Câți? Nu vom ști niciodată exact!

de Moise Guran

Povestea asta cu spitalele care au umflat cu bani publici o firmă ce falsifica dezinfectanţii nu este nici despre spitale şi nici despre bani. În acest caz bănuim cu toţii o crimă, una despre care nu vom şti niciodată exact câte victime a avut, dar una care în niciun caz nu s-a întâmplat din neglijenţă. Codul Penal defineşte acest tip de vinovăţie, numită intenţie indirectă, ca fiind cea în care făptuitorul îşi dă seama de caracterul antisocial al faptei sale, prevede consecinţele acesteia şi, cu toate că nu le urmăreşte, acceptă posibilitatea producerii lor. Iar toată tărășenia pare a fi opera unei mafii, organizate, una pusă pe sifonat bani, indiferent de consecințe.

13120660_10201897836723475_1936819975_oMinistrul Sănătăţii nu poate şi nu va putea să gestioneze în mod credibil scandalul dezinfectanţilor din spitale, atâta timp cât Institutul Oncologic de la Cluj, condus chiar de domnul Achimaş Cadariu, actualul ministru, a avut achiziţii de dezinfectanţi de la aceeaşi sursă. Apoi, spuneţi şi dumneavoastră hal de comunicare, întâi vine premierul Cioloş şi spune că nu ştia că în România nu avem laboratoare proprii care să verifice calitatea dezinfectanţilor, iar apoi vine ministrul Achimaş Cadariu şi spune că s-au luat 3526 de probe din spitale, le-a testat DSP-ul în laboratoarele proprii şi doar 150 au ieşit neconforme. Păi ori n-avem laboratoare, ori le-a testat abia cum Direcţia de Sănătate Publică? Iar apoi, 150 de cazuri neconforme pot însemna 150 de viruşi letali, transmişi prin bisturiul unui chirurg, care n-a fost dezinfectat în mod conform, de la 150 de, să zicem bolnavi de SIDA, la 150 de bolnavi de apendicită, că şi cei care sunt seropozitivi pot face apendicită, şi ei se operează în spitale, şi aşa mai departe.

Ok, parchetul general a început o anchetă, dar cum Dumnezeu ar putea determina procurorii câţi dintre sutele sau miile de oameni care au plecat morţi din spitalele româneşti în ultimii 7-8 ani au murit pentru că un bisturiu n-a fost dezinfectat cu altceva decât apă chioară?

Probele respective nu mai există, morţii sunt îngropaţi demult, iertaţi-mi cinismul, dar mă tem că procurorii vor putea demonstra cel mult nişte abuzuri, când aici vorbim de o corupţie criminală şi exact acel atentat la securitatea naţională ce a făcut zeci de mii de români să strige în stradă că ne ucide corupţia. Evident că ne ucide… Despre aste este vorba de la început şi până la sfârşit… Sistemul este putred, iar profiturile din botezarea dezinfectanţilor, sifonate prin off-shore, ascund probabil şpăgi plasate sub formă de sponsorizări pe la conferinţe internaţionale. Avem 13169983_10201897839323540_1953848884_onevoie de legi mai dure, legi mai ferme şi, nu în ultimul rând, de pedepse mai mari pentru aceste abuzuri care, cel mai des, aduc pedepse cu suspendare. E timpul să ne trezim.

Poate domnul Achimaş Cadariu n-a avut habar ce dezinfectanţi a cumpărat de la firma pentru care, de acum e destul de clar, s-au făcut caiete de sarcini cu dedicaţie, s-au aranjat achiziţii în afara licitaţiilor. Poate Cadariu a fost doar un eminent medic, dezinteresat de cele lumeşti, cum ar fi şpăgile… Nu contest, dar nu mai contează!

Aici vorbim de o mare probabilitate ca un număr neidentificabil de români să fi murit cu zile. Pe timp de pace, într-o ţară liberă, nu într-una ocupată. Opinia publică mai are puţin şi dă în clocot. Legăturile cu Colectiv sunt evidente şi este doar o chestiune de timp până când românii vor reacţiona exact ca după tragedia de la Colectiv.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

59 răspunsuri la Câți? Nu vom ști niciodată exact!

 • ALEXMAN
  Mai 9, 2016 la ora 18:46

  Ciolos afirma azi ca nu a primit informatii de la SRI despre problmele din sanatate. Cred ca alaturi de conducerea ministerului sanatatii ar trebui demisi si sefii SRI. Din moment ce o problema de siguranta nationala nu este alertata, atunci ori esti incompetent ori esti partas cu profitorii.Cred ca platim degeaba 12000 cadre de nadeje ai SRI. Hai ca m-am enervat.

  Răspunde
   
 • Palibroda Nicolae
  Mai 9, 2016 la ora 16:34

  Domnule Guran sunteti multumit ca ati pus umarul la daramarea ministrului sanatatii ? Sunt convins ca mafia din sanatate jubileaza. Ma asteptam la mai mult spirit civic si mai multa competenta. Ideea ca bisturiul chirurgului se desinfecteaza cu substante destinate pentru incaperi, adica mobilier si podele, e ridicola.
  NP

  Răspunde
   
 • alexman
  Mai 8, 2016 la ora 18:19

  Si tatal meu a luat din spital o infectie cu clostridia si s-a curatat. L-am dus la spital pe picioare, cu pneumonie si l-am luat mort…Ar fi trebuit sa ii dau in judecata, insa pe cine? Acum stim vinovatii.Sper sa se faca dreptate, altfel nu stiu ce sa zic…

  Răspunde
   
 • Laura
  Mai 6, 2016 la ora 18:03

  Bineinteles ca asa e. Totul s-ar rezolva cu o Mana de Fier,o lege dura ,atat pt hotie ,cat si pt morala.Sotul meu ne-a abandonat,dupa 30 ani de casatorie ,iar Instanta a zis:go on,fa ce vrei!Azi e recasatorit,cu copil mic,iar eu,cu 2 operatii, nu am cu cine ma ajuta.
  Dai un telefon la Inspectoratele scolare ,secretarele nici nu te baga-n seama! La spitale la fel! Nu banii sunt prioritatea,ci MORALA! Sa iasa lumea-n strada,sa-nceteze umilirea ,hotia,mafia si batjocura,si atunci vom avea si bani!!

  Răspunde
   
 • Sergiu
  Mai 6, 2016 la ora 12:45

  Si baietelul meu a murit anul trecut, in urma vaccinarii cu Rotavirus, datorita faptului ca a contactat din spital la nastere Klebsiella, de la maternitatea Giulesti. Ma simt la fel de neputincios si nu ma pot lupta singur cu sistemul. Abia implinise 5 luni.

  Răspunde
   
 • loredana savu
  Mai 6, 2016 la ora 02:46

  21 de nou nascuti decedati in maternitatea din ploiesti in interval de o luna. Copilul meu a murit din cauza microbilor intraspitalicesti contactati in maternitate, in fisa lui scrie negru pe alb ca a avut klepsiela, stafilococ auriu si koli. Parchetul a fost sesizat, insa in urma „anchetelor”, salariatii spitalului au fost sanctionati cu 5% din salariu pt o luna, iar noi am ramas cu mormintele puilor in cimitir si atat :(((( cu cine sa ma lupt, in cine sa am incredere ca poate sa ma sustina in demersul meu de a nu lasa indiferenta si coruptia sa conduca in romania?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 5, 2016 la ora 21:27

  @Liviu_”Problema […] tine de SIGURANTA NATIONALA”***Pai, este, iar SRI stie! Intrebati serviciile a cui este firma (vezi Tigareta I, II, III samd). Nu doar ca produsele de dezinfectare sunt cumparate si diluate 1/5 , dar sunt vandute la un pret de 5-6 ori mai mare. Iar informatii…berechet. De la firma de Arhivare, de la prietenii cu ochi albastri samd. Cat a platit chirie Hexi Spitalului Universitar pentru spatiul pe care l-a ocupat 11 ani, timp in care DNA si DIICOT a protejat-o? Baietii foarte destepti din spatele baietilor destepti precum dl. Oprescu, NU pot fi deranjati. Daca DNA o face, apar amenintarile specialistilor in investigatii la adresa procurorilor. Unele chiar din Israel. Asa este, ati intuit corect, este o problema de siguranta nationala. Doar ca din alte motive decat cele scrise de dumneavoastra, iar numarul mortilor NU va fi aflat niciodata. Dar nici numele celor care i-au omorat.

  Răspunde
   
 • Misha K
  Mai 5, 2016 la ora 19:19

  Ati observat cum se face regularizarea la factura de gaze? In luna februarie „mc”de gaze=10,800[Pcs(kwh/mc)].In luna martie cand se face regularizare se calculeaza astfel:”mc”=10,838[Pcs(kwh/mc)].Calculul celor doua facturi:feb.mc 10*10,800(kwh/mc)=108 kwh.Martie mc.20*10,838(kwh/mc)=216,760 kwh total.Apoi se scade totalul de kwh din februarie (108 kwh),si de aici diferenta se inmulteste cu pretul.Ati inteles ceva pana aici? ma indoiesc. 216,760-108=108,760 kwh de facturat.De fapt cei 10 mc de gaze din luna februarie mi s-au inmultit in martie cu 10,838 si mi s-au scazut apoi la 10,800 cat au fost calculati in februarie .De aici reiese o foarte mica diferenta care nu se justifica.Factura de gaze este o enigma pentru multi romani.Se aduna,se scade de nu mai intelegi nimic.Oare cum sa o numim ? Inginerie economica ? Se poate verifica.

  Răspunde
   
  1. Bula N Escu
   Mai 7, 2016 la ora 15:36

   Mai, tu ai tras gazele alea pe nas!

   Răspunde
    
 • jo
  Mai 5, 2016 la ora 15:58

  daca aveam pe cineva ce a luat o boala spitaliceasca pentru ca dezinfectantul nu si-a facut treaba…ii uscam de bani. asa ca daca aveti motive sa ii dati in judecata, uscati-i! sa munceasca 3 vieti sa achite despagubirile ca si ei traiau 3 vieti bine-mersi cu banii facuti din suferinta altora!

  Răspunde
   
 • rao
  Mai 5, 2016 la ora 15:06

  Dar e bine ca am scapat de legionari. Pfui, era sa fie nenorocire!

  Răspunde
   
 • Valeriu Brancusi
  Mai 5, 2016 la ora 14:37

  Domnule Moise Guran,

  Sunt un fan al conduitei dvs. gazetaresti si in general ma bucur urmarind emisiunile dvs la TV si la radio.Doresc sa va supun atentiei urmatoarea tema…
  Ce-ar fi sa se revina la vechiul statut al Curtii de Conturi ? Institutia aceasta chiar isi face treaba si este in perceptia mea intr-un con de umbra nemeritat. Au specialisti, n-au mama/tata( cel putin asa pare),ofera ”materie prima” celor are vor sa-i asculte si cred ca pe acest fond ar trebui crescut rolul institutiei…macar adus la stadiul de dinainte de 1990.
  Va scriu in speranta ca puteti lansa o dezbatere pe aceasta tema la radio sau la TV cu argumente pe care ,cu siguranta, le veti supune unei dezbateri echidistante si civilizate….
  Cu deosebita stima

  P.S- Nu sunt fan Nicolae Vacaroiu

  Răspunde
   
 • Mihai
  Mai 5, 2016 la ora 14:20

  *Sorry, nu „nu se poate stii”, ci nu se poate sti…

  Răspunde
   
 • Rodica Sumca
  Mai 5, 2016 la ora 14:16

  Mama a murit in urma cu 4 ani la Spitalul 3 din Braila. A fost operata la sold si dupa 2 saptamani a murit infectata cu un virus. Avea 18 scaune pe zi timp de mai bine de 7 zile…Va puteti imagina cum se simtea… In fata surorii mele, asistenta a trecut in fisa 4…Dupa reactia surorii mele, a venit si reactia lor. Au dus-o la Spitalul Judetean la Infectioase, iar in salvare a facut stop cardiac…Pe scurt, au omorat-o, pentru ca nu au fost in stare sa-i faca o analiza la scaun si un tratament adecvat! La sesizarea mea, Directia de Sanatate Braila, mi-a spus ca nu exista dovezi in acest sens. Ca sa nu o deshumez, am renuntat, desi si in ziua de azi imi vine sa mor de gat cu doctorul cu pricina…Au umilit-o si si-au batut joc de ea, un om care a muncit toata viata si a contribuit la plata salariului, inclusiv a acelui care a ingropat-o…

  Răspunde
   
  1. Ella
   Mai 5, 2016 la ora 19:03

   + 1 si aici. Bunica mea a murit dupa ce s-a infectat cu Clostridium difficile, intr-un spital din Bucuresti…acelasi spital unde au murit si raniti din Colectiv.

   A fost singura internare a bunicii mele, in afara de cea avuta cand a nascut. A platit asigurare medicala toata viata, fara sa apeleze la serviciile vreunui spital. Acum 2 ani, dupa ce a cazut, a fost operata la sold, iar dupa o saptamana a murit infectata cu acea bacterie.

   Răspunde
    
 • Mihai
  Mai 5, 2016 la ora 14:10

  Domnule Guran, spuneti ca nu se poate stii cate victime au fost. Cred insa ca se poate estima. Se pot numara cazurile de infectii grave aparute dupa interventia chirurgicala si se pot compara numerele cu numere similare din alte tari europene, de exemplu. Se face o raportare la mia de interventii, se face diferenta indicilor, si se inmulteste diferenta cu numarul concret de interventii chirurgicale care au avut loc. In modul asta se pot face estimari relativ obiective.

  Si tatal meu a murit in 2011 dupa o operatie banala la colon, care insa s-a infectat si a dat in peritonita…

  Răspunde
   
 • Dorel din Chiajna
  Mai 5, 2016 la ora 12:42

  Sunt singurul care se gandeste la legatura dintre: copii morti din Arges – dezinfectante neadecvate in spitale – ascunderea spitalelor care au avut probleme (inafara de cel din Cluj) – si incercarea de musamalizare.
  Daca este o lagatura, si moartea copiilor a fost dovedita de testele din spitale?
  Probabil ca in cazul acesta se va gasi o femeie de serviciu care a fost de vina ca defapt ea a diluat solutia de dezinfectie.

  Răspunde
   
 • Mediator Penal
  Mai 5, 2016 la ora 11:45

  La toate acestea se aduga si faptul ca tipul nu are un contract izolat pe care l-a castigat si el cu eforturi ci o suma de contracte care ne fac sa avem banuieli. Dar, sunt convins ca magistratii isi vor face treaba asa cum trebuie!

  Răspunde
   
 • Kristina
  Mai 5, 2016 la ora 11:33

  Acum doi ani copilul meu a fost internat in stare foarte gravă intr-un spital de stat la secția urologie.O piatră la rinichi nedepistata la timp care i-a produs o infecție urinara de toată frumusețea.As fi dorit sa fi fost in stare sa filmez cu telefonul mobil DOAR wc-ul de palier al spitalului respectiv. Am pus pâna si becuri noi ca părinți aduse de acasa la toaletă. OK.S-a făcut bine si asta este cel mai important lucru.A avut noroc .Dar am mers zilnic la ora 10 cu recuzită de acasă (pijamale,prosoape de unică folosinta,asternuturi ,pahare si lingurițe, spirt pt. tot ce atingea ea)Am spalat-o si am dus-o la toaletă cu rândul de patru ori pe zi.Practic nu ne am dezlipit de spital.In cazul in care era nevoie de intervenție chirurgicală sigur apelam la o sectie privată unde lucrurile arăta altfel cel putin cand vine vorba de wc-uri si asternuturi sau clante si becuri pe care le poți atinge.

  Răspunde
   
 • Liviu
  Mai 5, 2016 la ora 11:08

  Problema cred ca tine de SIGURANTA NATIONALA!

  Este un atentat la intreaga populatie si nici o pedeapsa nu este prea mare pt. cei care comit asa ceva!
  Nu trebuie sa-i lasam sa musamalizeze asa ceva!
  Mai induram mult atentatele la sanatatea noastra???
  Cat de prosti ne cred ???

  Răspunde
   
 • Liviu
  Mai 5, 2016 la ora 11:02

  Problema cu dezinfectantii cred ca tine de SIGURANTA NATIONALA
  Ar trebui sa se sesizeze CONSILIUL NATIONAL DE APARARE A TARII pt. ca e un atentat la populatie.

  Altfel,cred ca nemultumirile se cumuleaza
  Nu cred ca exista o pedeapsa prea mare pt. cei care comit astfel de atentate.
  Nu trebuie sa-i lasam sa musamalizeze asa ceva!
  Oricare dintre noi sau apropiatii nostri putem fi victime

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Mai 5, 2016 la ora 16:02

   Corect. Daca aceasta problema nu este de siguranta nationala, nu vad care alta ar fi.

   Răspunde
    
 • Joker
  Mai 5, 2016 la ora 08:12

  Cati? Sunt mii, zeci de mii poate, decedati si sute sau chiar mii de vinovati. Situatia este plina de cinism. Cred ca este de departe cea mai grava infractiune comisa in nenorocita asta de tara. Este omor calificat cu un „bogat” coautorat.

  Răspunde
   
 • Dorina Iliescu
  Mai 5, 2016 la ora 07:48

  Acum 3ani,mama s a operat la inima la spitalul militar,din 10 persoane operate in aceea saptamana,doar 2 au scapat,printre care si mama,toti au murit de la infectii,stiu asta sigur pt ca ne a spus o asistenta care era prietena de familie cu noi,dupa operatia mamei au inchis sectia pt dezfectie,3 luni…..consider ca doar Divinitatea a salvat o pe mama,altfel nu mi explic….pt ca toti ceilalti au decedat…concluzia?este genocid!

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Mai 5, 2016 la ora 06:30

  Tatal meu a fost operata in Cluj in stare extrem de grava penstru ca avea instalat sub o valva la inima un streptococ care i-a distrus valva. In 2008 a scapat cu zile, in 2011, nu. Ultima data ajunsese cu toti indicatorii mult imbunatatiti de la Cluj inapoi in Oradea, dar aici infectia a revenit puternic. Doctorii nu lasa prea multe informatii sa se scurga dar asistentele din Cluj mi-au zis :” Cei din Oradea au obligatia sa faca tot ce e omeneste posibil pentru a-l salva ! ” si mi-a repetat, trebuia sa inteleg ceva din asta, de aceea mi-a spus ceva ce mi se parea logic si normal.
  L-au transferat din Cluj in Oradea pentru ca cei din Oradea era normal sa suporte coaturile dar dupa ce cei din Cluj l-au stabilizat si pus pe drumul bun.
  Coruptia ucide si pentru ca sunt medici care au luat examene pe spaga si habar nu au ce sa faca, si pentru ca nu se repara si construiesc drumuri iar oamenii mor cu zile pe cele pe care le avem. In fine, prin condamnarea la saracie suntem condamnati la moarte. Nu asa stau lucrurile si in tari din Africa ?

  Răspunde
   
 • Ioana
  Mai 5, 2016 la ora 01:26

  Pai pana se schimba situatia din pacate vor mai muri oameni sau se vor infecta in spitale.
  Poate cineva e dispus sa ii dea in judecata.
  Plus cazurile de la Colectiv. Exista supravietuitori care stiu ca au contractat bacterii in spitalele din Bucuresti (oameni care au dovezi medicale). Au fost saptamana trecuta in emisiune la Liviu Mihaiu alaturi de Catalin Tolontan.

  Răspunde
   
 • Marius
  Mai 5, 2016 la ora 01:25

  Mi se pare bataie de joc sa se respinga un comentariu cu argumente pertinente si sa se aprobe teorii ale conspiratiei. A ajuns blogul bizicancanday?

  Răspunde
   
 • Catalin
  Mai 5, 2016 la ora 01:22

  Cine sa dea legi mai dure? Parlamentul?! Pai cred ca 90% din parlamentari stau cu frica de DNA. Cum sa dea aștia legi mai dure care să încrimineze corupția?.. E absurd.
  Populatia e revoltata, eu însumi sunt revoltat, si ce?! să ies în stradă să ce? să dau jos pe cine? să pun pe cine? Astept sa ne zici tu Moise, ca esti mai informat ca noi… Zi-ne tu! AAA… nu e treaba ta. Tu esti doar un ziarist. Tu ne informezi. Mulțumesc, Moise. Mulțumesc pentru nimic. Sentimentul neputinței este poate cel mai de rahat sentiment… Asta ți-o spune un bărbat în toată puterea.
  Democrația e un sistem de tot rahatul. Votul meu = votul unui sărăntoc care-l oferă oricui pe 50 de lei sau mai puțin. E un cerc vicios din care nu vom ieși prea curând. Corupția cuprinde din ce în ce mai mulți oameni. Noi aștia care vrem schimbarea lucrurilor suntem minoritari. Drept dovada Parlamentul de corupți care ne reprezintă pe toți.

  Răspunde
   
 • dr house
  Mai 5, 2016 la ora 00:51

  Moise, impreuna cu Cadariu, demonstrezi falimentul unei societati ce se bazeaza pe flecareala si calificarea la locul de munca.

  Ce treaba are directorul de spital cu concentratia dezinfectantilor din sticle? ZERO! Dupa tine directorul trebuie sa verifice si cat acid salicilic baga Bayer in aspirina, cata ampicilina e in caseta, cat citostatic e in fiola, cati volti baga electrocauterul, algoritmul de calcul al pulsoximetrului, cat crom e in lama inox a bisturiului etc etc. Directorul are atributia sa achizitioneze LEGAL produse cu certificare LEGALA de comercializare in UE! Raspunderea este a producatorului si a structurilor de control ale statului (absente in Romania).

  Cadariu un alt diletant. Nu verifica sticla sigilata din depozitul spitalului! Se fac ‘jdemii de probe de suprafete absolut inutile. Poti sa dezinfectezi perfect un salon si apoi cu satisfactie sa te scarpini in fund, a lucru bine facut, si sa iesi din salon. Clanta va fi neconforma cu E.Coli patogen! In plus, in anumite zone se sterilizeaza si cu lampi UV. ( Cine verifica lungimea de unda a lampii? )

  Apreciez spiritul civic, inerent meseriei de ziarist, dovedit de Tolo si Moise. Era perfect daca se limitau la asta. Cauza/Implicatiile/Rezolvarea e mai complexa decat se poate vedea din pauza dintre doua reclame sau doua cornere.

  Răspunde
   
  1. dr house
   Mai 5, 2016 la ora 01:30

   PS Va recomand un articol la obiect din EVZ:”Ancheta ministerului Sănătății a scos la iveală detalii HALUCINANTE. Niciuna din cele peste 3.000 de probe prelevate din spitale nu sunt din sticlele de dezinfectanți. Achimaș Cadariu a chemat în ajutor procurorii”

   Răspunde
    
  2. Rodica Sumca
   Mai 5, 2016 la ora 14:41

   O dovada in plus ca habar nu aveti ce responsabilitate are un director, oriunde ar fi el…Nimic nu misca fara ca el sa fie informat corect. Desemneaza oameni competenti pentru orice activitate.Nu orice ametit poate fi manager! Nu e suficient sa te bucuri ca esti director de spital, ca iei bani frumosi, ca pui botu’ la spagi etc. Mai trebuie sa si raspunzi pentru ce se intampla in ograda ta. Fomisti, needucati, plictisiti de munca lor pe care oricum nu o fac bine. Niciunde in lumea asta, nu le-ar trece nici macar prin cap, sa puna in pericol viata oamenilor. La noi, va doare in basca! Sunteti cu siguranta medic, unul dintre aceea care sunteti chiar deranjat ca a mai venit un OM bolnav! Numai ca roata morii se-nvarteste…Tineti minte, toata suferinta si umilinta pe care a suportat-o un om din cauza voastra, o veti plati insutit si atunci, sa nu va intrebati de ce?…S-or lasa oamenii jumuliti de ultimul ban dar voi nici de astia nu veti avea parte…

   Răspunde
    
   1. dr house
    Mai 5, 2016 la ora 23:02

    Stimata doamna, interventia mea se refera la profesionalism si responabilitate si demonstrez cu aspecte tehnice pe care Dvs evident ca nu le stapaniti si raspundeti cu insulte si blesteme gratuite. Eu in schimb va doresc sa va intalniti in viata numai cu persoane competente si responsabile si daca se poate sa evitati licentiatii Spiru Haret din generatiile cu 40.000 de absolventi la 1 profesor.

    Răspunde
     
 • Sebi
  Mai 4, 2016 la ora 23:59

  Intentionat sau nu , amestecati doua afirmatii , una cea referitoare la imposibilitatea dozarii si masurarii concentratiilor substantelor din solutiile utilizate si cealalta, care se refera la eficacitatea acestor solutii ! Nu-i chiar sula cu prefectura, dar parca seamana putin a superficialitate ! Asta, daca nu a fost cu intentie !

  Răspunde
   
 • Marius
  Mai 4, 2016 la ora 23:16

  Simt nevoia sa fac niste remarci eventual corectii.

  1. Sa nu ai laborator sa testezi acei detergenti e una(desi ma indoiesc sa nu existe), iar sa ti se dovedeasca neconforme niste probe alte Direcţiei de Sănătate Publică este alta din simplul fapt ca DSP nu ia probe din detergenti sa le stabileasca conformitatea ci de pe suprafete din spitale sau alte societati comerciale pe care trebuie sa le verifice.

  2. Acei dezinfectanti nu se folosesc la sterilizarea ustensilelor medicale ci doar la curatat suprafete. Asta nu inseamna ca nu pot duce la imbolnaviri grave.

  3. HIV-ul sau alte virusuri transmisibile prin sange sau alte secretii, nu supravietuiesc prea mult in aer liber.

  A nu se intelege gresit. Cele scrise mai sus nu scad nivelul de gravitate al situatiei dezinfectantilor, ci doar lamuresc/corecteaza unele afirmatii din articol.

  In industria farmaceutica, in spatiile clasificate de curatenie exista mai multe tipuri de dezinfectanti pentru suprafetele de productie(de exemplu). Se alterneaza doi detergenti periodic dupa proceduri precise, iar daca se constata ca in urma curateniei o proba microbiologica da neconform, se curata cu un al treilea detergent mai puternic si se repeta proba. Ar trebui sa fie cam aceeasi situatie si in spitale, mai ales in sectiile unde pacientii prezinta plagi deschise si pot sa preia din aer diverse bacterii. Nu mai spun ca inclusiv atmosfera ar trebui sa fie controlata si sa nu se permita deschiderea geamurilor.

  Cu respect,

  Marius

  Răspunde
   
 • coscos
  Mai 4, 2016 la ora 22:21

  asta e genocid.

  Stai sa vezi cand vor obliga vaccinarea…

  Romania deja importa vaccinuri netestate si in curs de testare (cu triunghi negru) de la Sanofi Pasteur din firma in firma prin Kazahstan pentru a evita legislatia europeana.

  Sa vezi atunci decese, moarte subita, cancer si autism la puradei…

  Poate pana atunci ne documentam cu totii si ne vom da seama ca igiena ne salveaza, nu thimerosal in vena.

  Răspunde
   
  1. Bula N Escu
   Mai 7, 2016 la ora 15:44

   Pai se putea sa nu apara la urlatoare si anti-vaxerii, ca musca la cacat?!
   Ce are sula cu prefectura, tinichea de aluminiu?

   Răspunde
    
 • Rent a car Bucuresti
  Mai 4, 2016 la ora 22:20

  Sa nu uitam ca traim in Romania tara tuturor posibilitatilor negative. Pe mine sincer nu ma mai mira absolut nimic.

  Răspunde
   
 • Cosmin
  Mai 4, 2016 la ora 22:20

  Fratilor cat mai induram, trebuie sa asteptam sa moara cate-o ruda de-a noastra sa iesim in strada, sa ne aparam de abuzurile acestui stat, care se identifica cu genocidul!?

  Răspunde
   
  1. canadianu'
   Mai 5, 2016 la ora 05:03

   Furtuna intr-un pahar cu apa, nici macar cand va moare o ruda nu faceti nimic. Sau poate e picat google la mine, mai stii …

   Răspunde
    
 • UM RCS_RDS
  Mai 4, 2016 la ora 22:20

  Alo, domnu’! Eu stiu ca aveti OZU sa va concentrati zilele astea pe sanatate si pe persoana ministrului Cadariu cu lovituraa luuunga catre posibila privatizare a sistemului de sanatate publica. Cum de altfel e ca nuca in perete ca un ziar, cica de sport, sa faca anchete pe teme de sanatate publica. Exact cam cum ar face revista Urzica sa publice teorii si experimente despre fizica cuantica. Stiu ca sunteti formator de opinie…dar chiar asa sa ne sfidati inteligenta si sa incercati sa ne impuneti agenda „elitelor”…nu credeti ca e cam deplasat?
  De altfel, nu am auzit nici o vorbulita despre ratarea unei investitii Daimler in Romania. A, pardon! Transilvania sau Ardeal, dupa cum doriti. Sau astfel de subiect nu e demn de o emisiune Biziday?! Mai interesant e Cadariu si chiftelele cu avocatii care incearca sa se puna la adapost de DNA.Sau poate asa sunt „ordenele” primite.NU?

  Răspunde
   
  1. Catalin
   Mai 4, 2016 la ora 22:50

   bah nene, mai lasa-ne cu teoriile astea conspirationiste. dupa ratarea investitiei daimler nu a murit nimeni, revino la realitate

   Răspunde
    
   1. dan
    Mai 5, 2016 la ora 08:47

    Bah nene, investitiile ratate omoara, ca si coruptia. N-ai locuri de munca n-ai bani de investitii in spitale. Doar ca nu poti sa numeri mortii; ca si la scandaklul asta.

    Răspunde
     
 • Dan Ionut
  Mai 4, 2016 la ora 21:51

  Păi de-asta vrea Ponta să fie președintele Senatului, acu mi-a picat fisa, vezi? Că se leagă! Dacă se mai operează Ioana prin București poate chiar scapă de el, subtil.. Și apoi cine-i următorul în ierarhie :))

  Răspunde
   
 • Laura
  Mai 4, 2016 la ora 21:31

  S-a descoperit o felie dintr-un tort urias din care trebuie sa se infrupte o mana de oameni. Atat. O mana de oameni. Restul, muritori. La propriu si figurat. Este doar unul din multele contracte paguboase facute de spitalele din Romania… Altele nu vor fi fiind descoperite niciodata…Mai sunt firma care spala lenjeria, firma care asigura mancarea si lista e lunga si deschisa pentru ca poti externaliza foarte multe servicii… Interesant ar fi sa intrebam cum procedeaza un manager de spital privat, cum isi alege el furnizorii…Putin importa, vorba lui Caragiale, la ce folosea dezinfectantul…Oricum, daca ajunge pe mainile lui tanti Mita infirmiera, sa nu uitam ca si tanti Mita mai pune deoparte si mai dilueaza si ea putin, ca o fi avand si ea pe acasa vreun WC de dezinfectat…ca asa suntem facuti, nu ne mai vindecam…Cat despre constiinta diluatorilor…la cat de dupa razboi arata spitalele, ce or fi zis, mai conteaza ca nu ai solutii de calitate? Bani sa fie…sa ma bucur si eu de functie, ca odata sunt manager de spital, sa ung si pe cel care m-a numit, ca, vorba ceea, are si el nevoie in campania electorala ce sta sa inceapa…

  Răspunde
   
 • Dan
  Mai 4, 2016 la ora 21:30

  Sunt curios de ce se pune problema guvernul pe cand e un guvern cu suportul PSD cu ministri din partea PSD, sau faptul ca psd a guvernat ultimii ani, de fapt fostul guvern e vinovat aici ca nu facut nimic timp de atatia ani, dar idiotii de romani parca sunt oii proaste.

  Răspunde
   
 • speranta R
  Mai 4, 2016 la ora 21:17

  „e timpul sa ne trezim”,spui tu Moise;
  spune si Tolo si CTP si inca vreo zece cunoscuti si 100.000 de necunoscuti;maxim!
  mi-e mila de Ciolos pe care il cred corect dar prea fin;nu cred ca se astepta la o asemenea jungla cu tentacule legate pe dedesubt si CARE REZISTA prin secretari de stat,directori si directorasi care zic NU sau trag de timp pana se intremeaza” ai lor”,cam ametiti acum,dar vigurosi dupa(hotul nu renunta niciodata,asta stie si face bine,nu are principii ca mine si ca tine);unde sunt SRI,ANI,de ce nu sunt vizibili ca DNA,de ce sunt platiti si vor sa rezolve presa si sustinatorii?
  ce tara-i asta cu autoritati care dorm si se trezesc doar in ziua de salariu sau la zornait de spaga???
  multi am obosit,dar ne revenim daca mai speram odata ca nu va fi in zadar…..

  Răspunde
   
 • rikk
  Mai 4, 2016 la ora 21:16

  Asta cu infectiile din spitale e o problema veche de tot.Mama acum vreo 20 de ani a stat in spital ptr o banala operatie de apendicita 43 de zile din cauza infectiei capatate dupa operatie cand trebuiasa stea max 7 zile.Iar acum vreo 7-8 ani a stat internata intr-un spital din buciuresti 171 de zile in urma unei operatii de piatra la rinichi in loc de 8-10 zile.Basca costul final a fost de aproape 6000 E .Bineinteles ptr un pacient asigurat si care atunci inca avea statutul de angajat.

  Răspunde
   
 • Marta
  Mai 4, 2016 la ora 21:11

  De un milion de ori am auzit că statul e un administrator prost. Da, cred că da dar privatul este criminal pri acțiuni. Apoi arată cu degetul către stat vezi domnule ce corupt este! Și presa, în totalitate privată, vrea capete! Colectiv,dezinfetanti, asigurări…..

  Răspunde
   
 • ionela
  Mai 4, 2016 la ora 21:08

  # Colectiv?…. Tarziu…Este doar puroiul care iese afara… In 2010 cu siguranta, au murit oameni ca nu exista betadina in sala de operatii si nici in terapie intensiva , dupa… Nu apucai sa-ti faci probleme ca nu sunt dezinfectate instrumentele sau locul… Ieseai ars si cu besici si cu risc de infectie, direct din operatie…

  Răspunde
   
 • m
  Mai 4, 2016 la ora 20:56

  Bre Moise, latri tot mai des la luna 🙂 Continua si nu dezarma, dar noi suntem mai sedati ca niciodata…Pana la urma, desi Guvernul Ciolos tine neaparat sa atinga „performantele guvernului ciorbea, presedintele se da peste cap sa-l intreaca pe Emil Constantinescu, desi avem cel mai penal parlament, care isi intensifica asaltul, desi au murit si vor mai muri oameni in spitale din cauza rapacitatii celor pusi sa vegheze la sanatatea lor, pana la urma cel mai rasunator esec este al nostru. Schimbarea care incepea cu fiecare din noi n-a mai apucat sa inceapa…N-am schimbat nimic si nici nu intentionam …Ne cocarjam sub greutatea propriei noastre lasitati si rabufnim isteric din cand in cand, la comanda…

  Răspunde
   
 • alex
  Mai 4, 2016 la ora 20:55

  moise, cred ca e vorba de „dezinfectanti” cu care se spala pe jos si pe suprafete. produsele celor de la hexi farma nu au de a face cu sterilizarea instrumentarului (care e un proces in sine, diferit de „dezinfectia” care se face cu produsele de spalat suprafete vandute de astia de la hexi) e cu totul alt gen de proces si se folosesc circuite si aparate separate, cu totul speciale. deci imaginea cu instrumentarul medical care da infectiile de la un pacient la altul e putin fortata, in cazul de fata. se poate intampla, dar nu cum e descrisa mai sus si nu din cauza sapunurilor diluate.

  nu incerc sa gasesc scuze sau circumstante atenuante pt cei care au facut marlania asta, tineam doar sa fac aceasta mica precizare de nuanta. oricum, subscriu la toata treaba cu intentia indirecta din codul penal.

  iar ca muncitor din sistem, ma indoiesc ca DSPurile noastre chiar au capacitatea tehnica de a face astfel de expertize in mod standardizat si sistematic. desi, acum ca am patit acest pocinog, ar trebui sa ne punem resursele la bataie si sa avem. e foarte simplu: vrei afaceri banoase cu statul in situatii de genul asta? iata setul de reguli clare si intransigente pe care trebuie sa le indeplinesti, draga firma. dar cine sa faca asa ceva moise, cine? Finii, nepotii, prietenii si cumetrii fara alte precizari care populeaza ministerele si deconcentratele?
  aici suntem. eu plec. haideti cu mine.

  Răspunde
   
  1. QuoVadis
   Mai 4, 2016 la ora 21:39

   Imaginea cu instrumentarul medical care transmite infectiile de la un pacient la altul nu este deloc falsa, este ceva ce s-a descoperit inca din vremea lui Pasteur, pe la 1880.Se folosesc dezinfectanti,altii decat cei pentru podele sau suprafete, intr-un ciclu complet de decontaminare, dezinfecție si sterilizare. Asa ca de eficacitatea lor depinde ce concentrație de bacterii, virusuri, spori, etc. a ramas pe instrumentar.Te asigur ca daca vei „steriliza” un instrument murdar fara sa parcurgi etapele de mai sus, ai sanse mari sa te alegi cu o noua boala, nedorită.
   Concluzia e ca, si eu ma gandesc, tot mai serios, sa plec.

   Răspunde
    
  2. ioana
   Mai 4, 2016 la ora 21:54

   @alex: te rog sa citesti etichetele produselor glutex, suprasept, thor (instrumentar), polyiodine sol (plagi), sau cum s-or numi acum, si sa spui la ce se folosesc si unde. E groasa treaba!

   Răspunde
    
 • VASILIU MIRCEA PAUL
  Mai 4, 2016 la ora 20:51

  Un medic care acceptă ca în spațiul în care-și desfășoară activitatea să se petreacă asemenea lucruri ESTE COMPLET DESCALIFICAT. Fie el un chirurg mai grozav decît Christiaan Barnard. Sau Premiul Nobel în specialitatea lui.

  Apropo – știți cine a fost Barnard ?

  Răspunde
   
  1. alex
   Mai 4, 2016 la ora 21:01

   nu iti imagina ca vreun medic vine dimineata la munca (sau si mai fain, dupa 24 de ore de garda, cand ramane inca 8-10 ore la tura de lucru normala ) si se apuca sa testeze sticlele cu dezinfectanti. nu e treaba si competenta personalului de pe sectii sa faca astfel de verificari.
   recipiente neconforme unor minime standarde nici macar nu ar fi trebui sa iasa poate iesi pe usa fabricii. problema noastra e institutionala: nu avem reguli si norme coerente si nici institutii populate de oameni competenti care sa reglementeze genul asta de comert. e niste baietzi care a facut si ei niste spagi si nu s-a prins nimeni ani de zile, pana acum. poate ne trezim. poate nu. eu plec. mai veniti careva?

   Răspunde
    
   1. canadianu'
    Mai 5, 2016 la ora 05:07

    Cine e destept a plecat de mult … au ramas doar hotii si prostii (naivii care spera ca vreodata se va schimba ceva tot in categoria asta intra).

    Răspunde
     
 • Raduko
  Mai 4, 2016 la ora 20:30

  Opinia publica da in clocot ???? Nu Moise, da intr-un alt fassss! In ce tara normala opinia publica mai asista impasibila la toate hotiile ??? Sintem o tara de mina a treia iar opinia publica nu exista. Cu un milion de oameni in strada darimi muntii, cu romanii lasa-ma sa te las

  Răspunde
   
 • Andrei
  Mai 4, 2016 la ora 20:07

  Statul islamic și alte formațiuni similare, sunt mici copii in fața… Statului Român

  Răspunde
   
 • Raducu
  Mai 4, 2016 la ora 20:02

  Prea multi oameni buni ii pierdem din cauza sistemului nostru….

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase