Sună-ți părinții și spune-le… îi mituiesc să își îndatoreze nepoții!

Moise Guran

Socotindu-i și pe cei care se pregătesc să iasă la pensie în anii următori, nu numai pe cei care sunt deja în pensie și au peste 1000 de lei pe lună, propunerea Cristianei Anghel privind scutirea de impozite și contribuții a tuturor pensionarilor are potențialul de a aduce ALDE aproape două milioane de votanți. Oameni în vârstă, pensionari sau încă nu, părinții sau bunicii noștri, sunt pe cale de a fi păcăliți cu un truc electoral ieftin – Cristianei Anghel nu dă de la ea, dă de la nepoții celor care se vor bucura de scutirile de impozite.

anghel nepoti

Deși pensiile au crescut și anul acesta cu 5%, încă nu putem vorbi de un nivel care să ne facă cinste nouă, acestei generații, ce plătește pentru 3,8 milioane de părinți și bunici pensii mai mici de 1000 de lei pe lună. Uitați poveștile cu pensiile uriașe, sunt câteva zeci de pensii mai mari de 10 mii de lei în toată România. Adevărul este că majoritatea părinților noștri sunt vulnerabili în fața unei mite electorale de tipul scutim de impozitare și contribuții toți pensionarii, căci și pentru un pensionar cu 1200 de lei pe lună contează 150 de lei cât vrea să îi dea Cristiana Anghel.

Ceea ce mulți dintre părinții noștri nu știu, este că în momentul de față deja deficitul statului coincide cu deficitul fondului de pensii. Acolo vor ajunge cea mai mare parte a celor aproximativ 5 miliarde de euro pe care statul român îi va împrumuta în acest an. Propunerea Cristianei Anghel mărește acest deficit, și deci și creditul pe care statul trebuie să îl facă cu aproximativ 500 de milioane de euro.

Un alt aspect pe care nu toți părinții noștri îl conștientizează este că aceste datorii le vom plăti și noi și copiii noștri. Adică nepoții lor. Acum suntem în România un angajat la un pensionar și deși fiecare dintre noi contribuie cu 25% din munca lui pentru pensiile actuale, acestea sunt mici. Dar în următorii 20 de ani trendul demografic indică o schimbare a balanței către 3,5 milioane de angajați la șapte milioane de pensionari. Asta înseamnă nu numai că vom lăsa copiilor noștri și nepoților actualilor pensionari datorii de la pensiile pe care nu le putem plăti azi fără să ne împrumutăm, dar chiar păstrând ritmul de îndatorare, ei vor trebui să plătească contribuții duble față de astăzi, pentru a ne plăti nouă pensiile, atunci când vom fi noi, generația productivă de astăzi în situația părinților noștri.

Or soluția pentru creșterea pensiilor în România nu este impunerea unor taxe mai mari, nici îndatorarea nepoților, singura soluție este creșterea numărului de locuri de muncă, dar și păstrarea unui pas de creștere a pensiilor care să nu depășească pasul de creștere al salariilor din care contribuim pentru aceste pensii.

De aceea vă spun! Este nenatural ca bunicii să-și îndatoreze nepoții, să le compromită sau să le amaneteze viitorul. Acceptând să votezi pentru cel care te-a mituit astfel, accepți să arunci blestemul sărăciei asupra unor oameni care poate nici nu s-au născut, sau care astăzi sunt minori.

Fiecare dintre noi, cei mai tineri trebuie să avem o discuție cu părinții noștri pensionari. Trebuie să le explicăm înșelătoria politicienilor de tipul Cristianei Anghel și să-i convingem să nu se lase cumpărați de acest tip de campanie electorală. E un preț prea mare! Niciun bunic nu își distruge nepoții.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

98 răspunsuri la Sună-ți părinții și spune-le… îi mituiesc să își îndatoreze nepoții!

 • Muran Goise
  Septembrie 8, 2016 la ora 10:59

  Cam furi curent Gurane…

  Răspunde
   
 • Un reparator de frigidere
  Septembrie 8, 2016 la ora 02:15

  Acesta este rezultatul statisticilor care arata ca la vot se duc foarte multi pensionari si catre ei se indreapta pomenile.Dragi tineri veniti sa votati ca sa primim si noi ceva.Totul e pe interes,nu ati inteles!

  Răspunde
   
 • catalin
  Septembrie 7, 2016 la ora 23:47

  Salut Moise!

  Ai dreptate.

  Din pacate tehnocrati au ajuns vreo 10 ani prea tarziu – sau poate doar 8.
  Nemernicii astia de politicieni se comporta ca si cum nu ei au creat dezastrul din tara; toti, fara exceptie au fost la guvernare si si-au adus aportul la declinul tarii si al societatii.
  Cinismul lor, consta in faptul ca se folosesc de masele pe care le-au indobitocit in cei 27 de anii.
  Nu te läsa, nu esti singur!

  C

  Răspunde
   
 • Andrei P
  Septembrie 7, 2016 la ora 23:41

  De ce nu? Pensia e platita din buget, si apoi din ea se mai ia ceva inapoi. Ce rost are toata aceasta complicatie birocratica? Ajustati pensia la un nivel identic cu situatia de acum. Se salveaza milioane de lei pentru operatiuni inutile si angajati in sistemul public inutili. Numai la noi exista aceste masinatii cu „iti dau un leu si tot eu iti iau inapoi”, zeci de taxe, impozite luate cu anticipatie, regularizari, toate facute din nestiinta si lipsa de simt practic. Pentru un leu impozit tre sa stai la cozi sa mergi tot orasu pe la ghisee.

  Răspunde
   
  1. Andrei P
   Septembrie 7, 2016 la ora 23:55

   Sperietura cu „datoriile istorice” e un cacat. E numai o metoda a Statelor Unite sa tina celelalte tari subdezvoltate. Statele Unite se pot imprumuta nelimitat de la Trezoreria lor, pe care o prezinta ca pe o entitate divina, ce ii mustra constiinta de fiecare data cand deficitul SUA mai creste de cateva ori. Daca toate tarile urmeaza exemplul Greciei, ce o sa se intample, toata lumea da faliment? Nu, se vor printa mai multi bani si se vor imparti aceleasi resurse, doar ca mai echitabil. Oricum la cum a evoluat lumea bancara astazi, cand orice credit este oferit din bani care nu exista, si Bancile pot fi oricand salvate pe cand creditorii nu, e clar ca totul e o farsa care se va sparge.

   Răspunde
    
 • Andrei
  Septembrie 7, 2016 la ora 22:23

  Nu suntem victimele nimănui ci doar facem ceea ce oriceromân ar trebui să facă: ne luăm soarta în mâini. Că e peste hotare, asta este de acum alegerea noastră și ne privește, pentru că poate am ajuns la concluzia că de acolo avem mai multe de învățat. Poate preferăm să fim înconjurați de oameni care știu să își construiască o viață, care au altă atitudine față de muncă și față de societate. Dorim să auzim și să vedem și altceva în afară de văicăriți care dau vina numai pe guvern dar cărora, dacă le oferi ceva de muncă, încep să dea în bâlbe fie din lene, fie pentru că poate chiar nu sunt buni de nimic. Cât despre cei ajunși la pensie, cei pe care parlamentara-lui-pește-prăjit Anghel le caută acum în coarne, pot spune că și-au făcut-o cu mâna lor. Mulți dintre ei egoiști și plini de ură, nu sunt altceva decât acei muncitori care în anii 90 furau tot ce prindeau pe acolo pe unde lucrau și nu se dădeau în lături de la nici un ciubuc, pentru ca acum tot ei să urle ca din gură de șarpe că ,,ăștia au furat și au distrus totul”. Fiecare doarme cum își așterne iar pentru mulți a cam venit ceasul să culeagă roadele.

  Răspunde
   
  1. vasi
   Septembrie 8, 2016 la ora 04:39

   Parintii tai sau bunicii tai au furst stunci in 90′? Daca nu, de ce generalizezi?!?

   Răspunde
    
 • Mirela
  Septembrie 7, 2016 la ora 20:54

  Ar trebui cand discuti un subiect atat de important sa fii mai documentat. Chiar daca ai privit o cu condescendenta D na Campeanu intelege mult mai bine decat multi comentatori problema pensiilor. Nu este normal ca un sistem de pensii impovarat sa sustina atatia pensionari de lux (magistratii au peste 10.000 lei pensie si nu au contribuit au dat decizii eronate au luat mita. Uncontribuabil onest fara legi speciale, grupe, handicap, etc primeste o pensie de nimic. Ar trebui ca Avocatul Poporului sa se autosesizeze ca in Romania nu e respectat PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII. In ce tara din lumea asta se dau pensii de invaliditate celor care nu au lucrat in viata lor care isi cumpara o zi, doua de vechime? Asta e dupa mine adevarata problema a sistemului de pensii si nu inteleg de ce toti se fac ca nu o vad.

  Răspunde
   
 • Claudiu
  Septembrie 7, 2016 la ora 18:11

  Nu-i bai, plecam si noi, astia ce am mai ramas contribuabili si sa se descurce batranii cu sistemul ce l-au sustinut pana acum. Stiu ca nu e vina lor, atat ai carte, atat faci dar nici eu nu o stau sa trag clopotele prin Romania.

  Răspunde
   
  1. eugen
   Septembrie 7, 2016 la ora 19:21

   Din aceasta cauza nu se schimba nimic ca toti de varsta ta au cedat inainte de a incepe razboiul . Indiferenta , nepasarea , etc. va caracterizat si acum va plangeti. Timpul este in avantajul vostru , dar daca nu va implicati veti fi incontinuare victime.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Septembrie 7, 2016 la ora 18:06

  La emisiunea „Jurnalul de Seara” a postului Digi TV din data de 6.09, pe la ora 20:20, am avut ocazia sa ascult opinia d-lui profesor de economie al Universitatii Romano-Americane, Bogdan Glavan, care este vehement impotriva impozitarii pensiilor, pentru ca astfel se practica dubla si tripla impozitare. Este posibil ca domnia sa sa nu stie ca la stabilirea contributiei angajatului la bugetul CAS raportarea se face la venitul brut (inclusiv sporurile, veniturile in natura etc.), carevasazica, neimpozitat.

  Răspunde
   
 • Dana
  Septembrie 7, 2016 la ora 17:08

  Daca ar „trece”legea,probabil,ar fi un adevarat paradis fiscal pentru pensionarii altor tari europene,unde taxele sunt duble fata de ce avem noi…Am fi ca Tenerife si Portugalia :)))))

  Răspunde
   
 • Colea
  Septembrie 7, 2016 la ora 16:20

  Civilizatia presupune reguli respectate si efort.
  Poporul roman nu e dispus nici sa respecte reguli nici la un efort suplimentar pentru un plus de civilizatie. Nu e singurul popor in situatia asta, exista continente intregi in aceeasi postura.
  Oricit s-ar scrie si dezbate nivelul de civilizatie al unei tari nu se poate ridica din vorbe.
  Daca doriti sa traiti civilizati in cursul vietii dumneavoastra, mergeti in tarile civilizate.

  Răspunde
   
 • Eugenia
  Septembrie 7, 2016 la ora 15:06

  Sun-o tu pe ma-ta.
  Si pe tac-tu.

  Răspunde
   
 • Mihai
  Septembrie 7, 2016 la ora 14:36

  Cristiana Anghel, daca vii la Cluj vei fi scuipata. atat. ca nu meriti mai mult.

  Răspunde
   
 • Daniela
  Septembrie 7, 2016 la ora 14:00

  Citesc si ma intristez. Nu vreau sa cred, domnule Moise Guran, ca va apartine acest articol.As vrea sa nu fi citit.Stiti de ce? Pentru ca daca intelegi fenomenul economic, si-l intelegeti, articolul dumneavoastra se plaseaza in zona cea mai urita, zona de intoxicare si dezinformare. Nu aveti macar o tresarire cand incercati sa manipulati asa? Si manipularea se poate face mai elegant,dar dumneavoastra ii dispretuiti teribil pe cei ce va citesc! Considerati din start ca stiu doar tabla scaderii si atat. 1-1 = 0 ai 1-2 = -1. Eu o sa-mi sun parintii, ca de obicei, si o sa-i intreb daca au nevoie de ceva. Si copiii mei o sa-si sune bunicii si o sa-i ajute, inteleaga si respecte! Fac parte din categoria celor care au inteles ca oamenii in varsta si cu experienta merita respectati! Ce voteaza, ce asculta, ce citesc ? E libertatea lor sa aleaga! Au discernamint, au dovedit ca sunt responsabili! Ce ar fi sa dovedim si noi asta ?

  Răspunde
   
  1. Vali
   Septembrie 7, 2016 la ora 15:01

   Doamna Daniela, ideea era ca nepotii de azi nu vor mai putea sa-si ajute parintii asa cum faceti dvs. Copiii isi vor ajuta parintii indiferent de venitul lor. Asa e de cand lumea. Dvs vreti, practic, sa fie constransi de noi sa ne ajute. Ca si cum le-am baga mana in buzunar. Ma dezamagiti, doamna Daniela. In cazul in care ati postat comentariul in graba pana beau caprele apa, va rog sa ma scuzati si retrag cele de mai sus. Pace tie, cititorule!

   Răspunde
    
   1. Daniela
    Septembrie 7, 2016 la ora 19:20

    Nu , nu am scris in graba , nu am capre si nici vaci . Si chiar nu-mi pasa ca v-am dezamagit !

    Răspunde
     
  2. Nico
   Septembrie 7, 2016 la ora 15:05

   …nu crezi ca traim intr.o tara …in care 4 milioane de copii au plecat sa munceasca la altii…ca au fost generatia de sacrificiu de cind s.au nascut…..sintem condusi de pensionari..de parintii nostrii care stiu ce este mai bine……citi tineri sint in parlament…guvern …s.a.m.d. afara parul alb ….comunist

   Răspunde
    
   1. Daniela
    Septembrie 7, 2016 la ora 19:27

    Oare cine e la guvernate ? Oare cine e presedinte ? Vreau sa va asigur ca la 25 de ani am stat in Piata Universitatii zilnic timp de o luna !. Stiu in ce tara traiesc si ce dezastru las copiilor mei si nu mi-am dorit niciodata asta.

    Răspunde
     
    1. Gica
     Septembrie 7, 2016 la ora 20:57

     Puteai sa stai si 100 de ani in Piata Universitatii ca tot degeaba. Decat dezastrul din Romania, mai bine ai lasa copiilor tai educatia care sa-i trezeasca si sa-i ambitioneze sa traiasca intr-o tara civilizata. Cine va obliga sa traiti in mizeria din Romania? Nimeni! Va condamnati singuri. Daca nu sunteti in stare sa intelegeti ca apartineti intregii lumi si nu tarii in care v-ati nascut, atunci n-ati inteles umanitatea si rolul ei. Este numai vina voastra! Alegeti sa traiti ca animalele in aceasta cocina de tara. Va obliga cineva? Nu! Sunteti lipsiti de ambitie! Cu ghiozdanul in spate am plecat din Romania si nu mi-a fost frica de nimic. Stiam ca nu vreau sa ma mai intorc. Putea sa cada cerul pe mine, ca tot mergeam inainte. Daca vrei, se poate. Se pot muta muntii din loc, daca iti doresti cu adevarat. Nu imi este pic de mila de voi care va plangeti zilnic soarta din cauza tarii in care traiti. Sunteti singurii vinovati! Sa va fie rusine ca va plangeti si ca nu faceti nimic! Va iubiti tara? Si ea va iubeste in felul ei neortodox! Romania este jungla in care omul mananca din aceeasti teica cu animalele. Cine se simte jignit inseamna ca nu are forta si nici dorinta de a schimba ceva in aceasta jungla condusa de hiene si nu de lei. S-au deschis granitele pentru toti romanii, nu numai pentru o anumita categorie. Ce mai asteptati? Invierea comunismului? Invierea mortilor? Invierea culturii? Asteptati mult si bine!

     Răspunde
      
     1. Daniela
      Septembrie 8, 2016 la ora 08:08

      Eu cred in liberattea de optiune. Dumneata ai optat sa pleci, ok. Eu am optat sa ma intorc de fiecare data cand am lucrat pe proiecte in lumea asta larga inapoi acasa. Acasa e pentru fiecare ce crede si simte el ca e acasa. Pentru mine in Romania e acasa. Iti urez succes, vad ca esti foarte multumit de optiunea dumitale. Ce nu inteleg e ce conexiuni mai ai cu noi, astia pe care-i consideri prosti si aproape animalizati.De ce nu participi dumneata la dezbateri pe forumuri acolo unde consideri ca esti acasa ? Dupa cum spuneai , noi cei ramasi mancam la valaul porcilor. Mai vorbesti de la inaltimea la care ai ajuns cu astfel de indivizi ? Pacat, pierdere de timp ! Ce ar fi sa-ti vezi de stralucitul parcurs de viata ? Succes !

       
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase