Culisele tensiunilor din guvernul tehnocrat


de Moise Guran

Încerc o oarecare dezamăgire, dar una care creşte câte puţin cu fiecare zi, vis-a-vis de activitatea guvernului de tehnocraţi. Pe ansamblu, acesta încă nu a făcut nimic semnificativ, dar nu asta e grav, mai rău mă îngrijorează faptul că premierul Cioloş nici nu pare să fi înţeles ce şansă este pe cale să irosească.

13016424_10201825087984802_1659828920_oCred că domnul Cioloş ar face bine să deschidă larg ochii şi să se uite cu atenţie la tehnocraţii din jurul său… Jobul unora dintre ei este să tragă de timp până la toamnă în toată povestea cu reforma din administraţie… Politicienii, e clar, nu sunt interesaţi de aşa ceva, nu numai că nu vor să le fie clintite în anul electoral armatele de bugetari politizaţi din administraţie, dar nici n-au chef de o dezbatere în care să se pronunţe clar în legătură cu modul de finanţare, modul de organizare al acesteia, sau în legătură cu numărul birocraţilor pe care îi suportăm cu toţii prin taxele şi impozitele noastre. S-au dus şiret pe o dezbatere imposibil de susţinut la modul obiectiv, legată de competenţa funcţionărimii din România, oferind drept soluţii recalificarea acesteia în câţiva ani. Nicio vorbă însă despre cei legaţi de scaunele pe care le ocupă.

De la început şi până la sfârşit, intenţiile popuse, că nici măcar proiecte nu sunt, reprezintă o vrăjeală menită să arunce în derizoriu încercarea de reformă, asta în timp ce unele televiziuni, poate chiar dintre alea dispuse să negocieze campanii electorale aranjate, deja descriu românilor ce fel de monstru e tehnocratul rău faţă de politicianul bun.

12980945_10201825088104805_284997878_oCam în această notă trebuie să înţelegem şi ameninţarea cu demisia a ministrului Muncii, doamna Claudia Costea, dar şi coordonarea preţioasă a proiectului de reformă a funcției publice, de către vicepremierul Vasile Dâncu.

Totuşi, în aparatul de lucru de la cancelarie, premierul şi-a adus încă de la început un grup mic de tineri specialişti care au şi intrat aproape inevitabil în conflict exact pe aceste intenţii mai ales cu ministrul Muncii. Pornind de la datele furnizate de ministrul de Finanţe Anca Paliu, aceştia par a fi sesizat că numita reformă în administraţie este oricum un bluf, atâta timp cât ea nu porneşte de la resursele reale ale ţării noastre, adică de la banii pe care ni-i permitem să-i dăm pe salariile bugetarilor. Ceea ce a rezultat, ştiţi şi dumneavoastră, a fost o ordonanţă referitoare la grilele de plată ale bugetarilor, combustia spontană a liderilor de sindicat, iar apoi retragerea ordonanţei.

Recapitulăm: Știm câţi bani avem, ştim că sindicaliştii şi ministrul muncii vor să dea salarii mai mari bugetarilor, dar, spune Dâncu, nici nu ştim exact câţi funcţionari sunt în România… Păi şi când o să aflăm? Păi, mai la vară…

Nu vi se pare ciudat că această reformă, zisă a funcţie publice, nu a pornit totuşi de la numărul lor, sau de la dimensionarea acestuia cu cea a resurselor, ci a demarat pe discuţii referitoare la salarii, când salariile numai ce le-au crescut la final de anul trecut?

De aia vă şi spun… Premierul Cioloş ar trebui să îşi traseze mai clar priorităţile… vrea să vorbim până la toamnă, ca să constatăm apoi că a mai trecut un an degeaba, sau vrea ca guvernul său de tehnocraţi să lase în urmă o dovadă a diferenţei dintre competenţă şi populism?

stiri verificate

Comentarii prin facebook

14 răspunsuri la Culisele tensiunilor din guvernul tehnocrat

 • Catalin
  Aprilie 14, 2016 la ora 14:36

  Domnule Guran, am observat ca in mai multe emisiuni tot ziceti sa se dea primarilor autoritatea de a evalua si de a plati diferentiat „dupa performanta” bugetarii din respectiva localitate.

  Pai ce competenta credeti ca are un primar cu 4 clase sau cu o facultate facuta la batranete sa evalueze un medic sau un profesor sau un economist?

  Ce competenta are un primar care de meserie este medic sa evalueze un economist sau un profesor?

  Oare prin aceasta parghie nu s-ar da frau liber crearii de noi „baroni” care dau banii cum cred ei ca e mai bine si cui ii pupa mai bine prin unele parti?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Aprilie 14, 2016 la ora 14:07

  „De aia vă şi spun…Premierul Cioloş ar trebui să îşi traseze mai clar priorităţile…”_D-nii Dancu si Borc traseaza prioritatile guvernului. Domniile lor stabilesc si remanierile (absurde, de altfel, pentru un guvern cu doar cateva lun i de mandat). La „Ora premierului” dl Ciolos a spus parlamentarilor „Avem nevoie deci de o clarificare urgentă pe aceste subiecte…”, prin urmare, daca este necesar sa stabileasca cineva prioritatile, guvernul NU are sustinearea pentru a o face, iar cei care o pot face n-au niciun chef (vezi Legea darii in plata). In curand va fi votat un nou legislativ. Dupa toate probabilitatile viitorul parlament va fi chiar mai prost alcatuit decat cel prezent. Asadar, prioritatile vor fi si mai putin clar trasate.

  Răspunde
   
 • Streiber Mircea
  Aprilie 14, 2016 la ora 12:42

  Am o propunere pt. legea salarizarii unice .
  In esenta, se porneste de la actualele raporturi salariale medii intre diferitele categorii profesionale si se corecteaza gradual, numai prin cresteri,in cativa ani ajungand la raporturile medii din UE, considerate baza de referinta.
  Fiecare categorie profesionala are, eventual similar, un raport salarial minim maxim si un numar de angajati.
  Suma tuturor salariilor trebuie sa se incadreze in bugetul anual.
  Un salariu este un procent din PIB, care ar urma sa fie asemanator cu cel european.
  Stimularea meritrocratiei are o abordare separata.
  Totul poate fi integrat intr-un program de calculator.
  Exclude influenta politicului si face justitie in salarizarea bugetarilor.
  Bine explicata poate avea o sustinere majoritara a populatiei si in consecinta acceptul politic si sindical.
  Va scriu pentru ca va admir activitatea.
  Va stau la dispozitie pentru detalii, eventual o discutie in cadrul unei intalniri.

  Răspunde
   
 • Repulsie
  Aprilie 14, 2016 la ora 10:29

  Pe cine tot asteptati ma sa vina?Sa vina Guran atotstiutorul sa ne conduca el pe calea cea buna,mie mi se pare ca el are solutiile la toste probleme tarii iar daca nu are asteapts telefoane de la cetateni,asta da job.Nemultumitilor,pleaca astia azi-maine si ne intoarcem la oameni gen Ponta si Basescu,

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Aprilie 14, 2016 la ora 10:10

  Ca de obicei interesante interventiile dumneavoastra pe teme de actualitate. Cu mici observatii as zice. Prima ca ordonanta retrasa in ultima clipa nu prevedea salarii mai mari pentru bugetari ci din contra taieri drastice de peste 40 % din salariile actuale. Desigur o infima categorie (numericeste) aveau salariile mai mari dar daca vizualizati in totalitate grilele puteti vedea cu totul altceva. Nu doresc un comentariu pro sau contra dar personal sunt deranjat de lipsa de cojones a decidentilor romani. Daca nu mai e nevoie de acei bugetari de ce nu exista curajul de a-i trimite acasa si cu asta basta, punem lacat pe institutii si s-a rezolvat problema. Si nu accept nici sa mi se spuna ca de fapt se vrea eficientizarea sau cresterea performantei muncii acestora ca nu cred. Am peste 30 de ani de munca in spate si in marea majoritate a lor am activat in societati comerciale+intreprinderi de stat (ca pe vremea dinainte de 89 nu prea erau din astea private) din tara si din afara ei. Am o experienta si in administratie si am constatat ca : unii angajati sunt de pe vremea cand in administratie erau cele mai mici salarii deci aia bunii nu veneau aici; ca in institutii de la nivele diferite (administratie locala si deconcentrate) se face aceiasi munca dublind astfel timp efort si finantare; cel de al treilea nivel, cel central, pe aceleasi date face doar centralizari si se lauda in fata sefilor du realizarile marete. Democratia e doar pentru dulai.

  Răspunde
   
 • ioan
  Aprilie 14, 2016 la ora 09:45

  Câinii latră, caravana trece! Asta ni se întâmplă de 26 de ani! Ar tebui să ne gândim serios că n-avem de gând în vecii vecilor să ne apucăm serios de treabă, noi, ca naţie! Politicitrucii pe care-i avem sunt împinşi în faţă de noi. Moise tu ţi-ai cam pierdut răbdarea; sunt mulţi ca tine în tara asta, tu ai putea să-i aduni în jurul tău-ai idei, eşţi vizibil, eşti curajos şi ai destulă minte să recunoşti când greşeşti! Do it!!!!

  Răspunde
   
 • speranta R
  Aprilie 14, 2016 la ora 09:35

  de-a lungul istoriei noastre gasim conducatori cu idei bune,ca si la altii,dar
  numai la noi gasesti cate o ASCHIE bine infipta,de care aflam cand e prea tarziu;
  ce-o fi razand Dragnea,cu zambetul lui mic!
  cum credeti ca oameni cu DOMENII vor zice vreodata:acum ma sacrific pentru voi?
  NICIODATA!

  Răspunde
   
 • Mihai
  Aprilie 14, 2016 la ora 08:22

  Cea mai tare mi se pare chestia cu acest ,,guru” numit Dancu! Acesta e un smecher si un ticalos perfect! Ambalatorul perfect de vorbe goale sub pretextul de ,,comunicator”. Singurul care, la formarea acestui guvern, mi-a aprins beculetul in legatura cu rostul aflarii in treaba a ,,tehnocratilor”. In timp, m-am lamurit cu majoritatea. Altfel, cum naiba sunt suportati de sleahta de dinozauri, daca acestia n-ar fi siguri ca au un ,,guvern” care se joaca de-a trasul de timp! Iar timpul, asa cum stim de la ,,capitalisti”, inseamna bani! E simplu, BANII, aceasta e miza! Restul, e DANCU!

  Răspunde
   
 • alex
  Aprilie 13, 2016 la ora 20:36

  maurul si-a facut treaba (punerea lui kovesi la dna) , maurul poate sa plece

  Răspunde
   
 • Anton
  Aprilie 13, 2016 la ora 20:32

  Haideti sa va spun un banc despre teoria cunoasterii sau ce se intimpla cind se porneste de la o premisa gresita
  Intr-un trib de indieni din Canada , batrinii din sfat vin cu concluzia ca tineretul nu mai tine deloc seama de traditii si se ocupa mai mult cu altceva ( fete , discoteci ,bere si cite un pot ) si de aceea se hotarasc sa faca ceva ca sa impiedice aceasta nerusinata degradare . Se hotaraste deci de seful tribului ca acesti tineri sa fie trimisi sa munceasca la taiat de copaci .Si asa incep ei sa lucreze nemaiavind timp pentru alte apucaturi neindiene
  Dupa o vreme insa se constata ca acestia au taiat prea multi copaci si ca ar urma evidenta intrebare din partea acestor tineri – DE CE TREBUIE SA TAIEM ATITIA COPACI !
  Si stau batrinii tribului sa se chibzuiasca si se hotarasc ca in cazul unei asemenea intrebari sa vina cu rapsunsul – VA VENI O IARNA EXTREM DE RECE !
  Dar semnele de intrebare persista si batrinii se hotarasc sa consulte Institutul Canadian de Meteorologie pentru a fi siguri ca nu vor pierde incredera tribului pe care-l conduc , in cazul in care , totusi iarna va fi mai blinda
  Deci iau legatura cu institutul mai sus mentionat si li se raspunde ca INTR-ADEVAR VA FI O IARNA EXTREM DE SEVERA .
  DE UNDE AVETI ACEASTA PREDICTIE , AU INTREBAT BATRINII CONDUCATORI DE TRIB
  Pai nu ati vazut dumneavoastra cite lemne au taiat indienii – li s-a raspuns de la institut !
  Cam asa si cu legea administratiei locale in Romania – nu va fi gata niciodata .

  Răspunde
   
  1. Magda N
   Aprilie 13, 2016 la ora 21:59

   Foarte tare chestia cu lemnul!

   Răspunde
    
 • m
  Aprilie 13, 2016 la ora 19:56

  Corect. As mai adauga ca dl Borc e invizibil, ca de fapt nu s-au apucat serios de nici un proiect notabil, in mod sustinut,frenetic, entuziast,mai degraba un balet aici, o pirueta dincolo si cam gata…
  Si astia cica erau aia buni. Pfff…

  Răspunde
   
 • Ionel
  Aprilie 13, 2016 la ora 19:53

  Pai domnule Guran, porniti de la o premiza gresita. Ca acesta nu e un guvern politic, ci unul tehnocrat. Premiza evident in balarii. Guvernul este unul politic doar vopsit tehnocrat si de acolo si performanta cu nimic diferita fata de aceea a unui guvern politic. Lucru care sunt sigur ca este evident si stiut de dvs dar care evident nu poate fi divulgat public pentru ca nu va serveste intereselor proprii.

  Răspunde
   
  1. Cristi
   Aprilie 14, 2016 la ora 09:23

   Nu a existat nici un guvern tehnocrat pe planeta asta care sa faca treaba, asta cu guvernul tehnocrat ii doar o utopie care da bine. Daca un guvern tehnocrat ar exista si si-ar face treaba in cativa ani ar disparea clasa politica pentru simplul fapt ca nu si-ar mai avea rostul.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase