BIZIDAY: LUNI, 28 martie 2016

 • SRI spune că un număr important de cartele telefonice din România au ajuns în Irak și Siria. După declarația premierului Cioloș, potrivit căruia cartele prepay din România au fost folosite la organizarea unor atentate teroriste, politicienii nu știu cum să reacționeze și, mai ales, cum ar putea să dea o lege care să nu țină cont de decizia Curții Constituționale care a interzis posibilitatea declarării identității la achiziționarea unei cartele preplătite de telefonie mobilă.
 • Guvernul intenționează schimbarea modului de salarizare al bugetarilor prin reducerea diferenței dintre salarii dar și prin acordarea unor sporuri de merit între funcționari. În această dimineaţă, Ministrul Muncii s-a întâlnit din nou la Guvern cu premierul Dacian Cioloş, pentru a definitiva legea care va fi pusă în dezbatere publică în această săptămână.
 • Mișcarea unionistă declanșată la Chișinău în acest weekend printr-un uriaș marș de susținere pare mult mai coagulată decât cele de până acum. E vorba de un program de unificare a infrastructurii dintre România și Republica Moldova astfel încât în 2018, la un secol de la Marea Unire, Moldova și România să redevină de facto un singur stat.
stiri verificate

Comentarii prin facebook

22 răspunsuri la BIZIDAY: LUNI, 28 martie 2016

 • rkmn
  Martie 31, 2016 la ora 12:03

  fix in cartele se vor opri teroristii 🙂 deci ei fac rost de arme si nu fac rost de cartele sau metode de a comunica? LOL

  Răspunde
   
 • Cristi Cristian
  Martie 30, 2016 la ora 15:01

  In Marea Britanie poti sa iti cumperi din orice magazin,sau PECO, toate cartelele sim de pe stoc, fara sa prezinti actul de identitate. Am folosit timp de 2 ani o cartele sim; dupa cateva luni de la folosire m-am inregistrat pe site-ul retelei cu un nume fals(nu am vrut sa-mi dau numele real pentru ca sunt paranoic) pentru a primi un bonus de credit.

  Răspunde
   
 • Iosif
  Martie 30, 2016 la ora 13:41

  Combaterea terorismului si a multor alte probleme nu se face prin restrangerea drepturilor. Domnule Guran,stiu bine ca stiti si dumneavoastra acest lucru. Nu vad rostul in a aduce argumente cand este absolut hilar despre ce se vorbeste,auzi ma CNP-uri si alte minuni pentru cumparatul cartelelor. Uitati-va prin straintate,prin multe alte tari, uitati-va la Londra unde atatea camere sunt incat de stranut undeva pot avea cel putin 3 unghiuri din care stranutul a fost inregistrat. Si,acolo este mai bine? Este mai bine sa devii un fel de zombie spalat cu buretele la creier,sa fii mereu in alerta pentru nimic. „If you see anything suspicious or see anyone acting suspiciously,please contact the nearest authority” astia sunt panicati,divortati de realitate. In primul rand de unde dracul sa stie average JOE ce este suspicios si ce nu este suspicios. Nu e ca si cum ar exista un manual pentru a detecta comportamentul suspicios la indivizi ce ti-l da gratis la fiecare chiosc nu? Ori avem libertate si drepturi ori nu avem, nu merge calea aurie de mijloc. Coruptii,teroristii,violatorii,pedofilii,toti care doresc,vor afla alte metode prin care sa faca rele. Asta cu drepturile poate scapa foarte repede de sub control, uite cate controale sunt la aeroport,teroristul a reusit sa faca rau? A reusit,si atunci eu pentru ce sa ma las pipait si scanat si luat la intrebari de nspe mii de ori,functioneaza sistemul? Clar ca nu,functioneaza incat ii da la Vasile iluzia ca exista siguranta totala.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Martie 29, 2016 la ora 19:21

  Am intrat în direct si un emisiunea radio dar s-a „întrerupt”. În jumătate dacă nu mai bine din țările europene, cartelele preplătite se pot cumpăra si folosi FARA a da date personale. Motivarea asta cu terorismul este puerilă. Lui ahmed salam ii este mult mai ușor să cumpere o cartelă la Bruxelles folsind acte false pe numele Hamid parizer de exemplu, decât să cumpere o cartelă din Ro. Și apoi, cu o cartelă de 5 euro în roaming, cred că o convorbire din Belgia în Irak sau Siria durează maxim 1 minut la ce tarife sunt 🙂
  Adevărul este că cele mai multe servicii secrete din UE sunt cu pantalonii în vine în fața IsIs de competente ce sunt. În special francezii si belgienii. Pe belgieni ii freacă grija mai mult de problema valoni vs flamanzi decât de terorism. Intr-un cartier flămând dacă dai bună dimineața în franceză se uita aia mai urât la tine decât dacă o faci in araba, sunt un popor de înapoiați

  Răspunde
   
 • florin
  Martie 29, 2016 la ora 19:00

  cred ca trebuie sa te informezi mai bine.in Finlanda poti cumpara cartela la liber de la aporoape orice magazin,fara date sau altceva.ce te face sa crezi ca nu se pot folosi si in alte tari?

  Răspunde
   
 • Andy
  Martie 29, 2016 la ora 13:45

  domnule Guran am cateva intrebari simple:
  1. credeti ca prezentarea buletinului va oprii un terorist sa obtina pe alte cai cartelele ? Va platii un intermediar, un om care este dispus pt cativa dolari sa mearga si sa ii cumpere aceste cartele cu propriul buletin, si nu sunt sigur de corectitudinea constututionala, in situatia in care legislatia va putea prevede sanctionarea unor astfel de actiuni (instrainarea cartelei) – defapt eu am platit pt un bun/serviciu, ce fac cu el…ma priveste, asa cum il priveste si pe cel care il utilizeaza ulterior in scopuri ilegale
  2. credeti ca toti cei care vand cartele au capacitatea de a verifica daca actul de identitate este fals sau nu?
  3. exista un sistem care sa colecteze in timp optim tpate datele de la toti vanzatorii de cartele, pt a oferii operativitatea necesara?
  4. cine spune ca odata preluate datele unei persoane , acestea nu pot fi re-utilizate de altii in mod fraudulos?

  Răspunde
   
 • Andrei
  Martie 29, 2016 la ora 13:30

  Sunt intru totul de acord cu Paul! Iar cei care-l contrazic au invariabil acelasi ton si phrasing de parca ar fi doar unu…
  In plus nu reusesc sa inteleg aceasta isterie impotriva monitorizarii comunicatiilor. Oameni buni, daca aveti un bun imobil, n ati vrea sa va dati datele de identificare la Primarie ori notar, sa stie lumea ca-i al vostru? Asta nu va face mai susceptibili la jafuri? Dar nu am auzit pe nimeni sa se planga de acest lucru. Care ar fi diferenta pentru un numar de telefon? Bine-nteles daca vrei sa joci cinstit.
  Oricum mi-a placut cucesiunea evenimentelor: la o zi sau doua dupa nazbatia de lege cu amplasatul antenelor a venit show-ul cu cartelele 🙂 Cineva a avut grija sa-si creeze un buffer pentru negocieri. Well played 🙂

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 29, 2016 la ora 11:00

  Serviciile de informatii romanesti sunt instrumente ale baietilor super-destepti care constituie kleptocratia. Uzand de resurse practic nelimitate si in lipsa oricarui control (comisiile parlamentare sunt caricaturale, ridicole si pledeaza cu fiecare ocazie in favoarea sporirii puterii celor pe care teoretic ii controleaza), [prea]multele servicii folosesc informatiile culese in jocurile mafiei politice in slujba cereia se afla. In acest context, este total inoportun sa mi se ceara acordul pentru cedarea unei parti si mai mari din drepturile mele cetatenesti in favoarea mafiei politice, prin serviciile de informatii. In emisiunea „Pasaport diplomatic” Jonathan Davis nu si-a manifestat ingrijorarea fata de comercializarea in patria noastra a cartelelor nenominale, de tip “Call Baby!¨ cu acoperire ¨pisti tăt¨. Disctursul domniei sale s-a referit la profesionisti, nu la instrumentele kleptocratiei romanesti. In concluzie, daca serviciile de informatii belgiene si cele europene, in general, s-au impedicat de cartelele preplatite din Romania, pot sa se lase de meserie si sa sparga seminte in fata televizoarelor. Altfel, propaganda SRI este dezgustatoare.

  Răspunde
   
 • luchian
  Martie 29, 2016 la ora 09:39

  Filmul de care vorbești, Moise, este o propagandă a serviciilor americane despre cum au lichidat ei amenințarea statelor unite nr.1
  …și e destul de prost și ca film, apropo.

  Răspunde
   
  1. sorin
   Martie 29, 2016 la ora 15:48

   despre ce film e vorba ?

   Răspunde
    
 • Coco
  Martie 29, 2016 la ora 09:38

  Moise e agent SRI

  Răspunde
   
 • Ady
  Martie 29, 2016 la ora 09:24

  Moise

  Mai lasa-ne tati cu politica . Ori e o emisiune economica ori nu mai e. Da-ne si noua mai multe informatii din domeniul economic. Ce zici ?

  Răspunde
   
 • iononick
  Martie 29, 2016 la ora 06:52

  Moise

  In emisiunea asta ai amestecat rau principiile de baza ale functionarii sistemului GSM cu fricile tale de a fi ascultat/interceptat.
  Daca un SIM este folosit in roaming, in sistemul din tara de origine se stie doar locatia unde se afla si ce numere a apelat sau a fost apelat. In niciun caz NU poate fi interceptata convorbirea in tara de origine.
  Interceptarea se poate face doar in tara de unde initiaza convorbirea sau in tara unde este receptionata convorbirea.
  Nu cred ca vrei sa dezinformezi. Daca scopul tau este manipularea, atunci ma obligi sa-mi schimb parerea despre activitatea pe care ai avut-o in ultimii ani.

  Răspunde
   
 • Paul
  Martie 29, 2016 la ora 03:17

  Este corect sa activezi cartela prin darea datelor personale unei asezari a operatorului. Ca si in Germania acelasi lucru este cerut in Nord America.
  Multa lume crede ca acest lucru limiteaza libertatile. Da, este adevarat. Dar si furatul este luat din libertati si lumea accepta acest lucru.
  In concluzie oricum ai sucio orice masura de securitate se face in detrimentul libertatii. Acest lucru este adevarat pentru orice fel de vehicul libertatea foloseste. Pentru ca libertatea unuia trebuie sa se opreasca unde incepe a celuilat.
  De exemplu criptografia a fost folosita de teroristi deasemenea. Unii au blamat aceste metode pentru ca le-a permis teroristilor transfer de informatii. Insa ce ar face sistemul bancar, intreprinderile, si chiar serviciile de Securitate fara criptografie?
  In final este normal ca fiecare sa asume responsabilitate pentru actele sale. Si pentru asta trebuie sa existe un mijloc de a afla cui apartin.
  Multa lume s-a plans ca s-au pus camere de fotografiat in trafic. Insa n-a tinut. Conducerea vehiculului este un privilegiu nu un drept. Cu toti impartim drumurile. Condusul vehiculului are reguli. Daca sunt infortate electronic care este problema? Tot asa daca te plimbi pe GSM, trebuie admis ca trebuie sa fii identificat. Ce ar fi sa dai un telefon si sa actionezi de la distanta o bomba intr-un Superstore? Isi asuma responsabilitatea activistii drepturilor civice pentru consecinte? Cred ca nu.

  Răspunde
   
  1. john
   Martie 29, 2016 la ora 07:40

   Esti pe.dinafara tare. Operatorul nu cere CNP sau serie de buletin exemplu din Germania. Deci dute si dormi in continuare

   Răspunde
    
   1. Paul
    Martie 30, 2016 la ora 01:49

    Da, nu zic ca nu gresesc, in Nord America nu se cere CNP. Insa eu imi folosec numele meu. De ce nu folositi Zorba si John numele vostru? Iti spun eu: ca atunci cand lucrurile vor lua o intorsatura urata, voi nu veti mai fi pe aici.
    Si mai incet cu securistii sau informatorii – tinetii acolo cu voi. Daca ai o parere fii civilizat si expuneti-o, nu arunca cu epitete in toate directiile.

    Răspunde
     
  2. zorba
   Martie 29, 2016 la ora 09:54

   confirm, in Germania cartelele prepay sunt la liber, nu mai credeti tot ce spun securistii si informatorii lor

   Răspunde
    
 • ccdsah
  Martie 29, 2016 la ora 03:10

  Moise esti chiar naiv, crezi ca daca de maine nu se mai dau cartele prepaid decat cu buletinul crezi ca teroristii sau interlopii n-ar putea pune pe un cersetor sa le cumpere 20 de cartele cu buletinul lui???

  Răspunde
   
  1. Tare asta!
   Martie 29, 2016 la ora 09:13

   … doar ca de obicei cersetorii nu umbla cu buletinul la ei. 😉

   Răspunde
    
  2. Stelian F
   Martie 29, 2016 la ora 11:16

   Sigur ca pot face asa ceva, numai ca eu cred ca ei se feresc la maxim sa ii vada cineva, adica sa poata face cineva conexiunea intre ei si cartelele de pe care vorbesc. Ce n-ati vazut noci un cersetor informator al serviciilor secrete sau chiar agent al lor? De aia spun (vorba lui Moise) ca ei se feresc sa apwle la orice strain de grupul lor.

   Răspunde
    
 • Golya Cristian
  Martie 29, 2016 la ora 00:01

  In Germania cand iti cumperi o cartela preplatita, nu o poti folosi pana nu o activezi pe situl operatorului, lasandu-ti numele, adresa, seria cartelei, etc…

  Răspunde
   
 • Marius Fechete
  Martie 28, 2016 la ora 23:44

  Domnul Guran,referitor la prima parte a emisiunii din aceasta seara:
  Locuiesc in Londra de aprox 6ani,timp in care am schombat mai multe cartele pre paid inainte de a acea un abonament. Nici macar o data nu mi s-a cerut un id pt a cumpara o cartela. Ma costa 0.99£ si nu stie operatorul cine sunt sau in ce scop folosesc cartela

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase