BCE va plăti băncile să ia bani cu împrumut…

de Moise Guran

Banca Centrală Europeană a făcut mai multe anunţuri nemaiîntâlnite până acum. Nu dobânda de zero la sută la care a ajuns referinţa EURO este cea care a impresionat pieţele, nici faptul că BCE penalizează cu -0,4% depozitele pe care le primeşte de la băncile din zona euro, ci un anunţ, negru pe alb, cum că din iunie BCE va refinanţa băncile din zona euro la dobânzi de – 0,4%. Adică le va plăti să ia bani cu împrumut, dar asta cu condiția să finanțeze de acești bani economiile din zona euro.

12822614_10201655148336417_969540848_o

Practic, aceasta este o modalitate de a păstra aşa, de sanki, o referinţă la zero, când, de fapt, adevărata dobândă de referinţă va fi asta, negativă. Ai zice că euro e mai ieftin decât hârtia igienică, dacă cineva te plăteşte să iei euro, în timp ce pe hârtia de toaletă trebuie să dai bani, nu să iei.

Imediat, euro a început să scadă faţă de dolar, dar imediat după aceea au venit date din Statele Unite ce sugerează că nici americanii nu vor avea motive să crească dobânzile prea curând. Aşa că rezultatul imediat a fost o apreciere destul de abruptă a euro faţă de dolar şi, la scurt timp după aceea, o creştere şi faţă de leul nostru. La Bucureşti, euro a sărit de la 4,45 la 4,47 de lei, în vreme ce dolarul a picat de la 4,11 lei până aproape de 4 lei.

Cum interpretăm aceste evoluţii? Ele sunt pozitive pentru cei care mai au credite în valută, dobânzile acestora vor scădea, dar sunt total nefericite pentru cei care au depozite în monedă străină. Asta presupunând că ţine cineva euro sau dolari în România pentru dobândă, iar nu de teama deprecierii leului.

În aceste condiţii, contaminarea economiei româneşti de la deflaţia zonei euro pare inevitabilă pe termen scurt şi, odată în plus, sunt convins că BNR nu va creşte dobânzile la lei prea curând, în ciuda retoricii guvernatorului Mugur Isărescu.

Cât îi priveşte pe europeni, dincolo de momentul istoric, un moment ce probabil va intra în manualele de economie, ei par a fi la limita instrumentelor de intervenţie. Dacă nici injectând euro în piaţă mai ieftin decât hârtia igienică nu vor reuşi să stimuleze economia, atunci poate că nu este atât de departe momentul în care cineva chiar va trage apa după moneda unică.

stiri verificate
This entry was posted in MOISE. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

12 răspunsuri la BCE va plăti băncile să ia bani cu împrumut…

 • gigi
  Martie 15, 2016 la ora 15:07

  DEX: „Banca = Instituție financiară care are ca activitate principală atragerea de depozite și împrumutarea unor sume în scopul acordării de credite și efectuării de plasamente.” Bun, deci conform definitiei bancile exista pentru a evita camataria.

  Restul?? De ce atarna vietile noastre atata de banci banci banci??

  Răspunde
   
 • radu
  Martie 14, 2016 la ora 02:00

  PS n…zile
  mi a aparut Isarescu`n vis . Se facea ca eram prieteni buni si voia sa mi vanda o umbrela desi afara era cald si frumos…m am trezit inspaimantat rau de tot.Scuze maestre,baga mare,pe ei si pe mama lor!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 11, 2016 la ora 13:14

  Domnule valahul, la asta nu m-am gandit. Este posibil ca dl D Cocos sa fi pretins o anumita suma pentru terenurile supraevaluate considerand-o imprumut cu dobanda negativa pe care sa-l restituie partial statului daca justitia i-o va cere. Si eu cred ca este o criza. Una morala. Cat priveste deflatia in Romania, trebuie amintit ca saptamana trecuta ne temeam de inflatie, iar acum trei saptamani de deflatie, iar cu doua luni in urma de inflatie…Cred ca dl Moise are dreptate, puteti fi linistit, amenintarea deflatiei este departe de Romania. Neapartenenta la EURO, insa, nu este tocmai un motiv de liniste sau bucurie. Vedeti dumneavoastra, toti sarmanii aceia care utilizeaza EURO se plang de dezastru economic, dar traiesc incomparabil mai bine decat mandrii romani, care s-au pastrat in siguranta fata de riscurile eurozonei. Poate ar fi mai mare linistea daca am iesi din UE, ca, iata si britanicii pun problema. Apoi, daca am introduce taxe vamale am avea avantaje privind productia si comertul cu bunuri autohtone. Si am oferi subventii producatorilor interni samd…

  Răspunde
   
 • valahul
  Martie 11, 2016 la ora 12:15

  Daca nici asta nu arata criza in care se afunda economia globala, atunci nici o alta dovada nu mai avem.

  Dar Dl. Guran, asta nu e coruptie?
  Sa dai bani degeaba bancillor. Le dai 100 eur, iar ei trebuie sa returneze doar 99 eur. Fac profit din nimic. Cica sa stimuleze economia… mereu se gasesc pretexte pentru privilegii. Asta e capitalismul din carti? Asta e capitalismul real!
  Dar asta nu e tot, bancile vor taxa depozitele. Adica daca eu depun 100 eur la banca, voi primi doar 99 eur inapoi vreodata. Iar ca sa nu tin banii la saltea, vor interzice numerarul. Cine are numerar peste 1000 eur va fi arestat caci poate suspect de infratiuni, terorism, proxenetism, droguri, etc.
  Asta e democratia reala, nu cea din cartile din liceu de prostit tinerii.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Martie 11, 2016 la ora 12:23

   evident ca e criza, un fel de criza… acestea sunt masuri de stimulare financiara, ca banii nu se dau pentru orice se dau pentru a refinanta intreprinderi. dar stati linistit, romania nu e in zona euro. si nu, asta nu e coruptie. e disperare.

   Răspunde
    
  2. valahul
   Martie 11, 2016 la ora 14:45

   Fiecare crede ce vrea. Eu cred ca programul BCE inseamna coruptie. Adica asigura privilegii. Salveaza marile banci de la faliment si sustine umflarea preturilor activelor (inclusiv imobiliare).
   Pentru noi, care trebuie sa muncim pentru bani, nu ne imprumuta nimeni (si daca ne imprumuta chiar trebuie sa dam banii inapoi), cresterea preturilor activelor ne afecteaza direct. Devenim scalvii bancilor.
   Daca ceva e legal nu inseamna ca nu e coruptie. Coruptie insemna privilegii, tratament inegal. Se poate printr-o lege sa se atribuie direct un contract sau sa se micsoreze taxele vamale doar o zi cu dedicatie (sinteti juralist stiti ce vorbesc)
   „BCE stimuleaza economia”. Nu stimuleaza nimic. De 7 ani avem QE-uri in toata lumea. Si nu vedem nici o crestere economica, doar salvarea marilor banci.

   Răspunde
    
 • Daniel D.
  Martie 11, 2016 la ora 10:16

  Am vaga impresie că tot acest sistem economico-financiar-bancar în care prosperitatea se obține doar prin creșteri (de producție, de vânzări, de salarii, etc) se apropie de o prăbușire catastrofală. Mă gândesc aici la o criză mai gravă decât orice a văzut omenirea, capabilă să schimbe sisteme vechi de secole.
  Adică cum ajungi tu BCE să îi plătești pe cei care au banii câștigați din dobânzi să mai dea niște credite și inevitabil să câștige mai mult (sau să nu piardă nimic, în acest caz)? Parcă economia capitalistă se baza pe cerere și ofertă…
  Singura întrebare rămâne cine va plăti: bancherii, din buzunarele lor sau guvernele, din buzunarele celor mulți?

  Răspunde
   
  1. valahul
   Martie 11, 2016 la ora 12:22

   Abia astept sa se prabuseasca sistemul asta corupt, unde traiesti de la o luna la alta si permanent cu frica daca iti vine vreun control si vei fi abuzat.
   Dar „legea” nu se aplica pentru toti. Doar cei mici sint abuzati. Celor mari li se intinde covorul rosu. Li se aduc utilitati la poarta, li se construiesc cai de acces la firme, etc. Daca esti firma mica iti face statul vreo infrastructura? Te rupe sa iti platesti taxele si iti pune popriri imediat.
   Eu vreau sa vad bancile mari in faliment. Asa e normal, sa isi asume pierderi, asa am fost indobitociti la scoala. Sa fie adminstrate de stat fara compensatie. Sa le vanda din active, ce se poate vinde, directorii urmariti penal ptr deturnare de fonduri, etc daca e cazul.

   Răspunde
    
 • Divort Rapid
  Martie 11, 2016 la ora 08:22

  Vine pastele, vin capsunarii acasa, trebuie sa aiba de unde sa scada euro, las-o asa ca e gandita treaba!

  Răspunde
   
 • radu
  Martie 11, 2016 la ora 00:02

  mai usurel oleaca nenea Moise…chiar asa? Ne place de matale,te urmarim cum urmaream odata Cronica Carcotasilor,ca daca te saturi de vazut si revazut documentare nu prea mai ai altceva ce sa vezi,nu strica treaba cu vulgaritati ca nu mai esti la antenna,fi si dumneata mai blandut! Stiti bancul cu Itic cand si a facut gogoserie in fata la Banca Mondiala? Ar trebui dat pe post. Hai noroc si s`auzim de bine!

  Răspunde
   
 • Kapital
  Martie 10, 2016 la ora 23:34

  Vorba lui Yoda: euro va disparea cand Germania va vrea…

  Răspunde
   
 • Andrei Lucian
  Martie 10, 2016 la ora 20:07

  O criza financiara in forma de „L” a BCE.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase