Guvernul își dă cu tesla-n… salarii

de Moise Guran

Cel mai bun lucru care ni se poate întâmpla, indiferent de ciclul economic în care ne aflăm, este stimularea muncii. Aceasta este o dezbatere pe care societatea noastră trebuie să o aibă permanent și, deși contextul este unul special, mi-e teamă că nici pregătiți să vorbim despre asta nu suntem. Răspunzând unei inițiative parlamentare de reducere a contribuțiilor de asigurări sociale, Ministrul Muncii a avertizat că, într-o astfel de situație, guvernul ar fi nevoit să taie salariile bugetarilor. Hodoronc-tronc!

Tăierea salariilor a devenit o obsesie după ultima criză, ea nici nu se poate face decât pe o perioadă determinată, așa a stabilit în 2010 Curtea Constituțională, dar declarația ministrului Muncii pare un fel de suprareacție, ca a unuia care s-a întâlnit cu Bau-Bau și țipă de se sperie și Bau-Bau.

Sigur, parlamentarii noștri se află în an electoral și, dincolo de dărnicia specifică unor astfel de perioade, cele două partide mari par a fi organizat și un soi de concurs – cine pune mai grav Guvernul Tehnocrat în dificultate până la toamnă, câștigă! Practic, cam tot ce s-a votat în ultimele luni, dacă n-au fost imunități speciale, au fost cheltuieli suplimentare de la Buget.

Bineînțeles că și alocațiile pentru copii, ca și reducerea taxelor pe muncă, sunt lucruri bune, nu sunt rele, dar este la fel de bine înțeles că și astea trebuie organizate, ca să avem de unde le da, să nu ne mai mințim cum am făcut în 2008 cu creșterea salariilor profesorilor cu 50% și care s-a anulat imediat după alegeri, căci banii respectivi nu existau.

Ceea ce nu înseamnă însă că îi dau dreptate ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru. De fapt, declarația lui a făcut mai mult rău decât bine, inclusiv guvernului, fie doar și pentru că pentru politrucii celor două partide mari ar fi mană electorală cerească dacă Cioloș ar tăia salariile. Ceea ce mă deranjează cu adevărat este că, pornind de la o realitate aproape aritmetică, aceea că trebuie să tai de undeva dacă nu îți ajung banii, ministrul Muncii comite exact delictul de absență a viziunii economice pe care l-au făcut și înaintașii săi din guvernul Boc.

Nu tăierea salariilor este soluția! N-a fost niciodată și nici nu va fi.

Dacă nu s-ar mai învârti atât de mult în jurul cozii cu o reformă administrativă care să reducă personalul ineficient din sistemul bugetar, în special din Administrație, atunci poate guvernul însuși ar putea veni cu un plan de stimulare a muncii în general și a muncii legale în special, prin reducerea CAS-ului sau a altor taxe pe muncă.

Poate aritmetic, reducerea salariilor bugetarilor și reducerea numărului de bugetari să dea același rezultat. Economic însă, reducerea salariilor în niciun caz nu stimulează munca. Reducerea taxelor pe muncă o face, într-un mod pozitiv, ba chiar și reducerea, sau măcar eficientizarea aparatului bugetar, are de asemenea un efect de stimulare a muncii, chiar dacă o face într-un mod negativ, sub presiunea unor restructurări.

De aceea vă spun (și vă spuneam asta și pe vremea crizei) dacă nici nu învățăm nimic din perioadele dificile, apăi atunci ne alegem doar cu paguba.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

6 răspunsuri la Guvernul își dă cu tesla-n… salarii

 • mititelu
  Martie 15, 2017 la ora 01:18

  Vreau magazin plei pentru jocuri

  Răspunde
   
 • gigi
  Iunie 21, 2016 la ora 23:18

  Draga Moise,
  Am apfreciat emisiunile tale cu tenta educativa, pline de informatii pe care nu le gasim (usor) in mediul online (tv si radio nici nu conteaza la acest capitol). Am fost surprins cumva de comentariile politice care au fost din ce in ce mai consistente in ultima vreme. Mai ales in campanie, mi s-a parut ca ai pus umarul destul de consistent la succesul celor care au castigat. Mi s-a parut uneori ca nu esti echidistant si critici factorii decidenti fara sa tii cont de variantele pe care le-au avut la indemana si nu le-au folosit. Poate ai mai multe informatii si stii mai multe, dar nu le poti spune? Nu stiu daca sunt probleme numai in zona arges-dolj-mehedinti, dar stiu ca pentru ei te-ai luptat cel mai mult si iar ma intreb unde este echidistanta, echilibrul… Oricum, online va fi mai usor de urmarit produsul, pentru ca va putea fi accesat la orice ora, chiar si in timpul meciurilor! Totul va depinde de calitatea informatiilor. Succes!

  Răspunde
   
 • Gh.Stoian
  Iunie 21, 2016 la ora 10:52

  Si cu slanina-n pod si cu varza unsa, nu se poate ! Este imposibil si taxe mici, si salararii (pt.bugetari) din ce in ce mai mari, si cu bugetul mare ! Undeva trebuie Facut ceva. Eu opinez pt. : Mai putina birocratie> mai putini bugetari, in adminstratiile locale si centrale: salarii marite (dupa importanta postului) in invatamant si sanatate si taxele(pe „munca”) „pe loc repaus” (cel putin deocamdata !) !

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Iunie 21, 2016 la ora 11:19

   D-le Gh Stoian, cum Bugetul NU este din gumilastic, nu poate fi intins dupa cum si-ar dori din motive electorale parlamentarii. (Apropos, daca tot au chef de consolidare a cresterii economice -adica sustinerea productiei, pentru ca primul pas, stimularea cererii, l-au facut – ar putea sa imbunatateasca mediul investitional.) Cresterea deficitelor de cont curent si structural cu care ameninta constant [si exagerat, poate] dl Basescu este reala. Daca nu este incurajat sa investeasca, angajatorul cheltuie (in Panama, spre exemplu) banii ramasi dupa reducerea CAS.***Am mai discutat despre opiniile referitoare la austeritate. Am citit studii, am ascultat prelegeri ale economistilor, atat cu privire la Romania, dar si la Grecia, Irlanda samd. Doar romanii inteleg mai greu ca de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere. Dl Tariceanu, conducatorul celui mai prost guvern post-revolutionar, n-a priceput si nu pare sa priceapa niciodata. Nu s-a vorbit o clipa despre viziunea lui Boc. Era vorba despre imposibilitatea de a plati dintr-o vistierie lasata goala de Tariceanu. Daca vreti teorii despre stanga si dreapta, provizioane si ciclurile economice, asa cum spune dl Moise, pot fi gasite studii inca de acum 400 de ani, de prin Anglia. Daca vi se pare departe in timp, d-na Thatcher a fost mai de curand.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Iunie 21, 2016 la ora 10:48

  Cel mai bun lucru indiferent de momentul oricarui ciclu economic este consolidarea economica prin masuri politice adecvate. Masuri politice care sa intareasca in primul rand institutiile. Stimularea muncii este una dintre masurile adoptate de o institutie [guvernamentala] care are o viziune, aplica politici coerente si prin strategii adecvate urmareaste dezvoltare si progres. Scaderea taxei pe munca NU este un „panaceu economic”. Economia noastra ramane obiectul unui imens jaf, este dezechilibrata, subfinantata, sufocata de incompetenta si reavointa, impiedicata sa se dezvolte la potentialul real din cauza coruptiei generalizate.***A murit generalul Stanculescu. Aparent fara legatura cu economia, el a fost ministrul economiei si industriei in primele doua guverne de dupa revolutie. Omul de incredere si ucigasul lui Ceausescu, el a pus economia pe fagasul distrugerii care a urmat. Poate ca acela a fost cel mai bun lucru care ni s-a intamplat; alternativa Militaru implica KGB si GRU.***Referendumul UK devalorizeaza leul pentru ca investitorii retrag capitalurile din Europa, desi EUR scade in rapoprt cu toate valutele. Daca se redereseaza EUR, leul se devalorizeaza in mod natural. De fapt twist-ul acesta reflecta scaderea competitivitatii economiei romanesti. Poate ca lucrul cel mai bun ce ni s-ar putea intampla ar fi adoptarea EUR.

  Răspunde
   
 • Zuzu
  Iunie 20, 2016 la ora 20:46

  Eu vreau o eliminare a impozitului pe venit !

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase