Tehnocrații nu sunt în campanie, nu?

de Moise Guran

Când am auzit la noi la radio despre salariile cvasi-occidentale de la Spitalul Judeţean de la Suceava, am crezut că suntem de 1 aprilie… Am verificat încă o dată informaţiile şi ele s-au confirmat… Sistemul permite într-adevăr salarii mai mari, o diferenţiere a lor în funcţie de performanţe şi, evident, de resursele economisite din achiziţii decente, mai fără şpăgi aşa. Problema este că aşa ne-am obişnuit, cu un sistem birocratic ce-i menţine pe toţi bugetarii într-o mediocritate din asta fals egalitaristă, încât şi dacă sistemul începe să se dezintegreze de la sine, nouă ni se va părea că e mai rău fără el.

12970470_10201803333800961_1500470886_o

Aparent fără legătură cu spitalul judeţean de la Suceava, guvernatorul BNR a transmis o serie de avertismente de risc pentru societatea românească. În păsăreasca diplomatică, Isărescu a numit cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar ca fiind un risc sever. Adică dacă parlamentarii n-au altă treabă decât să voteze legi prin care dau bani populaţiei, din bănci sau de la buget, în mod evident va crăpa ceva urât de tot în România.

În acelaşi timp şi tot fără o legătură aparentă, guvernul Cioloş se străduieşte să cadă de acord asupra unei legi care să reformeze administraţia publică pe criterii de performanţă. A început asta printr-o majorare de salarii pentru bugetari, a doua din ultimele patru luni, dar a patra din ultimul an şi jumătate. Fără a face o legătură directă, Isărescu zice că anul viitor statul se va împrumuta de-i vor sări ochii din cap ca să plătească aceste salarii.

Neînţelegerile din interiorul guvernului se referă de fapt la o descentralizare a deciziei privind grila de salarizare şi de o legare a lor în funcţie de performanţele fiecărei administraţii. Asta e o idee care sperie cam 80% din România, căci 80% din administraţie nu se susţine. Dacă, să zicem, o primărie nu-şi mai poate plăti salariile, lumea se uită chiorâş la guvern… Păi? Ce facem? Ei nu văd că ăştia n-au bani de salarii? Nimeni nu se gândeşte că o astfel de primărie ar trebui pur şi simplu desfiinţată. Intervine patriotismul local, lumea nu concepe, fiecare îşi vrea propria comună sau oraş, dar pe banii altora dacă s-ar putea. În timpul ăsta, precaritatea financiară oricum desfiinţează primăria în sensul de unitate administrativ teritorială modernă, reducând-o mai mult sau mai puţin cu complicitatea locuitorilor, într-o feudă a şpăgii. Cei care sunt prost plătiţi devin putred de bogaţi, impozitele şi taxele sunt mici, dar şpăgile mari. Șpăgile finanţează funcţionărimea în locul salariilor, cercul vicios este perfect şi nimeni nu-l sparge, că ne-am obişnuit cu el.isarescu

Avertismentele celor de la BNR sunt pe cât de corecte, pe atât de arogante în preţiozitatea lor. Nu mai finanţaţi creşterea pe consum, zice Isărescu, evitând să spună tranşant că umflarea salariilor bugetarilor fără reforma administraţiei duce la răsturnarea ei. Mai puţin preţios, dar cu aceeaşi diplomaţie, izvorâtă poate din teama evidentă de politicieni, premierul Cioloş evită şi el să rupă o dată pisica şi să admită faptul că un tehnocrat propune pur şi simplu soluţia, indiferent că le place sau nu politicienilor, poporului, bugetarilor, că e an electoral sau că timpul pare în România că a început să curgă înapoi.

În tot acest tablou cu tehnocraţi şi diplomaţi, din nordul ţării sclipeşte palid o speranţă, de parcă s-ar fi agăţat steaua polară în vârful spitalului judeţean din Suceava. Ne indică o direcţie. Și o zicală… şansa ţine cu cei curajoşi.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

21 răspunsuri la Tehnocrații nu sunt în campanie, nu?

 • Constantin
  Aprilie 9, 2016 la ora 15:40

  Dl Dancu zice ca cresterea cheltuililor bugetare si a deficitului sunt OK. E vreo problema, spune cineva altfel, exista alta opinie? Daca nu, si toata lumea sustine deciziile d-lui Dancu si ale PSD, atunci fiti fericiti si fara ipocrizie, bucurati-va ca va sunt indeplinite dorintele. Guvernul, tehnocrat sau nu, face exact ce zice dl Dancu, pentru ca altfel pleaca.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Aprilie 8, 2016 la ora 15:10

  ”premierul Cioloş evită şi el să rupă o dată pisica şi să admită faptul că un tehnocrat propune pur şi simplu soluţia…”_ Domnii Borc si Dancu l-au avertizat serios pe dl Ciolos ca NU poate rupe pisica atat timp cat ei o mangaie duios pe burtica. Este necesar sa facem mai clar distinctia intre un guvern tehnocrat si unul apolitic. Sustinerea parlamentara este asigurata de d-nii Dancu si Borc. Ei se asigura ca dl Ciolos nu face chiar ceea ce-i trece domniei sale prin cap. In plus, dl Curaj, spre exemplu, cat de tehnocrat este in protejarea plagiatorilor? Dar a academicienilor din academiile de informatii? Dl Toba cate de tehnocrat este? Dl irimescu, care spune enormitatea ca au fost furate miliarde de euro cu camionul, sau ca au fost importate masiv produse agricole alterate exact in perioada in care Comisarul European pentru Agricultura era insusi dl Ciolos, cat de tehnocrat este? Ei, prin urmare, domniile lor pot face orice fel de campanie, pentru oricine.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Aprilie 9, 2016 la ora 18:13

   Singurul motiv pentru care Ciolos cred ca ar accepta asa ceva ar fi ca a promis sa lucreze impreuna cu ei, sa lucreze in echipa si, ca orice om onest, isi indeplineste promisiunea. Sigur ca intre anumite limite de bun simt. Altfel, daca cei din PSD vor trece o anumita limita, cred ca singur va renunta la functie.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Aprilie 8, 2016 la ora 14:52

  „impozitele şi taxele sunt mici…“_ Chestia asta cu mic, mare, mult putin, aproape, departe samd este relativa. In economie stim asta. Adica, depinde de criteriile de evaluare si sistemul de referinta. Carevasazica, taxele nu sunt NICIODATA mici, ci „sunt mici in raport cu…”. Spre exemplu, daca ai un venit mare, taxele ti se pot parea mici in raport cu venitul propriu. Pentru mine, taxele sunt al naibii de mari…

  Răspunde
   
 • Florin Bărbuț
  Aprilie 8, 2016 la ora 14:39

  Dacă mă uit în ansamblu la tot ceea ce s-a întâmplat de la numirea lui Cioloș, se „simte” de la început ca o „mână forte”, senzația că „la butoane e un inginer cu carte în cap cu riglă de calcul în mână” care cel puțin încearcă să facă prin mijloace exacte, inginerești, ordine și curățenie pe bune (nu musai mana a lui Cioloș personal), Prin contrastul dintre lucrurile cu care a fost el de acord la numire punând aparent gâtu jos (că cică s-a angajat să nu schimbe „garda) în contrast cu ceea ce face într-un anumit fel distinct, punctual si astfel diferit DNA-ul schimband exact „garda”, si alte demersuri tot gen „lovitura de biliard cu manta” de tip „zic ca voi dar tot ca mine se intamplă, presupun ca și povestea asta are următoarea finalitate preconizată pe care n-o banuiește un conservator ca nea Isărescu, și anume: „le mărim ăstora salariile mult, dar îi împuținăm și mai mult pe pe partea ailaltă ce nu ne implică in mod direct ca măsuri luate, prin criterii de competență și eficientă atestate elegant și implementate de acum în văzul lumii, ceea ce ar trebui să ne scoată de fapt pe plus cu banii, deci cumva ar trebui să iasă „win, win”. Doamneajută să nu se strice căruța (idem demersul/căruța cu refroma și cu învățământul), Amin! :))

  Răspunde
   
 • Constantin
  Aprilie 8, 2016 la ora 14:00

  “o idee care sperie cam 80% din România“¬_ Salariatii in sistemul bugetar reprezinta cam un sfert din numarul total al salariatilor din economia patriei noastre. 80% din 25%, din 25% care lucreaza din total populatie, inseamana vreo 5% „din Romania”.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Aprilie 8, 2016 la ora 13:11

  „În păsăreasca diplomatică”_ A spus cat se poate de explicit, in limba romana, anul trecut ca maririle de salarii sunt bune, reducerile de taxe sunt rele. Mass-media a zis la fel. FMI, la fel. Dom’le, ca este prea mult sa reducem taxele si sa marim salariile, dar daca e s-alegem, sigur, este de preferat sa marim salariile. Care este problema acum? Se discuta cumva iar despre relaxare fiscala si trebuie sa aducem argumente impotriva ei? N-avem decat sa marim salariile, sporurile, beneficiile, pensiile demnitarilor, primarilor, ziaristilor. Asta pentru ca sperietoarea cu cresterea consumului nu functioneaza. Pur si simplu romanii au invatat din criza ca e mai bine ca sporurirle veniturilor sa fie economisite decat cheltuite, prin urmare pur si simplu consumul a refuzat sa creasca asa cum prevesteau apocaliptic jurnalistii economici. deficitul se realizeaza prin marirea cu totul irationala a cheltuielilor cu salarii, pensii, sporuri…Domnul Isarescu stia asta si anul trecut! I-au spus-o mai multi si i-a ignorat.

  Răspunde
   
 • catalina
  Aprilie 8, 2016 la ora 11:48

  Spitalul din Suceava este pe locul intai la mortalitate..personal am avut o experienta socanta cu fratele meu si am auzit tot mai multe cazuri,in care medicii,desi sunt depasiti de situatie,ei decid cand sa mori!!!..pacat de doatarea spitalului,personalul este „mizerabil”!..Ca sa intri in spital,treb sa dai cate 5 lei la doi gardieni,dupa care la asistenta,ca sa poti intra la salon…si multe altele…

  Răspunde
   
 • Miruna
  Aprilie 8, 2016 la ora 10:52

  Eu am lucrat doi ani in sistemul public, pana am ales sa il parasesc.
  Sunt de acord cu plata diferentiata in functie de performante, mi se pare extraordinara.
  Insa problema care intervine inevitabil – si acesta este motivul pentru care am plecat – este faptul ca o mare parte din posturi sunt ocupate pe criterii politice. Eu ajunsesem sa fac munca a 5 oameni (existenti in institutie, oameni care plecau de la serviciu cu o ora mai devreme si sprijineau scaune degeaba de la plecare pana la sosire). Nu plecam de la serviciu mai devreme de ora 18:30 (cu program care se termina la ora 17:00), am avut perioade cand ramaneam singura si pana la miezul noptii. La stat!
  Pe salariul cel mai mic (pentru ca favoritii politici erau veniti cu detasare de la firme pe salarii si triple fata de al meu).
  Si atunci intreb – cum se va realiza plata diferentiata in astfel de institutii publice? Cu manageri publici numiti politic, ce isi aduc proprii oameni pe perioada mandatului lor?

  Răspunde
   
 • opvendeta
  Aprilie 8, 2016 la ora 09:37

  Bine punctat Alex Doru , dar cum presa vorbeste doar ce este dat de la cel care ii da sa pape , nu avem ce sa spunem , moise ce salariu ai ? 5000 mii euroi ? zi-mi moise , nu ai vrea sa vi la mine la radio pe 1050 lei si aia impozitati , cand voi furati , cand toti fura , cand omul nu mai are intentii bune , tot omul creaza legi tot omul fenteaza aceste legi , paradise fiscale , oare te duci in pamant cu banii ? sincer sunt dezamgit de tine moise guran , doar mugur isarescu este mason de club of rome …si toata industria acestei tari a fost distrusa …tot esti destept moise guran si ai 3-4-6 diplome , facultati , doctorate , zi-mi si mie 1990 sri functiona ? ce atributii avea sri-ul atunci ???? ce trebuia sa faca sri-ul din 1990 – 2016 – subminarea economiei , spionaj industrial , contraspionaj , subminarea industrie , etc ….latrati degeaba :)) pardon latrati pe euroi …doar va platesc pinguinii bine …

  Răspunde
   
  1. Mihai
   Aprilie 8, 2016 la ora 10:52

   Cam da! Insa, luati-o ca pe o parere subiectiva.Oricum, vorbele nu-s ca faptele! Oricum ai da-o si-ai intoarce-o, poporul are puterea, bineanteles, daca poporul vrea! Nota bene (!), poporul se pare ca nu vrea. Adica vorbim discutii!

   Răspunde
    
   1. Mihai
    Aprilie 8, 2016 la ora 10:54

    Scuze! ,,bineinteles” cu forma asta!

    Răspunde
     
  2. Catalin
   Aprilie 8, 2016 la ora 10:56

   prea multe frustrari dauneaza grav la sanatate 😉

   Răspunde
    
 • Alex Doru
  Aprilie 8, 2016 la ora 09:11

  Moise, stii ca un referent superior (nou incadrat in sistem) are un salar de incadrare de 798 lei? Stii ca, avand peste 20 de ani vechime in munca, primeste 200 lei spor vechime? Stii tu Moise ca el primeste net 800 lei, adica i se „majoreaza” salarul de incadrare astfel incat sa ajunga la minim pe economie? Iar un alt referent superior din aceeasi institutie publica primeste 1300lei? Stii tu asta Moise, sau vorbesti aiurea?????

  Răspunde
   
  1. x
   Aprilie 8, 2016 la ora 09:54

   Sa stii ca trebuie sa mai si produci ceva de banii aia. Ce produce si ce profit iti aduce habarnistul ala proaspat incadrat ?

   Răspunde
    
   1. Aurel
    Aprilie 8, 2016 la ora 10:08

    „Habarnistul” de vinde la supermarket nu merita sa-si umple si el sacoșa cu ceva papa pentru copii? Ok, poate nu a „rupt” cartea sau poate nu a avut noroc in viața, dar daca ne batem joc de ei, ne batem joc implicit de noi.
    Apropo, in Anglia, „habarnistul” câștiga vreo 6000lei/luna net, iar coșul de cumpăraturi are cam aceeași valoare RO sau UK. Așadar, cum isi permit doamne patronii britanici sa-si plătească „habarnistul”, cu salarii cât doar IT-istii visează in Romania?
    Simplu: patronul roman baga adânc mâna in sac.

    Răspunde
     
    1. patronu
     Aprilie 8, 2016 la ora 11:20

     Daca-i atat de bine sa fii patron in rrromanika de ce nu te faci si tu patron…Sau creierasul tau nu functioneaza la parametri normali.

     Răspunde
      
  2. Catalin
   Aprilie 8, 2016 la ora 10:14

   Pai cam asta e ideea: remunerare pe citerii de performanta si descentralizarea grilei de salarizare. Adica, pe intelesul astora care nu vorbesc aiurea, un referent superior sa castige mai mult decat un paznic pentru ca are responsabilitati mai mari prin natura pozitie si sa se faca diferenta intra referentii superiori X si Y pe citerii de performanta. Majorari salariale in sistemul bugetar trebuie sa existe insa nu facute in modul asta.

   Răspunde
    
  3. ion din balon
   Aprilie 8, 2016 la ora 10:35

   Referentul ala al tau n-ar trebui sa existe, este un post de umplutura in organigrama!Aici este problema voastra si de aici si grila de salarizare aferenta :)) Posturile de masa inventate nu vor putea fi platite niciodata decent pentru ca ele, practic, nici n-ar trebui sa existe :)))))

   Răspunde
    
   1. Mihai
    Aprilie 8, 2016 la ora 10:57

    Da!

    Răspunde
     
   2. Andrei
    Aprilie 8, 2016 la ora 12:11

    Nici postul meu de consilier asistent pe familie și copii in cadrul serviciului public de asistenta sociala care este renumerat cu 1050 nu ar trebui sa existe nu ? Trebuie o grila de salarizare corecta, degeaba creste salariu cu 12% daca mie imi da 100 de lei iar persoanele aduse politic care nu fac nimic și primesc peste 500 lei la o crestere de 12%. Singurul lucru care il face statul in momentul de fata este sa ma ambitioneze mai mult sa invat pe banii lui si la prima ocazie sa plec in afara sa profesez pe 10x mai multi bani si 10x mai putina munca.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase