Înregistrare România în Direct, 13 septembrie 2016: E bine sau nu e bine că statul plafonează RCA?

România în Direct se aude la Europa FM. Pentru a intra în direct sunați la 0372/069.599, număr cu tarif normal.

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

25 răspunsuri la Înregistrare România în Direct, 13 septembrie 2016: E bine sau nu e bine că statul plafonează RCA?

 • PETRU
  Septembrie 17, 2016 la ora 15:45

  Am o propunere catre ASF dar nu stiu cum sa fac sa ajunga la ei. Si anume: RCA sa fie valabil 1 an daca nu ai un eveniment, si doar pana la primul eveniment din vina ta. Deci daca nu ai accident sa fie valabil un an, iar daca ai facut un sccident, RCAul sa fie valabil pana la primul accident. Mai vrei apoi sa mergi cu aceea masina, mai asiguri odata prin plata unui RCA. Bineinteles ca RCA ul sa fie la un tarif normal si de bun simt. Nu mai conteaza aici criteriul de bonus-malus, deoarece este de la sine intelkes ca cine face accident, plateste mai mult. Iar cine nu face nu are de plata decat polita normala pe 1 an. Nu mai conteza varsta, zona sau dca masina este pe firma sau nu. Ce spuneti?

  Răspunde
   
 • Alex
  Septembrie 15, 2016 la ora 13:35

  Salut Moise,

  Politele nu s-au scumpit cu 5-10% pentru noi, conducatorii de rand, ci cu peste 25% pana la 150%
  Sa-ti dau exemplu personal:

  Anul trecut am platit pentru o masina 1900 cc din 2001, pentru un an intreb 415 lei.
  Clasa B13, peste 30 ani, Bucuresti, fara incidente de ani de zile.

  Acum, cand am cautat sa imi reinoiesc asigurarea cel mai mic pret pentru un an, aceleasi conditii, aproape 700 lei si cea mai scumpa aproape 2000 lei.

  E abuziv ceea ce au facut in ultimul an…nu poti veni cu asemenea majorari, nu se justifica atata timp cat ai si un asa zis system Malus-Bonus.
  In ritmul asta, daca sunt lasati de capul lor, or sa ajunga asigurarile obligatorii RCA la acelasi nivel cu un Casco!

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 16, 2016 la ora 09:50

   „E abuziv”_Stimate domn, as vrea sa ma alatur dumneavoastra in protestul impotriva scumpirii politelor RCA, iar pentru asta am nevoie sa inteleg un pic mai bine ce doriti sa ziceti. Cine a comis abuzul si in ce consta el? Daca primele de asigurare actuale nu se justifica, care ar fi valoarea lor justa? Cum ati calculat-o? Va multumesc.

   Răspunde
    
   1. Alex
    Septembrie 16, 2016 la ora 17:15

    Da Constantin, e abuziv! Nu stiu care ar trebui sa fie calculul correct pentru a se ajunge la o valoare „corecta” a politelor RCA…dar un lucru stiu clar, nu poti veni sa dublez, aproape, valuare unui lucru care e obligatoriu doar pentru ca poti, si mai ales fara sa tii cont de istoricul asigurtului.

    Poate nu ar fi abuziv daca am vorbi, cum spunea Moise, de o crestere de 5, hai 10% pe an, dar si asta e mult.
    Poate nu ar fi abuziv daca I-ar taxa pe cei ce provoaca daune, dar e clar Abuziv o crestere de peste 75% pentru un asigurat care in 10 ani de cand plateste la tine nu a avut nici un incident si ti-a produs numai profit! 😉

    Răspunde
     
 • vasi
  Septembrie 15, 2016 la ora 08:12

  Moise, sa stii ca ai o problema la versiunea de mobil a site-ului: cateodata daca dau „reply” la un comentariu al unui alt utilizator, comentariul meu apare ca si comentariu nou si nu ca raspuns la acel comentariu de la care am pornit..

  Răspunde
   
 • vasi
  Septembrie 15, 2016 la ora 08:08

  Da, e posibil sa fie asa desi ma indoiesc.. Am permis din 98′ si conduc cam 15000 -20000 km/an. Inca nu am provocat nici o dauna. Stiu am bonus malus pentru asta dar se pare ca la ultima polita platita nu a mai contat asa de mult din moment ce preturile au urcat pana la cer. Intre timp mi-am achizitionat o a doua masina (de familie) pentru care am platit tariful maxim (bonus malus se aplica doar la cea veche cu care nu mai circul). Ti se pare normal si corect?

  Răspunde
   
 • Lobsterul
  Septembrie 14, 2016 la ora 21:09

  Buna ziua, Domnule Guran va multumesc in primul rand ca ati facut Emisiunea si in reluare pe internet.
  Despre asigurari pot sa va spun cum sta treaba in Germania. La prima asigurare au contat mai multi factori
  – in primul rand masina (ce an si ce motorisare) dar si cat de des este acest tip de masina implicat in accidente – o maina de clasa mini si compacta poate fi mai des implicata in accidente fiind mai des condusa de tineri.
  – apoi soferul – ce varsta am, cum era bonusul la compania precedenta
  – apoi numarul de Km pe care ii fac intr-un an, exista niste praguri 6000, 9000, 15000 s.a.m.d daca nu se respecta e bine la sf anului sa se declare cat e actual altfel se platesc penalizari cand te prind
  – conteaza unde sta masina pe timp de noapte – garaj, parcare sau in strada
  – conteaza de asemenea si in ce Regiune cu cat orasul e mai mare cu atat e mai scump
  – si multe altele

  Fiind pe sofer exista avantajul ca Bonusul ramane dar masina poate fi condusa doar de soferii inregistrati.

  Pentru ca o firma de asigurari sa functioneze are nevoie sa produca profit. Ca sa produca profit e nevoie ca voi sa platiti mai mult decat depagubesc firmele.
  Deci daca vor fi plafonate o sa ramana masini nereparate – cine o sa vrea sa traga lozul asta – doar ca lumea nu gandeste asa.
  O varianta ar fi impartirea fondurile de asigurari intre privat si juridic. E cel putin o idee. Si bonusarea sa se faca altfel si sa se tina cont de cine face daune si cine nu.

  O zi buna.

  Răspunde
   
 • cornel
  Septembrie 14, 2016 la ora 15:55

  Am auzit la tv decizia de plafonare/inghetare a pretului RCA-ului timp de 6 luni si mi se pare o decizie cel putin discutabila daca nu profund electorala. Sa nu uitam ca nu toate societatile de asigurare din Romania sunt interesate de emiterea de polite RCA pentru simplul fapt ca pe aceasta linie de asigurare daunalitatea a fost si este foarte mare si de cele mai multe ori exista pierdere pe aceasta linie de asigurare. Singurul castig pe acest tip de asigurare e faptul ca poti sa iti asiguri niste bani de rulaj pentru afacere avand in vedere faptul ca RCA-ul se plateste integral si nu in rate ca celelalte tipuri de asigurare. Cred ca e necesara o transparentizare a tarifelor RCA pentru fiecare societate de asigurare si stabilitea unui tarif reglementat pe baza primei de asigurare si a daunelor care se platesc pe RCA insa de aici si pana la o inghetare a tarifelor mi se pare o distanta cam mare, parerea mea. Paradoxal, noile reglementari de a putea sa inchei o polita de asigurare RCA pe o luna de zile sau posibilitatea de suspendare a acesteia nu va duce la o reducere a tarifelor RCA sau la o stabilizare a lor ci va duce la o crestere a acestora care si asa erau greu de suportat de catre romani. Cred ca se poate discuta in acest moment si de reducerea contributiilor companiilor de asigurari care emit RCA catre ASF astfel incat la ASF sa nu mai avem salarii de zeci de mii de euro (platite desigur din banii celor care cumpara asigurari RCA).

  Răspunde
   
 • vasi
  Septembrie 14, 2016 la ora 14:19

  Povestile cu firme de asigurari care lucreaza pe pierdere sunt false (atata timp cat acele firme nu-si tau singure craca de sub ele)! Nu m-am putut abtine si am intrat pe site-ul unui asigurator din Ungaria si am facut o simulare pe o asigurare echivalenta cu ce platesc eu in Romania: preturile sunt aprox. la jumatate fata de ce platim noi, in conditiile in care salarizarea si implicit costul cu service-urile si managementul politelor de asigurare e clar mai mare decat in Romania. Si atunci intreb: asiguratorii din Ungaria sunt atata de prosti incat sa mearga in pierdere? Sau noi romanii suntem niste prosti pentru ca inca mai credem minciunile asiguratorilor sau balivernele ASF-ului?

  Răspunde
   
  1. cornel
   Septembrie 14, 2016 la ora 15:38

   Este posibil ca numarul de accidente/daune din Romania sa fie mai mare decat in in Ungaria si e normal sa fie asa din cauza infrastructurii rutiere mult mai proate in Romania decat cea din Ungaria – deci e normal ca RCA-ul in Romania sa fie mai scump decat cel din Ungaria pentru acelasi tip de autovehicul.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Septembrie 14, 2016 la ora 12:57

  Daca se plafoneaza despagubirile, logic, se plafoneaza si prima de asigurare/ valoarea asigurata. Interventia statului in contractele de asigurare private este discutabila. Autoritatile stabilesc respectarea legalitatii, liberei concurente etc., dar solicitarea transportatorilor ca firme de asigurari cu capital de stat sa aiba prime limitate si despagubiri fara numar, este o prostie platita din banii mei. Sper ca in generozitatea fara margini a parlamentului care acorda fara noima scutiri de taxe, impozite s.a., sa nu adopte o astfel de lege inepta.

  Răspunde
   
 • Moise
  Septembrie 14, 2016 la ora 08:24

  Acum este. A crapat facebookul de la prea multe vizualizari in direct. Din fericire aveam backup pe youtube, dar acolo dureaza mult encodarea ingestului si a fost gata abia dupa amiaza, timp in care a ramas inregistrarea partiala de pe facebook. Scuze!
  Vom continua sa mergem cu transmisie live pe facebook si inregistrare pe youtube.

  Răspunde
   
 • Hash
  Septembrie 14, 2016 la ora 02:13

  Lăsînd la o parte gargara inutilă, doar 2 chestiuni ar trebui făcute:
  1. cel mai important (şi înţeleg că guvernul intenţionează să țină cont de asta), în cazul unui incident, asigurarea părții vătămate îl va despăgubi pe acesta (urmînd a-și recupera dauna de la firma ce a încasat contravaloarea RCA a vinovatului). Această simplă chestiune este de ajuns pt curățarea sistemului de asigurări (cu alte cuvinte, va putea exista un sistem de ”bonus malus” și pt ei, dacă nu-și fac treaba).
  2. Asigurarea RCA nu are NICIUN motiv să se facă pe mașină, și nu pe șofer! Dacă eu, conducînd o mașină scumpă, fac o prostie, RCA-ul nu mă despăgubește (la fel cum și dacă aș fi condus o Dacia 1300). Invers, dacă conduc o Dacia 1300 și, din vina mea, avariez un Bentley, prin sistemul actual se vor plăti bani grei pt a repara acea mașină. Prin urmare, e OK ca o asigurare CASCO să țină seama de valoarea mașinii, dar cea RCA, nu!

  Răspunde
   
 • Tyler D
  Septembrie 13, 2016 la ora 23:22

  In sistemul in care RCA functioneaza azi in Romania sunt de parere ca este necesar ca statul sa stopeze cresterile de tarife RCA din doua motive: a. cresterea tarifului la RCA din ultimul an (la mine ca persoana fizica, fara accidente a crescut cu 50% de la 190 la 280 lei) este total netransparenta si brusca, nu am vazut in spatiul public nici o sustinere concreta, cu cifre si analize din partea niciunei firme de asigurari; si b. nefiind o piata in care consumatorul poate alege sau nu produsul/serviciul, ofera vanzatorului pozitie de forta, chiar daca exista concurenta pe piata, este o concurenta care nu ajuta cumparatorul(cel maimic pret pe care este in general preferat a dus si va duce la alte gauri in sistemul de asigurari din Romania, care in final tot pe cumparator il va afecta)

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Septembrie 13, 2016 la ora 21:52

  🙂 parca la Lucian M. in emisiune cineva spunea ca la un Maserati, plătea un RCA enorm cu toate ca el despagubea Dacii, Opel si VW daca era sa faca un accident, Iar i Dacie de intra in el, plătea 1000 lei pe an. (Reținem asta)

  Eu, ca șofer, foarte rar am căzut ca o masina, indiferent de marca, sa comita un accident fără șofer la volan. Adică nu masina sau marca ei este vinovata, ci șoferul. (reținem asta)

  Este cunoscuta șmecheria ca nepotul cu BMW sau Opel sau Dacie, trece masina pe numele bunicului care nu a condus o zi in viața lui dar are carnet, ca sa plătească un RCA mai mic. (Reținem si asta)

  Întrebare, de ce nu facem un RCA pe șofer exclusiv? Ca șoferul, i diferent de masina, comite accidentul. Poate conduce BMW, Dacie sau Lexus, nu masina lui comite accidentul, ci modul lui de a conduce! Casco estenormal sa rămână pe masina si pe istoricul șoferul (care arata cat de preventiv poate conduce).

  Gata cu gargara, uite soluția. A, cum ramane cu transportatorii? Pai tirurile lovesc mașini mici sau alte tiruri? Cum ramane cu nemții? Pai ăla care are 3 accidente pe an plătește de il rupe ca sa acoperim polițele nemțești si poate scăpam si de șoferii „șmecheri”

  Răspunde
   
  1. Dani
   Septembrie 14, 2016 la ora 12:12

   De retinut ca la alliantz la bonus 10 opel vectra 1.9 1500ron an.(cat costa la b0 ?? ). Deci exista nevoia acuta de o reglementare .Conform Asf daunalitatea a scazut si plata reparatiilor este întârziată cu lunile…

   Răspunde
    
 • cornel
  Septembrie 13, 2016 la ora 14:50

  Moise, e de preferat ca inregistrarea emisiunii de la Europa FM sa fie pe site sau pe Facebook completa si nu altfel. Multumesc.

  Răspunde
   
 • Ada
  Septembrie 13, 2016 la ora 14:47

  Buna ziua.
  Trebuie ca RCA-ul sa mearga pana la o anumita limita, dar RCA-ul trebuie stabilit in functie de masina si de istoricul proprietarului.

  Răspunde
   
 • cornel
  Septembrie 13, 2016 la ora 14:22

  Avand in vedere faptul ca RCA este o asigurare obligatorie eu cred ca e necesar ca pretul acestei polite sa fie unul reglementat de catre guvern asa cum este reglementat si pretul la asigurarea obligatorie a locuintei. Aceasta reglementare trebuie facuta folosind datele – primele incasate/daunele achitate pentru acest tip de asigurare de la societatile de asigurare, pentru ca acest tip de asigurare sa nu produca falimentul societatilor de asigurare (prime incasate prea mici in raport cu daunele care trebuiesc platite in cazurile de dauna) – si trebuie realizata de CSA impreuna cu reprezentantii societatilor de asigurare din piata RCA si guvernul Romaniei. Pretul politei RCA trebuie sa fie unul fix reglementatat in decursul unui an de zile (adica sa fie un pret de referinta fix stabilit avand in vedere incasarile si despagubirile platite la nivelul intregii tari la nivelul politei RCA iar societatile de asigurare sa poata sa creasca sau sa scada acest tarif global reglementat in functie de istoricul propriu pe acest segment de asigurare pentru ca altfel acest lucru va duce la faliment) iar in functie de evenimentele produse (daune) sa se modifice la inceputul fiecarui an in plus sau in minus. Sistemul bonus-malus trebuie pastrat si trebuie sa fie influientat atat de istoricul masinii cat si de istoricul soferului(procentul sa fie 50%-50% in acordare acestui bonus-malus si sa se tina cont si de valoarea despagubirilor deja acordate si nu doar de evenimentul ca si dauna in sine)

  Răspunde
   
  1. cornel
   Septembrie 13, 2016 la ora 14:33

   Este ESENTIAL (pentru insanatosirea pietei asiguratorilor din Romania si pentru un pret cat mai corect al politei RCA) ca sa existe modificarea legislativa prin care cel care are o dauna pe polita RCA sa poata sa isi poata repara masina la societatea de asigurare la care are polita RCA si in felul asta vor disparea din piata societatile de asigurare neserioase care vand RCA si care in caz de dauna nu acorda despagubirea necesare efectuarii reparatiei autovehiculului. In felul asta majoritatea soferilor isi vor cumpara polita RCA de la o societate de asigurare care isi plateste despagubirile pe polita RCA si nu se va mai opta ca si pana acum pentru cel mai mic pret din piata la polita RCA, polite vandute in special de societati de asigurare neserioase care distorsioneaza si afecteaza piata asiguratorilor RCA din Romania si care induc in piata sentimentul ca pretul politei RCA in Romania este prea mare la unii asiguratori iar pretul cel mai mic din piata este cel corect.

   Răspunde
    
  2. cornel
   Septembrie 13, 2016 la ora 14:45

   Cred ca rezolvarea acestei probleme a politei RCA, adica stabilirea unui pret reglementat pe tip de autovehicul pe polita RCA, este ceva relative usor de facut avand in vedere faptul ca sistemul informatic care sustine acest tip de asigurare este unul centralizat la nivel national, din cate cunosc eu, si bine pus la punct la nivelul fiecarei societati de asigurare, avand deci toate datele necesare stabilirii unui cost real al politei RCA in decursul unui an calendaristic la nivelul fiecarei companii de asigurare emitente de polite RCA din Romania (prime incasate, daune platite si daune care trebuiesc platite).

   Răspunde
    
 • Cezar
  Septembrie 13, 2016 la ora 13:59

  Nu stiu daca e bine sau nu sa se plafoneze RCA, insa cu siguranta ceva trebuie facut pentru deblocarea acestei situatii periculoase. Acest sector pare un vest salbatic in care asiguratorii trag la greu sa faca profit, fara mila, de pe urma asiguratilor, o parte, limitata ce-i drept, aacestora din urma vor sa fure calul companiilor prin fel de fel de inscenari de accidente….iar ASF se ocupa numai de facut spagi.

  Cred ca statul trebuie sa reglementeze foarte bine acest sector, nu sa-l plafoneze neaparat! As incepe cu ASF, la fel ca la CNADNR: Desfintat si creat altul, cu alti oameni. Acolo buba e coapta si cangreneaza corpul.

  Răspunde
   
 • Ionel V.
  Septembrie 13, 2016 la ora 13:55

  Buna Ziua

  Neplafonare clar

  RCA ar trebui sa aiba doua componente: 50% masina, 50% soferul. Valoarea asigurarii ar trebui sa fie strict proportionala cu istoricul celor doua componente.

  Răspunde
   
 • Adrian
  Septembrie 13, 2016 la ora 13:51

  buna ziua

  cel mai bine ar fi sa fie lasat ca pretul asigurarii RCA sa fie reglat de piata cu conditia sa nu existe o intelegere intre asiguratori(acea teorie a conspiratiei care insa se verifica in mare parte – pana la urma ceea ce ii face pe afaceristii din toate domeniile sa vina in Romania sunt CASTIGURILE MATERIALE)

  Răspunde
   
 • Mân Grigore
  Septembrie 13, 2016 la ora 13:45

  RCA-ul nu trebuie plafonat dar CSA-ul ar trebui sa introducă un indicator de eficienta pentru companiile de asigurări. Indicatorul sa fie 60-70% din încasări respectiv despăgubirile sa fie la acest procent. Nu ar trebui sa fie posibil ca despăgubirile sa fie 25% din încasări și sa mai ceri măriri de tarife.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase