To all my American friends (if any): Basarabia is Romania!

de Moise Guran

Mesajul ambasadorului american în Republica Moldova despre statalitate și prosperitate este ca și cum i-ai spune unui spânzurat că funia e de fapt o cravată mișto, chiar purtată și invers. Noi românii avem mult umor și acum putem râde de declarația lui, căci indiferent ce visează deștepții de la Washington, Republica Moldova este un stat eșuat, doar orbii (orbiții de putere) nu mai văd asta. Și cu asta nu mai e de glumă!

Răspunsul exact, prea clar ca să zici că a fost provocat sau greșit interpretat, este la minutul 8.45

Să le vorbești moldovenilor despre prosperitate și intrarea în UE acum, e bătaie de joc. Pe de altă parte, ambasadorii americani nu prea fac declarații în afara liniei dictate de Departamentul de Stat, iar domnul James D Pettit, probabil chiar a vrut să transmită un mesaj și Moldovei și României. Cu o Rusie arțăgoasă și o Românie garantată de NATO, americanii nu vor complicații. Ok, asta e una pe care pot să o înțeleg. Nici noi nu vrem. Că domnul James D Pettit nu știe însă că Moldova nu are graniță cu Rusia pe care o numește totuși un vecin cu care trebuie reluate relațiile economice, sau că Istoria Moldovei este totuși Istoria României (asta dacă nu cumva americanii măsoară timpul istoric după modelul de nici 250 de ani al SUA)  astea-s lucruri pe care nu le mai înțeleg. Pentru că americanul dă un semnal foarte prost și la nivel de opinie publică, și la noi și peste Prut.

Chiar dacă un colaps al statului moldovean pare iminent, nu pentru că l-ar invada rușii, ci pentru că nu va mai putea plăti cetățenii, pensiile, salariile sau serviciile publice, bineînțeles că România nu va da niciodată buzna în Republica Moldova. Ceea ce nu anulează ideea de Unire. Noi ne-am născut uniți exact de Istoria pe care domnul James D Pettit nu pare să o știe și vom continua să strângem legăturile, economice, culturale, dar și politice, indiferent că rusofonii vor continua să dețină sau să manipuleze puterea de la Chișinău. Chiar dacă americanii sunt principalul aliat al României, mentalitățile noastre sunt diferite. Noi suntem o nație defensivă. Nu ne lăudăm cu asta, dar așa e Istoria noastră. Noi nu facem războaie de cucerire ci doar ne străduim să nu mai fim în situații precum cea din 1940 când nu am putut apăra Basarabia din calea tancurilor sovietice. Dar noi știm că Istoria ne va aduce mai devreme sau mai târziu din nou împreună. N-au nici americanii nici rușii armament, rachete sau anti-rachete, câte secole de răbdare avem noi. Singura chestie care ne afectează cu adevărat este exact genul acesta de falsificare, ce a atins apogeul în perioada stalinistă. De aceea păstrăm Unirea acum, pentru momentul de atunci. Și asta înseamnă doar că România sprijină și va sprijini cetățenii dar și statul Moldova, atât cât poate, atât cât își poate sprijini și proprii cetățeni.

Săptămâna trecută m-am întâlnit cu George Simion de la Acțiunea 2012. Este incredibil câte poate face această organizație, la nivel mic, fără sprijin nici de la statul român, nici de la cel moldovenesc. Sunt o mână de tineri voluntari care pun la un loc români și moldoveni, au adus în România inclusiv primari din Moldova, și invers, dar și cetățeni simpli, pentru că până la urmă, păstrarea identității, asta de o neagă superior ambasadorul george-simionamerican, e tot ceea ce ne-a mai rămas. Acum este esențial să păstrăm legăturile și să rezistăm exact acestui tip de exercițiu de comunicare, făcut permanent de presa de limbă rusă, larg recepționată în Republica Moldova. Poate pe american îl doare în adidashi de această deznaționalizare a moldovenilor, făcută metodic. Categoric, nici nu poate înțelege implicarea dezinteresată a României în sprijinirea Republicii Moldova. Dar noi nu putem abandona a doua oară Basarabia, negându-ne Istoria.

Din această toamnă mai multe televiziune românești (inclusiv Digi24) vor trece Prutul, fiind redifuzate pe cablu în Republica Moldova. Căutăm o soluție pentru transmiterea sau retransmiterea și a emisiunii România în Direct pe care o fac la Europa FM. În același timp se naște (finanțat greu, prin subscripție publică) un proiect de televiziune ce va fi recepționat și în Moldova și în RomâniaPe scurt, proiectul presupune crearea de conținut audio și video care să demonteze propaganda anti-românească și difuzarea lui către publicul din Republica Moldova. Nu știu câți dintre dumneavoastră știu că, între timp, biroul Sputnik de la București a început să fie activ în august și  este finanțat direct de către Federația Rusă. Propaganda, o armă care nu trebuie ignorată și despre care au priceput acum și europenii că face parte din strategia războiului hibrid, este cea care urmărește în final slăbirea Uniunii. Cum să-i facă față cetățeanul moldovean, bombardat de presa de limbă rusă, recepționată mult mai bine în Republica Moldova?

Deci, să mă ierte aliații americani, dacă ambasadorul lor de la Chișinău a exprimat (eu așa cred) poziția Departamentului de Stat, atunci au intrat într-o mocirlă informațională înfiorătoare… Dar asupra acestor lucruri voi mai reveni.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

58 răspunsuri la To all my American friends (if any): Basarabia is Romania!

 • Constantin
  Septembrie 15, 2016 la ora 09:59

  Despre serviciile secrete romanesti, numai de bine! (Altfel nu apare comentariul.) Insa jurnalistii care lucreaza pentru ele, (inclusiv membri CNSAS), au inceput deja razboiul. Unii zic ca trebuie sa-l spanzuram pe sol. Altii, ca nu! Eu zic ca ar ne-ar fi util sa ne concentram asupra mesajului. Pentru ca Departamentul de Stat ne transmite prin solul Klemm un mesaj din partea Casei Albe. Interesele Rusiei in zona sunt cel putin la fel de mari ca acum zece ani, sa zicem (cred ca de fapt sunt mai mari). Ori, apropierea de UE si NATO a Ucrainei sau a Republicii Moldova (pentru noi, [o parte din] Basarabia) este inacceptabila, aducand Rusiei atingere sferei de influenta. M-am plictisit sa aud tampenii jurnalistice precum ca d-lui Klemm i-au intins unii o capcana si au facut un selfie in timp ce, ca la fotbal, a fost intins steagul echipei adverse. Nu, d-lui Klemm i s-a explicat unde merge, cine sunt cei pe care-i intalneste si cu care apare in poze, iar steagul este tinut cu manuta domniei sale. Este un mesaj Punct!

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 15, 2016 la ora 10:02

   Ceva mai ’nainte ambasadorul din Moldova a explicat verbal ca Basarabia n’are treaba cu Romania, asta dupa ce dl Putin a asociat numele Romaniei si Ungariei intr-un discurs despre modificarile frontierelor (incetisor cu povestea ca era vorba despre pretentiile Romaniei asupra teritoriului Ucrainei!). Occidentul, dupa cum am mai scris, nu poate ignora interesele Rusiei in regiune. Prin urmare, americanii trimit mesaje celor care de curand au aderat la Bocul vestic cerandu-le sa nu le afecteze propriile interese in raport cu Rusia. Observand ca mesajele prin viu grai nu sunt intelese, pragmatici, ei au folosit comunicarea prin imagini, precum in cazul copiilor de gradinita. Poate pricepem asa, altfel probabil vor incerca prin scenete. Carevasazica mesajul american spune Romaniei explicit ca interesele sale in regiune NU conteaza, pentru ca tara noastra nu conteaza pe plan international. Iar, daca exista vreun dubiu, cei care garanteaza securitatea si integritatea teritoriala a Romaniei (asa cum au garantat si pentru Ucraina) ne spun ca sfera de influenta a Romaniei nu acopera nici macar propriul teritoriu, aflat intre frontierele ei actuale. In context, apar europenii care transmit prin dl Hollande un mesaj complementar: nu vreti voi sa facem o armata europeana, care sa „complementeze” capacitatea de aparare americana?! Asta, pentru ca noi suntem si mai buni prieteni cu rusii…

   Răspunde
    
 • Basil
  Septembrie 4, 2016 la ora 23:31

  Cine este Lucian Boia?
  Pe bune, cine este? Ce merite profesionale îl recomanda sa își dea cu părerea despre Transilvania, cum ca nu ar aparține de drept României, iar acum despre Basarabia.
  Cine îl tine în brate și îl promovează.
  Am încercat sa găsesc mai multe informații despre acest domn, în nu am găsit nimic relevant.
  Link-uri ?

  Răspunde
   
 • amicu
  August 31, 2016 la ora 00:22

  Asta e una dintre ocaziile în care e mai importantă dorința românilor decit înțelegerile pe care le fac americanii cu rușii. Problema e că Moldova, deocamdată, nu e România. Dar, cum ziceam, asta nu ține de nea Petit. A și apropo de 1940, atunci nu că n-am putut să apărăm Basarabia, conducătorii țării au considerat că nu merită sacrificiul. În plus le era și frică, rău de tot. Asta le era calitatea.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 31, 2016 la ora 09:21

   Umilinta din vara anului 1940 a insemnat nu doar pierderea Basarabiei, ci si a nordului Bucovinei, a Hertei, a nord-vestului si sud-estului Transilvaniei si a sudului Dobrogei in doar trei luni. Romania NU mai avea niciun sprijin extern la acel moment, iar presiunile externe depaseau cu mult capacitatea de riposta/aparare a tarii noastre. Ambasadorul german Fabricius (implicat in Dictatul de la Viena), spre exemplu, a avut un rol activ ca mesager al lui Hitler si Riebbentrop in convingerea autoritatilor romane ca atat Germania cat si Italia se aliaza Rusiei in cerinta acesteia de a-i fi cedata Basarabia. O rezistenta absurda ar fi facut Romania sa impartaseasca soarta Poloniei. Daca ar fi fost mai bine, ori mai rau, este istorie contrafactuala. Opinia mea este ca ar fi fost mai rau. Argumentele se afla in manualele de istorie. Pe de alta parte, nu pot fi ignorate disfunctionalitatile din politica interna a Romaniei. Dar si daca lucrurile ar fi stat mai bine, probabil ca mare lucru nu s-ar fi schimbat. Reamintesc utilitatea manualelor de istorie, pactul Riebbentrop-Molotov, soarta Poloniei si a statelor baltice, toata evolutia evenimentelor post 1940 samd. A meritat mereu sacrificiul…

   Răspunde
    
 • Catalin ( CTL )
  August 30, 2016 la ora 23:19

  Orice popor exista doar prin cultură. Uitați-vă la evrei. Milenii au fost impraștiați in toate colțurile lumii și nu și-au pierdut identitatea chiar dacă , genetic, s-au amestecat cu atâtea alte popoare. Sunt exemplul suprem al rezistenței. Am rezistat milenii pe aceste meleaguri tocmai pentru că cei de demult incercau sa ne cucerească militar nu și propagandistic. Cum pe tineri ii doare la palarie de istorie, identitate națională, limba română sau de Romania, in general, suntem mai vulnerabili ca oricând. Unde mai pui și corupția.
  Ne trebuie instincul de supraviețuire culturală. Așa supraviețuiesc popoarele oricăror tragedii. Sau aproape oricăror. Evreii au supraviețuit, indienii americani, nu. Nici fizic nici cultural.

  Răspunde
   
 • Dan
  August 30, 2016 la ora 23:15

  Frica le e la pensionari (5 mil) si la asistati sociali (7 mil) … restul, cei care muncesc si sustin financiar aceasta tara ar face orice pentru prosperitatea si reintregirea ei.

  Răspunde
   
 • Mihai Nistor
  August 30, 2016 la ora 20:39

  Nu inteleg de ce te iei dupa Traian Basescu care nu este decit un fitilist. A pedalat pe tema nationalista si unirea cu RM doar pentru a ajunge presedinte si nimic mai mult.
  Politica US este in general de neamestec in treburile interne si nu este treaba unui oficial de stat al US sa fie de partea nimanui.
  RM trebuie mai intii sa se hotarasca ea insasi in ce directie vrea sa mearga si dupa aia se poate discuta.
  Situatia este si mai complicata cu cit nationalistii rusi nu vor sa mearga catre Europa iar la Romania nici macar nu se uita.
  Nimeni nu are de gind sa cumpere pe nimeni asa ca fiecare trebuie sa se hotarasca ce vreas in viata.
  Romania degeaba vrea sa se uneasca cu RM daca cei din RM nu vor Romania. Pina la urma asta este realitatea.

  Răspunde
   
 • Mircea S
  August 30, 2016 la ora 19:00

  Omul a zis ce a zis in cunostiinta de cauza. SUA nu isi mai poate permite un conflict in SE Europei dupa evenimentele din Turcia. Pe de alta parte nici romanii nu sunt polonezi sau baltici asa ca tot ei (SUA) ar trebui sa scoata castanele in caz de ceva. Si cam atat despre declaratia lui , este ambasadorul SUA nu al RO implicit vede interesul SUA.

  Răspunde
   
 • OvidiuB
  August 30, 2016 la ora 14:45

  Pentru toti cei care vantura argumentul „mai intai sa guvernam Romania bine – si apoi putem sa ne unim cu R.Moldova”, am un singur comentariu: cred ca nici nu va imaginati cat de guvernata si guvernabila era Romania la 27 martie 1918!

  Răspunde
   
  1. Dan
   August 30, 2016 la ora 23:29

   Asa este, trebuie sa profitam de orice oportunitatea pentru a ne indeplini unul din obiectivele acestei natii.
   Nu poti sa ai o lista de obiective strategice si sa le faci neaparat in ordinea de pe lista pentru ca s-ar putea sa prelungesti nejustificat implinirea acestor obiective…

   Răspunde
    
 • Claudiu
  August 30, 2016 la ora 14:33

  Moldova poate fi aproape de Romania doar in UE (ceea ce cu un conflict la granita nu se va intampla niciodata). Restul povestilor cu unirea sunt bullshit. Istoria se schimba, ce a fost acum 250 nu are relevanta.

  Răspunde
   
 • Horia
  August 30, 2016 la ora 13:56

  Moise, ce alte televiziuni vor trece Prutul?

  Răspunde
   
 • Dorin
  August 30, 2016 la ora 12:07

  Trebuie sa il intelegem si pe el. Daca se uneste Moldova cu Romania, pierde postul :).
  Si ce a spus e din pacate adevarat: La acest moment o unire nu e practica. La acest moment Republica Moldova nu este Romania. Atat a putut sa spuna si el, in contextul geopolitic curent. Revenind la noi in tara, hai sa demonstram ca suntem in stare sa guvernam Romania de acum si apoi sa redeschidem discutia cu reintregirea Romaniei. Pana una alta, diferentele intre clasele politice ale Romaniei si Moldovei sunt mai mici decat am vrea noi, cei din stanga Prutului, sa recunoastem. Am o intrebare pentru noi toti: cum o fi mai bine, Romania diferita de Moldova, dar impreuna in UE sau Romania unita cu Moldova dar in afara UE, ca un „no-man’s land” intre doua mari puteri…

  Răspunde
   
 • AdrianS
  August 30, 2016 la ora 12:01

  Acum cativa ani, prin 2014, se discuta despre ratarea oportunitatii create. La acel moment, opinia publica nu era favorabila unirii pe ambele maluri ale Prutului. Nu se putea face nimic. Asta, Romania este o intr-o situatie mai buna, dar opinia publica este in aceeasi hazna, iar oportunitatea internationala nu mai exista…

  De ce sa nu ne pregatim de viitor? Pentru ca oportunitati vor mai veni, dar ar fi cazul sa fim pregatiti atunci. Momentan, trebuiesc calmate spiritele in Moldova. Mesajul nu este adresat unionistilor sau Rusiei, este adresat separatistilor rusi de peste Prut si este un mesaj diplomatic necesar. Si pentru unificare si pentru o Moldova independenta in UE este nevoie de aceleasi lucruri: GDP per capita de 3-4 ori mai mare in Moldova, minim, reforma administrativa. Romania nu poate inghiti un dezastru ambulant nu din ratiuni economice, ci din ratiuni mioritice, de coruptie, nu este Germania (si nici Moldova comparabila cu Germania de est). Stiam asta si acum 2 ani, stiam ca nu se poate realiza nimic fara reforme, fara pregatire.

  Răspunde
   
 • Kapital
  August 30, 2016 la ora 11:48

  Linia noua de demarcatie SUA – Rusia a fost stabilita inaintea aderarii noastre la NATO: Dunare, Prut, Polonia, Tarile Baltice.
  Putem construi acolo teatre, spitale, scoli, posturi radio tv, etc. (ceea ce ma indoiesc, nici in Romania nu se fac astea), dar NU putem incalca status-quo-ul.
  Putem sa ne unim prin arta, sport, cultura, business. Dar NU putem politic. Punct.
  Restul e zgomot romanesc si rusesc…

  Răspunde
   
  1. Kapital
   August 30, 2016 la ora 12:13

   Istoria ne arata viitorul, recomand tuturor celor interesati sa citeasca despre pactul ruso/sovieto-german din 1939 – hacuirea Poloniei, Romaniei, Balticilor.
   Astazi, in ciuda aparentelor, Germania se intelege de minune cu Rusia lui Putin si doar prezenta US Army are darul de a-i tine departe de noi.

   Răspunde
    
 • obraznica
  August 30, 2016 la ora 10:45

  De parca ar fi prima data cand suntem vanduti „la negru”. Aliatii sunt aliati pana la un punct, iar istoria ne arata ca americanii nu au scrupule in privinta apararii propriilor avantaje. Peste interesul national exista interesul geopolitic, iar daca acesta o cere…se va gasi mereu un „Oprea” american care sa-l realizeze.

  Răspunde
   
 • Dacian Bunaziua
  August 30, 2016 la ora 10:33

  Basarabia e România care e Dacia!!!!!

  Răspunde
   
 • Zagura
  August 30, 2016 la ora 10:24

  Declaratiile ambasadorului (care nu vorbeste de capul lui) constituie o palma data unionistului Basescu,care constata (ca nu e politician prost, dimpotriva) esecul politicii sale de 10 ani cu mult trambitata axa spre Washington. Pe de alta parte nu-mi aduc aminte ca Basescu sa fi vorbit vreodata de Cernauti, Herta, Reni sau Ismail. Probabil din motive de corectitudine politica…

  Răspunde
   
 • MihaiN
  August 30, 2016 la ora 09:47

  Dacian e maghiar?
  Cine a zis? Noul partid al lui VP?

  Glumesc si eu, dar nu cred in aceasta informatie. Nu e Csolosz, e Cioloş.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 30, 2016 la ora 09:59

   In comentariul meu am privit aceasta chestiune in sens pozitiv. Chiar cred in cosmopolitismul romanilor. Pe de o parte, in consens cu ideea de rabdare seculara exprimata de autorul articolului, romanii au cunoscut de-a lungul istoriei intalnirea cu numeroase neamuri, de cele mai multe ori neplacuta, ce-i drept. Apoi, Gurile Dunarii au fost un spatiu de comert si confluenete culturale dintotdeauna. Eugeniu Botez, bunaoara, il descrie in pitorescul epocii sale. Spatiul transilvan, asijderea.

   Răspunde
    
 • Vali
  August 30, 2016 la ora 09:16

  Tu esti dovada vie ca propaganda rusa si scoala sovietica din stanga si din dreapta Prutului nu au fost in van! Tovarasul Stalin iti multumeste ca existi!

  Răspunde
   
  1. Vali
   August 30, 2016 la ora 09:19

   Mesajul era pentru @Asdad2005, @adi, @Aurel si toti criptocomunistii ce-si dau cu parerea pe aici fara sa fi citit macar un manual de istorie!

   Răspunde
    
 • Radu
  August 30, 2016 la ora 05:46

  Acest comentariu este subapreciat!

  Răspunde
   
 • Moshe
  August 30, 2016 la ora 00:28

  Si Romanii l-au votat pe Iliescu…

  Răspunde
   
  1. Constantin
   August 30, 2016 la ora 09:13

   Din spirit cosmopolit si-au ales un presedinte german si au un prim-ministru maghiar cu sotie frantuzoaica. Chiar nu conteaza. Doar ca alegerea d-lui Ilescu este prezentata in manualele de politologie ca exemplu de manipulare a procesului electoraL.

   Răspunde
    
 • Această Românie
  August 30, 2016 la ora 00:26

  Am peste 30 de ani, am prins ceva din comunism. M-am nascut la Brasov si de la 1 an am copilarit in Moldova in Neamt. Pe la 18 am ajuns in Bistrita-Nasaud. De 5 ani sunt insurat in Maramures. Tatal meu e oltean, mama moldoveanca si cu linii evreiesti. Lucrez cu unguri, americani si ucrainieni de ceva ani. Colegul meu de camera mi-a zis asa, cand faceam misto de el, nou venit din moldova, cu ciuda de rigoare: eu sunt roman, nu-s ungur, da, sunt de nationalitate ungur dar ia-te de secui, aia vor tara lor proprie nu eu. Basarabenii cu care am trait in Bistrita-Nasaud, erau jumate pro Romania jumate contra. Pe ei ii inteleg, ca le e greu, sunt confuzi, dar cu scuzele de rigoare, tu ce dracu esti si in ce tara crezi ca traiesti ?

  Răspunde
   
 • Catalin
  August 30, 2016 la ora 00:21

  Esti cam visator, Dane. 🙂

  Răspunde
   
 • Mihai
  August 30, 2016 la ora 00:15

  Propaganda rusa comenteaza si la acest articol. Sa nu credem ca daca ni se scrie in romana, ne scriu niste prieteni ai neamului. Rubla multi imparte…

  Răspunde
   
 • Stefan
  August 29, 2016 la ora 23:05

  Nu prea pot multe sa zic decat:
  Frumos scris si cred eu ca foarte adevarat !!!
  Bravo Moise 🙂

  Răspunde
   
 • ulise
  August 29, 2016 la ora 23:04

  Basarabia e Romania !? O fi ! Problema este ca :
  ROMANIA NU ESTE SI NU VA FI BASARABIA !
  Da da da da da , in puii mei..asta-i diferenta…

  Răspunde
   
  1. Dan
   August 29, 2016 la ora 23:25

   Pai nu-i nimic facem unire prin absorbtie! 🙂

   Răspunde
    
   1. Mihai Nistor
    August 30, 2016 la ora 20:54

    Ce unire prin absorbtie visati voi acolo? Nu aveti curaj sa miscati in fata rusilor.
    Traian Basescu a fost Presedintele Romaniei timp de 10 ani si ce a facut pentru a face Romania independenta de energia venita din Rusia?
    A pus doar pe butuci toata industria care consuma energie din Rusia si v-a lasat pe toti fara servici.
    De ce nu a investit Romania in energie regenerabila?
    Ce programe energetice nationale are Romania?
    Ca sa faci ce vrei in primul rind trebuie sa fii independent economic iar independenta economica incepe prin independenta energetica.

    Răspunde
     
    1. Dan
     August 30, 2016 la ora 23:17

     @Mihai Nistor
     Frica le e la pensionari (5 mil) si la asistati sociali (7 mil) … restul, cei care muncesc si sustin financiar aceasta tara ar face orice pentru prosperitatea si reintregirea ei.

     Răspunde
      
 • Ion
  August 29, 2016 la ora 23:04

  Dan,tu vorbești despre oameni bătuți în cap? Zi-ne mai bine cum sunt cei care au votat Firea, PSD, PNL, PMP şi alte jeguri. Cum sunt cei care au votat un partid în fruntea căruia sta relaxat un penal ordinar şi tupeist? Toti avem neinformati, bătrâni, manipulați, egoiști şi nepăsători. Toți. Greșită exprimarea ta. Nu ai tu idee despre manipulare şi nici nu faci diferența între „bătut în cap” şi oameni chinuiți de soartă. Cred ca o călătorie prin MD ti-ar schimba un pic modul de exprimare.

  Răspunde
   
 • Dan
  August 29, 2016 la ora 22:44

  Atat Romania cat si R. Moldova trebuie sa aleaga cu inima si sa-si decida viitorul.

  Eu personal sunt pro-unire (si sunt transilvanean, ca sa combat unele aberatii pe care le zicea cineva mai sus cum ca Transilvania si-ar dori sa se desprinda de Romania. Eu personal imi doresc sa descentralizam/regionalizam tara, dar de aici pana la dezbinarea tarii e cale lunga. Doar niste fustrati care se tem ca isi pierd statutul (si privilegile) de cetateni ai unei capitale ultracentraliste ar zice asemenea aberatii.)

  Răspunde
   
 • Alin
  August 29, 2016 la ora 22:41

  Le-a zis bine ca Moldova e Moldova si Romania Romania si ca nu e bine sa vrea sa se uneasca cu Romania numai ca sa intre in UE. Oare cand or sa se vada cum vor sa le fie bine or sa mai vrea sa se uneasca?

  Răspunde
   
 • Cristi
  August 29, 2016 la ora 22:06

  Unire cu trei conditii:
  – modificarea codului rutier, in special ce tine de virarea la stânga, aceasta se va face ca in r.m., lăsând centrul imaginar al intersecției pe dreapta.
  – anul scolar incepe pe 1 septembrie si se termina pe 31 mai.
  – functionarii moldoveni din perioada 1991-201? ajung la minele de aur sau alte zacaminte. toti.
  Primele doua conditii pot fi usor negociate.

  Răspunde
   
 • adi
  August 29, 2016 la ora 21:56

  Perfecta dreptate ai.
  Moise tu ne spui povesti istorice …… perfect adevarate si real.
  Prezentul in aceasta situatie sunt SUA si Rusia.
  Vitorulu nostu este ceace bine ai spus RABDAREA.
  Aproape nimic dealungul istoriei in aceasta tara nu sa facut fara acceptul sau ingaduita marilor puteri si asa va ramane.
  Referitor la articol scis mai inainte „Despre sărăcie, școli, spitale, autostrăzi și… despre “o piatră”” are si asta legatura cu Moldova, noi tot timpul am incercat si v-om incerca sa NE DESCURCAM in viata nu suntem inca o natiune si nu avem planuri nationale, nu a am avut un lider ci doar sefi.

  Uite ce bine zici:
  ” Eșecul ei ne arată doar halul în care suntem – mai degrabă popor decât națiune. Multe nereușite de aici ne vin”

  Parca altele erau sentimentele in acest articol.

  Răspunde
   
  1. Dan
   August 29, 2016 la ora 23:03

   Nu ne trebuie neaparat acordul asa-ziselor mari puteri, putem sa mai facem una alta si de capul nostru cat timp nu suparam foarte tare niciuna din parti sau putem sa ne asumam consecintele.
   SUA are o datorie morala pentru Romania, ne-am implicat intens in razboaiele lor si nu am primit nimic la schimb, inca.
   Iar Rusia nu va putea sa intervina nici daca vrea, Ucraina este un „zid” pe care rusii nu-l vor putea darama prea repede.
   In conditile date si daca se va supara armata rusa din transnistria va fi pusa la pamant in cel mult 24 de ore…

   UE este cea mai mare putere a lumii, pacat totusi ca multe din tarile sunt membre foarte ingamfate si nu putem sa fim mai uniti.

   Răspunde
    
 • Dan
  August 29, 2016 la ora 21:55

  Moldovenii sunt cam batuti in cap daca ei pun botul la propaganda rusa, au uitat de la mana pana la gura, ce au facut rusii in crimea, cum au uitat si multi romani de altfel.

  Au uitat cum se parasutau omuleti vezi si inconjurau bazele ucrainene cu lasatoare de rachete, si rusii ziceau ca nu stiu ei nimic, sunt localnici, ocine poate sa cumpere o uniforma verde. In romania au venit canadienii si americanii sa ne patruleze spatiul, au uitat starea de confuzie si cum armata rusa se masa la granita ucraniana.

  Răspunde
   
 • Viatadupabebe
  August 29, 2016 la ora 21:44

  Foarte trist mesajul dat de ambasador. Ma bucur ca exista astfel de miscari mass media care sa includa si republica moldova in dicerse actiuni. Acesta este singurul mod de a ne arata sustinerea, daca momentan marile puteri sunt impotriva aproprierii noastre … faptul ca societatea civila incepe sa se implice nu poate fi decat inca un semn ca ne apropiem de democratie

  Răspunde
   
 • sandu
  August 29, 2016 la ora 21:43

  da, transilvanenii unguri….

  Răspunde
   
 • enk
  August 29, 2016 la ora 21:42

  Banuiesc ca nu e complicat ca romanii sa-si ia cetatenie moldoveneasca iar moldovenii cetatenie romaneasca. In felul acesta putem vorbi de un pas concret in directia Unirii.
  Credca intre cele doua state ar trebui sa se simplifice procedura de obtinere a cetateniei.

  Răspunde
   
 • Dan
  August 29, 2016 la ora 21:41

  Moise, ti-ai exprimat punctul de vedere legat de problematica legaturilor Romaniei cu Basarabia. Toti Romanii ar trebui sa faca asta, discutiile de la coltul blocului si de pe ulitele satesti trebuiesc duse la un alt nivel, cel al actionarii. Drum lung, insa numai cu initiativa media si politica putem reusi. In felul asta, „Hora Unirii” se va juca din nou. Situatia din Transnistria nu e departe de cea din Orientul Mijlociu, interesele diferitelor poli de putere le putem simti si vedea zi de zi.Trebuie ambitie si lupte grele duse la nivel central in ambele tari, sacrificii mari facute. Analizand clasa politica din Romania si cea de peste Prut, efortul unirii pare ca este prea mare pentru marionetele in costum. Asa ca pana la reforma/e, furnica poate sa care ca pe elefant tot nu-l doare.

  Răspunde
   
 • Aurel
  August 29, 2016 la ora 21:33

  Bai Moise, transilvănenii, daca ar putea, s-ar separa de astia de ma sud de Carpați, iar tu vb de o unire si mai SF 🙂

  Răspunde
   
  1. Dan
   August 29, 2016 la ora 22:50

   Aurel ia zi-ne mai multe despre tine ca sa stim care e profilul persoanelor care spun/cred asemenea tampenii?!
   De unde esti?
   Cu ce te ocupi?
   Ce varsta ai?

   Răspunde
    
   1. Aurel
    August 29, 2016 la ora 22:56

    @Dan: „profilul persoanelor” nu se construiește din cateva detalii amărâte, aflate de la o singura persoana 😉 Așadar, chiar daca ți-aș raspunde întrebărilor, nu ai fi in vreun fel câștigat.
    Apropo, sunt liber sa consider ce doresc. Mai degrabă ar trebui sa te intrebi de ce oare cuiva i-au trecut prin cap astfel de bazaconii…adică, o fi vreun sâmbure de adevăr? 😉
    Chill…

    Răspunde
     
    1. Dan
     August 29, 2016 la ora 23:21

     Cu siguranta sunt oameni care vor autonomie pentru regiunea/judetul/localitatea in care traiesc.
     Dar crezi ca merita sa iti bati capul sa combati parerea unei parti nesemnificative a populatiei? E posibil sa-i trezesti si pe altii daca faci galagie prea mare, asa ca mai bine ii ignoram… tensiunea asta se „vindeca” in timp fara sa aruncam cu pietre unii in alti.

     Răspunde
      
    2. Această Românie
     August 30, 2016 la ora 00:28

     Am peste 30 de ani, am prins ceva din comunism. M-am nascut la Brasov si de la 1 an am copilarit in Moldova in Neamt. Pe la 18 am ajuns in Bistrita-Nasaud. De 5 ani sunt insurat in Maramures. Tatal meu e oltean, mama moldoveanca si cu linii evreiesti. Lucrez cu unguri, americani si ucrainieni de ceva ani. Colegul meu de camera mi-a zis asa, cand faceam misto de el, nou venit din moldova, cu ciuda de rigoare: eu sunt roman, nu-s ungur, da, sunt de nationalitate ungur dar ia-te de secui, aia vor tara lor proprie nu eu. Basarabenii cu care am trait in Bistrita-Nasaud, erau jumate pro Romania jumate contra. Pe ei ii inteleg, ca le e greu, sunt confuzi, dar cu scuzele de rigoare, tu ce dracu esti si in ce tara crezi ca traiesti ?

     Răspunde
      
     1. Aurel
      August 30, 2016 la ora 07:16

      E bine ca ai peste 30 de ani amice, ar fi timpul chiar sa pui mâna pe o carte. Nu de alta, insa nu ai vrea ca odraslele să-ți fie tot brainwashed.
      In textul meu nu am spus ca as fi vreun separatist, ci doar am descris un trend observat, culmea, chiar in emisiunile radio ale lui nea Moise :))

       
  2. Constantin
   August 30, 2016 la ora 09:07

   Bai Aurele, daca tu crezi ca Transilvania are doar doua judete, te inseli. Desi a circulat candva ideea mutarii capitalei la Sibiu, n-am auzit ca localnicii vor Republica Sibiu. Nici de Republica Brasov n-am auzit. Iar daca luam Transilvania in sens larg geografic, cu atat mai putin i-am auzit pe banateni ori maramureseni ca vor o republica independenta. Personal, cred ca te uiti la TV prea mult la filmele de actiune.

   Răspunde
    
 • Asdad2005
  August 29, 2016 la ora 21:05

  Din pacate, ceea ce spune ambasadorul, este o realitate si trebuie sa privim lucid situatia, Republica Moldova.

  La scara istoriei, ramane fratele/sora noastra mai mica, care din cauze ce nu au depins de noi, am fugit unii de ceilalti.

  La scara relatiilor bilaterale, Romania a fost cea care a ajutat, cat de cat, insa Moldova fie n-a vrut, fie n-a stiu sa primeasca, iar un exemplu foarte pertinent este necesitatea pasaportului la intrarea in tara asta pana acum cativa ani, intre cele 2 tari neexistand o discutie pe tema aceasta….

  Răspunde
   
  1. adi
   August 29, 2016 la ora 22:03

   Corect

   Răspunde
    
  2. Dan
   August 29, 2016 la ora 22:47

   Asta pentru ca propaganda rusa a bagat bani multi in indoctrinarea populatiei… bani pe care si ia luat inapoi din bancile moldovenesti acum cateva luni…
   Moldovenii saracii nici nu stiu cei cu ei…

   Răspunde
    
  3. Constantin
   August 30, 2016 la ora 09:01

   „am fugit unii de ceilalti…”_ Nu stiu ce v-a spus dumneavoastra profesorul de marxism, dar cetatenii romani n-au fugit de basarabeni, nici invers. Masacrul de la Fantana Alba este marturie, iar negarea martiriului romanesc ar trebui pedepsita la fel ca negarea holocaustului. Tragedia separarii familiilor prin frontiera trasata de Molotov si zilele acestea reafirmata de prietenii nostri americani este astazi descrisa in manualele de istorie. Ar trebui sa va fie cunoscuta si dumneavoastra.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase