Curtea Supremă a decis că boul este mai important decât votul

de Moise Guran

Nu mă interesează foarte tare soarta lui Liviu Dragnea și chiar nu voi comenta în acest moment implicațiile asupra PSD-ului ale condamnării sale la doi ani cu suspendare. Ceea ce mă interesează este efectul acestui proces asupra sistemului electoral și, mai exact, asupra obișnuințelor de fraudă ale alegerilor din România. Și, din toate punctele de vedere, procesul lui Dragnea este o catastrofă pentru noi ca societate.

dragnea digi

DNA-ul a intrat în controversatul referendum de suspendare a lui Traian Băsescu încă din toamna anului 2012, imediat ce acesta s-a încheiat și au existat informații publice care sugerau o fraudă masivă. Ni le amintim cu toții… sunt cele cu morții care au votat. Procurorii chiar au dovedit că morții au votat, alături de Dragnea în acest proces au fost trimiși zeci de membri PSD, cei mai mulți dintre ei au și recunoscut faptele dar au primit pedepse cu suspendare. De fapt, capul listei, din rechizitoriul DNA, vicepremierul de la acea vreme, Liviu Nicolae Dragnea, risca cea mai mare pedeapsă, pentru un tip de abuz prin folosirea influenței sale de secretar general al PSD.

ProMemoria:

Bătălia atunci, la acel referendum, nu a fost dacă să-l demită sau nu lumea pe Băsescu ci, din cauza tacticii la fel de neortodoxe a lui Băsescu, dacă se va strânge la vot 50% din electoratul României, pentru validarea referendumului. Băsescu le-a cerut alor lui să nu se ducă la vot. Dragnea (și aici l-a prins DNA-ul) a cerut pesediștilor să facă tombole cu premii, condiționate de prezența la vot. Adică le dădeau oamenilor bani, dacă dovedeau că au votat. Asta a fost și principala infracțiune reținută de judecători în primă instanță și, judecând după sentința de acum, tot asta pare că a rămas și în final. Pentru că, probabil, mai mult de atât în sarcina lui Dragnea nu s-a putut dovedi.

Ok, treaba procurorilor a fost să facă cercetarea și să dovedească faptele. Au reușit asta și în prima și în a doua instanță. La vremea la care l-au trimis pe Dragnea în judecată, spuneam că dacă DNA-ul nu reușește o condamnare serioasă, cu executare, pentru societate e mai rău decât dacă nu l-ar fi trimis deloc.  În continuare cred la fel, acum avem chiar finalul filmului și pot să mă explic mai bine.

Un procuror nu are dreptul să facă judecata pe care o fac eu, jurnalist. Dacă l-a prins pe unul cu o infracțiune, mică, mare, nu poate să zică, nu-l trimit în judecată, că zice Guran că nu e oportun. Îl trimit că ăsta e jobul de procuror și, dacă nu-l trimit e complicitate cu infractorul.

Apoi, judecând cazul, Curtea Supremă a constatat că într-adevăr, Dragnea a comis acest tip de abuz, adică și-a folosit influența de șef al PSD, dar a constatat de exemplu că folosirea neautorizată a datelor cu caracter personal este o banală contravenție și că da, pe legislația din România nu e atât de grav să fraudezi alegerile. Mai pe românește, fiecare dintre pesediștii prinși a furat în parohia lui un vot, nu un bou, iar Dragnea, nu i-a patronat ci i-a influențat, părintește…

Acuma, post factum, întrebarea este – putea Curtea Supremă să dea o sentință mai mare? Da, putea, dar probabil ar fi fost tot o sentință cu suspendare. Ceea ce nu înseamnă că Dragnea poate respira ușurat, mai vine din urmă dosarul cu Bombonica și Protecția copilului, iar dacă e găsit vinovat acolo, și pentru fapte de o lună cu suspendare, va aduna tot cu executare, inclusiv acest dosar de azi.

Putea Curtea Supremă să dea o sentință cu executare? Da, desigur, putea și asta, în fond pe aceeași încadrare ca și la Dragnea, Năstase a luat doi cu executare în Trofeul Calității. Dar acolo era un prejudiciu, adică o pagubă materială, aici avantajul lui Dragnea a fost unul nepatrimonial.  Vedeți, asta e diferența dintre furat un vot și furat un bou!

Concluzia mea este că pentru societatea noastră, de la alegător și până la judecător la Înalta Curte, banul contează mai mult decât democrația. Care a fost știrea de azi pentru cetățean? Dragnea a scăpat de pușcărie… Că să vezi, că a luat cu suspendare… păi și Pițurcă a luat cu suspendare. Dom’le stă și el o lună, sau o noapte după gratii? Nu! Atunci a scăpat de pușcărie! E nevinovat? Nu, dar e ca și cum ar fi.

Cu adevărat grav însă, este modul în care au receptat știrea cei din mașinăriile infernale de trucat alegeri, pe care le-au exersat, vorba lui Ponta, toate partidele. Pentru pesedistul sau pedelistul, devenit acum penelist, care falsifică efectiv buletine, sau duce mămăi la vot, sau învie morții la nevoie, știrea de azi este că în România dacă furi puterea nu riști nimic. Când, în esență, falsificarea alegerilor este o subminare a democrației și a legitimității puterii de stat.

De la Cuza și până azi vorbim atât de mult și cu atâta patimă în România despre falsificarea alegerilor încât ai putea crede că asta e vreo crimă. Nu este. Legea este blândă, iar ditamai Curtea Supremă a considerat că pericolul social, deși există, nu e extraordinar.

Deși personal sunt dezamgit de întreg aparatul de Justiție, nici nu știu dacă să fiu supărat mai întâi pe DNA, sau mai întâi pe Curtea Supremă, sau pe noi ca societate incapabilă să se apere împotriva unei viermăieli politice care ne-a parazitat valorile fundamentale și ne împiedică să evoluăm. Vă repet de am obosit și eu să repet, banii sunt un mijloc, democrația nu poate fi cumpărată. Trebuie să evoluăm spre ea prin practici politice sănătoase și printr-un sistem social de apărare eficient. Societatea noastră tocmai a pierdut o importantă bătălie.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

38 răspunsuri la Curtea Supremă a decis că boul este mai important decât votul

 • Prof. Gh.C.Dinulescu-Câmpina
  Aprilie 30, 2016 la ora 13:19

  Foarte deștepți cei care știu că sunt la fel de răi și cei care iau și cei care dau.Este de înțeles că liberalii dar și tehnocrații sau ce sânt ei, sunt de acord să se mărească salarii sau pensii, dar cer să li se arate de unde.
  În fond au dreptate, dar de ce trebuie să știu eu acest lucru; dacă ei, responsabilii și cinstiții, nu știu, să-și dea demisia sau să nu mai lupte pentru putere, pentru mită, pentru hoții sau cum le spun ei.

  Răspunde
   
 • alexman
  Aprilie 25, 2016 la ora 19:16

  Cei din Curtea Suprema nu prea isi dau seama de importanta functiei lor.Ma asteptam la mai multa onoare din partea lor Doar gafe au facut in ultimul timp si se vede clar ca e ceva putred acolo si ar trebui starpit….
  Referitor la PSD se vede din ce in ce mai clar ca e o adunatura de hooligans…poate chiar mai rau….vai de noi daca poporul inconstient nu stie ce sa aleaga…Intrebarea este daca e ceva de ales la alegeri.Cred ca nu…Se impune o alta forma de democratie….

  Răspunde
   
 • N!ck
  Aprilie 25, 2016 la ora 12:10

  Moise, ai gresit pentru ca in acest caz cei mai multi au fost achitati!
  Adica 46 de persoane din cele 75 trimise in judecata!

  „[…] cei mai mulți dintre ei au și recunoscut faptele dar au primit pedepse cu suspendare”

  Răspunde
   
 • edy
  Aprilie 24, 2016 la ora 18:45

  d-le guran,am fost rugati sa contribuim cu bani la achizitia statuii lui brancusi,dar spune-ti la tv sa gaseasca o modalitate mai facila de donatie [ex-mesaj pe telefon]-deoarece nu toti avem timp si disponibilitate sa ajungem la banca
  nu stiu daca o sa cititi comentariu dar multi oameni vor sa doneze bani asa.multumesc

  Răspunde
   
 • Nelutu
  Aprilie 24, 2016 la ora 13:09

  Da… Cu erata cum rămâne?

  Răspunde
   
 • george
  Aprilie 24, 2016 la ora 12:40

  O paralela ipotetica (partial) la cele intamplate:

  Referendum -> Romania ramane sau iese din UE
  Decizia -> 50% + 1 (un) vot
  Factor hotaritor -> Dl Dragnea pune un mort (vot inventat) in plus pentru iesirea din UE
  Rezultat -> Romania iese din UE cu toate efectele ce decurg din aceasta, schimband astfel vietile tuturor cetatentilor romani de-a lungul catorva generatii.

  Final -> Justitia romana pedepseste cu 2 ani cu suspendare aruncarea ROMANIEI in bezna.

  Concluzia -> Justitia romana NU este oarba. Este putreda.

  Ne trec zilnic cutitele pe langa ureche si asistam impasibili…

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Aprilie 24, 2016 la ora 17:12

   Decizia unui referendum nu este obligatorie pentru institutiile statului decat in cazul modificarii Constitutiei si in cazul demiterii Presedintelui, in rest se pot face ca ploua, asa cum fac cu referendumul in care majoritatea romanilor au vrut un parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari, caci legea nu prevede pasii de urmat decat in primele doua cazuri (Constitutie, Presedinte) nu si in al treilea caz (probleme de interes national). Asa ca parlamentul poate face exact ce vrea indiferent de rezultatul referendumului cu „mortul” lui Dragnea.

   Răspunde
    
   1. george
    Aprilie 25, 2016 la ora 21:04

    deci gravitatea juridica a fraudarii votului este variabila… inteleg…

    Răspunde
     
 • Daniel
  Aprilie 24, 2016 la ora 02:39

  Ssu poate ca nu a pierdut-o! Poate ca asta e momentul in care se trage semnalul ca nu mai merge cu frauda la alegeri cum a mers pana acum. Nu stiu, zic si eu! Pana acum, lucruri de genul asta nu erau abordate de justitie si politic. Acum ai un politician de varf condamnat. Cred ca e de bine pe ansamblu.
  Cred ca eliminarea clasei de politruci corupti si incompetenti care impiedica Romania sa evolueze, a inceput sa fie erodata, si cred ca asta este primul pas catre inlocuirea ei cu o clasa politica profesionista si de calitate.

  Răspunde
   
 • Marius
  Aprilie 24, 2016 la ora 00:27

  Furtul voturilor la referendum nu inseamna numai subminarea ideii de democratie, a fost ultima etapa a loviturii de stat din vara lui 2012 a carei tinta nu era Traian Basescu ci justitia, dupa cum bine zicea varanul: „nu avem puterea deplina pana nu avem si justitia”
  Si acum justitia, tinta reala a referendumului ii da lui dragnea cu suspendare…extrem de putin.

  Răspunde
   
 • Marius
  Aprilie 24, 2016 la ora 00:09

  Vad ca se propaga minciuna lui dragnea ca nu a facut altceva decat sa indemne lumea la vot.
  Dragnea a fraudat referendumul in peste 10 moduri diferite conform rechizitoriului, printre altele prin modificarea CNP-ului persoanelor, prin voturile mortilor, ale celor plecati in strainatate ,cu urna mobila, prin organizarea de tombole etc.
  A vrut in final sa modifice listele permanente, ati uitat?
  Cum puteti crede minciunile psdiste?
  Ati uitat de localitatile cu 285% prezenta la referendum?
  Ulterior el a recidivat la prezidentialele din 2014 unde a permutat sectiile de vot de afara in zone cu mai putini romani, sper sa se faca dreptate pana la urma.
  Furtul voturilor este o infractiune fff grava care arunca in derizoriu insasi ideea de democratie.

  Răspunde
   
 • Popescu
  Aprilie 23, 2016 la ora 15:23

  Știi în 93 am avut ocazia sa plec din RO în Canada, am zis ca nu ca și la noi o sa se schimbe lucrurile, azi lucrez pt o multinaționala și financiar nu am probleme, muncesc intrade-var 10-12 ore pe zi și asta și sâmbăta, sunt plecat 6-7 luni din țara nu am timp cit as vrea sa stau cu familia, da cel mai nasol e ca acum la 23 de ani încă nu vad acele schimbări care le așteptam în 93. Tot politicul e condus de niște oameni care ar trebui sa fie închiși la Jilava pentru restul vieții , efectiv ți scârbă de ce se întâmplă la nivel parlamentar în RO.

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Aprilie 23, 2016 la ora 11:15

  Pe de alta parte nu pot sa nu remarc gandirea de clan a lui Dragnea si a celor din PSD.
  Dragnea a fost condamnat si este o rusine pentru un partid sa fie condus de un infractor. Chiar daca infractiunea in ochii PSD-istilor este mai mult un act eroic facut pentru partid, privind din afara tot ce se vede este un partid de infractori daca vor fi condusi de un infractor cu acte.
  Totusi gandirea lor este una de clan pentru care justitia romana nu conteaza, ci mai mult conteaza „justitia” din cadrul clanului, conteaza ei cum judeca, nu cineva din afara lor, fie ea si o instanta suprema.

  Răspunde
   
 • Mediator Penal
  Aprilie 23, 2016 la ora 09:40

  Chiar si cu o condamnare blanda cum este aceasta eu cred ca multi sefi de partide s-au speriat suficient incat sa inteleaga ca democratia trebuie respectata!

  Răspunde
   
  1. Bzzzz...zat!
   Aprilie 23, 2016 la ora 23:11

   Cu toate ca Dragnea era cercetat, nu s-a sfiit sa foloseasca sistemul SMS si la votul pentru prezidentiale. Unde i-a stat popcornu’n gat lu’ Ponta. Sistemul va fi folosit si la locale si la parlamentare. Daca ar fi procurori destepti la DNA, n-ar trebui decat sa ceara ordonanta judecatoreasca sa se asculte telefoanele primarilor si presedintilor cj. Pentru ca aici e calcaiul lui Ahile. Sistemul SMS n-are nici o valoare daca presedintele CJ sau seful PSD (dupa caz) nu suna si-l face „de comanda” pe primarul care are participare minima sau medie la vot.

   Răspunde
    
   1. Bzzzz...zat!
    Aprilie 23, 2016 la ora 23:23

    … sau mai pe intelesul tuturor. Reprezentantul PSD din comisia de votare trimite un SMS la anumite ore cu participarea la vot. SMS-urile se centralizeaza se calculeaza participarea la vot relativ la nr. votantilor din comuna si se transmite mai departe presedintilor cj sau sefilor psd (dupa caz). Acestia pun mana pe telefon si-l trec prin furcile caudine pe primarul in a carui comuna n-au iesit babele si mosii la vot, amenintandul si obligandu-l pe acesta sa se duca „pe teren” si prin diferite mijloace sa-i „convinga” pe acestia sa se duca sa voteze. Fiind vorba de comune si de sefi de post, primarilor nu li se opune nici o rezistenta. Aici DNA-ul face diferenta. Daca li se asculta telefoanele, presedintii cj sau sefii pds (dupa caz) nu mai pot pune „presiune”. La prezidentiale a fost presiune mare mai ales pe primarii care au trecut prin legea Dragnea de la PDL (fostul) la PSD, la modul „bai primare, in p.matii, ai trecut de la aia la noi si n-ai rezultate … pai fmm du-te si scoate oamenii la vot ca altfel iti fmm de pedelist”… caz real in d-ta.

    Răspunde
     
 • Adriana
  Aprilie 23, 2016 la ora 09:24

  Ar putea cineva sa conteste decizia Curtii Supreme? DNA-ul, vreun partid, Presedintele, Curtea Constit……noi, romanii…cineva?

  Răspunde
   
 • Livadariu Marian
  Aprilie 23, 2016 la ora 09:08

  I-ate si tu de astia care au furat mult sa vedem ai curaj Moise Guran sa spui de unu mare care nu e la PSD. Nu o sa spui niciodata. Nu ai voie la postul tau.

  Răspunde
   
 • Livadariu Marian
  Aprilie 23, 2016 la ora 09:06

  Basescu de ce scapa? E cel mai mare hot.

  Răspunde
   
 • Livadariu Marian
  Aprilie 23, 2016 la ora 09:04

  cei care fura cel mai mult nu platesc nimic sau care mai intra la puscarie scapa dar bani unde sunt de ce nu-i recupereaza. asta se intapla. eu unu nu am incredere in acest DNA. Daca e serios sa-i i-a pe toti nu doar pe unii.

  Răspunde
   
 • Livadariu Marian
  Aprilie 23, 2016 la ora 09:02

  Pentru tine numai PSD fura restul sunt buni. Si mai spui unde s-a ajuns. Toti fura. Nu se respecta nimic. Daca trebuie sa pleci acasa te duci nu tii de fuctia ta ca sa poti fura in continuare. Rusine si la cei care sustin hotii.

  Răspunde
   
  1. pt livadaru marian
   Aprilie 24, 2016 la ora 18:01

   mosule, vad ca esti bine informat… spune-ne si noua cite miliarde a furat base si cite geamantane(spagaaa) a carat truica in calitate de sef de cabinet lu bombo la cornu? banuiesc ca, cand obosea de-atita carat, se mai oprea si pe-acasa la snagov, unde mai lasa din ele ca se lasa jeepu pe spate si i se rupeau arcurile… petrom, sweinhofer, bechtel, mitall, microsoft, si poate mai completeaza cei care stiu mai bine…

   Răspunde
    
 • Aurel
  Aprilie 23, 2016 la ora 01:52

  Nu va mai agitati fraților inutil…in Romanistan, legea se aplica pe alese. Pana ce si Huidu a luat cu suspendare. Pur si simplu avem nevoie de in „master reset” al conștiinței comune, deoarece suntem mult prea letargici.

  Răspunde
   
 • Tibi
  Aprilie 22, 2016 la ora 23:10

  Foarte slaba sentinta! Nu exista justitie in Romania. Ar trebui sa se tina cont si de circumstantele agravante ale faptei.
  DNA-ul nu stiu cat de bine a facut dosarul. S-ar putea sa-si fi facut treaba ok. Dar judecatorii nostri sunt foarte milosi cu baronii. Eu ca cetatean ma simt furat de judecatori.. Tradat.
  Daca justitia nu a fost in stare sa faca dreptate intr-o astfel de situatie, ramane ca macar noi, societatea, sa incercam sa il penalizam. Dragnea, si toti asociatii lui si toti care se solidarizeaza cu el, ar trebui boicotati. Nu ar mai trebui alesi. Similar trebuie procedat si cu alte persoane si partide.
  Pedeapsa electorala si cea judiciara sunt 2 chestii separate. Dragnea ar fi trebuit condamnat in ambele incercari: judiciare si electorale.
  Am indoieli ca publicul votant va fi mai inteligent..Mari indoieli.

  Răspunde
   
 • Mircea Bogdan
  Aprilie 22, 2016 la ora 20:52

  Ceea ce nu pricepem e ca pentru democrație, votul e ceea ce înseamnă banii pentru o economie. Tipărește bani falși și ai diatrus economia…. (apropo, pentru falsificarea de moneda s-ar fi dat tot doi ani cu suspendare?…).
  La fel și într-o societate așa-zis democratica, falsifica voturile și ai distrus societatea în cauza…..
  Pericolul social nu e doar mare, e catastrofic!
  De mai bine de 25 de ani falsificam voturi sau manipulam alegătorii (tot o forma de falsificare e) și unde am ajuns? De 25 de ani ne falsificam democrația….Și pedepsim asta iau suspendare…. Suna a masochism suicidar…

  Răspunde
   
  1. Marius
   Aprilie 22, 2016 la ora 21:06

   Cred ca e trol si abia a invatat sa foloseasca calculatorul.

   O fi greu de vazut care e bugetul ?

   http://www.pna.ro/bugetul.xhtml

   Uite mai jos ( la CNA e cam ambiguu , ca de nu face nimic si e greu sa dea o suma totala – de fapt au scanat un document ca nu sunt in stare de altceva )

   DNA 132.244.000
   CNA 27.374.000
   TVR 180.000.000

   De ce nu intreba trolii de CNA de exemplu sau de TVR , ci tocmai de DNA ? Probabil ca trolii au o problema cu justitia !

   Răspunde
    
 • Jordan
  Aprilie 22, 2016 la ora 20:40

  Bulgaria se pare ca introduce obligativitatea votului. Ce credeti ,ar fi oportun in Romania?
  Ar „vota” oare toti capsunarii si mortii in acest caz?

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Aprilie 22, 2016 la ora 20:40

  A fost gasit vinovat! Instanta putea decide o pedeapsa cu executare, dar putea decide si o pedeapsa mai mica cu suspendare si chiar o achitare. N-ar trebui sa ne bucure suferinta oamenilor, ci ar trebui sa ne bucure indreptarea lor. Orice om are dreptul sa fie condamnat cu suspendare acolo unde legea permite. Instanta a decis ca Dragnea este vinovat, iar acum el trebuie sa constientizeze ca ce a facut a fost o infractiune, sa-i para rau ca a comis acea infractiune si sa nu mai faca asa ceva.
  N-ar trebui sa uram omul, ci fapta lui.

  Răspunde
   
  1. adrian
   Aprilie 22, 2016 la ora 23:36

   Avem dreptul de a fi condamnati cu sau fara suspendare???Dar ai mare drepatate si se pare ca in curand va deveni si obligatie

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Aprilie 23, 2016 la ora 00:41

    Nu inteleg ce vreti sa spuneti.

    Răspunde
     
 • adrian
  Aprilie 22, 2016 la ora 19:13

  si pt ca tot aduci banii in discutie,oare nu ar fi relevant,in acst caz de exemplu, sa stim cat este nota de plata,macar estimativ, ce o platim DNA-ului?Cum isi justifica existenta aceasta institutie cu un buget urias si sentinte minuscule?Ori sunt incompetenti,ori sunt corupti si rau-intentionati! Cred ca acest dna e o mare teapa,mai grav e ca ne-am obisnuit cu tepele si le toleram!

  Răspunde
   
  1. vali
   Aprilie 22, 2016 la ora 19:39

   Prietene, sentintele nu le da DNA. Ori esti troll, ori esti putin neinformat, ca sa nu zic altfel. Personal, cred ca esti troll.

   Răspunde
    
  2. vali
   Aprilie 22, 2016 la ora 19:39

   Zi repede, cat e bugetul DNA? E mai mare decat al Parlamentului?

   Răspunde
    
 • vasile
  Aprilie 22, 2016 la ora 18:47

  Fara sa fiu interptretat ca rautacios: mie mi-a placut analiza asta, dar pe cand una si despre impactul asupra democratiei a eratei CCR de le referndumul demiterii lui Basescu? De ce km 0 este considerat fraudarea acestor voturi, iar fraudele anterioare de la prezidentiale sau din alte spete nu conteaza?

  Răspunde
   
  1. aCID
   Aprilie 22, 2016 la ora 20:04

   … pentru că ăsta e subiectul fierbinte al zilei?

   Răspunde
    
 • Bogdan
  Aprilie 22, 2016 la ora 18:39

  Si eu sunt profund dezamagit, cand te gandesti ca alti amarati iau ani grei de inchisoare ptr ca au furat o gaina, dar daca furi ditamai alegerile si Puterea practic, primesti 2 ani cu suspendare .
  Practic sentinta asta e o validare a procedurilor clasei politice actuale in vederea urmatoarelor alegeri si ii incurajeaza sa procedeze la fel, pentru ca nu-i asa, ce pot sa pateasca, sa ia 2 ani cu suspendare ???

  Răspunde
   
 • Maria
  Aprilie 22, 2016 la ora 18:32

  Dar Basescu nu e vinovat de acelas lucru instigand oamenii sa nu voteze?

  Răspunde
   
  1. Ada
   Aprilie 22, 2016 la ora 19:10

   Dacă făcea și el tombolă cu premii…

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase