Panama Papers – un episod despre o lume care dispare

de Moise Guran

Se crapă în pocnete o lume şi probabil ea va lăsa loc alteia. Ceea ce nu se vede încă în această poveste cu off-shorurile şi banii negri pe care acestea îi ascund este poziţia de transmisie a băncilor. Nu ele au inventat off-shoreul, dar e clar că secretul ce îl defineşte pe acesta este o extensie a secretului bancar. Paradoxal sau poate nu, exact amploarea pe care a luat-o terorismul în ultimii ani este pe cale să pună cruce acestei lumi întunecate.

12959404_10201797070164374_278443124_o

În esenţă, dreptul fiecăruia dintre noi de a şti doar el ce bani are prin conturi încetează atunci când persoana privată devine publică şi când este obligată să îşi declare averea şi interesele. Într-o lume rudimentară, în care alegătorului nici nu-i pasă dacă e furat, cu atât mai puţin îi va păsa dacă e minţit. Rusia, ba chiar şi România într-o oarecare măsură, încă sunt astfel de ţări. În celelalte, cele civilizate, devine o chestiune de timp până când noţiunea de secret care defineşte offshore-ul va fi fie desfiinţată, fie interzisă.

Deja în Marea Britanie a şi început o dezbatere privind impunerea unor măsuri de conduită în afaceri în Insulele Virgine, teritoriu autonom din Caraibe, în care sunt înregistrate de departe cele mai multe societăţi comerciale cu acţionariat ascuns. Pe locul doi e Panama şi dacă acesta este un stat independent, de facto, acest stat este gestionat de un secol de americani, pentru care singura resursă a acestei ţări, canalul ce face legătura între Pacific şi Atlantic, este un obiectiv strategic, militar şi comercial.

Dar haideţi să luăm problema şi altfel… credeţi că americanii sau britanicii nu ştiu ce se cloceşte în off-shorurile pe care le gestionează. Pe lângă Virgine Islands şi Panama, Ciprul umflat de bani ruseşti e o copilărie.

Adevărul este că toţi au folosit aceste teritorii fără mari resurse, dar care trăiesc pur şi simplu din ascunderea secretelor, din spălarea banilor proveniţi din corupţie, trafic de armament şi de droguri, totul a fost ok atâta timp cât acest secret a putut fi ţinut sub control. După ce dezvoltarea internetului şi a bankingului anonim a permis şi reţelelor teroriste să folosească eficient finanţarea ascunsă, atunci a început sfârşitul.

Mai întâi secretul bancar a fost de facto eliminat, Elveţia însăşi fiind redusă la o ţară ca oricare alta, dar nici asta nu a fost suficient, căci băncile ruseşti sau cele arăbeşti nu prea pot fi controlate. Acum asistăm la pasul doi, cel prin care off-shorurile vor fi desfiinţate sau pur şi simplu separate.

Lumea se împarte în blocuri comerciale şi probabil în câteva luni sau în câţiva ani nicio firmă cu acţionari necunoscuţi nu va mai putea face afaceri în spaţiul occidental. Nu, în ciuda aparenţelor, asta nu este în mod necesar o veste bună. Țări mari precum Rusia sau China nu prea au șanse să intre în acest spațiu. Polarizarea comercială a mapamondului nu este însă un semn de pace. Ea duce în final la crize şi nu neapărat la crize economice.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

11 răspunsuri la Panama Papers – un episod despre o lume care dispare

 • Ionut
  Aprilie 7, 2016 la ora 13:13

  Panama papers este un fel de Kansas City Shuffle. 😉

  Răspunde
   
 • dztfj
  Aprilie 6, 2016 la ora 15:16

  Confiscari cat timp banii sunt inca acolo. Returnari (fie si cu un comision) tarilor care isi recunosc conturile, alocari globale (de exemplu pentru depoluare, plata datoriilor sau pregatirea erei post-petrol) cu restul. Altfel, banii se vor muta maine spre Turkmenistan, de exempplu.

  Răspunde
   
 • Enescu T
  Aprilie 6, 2016 la ora 12:12

  Domnule Moise,

  Toata presa a sarit in aer, Panama papers, bla,bla. Dar cam nimeni nu are habar cum functioneaza treaba. Ce-ar fi sa explicati pe intelesul poporului CE ESTE ILEGAL in toata afacerea ? Exact, concret, cu exemple, pentru ca tot poporul sa priceapa. Off-shore-uri si paradisuri fiscale exista de multa vreme si sunt legale. Si, totodata, sa explicati diferentele intre legal si ilegal in toata treaba asta.

  Răspunde
   
 • jos socialismul
  Aprilie 6, 2016 la ora 10:20

  Stimati tovarasi si preteni ,n-ati auzit ca vrabia malai viseaza.Si voi astia cu socialismul in inimi si simtiri, tot la cai verzi pe pereti visati!!1Sa se desfiinteze offshore-urile.Ei uite ca am o veste trista ptr voi.De 5000 de ani de cand au aparut primele zone offshore din istorie ,s-au gasit mereu indivizi de 2 lei care au sperat ca vor putea elimina aceste entitati.Probabil ca vor disparea din uniunea europeana,dar se vor deschide multe in asia si tarile arabe.Sa vad cum vor putea mafiotii bolsevico europeni sa interzica aceste entitati care vor exista in afara europei.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Aprilie 8, 2016 la ora 10:10

   Impozitele, desi asa pare, nu sunt prima problema a offshore-urilor. Se impune treptat transparentizarea afacerilor. O companie a caror actionari sunt necunoscuti ar putea fi exclusa de pa anumite piete. Adica, altfel spus, sa stim si noi cine ne arunca in aer copiii. Apoi, poate ca este firesc ca taxele sa fie platite in locul in care sunt obtinute profiturile. Daca nu mananc ciocolata fabricata din cacao culeasa de copii, sau nu ma imbrac cu tricouri din bumbac recoltat de copii, de ce as accepta sa folosesc bunuri produse prin investitii de fonduri obtinute din prostitutie, sau trafic de droguri?! Ar putea, prin urmare, aparea si restrictii cu privire la fluxurile financiare, inclusiv in sfera investitiilor. Mai ales daca stiu ca profitul, adica o parte din banii pe care-i platesc eu, poate finanta acte teroriste. Desigur, este imoral sa fie controlat comertul international de interese particulare, dar tine de noi sa nu se intample asta, asa cum tine de noi daca acceptam sa renuntam la o parte din drepturile si libertatile cetatenesti in favoarea unei securitati sporite.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Aprilie 6, 2016 la ora 09:57

  „Polarizarea comercială a mapamondului…”_ Dupa cum spune in comentariul sau dl Anton, este mai probabila revenirea la o economie multipolara, dupa care globalizarea isi va continua opera in mod inevitabil. Optimistii spun ca mai degraba economiile prea independente, dezorganizate si care se supun mai putin regulilor se vor alinia in spatele intereselor. Putin va trece, iar in istorie numele sau va fi pomenit mai rar decat cel al lui Eltin, China devine lent o democratie samd.

  Răspunde
   
 • Divort Rapid
  Aprilie 6, 2016 la ora 09:00

  Pana cand U.E. nu va avea o constitutie nu se va putea face nimic. Dupa aceea mai vorbim!

  Răspunde
   
 • GABI
  Aprilie 5, 2016 la ora 22:56

  EDUCATIA ! Asta este cheia – de ce trebuie sa o luam iar si iar de la capat ? Ce a avut gresit reforma Funeriu ?? De ce a trebuit Abramburica & co sa distruga tot ? M-ar interesa mult parerea echipei dumneavoastra.

  Răspunde
   
 • Anton
  Aprilie 5, 2016 la ora 21:52

  Intr-adevar asa este .
  Lumea se va reimparti in zone de influenta . Se face totul posibil pentru a se evita iesirea Marii Britanii din UE , lucru care ar duce la destramarea in scurt timp a UE – citeva state abia asteapta ca sa o urmeze ( daca BREXIT se va produce )
  Lumea va fi impartita in trei zone distincte
  Una condusa de USA – asa numitul VEST
  Una condusa de Rusia – asa numitul EST ( Eurasia si nu numai )
  Una condusa de China – asa numitul Orient indepartat .
  Tari importante din punct de vedere al resurselor ( unele din America de Sud si altele din Africa vor fi atrase in aceste noi jocuri mondiale
  Problema se va pune cind una dintre zone va incepe ss-si epuizeze resursele naturale .
  ATUNCI VA INCEPE O CRIZA NU NEAPARAT ECONOMICA !
  Sa speram ca Vestul va fi mereu in avans din puct de vedere tehnologic si al libertatilor umane . Fara o democratie liberala nu se poate construi nimic durabil .
  Terorismul poate fi o piatra grea de incercare pentru sistemul vestic de civilizatie

  Răspunde
   
 • speranta R
  Aprilie 5, 2016 la ora 21:22

  Moise,ai spus astazi la radio cuvantul magic,EDUCATIE;
  totul pleaca de aici;ajung sa conduca oameni insetati de putere,crescuti in familii unde banul a fost totul si,habar nu au ce inseamna sa asculti sau sa citesti cu sufletul!acesti oameni nu si-au gasit linistea niciodata indiferent cati bani aduna sau in ce locuri se duc in concediu;
  din pacate,adesea, ne strica si noua echilibrul;
  concluzia:sa alegem oameni educati,dar, acestia nu mint si multi nu-i plac….(e valabil peste tot).
  exceptiile sunt putine si au marcat istoria
  tarilor lor,in bine…

  Răspunde
   
  1. N.N
   Aprilie 6, 2016 la ora 08:28

   Ai dreptate, numai ca in Romania, oamenii de valoare nu au fost lasati sa ajunga in pozitii de conducere,fie scarbiti de ce au vazut in jurul lor,au facut un pas inapoi si nu s-au implicat in viata politica

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase