Cine vrei să facă după alegeri guvernul?

Reiau astăzi, de la 13,15 la Europa FM, emisiunea în care dumneavoastră aveți cuvântul. Tema pe care vi-o propun azi, în prima ediție a unei toamne electorale, nu poate fi decât una politică. Sunt 10 luni de la tragedia din Colectiv, eveniment ce părea a schimba cursul politic al țării noastre, un eveniment în urma căruia zeci de mii de români au cerut în stradă schimbarea clasei politice și care a dus la demisia guvernului politic PSD-UNPR-ALDE și înlocuirea sa cu un guvern de tehnocrați independenți, fără susținere politică. De atunci și până acum pe scena politică nu s-au petrecut mișcări de amploare, PSD și PNL continuă să domine această scenă, iar partidele noi, chiar dacă au apărut câteva, sunt aproape invizibile la nivel național.

Chiar și Uniunea Salvați Bucureștiul, care a reușit o figură frumoasă la locale (atenție, înființată în 2015, a venit pe imaginea activistului civic Nicușor Clotilde-Armand-si-Nicusor-Dan-6Dan, care a candidat ca independent și în 2012) dar chiar și USB, transformat în Uniunea Salvați România, are dificultăți de legitimare, inclusiv doctrinară dar și la nivel național, reușind până acum doar absorbția unei formațiuni politice din Codlea și a unei Mișcări civice din București. Deși în ultimul an s-au înființat peste 40 de partide noi, puține au reușit să-și facă o structură națională și au șanse minime să intre pe listele electorale, căci noua lege a partidelor cere pentru asta strângerea a 180 de mii de semnături.

În acest timp cele două partide mari, PSD și PNL par ocupate cu crearea de puiuți, eventual puiuți de factură extremistă, pe care să-i treacă pragul electoral și cu care să munteanupoată face majoritatea după alegeri. Astfel, Marian Munteanu, candidatul eșuat al PNL la alegerile locale de la București, este promovat intens de o televiziune apropiată de PNL și susține că a reușit să își facă o structură teritorială pentru un partid cu o doctrină care se definește ca fiind creștină, socială și identitar românească. Nu foarte departe, din punct de vedere doctrinar, este și Partidul România Unită, un puiuț al PSD, în fapt al apropiaților lui Victor Ponta. Deși Ponta nu a părăsit deocamdată PSD, zece parlamentari ai PSD au migrat către noua formațiune. Mulți dintre ei au probleme penale, dar simbolul partidului este, cinic, ponta dragneaVlad Țepeș. Altfel, PRU se definește ca și Aliana Noastră a lui Munteanu, ca un partid identitar, care apără românismul și civilizația creștină.

ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, a primit o palmă gravă în această vară, chiar de la liderul său, după ce acesta a fost filmat sărind coada la permisele auto. La locale ALDE nu a obținut 5% la nivel național, dar poate sări pragul electoral cu un ajutor discret din partea PSD.

Partidul Mișcarea Populară a fostului președinte, Traian Băsescu, s-a agitat puternic în această vară, înghițind falimentarul UNPR al lui Gabriel Oprea, dar, mare atenție, nici Basescu-si-Udreapartidul lui Băsescu nu a obținut la locale 5% și riscă de asemenea să nu atingă pragul necesar pentru intrarea în Parlament. Excesiv de prezent în spațiul public în această vară, partidul fostului președinte, este destul de greu de definit din punct de vedere doctrinar. Foarte preocupat de modificarea legislației penale, Băsescu n-a avut nicio greață în a face alianțe locale, după alegerile din vară și cu PSD și cu PNL.

Și pentru ca imaginea să fie și mai complicată, în acest pericol se află chiar și UDMR, care în 2012 a atins la limită pragul electoral. Modificarea legislației electorale, anul trecut, permite UDMR intrarea în Parlament dacă depășește în patru județe pragul de 20% din voturi.

Cam așa arată tabloul politic, acum, la începutul toamnei electorale, cu precizarea că deși face o ciolos avionfigură frumoasă și are o popularitate zic eu în creștere, premierul Dacian Cioloș, nici nu va candida, nici nu se va asocia cu niciun partid la aceste alegeri, asta deși este foarte posibil ca unele formațiuni, sau chiar alianțe de partide, să susțină păstrarea lui Cioloș la Palatul Victoria și după alegeri. De asemenea nu este exclusă nici intrarea într-un partid sau în altul a unora dintre miniștri din cabinetul tehnocrat, ceea ce ar putea da un semnal privind opțiunea posibilă pe care Cioloș o va avea după alegeri.

Așa stând lucrurile la acest moment, discuția pe care o facem astăzi la România în Direct este una de încălzire pentru toama politică. Vă întreb nu cine credeți că va câștiga alegerile, vă întreb direct care sunt opțiunile dumneavoastră electorale, de ce ați vota un partid sau altul la alegerile din această toamnă, dar, mai ales, vă întreb cine ați vrea dumneavoastră, cei care intrați în direct, să facă guvernul după alegerile din decembrie.

Puteți comenta și aici, dar aș prefera să sunați după ora 13.15 la 0372/069599, pentru a intra în direct la Europa FM.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

25 răspunsuri la Cine vrei să facă după alegeri guvernul?

 • gabriel
  Septembrie 14, 2016 la ora 11:25

  PNR. Alternativa este Partidul Noua Romanie

  Răspunde
   
 • Mirel
  Septembrie 6, 2016 la ora 23:38

  Sunt de acord cu Mirela! Eu traiesc in SUA si probabil il vom avea pe Trump in curand dar in Romania as vota pe oricine isi asuma sa-l pastreze pe Ciolos!!

  Răspunde
   
 • Diana Iancu
  Septembrie 6, 2016 la ora 14:53

  votez cu USR in speranta ca vor sustine acelasi guvern si dupa alegeri(alaturi de PNL, probabil)

  Răspunde
   
 • Alin
  Septembrie 6, 2016 la ora 07:49

  Prefer să nu merg cu ciori vopsite si cu bucati din marile partide, gen PRU, USR, etc, prefer oameni curati, Partidul Noua Romanie.

  Răspunde
   
 • Simona
  Septembrie 6, 2016 la ora 01:07

  PNR- Partidul Noua Romanie

  Răspunde
   
 • Ema
  Septembrie 6, 2016 la ora 00:22

  Singurul partid care imi inspira incredere si care din motive politice nu este promovat de nici o televiziune este Partidul Noua Romanie, PNR, care nu are in spate nici o sustinere din partea actualei clase politice. E partidul care il voi vota la iarna. PSD, PNL, PRU , ALDE, USR toate aceste formatiuni politice au in spate politicieni corupti care sunt acum la purtere si care nu doresc sa plece de la carma tarii.

  Răspunde
   
 • Mihai Petre
  Septembrie 6, 2016 la ora 00:11

  NOUA ROMANIE ! PNR – un partid mic, despre care nimeni nu sufla un cuvant si cu toate astea sunt o ALTERNATIVA!

  Votez cu Partidul Noua Romanie

  Răspunde
   
 • Robert
  Septembrie 6, 2016 la ora 00:06

  Eu o sa votez cu PARTIDUL NOUA ROMANIE ! Fara traseisti politici si fara oameni cu istorie politica.

  Iar treaba cu USR… stim cu totii de unde au bani, asa ca..nu vad cum sa sustina interesele Romaniei!

  Răspunde
   
 • Basil
  Septembrie 5, 2016 la ora 19:01

  Ce fel de întrebare estele asta? Un fel de ” cu cine votezi?”
  Ca orice om normal la cap, nu poți sa iti dorești un guvern susținut de PSD sau PNL, aceeași mizerie.
  Sper sa rămână Cioloș și după alegeri. Nu vad cum, dar asta îmi doresc.

  Răspunde
   
 • Horia M.
  Septembrie 5, 2016 la ora 18:10

  USR. pare ceva diferit. Pana acum e 100% sanatos, părerea mea.

  Răspunde
   
 • Bogdan B
  Septembrie 5, 2016 la ora 17:27

  Eu votez USR.E nevoie de un suflu nou in politica romaneasca,de oameni noi…

  Răspunde
   
 • Alex
  Septembrie 5, 2016 la ora 16:33

  Ciolos

  Răspunde
   
 • amicu
  Septembrie 5, 2016 la ora 15:51

  USR, partidul mic si putin vizibil (pentru ca in prim-planul politicii se introduc mereu marii escroci). Un aer nou sper, ceilalti sint tot o apa si-un pamint.

  Răspunde
   
 • dan b.
  Septembrie 5, 2016 la ora 15:42

  Vreau sa fie pe mai departe un guvern tehnocrat, iar singurii care vor face asta sunt cei de la USR, asa ca votez cu ei…

  Răspunde
   
 • Catalin Ionut
  Septembrie 5, 2016 la ora 15:41

  O sa merg pe mana USR. Sigur o sa sustina un guvern tehnocrat. Imi pun mari sperante in ei.

  Răspunde
   
 • cristiana ristoiu
  Septembrie 5, 2016 la ora 15:36

  USR- sper sa aiba si oamenii potriviti…gen Ciolos?

  Răspunde
   
 • Gal
  Septembrie 5, 2016 la ora 15:27

  USR+PNL

  Răspunde
   
 • Marius
  Septembrie 5, 2016 la ora 15:21

  Incerc USR.M am saturat de aceleasi partide.Bafta!

  Răspunde
   
 • Cristian K
  Septembrie 5, 2016 la ora 15:11

  USR. PSD-ul are o gramada de corupti, dar nici PNL-ul nu e usa de biserica. Partidele extremiste sunt pentru naivi, deci ramane o singura varianta rezonabila.

  Răspunde
   
 • Șerban
  Septembrie 5, 2016 la ora 14:57

  Este din ce în ce mai greu să te autoconvingi să mergi la vot pentru că nu ai ce să alegi. Nici un partid, mare sau mic, nu este capabil să prezinte un program credibil, toate se întrec în promisiuni irealizabile fără o fundamentare economică. Senzația este că un vot acordat unui partid nou apărut este un vot aruncat în vînt pentru că și în cazul în care vor intra în Parlament se vor alia cu PSD-ul s’au PNL-ul care ne-am lămurit cîte parale fac.

  Răspunde
   
 • ADRIANA
  Septembrie 5, 2016 la ora 14:29

  Eu l-am votat pe Tariceanu presedinte, iar acum mi-e rusine sa spun, ma dezamageste in fiecare zi. Problema alegatorului este si va fi lipsa informatiilor pertinente in campanie. Nu exista un interes real de la niciuna dintre partile implicate ca adevarul sa iasa la suprafata. Aflam si noi din diverse surse de „nisa” scapate prin online despre lucrurile care ar trebui stiute de alegatori, inainte sa voteze, de genul: ca Ponta nu a facut nimic pentru atragerea fondurilor europene si ca exista persoane in guvern care se opun reformei in educatie, administratie, sanatate. Sunt multe persoane care se uita la Antena 3, Realitatea si altele care injura tehnocratii si DNA-ul. Din pacate este foarte greu sa te informezi ca alegator. Iti trebuie multe filtre ca sa cerni tot ce se spune. Moise imi doresc sa fie tot Ciolos premier si sa fie lasat sa isi aleaga cu adevarat ministrii. Dar pentru asta noi pe cine sa votam?

  Răspunde
   
 • Dan
  Septembrie 5, 2016 la ora 13:55

  Eu as vrea sa ramana Ciolos premier, dar, as vrea sa stabileasca niste obiective nationale pentru urmatorii ani:
  1. Integrarea romanilor de pretutindeni in economia tarii. (ce ar insemna asta?!… pai cumva sa ii facem pe romani sa contribuie la economia tari noastre, sa cumpere produse/servicii romanesti din strainatate, sa lucreze la companii romanesti prin strainatete, sa isi petreaca vacantele aici, sa investeasca aici si de ce nu sa ne unim cu R. Moldova)
  2. Aderarea Romaniei la spatiul schengen.
  3. Adoptarea monedei euro.
  4. Eficientizarea sistemului bugetar.
  5. Dezvoltarea infrastructurii rutiere si feroviare.
  6. Privatizarea companiilor de stat si a sistemului sanitar.
  7. Atragerea de investitii si sprijinirea companiilor romanesti sa se dezvolte.

  Răspunde
   
  1. Dan
   Septembrie 5, 2016 la ora 13:57

   Ar mai fi de adaugat si regionalizarea si descentralizarea tarii.

   Răspunde
    
 • Sorin
  Septembrie 5, 2016 la ora 13:02

  eu incerc cu USR, poate M10;
  intrebarea urmatoare e: cum cunvingem segmentul 18-45 sa fie mai implicat in cautarea optiunilor politice?

  Răspunde
   
 • Mirela
  Septembrie 5, 2016 la ora 12:20

  Trăiesc în Germania. Aici tocmai au fost alegeri într-un land fost DDR cu rezultate dezastru pentru Angela Merkel. Noi avem pentru prima data un guvern cât de cât de încredere. Așa ca voi vota doat dacă un partid își asuma păstrarea lui Ciolos CU MINIȘTRI doriți și acceptați de el

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase