
  1. emil
   Octombrie 13, 2016 la ora 03:59

   se refera la antena 3, romania tv, etc. Are perfecta dreptate!

   Răspunde
    
  2. Luca
   Octombrie 13, 2016 la ora 09:20

   Cand m-a sunat bunicamea si mi-a zis sa nu-l votez pe Iohannis ca a venit odata cu pensia si un fluturas cu mesajul Iohannis va taie pensiile; cand m-a sunat si mi-a zis ca Iohannis e traficant de copii ca asa zice Gadea; cand la dezbaterea prezidentiala de la Antena 3 nu a venit Iohannis, doar Ponta, si a fost tratat ca un zeu de catrea Gadea si compania; cand Dragnea a facut tot ce fost posibil sa rupa generatiile si apoi a iesit la televizor cu declaratia „PNL sa aiba grija ca produce un conflict intre generatii tu vii prietene CESIUS si imi vorbesti de clisee. Pune ba baiatule mana pe o carte ca traiesti intr-o ignoranta crasa. Asculta ce au de zis si altii,daca nu esti capabil sa gandesti cu mintea ta(e si o carte de a lui Liiceanu nou aparuta, poate te ajuta), altii care au facut ceva in viata si nu mai asculta indivizi gen Badea, care singurul lucru memorabil a fost ca a luat bataie de la motociclistul ala(unul dintre cele mai frumoase momente de televiziune).

   Răspunde
    
  3. speranta R
   Octombrie 13, 2016 la ora 09:30

   draga cesius,
   noi, aici ne mai si contram cu Moise,dar o facem cu argumente;
   tu,doar arunci cu vorbe dintro teama ca-ti este pusa in pericol furaciunea….

   Răspunde
    
  4. Tiberiu
   Octombrie 17, 2016 la ora 08:36

   Dovada.

   Răspunde
    
 • Stelian
  Octombrie 12, 2016 la ora 15:19

  Observ 3 feluri de a privi lucrurile.
  Cei care nu pricep prea multe despre buget, dar care il cred pe Moise cam tot ce zice caci s-au saturat de PSD.
  Cei care nu pricep prea multe despre buget dar care sunt fani PSD din diferite motive.
  Si la mijloc cei care inteleg ce si cum cu finantele tarii si il aproba pe Moise, dar care sunt foarte putini.
  Eu daca as vrea investitii care sa creeze locuri de munca as promite (si as incerca maxim) sa nu modific nici un impozit si nici un cod fiscal timp de 4 ani. Sigur, s-ar putea sa nu castig alegerile si sa nupot face acest lucru, dar as prefera sa fac asta decat sa mint in campanie ca sa castig si pe urma sa fac ceea ce cred ca e bine pentru economie.

  Răspunde
   
 • Luca
  Octombrie 12, 2016 la ora 13:55

  Ba frate, acest partid PSD este exact PCR-ul de care imi povestesc bunicii…nu degeaba il voteaza in principal nostalgicii nostrii bunici si parinti. Asa era si atunci: statul zicea ce tari suntem, ce mult muncim, ce bune sunt produsele noastre, in timp ce noi eram chinezii Europei: vindeam mult si prost. De 27 de ani acest partid nu si-a schimbat decat numele si eventual cateva fete(Sova, Puie Monta, etc), in rest aceasi gandire, aceasi borfasi. Nici macar nu poti sa-i numesti incompetenti deoarece cat de eficient si de mult au jefuit tara aceasta poti sa-i numesti profesionisti. Din pacate mai trebuie sa-i suportam cel putin 4 ani(o sa castige) si sa speram ca mai au ce sa fure pana sa ne lase cu adevarat in pielea goala. Cred cu adevarat ca tara se va schimba, dar se va schimba odata cu generatiile, fiecare, parerea mea, fiind mai desteptata fata de cea anterioara. Desigur, acum sunt generatiile cu exodul in Occident…dar ei se vor intoarce cu alta gandire, isi vor educa copii in alt mod. Mai trebuie timp 15-20 de ani pentru a vedea cu adevarat schimbare.
  CORRUPTION IS THE ROOT OF ALL EVIL!!!

  Răspunde
   
 • Madalina
  Octombrie 12, 2016 la ora 11:55

  Buna Moise,
  In prezent, in Judetul Teleorman, mai precis in zona Turnu-Magurele Odaia, Segarcea, Lunca, Saelele (de unde este boier Dragnea), se ofera cadouri electorale: ulei, orez…!Tatal fostului sofer personal a lUI Dragnea – primeste pensie de veteran, desi, toata lumea stie ca nu a fost nici macar o zi in razboi. In acest caz, cum sa mai aibe Dl. Dragnea timp si de un program economic corect pentru aceasta tara!!!
  Tocmai am venit din vizita din afara de la cativa prieteni din DIASPORA, din pacate sunt total bulversati- sunt foarte implicati si dornici sa participe activ la aceste alegeri parlamentare, dar intrebarea este, pe cine? iarasi alegem un rau mai mic? De asemenea, sunt foarte dornici sa se intoarca in tara, nu mai vor o viata cu un venit financiar peste media modestiei dar cu statut-ul de „cetatean de mana a doua”! Vrem sa ne mobilizam sa stimulam tinerii sa iasa la vot, sa intelegem cu totii ca Romania este „in ultima faza a metastazei” si ca alegerile din toamna sunt cruciale pentru Romania. Cum si ce sa facem noi cei constienti??? Acum luptam pentru strangerea de voturi pentru USR, care acum este o optiune!!!

  Răspunde
   
 • speranta R
  Octombrie 12, 2016 la ora 08:22

  „sa se revizuiasca,primesc,dar sa nu se schimbe nimic”
  d’aia zic:nu sunt buni tehnocratii astia,
  ne strica ploile si lumineaza populatia,
  ne strica furaciunea…
  noi cu domenii si votantii cu ceva firimituri,
  asa e bine,ca si pana acum….

  liberalii stau si ei,pititi,ca la intuneric
  poate le ramane si lor ceva….se vede si cum voteaza,una zic si alta fac….
  „nicaieri in lume”zice abramburica
  -da,doamna,nicaieri in lume nu a fost Fabrica de Diplome,pe bani,ca la noi….

  Răspunde
   
 • Cristea Vasile
  Octombrie 12, 2016 la ora 03:16

  Daca majoritatea celor de buna credinta din media ar sta si ar face o analiza pertinenta a acestor programe cum ai facut d-ta romani ar fi mult mai greu de pacalit pt asi da votul dar mai ales aceste partide ar disparea din viata noastra. Total de acord cu analiza.
  Cu stima
  Vasile Cristea

  Răspunde
   
 • Petras Monica
  Octombrie 12, 2016 la ora 00:34

  Foarte bine explicat. Cam aceleasi propuneri le-am vazut in proaspatul infiintat partid spaniol ” Podemos”. Diferenta este ca votantii spanioli au ceva experienta democratica si s-au trezit la timp ca sa-i frineze. Tare mi-e teama ca noi nu avem experienta. Foarte multi oameni nu inteleg esicherul politic. Nu inteleg ce este stinga sau dreapta politica. Asa se face ca voteaza pe zahar ulei galeti si nu mai stiu ce.

  Răspunde
   
 • Lex Geistesblitz
  Octombrie 12, 2016 la ora 00:32

  Domnule Guran, a analizat cineva pe tot ‘.ro’-ul bazaconiile din foaia pe care o prezenta Dragnea la ‘Antene’ ?
  Nu de alta dar am vazut niste grafice infricosatoare ce pareau sa fie procente cu minus si ar parea extrem de interesant s-o diferentiati(cand inteligenta –> 0) si pe aceea.
  Una din problemele fundamentale ale romanului este ca acesta inca n-a inteles ca taiatul atot-condamntat a tinut tara pe linia de plutire, acum, ca s-au spalat surplusurile in campanii si ca-s niste infractiuni de-o gravitate astronomica, justifica perfect nemultumirile acestuia.
  Eu ma lupt cu niste amarate de carti de economie si din statisticile de prin ele vad ca tara ‘a dat cu capul de pamant’ in 1995, de unde se deduce concret ca cele mai mari bisnitarii atunci au luat fiinta.
  Dvs. stiti cu siguranta mai bine, poate ar fi nevoie de o exegeza.
  Reintregiti echipa, este nevoie de ceva mult mai public si mai solid(mai multe cifre) pt. a scoate din coma a noastra natie.
  Va multumesc pt. timpul acordat citindu-mi aceste ganduri.

  Răspunde
   
 • dragos
  Octombrie 12, 2016 la ora 00:12

  Mai iesi bre’ pe la tv si explica lumii ! Mai ales acum e nevoie de asa ceva !

  Răspunde
   
 • Peter Werler
  Octombrie 12, 2016 la ora 00:12

  Acest articol ar trebui publicat in tate ziarele rominesti si in tarile din EU.

  Bravo 100/100 de acord, scrieti asa mai departe!

  Răspunde
   
 • George
  Octombrie 12, 2016 la ora 00:02

  Pai daca nu se mai poate fura la ce sa-i mai stranga ? 🙂 ca sa ramana la sfarsit de exercitiu bugetar cu excedent … Nu mai bine da niste promisiuni populiste ? De unde atata grija fata de contribuabil ? Ca eu nu am auzit de vre-un miting pentru reducerea acestor taxe … Da de ce nu vin ei cu ceva reforme in administratie ? Da de ce nu folosesc ei banii aia pentru … canalul Siret – Baragan – Bucuresti ??? Ca mi-am amintit de promisiunile lui Ponta cand a asternut covorul rosu si a ridicat steaguri in fata delegatiei de investitori chinezi in frunte cu seful lor ???

  Răspunde
   
 • Zuzulica
  Octombrie 11, 2016 la ora 23:32

  100% de acord!

  Răspunde
   
 • vasilache
  Octombrie 11, 2016 la ora 22:10

  Partea nasoala e ca o sa iasa psdul cu >45% si atunci sa vezi reforme…

  Răspunde
   
  1. amicu
   Octombrie 11, 2016 la ora 22:29

   Plouă de ceva vreme, azi a plouat chiar cu găleata, dar tot nu pot să văd de unde ar putea răsări atîtia psd-isti. Poate doar dacă ceilalți trag pe nas în duminica cu pricina.

   Răspunde
    
   1. Cstalina
    Octombrie 12, 2016 la ora 06:07

    Ai uitat ca la psd si mortii voteaza?!? 🙂

    Răspunde
     
   2. gorry
    Octombrie 12, 2016 la ora 11:24

    Ii scoate Dragnea din morminte

    Răspunde
     
 • Claudiu
  Octombrie 11, 2016 la ora 22:05

  E bun articolul. As adauga ca nu e neaparat necesar sa consulti un economist sa iti dai seama de prostiile debitate de un partid sau altul sunt cifre publice care puse pe hartie de orice om cu cunostinte elementare de matematica nu ies si pace.
  Ce ma supara este ca foarte putini oameni au decenta sa dea un argument propriilor cuvinte si arunca cu noroi. Din pacate acesti oameni nu sunt minoritari, iar lipsa de inteligenta a unora, respectiv inteligenta manipulatoare a altora ne transforma intr-o natiune condamnata. Suntem gata sa ne vindem sufletele pentru orice „galben” ni se flutura in fata ochilor sperand sa ne imbogatim peste noapte eventual nefacand nimic.

  Răspunde
   
 • plm aidi
  Octombrie 11, 2016 la ora 22:02

  asta nu e tort! e coliva!

  Răspunde
   
 • Ion
  Octombrie 11, 2016 la ora 21:15

  Scaderea taxelor este o solutie, dar nu orice taxa; taxa pe munca ar trebui sa fie printre primele. Una dintre problemele referitoare la taxe in Romania este ca se colecteaza foarte greu (gradul de colectare: 53%, deci, putin mai mult de jumatate); de multe ori platesc „fraierii”, smecherii nu (ex: patronii European Drinks au o avere estimata la 450 mil. euro si datorii de vreo 170 mil la bugetul de stat !?), colectarea taxelor e dificila si fff costisitoare, iar evaziunea e de asemenea foarte mare (trebuie intensificate controalele ANAF, pe bune).Suedia si Elvetia, care au cea mai sanatoasa clasa de mijloc din Europa, impoziteaza foarte putin (ex: Elvetia are TVA de 2% pt mancare, 8% pentru celelalte si impozit mediu pe salariu: 15.5%, dar totul este la vedere si colectarea este extrem de simpla). Deci, taxele pot fi scazute odata cu cresterea gradului de colectare (mai putin de la mai multi).

  Răspunde
   
 • dani
  Octombrie 11, 2016 la ora 20:59

  Interesant e ca nu e propusa nici o reforma a administratiei. Banii o sa fie directionati tot pe motive politice, si bineinteles cu lucrarile la suprapret. Asa, doar de chestie va spun ca, acuma-s cateva luni a fost inaugurat in comuna noastra sediul primariei, facut cu extraordinara suma de 700.000 de euro iar penalul Dragnea a fost prezent si el. Cand vad ca altii au intentia sa voteze PSD i-mi vine sa-mi smulg parul din cap.

  Răspunde
   
 • Marian Potescu
  Octombrie 11, 2016 la ora 20:18

  Pe care economisti sa îi intrbam ? Pe aia de la FMI care spuneau sa Nu academ tva la alimente ca vor scadea contributiile la buget sau specialistii gen Ionut Dumitru(consiliul fiscal) care spunea ca scaderea CAS la 5% e dezastru ?? Cu care specialisti ai discutat tu despre programul PSD cu aia care spun ca nu e bun dar e bun daca îl propune PNL? Sau poate ne propune Denise Rifai un program bun!!

  Răspunde
   
  1. stefan
   Octombrie 11, 2016 la ora 20:32

   Marian, programul asta vine de la aia care acum 4 ani spuneau ca fac 1 milion de locuri de munca. Mai tii minte? Ei bine e la fel de credibil.
   Cand vine vorba de programe partidele noastre (toate, nu doar PSD) vorbesc doar de taieri de taxe si cresteri de salarii/pensii + 6% pt educatie si 6% pt sanatate. Asta e tot programul tuturor partidelor :)) Adica scad incasarile, dar cresc cheltuielile. Cum fac asta nu explica niciunii.
   Uite, hai sa iti zic eu o masura concreta ce ar duce la crearea de locuri de munca, sa intlegi ce ar insemna program cu masuri concrete. Impozitarea cu 90% a oricarei tranzactii cu teren ce depaseste valoarea de 100 euro/mp. Cum poate asta crea un impozit in plus locuri de munca? Pai simplu. Pretul terenului va scadea pana la valoarea de 100 euro in centrul oraselor, si mai jos spre periferii. Terenul care acum face 300 euro mp la marginea orasului (de ex atat costa la marginea sibiului, in Selimbar) va ajunge sa coste 50. Acum, la pretul ala, doar un dezvoltator ce poate face un bloc isi poate amortiza investita, ca daca faci o casa, doar terenul de 500 mp ar costa 150.000. plus costurile de constructie, ajunge prea scump. Dar daca terenul ar costa 25.000, devine rentabil sa faci o casa, iar casele pot fi facute si de firme mai mici, iar pt 60 case e nevoie de mai multi muncitori decat pt a ridica 60 apartamente, si deci mai multa forta de munca ocupata. Vezi, o taxa poate genera locuri de munca. Cine pierde? speculatorii imobiliari. Nu m-as supara.

   Răspunde
    
   1. amicu
    Octombrie 11, 2016 la ora 22:38

    Iluzii. În realitate prețul terenului va rămîne constant (sau chiar va crește că va fi nevoie și de niște mită) doar că va fi declarat cît e necesar ca să nu fie plătit impozitul. De fapt acest gen de măsuri e unul dintre motoarele corupției și evaziunii.

    Răspunde
     
    1. stefan
     Octombrie 11, 2016 la ora 23:12

     Nu-i chiar asa. Unii vor incerca sa tina la pret si sa mascheze pretul real, dar in timp inevitabil se va ajunge ca pretul maxim al terenului sa fie la plafonul peste care impozitarea e foarte mare pt ca cererea si oferta isi vor spune cuvantul. In primul rand clientii vor fi cei reticenti. Cand vorbim de suprafete mari, adica cele care dau totul, acestea sunt luate in general de firme. Ori o firma nu are nici un interes sa accepte sa plateasca 300 euro mp, dar sa isi treaca in contabilitate la cheltuieli doar 100 euro mp.
     Apoi si persoanele fizice unele vor accepta, altele nu. Deci numarul clientilor dispusi sa plateasca peste 100 euro/mp va scadea.
     Cand scade cererea…pretul scade, evident.
     Daca analizezi din punct de evedere al celor care au de vanzare, e suficient ca 20% sa scada preturile sub plafonul respectiv, moment din care si cei care ar vrea sa tina la pret ar trebui sa scada, altfel nemaiavand sanse sa vanda, daca pe piata ar exista produse similare (teren in aceeasi zona) mai ieftin si care nu implica evaziune.
     Ar exista un blocaj la inceput, poate un an, doi, dar apoi cei care detin terenuri ar trebui sa scada pretul, la fel cum cei care detineau apartamente au trebuit sa scada pretul.

     Răspunde
      
  2. Constantin
   Octombrie 12, 2016 la ora 09:08

   @Marian Potescu_Sunt unul dintre sustinatorii revenirii la cota TVA de 19% inca din anul 2013, dar FMI a cerut guvernului sa gaseasca venituri alternative la buget pentru a pastra deficitul in limitele angajate. Ca urmare, plin de entuziasm, guvernul a majorat salariile…Scaderea CAS nu a fost contrazisa de Consiliul fiscal, doar ca recomandarea lor era pentru scaderea CAS la angajator pentru stimularea crearii de noi locuri de munca (iar eu ziceam ca banii se vor duce in cheltuieli, nu in investitii), nu la angajat (iar eu spuneam ca marirea cererii agregate este benefica pentru dezvoltare), intrucat prin cresterea consumului de bunuri importate s-ar mari deficitul de cont curent (ceea ce s-a si intamplat, dar intr-o masura relativ mica, pentru ca a crescut gradul de economisire).

   Răspunde
    
 • Cosmin
  Octombrie 11, 2016 la ora 20:14

  Exact ca pe vremea cand doamna primar de la Bucuresti, Gabi Firea purtator de cuvant al campaniei prezidentiale a PSD, spunea ca nu sunt cozi in strainatete iar Antena 3 derula imagini. Ca pe vremea cand oamenii se puneau de doua ori la coada pentru a vota doar ca sa ingroase numarul, vorba domnului doctor Ponta. Ce conteaza ca statul are numai 10 lei din colectare, o sa vina PSD sa dea salarii de 20 de lei la fiecare si o sa ne putem cumpara cu ei o punga de seminte sa ne facem singuri ulei.

  Răspunde
   
 • stefan
  Octombrie 11, 2016 la ora 20:13

  zuzulica, esti in aceeasi eroare in care sunt f multi, crezand ca reucerea taxelor e solutia minune la toate problemele.
  Noi avem oricum deficit cateva miliarde in fiecare an. Cum facem sa scadem si taxele si sa nici nu intram in faliment ca tara?
  Salariul tau ar putea fi mai mare daca angjatorul tau si-ar permite sa investeasca mai mult in tehnologizare (daca e posibila in domeniul tau) astfel incat sa repari mai repede telefonul, sa repari astfel mai multe telefoane pe luna, si sa generezi astfel venituri mai mari pt firma, din care sa fii si platit mai mult, sau daca ai avea mai multi clienti cu venituri mai mari, care sa-si permita sa te plateasca mai mult pt acelasi serviciu (repararea telefonului in cazul tau). De-asta e important sa avem o clasa ede mijloc numeroasa, pt ca ei dau tonul in economie.
  Un frizer castiga mai mult in Anglia decat in Romania pt ca poate cere clientior de acolo 20 lire pt un tuns, in loc de 20 lei, si sa nu ramana fara clienti. La fel un zugrav poate cere mai mult pe aceeasi munca, si sa aiba si el 20 lire cand merge la frizer, un instalator poate cere englezului din clasa de mijloc mai mult decat romanului din clasa de mijloc pt aceeasi lucrare, si sa aiba si el bani de frizer si zugrav la nivelul de costuri din Anglia. Serviciile sunt asadar mai scumpe, dar produsele sunt cam la fel de scumpe (mancare, haine, masini). De aici provine bunastarea lor. Din faptul ca au o clasa de mijloc puternica si numeroasa, care dau tonul in economie.

  Răspunde
   
 • Zuzulica
  Octombrie 11, 2016 la ora 19:50

  Nu stiu, Moise, eu vad ca liberalii incearca sa o aduca in partid pe … Denise Rafai si Simona Gherghe. Sunt ferm convins ca sunt profesioniste in ceea ce le priveste profesia, dar nu acolo le-ar fi locul!
  PMP este ca si inexistent ori foarte putin vocal;
  USR se chinuie sa stranga numarul MINIM de semnaturi;
  Celelalte partide au procente prea mici pentru a fi reprezentative.

  Iar PSD propune scaderea taxelor.

  Eu vreau sa se mearga mai departe: eliminarea impozitului pe bonuri de masa si reducerea impozitului pe venit de la 16 la… 1% !

  Folosesc un calculator de salariu si observ ca si angajatul si angajatorul platesc contributii si taxe pentru… acelasi angajat, ceea ce e putin stupid, sau nu ma pricep eu prea bine la calcule fiscale.
  M-am angajat tehnician service pentru telefoane si gps-uri, salariul este mic, dar putea fi mai mare, daca, teoretic, taxele ar fi fost mai mici. Si mai mici nu ma refer sa reducem contributia CAS ca apoi sa plangem ca suntem pe deficit acolo, dar sa reducem celelalte taxe! Sau si mai bine, eliminate!
  Poate asa vom putea ocupa locuri de munca aparent slab calificate dar putintel mai bine platite datorita reducerii taxelor. Evident, pleci la concurenta, dar avem nevoie de atatea categorii sociale, ca nu putem sta cu telefonul stricat, nici cu teava sparta, zidul murdar, asistenta medicala si tot asa.

  Cu stima, un absolvent de studii tehnice in cautarea unei vieti mai bune in Romania.

  Răspunde
   
  1. Radu
   Octombrie 11, 2016 la ora 20:33

   Mai, astia-si dau legi sa scape de puscarie si plagiate prin Parlament, si tu ii banuiesti ca iti vor binele?! Hai sa rationam un pic.

   Impozitarea la cetatean si la angajator are sens, caci pentru fiecare taxele respective pot fi marite sau scazut in functie de diverse criterii – domeniu de activitate, specificull muncii, conditii de munca, etc. Cineva a gandit sistemele astea, nu le-a scris pe genunchi cum a facut PSD programul de guvernare.
   Scaderi de taxe si majorari de pensii si salarii. Ti se pare o ecuatie care se echilibreaza?!

   Răspunde
    
  2. Andrei
   Octombrie 11, 2016 la ora 23:34

   Taxele mai mici nu inseamna neaparat bunastare. Cand eram mic si eu credeam in vrajala asta cu taxe mari in Romania.. Asa suntem manipulati, de fapt tarile inapoiate au taxe foarte mici, tarile dezvoltate au taxe foarte mari. Problema se pune altfel..prefer taxe mai mari , dar prefer sa le pot platii mai usor, mai repede, mai simplificat, fara 1 milion de reguli, fara legislatie care pur si simplu e imposibil de respectat, taxe mai mici pentru antreprenoriatul incepator, ca afara… La noi cine se apuca de o afacere si da faliment, pierderile sunt atat de mari incat ori nu vrea sa mai auda de afaceri ori fuge din tara..taxe progresive..administratie publica simplificata, oameni calificati in sistemul de stat, concursuri apolitice si corecte in tot sistemul de stat.. Sa vedeti atunci ce o sa curga autostrazile, spitalele, intretinerea spatiilor publice, sa vezi atunci ca o sa poti duce taxe mai mari de atat.. De fapt o sa ceri tu ca cetatean taxe mai mari ca sa fi mai protejat de stat..dar cand statul te batjocoreste, ti se pare mult si ‘3 lei’ pe care ii dai. Din pacate si lumea civilizata se loveste de ‘romanismul’ nostru.

   Răspunde
    
 • stan
  Octombrie 11, 2016 la ora 19:49

  ne promit tot ca doar nui doare gura sau pixu
  si apoi in loc sa creasca redeventele de exemplu le micsoreaza
  au promis ca nu vor fii explorari de gaze de sist si mai apoi ponta a semnat acordul pt chevron dar lumea ii ocupata acum sa isi cumpere televizoare

  Răspunde
   
 • Radu nasui
  Octombrie 11, 2016 la ora 19:31

  Praf in ochi,ca de fiecare dată,dar e o prostealã pe față a părinților și bunicilor,asa cum spui si tu,ptr că ei chiar ar mai fi în stare să pună botul încă odată la „tortul” ăsta,dar vreau să cred că la momentul de fața avem cel mai competent guvern din 90incoace și ar trebuii să în convingem pe domnu Cioloș să candideze,si fiecare dintre noi să îi facem campaniei in familiile noastre… interesantă ar fi o emisiune avocatul diavolului,cu invitat dacian Cioloș.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Octombrie 11, 2016 la ora 19:49

   „să în convingem pe domnu Cioloș să candideze”- Este exact ceea ce-si doreste dl. Dragnea pentru decredibilarea definitiva a d.lui Ciolos. Si PNL vrea cam acelasi lucru. Presupun ca dumneavoastra nu le sustineti tocmai pe astea!?

   Răspunde
    
 • Carl
  Octombrie 11, 2016 la ora 19:27

  Cum am mai zis romanilor le place sa se mai minta singuri si sa fura caciula…

  Orice votant psd, bugetar, pensionar sa intelega ca cand 3 millioane de angajati si 5 de pensionari + bugetari nu ai ce sa faci, ce sa faci le pui taxe la astia, sa munceasca cat mai mult, iti pleaca din tara si apoi impozitezi blana ursului din padure.

  Locurile de munca pe care PSD le promite Romania le poate atrage sunt alea prost platite, pt ca aleceva nu oferim, coruptie/infrastructura, de ce si-ar bate cineva capul, iar tinerii s-au cam saturat sa munceasca pe 900 lei ca sa dea alti 900 la stat pt o pensie pe care ei oricum nu o mai prind.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase