BIZIDAY: MARȚI, 17 mai 2016


Premierul Dacian Cioloș a explicat astăzi de ce creșterile salariale din Sănătate au fost acordate cu prioritate, în proiectul de ordonanță privind creșterea salariilor bugetarilor. El a subliniat și că niciun salariu nu va scădea după intrarea în vigoare a acestei ordonanțe și că principalul obiectiv a fost rezolvarea problemelor privind salariile de încadrare.

Poți citi și – Întâi reformă și om găsi DUPĂ și bani de salarii mai mari 

stiri verificate

Comentarii prin facebook

13 răspunsuri la BIZIDAY: MARȚI, 17 mai 2016

 • Lucian
  Mai 19, 2016 la ora 12:55

  Eu propun ca cei care ‘lucreaza’ ca bugetari in Romania, sa o faca voluntar, se poate? Chiar daca lucreaza 2 ore pe zi, iar dupa aceea sa lucreze la privat, se poate?
  Sincer, inca nu se poate, dar asa vad eu in viitor jobul unui bugetar.
  Eu unul asta fac in strainatate, si o duc chiar foarte bine , muncesc voluntar in sistemul bugetar 1-2 ore pe zi, dupa care merg in zona privata (unde muncesc 7 ore).

  Răspunde
   
 • Serbu Paul
  Mai 18, 2016 la ora 23:08

  Moise,
  cu tot respectul, dar in ultimul timp o lungesti de nu se poate cu un subiect.
  Mai mult de jumatate din emisiune pe un subiect…
  Nu o spun cu rautate dar cred ca in ultimul timp chear exagerezi!
  ms,

  Răspunde
   
 • padu
  Mai 18, 2016 la ora 23:07

  Sistemul de salarizare e penal atat la privat cat si la buget. Performanta ar trebuie exprimata prin productivitate nu prin rezultatul unor evaluari care de cele mai multe ori sunt insealatoare (se evalueaza dupa interes, pile, etc). Adica produci mai mult, castigi mai mult. Cei drept in sistemul bugetar e mai greu sa evaluezi dupa productivitate ca nu prea exista cifre (profit). In schimb la privat ar trebuie sa fie ca la fotbal. Dai prime pe langa salarii doar daca ai performanta care aduce profit in plus. Mai bine salarii mai mici cu bonusuri de performanta daca este cazul decat salarii fixe si mari care duc la faliment daca vine criza sau daca se produce neproductivitate.
  As vrea sa faci o emisiune la Europa FM pe tema asta. Sunt si eu curios cum considera romanii un sistem de salarizare corect.

  Răspunde
   
 • uta
  Mai 18, 2016 la ora 22:12

  Sunt inspector la o primarie de municipiu, resedinta de judet, am 15 ani vechime in campul muncii si 5 ani in primarie pe studii superioare. Sunt la Serviciul Indrumare si Control Asociatii de Proprietar, verific activitatea asociatiilor de proprietari. Mai precis, fac un fel de expertize financiar contabile, la asociatii care ruleaza si repartizeaza zeci de mi de lei. Salariul net pe care il primesc este de 970 lei. femeia de servici din aceeas primarie are 1200 lei. Dupa program mai lucrez 4 ore zilnic in alt domeniu pentru a putea traii. Stiti ce mi-a spus un presedinte de bloc cand a auzit ce o colega, tot inspector are salariul minim pe economie? A spus ca sa vina la el la asociatie ca femeie de servici ca pe 3 ore castiga mai mult decat ca inspector cu atributii de control.
  Va mirati de ce isi fac de cap administratorii si presedintii de asociatii, sau firmele de administrare imobile, pai daca aceasta este importanta care ni se acorda, la fel vor fi si rezultatele. Trei colegi au plecat, 2 au iesit la pensie anticipat, au venit colege noi cu capul gol, unele cu fuste scurte, altele cu carnete de partid colorate, dar toate fara a sti o iota din legislatia necesara. Au plecat specialisti, au venit hahalere. Trebuie sa muncesc suplimentar sa platesc meditatia fiului meu, ca toti parintii de altfel, numai ca eu si la al doilea job, lucrez cu carte de munca, pe cand profesorii, nu am vazut unu sa plateasca impozite pe venit. Despre medici, toti stim plic despre atentii.

  Răspunde
   
 • Daniel Ioan
  Mai 18, 2016 la ora 20:20

  Apreciez efortul pe care l-ati facut sa ne prezentati ordonanta privind salariile bugetarilor. Este cu totul altfel decat am inteles din presa. Sunt de acord cu toate comentariile tale. Daca tot este dezbatere, vreau sa fac o propunere, pe care te rog sa o sustii public. E simpla, sa fie asigurat 2% din din fondul de salarii pentru performanta, nu maxim 2%. Adica, daca 50% dintre unitatile sanitare si/sau invatamant sunt considerate performante si au dreptul sa acorde premieri, aceste prime sa totalizeze 4% din fondul lor de salarii, iar daca procentul unitatilor performante este doar de 10%, atunci totalul primelor sa fie de 20% din fondul lor de salarii. Ar mai fi un detaliu, dar relevant, criteriile de performanta atat pentru unitati cat si pentru persoane sa fie publice, stabile iar procedura de acordare sa fie transparenta. Doar asa premiile vor duce in timp la cresterea performantei.

  Răspunde
   
 • Florin
  Mai 18, 2016 la ora 17:16

  Eu cred că se anunță salariile și apoi reforma drastică tocmai ca să taie din avântul protestelor care ar urma. Au nevoie de susținere din sistem, pentru că mulți, ulterior, o să doarmă pe străzi sau prin pușcării.

  Răspunde
   
 • Adrian Popescu
  Mai 18, 2016 la ora 14:25

  Moise, sti ce lipseste in toata aceasta problema?
  Comparatia cu alte Tari din Vest.
  Daca se vor pune pe masa cit ia un doctor si cit ia un profesor in citeva tari din Europa.
  Nu cred ca unii armai sari ca arsi.
  Apoi trebuie o comparatie cu media salariilor din acele tari.
  La un moment dat sa cerut macar ca medicii sa aiba salariu mediu de 2,5 ori salariu mediu, Si nu de 4-5 ori cit e prin alte parti.
  Oare avem noi salariu mediu de peste 6000 de lei in sanatate?
  Era o progonza ca in noua lege a salarizarii se ajungea la vreo 3000 lei net echivalent cu 4000 brut.
  Si in ecuatie mai este o variabila, care distorsioneaza: numarul de salariati
  Se calculeaza la un numari mai mic de salariati decit necesarul.
  Sunt spitale „fara nuamr”unde personalul este sub dimensioant.
  Nu poti face sanatate cu o infirmiera pe un etaj, sau cu 2-3/etja- asistente, cand
  prin late tari este 1 asistenta/salon
  etc

  Răspunde
   
 • Volo
  Mai 18, 2016 la ora 14:01

  Moise, de exemplu mie nu mi e bine cand stiu ca banii mei, care merg la stat, sa se duca la bugetarii din medicina…iti spun si de ce; fac educatia la fara taxa, pe banii nostri si apoi dupa ce termina rezidentiatul( tot pe banii nostrii), pleaca in strainatate…nu cred ca e corect… Pe de alta parte, as face totul cu taxa (calculat salariile pe 5 ani de rezidentiat) si atunci mai vedem daca mai pleaca

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Mai 18, 2016 la ora 15:42

   Exact, este vorba despre un alt aspect al subevaluarii educatiei in raport cu actul sanitar. Medicul este un zeu care ne scapa din ghearele mortii! Profesorul, fie el si universitar, este un prestator de servicii gratuite a carui munca poate si chiar merita sa fie dispretuita. Iata ca unii de pe alte meleaguri valorizeaza in mod just rezultatul muncii profesorilor, inclusiv a celor din Medicina, iar absolventii sunt apreciati.

   Răspunde
    
 • alex
  Mai 18, 2016 la ora 13:34

  Moise stii ce nu intelegi tu? Daca dai salarii pe baza de performanta si sefii tai directi decid cine e mai performant atunci daca nu ai pile sau limba lunga nu ai sanse sa primesti marire de salar oricat de bun ai fii. Totusi suntem in Romania asa se fac lucrurile. Deci egalizarea salariilor e cel mai bun lucru care se poate intampla sistemului bugetar, macar isi vad angajatii de treaba si nu isi ocupa timpul cu „lins in cur”

  Răspunde
   
  1. CIP
   Mai 18, 2016 la ora 15:16

   Insa un functionar de primarie de la tara, fata de unul de la oras are net mai putin de munca.
   O asistenta de la un cabinet medical de la tara are 10 pacienti pe zi, pe cand una de la urgente are 100 / zi

   Răspunde
    
 • Cornel
  Mai 18, 2016 la ora 10:53

  Reforma in sanatate nu se poate face fara companii private de asigurari de sanatate (care verifica traseul banilor in sistem) si fara transferul de management (+ finantare) catre comunitatile locale.

  Răspunde
   
 • Ionut
  Mai 18, 2016 la ora 07:40

  Domnule ,Moise dacă fiecare guvern ar fi început o reforma numai într-un singur domeniu și la-r fi dus la bun sfârșit am fi la un nivel de trai mult mai bun dar așa cum nu exista nunta sau mormantare fără cârcotași așa și cu acest guvern, care sa nu uitam ca are la dispoziție doar câteva luni ne așteptăm să rezolve toate problemele care nu s-au rezolvat în 25 de ani, d.p.m.d.v.acest guvern ar trebui ajutat și de brontozaurii din sindicate ca măcar un domeniu sa fie dus la bun sfârșit, niciodată nu va putea nimeni sa mulțumească pe toată lumea, mai ales în timp foarte scurt.Domnule Moise, tot timpul așteptăm și speram sa vina investitori străini, întreb și nu înțeleg de ce nu putem sa ne ajutam singuri și dacă vin străini cu cine sa discute dacă acest guvern are un mandat limitat. Dacă vorbim despre șomaj și locuri de munca este cam greu, poate dacă vom legifera prostituția sa avem o șansă de ocupare a tuturor locurilor de munca, sa nu uitam ca în toate tarile unde prostituția este legiferată aduce venit la buget consistent dar noi suntem mai ortodocsi.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase