Alegeri animate… De desene animate!

de Moise Guran

PNL-ul merge ca o maşină condusă de un beţiv, din gard în gard… Primeşte lovitură după lovitură şi, în continuare, după fiecare prostie, virează atât de tare încât se opreşte, în mod inevitabil, în gardul de pe partea ailaltă. Totuşi, nimeni nu îşi dă seama că problema e şoferul beat, nu maşina. Acuma celor de la PNL li se pare că dacă merg înainte cu Munteanu vor avea mai puţine pagube… Nu cred că-i mai interesează victoria la Capitală, ci doar să nu mai dea impresia că merg din gard în gard. De fapt, forţând ultimul gard (cel de pe extremă), se duc de-a dreptul pe arătură.

646x404

Mai sunt două săptămâni până la campania electorală, iar tabloul electoral general e de desene animate. Nişte puşti au ieşit în stradă să protesteze împotriva candidaturii lui Piedone. Ceea ce e aberant… Nu mai bine vă duceţi voi, puştilor, să votaţi pe altcineva? Sau e mai sexi să zici că te p..şi pe el de vot? Legea îi permite lui Piedone să candideze, dar puştii respectivi se tem, pe bună dreptate, nu de Piedone, ci de cohortele de pensionari care îl vor vota, 646x404neînţelegând nici până acum care a fost problema cu Colectiv… Când ai trăit decenii cu ea, asta cu corupţia nu o mai înţelegi, a devenit parte din gena ta şi, oricum, în viaţa din faţa micului ecran pe care o trăiesc respectivii pensionari, corupţia e atât de des şi diferit invocată, încât ea a devenit precum variaţiunile de pandişpan – degustibus, dar tot un drac! E corupţie dacă iei bani de la firme şi dai cu var pe blocurile oamenilor, cum a făcut Olguţa? Dă-le dracu de firme! Asta e haiducie, cum făceau şi strămoşii noştri! Ce, a furat? N-a furat. Dar Piedone ce a făcut? Trebuia el să ştie că n-au sataniştii ăia ieşire de urgenţă? Hai sictir! Uite ce parcuri frumoase a făcut în sectorul 4!

lumea-copiilorMai că devine greu de înţeles ce a avut DNA-ul cu Ludovic Orban… Adică nici n-a luat bani de la un preten afacerist, doar s-a înţeles cu doi de ăştia cu televizoare… Dacă nu era pus sub acuzare, ci doar prins aşa de nişte dezvăluiri credibile, probabil nici liberalii nu-l retrăgeau din cursă, nici lumea n-avea o greaţă să-l voteze… Dacă treaba merge pe şpagă… ce să-i faci? Dai șpagă!

În acest tablou de derută principială, vreo trei năroji (printre care corect e să mă număr şi pe mine) s-au găsit să vocifereze că sunt idioţi ăia de la PNL că şi-au găsit candidat mistic, ultra-ortodox şi un pic insurecţional. Hai dom’le… de astea stăm noi acuma? Distracţia adevărată va fi abia atunci când îşi va anunţa Băsescu candidatura la primărie… că nici nu riscă să câştige. Iar liberalii ştiu că tot ce-şi mai pot propune e ca Mesia al lor să-l bată pe ghiavolul de Băsescu. Nici lui, nici Sfintei Doamna Firea nu le mai trebuie programe electorale dacă se înscrie Ucigă-l Crucea USL-ului. Culmea e că toţi trei ar avea de câştigat dintr-un free for all din ăsta în trei, o porcăială care va atrage inevitabil atenţia tuturor televiziunilor, eclipsând orice alt candidat din atenţia publicului.

firea basescu

Băsescu nici nu mai vrea să fie primar şi, într-un singur tur de scrutin, nici nu riscă asta. Vrea doar atenţie pentru partidul lui, care partid este doar o unealtă pe care o vrea în Parlament la toamnă, ca să intre la masa unor negocieri ce ar trebui să o scape pe Udrea de probleme. Primăria e doar ocazia de a apărea mai mult la tv. Prin 2012, când vă spuneam că nici Ponta nu există fără Băsescu, nici Băsescu fără Ponta ziceaţi că sunt eu om rău. Nu-s rău. Doar am văzut mulţi papagali patriotarzi la viaţa mea. Toţi sunt Rambo pe la televizor, dar devin brusc incapabili când câştigă şi trebuie să facă ceva concret şi util pentru semeni. (Totuși, de relația Băsescu-Munteanu, mi-am propus să mă ocup într-un alt articol viitor)

În toată această poză de desene animate, un jurnalist pe care eu chiar îl apreciez, Liviu Avram de la Adevărul, şi-a depus candidatura cu trei semnături, i s-a respins, firesc, a contestat-o şi la contestaţie, hăţ! A ridicat excepţia de neconstituţionalitate pe alegerile într-un singur tur de scrutin. Bravo, Liviu! I s-a admis să pledeze la Curtea Constituţională. Ce chestie! Liberalilor care au ridicat la Curtea de Apel excepţia nu li s-a admis. Încă o dată, şah-mat de la societatea civilă pentru un partid de beţivi-politic (nişte idioţi cum îi numea foarte bine un cetăţean supărat) care, după ce că au votat pentru alegerile într-un tur, acum se mai şi prefac că le atacă în instanţă.

Liviu, dacă îţi foloseşte, uite aici o posibilă cale de susţinere a excepţiei la Curte. Decent ar fi să se organizeze două tururi, zic eu, acolo unde primul clasat nu ia voturi nici cât pragul de validare al unui referendum.

Acuma, demersul lui Liviu este doar o reacţie de răspuns a societăţii împotriva unor lucruri care, în mod evident, o ameninţă. Asta este de fapt democraţia. Şi nesimţirea lui Piedone, şi extremismul real al lui Munteanu, şi cel populist al lui Băsescu, şi lipsa de conţinut concret al doamnei Firea, ba chiar şi nătângiile hipstereşti ale lui Nicuşor Dan, toate acestea sunt teste pe care societatea noastră democratică trebuie să le treacă.

Vă spuneam cândva că DNA-ul este o formă de apărare a societăţii. Spectrul său este limitat la corupţie şi, chiar dacă eficienţa acestor procurori este relativ bună faţă de nivelul restului societăţii noastre, asta nu înseamnă că DNA-ul ne poate rezolva toate problemele. Noi suntem chemaţi să învăţăm din greşeli, ca să putem evolua ca societate, noi ne învestim liderii până la urmă, prin vot, noi ne aşternem şi cum ne aşternem aşa dormim. Patru ani.

Hai să fim mai atenţi, să sancţionăm ne-partinic incompetenţa şi populismul, să votăm mai mult aplicat şi mai puţin emoţional, să ne ţinem memoria cel puţin patru ani şi, cel mai important… să ne întoarcem de fiecare dată la principii. Și să votăm. Mă încăpățânez și anul acesta să merg la vot.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

13 răspunsuri la Alegeri animate… De desene animate!

 • erji iaros
  Aprilie 23, 2016 la ora 16:46

  Domnule Guran parca suntem la surprize surprise mai lipseste Andrea Marin sa mai anunte ca a mai gasit un candidat adus din Panama.

  Răspunde
   
 • Ibrail
  Aprilie 18, 2016 la ora 15:46

  Basescu este cel mai mare om politic ,de după ’90.Si ,din pacate, cred că va rămâne mult timp de acum încolo.Nu este nevoie ca Guran sau CTP ,să ne spună că nu este așa. Cel puțin 30%,din populație este de acord cu asta .

  Răspunde
   
  1. erji iaros
   Aprilie 23, 2016 la ora 16:55

   HA HA HA HA HA CE FUNNY. MAI SUNT OAMENI CARE CRED IN POLITICIENI????

   Răspunde
    
 • Zgomot pentru nimic
  Aprilie 18, 2016 la ora 14:55

  Guran (alta data as fi spus Dl Guran) trebuie sa inteleaga ca fiecare e liber sa aleaga, sa propuna, sa voteze. De asta au murit tinerii la revolutie. Nu vorbesc de tinerii frumos si destepti care ii plac lui Guran ci de tinerii adevarati de la revolutie de care isi bat joc ONG-urile , politicienii tradatori de neam si tara si televiziunile (inclusiv aia ‘profi’ la care zice ca lucreaza el. Sau de obicei e profi pana cand se muta in alta parte. Cert e ca NU ai voie sa faci o tara retardata pentru ca apare Munteanu candidat. Cine te recomanda pe tine , cine spune ca tu ai mereu dreptate in tot ceea ce prezinti la TV. am impresia ca voi astia care apareti pe sticla din cauza ca vorbiti numai voi incepeti usor usor sa credeti ca aveti dreptate. Ei bine nu , si pe tine te banuiesc de cardasie cu organizatiile astea care numai bine nu ne vor.

  Răspunde
   
  1. erji iaros
   Aprilie 23, 2016 la ora 16:52

   Numai rudele mortilor si raniti de la revolutie au dreptul sa isi spuna parerea despre asa zisa revolutie, nu cred ca dumneata esti unul din ei. Sau poate ai certificat de revolutionar obtinut pe pile si ai muls tara asta de ajutoare 26 de ani, la fel ca si Domnul Munteanu.

   Răspunde
    
 • zeusian
  Aprilie 18, 2016 la ora 13:45

  Mda. tot fara solutie. As prefera totusi sa ascult in loc sa citesc 🙂 sa pot face si altceva intre timp (nu pentru ca nu este important … dar bugetul asta de timp ….) multumesc

  PS expresia „Doar am văzut mulţi papagali patriotarzi la viaţa mea”, desi imi place la nebunie, parca … parca nu va apartine … parca nu va este caracteristica … nu pentru ca nu as fi de acord cu ea … si nu pentru ca nu mi-ar placea sa o aud in acest loc … dar parca nu este a dv 🙂

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Aprilie 18, 2016 la ora 15:07

   Metaforele utilizate in articolul acesta nu sunt proprii modului de exprimare al d-lui Moise. Stilul publicistic abordat se apropie tot mai mult de pamflet, departandu-se de jurnalism, reportaj, foileton, comentariu, ori eseu de analiza economica. Tonul devine taios, pe alocuri agresiv, cuvintele tari amintesc de articolele lui Corneliu Vadim Tudor. Candva postarea link-urilor catre ziarul Tricolorul in spatiul acestui blog era interzisa, nu am facut incercari recente. Daca violentei [de limbaj] i se raspunde cu violenta [de limbaj], cei care au initiat actiunea violenta si-au atins scopul. Experienta istorica este probabil ignorata in prezent de dl Moise si, fie ca este scrisul domniei sale, fie ca-si asuma prin semnatura textele altora, raspunde emotional unor actiuni violente. Prin mesaje violente. Dl Moise isi obisnuise cititorii cu atitudini mai degraba rationale. Schimbarea de atitudine (chiar daca autorul este altcineva, posesorul unui stil mai „zglobiu”, probabil ca el este cenzurat de dl Moise) poate avea ca explicatie scaderea audientei sau orientarea catre un anumit segment de public.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Aprilie 18, 2016 la ora 12:55

  „Mă încăpățânez și anul acesta să merg la vot.”_Si eu cred ca este alegerea corecta. Parasirea Bucurestiului ar fi fost o alegere putin cam egoista. 🙂

  Răspunde
   
 • Ionut
  Aprilie 18, 2016 la ora 12:15

  Domnule Guran,
  As prefera sa faceți „reclama” indiferent ca este negativa sau pozitiva si lui Nicușor Dan. Daca lumea vede ca vorbiti doar de aceste scursuri cu unul din ei va vota. Va rog. Acoperiți toți candidații cu șanse reale la capitala.

  Răspunde
   
 • adrian
  Aprilie 18, 2016 la ora 11:06

  Moise, daca taiem de pe lista hotii, nebunii si prostii … pe cine votam? ca nu vad nici un cinstit, sanatos si inteligent printre candidati 🙁

  Răspunde
   
 • mihaix
  Aprilie 17, 2016 la ora 22:19

  Mark Twain asta a fost un baiat tare destept, care s-a prins cum e cu prostii din lumea asta si cu desteptii care ne conduc. Puteti citi Un Yankeu la curtea regelui Arthur.

  Răspunde
   
 • volwerine
  Aprilie 17, 2016 la ora 21:02

  Culmea D-le Guran… uitati peste ce am dat la doua minute dupa ce am citit acest articol al Dvs.
  „Daca prin vot am putea schimba ceva,
  nimeni nu ne-ar mai lasa sa votam.”
  -Mark Twain

  Răspunde
   
  1. Victor
   Aprilie 19, 2016 la ora 08:46

   Votul este exact cum sunt/erau lucrarile de control la scoala (pe vremea mea 🙂 )!
   Important pentru procesul de invatamant nu era sa iei 10 ci sa iti insusesti cunostintele. In acelasi mod votul este doar o expresie la un moment dat a societatii dar important este opinia, mentalitatea, dorintele si actiunile acelei societati care produce votul pentru ca exact aceeasi societate produce, culmea si pe acei ce sunt aliniati pentru a primi acel vot!
   Deci da, votul in sine nu schimba nimic in chip miraculos pana noi nu schimbam nimic in societate ca ansamblu.
   Si pentru asta era foarte bun indemnul tovarasului Lenin!

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase