Dar cu dacii? Cu ei ce facem?

de Moise Guran

Vă mărturisesc că uneori sunt dezarmat în faţa unor statistici care îmi arată că oricât am încercat şi eu, şi alţii să oprim un trend negativ profund al ţării noastre, acest lucru pare de neoprit. În esenţă, despre prăbuşirea apetitului pentru muncă este vorba. Statistica oficială ne arată că în România avem aproximativ 4,5 milioane de oameni, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 64 de ani, care nu fac nimic.

12914864_10201782677684571_1032024519_o

Şocant pentru mine este faptul că această cifră creşte de la an la an şi parcă mai abitir creşte de când s-a terminat criza. Asta deşi, pe total, oferta de locuri de muncă a crescut în ultimii ani. Din păcate, la fel ca atunci când stai cu un picior într-un lighean cu gheaţă şi cu unul într-un în apă clocotită, aceste medii statistice naţionale fac bine în două ţări diferite care există între frontierele României şi care, în esenţă, ambele au probleme grave.

Nu, n-am greşit la calcule. Între cei 4,5 milioane nu sunt număraţi nici cei care au plecat din ţară, nici cei care muncesc la negru. E adevărat că ne lipsesc aproximativ 4 milioane de români, dar statistica oficială nici nu mai lucrează cu ei, lucrează doar cu cele 19 milioane de români rămase aici, în România. Pentru a determina rata de activitate, statistica nu se ia după catastife, ci efectuează după cea mai complexă metodologie existentă, cea a Biroului Internaţional al Muncii, un sondaj la nivel naţional, cu un număr de interviuri cam de zece ori mai mare decât la controversatele exit-polluri şi care, deci, are o marjă de eroare mai mică de 0,5%.

Chestionarul cu întrebări în cross are menirea de a identifica inclusiv rata celor care muncesc la negru, care sunt socotiţi la persoane ocupate, dar şi numărul falşilor şomeri, adică al celor care se cred şomeri, dar care nu îşi caută de lucru. Ba mai mult decât atât, dacă le-ar cădea din cer o slujbă, tot n-ar putea să înceapă serviciul în următoarele două săptămâni. Aşa e chestionarul, nu daţi cu pietre în mine.

Putem ignora aceste cifre, putem spune că sunt eu nebun, sau putem accepta un paradox aparent… În perioada crizei, când, de altfel, s-au tăiat şi ajutoarele sociale, a crescut intenţia serioasă de angajare, acum aceasta scade, tinde spre 60%. 60% din populaţia cuprinsă între 20 şi 64 de ani. Adică nici copii, nici pensionari. Da, mai sunt şi studenţi, mai sunt şi pensionari mai tineri de 64 de ani. I-am luat şi pe aceea în calcul. Şi atât reiese… 4,5 milioane de români care, nu sunt nici plecaţi din ţară, nici nu muncesc la negru, nu sunt nici şomeri, nici patroni, nici copii şi nici bătrâni, stau. Stau şi numără veşnicia.

Opinia mea, care desigur nu e irefragabilă, este că aceşti oameni provin din rândul agricultorilor, concediaţi de tehnologizarea agriculturii. Porumbul nu se mai prăşeşte. S-a mecanizat. Au intrat investiţii, finanţare, acum lucrezi mii de hectare cu 30 de oameni şi cu utilaje.

Dar satul românesc nu s-a modernizat, investiţiile în utilităţi care să absoarbă această forţă de muncă nu au apărut. Ba, mai mult, educaţia nu a reuşit (că nici nu a încercat) să schimbe mentalităţi şi să facă o altfel de educaţie a muncii. Iar aceşti oameni, tineri, subliniez acest aspect, exact ca în varianta modernă a moromeţilor, chiar dacă unii au mobil şi facebook, tot fără ocupaţie au rămas, ba, mai mult nici nu le spune nimeni asta. Speriaţi de necunoscut, de viaţa scumpă de la oraş, de cealaltă ţară care chiar se confruntă cu o criză a forţei de muncă, ei stau acasă, eventual pe amărâtul de social.

Cu tot respectul pentru strămoşii noştri vă spun… am vrut să nu mai facem agricultura cu boii ca pe vremea dacilor… Ei bine, întrebarea de acum este ce facem cu dacii?

stiri verificate

Comentarii prin facebook

108 răspunsuri la Dar cu dacii? Cu ei ce facem?

 • o femeie
  Mai 31, 2016 la ora 13:56

  evident ca numarul celor plecati in afara e mai mare.
  De fapt, eu cred ca recensamantul nu e corect, au numarat cei cu buletine romanesti.
  Mai sunt si firme declarate in Bulgaria (pt ca taxele sunt mai mici si birocratia mai mica), mai sunt si cei ce lucreaza la negru. Mai sunt vreo 200 mii de romani ce nu au buletine.
  Taiat ajutorul social si impus pensionare la minim vechime de 40 ani va impulsiona mai multi oameni sa munceasca.
  Si daca s-ar inlesni si taia (nu reduce!! taia!! ) taxele pentru micii afaceristi (pfa, drepturi de autor) sa se faca mai usor si mai putina birocratie, sunt sigura ca multi oameni isi vor declara business-ul ilegal de acasa. Acum sunt prea multe drumuri, in prea multe locuri. Simple is better.

  Răspunde
   
 • Alex Z
  Aprilie 4, 2016 la ora 13:18

  Moise a intrebat destul de clar in repetate randuri: dintre cei care stau si nu fac nimic pentru ca nu au locuri de munca, cati au creat alte locuri de munca?
  RASPUNS CONCRET = Nici unul,
  Sau asteapta sa le dea cineva, pentru ca e dreptul lor si pentru ca trebuie altcineva sa le asigure diverse?
  NU VOR SCHIMBA NIMIC IN PROPRIA ATITUDINE pana isi pot continua traiul fara a avea cutitul LA OS…

  Răspunde
   
 • paul
  Aprilie 4, 2016 la ora 10:19

  eu muncesc. sunt bugetar si sunt multumit. sunt insa inconjurat de o multime de oameni care nu muncesc, exact din categoria celor din articol. si pot sa spun cu mana pe inima ca sunt mult-mult mai fericiti! si sunt de varsta noastra, super calificati si cu multe studii. printre ei chiar si cu copii…
  e doar alta filizofie in spatele gestului lor pe care nu multi o inteleg… ne-am mutat cu totii „la tara” si incercam sa ne multumim cu putin. nu, nu suntem neaparat hipioti sau altfel, ci doar mai aproape de natura… notiunile de „downshifting” sau „degrowth” iti sunt cunoscute?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Aprilie 4, 2016 la ora 12:04

   Mai sunt unii care si-au luat un an sabatic…sau doi. Dar nu sunt 4,5 milioane. Dl Moise sesizeaza corect, cum a facut ani de-a randul, ca in mediul rural economia a amortit rau de tot dupa 1989. Ce neglijeaza domnia sa: cei de la sate sunt primii care au plecat la munca „afara”, deci au ramas putini, iar satele s-au depopulat masiv; cei care „nu fac nimic” supravietuiesc, deci au venituri din stipendii, foarte mici afaceri nedeclarate, vanzarea bunurilor detinute, activitati ilegale, munca sezoniera/ocazionala samd. Niciunul nu se declara somer, pentru ca la nivelul lor de pregatire profesionala situatia de angajat in economia romaneasca actuala le-ar aduce venituri comparabile, ori mai mici, cu dezavantajul unui program de lucru riguros.

   Răspunde
    
 • Codrin
  Aprilie 4, 2016 la ora 01:55

  Draga Moise
  1 nu e nimic putred in danemarca
  2 oficial suntem 3 milioane plecati …..in categoria aia care nu fac nimic
  in realitate suntem 4,5 milioame
  am reusit sa schimbam un ,,vot,,
  da suntem niste lasi am fugit si nu ne intoarcem
  convinge-ne sa venim inapoi si venim multi aia care nu sunt acolo la calcul 4-5 milioane

  Răspunde
   
  1. Cristian
   Aprilie 21, 2016 la ora 09:35

   Daca ati fi citit articolul cu o minima atentie ati fi observat ca Moise G. precizeaza clar ca romanii care sunt plecati in afara tarii la munca nu sunt inclusi printre cei 4,5 milioane care SUNT in tara si nu au nici o ocupatie,nu sunt someri,nu muncesc la negru doar ‘ numara vesnicia’. Fiti mai atent inainte de a scrie doar de dragul scrisului.

   Răspunde
    
  2. Cristian
   Aprilie 21, 2016 la ora 09:37

   Si daca aveti vreo frustrare nu o varsati me Guran ca nu va reprosat NIMENI ca ati fi lasi ca ati plecat din tara. Dimpotriva sunteti curajosi ca ati infruntat necunoscutul,sunteti harnici ca ati preferat sa plecati la munca decat sa frecati menta aici si sustineti prin valuta trimisa economia romaneasca.

   Răspunde
    
 • Daniel
  Aprilie 3, 2016 la ora 16:42

  Nu stiu cat valoreaza statistica asta. Cum sunt numarati cei plecati din tara ? Eu sunt plecat din tara de mai bine de 5 ani, dar am domiciliul in Ro si nu m-am scos de la fisc din Ro. Dpdv al Romaniei eu sunt inactiv. Dintre cei care au plecat din tara recent (dupa 2007) nu cunosc prea multi care sa se fi scos de la fisc din Ro sau care sa nu-si fi mentinut domiciliul in Ro…..
  Adica Romania recunoaste oficial ca nu are nicio statistica valabila legata de romanii plecati in strainatate, dar are o astfel de statistica valabila ?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Aprilie 4, 2016 la ora 11:50

   Definitia somajului conform Biroului International al Muncii se refera la persoanele care sunt fara un loc de munca, doresc un loc de munca, au cautat in mod activ de lucru in ultimele patru saptamani si sunt disponibile sa inceapa activitatea in urmatoarele doua saptamani, sau nu au un job, dar au acceptat unul la care asteapta sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani. Procentul din populatia activa, ori totala etc. se determina prin sondaj. Adica, te intreaba cineva care-ti este statutul intr-un chestionar pe care este greu sa-l pacalesti. Prin urmare, statistica aceasta este corecta si valoroasa. Pentru ca ofera o proportie, poate fi calculata pentru total populatie (19, 20, 22 milioane etc.), pentru cei dintr-o anumita categorie de varsta, zona geografica samd.

   Răspunde
    
  2. Alex Z
   Aprilie 4, 2016 la ora 13:21

   Multi au ridicat acceasi problema: au plecat fara a anunta in mod special autoritatile, ei si nu aveti vecini, rude prieteni care stiu de voi? ATAT e suficient = Big Brother asculta…si stie…

   Răspunde
    
 • nik
  Aprilie 3, 2016 la ora 08:44

  gandire de fascist. adica omul trebuie sa sara in sus de bucurie pt un salar de kkt , saru’mana patronule.

  Răspunde
   
 • Elena
  Aprilie 2, 2016 la ora 20:52

  Vina nu e doar a celor care „stau”. Da, ok, unii nu fac nimic ca nu vor. Dar daca esti dintr-un sat din asta amarat care are un singur magazin, pai unde sa te angajezi? Asta in primul rand.
  In al doilea, unde sunt dom’le toate ofertele astea de munca? Eu imi caut de ani de zile ceva legal, orice, si nu am gasit, plus ca am prieteni care au trebuit pur si simplu sa plece din tara ca nu isi gaseau nimic.
  Ceva e in neregula ori cu statistica legata de cei ce nu muncesc, ori cu cea legata de ofertele de munca.

  Răspunde
   
  1. Aurel
   Aprilie 2, 2016 la ora 20:55

   @Elena: da, Moise are dreptate, sunt oferte: fie doar pt IT-isti (cu fenta prin PFA), fie sclavi pe vreo 1200lei pe la vreun patron avar

   Răspunde
    
   1. Cristian
    Aprilie 8, 2016 la ora 08:11

    Va aud pe mulți dintre voi dând în dreapta și stânga cu patronul rău, avar, nesimțit și așa mai departe. Mai oameni buni, este cineva obligat să investească timp, bani și munca ca să vă dea voua, eternilor nemulțumiți de lucru? Știți că pentru cei 1300 lei plateste taxe încă pe atât? Că are pe lângă asta de plătit uneori peste 100 de alte impozite și taxe. Ne-am obișnuit să cerem ca cineva să ne facă bogați,dacă se poate „moca”. Da noi? Aud tot felul de legende urbane cu aia care nu angajează decât pe pile. Să avem pardon, nici un om normal care are o afacere mare sau mică nu face asta. Ar fi ca și cum s-ar da foc singur. Nu te dă nimeni afară dacă-i aduci plusvaloare.

    Răspunde
     
    1. Tot Cristian
     Aprilie 21, 2016 la ora 10:14

     Ati uitat de de controale si amenzile obligatorii, de stresul asigurarii bunului mers al afacerii…. Sigur,nu e cazul sa plingem de mila afaceristilor dartrebuie sa fim obiectivi indiferent despre ce vorbim.

     Răspunde
      
    2. Constantin
     Aprilie 21, 2016 la ora 12:02

     „Va aud” metaforic, probabil. Investitorii nu prevad in bugetele initale opere de caritate, nici macar prin crearea de locuri de munca. Daca s-ar putea, n-ar angaja pe nimeni, dar au nevoie de „eternii nemultumiti”. De binefaceri sociale se ocupa guvernul prin redistribuire si ONG-urile. Patronii urmaresc sa obtina profit, conform statutului societatii comerciale, care altfel se desfiinteaza. Daca nu le convin conditiile economiei locale, aleg alt loc unde sa investeasca; asa e cu globalizarea asta. Prin urmare, daca pe patron nu-l intereseaza daca imi ajung banii de chirie cand ma angajeaza, ci spune ca salariul meu este la nivelul pietei fortei de munca, nici pe mine nu ma intereseaza taxele pe care le plateste.***Economia ravasita a patriei noastre distorsioneaza piata muncii, ceea ce duce la situatii aberante. Se da spaga la angajare si la privat. Se da para’ndarat pentru achizitii la privat. Intr-adevar, sunt esecuri ale pietei care scad eficienta economica. Despre felul in care supravietuieste o firma ineficienta intr-o economie de piata va povesteste DNA la televizor in direct si la o ora de varf.

     Răspunde
      
  2. M
   Aprilie 2, 2016 la ora 20:58

   Repetam intrebarea: dintre cei care stau si nu fac nimic pentru ca nu au locuri de munca, cati au creat alte locuri de munca?

   Sau asteapta sa le dea cineva, pentru ca e dreptul lor si pentru ca trebuie altcineva sa le asigure diverse?

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Aprilie 3, 2016 la ora 00:39

    „Sau asteapta sa le dea cineva…”_Intocmai. Nu este posibil ca toate persoanele apte de munca sa fie propriii angajati. Pentru investitii este necesar capital, una dintre conditiile care fac ca patronii sa reprezinte o minoritate. Si da, „le da cineva” iar acela este indirect statul, pentru ca desi nu este necesar sa fie principalul investitor si creator de noi locuri de munca, este cel care stimuleaza investitiile prin crearea unui mediu investitional favorabil/atractiv. Cetatenii votanti aleg persoane sau formatiuni politice care au programe mai mult sau mai putin orientate catre dezvoltarea investitiilor si crearea de noi locuri de munca. Cel putin asa se intampla in lumea civilizata, in Romania dl Iliescu a fost ales trei mandate in functia de presedinte al republicii pentru ca zambea frumos, iar d-lui P Roman ii sedea bine in pulover. In zilele noastre concetatenii mei au descoperit ca galetile si mititeii sumnt mai pretiosi decat locurile de munca. Motivul acestei concluzii reprezinta o alta tema de discutie.

    Răspunde
     
    1. M
     Aprilie 3, 2016 la ora 02:52

     Capitalul poate fi de multe feluri, inclusiv sub forma de experienta, piata, „network”, noutate, performanta, competitivitate etc. Bun, sa zicem ca nu exista de nici un fel (nu comentam, din nou, motivele – dar tot as dori un raspuns la intrebarea „de ce cei fara locuri de munca sau cei care sunt platiti prost nu creeaza ei locuri de munca, platite mai bine, pentru a da un exemplu”).

     Dar daca un tanar (30-40 ani), cu ceva finante (~60,90,150k euro) doreste sa deschida o afacere(fabricuta de ceva) intr-un mediu rural sau undeva unde nu sunt locuri de munca? Ce fac cei fara locuri de munca pentru a-l atrage la ei? Pentru ca, indiferent de masurile luate la nivel national, zonele vor fi relativ „egale” intre ele prin prisma tanarului. Deci totul tine de cei care au nevoie de locuri de munca.

     Deci, ce au facut, ce fac si ce vor face pe viitor?

     Răspunde
      
     1. Constantin
      Aprilie 4, 2016 la ora 20:51

      „zonele vor fi relativ “egale”…”_Zonele nu sunt tocmai egale. Inegalitatile sunt cele care fac ca Oradea, Cluj sau Timisoara sa aiba mai multe investitii decat Vaslui, Adjud, Focsani sau Sf Gheorghe. Nenorocirea este ca se creeaza cercuri virtuoase pentru unele, vicioase pentru altele dintre zone. Pe masura atragerii investitiilor, bugetele in crestere permit masuri administrative care fac zona si mai atractiva. D, Moise a exemplificat in repetate randuri masurile care atrag investitiile: amenajarile de infrastructura, crearea de parcuri industriale, dezvoltarea cailor de comunicatii samd.

       
 • Aurel
  Aprilie 2, 2016 la ora 20:44

  Moise, nu erai tu cel care recunoștea public, la radio, ca da de bunăvoie șpagă la medic? Stiu, pare a nu fi vreo legătura intre acest detaliu si titlul articolului tău, insa daca stai putin si o rumegi, vei face niște conexiuni…sper
  Daca tot ești „role model”-ul romanilor, mai bine ai fi atent ce scoți pe gura, cu onestitate, la radio/TV. Urmărește si tu emisiuni similare in Vest si vezi cine naiba se mai exprima cu stilul „frățioare”, sau ce vorbe de maidan mai ai tu.

  Răspunde
   
 • iesean fara scoala
  Aprilie 2, 2016 la ora 18:21

  Sa se reduca drastic ajutoarele – de orice fel. Doar la copii sa le dea, dar sub forma de alimente, imbracaminte. Si fara ajutoare, sa-i fortam sa munceasca. Si nu inteleg de ce nu muncesc si detinutii pentru mancare, cazare – asa cum e ea(nu pentru zile libere)? Ar trebui pusi sa mai construiasca niste puscarii, sa nu mai dea statul in judecata pt conditii. Romania e impartita intre oameni care muncesc pe rupte la privat(si nu ma refer doar la IT unde ai taskuri pe numar de ore, caci sunt in alte domenii normative de munca) si multi care o lungesc pe banii statului. Foarte bine, dar astia care nu platesc asigurari sa beneficieze doar de pachetul minim. Nu se va face asta pentru ca partidelor le trebuie mase mari de prosti NEEDUCATI pe care sa-i manipuleze la vot.

  Răspunde
   
 • Paul
  Aprilie 2, 2016 la ora 18:04

  In concluzie costurile cu munca sunt prea mari. Pe de alta parte statul nu poate renunta la taxele sale din cauza costurilor sociale.
  Pai gasesc ca guvernul ar trebui sa mute costurile de la social la munca.
  Angajatorii care ofera de lucru celor inactivi au reduceri din consturile cu munca, progresiv chiar pana la zero.

  Mai mult, guvernul sa se asigure ca pun pe toti in munca si nu creaza o inflatie a fortei de munca, sa creeze locuri de munca temporare la reinpaduriri, curatari de drumuri, ape, terenuri.
  Nu cred ca ar fi greu de dat o ordonanta de urgenta sa pun practica un astfel de plan.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Aprilie 3, 2016 la ora 00:47

   „guvernul sa se asigure ca pun pe toti in munca si nu creaza o inflatie a fortei de munca, […].
   Nu cred ca ar fi greu de dat o ordonanta de urgenta…”_Probabil ca nu stiu cum se face. Poate au nevoie de un model. Nu stiu, poate stiti dumneavoastra, in Franta, ori in Germania, Italia sau Spania, cum procedeaza autoritatile pentru „a-i pune pe toti in munca si a nu crea o inflatie a fortei de munca”?

   Răspunde
    
   1. Paul
    Aprilie 3, 2016 la ora 03:16

    Ai dreptate exprimarea nu a fost buna. Am incercat sa spun ca pot exista efecte adverse. De exemplu unii angajatori vor concedia pe cei pentru care deja plateste taxe mari pentru cei cu taxe reduse. Se va obtine un efect de spalat de unt. De aceia este nevoie de un supliment de locuri de munca temporare date de guvern. Desigur se pot adauga ingrediente ca zone geografice, nivelul de plata. Problema este sa recunosti ca ai o problema si faci ceva despre asta.

    Răspunde
     
   2. Paul
    Aprilie 3, 2016 la ora 03:40

    In legatura cu partea a doua, raspunsul ar fi simplu. Toata lumea a spus ca ajutorul social este aproape de salariul minim. Daca este asa, guvernul mai pune bani pana la minimum fara taxe si angajeaza la reinpaduriri. Cine refuza oferta de munca nu mai primeste ajutor social. Intr-adevar ca padurea produce in treizeci si mai bine de ani. Dar o data tot v-a produce.
    Parerea mea nu solutiile lipsesc. Problema este o criza de incredere. Lipsa de incredere este fundamentata de faptul ca oricine a fost la putere nu a prezentat un plan. Un plan in care sa specifice o ordine: creem un numar de locuri de munca, dam bani la medici, mai marim numarul de locuri de munca, dam bani la profesori samd.
    Vin alegerile, vorbeste vreun partid de plan de guvernare? Eu nu sunt acolo, dar pe unde citesc nu vad nimic. Cum vrei sa guvernezi tara daca nu este un plan?
    Daca totusi exista asemenea planuri d-l Guran ar trebuie sa le dezbata.

    Răspunde
     
 • ady
  Aprilie 2, 2016 la ora 15:56

  degeaba maresc salariul minim fara o baza,vom fi si mai saraci in lipsa locurilor de munca. asi vrea sa vad si la iasi o fabrica adevarata si o autostrada

  Răspunde
   
  1. M
   Aprilie 2, 2016 la ora 19:09

   Din pacate, multi nu inteleg cum sta treaba cu salariul minim. Cel mai probabil multi au impresia ca banii vin de la „stat” si ca statul de bani (?!). Pen’ ca nu au trecut decat 26 de ani de la schimbarea regimului, asa ca populatia nu are cum sa stie ca s-a schimbat ceva.

   Cam aici duce lipsa de educatie.

   Răspunde
    
 • Iosif
  Aprilie 2, 2016 la ora 13:00

  Domnul Guran, va inteleg cu statistica oficiala,dar cea neoficiala ne situeaza undeva catre 16 mil. Asta cu 19 mil insusi persoane care lucrau la statistica si veneau sa ne tina ore in CJ, era un program de masterat pe fonduri UE,prin snspa deschisa filiala la cluj. Ma rog detalii detalli,faza e ca tocmai cei care lucrau la aceste statistici,unii chiar angajati la guvern au declarat ca oficial cifrele sunt umflate. Daca e mai putin numarul de locuitori,trebuie sa reduci si numarul de barosani care stau toata ziua pe scaun si mai apasa pe un buton prin care voteaza legea unui baiat destept.Altfel cu cei care stau acasa si freaca menta,eu sunt unul din ei,prietena la fel. Are doctorat in horticultura de la USAMV,2 carti scoase,numeroase publicatii cotate isi. Continuarea? Sa se mute in alt oras sa devina asistenta,din banii primiti moare de foame,ori ii ajunge de chirie si cheltuieli dar nu mai mananca,ori mananca si traieste bine dar se muta undeva sub un pod cu cortul. Proiecte europene nimic, ajutor nimic, oferte pe piata muncii, du-te si lucreaza la o florarie dupa ce te chinui ani de zile facand cercetare,mai publici,mai scoti proiecte,te bati cu toti si cu toate. Eu sunt in o situatie similara,de fapt si mai proasta. Totusi domnule Guran,ati mai dat cu ciocanul de mai multe ori in acesti tineri care doar stau acasa pe banii parintilor. De aratat cu degetul pot si eu,solutii aveti? Sa ma duc in Spania cu prietena la capsuni?,e oricum mai bine decat aici.

  Răspunde
   
  1. M
   Aprilie 2, 2016 la ora 19:11

   Fara suparare, dar sa faci studii doar de dragul de a le faca fara a te interesa unde le vei folosi… denota ceva prostie. Sau incultura. Sau lipsa unui alt tip de educatie.

   Răspunde
    
   1. Emil
    Aprilie 3, 2016 la ora 01:56

    Bine ma ca esti tu destept. Dupa tine totul e in alb si negru, nu exista cale de mijloc. Dar refuzi sau nu ai abilitatea de a privi lucrurile din mai multe perspective. Tare mi-e ca esti cine stie ce pui de vita nobila cu destin croit atent dupa retete vechi, testate in familie, care nu a trebuit neaparat sa se gaseasca, sa se descurce singur cu adevarat, sa creeze ceva. Si tot ce ai facut si faci nu este decat rezultatul educatiei si suportului primit acasa, lucruri valoroase dar maturate din stramosi si nu de azi de ieri de 20 de ani. Poate gresesc dar asa imi pari. Pentru ca imi vine greu sa inteleg cum nu vezi, ba mai mult esti si ingamfat si cataloghezi in stanga si indreapta drept incapabili, prosti, inculti. Ce mai, clar niste inferiori… Te-ai gandit, poate, pentru putin asa ca la momentul in care cineva s-a indreptat catre o ramura de studiu nu a avut mentori abili care sa stie unde sa-i indrume? Sau ca poate la momentul respectiv acele ramuri aveau greutate si erau o alegere buna? Nimeni nu poate sa prezica viitorul, tot ce putem sa facem e sa presupunem anumite directii logice pe baza unor informatii pe care le detinem. Chestia e ca marea majoritate dintre noi nu avem access la multe informatii importante din lumea noastra ca sa putem sa facem presupuneri mai aproape de viitoarea realitate. Asa ca mergem la noroc. Daca tu ai avut asta nu inseamna ca esti esti mai cu mot sau mai abil in vreun fel.

    Răspunde
     
   2. Iosif
    Aprilie 3, 2016 la ora 02:21

    Ma gandeam ca acel „M” da dovada de cultura, ce surpriza,sa scriu asa pe un ton mai sarcastic, sa vad inca o data acel „troll de forum” de care m-am plictisit deja din gazete,forumuri si bloguri. Acel personaj fudul care chiar crede ca are raspunsuri,la unele chiar le are,insa din pacate pentru acea persoana,la majoritatea este total pe langa. Denota o lipsa grava de cultura,o deconectare de realitatile tarii in care traieste si dovada unui egotism pe care rar il mai vezi. Cum sa scrii ineptii halucinante genul a studia doar de dragul de a le face¿¿. Matale sigur nu ai divortat de Romania? Traiesti undeva pe luna sau ceva? Studiile le faci cu un plan anume,nu este vina celuia care se zbate cu intreg sistemul ca sistemul in sine este defect. Dar din pacate „M”,nu esti nici pe departe acel M din james bond,nu ai acel intelect taietor si aspru, chiar ma gandeam ca voi da de cativa cu in iq mai ridicat pe aici decat ce vad pe la gazetele click sau alte „ziare” care scriu”soc si groaza,era sa moara pampersi deoarece a facut pana la roata de rezerva de la tricicleta”. Ai facut macar o facultate?Stii ce inseamna sa faci un doctorat? Din cele scrise de tine,habar nu ai,si la fel habar nu ai ce pierde tara cand cei care fac cercetare,cei care inventeaza,cei care se straduie sa faca lumea asta de nimic un loc mai bun pentru noi,se satura si se duc in alte meleaguri. Poate cand nu vei mai avea din ce trai,poate vei intelege.

    Răspunde
     
    1. M
     Aprilie 3, 2016 la ora 18:30

     Exista o categorie *importanta* de oameni care au impresia ca cineva tre’ sa faca ceva pentru ei. In general, ALTcineva. Ba mai mult, prezentarea include „doctor, 2 carti”; ca sa intelegi de ce e fix apa de ploaie prezentarea: carti vs specializarea/studiul continut in acele carti si avantajul/avantajele aduse societatii in care traiesti; poti intelege de ce prezentarea are valoare nula?

     Facand o paralela scurta, e ca si cum investitorul X face/deschide o fabrica de scutece pentru purici si furnici. E utila? Nu. Va aduce o plus-valoare? Nu. E fabrica? DA! Ia uite domle – investitorul X a facut o fabrica, deci hai sa-l aplaudam, sa-l sustinem, sa-l blabla. Pricepi de ce are fix valoarea 0 ceea ce ai sustinut? La fel se intampla in multe cazuri. Foarte probabil sa fie vreo mostenire de pe vremea unuia care a disparut in ’89, vreme cand multi aveau impresia faceau ceva, dar, de fapt, nu faceau mai nimic.

     Alte mici probleme:

     Mobilitatea fortei de munca. In tarile cu apa calda curenta si WC in casa, mobilitatea este un lucru normal. Te duci acolo unde ai oportunitati, nu astepti, ca putoarea, sa vina oportunitatea la tine. Desigur, daca ai puterea, o creezi. Daca nu, o vanezi. Asa functioneaza o societate normala care evolueaza.

     Informatia: ea exista, e la un click distanta. Trebuie doar sa te auto-educi sa stii sa o folosesti. Si nu de ieri, de azi, ci de prin 2000-2005.

     Asa ca degeaba va lamentati. Comoditatea si perna e mai dulce ca munca. Asta e, de fapt, problema.

     Răspunde
      
 • virvarii
  Aprilie 2, 2016 la ora 10:58

  Eu sànt de la tarà,dint-un sat care are trei orase la aceiasi distantà,in triunghi,dar am ajuns sà tràiesc de 15 ani in altà tarà!Am tot incercat sà revin la vatra mea,am casà frumoasà,dar n-am putut si mà vàd constàns sà continui pe pàmànt stràin !Si de ce?Uita-ti de ce:-salariul din tarà nu-ti permite sà tràiesti !Ai naveta sau chiria ,màncarea care-i foarte scumpà,mai scumpà mult ca in alte tàri si de cea mai proastà calitate si ai taxele si impozite,asiguràri obligatorii si sà nu mai vorbim càt de costisitor si inadecvat este sistemul de sànàtate!Mà tem de Romània!Oamenii din satul meu preferà sà meargà la lucru in stràinàtate sau sà stea la vatrà si sà tràiascà cum poate decàt sà se chinuie a merge la lucru pentru un salariu ce nu acoperà nici pe departe efortul !Si apoi vin multe alte obligatii din statutul de salariat si ai numai ,,bàtaie de cap”fàrà nici o compensatie!Nu-i nimeni chiar prost si cànd judecati lucrurile incercati sà vede-ti si din perspectiva celui judecat!

  Răspunde
   
 • Augustus
  Aprilie 2, 2016 la ora 01:12

  Junior, nici macar subtil nu reusesti sa te mai pretinzi! Problema se pune asa: cu tine ce facem? Cred ca ar trebui sa iti spui Moise Gurist, guristul lor, nu al nostru! Ah, si sa nu uit: hai sictir, trompeta aiurita.

  Răspunde
   
 • claudiu11
  Aprilie 2, 2016 la ora 01:11

  Cunosc situatii in care oamenii care nu stiu sa semneze refuza joburi de birou ca nu le ajung banii. Muncesc in mijlocul Bucurestiului, platesc chirie 150 de euro. (salariu 1200, si nu, nu lucrez la hypermarket, si am si un liceu de informatica, si o facultate in cumpana) (deci cine sta in Bucuresti isi da seama de conditii), m-am saturat de plangaciosi carora nu le da statul. Circulatia e libera in UE, si la fel si piata muncii, deci drum bun. In mare majoritate (sondaj propriu) cei care lucreaza sau au lucrat se plang la stat au acest obicei semi-bolsevic sa se planga de bani. Suntem intr- perioada a istoriei in care nu mai ai dreptul sa te plangi.

  Răspunde
   
  1. claudiu11
   Aprilie 2, 2016 la ora 01:12

   au lucrat sau lucreaza, se plang*

   Răspunde
    
 • Catalin ( CTL )
  Aprilie 1, 2016 la ora 22:01

  Bunica mea face 80 de ani anul acesta,a lucrat toata viata ei in agricultura. A sapat pe canicula sute de hectare in viata ei. L-a ajutat pe bunicul sa care sute de capite de fan si paie. Cifrele sunt impresionante. Si, desi era bolnavicioasa, pe ultita ei e cea mai varstnica, toate vecinele ei casnice s-au prapadit.
  Dar, la țara mai exista o categorie, a celor care n-ar prea munci. Vorbisem cu un italian si imi zicea ca avea doua fabrici de plase. Una in Italia, una intr-un sat vecin. In ambele lucrau romani doar ca cei din satul vecin produceau un sfert fata de cei din Italia. La un moment dat, o angajata in fabrica din sat i-a spus ca ar vrea o marire. Motivul : nu a lipsit niciodata re la munca. Nu conta ca ea producea de 4 ori mai putin decat cei din Italia, tot romani, majoritatea. Doar pentru ca iți miști fundul pana la munca si nu prea muncesti nu insramna ca meriti o marire.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Aprilie 1, 2016 la ora 23:14

   Si asa cred ca sunt multi dintre cei inclusi in aceasta statistica. Daca bunica dvs ar fi avut 60 de ani, cu toata munca pe care ar fi facut-o la aceasta varsta, ar fi aparut in aceasta statistica chiar daca n-ar fi stat toata ziua degeaba, asa cum gresit lasa moise sa se inteleaga din aceasta postare.

   Răspunde
    
 • Hasieu
  Aprilie 1, 2016 la ora 21:31

  1/3 din salariu il ia statul pentru nimic(asta se face cu banii..cazul fericit sau se fura)… hai sa muncim..

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Aprilie 1, 2016 la ora 23:16

   Nu va mai vaitati caci in realitate numai angajatorul plateste impozitele.

   Răspunde
    
   1. Emil
    Aprilie 2, 2016 la ora 00:50

    Explica-mi si mie ca nu-mi dau seama cum ai ajuns la deducerea asta.

    Eu stiam de pe calculatorsalariu.ro ca
    Salariul brut
    1050
    Angajatul plăteşte la bugetele de stat
    265
    Salariul net
    (cunoscut si ca „salariu în mână”)
    785
    Salariul complet
    (reprezintă costul total al angajatorului cu salariul)
    1292
    Angajatorul (patronul) plăteşte la
    bugetele de stat
    242
    Statul colectează la bugetele de stat în total
    507
    Pentru a ca salariatul sa fie platit cu 785 RON net, angajatorul cheltuieste 1292 RON.

    Deci platesc amandoi.

    Răspunde
     
    1. Stelian F
     Aprilie 2, 2016 la ora 02:57

     Ca sa va dati semama cine plateste impozitele catre stat va pun urmatoarea intrebare. Cat ati platit dvs personal impozit pe salariu luna trecuta? Cum i-ati platit? Ati virat din contul dvs, sau ati mers cu cash la trezorerie sa va platiti impozitele pe salariu?
     Sau nu le-ati platit dvs ci firma? Pai vedeti…
     Am fost de cateva ori in viata mea patron si de cateva ori angajat. Acum sunt angajat. La angajare nu negociaza nimeni salariul brut. Toti negociem salariul net. Ala ne intereseaza. Ca firma plateste impozite de doua ori odata al meu si odata al firmei este o mare minciuna. Firma plateste impozite. Punct. Impozitele pe munca sunt numai alte metode de a impozita firmele, nicidecum de a impozita angajatii.
     Firmele sunt cele care produc bani. Bani din care se platesc toate cheltuielile. Dvs nu veniti cu bani de acasa sa platiti partea dvs de impozit pe salariu, tot firma il plateste. Din banii facuti de firma. Munca noastra costa bani. Munca noastra nu produce bani.
     De ex eu am platit angajatii si cand nu vindeam produsul. Produceam pe stoc si ma imprumutam la banca ca sa pot plati munca angajatilor. Cand am ramas cu marfa nevanduta n-am mers acasa la angajati ca sa iau din bani inapoi. Munca prestata de un angajat este platita de firma, nu angajatul. Eu am platit munca angajatului, exact asa cum acum altcineva plateste munca mea. Munca este ca un produs. Cine are un produs mai bun si stie sa-l vanda mai bine, ia mai multi bani pe acel produs, cine nu, ia mai putini bani.

     Răspunde
      
     1. Emil
      Aprilie 3, 2016 la ora 02:33

      E o mare discrepanta intre punctele nostre de vedere. Eu vad asa, ca munca produce valoare si implicit bani. Angajatorul inchiriaza, ca sa zic asa, timpul si abilitatile angajatului. Ca tu ca angajator nu ai de lucru sau nu ai unde sa vinzi marfa nu e treaba angajatului. El atat cat isi indeplineste partea de intelegere, practic a prestat un serviciu, trebuie sa fie remunerat.
      Referitor la salariu, unii angajatori publica valoarea bruta iar altii valoarea neta. Da, viitorul angajat pune accent pe valoarea neta pentru ca e ce ii ramane lui. Sigur, multi nu stiu ca pe langa ce primeste el sunt si alti bani care se duc la Stat, si sigur sunt altii care stiu si de aceea trateaza cu angajatorul ca sa fenteze Statul sau care chiar prefera sa lucreze la negru pentru un „salar” mai mare. Oricum, un angajator chiar daca negociaza cu viitorul angajat salariul net, are in vedere o limita maxima totala a cheltuielii stabilita de el in functie de asteptari. Care culmea sunt cam de trei ori mai mari decat cheltuiala. De acolo si obiceiul cu salariu minim in acte si mediu in mana…
      Deci daca e sa fim cu adevarat corecti taxele sunt platite de angajator, adica numai tranzactia, dar valoarea, banii efectivi sunt dobanditi de angajat. Dar hai sa acceptam o cale de mijloc unde ambele parti sunt taxate pentru serviciul prestat de una dintre ele. Una plateste taxe care sustin sisteme nationale specifice care ofera suport firmelor, iar cealata sisteme care ofera suport oamenilor.

       
    2. mihai
     Aprilie 2, 2016 la ora 06:56

     Calculul ne arata ca 39% din suma o ia statul.Cam mare partea statului din munca omului.Macar de s-ar vedea ce se face cu acesti bani.

     Răspunde
      
     1. Emil
      Aprilie 3, 2016 la ora 02:45

      De acord. Nu trebuie sa se mareasca salariul minim ci sa scada din valoarea taxarii. Rezultatul tot mai multi bani de cheltuiala. Dar pentru ca Statul e o masina foarte ineficienta si consuma mult are nevoie de taxe mari ca sa functioneze. Cred ca acolo trebuie umblat ca sa se mai eficientizeze consumul. Sper ca sunt planuri in curs, si in timp multe din activitatile Statului vor fi mai eficiente, automatizate pentru un timp cat mai scurt de raspuns la un const foarte mic. Bineinteles multe locuri de munca la Stat vor trebui eliminate si create altele mai putine dar mai specializate, ceea ce necesita cel putin decenii. Eu sper.

       
    3. Stelian F
     Aprilie 2, 2016 la ora 10:02

     V-am raspuns dar mai dureaza pana aproba comentariul…

     Răspunde
      
    4. Stelian F
     Aprilie 2, 2016 la ora 11:26

     Ca sa va dati semama cine plateste impozitele catre stat va pun urmatoarea intrebare. Cat ati platit dvs personal impozit pe salariu luna trecuta?
     Cum i-ati platit? Ati virat din contul dvs, sau ati mers cu cash la trezorerie sa va platiti impozitele pe salariu? Sau nu le-ati platit dvs ci firma?
     Pai vedeti… Am fost de cateva ori in viata mea patron si de cateva ori angajat. Acum sunt angajat. La angajare nu negociaza nimeni salariul brut.
     Toti negociem salariul net. Ala ne intereseaza. Ca firma plateste impozite de doua ori odata al meu si odata al firmei este o mare minciuna. Firma plateste impozite.
     Punct. Impozitele pe munca sunt numai alte metode de a impozita firmele, nicidecum de a impozita angajatii. Firmele sunt cele care produc bani.
     Bani din care se platesc toate cheltuielile. Dvs nu veniti cu bani de acasa sa platiti partea dvs de impozit pe salariu, tot firma il plateste.
     Din banii facuti de firma. Munca noastra costa bani. Munca noastra nu produce bani. De ex eu am platit angajatii si cand nu vindeam produsul.
     Produceam pe stoc si ma imprumutam la banca ca sa pot plati munca angajatilor. Cand am ramas cu marfa nevanduta n-am mers acasa la angajati ca sa
     iau din bani inapoi. Munca prestata de un angajat este platita de firma, nu angajatul. Eu am platit munca angajatului, exact asa cum acum altcineva
     plateste munca mea. Munca este ca un produs. Cine are un produs (munca) mai bun si stie sa-l vanda mai bine, ia mai multi bani pe acel produs.

     Răspunde
      
    5. Stelian F
     Aprilie 2, 2016 la ora 11:42

     Munca este ceea ce vinde angajatul si ceea ce cumpara firma. Firma plateste munca si pentru ca plateste acea munca,
     tot firma mai plateste si impozite la banii pe care ii plateste pe munca. Angajatul, culmea, este platit atunci cand
     nu munceste, adica atunci cand este in concediu, perioada in care angajatorul nu mai plateste munca angajatului.

     A plati ceva este actiunea de a da bani cuiva. Bani chash sau din contul personal. Firma plateste munca angajatului si tot firma plateste si impozitele, chiar si pe cele asa zise ale angajatului), firma da bani statului. Un angajat nu plateste impozitul (partea lui din lege) caci el nu vireaza bani din contul lui si nu plateste nici cash. Actiunea de a plati impozite nu o face angajatul. Angajatorul este cel care vinde produsul si incaseaza banii, deci atunci cand incaseaza banii sunt banii lui. Din banii lui, el plateste materialele, utilitatile, salariile, impozitele…
     Deci actiunea de a plati o face angajatorul si plateste cu banii facuti de el.

     Răspunde
      
     1. Constantin
      Aprilie 3, 2016 la ora 00:58

      Superb rationamentul dumneavoastra. El explica foarte clar de ce ati renuntat sa mai fiti patron si preferati sa fiti angajat. Pai, daca firma/patronul este cea/cel care mereu plateste, iar angajatul este cel care primeste, nu este logic ca e mai bine sa fii angajat, pentru ca sa primesti bani, decat patron si sa platesti?!

       
     2. Emil
      Aprilie 3, 2016 la ora 18:07

      Pentru ca plata taxelor este responsabilitatea angajatorului si el efectueaza operatiunea nu inseamna ca plateste doar el. Prin alte parti e altfel si fiecare parte este responsabila de plata taxelor, la noi e diferit. Dar asta nu inseamna ca daca responsabilitatea ii revine doar uneia cealalta este scutita si de plata. Ce spui tu e o aberatie.
      Ia daca vrei sa nu mai platesti doar tu, in loc de contract de angajare fa contract de colaborare. Fii cinstit deschis si transparent privind toate actiunile financiare ale companiei tale cu colaboratorii. Calculati profitul aferent rezultat in urma muncii prestate de fiecare in parte, unde nu mai exista cheltuieli salarial deci sunt incluse si valorile acelea, si impartiti 70-30, unde cred ca este extrem de generos. Deci 30% pentru tine pentru ca le-ai creat si oferit un mediu in care sa activeze, asta e munca ta, iar lor 70% pentru ca aia e munca lor. Sa vedem iti mai convine?

       
     3. Steiian F
      Aprilie 3, 2016 la ora 20:24

      Constantin, toti platim si suntem platiti intr-un fel sau altul.
      Angajatul nu este doar platit, ci plateste la randul lui foarte multe produse, mancare, imbracaminte, utilitati, etc.
      Dar aveti dreptate, cand plateam munca altora ma simteam raspunzator pentru famiile lor, era ca si cum as fi avut o mare familie de hranit. E mult mult mai bine angajat daca nu ne dorim avere.

       
     4. Steiian F
      Aprilie 3, 2016 la ora 20:31

      Emil, contractul de colaborare se face intre doua persoane juridice. PFA plateste impozite dar este persoana juridica. Eu Florian as fi platit de persoana juridica PFA Florian. Vorbeam despre angajati mai sus. Dati-mi va rog un exemplu de angajat al unei firme, care isi plateste singur impozitele.

       
     5. Stelian F
      Aprilie 4, 2016 la ora 03:51

      Eu ca angajat n-am fost niciodata si nici acum nu sunt (si nici un angajat nu este) stresat ca la sfarsitul lunii nu voi avea bani sa-mi playesc impozitul pe salariu, caci nu eu sunt cel ce plateste, dar ca patron eram stresat ca la sfarsitul lunii poate nu voi avea bani sa platesc partea angajatului din impozitul pe salariu, caci eu plateam.

       
    6. Stelian F
     Aprilie 2, 2016 la ora 11:52

     Ca angajatul reuseste sa pacaleasca angajatorul si acesta din urma plateste angajatul fara ca el sa ii ofere in schimb munca lui, este altceva.

     Răspunde
      
 • SETH
  Aprilie 1, 2016 la ora 21:20

  Moise, sunteti, cred, de la tara. Si eu. Cu adevarat, o parte importanta din populatia de la tara nu are nici un fel de mijloace de existenta impozabile/taxabile in sistemul de asigurari sociale. In primul rand sunt persoanele asistate social. Apoi sunt cei care, fiind de la tara, sunt primii pe listele de disponibilizari voluntare. Mai sunt cei isi lucreaza pamantul, 2,3,7-20 de hectare si pe care nu-i intereseaza taxele la stat:sunt vesnic tineri si nu se imbolnavesc niciodata. Mai sunt betivii satului, zilierii, ei au o singura problema: ce beau maine. Sunt o gramada de oameni la sat… 🙂

  Răspunde
   
  1. SETH
   Aprilie 1, 2016 la ora 21:24

   Apropo, Moise, cu cat ati negociat ziua de lucru in Mehedinti? Aici e 70_ mancare_bautura_pac-ul de tigari:)

   Răspunde
    
 • Aloha
  Aprilie 1, 2016 la ora 21:19

  Sunt plecat din Romania de 2 ani, lucrez în altă țară europeană. Nu am anunțat vreo autoritate românească ca nu mai trăiesc în România. Pe d altă parte nici nu am cerut vreodată șomaj sau ajutor social în România. Sunt curios, eu oare unde aș figura în statisticile respective?

  Răspunde
   
  1. Dan
   Aprilie 4, 2016 la ora 14:57

   Daca lucrezi intr-o alta tara europeana sau cel putin care a aderat la defintiile ILO, figurezi in statisticile acelei tari, pentru ca acolo traiesti in mod obisnuit (dupa criteriul rezidentei)

   Răspunde
    
 • Gicu
  Aprilie 1, 2016 la ora 20:46

  De ceva vreme locuiesc in Germania, si la cati romani intalnesc pe aici, ma si mir ca mai exista cineva prin Romania. Eu sper sa dispara toata forta de munca (sclavia) din Romania, iar aceasta tara sa ramana doar un obiectiv turistic, pentru ca este foarte frumoasa asa naturala cum e in momentul de fata. Doar infrastructura de transport mai trebuie dezvoltata.

  Răspunde
   
  1. M
   Aprilie 1, 2016 la ora 20:52

   Dispare, nu-i bai. Sa inteleg ca toate rudele si toate persoanele dragi tie au plecat din Romania? Daca da, felicitari – fie ai putini, fie au reusit. De asemenea, sper ca faci parte din marea masa a romanilor plecati, care nu sunt ipocriti si care vin in Romania si platesc la nivel vestic mecanicul, medicul, cazarea, alte servicii, s.a.m.d.

   Altfel, nu uita ca oricand e posibil sa ramai fara rudele de aici. Pentru ca fix nimeni va avea grija de ele.

   Răspunde
    
   1. Gicu
    Aprilie 1, 2016 la ora 21:27

    Nu mai am decat bunicile, care nu au vrut sa plece din cauza varstei, si carora le mai trimitem bani si le platim serviciile medicale. Restul rudelor mai indepartate si cea mai mare parte din prieteni, sunt imprastiati, in functie de cat de usor le-a fost sa invete o anumita limba straina.
    Cu banii care s-ar putea obtine din turism si cu banii primiti de la familiile plecate din tara, toti pensionarii ar putea avea un trai mai mult decat decent.

    Răspunde
     
    1. M
     Aprilie 1, 2016 la ora 21:38

     Ingrijiti fiind de cine, din moment ce iti doresti sa plece toata lumea care munceste din Romania?

     Poti aloca lunar suma necesara pentru ingrijirea rudelor la nivel vestic? Daca da, e bine. Dar nu uita ca, oricum, nu va avea cine sa ii ingrijeasca pentru ca iti doresti sa plece forta de munca din Romania!

     Daca nu-ti permiti la nivel vestic sa mai intretii inca 2-4 batrani, ai o mica problema de calcul.

     La fel si cu turismul: il poti face DACA ai forta de munca. Cum tu nu vrei forta de munca in Romania, nu ai cu ce face turism.

     Observi falia logica?

     Răspunde
      
     1. Gicu
      Aprilie 1, 2016 la ora 22:29

      M-am referit la forta de munca prost platita (80%), de aceea am scris in paranteza sclavie, pentru ca pur si simplu asta este in momentul in care doi angajati ai aceleiasi companii, care presteaza aceeasi munca, cel din RO este platit cu 200 euro iar cel din DE cu 1500 euro. Asa ca ar trebui sa ramana doar IT-ul si turismul, domenii care au plusvaloare mare. Si atunci o sa fie toata lumea multumita, si cei care au ramas(pentru ca o sa dispara coruptia, presiunea de pe bugetul de asigurari sociale, si o sa fie un PIB foarte ridicat pe cap de locuitor) si cei care au plecat (pentru ca vor avea satisfactia ca munca lor chiar este rasplatita si le poate asigura un trai normal), si cei din tarile industrializate care vor primit forta de munca necesara.
      Pana la urma a iesit o poveste cu Happy End 🙂

      PS: la scenariul asta mai trebuie adaugata eliminarea ajutoarelor sociale, pentru persoanele apte de munca, pentru a fi incurajate sa se desprinda de comoditatea instaurata.

       
    2. M
     Aprilie 1, 2016 la ora 23:50

     Si zici tu ca reusesti sa-i integrezi in vest pe toti alcoolicii, pe toti cei care asteapta Pompierii sa le curete satele dupa inundatie, pe cei cateva milioane de minoritari etc?

     Daca ar fi asa dupa cum spui tu, de ce nu stau inghesuiti angajatorii din Vest sa ia forta de munca prost platita din Romania sa o duca incolo?

     Si vezi ca iar ai avut un fail logic: fara servicii nu sta nimeni nicaieri. Iar serviciile sunt facute tot de angajati. Asa ca, degeaba lasi ITul aici, ca tot tre’ medici, asistente, profesori, politisti, pompieri, gunoieri, mecanici, electricieni, vanzatori s.a.m.d.

     Si nu uita batranii si copii care trebuiesc intretinuti!

     HappyEndu’ tau da cu minus pe hartia realitatii.

     Vrei solutie? Simplu: preturile la tot ca in Vest, inclusiv la servicii. Sa vezi ce rapid se aliniaza toti si le vine cheful de munca daca sunt obligati sa plateasca in loc sa primeasca. Si, desigur, aceleasi preturi si la constructii ca sa nu mai plece unii pe 800 de euro si sa o faca pe regii p’aici, platind cu 20 euro zilierii (cu mult sub minimul vestic, nu?). Ca si astia de uita de unde si de ce au plecat au plecat sunt in aceeasi oala cu angajatorii. Sau nu?

     Asa, cu 2 lei cinzeaca, Tanti Floarea de la magazinul satesc tot cu 1000 de lei va fi platita. Cate cinzeci de 2 lei sa vinzi si ce adaos sa ai ca sa ii dai 6000RON salariu + celelalte impozite + plati furnizori + etc?

     Răspunde
      
    3. M
     Aprilie 1, 2016 la ora 23:53

     Imi place ca toata lumea e cu „sa ne dea, sa se faca”, da’ unu’ nu puna mana sa faca el! Sau sa dea el, sa fie el exemplul.

     Nu mai zic de calcule, ca deja cer prea mult. Se pare…

     Răspunde
      
  2. adrian
   Aprilie 2, 2016 la ora 02:13

   INS te incadreaza in categoria fara loc de munca nici somer nici nicicum. In situatia asta sunt sute de mii daca nu milioane de romani

   Răspunde
    
 • nel
  Aprilie 1, 2016 la ora 20:42

  Nu vi se pare ca evolutia numarului acestora este comparabila cu evolutia numarului tiganilor din Romania? Nu de la daci se trage acest numar mare de taietori de frunze la caini ci de la rrom(ani) Iata povestea unui sat de langa Oradea:
  Dupa razboi au venit doua familii de tigani ca pastori la vacile satului.Si-au facut coliba la marginea satului. La alegerile din ’92 erau cativa.La alegerile din 2000 numarul lor a inceput sa fie luat in calcul.In 2004 erau peste jumatate din nr. romanilor.In 2008 era comparabil cu nr. romanilor din sat.In 2012 erau mai multi decat nr. romanilor din toata comuna (care are 5 sate, in celelalte 4 nu sunt tigani).Nu stiu, dar anticipez ce va fi in vara. Si ce vine din urma….Nu sunt xenofob, sunt intre ei si oameni care muncesc(chiar am niste prieteni, oameni de toata isprava).Dar marea majoritate(mult peste 90%) sunt pe ajutoare sociale si alocatii pentru copii.

  Răspunde
   
 • Valeriu
  Aprilie 1, 2016 la ora 20:18

  Cred ca ceva e putred, și partidelor le-a dat cu plus numărul persoanelor cu drept de vot care domiciliază in țară dar care real, nu exista.
  Zilele trecute a fost o știre cu o singura persoana, un polițist, care avea 2000 de persoane, basarabeni, luați in spațiu.
  Sa vedeti ce afaceri vor face si cu alegerile de acum inainte, au loc acum destul…

  Răspunde
   
 • Catalin
  Aprilie 1, 2016 la ora 19:49

  Domnule Mois, va rog sa lasati pentru alte sfere cuvantul irefragabil. Se foloseste ca si termen juridic si e bine sa-l lasam la locul lui.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Aprilie 3, 2016 la ora 01:08

   M-am intrebat si eu ce rost irefragabil are irefragabilul din textul de mai sus. Explicatia, singura care mi-a trecut prin minte, este ca dl Moise doreste sa-si invite cititorii la un drum catre dictionar. Adica, altfel spus, face concurenta colegului sau de televiziune, dl. Radu Paraschivescu.

   Răspunde
    
 • Emil
  Aprilie 1, 2016 la ora 19:35

  Din partea mea sa se sisteze orice fel de ajutor social pentru persoanele care sunt apte de munca. Dar dupa ingusta mea experienta sunt niste limite si cu ajutorul asta social. Nu oricine si oricum poate beneficia de el, asa mic cum e. Nu stiu dar nu cred ca asta e radacina problemelor privind lipsa ocupatiei la multi dintre cetateni. In special cei tineri. As pune mai mult pe seama lipsei de acces la calificare/recalificare. Acum tot ce gasesti sunt ori contra cost (iar cineva in cautare nu are de unde) ori prin cine stie ce firme care tot ce fac e sa macine niste fonduri europene, deci nu fac parte dintr-un plan de educare coordonat pentru viitori muncitori. Da sa moara Franta ce nevoie de ospatari si bucatari e in tara ca si la cursurile oferite de AJOFM numai destea gasesti, ceva de productie nema. Asadar nici daca vrei e cam dificil sa te poti orienta spre ceva mai consistent. Apoi mai e si faptul ca taxarea pe munca e prea mare, din costul unui salariu jumate se duce la Stat. Pai cum dracu sa muncesti mult pe bani putini, iar daca dai si peste un patron lautar care crede ca echipamentele de protectie sunt optionale si ca tu esti doar un robot care trebuie sa faca exact ce spune el, atunci sa vezi ce chef de munca iti vine.
  Cred ca e nevoie de educatie de ambele parti, sa se invete odata sa se colaboreze privind si activitatea si viitorul unei firme si nu doar la cum sa fenteze Fiscul la salariu.

  Răspunde
   
 • Lucian-Ion
  Aprilie 1, 2016 la ora 19:33

  Cei 4,5 de români care după „statistica voastră stau sunt cei mai fericiți, că nu lucrează pt alții…la stat (care nu face nimic pt ei) la patron…ș.a.
  Și totuși mănâncă și ei!
  Statisticile sunt bune uneori dar aici nu sunt bune exemplele. Ați cam dat-o în bară!
  Sunteți cu toții niște mercenari care manipulați oameni în folosul marilor corporații ! Mie milă de voi!

  Răspunde
   
 • G
  Aprilie 1, 2016 la ora 19:28

  Reguli impuse de UE,salarii comuniste,mai bine completam de la altii decat la munca

  Răspunde
   
 • Un roman
  Aprilie 1, 2016 la ora 19:10

  Si Moise asa o sa ramana situatia pana nu creste minumul pe economie.Un frizer daca tunde 3 persoane pe zi *10 lei * 30 zile iese minum pe economie.Si el munceste 1 ora pe zi..atentie 1 ora pe zi, asta inseamna ca o vanzatoare munceste 8 ore pe zi pentru aceasi bani.Iti dau alt copy paste de pe un site Salonul de înfrumuseţare XYZ Coafură pentru mireasă: preţul variază între 300-500 ron, în funcţie de complexitatea coafurii.Bine bine, e alta natura a muncii dar e discrepanta masiva intre un salariat obisnuit si un liber profesionist.Unuia care ia minim pe economie(parca 785 este) ii va lua 40.12 luni sa poate sa cumpere o DACIE…daca adopta o filozofie de hranire cu soare, o dacie care sa fim seriosi nu este un bun pentru populatia bogata . Un ajutor de somaj de 500 se apropie periculos de 785 din care scazi pachetel,abonament drum munca,haine,incaltaminte si chiar sanatate.Pana minimul pe economie nu se dubleaza,tripleaza dar preturile raman la fel noi ca natie nu avem nici o sansa.

  Răspunde
   
  1. M
   Aprilie 1, 2016 la ora 19:15

   Altfel spus, locurile de munca la care „viseaza”, dar nu le ocupa 4.5 MILIOANE DE ROMANIA (!!!), sunt din categoria celor mai prost platite. Si tot 4.5 milioane de romani nu sunt in stare sa negocieze un salariu, dar au pretentii la castiguri mai mari?

   Voi sunteti aievea? Seriosi?

   Răspunde
    
   1. Emil
    Aprilie 1, 2016 la ora 20:00

    Nu stiu cati stiu ca negocierea e intradevar o optiune dar chestia e ca pentru acele posturi nu negociaza nimeni cu tine. La „interviu” (adica dute si vorbeste cu sefu) te ia si la misto daca deschizi subiecul asta. Acum nu poti sa te iei de oameni ca au pretentii si ei, ca sunt verticali si refuza sa se lase exploatati. Ca in orice piata daca nu-ti convine calitatea, pretul nu cumpreri. E valabil si pentru vanzator care daca nu vrea sa negocieze nu o face, poate chiar vinde numai unor anumite tipuri de persoane care indeplinesc niste criterii stabilite de el, nu cred ca e nimic iesit din comun sau nerezonabil. In aceeasi masura si acei oameni, din moment ce nu sunt de acord cu pretul oferit pentru timpul lor nu accepta sa lucreze. Cauta altceva. Iar cum mediul nu e propice, in sensul ca Statul nu vine cu planuri si proiecte consistente care sa vina si in ajutorul celor care cauta dar si celor care ofera astfel ca intalnirea dintre ei sa rezulte cu o intelegere rezonabila ambelor parti, o buna parte din forta de munca e in deriva.

    Răspunde
     
    1. M
     Aprilie 1, 2016 la ora 20:19

     Si, totusi, suna tot a „niste incapabili au pretentia de a fi platiti mai bine, dar nu sunt in stare sa faca ceva – orice(cel mai simplu ar fi sa invete sa negocieze si sa se diferentieze, cel mai complicat ar fi sa devina angajatori) – in directia aceasta”. Atunci nu merita taiat orice suport social si lasati sa moara de foame? Daca altfel efectiv refuza sa faca ceva? Lasati sa moara de prostie si in mizerie. Pentru ca asta isi doresc. Si pentru ca selectie naturala.

     Pe de alta parte, mie mi se pare ca discutam de numere cam mari ca sa fie vorba doar de asta. Cred ca un factor principal e si capra vecinului (sau a angajatorului). Cat de talamb/idiot sa fii sa freci toti angajatorii in toate modurile in care poti (ca angajat sau ca client), ca mai apoi sa te plangi ca nu ai unde lucra sau ca esti platit prost? Cei 5 milioane de romani plecati prin vest si vreo 300.000 ramasi pe aici nu au fost in stare sa le explice rudelor si prietenilor ca, daca iti tai singur craca, cazi si te lovesti?

     Dar ajungem iar la vorba de mai sus.
     Si, oricum, statul nu are cum sa-i faca pe tembeli mai putin tembeli. Dar nici nu trebuie sa ii incurajeze in prostie.

     Răspunde
      
     1. Emil
      Aprilie 2, 2016 la ora 00:37

      Pai cum sa invete sa negocieze si sa se diferentieze daca nu au de unde si cu ce si cu cine. Cel ce cauta nu uimeste cu nimic cel ce ofera nu prea e dispus sa negocieze. Acum un procent mic care chiar e dispus sa iasa din situatia asta face pe dracu-n patru si o drege el cumva dar pentru asta ii trebuie determinare si ceva minte. Dar restul care nu-s la fel cui raman? Ei bine pentru aia care trebuie serviti mura-n gura este necesar sa-i ajutam cumva ca daca ii lasi uitarii sa moara ca-s tampiti, dar legal si uman e ceva ce nu se poate, te manaca lupii si pe tine. Ca n-or fi competenti dar nu-s nici idioti sa stii. De ce sa nu facem ceva, nu stiu, poate in loc de „bani gratis” ca n-au venituri mai bine cursuri gratis poate chiar si cu oferte de angajare la finalul lor. Ceva proactiv si nu distructiv. Colaborare nu ura.

       
    2. M
     Aprilie 1, 2016 la ora 20:22

     300.000 ramasi pe aici si platiti bine. Sau mult mai bine decat cei cu minimul.

     Răspunde
      
 • Dac.impielitzat
  Aprilie 1, 2016 la ora 18:49

  Vad ca ai incercat foarte tare sa fii.sigur ca nu greșești… foarte bine. Insa ceva e putret in Danemarca ah scuze Romania. 4.5 mil de oameni care nu fac nimic e cam ciudat. Sper sa te înșeli!

  Răspunde
   
  1. M
   Aprilie 1, 2016 la ora 19:17

   Statisticile acestea le vei gasi si din surse externe. Suntem singura tara care avem un grad de ocupatie undeva la 25%, pe cand toti vecinii nostri au undeva la 50%. Iar tarile mai „rasarite” ajung pana la 60%.

   Procente din populatia totala, desigur.

   Răspunde
    
 • Anton
  Aprilie 1, 2016 la ora 18:32

  In acest caz Domnule Moise este alegerea fiecaruia in parte . Peste tot in lume exista categoria celor care nu fac nimic , doar ca respira , maninca , dorm si se …uita la televizor !
  E dreptul fiecaruia sa faca ceea ce doreste cu viata sa iar cu cit Guvernul este mai darnic cu atit mai densa este aceasta categorie de oameni .
  In Arabia Saudita fiecare cetatean primeste 2000 $ doar pentru faptul ca s-a nascut arab si exista acolo !
  Cei care muncesc sint imigrantii .
  In Romania sint foarte multi asa numiti ZILIERI . Acestia traiesc mai mult la sate si efectueaza diferite munci pentru oricine si oricind fiind platiti in diferite feluri ( bani , mincare , alcool , tutun , etc ) functie de intelectul persoanei respective . Unii aleg sa fie platiti cu o masa si o sticla de VODCA .
  Daca acestei categorii li se mai adauga si ajutorul social pe care-l incaseaza atunci ne dam seama ca nu are nici un rost ca aceste persoane sa se strofoace a-si gasi un job
  Intelectul lor este atit de scazut incit nu pot sa se gindeasca la un viitor si – din pacate – oricum limita de viata a aestei categorii este extrem de redusa
  Cei fara adapost intra in aceeasi categorie . Cei de prin canalele de linga Gara de Nord care si care trec de virsta de 17 ani – de asemenea . Ce ziceti de aceasta statistica – este ea eronata sau nu
  Si va reamintesc ceva ; In perioada WOODSTOCK citi tineri americani si nu numai s-au distrus tot asa nefacind nimic .Era epoca razboiului dintre USA si Vietnam

  Răspunde
   
  1. Anton
   Aprilie 1, 2016 la ora 19:25

   Aceasta masa de cetateni reprezinta si populatia care poate fi usor manipulata la vot . O galeata , o bere , un pix sau in cel mai bun caz un pui inghetat aduc voturi frumoase pentru Dragnea , Ghita , Ponta , Orban si pentru multi altii care mai apoi profita si isi umplu buzunarele .Nu credeti ca totul e calculat si toate partidele accepta aceasta situatie prefacindu-s fete mari !
   E asa numita politica sud americana
   Gradul de educatie in Romania este foarte scazut SI PE ACEASTA CATEGORIE SE MIZEAZA . In Decembrie 1989 Romania a acumulat un imens capital de simpatie internationala pe CARE INSA L-A ARUNCAT LA GUNOI IN CITEVA LUNI DE ZILE . Dupa aceea lumea civilizata s-a ingrozit de ceea ce vedea in Romania
   A urmat acceptarea in UE ( slava Domnului ca s-a produs ) si au invadat rromii care inca odata au ingrozit Europa .I-ati vazut si Dvs in perindarile pe care le-ati facut prin Europa si nu numai .Ati vazut de ce sint in stare si de cita degradare umana dau dovada
   Sint minoritari – din fericire – dar au lasat o impresie generala despre tara
   Si acestia intra in categoria la care va referiti – cei care nu fac numic .
   Societatea romaneasca e una bolnava . Pe de-o parte avem acea categorie de oameni constienti , educati , seriosi – dar din pacate aceasta ramine doar o mica parte din tot intregul . Urmeaza marea masa de needucati si mirlani iar in final vine categoria de politicieni care profita de acestia din urma bucurindu-se ca prima categorie nu se implica

   Răspunde
    
   1. Anton
    Aprilie 1, 2016 la ora 19:43

    Ponta a ajuns sa fie considerat cel mai reprezentativ intelectual
    Elena Udrea se duce sa o incurajeze pe Doamna de la Craiova
    Fostul Presedinte Basescu deceptioneaza zi de zi incercind sa-si protejeze PROTEJATA .
    Johannis a facut gafe de neacceptat in scurtul sau mandat de pina acum
    Senatul este condus de o persoana fara caracter
    Camera Deputatior are la cirma pe colegul lui …MIHAI VITEAZU
    Autostrazile se construiesc si apoi se demoleaza .
    Pasajul peste calea ferata nu poate fi folosit de camioanele mari
    Un alt pasaj a fost construit stricat inainte de a fi inaugurat
    Si va mirati ca milioane de romani au plecat din tara .
    Eu ma mir ca mai exista romani inteligenti in Romania .
    Aveti un copil , domnule Guran . Ati dori ca orice parinte normal si intreg la minte sa-l vedeti realizat si fericit . Credeti ca o va putea face in Romania
    Daca lucrurile vor continua tot asa eu vad mai degraba o destramare a Romaniei
    Nici nu se pune problema unirii cu Basarabia sau cu Moldova de dincolo . Ar fi un efort financiar care ar duce la distrugerea Romaniei .
    Sint gindurile unuia plecat de multi ani din tara , plecat cu parere de rau si cu o mare deceptie in suflet .As dori numai lucruri bune sa citesc dar e prea mare putregaiul
    Ghita s-a dus la un banchet organizat de SRI , taman dupa ce a fost scapat de la incatusare . Nu credeti ca totul pute . Membru in comisia de control a SRI UN PERSONAJ CARE ARE TOT INTERESUL SA AFLE CIT MAI MULTE .PUTE DOMNULE GURAN

    Răspunde
     
 • Andrei
  Aprilie 1, 2016 la ora 18:06

  De unde știi că nu sunt plecați din țară? Foarte mulți din românii plecați își păstrează buletinele, deci implicit domiciliul în România.

  Răspunde
   
 • Octavian
  Aprilie 1, 2016 la ora 17:59

  Eu nu știu cine ce calcule a făcut, dar sigur i-a dat cu virgula. Conform recensământului din 2011, sunt 1,7mil intre 0 și 14 ani și 7,7 intre 14 și 64. Dacă zicem ca sunt 0,7 intre 14 și 23 (elevi, studenti), mai rămân 7mil. Din ăsta mai sunt 1.2mil functionari publici. Deci 5.8mil. Și dacă îi mai scădem pe ăsta 4.5 a lui Moise, rămân 1.3mil. Sa fim serioși. …

  Răspunde
   
  1. florin
   Aprilie 1, 2016 la ora 19:04

   Numerele tale sunt gresite, sunt 12,5 mil de oameni in 20-64 ani. Rezultatele se gasesc usor pe internet: Tab2. Populaţia stabilă pe sexe şi grupe de vârstă – categorii de localităţi, macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe

   Răspunde
    
 • Luci
  Aprilie 1, 2016 la ora 17:57

  In strainatate sunt mult mai multi decat sunt in toate statisticile.
  Unii vin lucreaza 3-4 luni si dupa aceea stau 3-4 luni in tara cu banii stransi si tot asa.

  Răspunde
   
 • Marulys
  Aprilie 1, 2016 la ora 17:47

  @Ala care nu face nimic
  Pai si ce te opreste, dom’le sa traiesti fara sa faci nimic? Doar ca, traieste pe banii tai, nu pe ai altora care cotizeaza la statul care te plateste numai pentru ca existi!
  Tare simpatici mai sunt „misecuvenistii” atunci cand e vorba de „drepturile” lor si statul mafiot care nu le-a asigurat felia de succes in viata!

  Răspunde
   
 • duceledeizbeliste
  Aprilie 1, 2016 la ora 17:39

  ii folosim pe post de boi…fara sa radicalizez…mai devreme sau mai tarziu vom avea o criza a noastra (nu importata), si atunci va fi „musai” sa ne unim (sper sa nu o facem sub un nationalism de proasta factura). Daca nu a facem atunci, DUMNEZAU SA NE AJUTE. Daca nici EL nu vrea atunci mai avem o singura solutie…EDUCATIA E SINGURA INVESTITIE CARE CONTEAZA (numai ca efectele ei apar pe termen lung, mult mai lung decat un ciclu electoral). Ce zici de asta…crezi ca ti-am oferit vreun raspuns

  Răspunde
   
 • Adrian
  Aprilie 1, 2016 la ora 17:31

  Daca toti ar gandi ca tine, nu vei mai avea curent electric, apa potabila, vei sta cu gunoaiele si rahatul in casa, copii tai nu vor face scoala ca nu au nevoie pentru a sta degeaba si daca cumva te imbonavesti iei o aspirina ca e buna pentru orice.

  Răspunde
   
  1. Adrian
   Aprilie 1, 2016 la ora 17:38

   Comentariul e pentru @Ala care nu face nimic

   Răspunde
    
  2. M
   Aprilie 1, 2016 la ora 19:21

   Si? Crezi ca esti departe de adevar? Daca iesi din orasele mai „rasarite”, fix asta vei gasi. Si, desigur, plansete ca nu le da nimeni nimic si nu le face curat in curtea proprie. Si ca, domle, era mai bine pe vremea impuscatului.

   Răspunde
    
 • Daniel
  Aprilie 1, 2016 la ora 17:28

  Dar daca taiem ajutoarele pentru „orice” nu vor incepe sa tipe de foame si sa considere ca mai bine muncesc si pe salariul ala minim pe economie?
  Iar statul, daca ar vrea sa stimuleze munca, ar reduce costul cu munca ca sa stimuleze angajarea. Asa, cei care stau, castiga din ajutoare sociale cat unul care munceste pe minim si clar nu au interesul sa munceasca.

  Răspunde
   
 • Easyday
  Aprilie 1, 2016 la ora 17:25

  Daca pe orice drum din Romania, la fiecare 5 min trece un X6, un Q7, un Tuareg, si alte Audi, „mertzane” sau „bemveuri” de minim 50-60 mii de euro, inseamna ca nu suntem o tara chiar saraca. Probabil astia sunt cei 4 milioane de „pimps”, „carderi”, „videochatisti”, copii de „oameni de afaceri cu statul” care freaca maciuca, la propriu si la figurat.

  Răspunde
   
  1. Daniel
   Aprilie 1, 2016 la ora 17:30

   Asa-i ca trebuie sa moara capra vecinului?

   Nu contest ca unii au obtinut masinile alea intr’un mod dubios dar… nu toti.

   Răspunde
    
   1. Lmao
    Aprilie 1, 2016 la ora 19:11

    cu dacii ne mai descurcam, dar ce facem cu forzii?

    Răspunde
     
 • Dan
  Aprilie 1, 2016 la ora 17:19

  Dar nu sunt locuri de munca, cum isi imagineaza Guran, multi patroni iti dau teapa, in Moldova, locurile de munca poate doar per hartie sunt.

  Cat as vrea ca si in romania sa exisite o statistica lunara cu locurile de munca nou create in fiecare luna.

  Răspunde
   
  1. Lucian
   Aprilie 1, 2016 la ora 17:27

   Pai bun, da cu locurile de munca nu e întotdeauna ușor. Unii îți dau teapa, unii sunt incompetenți și locul nu îți place. Te mai îmbrâncesti cu ei, te mai lupți, mai schimbi jobul. Eventual te lupți și îți deschizi o firmă, ceva. Dar nu îți faci un principiu din a sta acasă din motivele astea. Greutăți la locul de munca sunt și în alte țări, dar oamenii acolo nu renunță la muncă.

   Răspunde
    
  2. M
   Aprilie 1, 2016 la ora 19:24

   Si… daca e asa de simplu, de ce nu fac toti „tepuitii” locuri de munca? Ce ii opreste sa demonstreze ca sunt mai buni decat teparii?

   Ah, nu-s in stare sa demonstreze ca sunt mai buni? Atunci… soarta!

   Răspunde
    
 • m
  Aprilie 1, 2016 la ora 17:18

  Pai cum ce facem? 🙂 ii tinem acolo la tara,pe social, cu ochii pe tv, le dam 2 galeti si o conserva sa voteze cum trebuie si gata. Sunt utili…

  Răspunde
   
 • Ala care nu face nimic
  Aprilie 1, 2016 la ora 17:08

  Bre nea gurane ,ce mama naibii te intereseaza pe tine ,ce face fiecare cu viata lui ??De ce trebuie sa munceasca cineva ca un sclav, daca poate trai si fara sa faca ceva.Fiecare isi face viata asa cum crede el de cuviinta si nu cum vrea statul mafiot, care are nevoie de mai multi bani la buget.Nu crezi cumva ca tocmai s-a inventat modalitatea perfecta ,de a nu mai da nici-un ban mafiei ,care conduce tara??Si eu dupa 23 de ani de munca, am constatat cu stupoare,ca cei care nu muncesc traiesc la fel de bine ca si mine.Asa ca prefer sa traiesc din frecat maciuca daca tot nu ma aleg cu nimic din munca pe care o prestez.De unde moda asta sa-i sicanezi pe oameni ca nu vor sa munceasca pe trei lulele.??Munca e pentru utilaje si pentru prosti !!

  Răspunde
   
  1. Andrei
   Aprilie 1, 2016 la ora 17:44

   Nu-mi vine să cred! Sau, îmi vine să cred, dar regret amarnic că așa stau lucrurile. Bănuiesc că la nivel de popor, încă mai avem înrădăcinată mentalitatea „glorioasei” epoci de aur. Mi se pare că fix asta este mentalitatea care descrie situația surprinsă în datele pe care le-ai prezentat. Eșuăm lamentabil să înțelegem că statul suntem noi, și că statul nu poate exista fără aportul cetățenilor lui. Suntem răniți și sângerăm albastru atunci când cineva spune ceva de rău despre România, dar nu ratăm nici o ocazie de a submina orice posibilitate de evoluție (indiferent dacă e vorba de cultură, educație, mentalitate, muncă etc.). Cred uneori că ne merităm soarta cu vârf și îndesat. Din fericire sunt și oameni ca Moise care mai văd și dincolo de strachina din fața lor! Ține-o tot așa!

   Răspunde
    
  2. Vlad
   Aprilie 1, 2016 la ora 18:13

   tu il platesti… si daca tie nu iti pasa, atunci EU NU vreau sa il platesc sa stea acasa.
   Pot sa folosesc banii respectivi la batranete. La batranetea mea, nu al lui!

   Răspunde
    
   1. criss266
    Aprilie 2, 2016 la ora 12:42

    Eu muncesc, dar cred ca ii invidiez pe cei care nu mai muncesc, pe cei care au curajul sa nu mai munceasca.
    Au si ei dreptate, daca ajutoarele primite fata de un job platit la limita, din care mai scazi intretinerea job-ului, duc cam la aceiasi bani, ce rost mai are sa fi sclav.

    Muncitorul pe minim – stresat, subjugat, fara protectie in campul muncii (fum, praf, frig, zgomot, radiatii, gaze, etc), cu ore suplimentare neplatite, sau platite 70% la negru – intr-un cuvant nefericit

    Asistat social – liber, fara sef, isi face singur programul, are timp sa gaseasca mici oportunitati de facut bani, la un pescuit, unde se relaxeaza si cu noroc poate si masa pe ziua respectiva.

    Puneti un muncitor si un asistat social la sfarsitul zilei unul langa altul, socializati 5 minute cu fiecare si o sa va faceti o parere care este mai fericit dipa o zi de viata.

    Aveti grija la pozitia muncitorului sa nu stea in pat, exista probabilitatea sa vorbiti singur.

    Deci eu ii stimez ca au curajul sa-si traiasca viata la limita dar sa… „traiasca”.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase