BIZIDAY: LUNI, 18 aprilie 2016


Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină plafonul indemnizațiilor pentru mame și a recomandat Guvernului să nu o trateze ca pe o problemă contabilă. Deși legea are un impact de 300 de milioane de lei numai pentru a doua jumătate a anului, Guvernul a renunțat să o mai atace la Curtea Constituțională.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

25 răspunsuri la BIZIDAY: LUNI, 18 aprilie 2016

 • ancan
  Aprilie 20, 2016 la ora 20:03

  Zice doamna de la min. 40 ca tinerii care au trait de mici cu un ecran in fata ochilor nu sunt in stare sa asiste la o descriere-prelegere-CEVA care dureaza 45 de minute, ca maximul lor de atentie este de 10-15 minute. Pai asta se numeste atentie deficitara si este o mare problema: oamenii astia nu vor fi in stare sa rezolve o tema de serviciu care le solicita atentia o ora sau mai mult. Nu este doar o problema romaneasca, este a acestei generatii, si va trece la categoria „asta este, sa ne adaptam noi, ceilalti”.

  Pe de alta parte, cind un absolvent de ASE nu stie ce-i acela TVA, nu cred ca poate argumenta ca a avut prea mult de invatat la scoala…

  Răspunde
   
 • Emil
  Aprilie 19, 2016 la ora 22:55

  In populatia ocupata necontabilizata se mai afla:bonele,femeile care fac curatenie,mai ales in Bucuresti,paznici,mecanici auto(am vorbit cu cel putin 5 care nu au contract de munca),angajati in vulcanizari sau spalatorii auto,gradinari,animatori.Nu mai spun de o gramada de sezonieri din care 2,3 au contract de munca si inca 5,6 fara contract.La controale sunt scosi in fata cei cu contract,iar cei fara sunt trimisi in pauza sau se fac,ca sunt clienti.Mai nou se fac treceri de la contract de 8h/zi la 4h sau 2h unde angajatului i se serveste un speach cum ca este doar temporar si oricum va primi aceeasi bani.

  Răspunde
   
 • DODO
  Aprilie 19, 2016 la ora 20:20

  citi din cei contabilizati sint in afara tarii !aceeasi eroare si la alte analize

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Aprilie 19, 2016 la ora 21:10

   Daca nu sunt in stare sa stie cati bugetari are tara, cati cetateni mai sunt in tara nu cred ca vor sti vreodata.

   Răspunde
    
 • Lucian
  Aprilie 19, 2016 la ora 15:37

  Normal ca se plang HR-isti. Habar n-au un dram de realism.
  De exemplu postul de Business Analysist. Sa gasesc joburi pe piata, dar toate cer 3-4 ani experienta. De jumatate de an stiu pe cineva care cauta un post de entry level. Nu exista nici o cerere pentru asa ceva. Pai cum faci 3-4 experienta daca nu ai de unde sa pornesti.

  Răspunde
   
 • Daniel Ioan
  Aprilie 19, 2016 la ora 13:37

  Dupa caderea de popularitate din ultimul timp, Iohannis a inteles ca romanilor le place sa fie mintit frumos. Altfel nu se explica indemnul catre guvern sa nu trateze problema indemnizatiilor in mod contabil. Atata vreme cat nu mai exista excedent bugetar, este clar ca vor fi scazute fondurile pentru investitii. Moise are dreptate, dar lucrul asta trebuia spus clar, iar parlamentarii sa-si asume public aceasta responsabilitate.

  Răspunde
   
 • iesean fara autostrada
  Aprilie 19, 2016 la ora 13:14

  1) Iohannis e prost, e fizician si ar trebui sa gandeasca matematic inainte, nu sa ceara sa gaseasca solutii guvernul in cazul indemnizatiilor mamicilor, cand stie bine situatia tarii. O sa taie de la investitii, care sunt vitale.
  2) 5 milioane de romani ne-ocupati? Sa stea acasa fara ajutoare de nici un fel, dar sa nu devina potentiali infractori. Stand acasa si fiind prosti sunt usor de cumparat la alegeri si usor de manevrat.
  3) Succes politiei Brasov, dati amenzi zilnice pe parcari si blocati rotile pana le vine mintea la cap orasenilor si folosesc parcarea construita. Vrei masina la oras, platesti, nu vrei, la tara cu tine. Nu ai bani, tot la tara.

  Răspunde
   
 • Cezar
  Aprilie 19, 2016 la ora 12:56

  Aha……deci de asta a scumpit Petrom motorina, ca s-a ieftinit titeiul! Am inteles. Consiliul concurentei cred ca trebuie sa stea mai mult sa caute prin actele beninarilor, ca uite ce fac stimabilii!

  Răspunde
   
 • Cosmin
  Aprilie 19, 2016 la ora 11:27

  Dle Guran, haideti sa fim seriosi daca din cei 5 milioane de inactivi ar incepe sa-si caute de lucru, care sunt sansele ca ei sa aiba reusita in acest demers? Cate locuri de munca se creeaza in Romania in fiecare an ca acesti oameni sa aiba sanse sa fie integrati in piata muncii? Evident ca nu putem sa-i angajam pe toti in IT, dar guvernul are responsabilitatea de a incuraja dezvoltara acelor industrii care ar putea sa-i angajeze pe acesti oameni. Politicienii de 25 de ani au creeat un sistem in care inactivitatea economica, pomana electorala, ajutorul social si nefinantarea educatiei sa reprezinte un resort ideal pentru manipularea electorala a unor mase de oameni. Teama elitelor neocomuniste de dezintegrarea oridinii sociale formate inainte si dupa revolutie au produs un blocaj in mobilitatea sociala a fostei clase muncitoare create in comunism, ducand la un sistem care opreste o buna parte din cetatenii acestei tari de a urca pe scara socio-economica

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Aprilie 19, 2016 la ora 14:32

   Cei inactivi nu sunt neaparat pasivi, daca ma intelegeti ce vreau sa spun. Oamenii mai cauta de lucru, mai si lucreaza din cand in cand, pe ici pe colo, dar nu se incadreaza in criteriile BIM pentru a fi considerati someri. Intensificarea cautarilor lor ar determina o amplificare a presiunii asupra pietei muncii din patria noastra prin cresterea ofertei de forta de munca. In absenta cererii, ar scadea pretul muncii. Cum guvernul majoreaza aberant veniturile bugetarilor, in cele din urma, asa cum dl Moise a aratat de cateva ori, defularea tensiunilor poate avea loc prin miscari sociale si/sau devalorizarea monedei. Cu exceptia guvernului Roman, care a infaptuit o reforma majora, fara sa doreasca neaparat asta, niciun guvern ulterior nu a avut o strategie. Asta pentru ca nici programele politice nu erau sincere; s-a actionat „la plesneala” si dupa cum a cerut UE. Alternativa fericita este cresterea gradului de atractivitate pentru investitii care genereaza noi locuri de munca. Altfel, deranjarea catorva dintre baietii super-destepti face ca actualmente economia noastra sa balteasca (la fel ca politica – vezi candidatura lui MM la primaria Capitalei).

   Răspunde
    
 • George
  Aprilie 19, 2016 la ora 10:28

  Guvernul trebuia sa atace la CC aceasta lege ! Nu este mentionata sursa de finantare asa cum prevede legea, trebuia atacata ! Nu, nu sunt un monstru ce mananca mamici si copii pe paine, dar ganditi-va ce precedent se creaza, ce legi populiste vor urma in perioada urmatoare si care nu vor mai putea fi atacate pentru ca, nu-i asa, nici legea asta nu avea sursa de finantare precizata si totusi a fost promulgata cu veselie de Johannis si neatacata de guvern… Datoria ta Moise este sa ataci asemenea populisme fara menajamente. Nu a fost pus un guvern tehnocrat doar pentru a face sau asista pasiv la cele mai popilisme masuri din istoria campaniilor electorale din ultimii 25 de ani…

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Aprilie 19, 2016 la ora 10:15

  Legea mamemlor este o lege care va avea un impact minimal asupra cresterii natalitatii din Romania, deoarece salariatele care castiga peste acest plafon reprezinta un procent mic din numarul total de salariati, si respectiv un procent si mai mic din numarul total de potentiale mame in aceasta tara. Nu stiu daca este in regula ca intr-o tara in care inegalitatea economica este o problema atat de mare, sa favorizam persoanele de la varful piramidei economice, cand tara noastra are probleme semnificative in consolidarea si cristalizarea unei clase de mijloc. Cred ca ar fi fost mai benefic ca acesti bani sa fie folositi pentru marirea indemnizatilor pentru toate mamele salariate ce doresc sa aiba un copil. Prin acesta lege politicienii declara de fapt ca nu doresc sa sustina rezolvarea problemei demografice in acesta tara

  Răspunde
   
  1. George
   Aprilie 20, 2016 la ora 10:24

   Corect ! Statistic vorbind, mamele cu salarii mari (femeile de „cariera”) au cate unul sau maxim 2 copii. Impactul masurii in privinta cresterii natalitatii este aproape de zero. Masura deschide insa calea spre mii de alte masuri populiste ce nu vor mai avea nevoie (ca si aceasta) de precizarea unei surse de finantare inainte de a fi aprobate. E un populism ieftin girat de guvernul actual prin simplul fapt ca nu a atacat masura la CC (asa cum precede legea !). Imi pare rau ca Johannis anul trecut respingea orice masura (unele chiar bune din noul cod fiscal) pe motivul ca nu exista precizata clar finantarea iar acum o da cu ” sa nu o mai luam contabiliceste”. Vorba lui Moise, TOTUL se rezuma la urma la bani.

   Răspunde
    
 • Valentin
  Aprilie 19, 2016 la ora 09:09

  Moise, afirmatia cum ca ” de ce un copil al unei mame care castiga 5000 de lei consuma mai mult decat un copil al unui parinte care castiga 2000 de lei” este gresita. Toti copiii au aceeasi alocatie in primii doi ani, din acea alocatie se considera ca le iei lapte, absorbante , etc. E normal ca indemnizatia pe care o primeste parintele sa fie diferita, pentru ca cel cu 5000 de lei salariu a contribuit la fondurile sociale cu mult mai multi bani decat cel cu 1000 de lei salariu. Si , poate mult mai important, nu crezi ca este necesar sa fie stimulati sa aiba copii si cei care au salarii mari? O mama care are 7000 lei venit pe luna nu va fi incantata sa stea acasa pentru 1200, cat este in prezent. Si oricum femeile cu venituri foarte mari nu vor sta 2 ani acasa, sunt constiente ca pierd foarte mult profesional in aceasta perioada si, de multe ori, prefera sa se intoarca la munca dupa maxim 1 an. Sotia mea s-a intors dupa 5 luni, desi a prins legea veche, cand putea sta 2 ani pe 85% din salariu , 2 ani.

  Răspunde
   
 • george
  Aprilie 19, 2016 la ora 09:01

  7 din 10 companii vor oameni de senior level pus pe o pozitie de entry level pentru a-l plati pe nivel de entry si sa nu-si mai bata capul cu el. Restul de 3 companii inteleg ca nu poti cere experienta de 5 ani pe o pozitie similara pt o pozitie de entry level, ca aplici pt entry, deci cunostintele tale in domeniul respectiv sunt limitate, si aleg sa isi formeze angajatul prin training-uri, cursuri, mentori in cadrul firmei, etc.

  Răspunde
   
 • Popescu
  Aprilie 19, 2016 la ora 05:21

  Cu indemnizația pt mame nu vezi corect treaba, ea ar trebui sa fie procent din salar , CAS-ul , șomajul, impozitul e procent din salar, asa ar trebui sa fie și indemnizația procent din salar pe ultimele 12 luni lucrate acuma ca din 24 de luni sau din 18 asta poate fi de discutat și asa cum nu ar trebui sa existe un plafon maxim la fel nu ar trebui sa existe un plafon minim, Perioada iară e discutabila personal consider 3 ani având în vedere ca creșe care sa fie ok nu prea sunt. (și asta o spun din experiența) (In Germania exista femei care au grija de maxim 6 copii de aceasta vârsta și care au suportat de la primărie o mare parte din salar, părintele plătind sub 150 euro pe luna din buzunar caz concret cunoscut din nou) Eliminând plafonul minim ar fi șanse sa reduci semnificativ numărul de copii nedoriți sau făcuți pt indemnizație alocație. Da, alocația ar trebui sa fie egala pt toți copii și și este acum ca suma respectiva de 200 ron actual practic nu ajunge e alta poveste aici ar trebui lucrat dar indemnizația pt mame clar ar trebui sa fie procent și neschimbabila pt următori 10 ani minim pt a putea face o „planificare” , poate suna nu știu „comunist” planificare dar da e bine ca un copil sa vina „planificat „într-o familie când e dorit și nu la nimereala , atât pt părinți cit și pentru el.

  Răspunde
   
 • Iosif
  Aprilie 19, 2016 la ora 01:09

  Parintii sunt cei care ne-au impins pe astia din generatille care suntem acuma de la 25-35,chiar si 40 de ani. Moise si tu vrei ca orice alt parinte ceva mai bun pentru generatia viitoare. Daca tu ai fost feliator la shaormerie,vrei ca si copilul tau sa fie tot la shaormerie? Presupun ca nu. Te gandesti totusi ce sa faci,cum sa faci mai bine. Nu stii multe ca totusi nu ai avut oportunitatea sa faci facultate,master,doctorat,studii postdoc si tot asa,parintii nu au fost „pe felie” sa te bage undeva director general sau sa ti se rezolve un post bun. Stii si tu un lucru,vrei ca al tau copil sa nu ajunga sa dea cu lopata pe undeva sau sa repare acoperisurile blocurilor prin Iulie. Asa ca ce faci? Pai ii spui sa invete,esti inca mandru,pai copilul invata,ba a mai si terminat o faculta,ce chestie,tu doar visai sa faci facultatea prin anii 70. Si a terminat poate chiar si un master,ba pe vremea aia erai mare domn cu masterat. Asa si acuma mai departe? Pai mai departe te miri de ce dzo nu exista cale mai departe,adica stai un pic,are masteratul,si tot la covrigarie isi gaseste loc de munca? Pai iti bagi picioarele in ea de treaba,si ii spui sa stea pe ale lui/ei cativa ani pana isi gaseste ceva pe afara,mai bine chelner pe 1200 de euro decat chelner pe 1200 ron. Oare cati zeci/sute de mii de parinti se confrunta cu aceeasi problema? Apropo cu master, termini si cu frecat menta pe la 26 max,cu doctorat se poate prelungi si te vezi la sfarsit abia la 31-33 de ani,devii instant somer.

  Răspunde
   
  1. Serban
   Aprilie 19, 2016 la ora 20:12

   Iosif, ce prezinti tu e a studia de dragul de a studia. Trebuie si un pic de adecvare la piata muncii. Masterul si doctoratul ar trebui sa fie facut de cei care raman in cerecetare sau invatamant superior, sau de cei care au capatat deja o experienta si fac asta mai tarziu, ca o confirmare a acestei experiente. Nu faci studii de master doar ca sa dea bine. La varsta aia ar trebui sa te zbati sa capeti experienta profesionala. Din cate stiu eu orarul la master permite sa te si angajezi in acelasi timp. Normal ca va fi preferat un absolvent cu experienta, care a muncit, in dauna unuia care si-a prelungit studentia, fara sa castige experienta. Ca angajator nici macar nu stii daca omul respectiv se poate adapta la orar de munca, dupa atata studentie…

   In fine, mai sunt si domenii in care e clar inflatie de absolventi, si in care nu iti gasesti de lucru. In general facultati unde se intra usor si se iese usor. De, daca ne intereseaza mai mult cartonul decat daca invatam ceva folositor… E atat vina parintilor, cat si a copiilor.

   Răspunde
    
   1. Iosif
    Aprilie 20, 2016 la ora 00:11

    Studiile le face fiecare in speranta unui viitor mai bun,in speranta ca sunt oameni in tara asta care vad ca nu doar IT exista. Nu se aloca fonduri pentru cercetare iar proiectele banoase EU sunt doar in Bucuresti,chiar si Clujul abia primeste ceva firimituri, orase mai mici genul Baia Mare,Targu Jiu etc,aia nimic. Nu le faci de dragul de a studia. Eu nu cred sau in orice caz nu am intalnit oameni care si-ar bate capul cu un sistem invechit si birocratic timp de ani de zile, doar sa mai aibe si ei o diploma. Pur si simplu nu pot cuprinde cum exista oameni in tara asta care nu vad ca avem nevoie de oameni in foarte multe domenii. De educatie cine se va ocupa? IT-ul? Crezi ca Java sau mysql te va ajuta sa vii cu idei noi prin care sa facem o reforma in educatie? Locurile de munca dispar de la an la an, tehnologizarea va duce inevitabil la disparitia aproape tuturor locurilor de munca. Daca toti se uita catre un loc de munca,cine vor fi aia care vor inventa alte locuri de munca? Cine vor fi aia care vor aduce orice fel de inovatie in orice domeniu? Educatia este la pamant,se defriseaza in prostie,nu stim ce sa cultivam si cum sa cultivam sa fim competitivi pe piata, dar nici horticultori nu ne trebuie sa ne ajute ca suntem prea mandri. Industria atat grea cat si usoara e praf, dar nici nu dorim sa investim in cercetare ca oricum doctoranzii aia doar freaca menta. Apoi ne miram de ce nu se mai misca nimic si ne cautam loc de munca la un call center pe 1200 ron in un caz fericit.

    Răspunde
     
   2. Iosif
    Aprilie 20, 2016 la ora 00:32

    E vina tuturor aici,nu doar a parintilor. Insa totusi,nu poti acuza un tanar de ce sa zic 20 chiar si 30 de ani daca mai bine sta 5-6 luni,poate si 1 an la frecat menta pana isi gaseste ceva bun in Spania,Canada,UK(orice tara) decat sa mearga la stearga maioneza lasata de careva la un fast food. Adica fiecare dintre noi avem vise si sperante. Eu m-as duce pana acolo sa declar ca nu este vina tanarului daca isi doreste mai mult de la viata decat minim pe economie. Sansele de a creste sunt foarte mici,ma intorc iarasi la IT care este printre putinele domenii unde mai poti misca ceva iar Bucurestiul este o exceptie totala in tevatura asta,capitala este deconectata de o vasta parte din tara asta. Incearca-ti norocul prin Satu Mare,Falticeni,Focsani,sa vezi ce sanse ai la locuri de munca si la cariera,sa te poti ca si tanar individ porni undeva,sa stii si tu ca vei avea si daca nu maine,macar peste 5-8 ani sperante la o familie,la un copil,cine stie daca esti norocos poate mai si cumperi un apartament cu 2 camere prin rate. Si atunci ce faci? Pai multe directii nu ai, nu cu totii pot face IT,nu cu totii au bani si oportunitati. Iti cauti,mergi la un interviu,2-3-50,deja esti satul de aceleasi raspunsuri absolut penibile,si te si enervezi,oi fi tu slab dar nici chiar cel mai ratat din lume nu oi fi sa nu iti gasesti ceva. Asa ca stai si stai si stai,si hop sare sansa,ai plecat in UK,esti ajutor bucatar,e grea munca? E grea ca dracu,esti platit bine?Mai ca un It-ist din RO.

    Răspunde
     
    1. arkade
     Aprilie 20, 2016 la ora 11:00

     Stii care e problema? Capitalismul. Si iti spun de ce:

     Piata locurilor de munca este si ea o piata, deci se bazeaza pe cerere si oferta. Daca ai multi oameni cu diploma X poti sa le dai salarii mici pentru ca ai altii care stau la coada cu aceeasi diploma.

     In IT, e exact invers: valoarea adaugata a ceea ce produc e mare si pentru ca suntem putini, firmele trebuie sa ne plateasca bine de tot ca sa ne pastreze. E drept, in afara se castiga mai bine.

     Sunt unele domenii care au murit intre timp, facultati care produc someri. Sunt de parere ca facultatile alea trebuie inchise.

     Si ca sa concluzionez: nu piata se adapteaza la om, ci omul la piata.

     Degeaba ai o fabrica de facut y lucru, daca acel lucru nu se vinde. Ramai cu el pe stoc si dai faliment.

     Răspunde
      
  2. Constantin
   Aprilie 20, 2016 la ora 09:54

   Procentul absolventilor de studii superioare din patria noastra este aproximativ jumatate din media europeana si o treime fata de Marea Britanie, spre exemplu. Sa spunem ca sunt prea multi este o [ma scuzati] naivitate in contextul in care ne-am angajat sa sporim numarul lor. Dificultatea absolventilor in a-si gasi un loc de munca se explica prin brambureala din economia Romaniei, nu prin numarul mare de studenti din invatamantul tertiar.

   Răspunde
    
 • Lucian
  Aprilie 19, 2016 la ora 00:03

  Domnule Guran nu inteleg de ce sunteti scandalizat ca s-a eliminat aceasta bariera? Cat timp platesti in decursul anilor impozite pentru tot salariul de ce sa nu primesti indemnizatie pentru tot salariul? Ce era pana acum a fost discriminare.
  Luam un exemplu simplu care este valabil la multe femei de cariera care poate de multe ori sunt singure si decid sa faca un copil. Ea munceste si are 7000 ron salariu in mod normal si avand acest venit si-a facut un credit pentru casa care este 2.000 ron plus cheltuieli casa 1000 ron(curent, gaze, apa, telefon, internet, tv). Practic ii ramane in fiecare luna 4000 de ron care ii asigura un trai mai mult decat decent – trebuie sa tinem cont si de nivelul de trai/nivel salarial.
  Ramane insarcinata si naste. Singura fiind, dupa vechea lege ii ramanea 3200 ron care abia ii ajungea sa platesca cheltuielile obligatorii ce sa mai zici de orice altceva din care iti trebuiesc pentru ea sau pentru copil. Practic cel care munceste si are salariu si plateste taxe pentru el este descurajat sa faca copii pentru ca nu va mai putea sa traiasca.
  Dupa noua lege ii ramane 5950 care ii permite sa ii defasoare viata mai mult sau mai putin in acealeasi conditii sa iti platesti datoriile lunare si sa asiguri si necesarul tau si al copilului.
  Sau nu neaparat aceste este un exemplu perfect, poate mama este cea cu salariu mare si tata are minim pe economie si ajungi la acelasi calcul.
  Cu respect,
  Lucian

  Răspunde
   
  1. Alien
   Aprilie 19, 2016 la ora 13:18

   Ciudat, stiam ca „obligativitatea” unei sarcini a disparut odata cu comunismul…
   a. Sumele platite ca impozit pentru acel salariu de 7000 lei nu coincid cu TOT salariul de 7000 lei
   b. Sumele primite ca indemnizatie timp de doi ani depasesc sumele platite ca impozit anterior celor doi ani
   c. Sumele platite ca impozit anterior celor doi ani nu sunt destinate EXCLUSIV platii indemnizatiei din cei doi ani de inactivitate, reprezinta si contributia pentru pensie, somaj s.a.m.d.

   Răspunde
    
   1. Octavian
    Aprilie 21, 2016 la ora 17:35

    Nu sunt de acord ce ce ai spus, iar modul in care ai spus-o ma face sa te tratez cu superioritate.
    Ai o logica de 2 bani, spunand ca cei doi ani anteriori nu acopera (de fapt, la stat se duce ~80% din cat ia un angajat net). Dar nu asta e lacuna logica. Lacuna logica este gandirea ca femeia respectiva a lucrat 2 ani anterior. Dar daca a lucrat 10 (ca multe femei cu salarii mari trecute de 30 de ani)?
    Femeile alea se zbat pentru o viata mai buna, iar in momentul unei sarcini sunt fortate sa mearga la munca dupa maxim un an (fata de cei ce castiga putin, care in multe cazuri iau mai mult daca stau acasa). Iti doresc sa patesti asta, sa vezi cum din viata ta indestulata (pentru care platesti taxe pe masura) ajungi sa nu ai cu ce plati rate si cheltuilei curente, totul din cauza unei discriminari socialiste. Daca tot tipa lumea ca toti mancam la fel, eu zic sa platim toti aceleasi taxe si impozite, ca doar statul ne ofera la fel, indiferent. Si uite asa a cazut comunismul.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase