Le-au luat banii şi le-au dat sentinţe blânde. Vă convine?

de Moise Guran

Stăm şi ne uităm şocaţi la decizia Instanţei Supreme prin care Cocoş, Pinalti şi Gabriel Sandu au scăpat cu pedepse minime de închisoare, iar Niro, A.K.A. afaceristul Nicolae Dumitru, a scăpat cu suspendare. Nu mai vorbeşte nimeni acum de faptul că instanţa a dispus şi confiscarea sumei de peste 11 milioane de euro, deci o sumă mai mare decât şpaga de 9 milioane de euro pe care au învârtit-o aceştia patru. Dar de ce suntem aşa şocaţi… unde-s ăia care ziceau că să le ia banii… că nu ne încălzeşte cu nimic dacă îi bagă la puşcărie… Ba uite că şi dacă le ia statul banii, dar pedepsele sunt mici, parcă tot nu ne convine.

Categoric, mie unuia nu îmi convine…

Precizez din start că această sentinţă, care nici nu e definitivă, nu se referă la lotul mare al afacerii Microsoft, cea în care, zicea Kovesi atunci, probabil şpaga e pe la 60 de milioane de euro.

E lotul mic, cel al intermediarilor, disjuns din marele dosar… Altfel spus, ăştia condamnaţi acum să stea un an, doi, trei la puşcărie, sau deloc în cazul lui Niro, au fost intermediarii. Gabriel Sandu, fostul ministru al comunicaţiilor, e o excepţie, el a fost şi şpăgar, dar a fost şpăgar pe cont propriu. A făcut mărturisiri complete, şi-a recunoscut vina, o mai fi dat şi pe alţii în primire pe la DNA, s-a ales deci cu procedura simplificată, ceea ce înseamnă că pedeapsa i-a fost scăzută la jumătate, deci va sta doi ani la închisoare. La fel şi Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, cu menţiunea că Cocoş a făcut doar trafic de influenţă şi spălare de bani. Gheorghe Pinalti, care n-a cooperat, a luat trei ani de închisoare.

Cu adevărat şocant este faptul că afaceristul Niro, cel care s-a ocupat de partea tehnică a învârtirii şpăgilor prin off-shoruri, a luat un an şi jumătate cu suspendare, şi va trebui să plătească doar un milion de euro, cea mai mică sumă dintre cei patru condamnaţi. DNA-ul ceruse 7,5 milioane de dolari și 2 milioane de euro de la Niro, care nici n-a cooperat. La o avere care zic unii ar fi de 200 de milioane de euro, iar alţii zic că ar fi doar de 60 de milioane, parcă mai multă satisfacţie îţi provoacă faptul că Niro a fost obligat de instanţă să facă muncă în folosul comunităţii la ADP Sector 2. Nu mi-e clar dacă asta îl va face mai puţin arogant decât era în 2007, când se lăuda că a sponsorizat toate partidele politice, iar lumea îl consideră interlop doar pentru că este ţigan.

Aşa cum spuneam, acesta nu este marele dosar Microsoft, în acela aşteptăm politicieni grei şi sume mult mai mari în faţa Instanţei, căci, în numele Educaţiei şi al dotării şcolilor cu calculatoare, au furat sume mult mai mari decât aceşti intermediari prin care s-a făcut lucrarea. E posibil ca această disjungere să fie chiar o strategie a DNA-ului, căci odată condamnaţi intermediarii şi recunoscute faptele chiar printr-o sentinţă blândă de către Instanţă, acest lucru va putea fi folosit în dosarul mare împotriva unei Elena Udrea, poate a unui Șerban Mihăilescu, poate a unui Dan Nica sau poate chiar al unui fost preşedinte, dacă se va dovedi că şi campania prezidenţială a acestuia a fost finanţată din aceiaşi bani. Cine ştie?

Sigur că e importantă recuperarea sumelor, dar, acum, după aceste sentinţe blânde, într-o lume în care cifrele aruncate pe televizoare sunt atât de mari că lumea nici nu mai face diferenţa între milionul şi miliardul de euro, priviţi-vă dumneavoastră în sufletul dumneavoastră de cetăţeni cinstiţi şi spuneţi-mi apoi că la un milion de euro recuperat aţi fi de acord cu scăderea unui an de puşcărie. Spuneţi-mi că aţi fi mai satisfăcuţi de o sentinţă de confiscare a 10 milioane de euro, în locul uneia de zece ani de puşcărie.

Eu m-am privit şi nu m-am simţit deloc satisfăcut de o astfel de perspectivă.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

44 răspunsuri la Le-au luat banii şi le-au dat sentinţe blânde. Vă convine?

 • Justitie corupta
  Iunie 13, 2016 la ora 09:03

  Pai ce credeti ca magistratii astia de au dat sentinte asa mici nu au primit nimic? va inselati amarnic daca asta credeti ! SI MAGISTRATII SUNT TOT UN FEL DE HOTI!!!Numai ca astia nu fac puscarie ca omul de rand, sunt avansati in grad!

  Răspunde
   
 • Priveste ca cioara la nuca
  Martie 27, 2016 la ora 08:45

  Pt. sumele furate sentintele sunt o bataie de joc. Cu ceilalti implicati in acest dosar ce se mai intampla ? Cu androhoata & company ?

  Răspunde
   
 • iesean cu autobuze noi
  Martie 26, 2016 la ora 09:00

  D-le Guran, daca tot sustinem industria locala si e posibil sa dam de lucru si la ai nostri(daca sunt competenti si castiga licitatii desigur), va rog sa faceti un reportaj despre achizitia de autobuze noi la Iasi. Se face o licitatie pt alte 8 autobuze pe 9 mai, participa Roman Brasov?? Sau altii, ca Rocar nu mai e .. A mai fost cica o licitatie si a castigat 4 ISUZU(facute in Turcia), la aia ce conditii de calificare au fost? Si concret, CET Iasi a achizitionat un astfel de autobuz de la Roman si zic unii ca nu ar fi fost f bun, dar care au fost problemele, daca intr-adevar au fost? Nu pot da extra-garantie, preturi mai scazute producatorii romani? Sunt conditii de neindeplinit ale licitatiilor sau se iau spagi ? Voi repeta mesajul de cateva ori si va rog sa monitorizati acest lucru. On topic: judec atorii nu pot fi trasi la raspundere pentru pedepsele date?

  Răspunde
   
 • Popescu
  Martie 26, 2016 la ora 02:52

  Chiar asa cum ar fi un sistem juridic în care pentru infracțiunile economice sa iei o săptămâna pentru fiecare 500 euro furați, cu plata a 1000 euro la visteria statului, sau plata a 5000 euro în visterie și 1 ora de închisoare la fiecare 500 euro, asta dacă poți demonstra ca bani pentru amenda îs curați, aplicabil pentru toată lumea de la buticul din colt până în șpăgile din parlament fără nici o alta discuție, fapte agravante etc . Oare în cit timp ar ajunge infracționalitatea economica la ZERO???

  Răspunde
   
 • Popescu
  Martie 26, 2016 la ora 02:40

  NU sunt deloc de acord, cică a furat unul din ei 2 milioane. Are de plata 2,1 milioane , corect era dublul și închisoare de măcar pentru fiecare salar mediu pe economie furat o săptămâna , la 2 milioane furate le ieșea asa un 76 de ani și atunci putea rămâne în vigoare și scrierea de cărți, pedepsele sunt prea blânde nu descuraja-za următori care vin. la rand sa fure si ei .

  Răspunde
   
 • @Daniel
  Martie 26, 2016 la ora 00:17

  Daca statul recupereaza 100, 10, 5, 1 milioane si nu-i baga la puscarie, atunci ei vor fura in continuare 100, 10, 5, 1 milioane in speranta ca de data asta nu vor fi prinsi.

  Răspunde
   
 • Ridicula Iustitiam
  Martie 26, 2016 la ora 00:14

  Pentru 1 gaina iei patru ani de galera, in cazul lui Florin Popescu, pentru 1000 de gaini iei 2 ani.

  Răspunde
   
  1. Ion
   Martie 29, 2016 la ora 16:03

   La 1000 de gaini furate iei doi ani, en-gros e mai ieftin intotdeauna

   Răspunde
    
 • Daniel
  Martie 25, 2016 la ora 20:18

  In opinia mea, vital este ca acesti oameni sa fie scosi din sistemul politico-financiar, si recuperarea prejudiciului. Pe urma, daca sa ia 100, 10 sau 1 an de puscarie, mi se pare mai putin important.

  Răspunde
   
 • Emil
  Martie 25, 2016 la ora 18:03

  Mai, sunt de acord cu reducerea sentintei daca colaboreaza, mai ales daca prin colaborarea unuia se face lumina si se obtin probe impotriva mai multor elemente din schema. Dar banii in orice caz trebuie luati, prejudiciul trebuie acoperit. Faptul ca returneaza banii, chiar si in mod voluntar, nu trebuie sa aibe nici un efect asupra pedepsei. As fi de acord cu reducerea sentintei cu un an pentru fiecare plata facuta numai daca plata are valoarea prejudiciului. Asadar se scad 10 ani cu 10 milioane platite numai la un prejudiciu de 1 milion. Deci chiar nu m-ar deranja daca cineva fura 1 milion si face 5 ani inchisoare si plateste 11 milioane in total (prejudiciul + plata ani scazuti din sentinta), dar asta inseamna ca si pedepsele trebuie un pic marite, undeva la minim 15-20 ani pentru tunuri deastea de capuseaza tara si infraneaza dezvoltarea.

  Răspunde
   
 • pedro
  Martie 25, 2016 la ora 16:48

  Nu fi-ti rautaciosi….sunt la prima abatere….e absolut normal sa primesti 2…3 ani pt 3 milioane de euro… Datoria noastra de cetățeni este sa ne plătim toate dările catre stat si sa ne bucurăm ca se mai realizează ceva inainte de alegeri…e simplu!!!!!!

  Răspunde
   
 • Alin
  Martie 25, 2016 la ora 14:13

  Extremismul aduce cu sine extremism. Aceste sentinte extrem de blande aseaza calea pentru un partid (extremist?) cu discurs justitiar. Alo, doamnelor si domnilor judecatori, se aude?! Vrem justitie sau vrem dreptate ca in Vestul Salbatic?

  Răspunde
   
  1. beni
   Martie 29, 2016 la ora 20:43

   De mult justiţia şi dreptatea în România nu mai au nici o tangenţă… Ruşine, bugetarilor!!!!

   Răspunde
    
 • bogdan
  Martie 25, 2016 la ora 12:42

  Daca ne aducem bine aminte cocos si companiaau cerut judecara in regim de urgenta.adica oamenii stiau de atunci ca vor face unnpic de puscarie.vor da un pic dinnaverea colosala dobândită prin furt si cu asta basta pot sa trăiască linistiti.
  Acest asa zis proces a fost o mascarada sinistra, un de de răzbunare intre anumite persoane.

  Răspunde
   
 • mihai g
  Martie 25, 2016 la ora 12:16

  Este neimportant sentinta, nu analizam sentinta, exista si gata. Treaba cu bani e importanta. Sa legam treaba cu bani la ajutorul popular. O consider OBRAZNICIE. Avem de recuperat sute de mil. eruro de la condasmnati si plingem la popor. Nu discut suma ci principiu. Tu stat recupereaza banii de la condamnati si apoi plingi. Nu poti, esti impotent si ……………………dute acasa si lasa altii.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Martie 25, 2016 la ora 12:33

   Statul nu se poate duce acasa caci este acasa acolo unde este.

   Răspunde
    
 • daniel
  Martie 25, 2016 la ora 11:56

  Aceste tipuri de pedepse nu fac altceva decit sa incurajeze in continuare aceste spagi,dar cu justitia din Romania nu o sa se indrepte nimic in tara asta

  Răspunde
   
 • George
  Martie 25, 2016 la ora 10:47

  Oricum, pe langa nervii produsi ca astia au scapat asa usor, ramane si un zambet la amintirea imaginii de mari cinstiti pe care astia si-o creasera pe vremea lui Basescu / Boc… ce galagie facea Pinaly cu anti-coruptia, ce exemplu era dat Cocos de catre Basescu ca un om de afaceri integru… Pentru cei tineri : aparentele inseala aproape intotdeauna, nu credeti in idoli din astia de carton… Oamenii corecti nu ies in fata sa urle cat sunt ei de cinstiti, oamenii corecti isi vad de treaba… Cei care urla si combat grav pe un subiect, in mod cert au de-a face cu problema respectiva. Hotul striga cel mai tare „Hotii”, spune un foarte adevarat proverb…

  Răspunde
   
 • unu
  Martie 25, 2016 la ora 10:45

  Nu va fi nici un dosar mare Microsoft.

  Asta a fost tot. Show-ul TV s-a terminat.

  Luati-va semintele si popcornul si mergeti in alta parte.

  La reluare pe la inalta curte se vor da sentinte definitve mai mici, ceva achitari si se vor mai diminua sumele.

  Asta e trendul…vedeti ultimile sentinte definitive. Nici astea nu vor fi altfel.

  Răspunde
   
 • George
  Martie 25, 2016 la ora 10:38

  Pedepsele sunt incorecte pentru ca nu isi indeplinesc rolul principal al unei pedepse cu inchisoarea : de a-i descuraja pe altii sa faca asa ceva.
  Un om inteligent stie ca nici o suma nu merita sa stai in inchisoare nici macar o zi – problema este ca vor fi iarasi duzini de prosti ajunsi la butoane care vor gandi cu mintea lor putina asa : „Mai, pentru 2 ani pe bune ca merita sa incerc. Daca nu ma prinde sunt un om facut, daca ma prinde stau doar doi ani la bulau si gata.” Risk management :-). Daca astia luau 10 ani, mult mai putini ar fi incercat in viitor. Am fi avut mult mai multi bani pentru canalizare, infrastructura , scoli etc etc. Asa, noi cazuri Microsoft vor apare ca ciupercile dupa ploaie si cine stie cate vor putea fi finalizate de DNA si cate vor scape neprinse…

  Răspunde
   
 • Paul
  Martie 25, 2016 la ora 09:47

  Bani bani si iara bani.
  Dar timpul cine il recupereaza si de la cine.
  Timpul nu se poate recupereaza si daca s-ar lua de 100X suma prejudiciata.
  Toata lumea vorbeste de prejudicii de XXX sume de bani, dar timpul pierdut nu il mai recuperezi nicidata.
  De fiecare data cand cineva fura la nivelul asta, tara noastra sta pe loc si pierde timp pe care fizic nu are cum sa il recupereze.
  Pentru astfel de persoane as recomanda puscaria pe viata pentru ca ne-au furat timpul, viata si viitorul in Romania, noua cetatenilor din tara si de afara.
  De asta plecam din tara si tot din cauza asta nici nu ne vom intoarce.

  Răspunde
   
 • Iulian
  Martie 25, 2016 la ora 08:44

  „Incurajator”, iei credit ipotecar de 70.000 Euro si primesti „condamnare” la „domiciliu” de 30 ani; furi milioane de euro si primesti 2-5 ani din care mai primesti si o reducere pentru varsta inaintata sau daca ai noroc iei cu suspendare.
  Minunat, ma gandesc sa ma apuc de furat, doar ca nu pot atat de mult si bine ca cei prezentati aici.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 25, 2016 la ora 02:35

  „unde-s ăia care ziceau că să le ia banii…că nu ne încălzeşte cu nimic dacă îi bagă la puşcărie…”_ Oare nu se poate amandoua? Intreb si eu. Si daca nu, pentru ca tot este o chestiune economica, de ce ?

  Răspunde
   
 • Catalin Constantin
  Martie 25, 2016 la ora 02:23

  Nu mai retin bine minte cine A DAT SPAGA IN DOSARUL MICROSOFT?! Cine a luat nu prea ma interesează. Cine a dat? Nume, prenume…. Va mulțumesc pentru ca ma ajutați sa imi reinprospatez memoria. Am si eu o afacere si vreau si eu pușcărie contra spaga. Dar nu stiu cum sa procedez. De exemplu as fi de acord sa iau spaga in dosarul Kaspersky…. Ma poate ajuta cineva?

  Răspunde
   
 • Florin Bărbuț
  Martie 25, 2016 la ora 00:12

  Întradevăr trebuie să-i pupăm in cur să-i lăudăm și să-i prețuim pe cei gen Kovesi DNA&Co ca să nu se răzgândească și astfel s-o țină în continuare tot așa, bravo, bravo, însă cu puțină logică organică aristoteliană vina fundamentală este exact tot a lor, a celor ce au făcut să fie sat fără câini și nu au făcut exact ceea ce fac acum începând cu… ce an vrei tu.

  Practic, dacă ograda n-a avut gard (adică organele sub diferite denumiri gen DNA au făcut ce făceau și ăia care săreau gardu sau duar au frecat … pensula) practic ele poartă 99% din vină, ei fiind plătiți dintotdeauna de noi exact pt ca să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat in toți acești ani de jaf, iar imputările complete cu daune directe, daune interese, daune cominatorii și dobânzi, ar trebui să le fie făcute nu hoților ci preponderent angajaților acestor organe, macar la nivel moral, pt stabilirea adevărului și a conduitei corecte în ochii celor mulți care se dau de ceasul morții pe bună dreptate să găsească un vinovat pt trilioanele de care nu beneficiiază pt că le-au fost furate.

  Trăim într-un ocean de superficialitate analitică ale cărei vărfuri sunt mediatizate pe post de analize și sinteze, ale unor formatori de opinie în cel mai bun caz… pripiți. Pff!

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Martie 25, 2016 la ora 02:29

   „să-i lăudăm și să-i prețuim pe cei gen Kovesi DNA&Co…”_ Nu uitati, va rog SRI, caruia-i aducem prinos de recunistinta si lauda si pretuire vesnica. Promitem cu smerenie si recunostinta sa ne lasam ascultati si urmariti de „organe” si „servicii” oricand si oricum vor vrea sa ne…

   Răspunde
    
   1. Kristina
    Martie 25, 2016 la ora 11:48

    cu respect,
    d-nul Constantin imi permit să vă completez:
    „Să nu uitam că… si d-nul Onteanu primarul de la sect.2 al capitalei,si d-nul Borcea,si..mai toti acesti mari afaceristi ISI PERMIT SA FACĂ TOATE FĂRĂDELEGILE ,adica să fure in modul cel
    mai grosolan posibil cu grade de GENERAL pe umeri.

    cat priveste banii recuperați din dosarul Microsoft cred ca suma este mică, mult prea mică. IAR PEDEPSE NU EXISTA.in doua luni sunt liberi si dati uitării (vezi si cazul Cancescu din Brasov)
    Este mascarada televizată MADE IN ROMANIA.ATÂT

    Răspunde
     
 • gigi
  Martie 25, 2016 la ora 00:00

  Moise judecatorii nu le au luat nici 10% din cat au furat de altfel ei cu gura lor au recunonoscut ca au furat mai mult.doar un tampit nu realizeaza ca romania este un stat capturat de structuri mafiote.

  Răspunde
   
 • siriteanu adriana
  Martie 24, 2016 la ora 22:42

  Nu cred ca exista vreun roman cu scaun la cap caruia sa’i convina aceste pedepse…E cunoscut, de asemenea ca alesii nostri si’au facut legile dupa ,,masura” fiecaruia…Vedem tot, spunem tot, dar, din pacate daca stam acasa si bolborosim in spatele usilor este egal cu zero…Trebuie sa gasim o rezolvare, sa o aplicam apoi, fara retineri, si cel mai important,trebuie sa o facem impreuna, cat mai multi si cat mai transant!!!Cu parere de rau,nu cred insa ca ,,desteptii” o sa ne asculte vreodata….Procurori…judecatori?! Toti sunt numiti politic…Posturi cumparate cu bani grei…Apoi,mana libera sa faca ce vor,cu conditia ca eu, ,,desteptul”, sa fiu scos la nevoie din…,,greutati”!!Caracatita asta a coruptiei s’a intins pana la nivel de muncitor….te ingrozesti sa vezi ce e la regiile autonome, sau la cele cu autofinantare(gen Apele Romane…Unde’si fac veacul cativa exsecretari de stat sau sumedenie de exconsilieri din toate cotloanele). Dar, inca o data spun:solutii concrete!! Ce trebuie sa facem?! Concret !! Romanului trebuie sa’i spui ce trebuie sa faca si o va face!! Dar TREBUIE SA’I SPUI !!

  Răspunde
   
 • Misu
  Martie 24, 2016 la ora 22:16

  Domnule Guran! Ati afirmat ca asa sunt legile in Romania si din cauza asta au primit atat de putin! Serios? Dar, Judecatorul Mircea Moldovan care a fost condamnat tot pentru fapte de coruptie la 22 de ani, pentru mai putin de 100.000 eur, iar inculpatii din acest dosar pentru un prejudiciu de 11 mil de eur au primit pedepse de 1-2 ani, nu cumva tot la aceeasi lege se raporteaza???

  Răspunde
   
 • Cip
  Martie 24, 2016 la ora 21:27

  Justitie negociata ca la piata.
  Ar fi interesant daca procurorii si judecatorii in stabilirea prejudiciilor ar lua in calcul si resursele/banii cheltuiti de stat pentru instrumentarea cazului, anchetarea, judecata si costurile de executie a pedepsei.

  Răspunde
   
 • claudiu
  Martie 24, 2016 la ora 21:04

  mai bine le mai dam inca pe atat si ii tinem in penitenciare de maxima siguranta 2-3 ani, si la intrare ii prezentam drept pedofili, just for fun.

  Răspunde
   
 • speranta R
  Martie 24, 2016 la ora 21:03

  nu se spune si in cat timp se vor recupera banii;s-au confiscat sau se vor confisca;
  nu mai avem timp,s-au pierdut 25 de ani;
  trebuie recuperati multi bani,marite salariile ca sa fie angajati specialisti;
  sunt atatia copii valorosi dar saraci;
  trebuie ajutati cat mai multi…
  o patura groasa de namol a fost deasupra Romaniei,si noi sub ea….cum a fost posibil???

  Răspunde
   
 • m
  Martie 24, 2016 la ora 20:49

  Bre Moise, daca pui in acelasi cadru decizia recenta a CCR, cu ce s-a intamplat azi in CSM, cu sentinta din dosarul Loteria II de azi, prin care Copos si Camelia Voiculescu au fost achitati…prin prescriere si cu aceasta sentinta de care zici, pare ca a fost dat ordin pe unitate…O judecatoare care si-a facut datoria pana la capat e batjocorita in CSM in timp ce probabil judecatorii care au taraganat procesul Loteria II pana s-au prescris faptele vor fi promovati. Si tu te dai de ceasul mortii ca mai bine bani sau mai bine pedeapsa… Pe bune, Moise? Pe bune??

  Răspunde
   
  1. m
   Martie 25, 2016 la ora 08:53

   Sa mai adaug si dosarul instrumentat de Berbeceanu cu seful SRI Alba? De la care i s-a si tras apoi lui Berbeceanu…Unii au luat 10 ani cu executare, seful SRI 3 ani cu suspendare 🙂 Bai, seful SRI Alba…Adica ce vorbim? Dar am uitat Moise ca tu esti fan SRI…Pana la urma au infiltrat ANAF, DNA si celelalte institutii ca sa ce? 🙂 ca tare ii laudai pentru asta…

   Răspunde
    
 • Stelian F
  Martie 24, 2016 la ora 20:39

  Intotdeauna am spus, legile sunt prea blande fata de aceste care fac foarte mult rau unei tari. Daca s-ar vrea stopate aceste fapte, n-ar fi prea greu de facut. Pedeapsa minima sa fie inchisoare timp de 5 ani si confiscarea unei sume duble a prejudiciului. Dar cine sa faca asemenea legi? Cei care vor si „beneficia” de ele? Niciodata.

  Răspunde
   
 • Anton
  Martie 24, 2016 la ora 20:28

  Ce ziceti de asta
  Banii luati inapoi – OBLIGATORIU !!
  Se mai adauga :
  Degetul mijlociu ( cel folosit la sex ) taiat – pina la prejudicii de 500 mii EURO
  Mina stinga – jos – pentru prejudicii de la 500 mii Euro plus un leu
  Mina dreapta – jos – pentru prejudicii de la 1 milion de Euro plus un leu
  SAMD – lasam fantezia Dvs sa continue
  Ca pe vremea lui Tepes . Tipul ala folosea si tepe – atentie , nu le dadea doar le folosea .
  Otomanii zic totusi ca mai le si dadea tepe .
  Cam asta au zis si tirgovetii – la un moment dat .
  What ever – ce ziceti de ideea asta !

  Răspunde
   
 • kli
  Martie 24, 2016 la ora 20:22

  si…? ce daca? Eu vorbesc, noi vorbim, intre noi, cu noi si tot mai des singuri. Ei tac! Suspect de tare tac! cred ca sunt fericiti ca platesc doar zeciuiala. Restul sta bine la ciorap Si..fiecare stie de ciorapul celuilalt. Ciudat de asurzitor tac. Multumiti chiar…tac. A nu! mi se pare doar, sunt de-a dreptul sfidatori in mutumirea lor tacuta! Zeciuiala panala urma o dai lui D, si daca nu au vrut de bunavoie o dau cu forta, deci sunt multumiti.Eu zic ca ar fi bine sa nici nu mai vorbim cu noi, intre noi ca si asta o facem degeaba mai bine asteptam SMURD-ul din CER (oriunde o fi ala!). E mare risipa de suflete zilele astea pe pamant si cele nevinovate mor sufocate de mizerie sau -inconstient- se sinucid. Spre gloria unui cuvant inca neinventat care sa caracterizeze degradarea umana – si degradarea intregii civilizatii- pe care o traim in aceste timpuri de mare evolutie si dezvoltare

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Martie 24, 2016 la ora 20:12

  Dezbaterea asta am avut-o seri la rand la un suc si un paharel de visinata acasa la vecinul. El : ” De ce sa ii bage in puscarie ? Sa le ia banii. De ce sa platim noi atația bani ca sa stea acolo ? Sa le ia baniii !! ”
  Daca as fi hot si as face 5 ani dar as ramane cu 10 milioane as considera ca am facut o afacere buna… Daca as fi hot.
  La fel , daca as fi hot si odata prins tot ce faci e ca imi iei banii furati practit nu am pierdut nimic, a meritat sa incerc, si o sa mai incerc, daca nu imi iese nu pierd nimic dar daca imi ieseee…
  E ca si cum ai juca la pacanele si daca nu castigi iti da banii inapoi. Merita.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Martie 24, 2016 la ora 20:45

   Asa cum spuneti, atat timp cat riscul este mic, se vor gasi multi care sa il considere ca fiind acceptabil. Cu ce e traficul de droguri mai nociv decat coruptia? Nu este. Ba inca consumul de droguri ucide pe cei ce le folosesc, pe cand coruptia ucide pe ceilalti, asadar pedepsele pentru coruptie ar trebui sa fie cu mult mai mari decat cele pentru traficul de droguri. Altfel peste 10-20 de ani vom avea exact aceeasi discutie de acum.

   Răspunde
    
 • FlorinT
  Martie 24, 2016 la ora 19:50

  Moise, stii prea bine si tu( desi nu vrei sa recunosti) ca toate aceste pedepse/condamnari au fost negociate acum ceva ani cu americanii. Americanii au aprins ideea schimbari/ catuselor pe la tv, dar politicienii romani au negociat conditiile. Ne scoateti vinovati, dar ne dati ani putini.

  Intreb si eu, in lumea asta se pedepseste doar cel care a luat mita sau si cel care a dat mita?

  Răspunde
   
 • Raduko
  Martie 24, 2016 la ora 19:32

  …asta-i vax albina! Pai nu-i suficient sa confisti niste sume modice in comparatie cu tunul dat. Sentinta trebuie sa DESCURAJEZE viitori infractori si sa pedepseasca proportional cu paguba comisa. Pai o baba care fura o gaina face 5 ani de puscarie si astia scapa cu 2 ani/ suspendare??? Inca o dovada ca totu-i compromis prin Romanistan. Intr-o societate cu simt civic, 1 milion de oameni ar fi inconjurat micuta curte de casatie si injustitie si ar fi cerut dreptate sau…Nu continui ca ma cenzureaza. Bleah…

  Răspunde
   
 • mac gregor
  Martie 24, 2016 la ora 19:20

  pe astia ii doare mai mult la buzunar decat la obraz.

  Răspunde
   
  1. mac gregor
   Martie 24, 2016 la ora 19:21

   totusi is pedepse mici, dupa cum zici.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase