Vreți oameni noi? Partide noi? Sunt aici, dar nu îi veți putea vota… (I)

Moise Guran

Să fi fost prin mai când am primit un telefon de la niște puști care mi-au zis că și-au făcut partid și că vor să ne întâlnim să bem o cafea. Aveam treabă multă, emisiuni în direct, chestii, așa că i-am mai amânat. După alegerile locale din iunie mi-au dat un sms. OK, le-am răspuns, hai să bem cafeaua aia. Înainte să ne întâlnim am dat o căutare pe google, să văd ce e cu ei. Se numesc PACT (Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor) și prima chestie pe care am găsit-o a fost articolul ăsta de pe Hotnews, că sunt beizadele de securiști. Al doilea că unii dintre ei sunt de fapt din Liga Studenților Români din Străinătate și din Fundația Caesar. Tot Hotnews scria că Fundația Caesar a avut o întâlnire cu Cioloș. Nu cumva… Un gând șugubăț mi-a intrat în creier.

20160830_192551_resized

M-am dus la întâlnirea de la cafenea cu Alin și cu Sebastian mai mult curios să aflu dacă premierul Cioloș nu-și pregătește un partid pe care să îl preia după alegeri. Alin, secretarul general al PACT, editorialist de ocazie, Sebastian (Tianu) președinte, fost expert la Banca Mondială pe probleme de dezvoltare locală, absolvent de Harvard. Câți sunteți? i-am întrebat. Vreo 500, au zis ei. Cine vă finanțează? Nimeni. Noi, din cotizații, a venit răspunsul. Normal că n-am crezut. Îl cunoșteam pe tatăl lui Tianu, Marinel Burduja, fost vicepreședinte Raiffeisen. Era și fost Bancorex, dar asta am aflat-o de pe Hotnews.

De ce v-ați făcut partid? Ce aveți de gând să faceți cu țara noastră? i-am iscodit provocator… Pentru că noi suntem altfel decât ăștia, a venit un răspuns care m-a făcut să zâmbesc. Cât despre ce au de gând, m-au invitat să le citesc programul, pe site. Bine, am zis. Îl citesc și vă caut eu.

Și am plecat.

Pe la finalul lunii iulie m-a sunat Tianu. Mi-a spus că nu mai au bani să-și plătească nici chiria, că nu au nici cum să intre în alegerile parlamentare, darmite în Parlament și că au primit o ofertă de absorbție de la PNL. Ne-am întâlnit iar, l-am ascultat. Li se propusese să devină organizația de tineret a PNL. Am râs de el și i-am spus că era o ofertă otrăvită. Și cum ne mai dăm noi seama că voi sunteți altfel decât ăștia dacă intrați în PNL? l-am întrebat. Păi schimbăm PNL din interior, mi-a zis. Așa a zis și Ponta cu PSD-ul, am râs eu iar de el și am plecat. Eram prin Polonia când mi-a dat Tianu un SMS. Mi-a spus că au decis să refuze oferta PNL, dar mă invitau la dezbateri interne pe programul lor politic.

Am acceptat. Dar, i-am zis lui Tianu, nu cumva să-ți imaginezi că vin la aceste dezbateri în altă calitate decât cea de jurnalist. Adică îmi rezerv dreptul să scriu despre ce se vorbește la aceste dezbateri.  

20160830_192632_resizedAm găsit destul de greu sediul partidului PACT – două camere într-o vilă veche de pe lângă ASE. Cât dați chirie aici? i-am întrebat. 1000 de euro, dar azi e ultima zi. Mâine ne mutăm, că nu mai avem bani de chirie, mi-au spus. Într-adevăr, două cutii de carton cu hârtii și un calculator, cam asta aveau de mutat. 

Erau vreo 30. S-au prezentat fiecare, cu nume și prenume și cu ce fac în viață. Cei mai mulți sunt corporatiști, unii sunt experți guvernamentali, prin ministere, unul chiar la cancelaria premierului (ahaaa! mi-am zis eu în gând), câțiva oengiști… totuși adunarea mi-a plăcut. Într-adevăr, educați și foarte aplicați, doar jumătate dintre ei cu studii în străinătate. Programele lor de guvernare (le citisem peste vară) stufoase, greu de comunicat cu masele, dar bine documentate. (link aici, dar pe bune, mai citește cineva în afară de mine programe de guvernare?)

Prima întâlnire a durat vreo patru ore și a fost haotică. Săream de la un domeniu la altul, idei amestecate, fiecare voia să-și sublinieze domeniul lui… am decis să o luăm sectorial. Ne-am mai întâlnit de încă trei ori până la finalul lui august, într-o sală de ședințe a unei corporații, unde lucrează unul dintre ei. I-am provocat, i-am interogat, am încercat să îi încurc, iar apoi le-am spus ce mi se pare coerent și ce nu în programele lor, iar apoi vara s-a terminat, am început serviciul și nu ne-am mai văzut.

Săptămâna aceasta PACT și-a lansat câțiva candidați independenți pentru alegerile parlamentare. Nu cred că e partidul lui Cioloș. Întâlnirea cu Cioloș, din primăvară a fost cu fundația Caesar, nu cu partidul Pact. Acum, la lansarea pe care au făcut-o, în fapt o conferință de presă, mai nimeni nu a dat nicio știre. Nicio televiziune, doar Agerpres a făcut o știre că PACT spijină orice ministru tehnocrat ce decide să candideze independent. Și Epoch Times că profesorul Marian Staș e printre candidații lor independenți.

Nu pot participa ca partid la alegeri pentru că nu au cum să strângă 183 de mii de semnături, câte cere noua legea electorală, pentru a intra pe buletinele de vot. După alegeri, dacă nu intră prin acești candidați în Parlament, partidul PACT va fi dizolvat, potrivit aceleiași legi. O mizerie! Le-au dat posibilitatea să facă partide noi cu mai puține semnături, dar nu îi lasă să intre pe buletinul de vot. Au aceeași problemă și cei de la USR. Și ei m-au invitat, și cu ei m-am întâlnit. Mă duc la oricine mă invită. Dar despre ce impresie mi-au făcut Clotilde Armand și Nicușor Dan vă povestesc mâine, să nu vă doară ochii de atâta citit.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

91 răspunsuri la Vreți oameni noi? Partide noi? Sunt aici, dar nu îi veți putea vota… (I)

 • marius
  Octombrie 12, 2016 la ora 17:23

  Lasă că dacă vedeți câte fitze au în ei, cum jignesc oameni mari din Romania,se cred principalul partid de opoziție, dar ei n au nici bani de chirie 😀😀😀 .2-3 cu studii, restul niște agramați

  Răspunde
   
 • Cristi
  Octombrie 3, 2016 la ora 10:29

  Nu e rau inceputul. Mai avem de lucrat la iesitul in strada, mai des si mai multi. De la 100 de mii de oameni in sus, acolo unde jandarmeria nu mai face fata si intervine armata. Cam cat de des? Odata la 6 luni facultativ obligatoriu. Asta fiind vocea poporului, pentru ca votul la 4 ani nu aduce prea multe schimbari, omul baga mana pana la cot iar autostrazile tot pe hartie raman. Hai ca vreau sa mananc un gulas la unguri fara sa imi iau concediu o saptamana concediu din care 4 zile sa le fac pe drum si 3 le petrec la unguri, de preferat viata asta.

  Răspunde
   
 • Cum facem sa nu mai avem corupti in parlament?
  Octombrie 2, 2016 la ora 22:50

  Moise cum facem sa nu mai avem parlamentari cercetati de dupa alegerile din 2016?

  cum facem ca partidele sa aduca oameni noi, cu studii in strainatate si experienta in institutii europene si internationale?

  Cand incepi si tu cu intrebarile incomode pentru sefii de partide?

  Răspunde
   
 • Adrean
  Octombrie 2, 2016 la ora 15:40

  Moise, intreaba-l pe Tianu cine ii este nas de cununie. Doar asa din curiozitate.

  Răspunde
   
  1. Paul Suciu
   Octombrie 6, 2016 la ora 14:46

   Pai zi-ne si noua, daca e asa de interesant.

   Răspunde
    
 • Adrean
  Octombrie 2, 2016 la ora 15:39

  Moise, intreaba-l pe Tianu cine ii este nas de cununie. Sunt curios ce parere vei avea dupa ce afli.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Octombrie 2, 2016 la ora 12:31

  😄😀😄si ati omis un amănunt major,d-nul jurnalist dacă tot vreti un partid nou,revigorant pt.clasa politică actuală :
  Musai doi,trei ungurasi la vârf (mediu,cultură,dezvoltare….,etc)fără de ei sansele sunt 0.😄😄😄
  E o glumă serioasă , tratați -o cu respectul cuvenit.

  Răspunde
   
  1. Ovidius
   Octombrie 2, 2016 la ora 14:11

   Esti penibila Vadim.

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Octombrie 2, 2016 la ora 19:36

    Penibilă, nepenibila ia să te văd pe tine mosule in Ardeal când un individ de etnie maghiară îți spune mândru, de sus:”eu nu servesc români. …,hm😃”
    Am nu unul,am doi in buzunar..si mai fac înregistrări că e o plăcere să asculți /să reasculti dialogul…
    Apropo există vreunul corupt in actualul regim…nu fereasca sfântul .ținem legătură.

    Răspunde
     
    1. Ovidius
     Octombrie 2, 2016 la ora 21:39

     1) Sunt din Ardeal, chiar din inima Ardealului
     2) Mos o fi tac-tu, dar am uitat – l-ati ingropam acu un an
     3) Si Vadim avea ”inregistrari”
     4) Ai vazut ce frumos canta romanii verzi la nunta, spre dimineata cand is beti crita aia cu ”noi suntem romani” ? E superb !
     5) Corupti au fost, corupti sunt inca/ si-or fi in neamul romanesc/ caci rupti sunt ca din tare stanca, romanii orisunde cresc
     6) NU stiu de ce sa tinem legatura

     Răspunde
      
     1. Kristina
      Octombrie 3, 2016 la ora 12:02

      but away ,
      Tara asta este si a mea „Mosule” 😎

       
 • Chis Simina
  Octombrie 1, 2016 la ora 23:19

  Buna seara. Si eu astept cu nerabdare parerea dumneavoastra despre USR!

  Răspunde
   
 • Muntean
  Octombrie 1, 2016 la ora 22:21

  Buna seara domnule Guran. sunt un simpatizant din provincie al USR. pe cand continuarea promisa? Multumesc

  Răspunde
   
 • Ovidius
  Octombrie 1, 2016 la ora 13:25

  Nu inteleg de ce nu a intitulat tovarasul Guran acest articolasa cum se cuvine. Tribuna Partidelor. Partidele se prezinta. Reclama mea – Partidul meu.

  Dupa ce am parcurs ceva comentarii asta e senzatia ce o am.

  Răspunde
   
 • Carmen
  Octombrie 1, 2016 la ora 01:46

  Sincer si din experienta, era mai bine sa fo acceptat variant PNL Tineret. Probabil ca ar fi fost cativa deja pe liste pentru parlamentare.
  E o idiotenie ca i-ai dosuadat, Moise.

  Răspunde
   
 • Ramon
  Septembrie 30, 2016 la ora 22:12

  din păcate, un partid nu se face, nici el, peste noapte. De ce aș vota niște necunoscuți, în ipoteza fericită că am citit un articol al unui jurnalist care mi-a plăcut cât a fost pe sticlă ? Am avut speranțe, toate s-au irosit într-o luptă acerbă pentru ciolan, așa că nu mai am încredere în nimeni. Oare de ce am da locuri în parlament unora care vor câștiga 4000 lei pe lună și 1600 pensie dacă ei nu sunt capabili să vină la mine să mă convingă ? Refuz să mai votez această mascaradă numită alegeri în România, nu-mi doresc această mizerie și accept că Iohannis nu dă de pământ cu toți, precum fostul președinte. Nu este treaba mea să fac campanie unor necunoscuți. Acum 10 ani am lucrat într-o firmă în care directorul mi-a spus: trebuei să-mi termin vila. Adio vise de a lucra pentru ceva bun. De ce i-aș crede pe alții ? Să dovedească că fac ceva, nu doar să atragă un ziarist!

  Răspunde
   
  1. Muntean
   Octombrie 1, 2016 la ora 22:19

   Si ce dovezi ati dori? Ce pot sa facă dacă nu au susținere? Dumneavoastră ati incercat sa faceți ceva? Una peste alta USR chiar a facut ceva. Domnul Nicușor Dan are peste 10 ani de lupta cu sistemul, timp in care a câștigat peste 60 de procese pentru: demolări ilegale de clădiri vechi, parcuri distruse, etc. Cam ce dovezi mai doriți?

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase