Cum insistă politicienii să repetăm prostiile Greciei

Moise Guran

Acum cinci ani, când statul gâfâia după bani, ar fi sunat de domeniul SF dacă v-aș fi spus că România se va împrumuta în lei pe termen de zece ani cu o dobândă mai mică de 2%. Acest lucru se întâmplă azi, dar partea mișto cu băncile e că îți dau bani ieftini doar dacă n-ai nevoie de ei. Pe asta politicienii noștri fie nu o prea știu, fie nu o prea pricep și, tocmai pentru că am auzit una mișto, vreau să lămurim o capcană pe care liberalii vor să o pună înțeleg în programul lor de guvernare, fără să le fie nici lor prea clar ce fac.

gorghiu-ponta

Când am auzit-o pe Alina Gorghiu de la tribuna Parlamentului vorbind despre un fond de dezvoltare urban-rural cu bani de la întreprinderile românești m-am întrebat cine naibii face lobby pentru așa ceva, că ori e vreun transpartinic cu karma de DNA, ori pur și simplu marile genii se întâlnesc în politica românească fix pe aceleași prostii.

Acum doi-trei ani, de pe când începuseră să scadă dobânzile dar politicienii din România se zgârâiau pe ochi că statul nu se poate împrumuta mai mult de 2-3 miliarde de euro pe an, din cauza regulilor europene, am auzit fix același plan. Dar l-am auzit separat de la doi miniștri ai guvernului Ponta, pe funcții atunci. Nu-i ziceau Urban-Rural, ăsta e branding penelist, dar aranjamentul era fix același. Cloceau niște băieți, cum ar veni, o modalitate de a scoate banii pe care îi virează acum sub formă de dividend la buget întreprinderile de stat, într-un fond de investiții, care putea avea și emisiuni și subscripții publice, ba chiar ar fi păcălit și regulile europene, scoțând inclusiv pe ESA deficitul în afara bugetului de stat. Un astfel de fond, ziceau, ar putea să facă autostrăzi, școli, spitale am putea porni concomitent mai multe șantiere, bla-bla-bla-bla, cam tot ce-i place românului să audă.

Când am aflat, mie mi-au sunat imediat clopoțeii în cap, știind prea bine cum au păcălit grecii eurostatul în anii 90, ca să poată intra în zona euro. Fix așa, mascând deficitul public pe niște credite/asocieri/parteneriate ale unor companii de stat, sfătuiți fiind de niște bancheri. Ai noștri sunt chiar mai sofisticați, aș zice. Grecii au intrat în Zona Euro, s-au împrumutat ca nebunii, au făcut, n-au făcut infrastructură, cert este că n-au mai putut să-și plătească datoriile, au intrat în încetare de plăți… știți restul poveștii.

Cheia problemei, și motivul pentru care îi sfătuiesc pe politicienii de la București să stea potoliți cu astfel de tâmpenii, cheia de boltă a unui astfel de fond este corupția. Poate nici grecii nu intrau în faliment dacă politicienii lor n-ar fi furat o parte importantă din banii astfel „investiți”. Își imaginează am impresia și peneliștii, cum și-au imaginat și pesediștii pe vremea lui Ponta, că dacă arestează banii companiilor și regiilor de stat din România într-un fond public-privat, asta îi va scuti de DNA. Sunt gata să pariez că dacă ar fi avut un astfel de fond, nimic nu i-ar fi împiedicat pe Șova-Ponta să dea opt miliarde pe 65 de kilometri de autostradă, de la Comarnic la Brașov.

Într-adevăr, scoși din buget, banii sunt mai ușor de furat, ba chiar, aș zice cinic, și șpăgile produc valoare adăugată și în final crește PIB-ul. Dar tot noi plătim ratele, indiferent că le plătim prin taxe unei emisiuni de stat cum a făcut ministerul de Finanțe zilele astea, tot noi plătim și dacă finanțăm prin taxă opt miliarde, ca să mergem jumătate de oră pe patru benzi. Diferența e că șpaga de un miliard de euro, cât am estimat eu că ar fi fost la autostrada aia, se plimbă între buzunare private și probabil o va dibui mai greu DNA-ul. Economia merge și cu șpăgi, să știți, dar merge cu fârna de mână trasă, adică e mai puțin eficientă adică în crearea de locuri de muncă, iar salariile cresc mai greu dacă un contractor, un fond sau chiar statul trebuie să suporte costurile cu corupția. Mulți se întreabă de ce în acești ani în care economia României a crescut n-am simțit și noi o mai mare creștere de salarii. Nu e singura cauză, dar corupția e un cost important pe care fiecare firmă, persoană, entitate din România îl suportă sub o formă sau alta. 

Știm deja, spaima de DNA a fost principalul pretext pentru stoparea investițiilor din guvernarea pesedistă, dar cei mai mulți confundă cauza cu efectul. Nu pentru că n-au fost bani au scăzut investițiile în guvernele Ponta, bani au fost, lucrările au fost frânate administrativ pentru că de ce să dea bani constructorilor dacă nu mai puteau (sau se temeau) să îi mai vămuiască prin șpăgi. Iar, decât să piardă șpăgile, mai bine au oprit șantierele.

Partea mișto e că, cel puțin pe Alinuța, nu o bănuiesc decât de naivitate. Pe Ponta, care știe de prin 2010 ce e ăla PIB (și mai e și oltean, deci are minte speculativă) îl bănuiesc că s-a prins la vremea respectivă de potențialul acestui plan. N-aș putea să spun dacă el a oprit planul sau dacă l-a susținut până și-a dat seama că Dubaiul, China și Kazahstan sunt mai aproape, deci nu-l acuz de nimic. Îmi amintesc totuși că unuia dintre cei doi miniștri PSD care îmi povestise ce au de gând să facă, crezând că o să cad entuziasmat pe spate ca un susținător al parteneriatului public-privat ce sunt, i-am râs senin în nas și i-am spus – o să ajungeți cu toții la DNA. Habar-n-aveam nici eu ce gură spurcată aveam să mă dovedesc. Evident, fără legătură cu fondul pe care vrea acum Alina Gorghiu să îl bage în programul electoral al PNL. Alina, domoliți-vă avântul de pomeni și încercați să vă faceți planurile pe un buget realist și pe reguli europene. 

previously-3

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

23 răspunsuri la Cum insistă politicienii să repetăm prostiile Greciei

 • Nu se iumplica pt ca...
  Septembrie 22, 2016 la ora 17:09

  Fac bani din evenimente organizate de Consiliile Judetene Si Primarii controlate in proportie de 49,9% de PSD-isti, de baroni locali…

  De unde crezi ca fac bani?Tu ai idee cati bani se fac din festivaluri in Romania?

  Din aceasta cauza nu se implica…Cine plm ii mai cheama la festivalul vinului, al berii, al recoltarii graului, al recoltei, al strugurilor etc etc in conditiile in care PSD -ul controleaza 49,9% din localitatile din tara asta?

  Răspunde
   
  1. Nu se iumplica pt ca...
   Septembrie 22, 2016 la ora 17:12

   este de fapt raspunsul pentru Ivan de mai jos, cu vedetele lui care nu se implica in proteste… nu stiu de ce mi-a cocotat raspunsul tocmai aici sus…

   Răspunde
    
 • Constantin
  Septembrie 22, 2016 la ora 10:10

  Este adesea uitat, iar de unii niciodata recunoscut, faptul ca traim intr-un stat captiv, in care functioneaza un sistem kleptocratic. Odata depasita faza oligarhica in care cei care arhitectii poilitici erau Patriciu, Voiculescu samd, Romania a capatat mai multa complexitate in organizarea jafului din averea publica. Nu conteaza apartenenta formala la o organizatie politica, nevoia de resurse este transpartinica si accesul cel mai facil este prin fraudarea averii publice. Dimensiunea esecului social este data de masura in care accesul fraudulos la resursele publice este posibil. Ori, daca societatea este incapabila sa se protejeze prin institutiile sale, evolutia statala intra cel mai probabil intr-un cerc vicios. El poate fi spart de „un eveniment”. Adica de o personalitate, de o conjunctura deosebita, etc. Pentru noi un astfel de „eveniment” ar putea fi demersul anticoruptie al Justitiei. Ori masuri guvernamentale. Sau o atitudine a Presedintelui Republicii. Din nefericire, presedintele nu se manifesta cu fermitate in spatiul public pentru afirmarea unei anumite directii de evolutie a Romaniei. Guvernul are o sustinere fragila, iar cel viitor probabil va fi unul conformist. Justitia a ramas speranta, dar are inca numeroase vulnerabilitati. Iar majoritatea cetatenilor sprijina in continuare (in cunostinta de cauza sau nu) actuala forma de organizare politica.

  Răspunde
   
 • Petre Opriş
  Septembrie 22, 2016 la ora 07:54

  O manevră asemănătoare are loc şi la Primăria Capitalei, prin înfiinţarea aşa-zisei Administraţii Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Apare astfel o instituţie finanţată, evident, „din bugetul Capitalei şi din venituri proprii, putând însă primi şi bani din fonduri de la bugetul de stat”.
  Nu pun la îndoială necesitatea consolidării clădirilor care, în caz de cutremur, vor cădea precum popicele, însă metoda aleasă de PSD pentru rezolvarea problemei respective este populistă, extrem de costisitoare şi toate drumurile vor duce, în cele din urmă, către … DNA. Se vor acorda contracte preferenţiale firmelor de construcţii care, în schimb, vor fi nevoite să ofere donaţii PSD-ului şi doamnei Primar? Schema este foarte cunoscută.

  Răspunde
   
 • Cristian
  Septembrie 22, 2016 la ora 04:43

  … e criza de Rudotel???

  Răspunde
   
 • George
  Septembrie 21, 2016 la ora 22:42

  Tu domnule Moise Guran nu dorești decât sărăcie lucie pentru români, ca să ai subiecte la Europa fm și la digi24. În schimb tu a conturile doldora și nu vorbești decât de prudență în economie. Exact ca evreul de Isărescu. Voi sa domniti ca bastanii, iar români să nu își poată duce traiul de pe o zi pe alta. Tu si Isărescu sunteți mai rău decât cuplul Basescu-Boc!

  Răspunde
   
  1. Staicu
   Septembrie 21, 2016 la ora 23:35

   …zise George , dupa o pana de curent care-l deconecteaza de la Antena 3
   😢

   Răspunde
    
   1. curea
    Septembrie 22, 2016 la ora 16:53

    Tu esti un bugetar jegos parazit si lenes !!! Cine te opreste gunoiule sa te inbogatesti pe munca cinstita???

    Răspunde
     
 • Vasile
  Septembrie 21, 2016 la ora 22:28

  De unde Ponta oltean? Era albanez intr un timp, a fost si italian parcă.

  Răspunde
   
 • silviu
  Septembrie 21, 2016 la ora 22:26

  @Ciolos Prim-Ministru pana cand: s-a strecurat o mica eroare pe acolo, intre prim-ministrii enumerati. nu prea are ce cauta Nicolae Iorga. a prins perioada de criza si a facut exact ce a facut Boc: a taiat salariile, asa numitele curbe de sacrificiu. cu restul sunt de acort, mai mult sau mai putin…

  Răspunde
   
 • Ciolos Prim-Ministru pana cand:
  Septembrie 21, 2016 la ora 21:20

  …pana cand Presedinte al PSD-ului ori al PNL-ului va fi o persoana care si-a luat Doctoratul la Paris, Berlin, Londra, Cambridge, Harvard etc.

  …pana cand Premierul propus de PSD sau PNL va fi o persoana cu experienta in institutii europene si internationale si calificata.

  …pana cand Partidele Politice vor angaja specialisti adevarati in fiecare Minister. Pana cand angajatii Ministerului Finantelor, de exemplu, vor sti ca pe Tatal Nostru, masurile si strategile financiare si fiscale ale celor mai importante economii SUA, Germania, Franta, Japonia precum si a economiilor ce pot fi luate ca model Elvetia, Suedia, Danemarca etc.

  …pana cand se va termina cu golaneala, coruptia, plagiatul, superficialitatea si prostia! Coruptia ucide!

  …sistemul de valori va fi identic cu cel din Vest!

  Respect Dacian Ciolos!

  Respect Take Ionescu!
  Respect Ion I. C. Brătianu!
  Respect Iuliu Maniu!
  Respect Nicolae Iorga!
  Respect Ion G. Duca!

  Romania trebuie sa redevina la valorile de pana la 1947, fara prosti in capul statului!

  In fruntea partidelor, si a Guvernului trebuie specalisti vizionari, educati ca predecesorii enumerati, nu de presedinti specializati in „inviere mortilor din Teleorman” si calificati in economie socialista „la o intreprindere” …

  Răspunde
   
  1. Ovidius
   Septembrie 21, 2016 la ora 22:39

   Daca ai fi urmarit interviul cu Neagu Djuvara acum la 100 ani de viata – cel luat de Andronic, ai fi aflat ca in familiile din care provenea, Bratienilor li se spunea ”sobolanii” – se infiltrau, luau cu japca ,,, ce mai ! – prin noi înșine.

   Răspunde
    
   1. Ciolos Prim-Ministru pana cand:
    Septembrie 22, 2016 la ora 08:55

    Scoala nu tine loc de caracter, sau de bune intentii dar nici facultativa nu este!

    Mi-as dori sa aiba scoala serioasa toti sefii de partide si sa ramana ca publicul sa faca alegerea in functie de caracter, bune intentii dovedite, carisma etc. dar scoala sa ramana o constanta obligatorie intre atatea variabile!

    Politicienii de astazi nu au nici scoala, nici caracter, nici bune intentii…combinatia fatala 🙂

    Răspunde
     
 • Ovidius
  Septembrie 21, 2016 la ora 19:31

  ”Este epidemie de rujeolă! Ministerul Sănătății: E rezultatul campaniilor iresponsabile împotriva vaccinării. România a înregistrat 675 de cazuri și doi copii au murit”

  Tovarase Guran, nu iti reprosezi nimic ? Mai exista inregistrarea cu emisiunea de la Europa FM, in preambulul careia ne-ai povestit cum ai facut consiliu de familie cu sotia ta si ati decis, ca doi specialisti ce sunteti, ca vaccinarea este o prostie ? Stai la taclale cu Olivia Steer ?

  Răspunde
   
 • ivan
  Septembrie 21, 2016 la ora 17:04

  cum se face ca vedetele din Romania care chiar fac bani dupa urma publicului , Delia , Smiley , Stefan Banica , Mihai Bendeac , Antonia , „las fierbinti ” chiar si Florin Salam si multi altii , nu se implica si in viata de zi cu zi pentru tara asta . Vazand lucrurile care se întampla in ultimul timp , pe unul nu l-am vazut sa i-a o atitudine măcar pe FB ! dar nu este tarziu niciodata ✌️
  Ar trebui sa va spuna cineva si voua că si ai voștri „fans” traiesc in Romania si ati putea face mai mult pt ei in anumite situatii ! cum ar fi aceasta perioada politica de tot kk -ul si Coruptia la cel mai inalt nivel . Măcar pentru ai mobiliza … sa iasă in strada maine la mitingul anuntat nu numai la concerte
  Stiu ca spuneti că nu faceti politica , dar uitați ce se întampla daca nimeni nu se implica …

  Răspunde
   
 • Halalau Cosmin
  Septembrie 21, 2016 la ora 14:56

  Bravo Moise !

  Pe cand un articol detaliat despre zona ta , Mehedinti si Drobeta Turnu Severin . Ca multi alti severineni locuies si munces in Bucuresti , dar raman cu gustul amar ca zona noastra atat de binecuvantata si pitoreasca ramane una din cele mai sarace din tara. Poate un articol despre potentialul zonei sau unul despre marile furturi de acolo .

  Ciudat cum s-au facut unele lucruri bune in zona si totusi ramanem la pamant .

  Multumesc !

  Răspunde
   
 • Cornel A
  Septembrie 21, 2016 la ora 11:30

  O metoda de a obtine bani pentru investitii in folosul cetateanului e vanzarea tuturor activelor publice, pentru ca avem nevoie de investitii masive intr-un timp scurt.

  Răspunde
   
 • Busi Radu
  Septembrie 21, 2016 la ora 10:41

  Domnul Moise,stiu ca vorbiti despre altceva in articol dar eu as vrea sa va semnalez ceva despre care nu am vazut nici un comentariu,fie online,fie in presa scrisa.Este vorba despre subventia la caldura in Bucuresti.Subventia este acordata,fara discriminare,tuturor persoanelor fizice care locuiesc in apartamente racordate la reteaua Radet.Aceasta subventie ar trebui acordata doar celor care beneficiaza de ajutor social si doar in urma depunerii unei cereri la primaria de sector.In momentul de fata persoanele care locuiesc la curte sau in apartamente neracordate la reteaua Radet platesc pretul integral,fara nici o subventie de la primarie,pentru caldura si apa calda.Consider ca aceasta este o discriminare si trebuie facut ceva.Daca s-ar plati subventia la caldura si apa calda doar celor care sunt cazuri sociale ,cu bani economisiti s-ar putea face multe lucruri in Bucuresti.Va multumesc pentru atentie, Busi Radu.

  Răspunde
   
 • bobo
  Septembrie 21, 2016 la ora 10:11

  da

  Răspunde
   
 • Radu
  Septembrie 21, 2016 la ora 10:00

  Darius Valcov 🙂

  Răspunde
   
 • speranța R
  Septembrie 21, 2016 la ora 09:26

  Tata m-a învățat ca cel mai bun împrumut e cel pe care nu-l faci și cei mai buni bani sunt cei făcuți prin munca
  Trebuie sa ne conducă Cioloș care a demonstrat echilibru; de demagogi ne-am saturat …

  Răspunde
   
 • Vali
  Septembrie 21, 2016 la ora 09:26

  Am vrea să aflăm, Moise, dacă ăia doi miniștri au fost printre vizitatori la DNA. Așa, fără nume, un simplu DA sau NU.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Septembrie 21, 2016 la ora 09:41

   Doar unul dintre ei. Exact ala caruia i-am proorocit direct. Si n-a fost vizitator. S-a dovedit genul care vine si nu mai pleaca. 🙂

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase