Un selfie cu noi și mândria noastră națională…

de Moise Guran

Mândria națională e o chestie bună, chiar utilă, cu condiția să aibă acoperire în ceva. Să vă povestesc un eveniment recent, de fapt două, care printr-o ironie a sorții s-au succedat într-un fel … de ne-au aruncat în aer mândria noastră, românească și care, cam prea des, e mult prea urbană.

lemne

Într-o dimineață la cafea constat că e virală pe facebook o știre despre vajnicii săteni din comuna Răcătău, județul Cluj, care supărați pe faptul că poliția nu face nimic împotriva hoților de lemne, au oprit ei cu mâinile lor două camioane, proaspăt tăiate din pădure. Așa mișto s-a dus știrea sharuită cu mândrie națională pe rețele zilele astea, încât și eu am zis… băi ce oameni, ăștia din Răcătău! Și într-adevăr, nu-i puțin lucru să fii mândru de ai tăi. Atâta doar că știrea era din ziarul Adevărul din 2013, ridicată abil în topul zilelor noastre de un soft de trafic și mai făcuse o dată carieră și prin 2014, preluată fiind de cei de la Evenimentul Zilei pe același mecanism.

Marfă! Care va să zică, în fiecare an, mândrii români de pe internet se mai lasă păcăliți de câte un algoritm de trafic ca să se umfle pipota națională în ei. Ironia sorții a fost că în aceeași zi a venit o știre proaspătă din Dolj, unde Garda de Mediu a constatat cu adumbrire în suflet că o pădure plantată în 2009 ca să împiedice deșertificarea unei zone, fusese tăiată și furată aproape complet, fără să comenteze nimeni nimic. Mândria de pe facebookul național și atât de urban, n-avea nicio legătură cu realitatea din teren.

Apoi mi-a venit în minte legea asta împotriva fumatului în restaurante. O lege bună, dar atât de urbană în fond… oare inițiatorii ei or ști ce e aia crâșmă sătească… Adică, se pune de restaurant sau cafenea și birtul rural? Sunt convins că habar n-au. Crâșmele sătești sunt de două feluri… unele autorizate care s-ar putea chiar să aplice legea, deși nu cred că în procent mai mare de 2%, și altele pe care nu scrie nimic, nici crâșmă nici magazin, nici sereleu, nimic, nimic, că nici nu sunt autorizate de cineva.

În astea sătenii se strâng ca să bea țuică fără accize și să fumeze unde au ei chef, și cu doi și cu patru pereți… Și dacă accizele la alcool au scăzut după ce s-au prins și guvernanții că la crâșmele fără firmă deasupra nu stau de astfel de detalii, ghiciți ce efecte va avea legea anti-fumat asupra crâșmelor sătești autorizate…

Eu zic că sătenii se vor lăsa de fumat și-și vor face și selfieuri  din cârciuma aerisită, cum nu fumează ei la un wiscki cu soda, ca să ia multe like-uri pe facebook, că astea cică țin de sete, ba chiar te îmbeți de la ele fix ca de la apa kioară.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

11 răspunsuri la Un selfie cu noi și mândria noastră națională…

 • m
  Martie 28, 2016 la ora 21:01

  Inca esti marcat de anemia suporterilor din Ardeal, altfel nu-mi explic articolul asta subtil 🙂

  Răspunde
   
 • Nu conteaza
  Martie 28, 2016 la ora 18:45

  Foarte corect sesizata de tine problema, Moise. Dar hai sa-ti dau din realitate. Intrun sat, carciuma, ca in 90% din cazuri, este langa magazin. Si-atunci, ce a descoperit fumatorul nostru rural, cu ocazia ostracizarii din carciuma? Ca, la magazin bautura este mai ieftina si se da pe caiet, ca pe marginea santului bautura este la fel de buna, ba unde mai pui ca are parte si de socializare chiar cu nefumatorul care nu mai intra in carciuma ca n-are cu cine sta de vorba. Si uite asa, micul intreprinzator, proprietar de carciuma la sat, se intreaba daca mai are rost sa scoata cele 2-3 mese ce constituie „terasa”, chiar daca acolo fumatul n-ar fi interzis.

  Răspunde
   
 • Adrian Andrei
  Martie 28, 2016 la ora 17:52 Răspunde
   
 • Anton
  Martie 28, 2016 la ora 16:40

  Am vazut si eu chestia cu …padurea despadurita din Dolj
  Ma intreb si eu asa cu caciula de-o parte , oare nu vazu nimeni ca se taie padurea si se vinde lemnu` pentru foc acelorasi sateni pentru care se facu impadurirea . Incerc si eu perfectul simplu – e mai oltenesc si poate sint mai bine inteles .
  Adica sta omul si se uita cum se taie copacul si asteapta pina ramin doar vreo doi – trei puieti si apoi incepe sa zbiere „ SARITI , A DISPARUT PADUREA „ !
  Nu vi se pare totul o neghiobie gen KUSTURICA
  Adica il lasi sa ia o caruta , il mai lasi sa ia una si inca una si inca una si tot asa pina ramii cu degetul in gura .Abia apoi incepi sa strigi . De ce nu s-au adunat satenii sa opreasca aceste taieri ilegale , vazind ca ORGANELE NU SE IMPLICA !
  Nu va luati de ORGANE – ne zicea un idiot pe vremea cind eram in Romania
  Nu vi se pare ca totul e cam prea …oltenesc !
  De ce nu au venit satenii inarmati cu furci si coase ca sa-i opreasca pe hoti
  Poate ca furau cu totii iar cind s-au terminat de taiat copacii au inceput sa strige – PRINDETI HOTII !

  Răspunde
   
 • FlorinT
  Martie 28, 2016 la ora 15:56

  Moise, uneori am impresia ca scrii articole doar ca sa umpli pagina…sau mai rau sa faci reclama mascata la DIGI24.

  Răspunde
   
 • praful de pe toba
  Martie 28, 2016 la ora 15:53

  Ha,ha,ha !!!Tu moise scrii aici de tuica fara accize dar sant sigur ca nu stiai ca foarte multi fumatori de pe la sate s-au reorientat pe tutun din cultura proprie.Cumpara de pe net tuburi goale si masini de umplut tigari si isi planteaza tutunul in gradini.Unii mai cu initiativa chiar si vand astfel de tigari cu 7-8 lei 20 de tigarete.Tigarete nu cumpar ca nu mai pufai de vreo 7 ani dar am o bucurie sadica sa beau mereu tuica netaxata.Vinul de asemeni il cumpar din piata de la o taraba a unui comerciant de produse agricole.Bere mi-o prepar in casa de vreo 4 ani si cu asta am pus capac fluviului de bani care imi curgea din buzunare catre sacul fara fund al bugetului statului mafiot.

  Răspunde
   
  1. Noi
   Martie 28, 2016 la ora 16:13

   Bravo, dacă romanu ar învăța sa mai mănânce la fel sau sa ia de la aproapele sau carne, brânză, oua, poate PIB-ul ar fi mai mic dar romanii s-ar întrajutora și ar duce-o mult mai bine, cei care cumpăra, mănâncă mai sănătos iar cei care vând încep sa iubească ceea ce fac și le aduce si un venit.

   Răspunde
    
   1. Nicolae
    Martie 28, 2016 la ora 17:42

    @ Noi

    Cand vor vedea ca vor face profit si cand”afacerea” va depasi o anume intensitate si va trebui sa intre in zona gri sau alba atunci sa vezi FALIMENT!
    Problema este ca STATUL ROMAN nu ajuta cu nimic acesti oameni sa fie cu veniturile la vedere! In Germania pana la 18000 euro pe an nu platesti impozit! Dar ca sa faci acesti 18000 pe an albi te obliga sa respecti legile, de exemplu sa platesti asigurarea de sanatate si chiar in unele cazuri te ajuta si cu oarece consultanta!

    Răspunde
     
  2. Alex Z
   Martie 30, 2016 la ora 00:01

   Fii amabil da-mi si mie reteta de bere…mersi, pe bune!l

   Răspunde
    
 • speranta R
  Martie 28, 2016 la ora 15:43

  realitatea din teren tine de autoritati;
  si de educatie,e adevarat,dar,fiecare „devenim”in functie de cat si ce citim;
  sunt tari in Europa-Germania si altele- unde nu se rupe o crenguta,unde nu „scapi” un servetel fara sa fii pedepsit;
  acolo unde autoritatile dorm sau sunt corupte se intampla,de neintamplat;
  „tonul face muzica”si daca acolo sus inca se fac si se prefac,discutam intre noi si cu voi….

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Martie 28, 2016 la ora 15:21

  Cred ca trebuie sa-mi traduceti…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase