Punerea sub urmărire a unui președinte nu poate fi o glumă…

de Moise Guran

Punerea sub urmărire a fostului președinte Traian Băsescu a ridicat multe semne de întrebare în rândul opiniei publice, mai ales că este vorba despre un caz cunoscut și chiar recunoscut de către acesta. Comentându-l azi, eu nu fac decât să vi-l reamintesc, dar și să pun lupa un pic exact pe zonele care rămân în continuare neclare. Nu că ar fi o surpriză foarte mare urmărirea penală a domnului Traian Băsescu, dar țineți cont de faptul că, de când e România Republică, adică de 70 de ani, din cinci președinți, doar Gheorghiu Dej și Emil Constantinescu au scăpat de urmărirea penală.

În esență, spălarea de bani presupune realizarea unor tranzacții care să dea aparența de legalitate unor sume provenite dintr-o infracțiune. Uite, să presupunem, la modul pur teoretic evident, că pe vremea când era ministru al Transporturilor, Traian Băsescu l-ar fi favorizat într-un fel pe regele asfaltului Costel Cășuneanu. Apoi, începând cu august 2000, pe vremea când Băsescu era deja la Primăria Capitalei, Cășuneanu și Băsescu ar fi făcut o serie de tranzacții prin care afaceristul l-ar fi îmbogățit pe politician, presupusa mită fiind astfel mascată în prostia lui Cășuneanu sau inteligența imobiliară a lui Băsescu.

Faptele cert cunoscute sunt astea – în august 2000 Băsescu și Cășuneanu cumpără două terenuri învecinate. Cășuneanu îl ia supraevaluat, Băsescu subevaluat. Doi ani mai târziu, cumnata lui Cășuneanu cumpără cu bani de la Cășuneanu terenul de la Băsescu, iar fostul ministru al Transporturilor împușcă astfel 230 de mii de dolari, profit curat.

Lucrurile nu se termină aici, căci în noiembrie 2002, deci la o lună după tranzacția cu cumnata regelui asfaltator, Băsescu cumpără o vilă cu 280 de mii de euro, o sumă mai mică decât primise din vânzarea terenului, atâta doar, că nu folosește banii din vânzare… Oficiul de Spălare a Banilor a constatat că acei bani au rămas în conturi. Totuși, vânzătorul vilei cumpărate de Băsescu depune suma în propriul cont, semn că primarul de atunci al Capitalei s-a dus cu atâta bănet în sacoșă. În anii următori, Ioana Băsescu, fiica unui Traian Băsescu devenit președinte, primește vila de la tatăl ei, o vinde, cumpără și revinde alte terenuri, vile și apartamente … și cam astea sunt informațiile care se cunosc cu certitudine.

Ei bine, să lăsăm dubioasa tranzacție cu Cășuneanu, în fond opinia publică din România a mai ignorat aceste dezvăluiri și în 2004, și în 2009, când Traian Băsescu a primit votul pentru a deveni președinte, dar chiar doi prestigioși procurori au mai cercetat în acest timp dosarul și au decis neînceperea urmăririi penale. Unul dintre ei este azi judecător la Curtea Supremă, celălalt este azi la DNA și este chiar procurorul care l-a băgat după gratii și a obținut condamnarea lui Mircea Băsescu, fratele președintelui de la vremea respectivă.

Și de aici încep întrebările… Dacă acești procurori nu au reușit să înceapă urmărirea penală în cazul Cășuneanu-Băsescu, dar acum Parchetul General face asta, înseamnă că între timp au mai apărut lucruri. Pentru ca o tranzacție să fie considerată spălare de bani, procurorii trebuie să dovedească infracțiunea primordială, cea de la care au provenit banii. În presupunerea noastră teoretică, ar însemna că acum procurorii pot dovedi o mită între Băsescu și Cășuneanu, pe vremea când primul era ministrul Transporturilor, infracțiune care nu putea fi dovedită nici în 2004, nici în 2012.

Ok, să presupunem că lucrurile stau așa, dar în acest caz, Parchetul General ar fi trebuit să trimită cazul către DNA. Ceea ce nu s-a întâmplat. Umblă vorba că afaceristul Costel PICCJ-660x330Cășuneanu, deja condamnat cu suspendare, dar într-un alt caz de corupție, ar fi mărturisit că i-ar fi dat șpagă lui Băsescu. Fapta lui Cășuneanu s-a prescris, dar a lui Băsescu nu, căci perioada de imunitate în care a fost președinte a întrerupt curgerea prescripției. Dar chiar și în acest caz, fără infracțiunea inițială nu există spălarea de bani. A doua observație este aceea că Ioana, fiica domnului Traian Băsescu, este chiar mai expusă decât acesta în cazul urmăririi penale. N-am auzit ca aceasta să fi fost citată sau pusă sub urmărire.

Acum, văzând această desfășurare, îmi permit să transmit un apel procurorilor de la Parchetul General. La fel cum i-am avertizat și pe cei de la DNA, atunci când l-au trimis pe Dragnea în judecată (și deocamdată mare condamnare n-au obținut), procurorii de la Parchetul General ar face bine să nu greșească într-un astfel de caz. E vorba totuși de un fost președinte al României și, ca să nu își piardă respectul cetățenilor români, Justiția trebuie să facă într-un astfel de caz lucrurile ca la carte.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

11 răspunsuri la Punerea sub urmărire a unui președinte nu poate fi o glumă…

 • ciprian
  Aprilie 24, 2016 la ora 23:45

  TRUPA LUI basescu ESTE AICI SA-L AJUTE SA IASA MAI BINE DIN ESCROCHERIILE CARE LE-A FACUT?! VA-I DE CAPUL VOSTRU DACA VA CRED UN CUVANT.

  Răspunde
   
 • Mike
  Aprilie 22, 2016 la ora 08:04

  Gheorghiu-Dej nici nu avea cum sa fie urmarit penal in calitate de presedinte, el nefiind nici macar presedinte de partid, daramite de stat.. 🙂

  Răspunde
   
 • ovi
  Aprilie 21, 2016 la ora 23:54

  Urmarirea penala nu inseamna pronuntarea judecatorului.si de data asta cei mai multi dintre voi se vor desumfla si-si vor roade unghiile.base este atat de destept inchit si-a dat seama din anii 90 ca daca va face avere din functie publica se va-nfunda

  Răspunde
   
 • Natafletz
  Aprilie 21, 2016 la ora 17:41

  Premise gresite = teorie gresita!!!
  Dumneata presupui ca daca e spalare de banni si se afla abia acuma, trebuie ca s´au descoperit elemente noi, ca si cum procurorii in veci n´ar tine un dosar la pastrare. Aiurea! ca era spalare de bani stiau si copiii, doar ca ATUNCI procurorii NU VROIAU SA VADA asta, ceea ce dumneata excluzi din start. Si aprpos, nu ´opinia publica´ a trecut peste eceste informatii stiute si in 2004 si 2009, ci numai unii ca dumneata care se ocupau si de propaganda, acoperind astfel jumate din opinia publica. Eu, de exemplu NU AM IGNORAT, dar venea Moise Guran la TVR si spunea fraierilor ca cei ca mine sunt manipulati de antene…

  Răspunde
   
 • Alex
  Aprilie 21, 2016 la ora 11:44

  Domnule Guran, ati auzit de cointeresari ale procurorilor si judecatorilor pe diverse cai: materiale, amenintari, santaj, etc? Chiar Basescu spunea cate ceva despre „secte” in servicii. Probabil si aceia l-au suparat. Atentionarile dvs ce joc fac, unde ar trebui sa duca, e fapt. Articolul este subtirel, face doar aluzii ca sa para obiectiv dar cred ca ascunde o manevra in favoarea lui Basescu.
  Multumesc pentru atentie. Daca nu ati citit pana aici, inseamna ca nu ati receptionat nici multumirile. Oricum, dezamagit de prestatie.

  Răspunde
   
 • George
  Aprilie 21, 2016 la ora 10:51

  De dragul imaginii tarii, sper din tot sufletul ca acuzatia sa se infirme. La o privire mai atenta asupra cazului, se poate vedea cam din avion ca vanzarea initiala a fost o mita mascata catre Basescu.

  Răspunde
   
  1. Mahorcu
   Aprilie 21, 2016 la ora 13:26

   Deci speri ca acuzatia sa se infirme sau sa se confirme ? 🙂

   Răspunde
    
 • Mediator Penal
  Aprilie 21, 2016 la ora 07:55

  Ma distreaza stirea asta privitor la reactia celor de la A3. Deabia cand ei au renuntat la lupta justitia vine sa le arate cat sunt de prosti!

  Răspunde
   
 • Emilia
  Aprilie 20, 2016 la ora 21:06

  Si asa ies la iveala alte ilegalitati, pacat ca toate acestea sunt deslusite abia acum, chiar daca nu e prea tarziu sa se indrepte lucrurile. Si persoanele mai putin vizibile ascund situatii neasteptate, dupa cum se vede.

  Răspunde
   
 • Andreea
  Aprilie 20, 2016 la ora 20:02

  Asteptam un articol asemanator si despre actualul presedinte, despre cum a castigat sute de mii de euro de pe o casa obtinuta ilegal de soacra-sa si nevasta-sa. Si de unde va avea banii pe care o sa-i returneze..

  Răspunde
   
  1. florin
   Aprilie 22, 2016 la ora 02:01

   N-ai sa vezi, Andreea. Dl Guran, a carui emisiune de la Europa FM o ascult zi de zi, fara exceptie, e un pro-psd si un antibasist slab mascat. Suna un basist, il ia la misto, suna un anti, ii tine isonul. Aduce vorba de fostul presedinte (si nu pentru a-i cintari corect prestatia) cu fiecare ocazie, aproape in fiecare zi. Deh, e de prin Mehedinti, zona rosie, n-ai ce-i face.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase