Ghici cine tot confecționează partide extremiste…

Moise Guran

Deși nu cred la modul serios în puterea celor două-trei partide extremiste care se profilează drept candidate la alegerile din această toamnă, nici nu sunt impasibil vis-a-vis de de deturnarea dezbaterii publice de la chestiuni concrete, legate de progresul națiunii, către alimentarea spaimelor xenofobe, conservator-religioase sau, și mai rău, conspiraționiste. În acest moment sunt două partide care se poziționează așa și care, din motive similare au unele șanse să intre în Parlament după alegerile din această toamnă. Ambele au în comun legăturile cu cele două partide mari (PSD și PNL) dar și implicarea aparentă a unor persoane din sfera serviciilor de informații în lansarea sau promovarea unora dintre personajele ce le definesc.

Înainte de a va spune ce am înțeles eu despre partidele extremiste de la noi, să fim siguri că am înțeles cu toții următoarea manevră (să-i spunem Manevra EBA) – dacă un partid ia, dau exemplu în alegeri 27%, după redistribuirea voturilor nealocate poate ajunge la 35%. Dacă își crează un aliat care poate lua singur 3% și îi transferă acestuia 2% (se direcționează la vot cu indicații un număr exact de susținători fideli), cele două partide tot 30% din voturi vor aduna, dar după redistribuire pot ajunge împreună la 40%. Acesta este motivul pentru care partidele mari pot prefera să meargă în alegeri cu aliați independenți, iar nu într-o alianță electorală pe față.

Despre partidul PRU(-nelor) s-a scris deja excesiv. N-ar merita atâta atenție, indiferent că e finanțat sau nu de ruși. Atenția, fie ea și sub forma unei polemici, îl ridică. Plecare unui număr de parlamentari, în frunte cu Sebastian Ghiță și Mihai Sturzu, precum și cochetarea prelungită a fostului premier, Victor Ponta cu acest partid, îi creează o altă perspectivă – aceea de intrare în Parlament pentru a deveni apoi un satelit cu care PSD poate face guvernarea. 12170985_10201234316375881_150178714_oÎn fond și PRM-ul lui Vadim Tudor a fost ani de zile proptea parlamentară pentru FSN-ul lui Iliescu.
Artizanul mutării și singurul care poate introduce acest frankestein în Parlament este, fără discuție, Victor Ponta, care da, se poate înțelege cu Liviu Dragnea, dacă astfel le iese de o majoritate parlamentară. Nu luați în serios declarațiile de azi ale lui Dragnea, prin care îi cere lui Ponta să se delimiteze… Dragnea este într-o perioadă de coafaj euro-atlantic, după alegeri poate renunța la principiile enunțate acum. Așadar, chiar dacă nu este o creație a PSD, ci doar a padawanilor lui Ponta, partidul extremist care s-a apucat să patruleze cetățenesc (cu sau fără țepușe) e pregătit de mult timp, ca alternativă la PSD, de duo-ul Ponta-Ghiță.

Despre legăturile lui Ghiță cu serviciile secrete românești nici nu mai are sens să scriu. La ceea ce știe deja toată lumea, o să mai adaug doar faptul că atunci când Ghiță a rămas fără Realitatea și a făcut televiziunea RTV, aceasta a fost imediat ajutată să urce pe cablu într-o poziție la care alte televiziuni au ajuns după un cincinal. La vremea aia nici nu era PSD-ul la guvernare iar noi toți cei care lucram în televiziune am suspectat exact faptul că acest ajutor nu putea veni decât de la SRI, mai exact de la șeful SRI din acea epocă, George Maior. De unde nu se poate trage concluzia că atunci când l-a creat pe Ghiță, domnul Maior sau cine l-o fi creat, a anticipat faptul că într-o zi acesta va deveni un exponent al unui partid extremist, anti-european, poate și pro-rusesc. Dar dacă n-a anticipat, înseamnă că poate n-avea ce să caute acolo, că noi presupunem că ăștia de conduc serviciile secret sunt deștepți și anticipează lucruri.

13010251_10201829025203230_673964806_oÎncă și mai dubios este partidul pe care Marian Munteanu îl urcă spre parlament cu evident ajutor PNL și… ați ghicit, SRI! Legătura din Hellvig și Rareș Bogdan de la Realitatea este notorie, nici măcar cei doi nu o mai neagă, iar Marian Munteanu a fost introdus în dezbaterea main-stream de Realitatea și de Rareș, în primăvară, înainte să ne pomenim cu Munteanu candidat la primărie. Nici în ziua de azi peneliștii nu știu să spună cum a ajuns pentru câteva zile Marian Munteanu candidatul lor. Se uită toți la Tase, la Alinuța și la Edy (Anastasiu Gorghiu și Hellvig). Cum? Nu era de la Iohannis? Mmmm, nici nu mai contează!

Între timp pe Marian Munteanu l-au mai preluat și Antena3 și B1, iar dcnews-ul lui Chirieac a dat opt știri despre Munteanu și partidul lui în ultima lună. Atâta doar că nu-s știri, sunt vrăjeli de scos în față, manevre de ridicare a notorietății politice, deoarece Munteanu nu are încă nicio idee care ar putea să devină știre. El nu spune nimic concret sau interesant despre devenirea patriei… Doar chestii cu biserica și cu soroșiștii care nu-știu-ce îi fac lui.

În paralele analiștii Gușă și Chireac (proprietari la Realitatea și Dcnews) se duc prin propriile studiouri tv sau prin ale altora și sperie poporul cu dezmembrarea României. Ei nu fac decât să pregătească terenul exact pentru retorica xenofobă ce va deturna o dezbatere electorală despre locuri de muncă, taxe, învățământ… Focul astfel creat așteaptă un pompier care să vină și să spună exact ce spaima românilor așteaptă să audă – că ei sunt buni și deștepți dar sunt amărâți pentru că le-au furat străinii țara. În concluzie românii nici nu ar trebui să muncească mai bine, să se specializeze mai mult sau să învețe, toate se rezolvă dacă dispar străinii, eventual și UE, că nici UE nu e ortodoxă cum suntem noi și rușii.
Vedeți, asta e capcana naționalismului extremist și ea nu a dat niciodată nimănui de mâncare. A creat doar ură, conflicte și multe războaie.

La un moment dat, colegul Petreanu remarca faptul că n-ar fi exclus ca partidele astea extremiste să fi fost concepute în cine știe ce laborator al unui serviciu secret, tocmai pentru a captura niște energii inevitabile în societate și pentru a le putea controla. Personal nu cred această variantă, îmi place să cred că serviciile secrete din România nu se ocupă de creat partide sau oameni politici, dar e foarte evident că anumiți șefi au fost implicați într-o formă sau alta. Poate acum cinci-șase ani Ghiță părea frecventabil sau poate doar cineva își imagina că îl poate ține sub control, șantajându-l sau momindu-l cu contracte. Poate acum cineva crede că dacă PNL-ul pune umărul cu, să zicem două procente în plus la vot, la intrarea în Parlament a lui Marian Munteanu, acesta va deveni un satelit al PNL.

Sincer să vă spun, nu mă interesează chiar deloc nici procentele PSD, nici cele ale PNL. Foarte tare nu mă preocupă nici asta cu ce fac serviciile secrete, deși mie mi se pare clar că Hellvig se face de râs și pe el și instituția pe care o conduce și partidul din care provine. (Maior a fost parcă ceva mai discret cu Ghiță și RTV-ul lui.) Marea mea problemă este că mișcările populiste de tip naționalist (sau chiar fascist) sunt capcane extrem de tentante pentru partea mai puțin educată a publicului. Odată pornite se autoalimentează și chiar pot deturna o națiune de pe un drum sănătos. Cine crede că le poate ține sub control se înșală amarnic.

Cât despre cele două partide extremiste create pentru alegerile din această toamnă, fără un ajutor de tip Manevra EBA (transferul controlat al unor voturi de la partidul mare către satelit) ele nu ar face decât să mănânce din procentele lui Traian Băsescu ce se înscrisese de asemenea pe o traiectorie xenofobă. Cu puțin noroc, s-ar putea să nu avem nici în următorii patru ani un partid extremist (eventual anti-european) în parlament.

stiri verificate
Categoria: Diverse
Etichete: , , , , , , ,

Comentarii prin facebook

25 răspunsuri la Ghici cine tot confecționează partide extremiste…

 • Geo
  Septembrie 20, 2016 la ora 09:41

  Ba voi va dati seama ca in pru s a inscris ghita?si cocheteaza cu ponta…ei nu vor moschee dar l ar accepta pe ponta in partid???!??partidele politice is niste glume,mai ales astea „extremiste”…vor sa intre si ei in Parlament sa mai puna si ei mana pe niste banuti,saracii de ei

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 14, 2016 la ora 20:36

  Tari, domnule creatorii de partide extremiste in Romania. Dupa ce l-au convins pe dl Putin sa asocieze numele Romaniei si Ungariei cu ideea de modificare a frontierelor, l-au convins pe ambasadorul american in Moldova ca Basarabia nu are nicio legatura cu Romania, iar pe ambasadorul american din Romania l-au convins sa fie politicos si sa se fotografieze cu stagul separatistilor maghiari. Pentru linistirea romanilor dl ambasador aproape ca si-a asumat gestul, confirmand intentia legitimarii miscarii secesioniste. Cum isi inchipuie cineva ca asta nu va genera manifastari natinaliste ?!

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Septembrie 14, 2016 la ora 11:31

  Partidul Noua Romanie este alternativa fratilor. Ei vor da START-ul unei politici curate!

  Răspunde
   
 • Emil
  Septembrie 14, 2016 la ora 07:11

  Singura variantă raţională în a sprijini anumite facţiuni ale serviciilor gonflarea PRU ar fi ca acesta să fie o hârtie de lipici de muşte pentru toţi tembelii, oamenii Moscovei şi ce public ţintă mai au ei. O variantă postmodernă a ce s-a numit Hundred Flowers Campaign. Îi facem să iasă din umbră ca să ne fie mai uşor să-i supraveghem şi, atunci când vine momentul, să-i săltăm. Orice altă variantă este trădare de ţară.

  Răspunde
   
 • CAROL NICOLESCU
  Septembrie 13, 2016 la ora 20:26

  SUNTEM OAMENI SAU ANIMALE SĂLBATICE ? MĂNÎNCĂ DIN GURĂ , NU LOVI CU , COPITA ! ARGUMENTELE INTELIGENȚEI CONVINGE ÎNTOTDEAUNA .

  Răspunde
   
 • Cosma Alexandru
  Septembrie 13, 2016 la ora 18:23

  serios? da cele 3 partide unguresti infiintate de Tokes ale caror servicii is?
  asa a zis si olteanul asta de terorist ca e facatura,si intercepatrile is facatura???

  Răspunde
   
 • un penticostal
  Septembrie 13, 2016 la ora 18:02

  Dracu’ prin oameni of course.

  Și prin duhurile necurate din ei rămase de pe vremea diferitelor conflicte armate din trecut, motiv pentru care tot încearcă să reclădească tot felul de imperii apuse.

  Când îi auzi pe unii mai în vârstă, cum vor comunismul înapoi și așa mai departe, îți vine să le tragi numai palme.

  Câteodată, sincer, mă gândesc, să dau palme, și mătușilor și bunicii și multor altora.

  Așa, rupte din rai, nu din iad.

  Palma vindecătoare. POC! 😀

  Răspunde
   
 • Dan
  Septembrie 13, 2016 la ora 12:48

  Ca sa ai partide extremiste trebuie sa ai oameni care urmeaza o ideologie, la noi nu exiista o alta ideologie decat ciolanul.

  Răspunde
   
  1. Costin
   Septembrie 13, 2016 la ora 16:49

   Nu cred ca intra in Parlament alte partide in afara de PSD , PNL , Alde , Pmp si Udmr . Poate doar Usr sa mai intre printr-o mobilizare exemplara a electoratului urban .

   Răspunde
    
 • alzara
  Septembrie 13, 2016 la ora 11:11

  În România fermentul naţionalist s – a epuizat ; artificiul PRU ceat pentru şa taj a murit odată cu reîntoarcetea fiului risipitor : nimic nu – l poate anima .Partidele naţionaliste autentice se nasc la firul ierbii în situaţii precise .M.Munteanu ,patriot autentic şi ortodox practicant e mai curând romantic – naiv care se vrea pragmatic ( vezi absorbţia pnţcd ) .Timpul i – a trecut :românii preferă naţionalismului emigraţia .O fi bine ?

  Răspunde
   
 • un tânăr curios
  Septembrie 13, 2016 la ora 10:55

  Eu sunt tare curios: PP-LC nu exprima nici o varianta pentru alegători? Implicarea D-lui Florin Zamfirescu ca purtător de cuvânt pentru GpR nu va spune nimic? Sau sunt și ei o adunătură de SRI-isti ieșiți la pensie? Sau faptul ca nu sunt mediatizati îi face inaccesibili pt parlamentare? Întrebați-va, cercetați și dați-mi un răspuns.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 13, 2016 la ora 10:44

  Eu cred ca „spaimele xenofobe” romanesti sunt atat de mici incat pana si cei care ne pregatesc atentate cu bomba sunt considerati baieti de treaba. Daca nu au ucis inca pe nimeni. In schimb, britanicii sunt un popor civilizat care n’are „spaime xenofobe”, dar a inceput sa omoare polonezi. De ce? Pentru ca sunt polonezi! Am auzit ca la anu’ va fi la moda in Marea Britanie sa fie ucisi romani. Dar nu din xenofobie, pentru ca asta este o caracteristica proprie poporului nostru, care are astfel de spaime. Altfel, observ ca nu doar dl Basescu a intrat in manuale, ca fost presedinte de stat, ci si numele fiicei domniei sale se afla in manualele de politologie, prin „Manevra EBA”! Prezumtia finantarii externe a unor partide [extremiste] este simptom de „conspirationita” pentru ca faptul NU poate fi dovedit (cel putin deocamdata). Recuperarea PRM de catre d-nii Ghita si Ponta, cercetati deja in diverse dosare etc., probabil nu inspira incredere electoratului, dar apropierea de SRI, DA. Asta pentru ca publicul a fost permanent alimentat cu „informatii” despre cat de bune sunt serviciile si ce bine fac ele Romaniei. Daca cineva a avut vreo opinie diferita, a fost redus la tacere. Sunt surprins sa vad ca astazi se vorbeste despre legaturi PRU-SRI, ANR, M Munteanu, sau PNL-SRI, ori intre ziaristi si SRI.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 13, 2016 la ora 10:47

   Spre deosebire de autorul articolului, pe mine ma intereseaza „asta cu ce fac serviciile secrete”, pentru ca aduce atingere drepturilor cetatenesti si se face pe banii mei. Demersuri precum cele descrise de dl Moise NU pot fi intreprinse de un director (Magureanu, Timofte, Coldea, Maior, sau Hellvig etc.) de capul lui, ci implica direct ori indirect structuri largi din serviciul respectiv. Doar ca nu vrea nimeni sa spuna deschis asta, numind-o „conspirationita” pentru ca nu se poate dovedi implicarea serviciilor in politica si nu vrea nimeni sa se pun arau cu ele. Doar..daca nu cumva se vorbeste din partea unuia dintre servicii, despre altul, mai mult sau mai putin concurent. Adica, sa zicem, SIE ar putea cere unui jurnalist sa vorbeasca despre implicarea in politica a SRI (sau viceversa). Insa, nu prea amanuntit, pentru ca dovezile, desi exista la SIE, nu pot fi facute publice, atat doar, cat sa fie aratata pisica. Principial, vreau sa subliniez ca toate manevrele efectuate de serviciile de informatii romanesti au drept scop central mentinerea statului kleptocratic si „sistemului” politic actual bazat pe fraudarea averii publice. Manifestarile SRI, SIE DIPI etc. in spatiul politic mentionate in articolul prezent, concretizate prin sprijin, creare de partide samd urmaresc exclusiv mentinerea la putere a actorilor politici actuali, in slujba carora se afla si care la randul lor le protejeaza.

   Răspunde
    
 • cornel
  Septembrie 12, 2016 la ora 21:25

  Treaba asta cu „spargerea” Romaniei aparuta pe la tv in ultima vreme se vede de la o posta ca e „fabricata” pentru ca anumite partide extremiste sa profite si sa ia voturi de la romanii mai putin informati care s-au temut si se tem de strainii care vor sa vina sa le „ia” tara. Imi aduce aminte de regimul Iliescu si de minerii care au venit la Bucuresti si care faceau declaratii la tv ca au gasit in sediile PNTCD droguri si bani falsi. E clar ca si atunci ca si acum sunt implicate serviciile romanesti, platite din bani publici.

  Răspunde
   
  1. cornel
   Septembrie 12, 2016 la ora 21:41

   Din pacate, dupa parerea mea, in acest joc murdar cred ca este implicat acum si PSD-ul. Daca este asa PSD-ul in loc sa mearga inainte va merge inapoi spre un drum care ne aminteste de regimul Iliescu si de practicile acelui regim care ne-au dus exact unde suntem astazi adica la coada Europei ca dezvoltare si ca nivel de trai. PSD-ul ar trebui sa priveasca mai mult catre reformarea partidului, eliminarea coruptilor din partid, reformarea institutiilor de baza ale statului si stabilirea ca obiectiv principal cresterea sustenabila a nivelului de trai in Romania avand la baza debirocratizarea si investind intr-o educatie moderna. In felul acesta, si nu prin manevre neortodoxe – adica folosind dezinformarea, poate castiga lejer, dupa parerea mea, alegerile de la sfarsitul acestui an.

   Răspunde
    
   1. cornel
    Septembrie 12, 2016 la ora 22:16

    Astept de la PSD planuri si masuri concrete in dezbatere publica in vederea unei viitoare posibile guvernari. Guvernul Ponta a luat niste masuri benefice economic si social vorbind, a trimis FMI-ul la „plimbare” atunci cand acesta zicea guvernului ca asemenea masuri creeaza deficit bugetar si ca nu sunt sustenabile economic, si a aratat ca se poate ceea ce multi credeau ca e imposibil, din frica sau din rea credinta, de a lua anumite decizii politice economic vorbind absolut necesare in contextul social si economic in care ne aflam atunci. Este necesara debirocratizarea institutiilor de baza ale statului, numirea in functiile de conducere ale acestora pe baza de concurs si competenta profesionala. Este esential ca la conducerea de scoli, inspectorate scolare si spitale numirea sa se faca pe baza de concurs si competente profesionale/de management. Astfel va creste calitatea muncii din aceste institutii si va scadea considerabil spaga, coruptia si sifonarea de fonduri allocate de la bugetul de stat. Economia romaneasca mai are nevoie masuri care sa faca cat mai usor de suportat cheltuielile necesare supravietuirii zilnice a cetateanului obisnuit – reducerea TVA-ului la 9% pentru utilitati – apa rece, apa calda, gunoi, curent electric si gaze, marirea salariului minim pe economie la 1350 RON de la 01.05.2017 si marirea alocatiei pentru copii la 120 RON de la 01.01.2017.

    Răspunde
     
 • ion
  Septembrie 12, 2016 la ora 20:02

  Dar serviciile secrete nu sunt in slujba natiunii romane?! Daca da, atunci…

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 13, 2016 la ora 10:44

   Nu, n-au fost niciodata, au fost in slujba celor care ne fura. Atunci?…

   Răspunde
    
 • ov
  Septembrie 12, 2016 la ora 19:26

  la un moment dat se zvonea ca si Noua Dreapta, miscaera nationalista de acum vreo 15 ani, tot de servicii era infiintata si controlata. pana cand oamenii din conducere au plecat (la ordin?) in psd… cred ca scopul mare ar fi doar sa atraga nemultumitii departe de partidele mici care promit schombari (nu discutam cat de convingatoare sunt ele, pe plan national, dar s-a vazut ca pot sa faca surprise uneori)… cam cum a fost si cernea acum 4 ani…

  Răspunde
   
 • Radu C
  Septembrie 12, 2016 la ora 18:49

  Inca putin si fac 35 de ani. Ce motiv sa mai am sa raman in continuare aici sa raman si fara nervi si fara sanatate!?!?
  Macar de ar avea un simt al decentei, poate ar fi mai ingaduitoare simtamintele fata de tot ce se intampla. Un om cu un simt al decentei mai are si porniri absurde de a incerca sa faca ceva conatructiv pentru semenii sai.
  Raman, pe zi ce trece, fara dorinta de a starui in tara asta. Oricum de parinti m-au rupt de peste 13 ani de acum, ca de unde vin, ai toate sansele sa mori de foame pe drumuri cu toata inteligenta de-o poti pune in traista. Traiul in Bucuresti e o brjocura pentru orice om, daca ii mai si instigam pe cei suparati si cu minte putina (prea multi adunati deja la nivel global), ce rost mai are?
  Polii au ramas locuibili. Macar un urs polar are decenta sa te anunte cand te face franjuri si te lasa far de aer si far de suflet.

  Răspunde
   
  1. Aurel
   Septembrie 13, 2016 la ora 00:53

   Dar esti liber sa-ti croiești un alt drum, fără a te mai uita inapoi. In fond, daca simti ca nu rezonezi cu „poporul”, nu te amesteci printre indivizii din care-i compus 🙂
   Mai mult, cu ajutorul Internetului, ai posibilitatea de a ajuta mai mult din afara tării. Adică, stii cum e? Daca stai suficient de mult intr-o cocina, ajungi să-ți accept condiția si sa nu mai poti scapa din cercul vicios creat.
   Asadar, cum sfătuiesc pe toti cei indeciși: „Go ahead, jump!” 😉

   Răspunde
    
 • Alex
  Septembrie 12, 2016 la ora 18:49

  Din pacate a venit toamna si iar nu avem ce alege. Dintre toate partidele, doar USR-ul pare ca se distinge, dar nu convinge inca prea mult, nu are notorietate la nivel national, dar poate au un plan bine pus la punct sa iasa in evidenta inainte de alegere. M10 a murit speranta, iar PNL-ul nu este o alternativa la PSD.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase