Marta – tinerețe grea, bătrânețe pe facebook

de Moise Guran

Tocmai făcui un duș. Scuzați perfectu simplu dar el mă năpădește atunci când povestesc chestii foarte personale. Mă simțeam extrem de murdărit și a trebuit să mă spăl. Acu beau juma de pahar de riesling și trebuie să scriu urgent sentimentele recente, până nu se estompează. Știu că voi uita în câteva ore această experiență urâtă, o zvâcnire neverosimilă a curiozității bolnave de reporter băgăcios, scormonitor în rahat cum ne numea cândva un șef de producție haios, o latură a personalității mele pe care mi-am reprimat-o demult, într-un moment în care am decis că am văzut prea multă mizerie umană în calitate de reporter de investigații și m-am hotărât să învăț economie ca să pot profesa meseria de jurnalist într-un domeniu mai curat. Știu, e discutabilă decizia, dar eu atunci nu știam asta. Și oricum n-am scăpat niciodată cu adevărat de morbul ăsta al curiozității (sanki) profesionale. Dovada e textul de mai jos. Așa că hai să vă povestesc ce am petrecut în aproximativ două ore de investigație on-line, urmând un cont de facebook care nu anunța nimic. Redau cât mai exact gândurile mele, pe măsură ce am înaintat în această traumatizantă experiență.

Marta

Îmi atrage atenția poza. (Nu asta, alta. Nu pot să o dau pe cea reală) O doamnă în vârstă care seamănă cu mama. Dar care vorbește foarte, foarte urât.

Râiosul ăsta nu se lasă dus nici la pușcărie, nici la balamuc ! eu nu dau doi bani pe tine, spurcăciune !

Comentariu personal deasupra unei poze cu Băsescu nud, zugravăvit profesionist în photoshop ca iepuraș playboy. Poza era oricum dezgustătoare. De ce ar dori o femeie de vârsta mamei mele, deci probabil pensionară, să vorbească atât de urât pe facebook?

Dau click pe profil…

O cheamă Marta (nu o cheamă așa, mi-e jenă să spun cum o cheamă, deși profilul e public și probabil femeia își dorește publicitate). Nu mă urmărește, nu o urmăresc, nu suntem prieteni (send her a friend request? mă tentează o clipă…. nu, fuck off facebook!) Totuși are 3179 de prieteni (5 mutual) plus  followed by 579 people… aha! deci Marta e un adevărat guru pe facebook.

Scroll down să văd ce opinii mai are de e așa de urmărită…

Un gif animat cu un băiat care-l lovește în cap cu o lopată pe Băsescu, urmat de comentariul Martei…

Asa minte, asa cap ! ochiul mai bine ti-l crap !

Două like-uri, două share-uri…

Scroll down pe wall…

Un colaj vizual (ăsta nu e photoshop profi ci făcut de un amator, poate chiar de Marta, în paint) în care regăsesc pozele lui Cioloș, Iohannis și Băsescu una lângă alta…și doi bebluși. Textul de însoțire…

Ne-am luat cu vorbele si AM UITAT CA NE MOR COPIII DEGEABA !

Data? 28 februarie… Marta era deci dintre ăia care voiau să iasă în stradă să dea jos guvernul care ucide bebeluși.

Mă uit pe la commenturi… Zice unul

aha ! chioru’ a ucis copiii ? grin emoticon :)))) ma gandeam eu,poate din plictiseala ceva …, Demisia! comentează altul.

Apoi un troll

pai daca voiculescu tau fura de unde bani ptr bebelushi?

Dar ce treaba ai tu, Marta cu Voiculescu?

Înapoi pe wall. Scroll down…

Găsesc o poză cu minerii, când veneau spre București, amenințând cu ciomegele. Peste ei cineva a suprapus textul:
ANAF BASIST LA PUSCARIE
Și asta e făcută tot în paint… Marta, ce-ți mai place să te joci cu pozele… Apoi o caricatură profesionistă cu două variante de Cioloș cu antenă pe care scrie R2D2, teleghidat o dată de Băsescu, apoi de Iohannis.

Scroll down…. Marta pare a avea ceva și cu DNA-ul, poze cu Kovesi la tot pasul. Comenteriul:

Toate organili si serviciile lupta in contra poporului roman !! Pe fata, pe dos si… pe laterala ! Basescule, scarba lata, nu uita : ” FIE ROATA CHIAR PATRATA, TOT SE-NTOARCE EA ODATA !”

Nici mie nu-mi place Băsescu, dar ce are Marta cu Băsescu? O fi aflat că nu mai e președinte de un an și ceva? În fond, lui Băsescu îi folosesc chestiile astea, căci fără dușmani Băsescu n-a existat niciodată ca om politic.

În fine ajung și la chestiile explicite de susținere ale Antenei 3, ceea ce bănuiam deja, că retorica e aceeași… reacția Martei la evacuarea ANAF fiind

UN INTREG POM MAFIOT … si DNA, CCR, CSM … SRI, SPP, STS … intr-un cuvant toati cei care VOR COLIVA ROMANILOR !! nu au miscat mare lucru: un pic pe la ” bulau” …iar AVEREA FURATA sta nerecuperata …dar ” se cere ” SA NI SE INCHIDA GURA !! STOP, nesimtitilor … avem voie si macar trebuie sa inteleget … asa e DREPT … SA AVEM DREPTUL SA VA INJURAM CAND FACETI NEDREPTATI …

Scroll down, mai departe pe wallul Martei…

Ciudat lucru, unele texte sunt dublate de mesaje în engleză? Cu cine vorbești tu Marta în engleză?

You who cancel our right to be informed on time, fair and in a Romanian style, with warmth and interest in the country and its people … it is a CRIME !! We hate you from all heart and wish you to crack well! as ceausescu did !!

O fi tradus cu google? Ia să încerc și eu pe google!

Dap! E traducere mot-a-mot, nu e o traducere a unui vorbitor de engleză care sigur prin CRIME n-a vrut să zică crimă…

Dar cine ești tu Marta? Profilul nu mă lasă să aflu decât că ești din… mai bine nu spun de unde… să zicem din Focșani, dar nu e de acolo, e dintr-un orășel similar ca mărime cu Focșaniul. Ask google… Marta, numele de famile, Focșani… Oups!

La asta nu mă așteptam… Mă duce pe un site matrimonial. Cu poză. E aceeași poză de pe facebook, deci e chiar Marta de pe facebook. Are contact, are tot. Aș putea să trimit un reporter să o intervieveze pe Marta… fuck, no! Nimeni, nu merită să fie atât de expus, nici chiar Marta.

Ocupația? Profesoară de engleză! Ce?! Marta e dascăl! Niște copii se întâlnesc zilnic cu ea. Vârsta? 65 de ani. Poate s-a pensionat, totuși.

Înapoi la google… Marta, numele de familie, Focșani, profesoară de engleză.

Mă duce pe OLX. Acum am și numărul de telefon. Marta dă meditații particulare. Ok, engleza se caută…

Înapoi pe google, Marta numele de familie Focșani profesoară de engleză la școala

Google știe tot…

Aterizez pe site-ul unui ziar local din 2001 la rubrica de scrisori de la cititori.

Marta e singură. A rămas cu trei copii, imediat după Revoluție. Soțul a divorțat. E profesoară, într-adevăr (era în 2001) la o școală din Focșani (încă o dată precizez, orașul real NU este Focșani). Copiii sunt studenți (erau în 2001) iar Marta nu are cu ce să le plătească chiria la cămin. Marta își spune în detaliu povestea vieții. A stat cu toți trei într-un loc insalubru cu chirie, că a scos-o bărbatul din casă cu tot cu copii. Martei nu-i ajunge leafa de profesor, așa că roagă ziarul local să o ajute cu bani. Iar ziarul o ajută.

Îmi imaginez momentul dramatic al tăierii lefurilor din 2010 și înțeleg furia Martei pentru Băsescu, frustrarea ei când nu a reușit să-l dea jos la referendumul din 2012, capcana timpului în care a rămas blocată, simpatia evidentă pentru PSD, pentru Antena 3 și Voiculescu, judecând fie doar și după furia violentă cu care îi înjură pe toți ceilalți…. Marta pare genul de om în vârstă, dus orbește de ură, ca de căpăstru, la vot, pe facebook… hop! hop! stop! Dacă e pe facebook toată ziulica probabil că Marta are internet, deci poate nu mai este așa de săracă cum era în 2001… poate meditează totuși pe cineva la engleză. Sau poate doar fură wi-fi de la vecini. Sau poate nu-l fură, îl primește gratis. Mă sperii din nou la gândul că Marta a fost totuși dascăl în România, deci niște sute sau mii de copii au făcut engleza cu ea.

Pentru Dumnezeu, și-a irosit viața în ură și probabil și-a revărsat mizeria sufletească și asupra altora. Dacă la 65 de ani are poza pe siteuri matrimoniale, probabil că de la 50 de ani câți avea în 2001 și până azi nu și-a mai găsit pe nimeni. Deși, e clar, la 50 mai avea o șansă. Poate ura ei (ok, izvorâtă din suferință și frustrare, dar tot ură) i-a izgonit pe toți cei din jurul ei. Simt compasine pentru Marta și încep să o simptizez condescendent (să-mi fie rușine! chiar îmi este…) dar e atâta mizerie în tot ceea ce face acum ca pensionar, sau ce o fi ea la 65 de ani… Fiecare postare, fiecare comentariu este încărcat de o ură violentă, bădărană, agramată…

Înapoi pe facebook, page down de data asta, nu scroll down… cât poate facebookul de mult…

Martei îi place Roxette, Led Zeppelin, vrea România Mare, declară că i-a citit pe Paler, pe Hugo și pe Marin Preda (fuck! cât de multe avem în comun) urăște ungurii, urăște Europa, dar îi iubește pe daci, iubește remediile naturiste împotriva îmbătrânirii și, până la tragedia din Colectiv, pare că l-a iubit și pe Ponta, în felul ei. Apoi n-a mai rămas decât cu ura.

Marta este un om real de 65 de ani din România, care știe să pornească un computer, înjură pe facebook ca la ușa cortului, dar nu are nici cel mai mic habar câte urme lasă pe internet și cât de ușor pot fi aflate atâtea informații despre ea. Dacă aș fi vrăjitoare m-aș umple de bani cu de-ai ca Marta. 

Cum dracu mi s-o fi părut că seamănă cu mama?

De ce am pierdut două ore intrând în viața ei? De ce aveam nevoie să știu asta despre Marta? Câți or fi ca ea? Mii? Milioane? Și ce putem face pentru ei? Ce pot eu face pentru ei? Dar vreau să fac ceva pentru ei? Tu vrei?

Dau click pe câțiva prieteni ai Martei. Sunt tot pensionari, cei mai mulți dintre ei, alții se ascund după poze de profil cu vedete, deci pot fi orice. Ah! 5 mutuals! Unfriend, mutuals! Nu vreau să îmi sharuiți vreoată mizeria Martei. Dar oare n-ar fi totuși mai bine să îi trimit un friend request Martei, să intru în vorbă cu ea, să încerc să o scot din capcana în care se otrăvește singură? Poate, dacă ne împrietenim va afla și altfel de lucruri. Marta vorbește cu peste 3600 de urmăritori pe facebook, e o vedetă a internetului, în felul ei. Așteaptă pensia pe 25 ale lunii, mai postează ceva pe facebook, apoi își verifică contul de pe rețeaua de matrimoniale, mai privește la tv, mai postează o mizerie obscenă pe facebook… Mai bine s-ar întâlni între ei, în grupuri de câte doi-trei-cinci, decât să-și sharuiasca ura… Mii de oameni!

Copiii ei sunt de vârsta mea… Or ști ce face mama lor, profa de engleză, care i-a crescut atât de greu? I-aș putea căuta în lista de prieteni… Nu mai am răbdare… Sigur copiii ei știu, profilul e atât de public încât mă tem să nu o recunoască în această descriere a mea, deși am folosit nume și locații schimbate…

Fuck! Mă duc să mă spăl că nu mai pot! Adio Marta! No friend request!

 

PS Probabil nu voi publica asta niciodată. Iar m-ar face Tolontan fascist.

PPS Poate acest text îmi va folosi dacă voi scrie vreodată o carte despre vremurile astea infecte. Sigur nu pe blog.

PPPS O dau pe blog. Nu știu de ce am decis să o dau pe blog. Colegii m-au sfătuit să nu o public. E genul de text care îți trezește sentimente nașpa. Ca la filmul Aferim. Te simți vinovat, dar nu poți face nimic, pleci apoi înjurând fără adresă preferând să îți spui că ai pierdut timpul. E și greu de citit textul și n-are nici final. Dar chiar nu știu cum s-ar putea finaliza această poveste a Martei. N-am soluții. Poate peste timp, totuși, un astfel de text nu ar mai avea nicio utilitate. Salvasem câteva poze dar am decis să îl dau fără poze! Lesne de înțeles de ce… Poza aia de sus e cumparata de pe net și îmbunătățită de Vasile, nu are legatura cu Marta. Cu excepția acestui ultim ps și a unor adăugiri, textul așteaptă de câteva zile să fie publicat.

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

44 răspunsuri la Marta – tinerețe grea, bătrânețe pe facebook

 • Cezar
  Martie 11, 2016 la ora 13:36

  PPPPPPPPS Sper ca nu te razgandesti si-l scoti de pe blog! 🙂

  Răspunde
   
 • horia
  Martie 10, 2016 la ora 18:42

  Sau poate Marta dumitale lucreaza full / part time la niste baieti cu ochi albastrii, mari mesteri in manipularea opiniei publice

  Răspunde
   
 • Viorica
  Martie 9, 2016 la ora 21:45

  Relatiile interumane le-am pierdut incepand cu 22 decembrie 1989. Acum, si cei care au trecut prin viata, si cei tineri s-au instrainat unii de altii; cei tineri lucreaza in Romania 10-12 ore pe zi, cei in varsta se simt frustati ca sunt parasiti. Si, atunci refuleaza pe net. Un echilibru in viata celor in varsta il aduce binele pe care il pot face pentru cei in suferinta (nu costa nimic sa stea langa un copil bolnav si sa o lase pe mama sa-si traga putin sufletul) si asta oferita cu bucurie, cu liniste. Sau, sa planteze o floare, sa ingrijeasca cu bucurie un petic de pamant. Dar, energia negativa a pus stapanire pe noi. Oare ne vom regasi calea (sa nu ne mai plangem de mila, sa nu mai aruncam cu vorbe care dor, intr-un cuvint, sa redevenim oameni).

  Răspunde
   
 • cineva
  Martie 9, 2016 la ora 19:28

  sincer,n-am rezistat sa citesc prea mult din ce ati scris.mi se pare o pierdere totala de vreme sa citesc mai mult,nu cred ca isi avea rostul o …nu stiu cum sa o numesc,aici,dar dupa cate comentarii vad,lumea agreeaza astfel de postari,si nici felul in care e scris nu mi-a placut,acum stau si ma intreb,oare de ce mi-am spus parerea?!am pierdut timpul

  Răspunde
   
 • Alin
  Martie 8, 2016 la ora 15:09

  Majoritatea celor care se uita la Antena 3 sunt populatie de varsta a treia. Majoritatea, dar nu toti. La dimensiunile mari ale populatiei numarul celor tineri este semnificativ.

  Interesant pentru mine este ca la site-ul meu, Moise stii ce zic,se uita si oameni care pe paginile lor urmaresc Antena 3.

  Oamenii acestia sunt victime si, da, sunt o problema sociala. Cu unii putem stabili contacte, cu unii nu. Ne place sau nu, ei exista si am gresi daca i-am ignora pentru ca de votat voteaza si primesc si pensii + asistenta medicala. Asadar, eu zic ca e bine ca ai scris acest articol. Nu cred ca exista o solutie rapida si universal valabila dar e bine sa constientizam ca exista o problema si cat de mare e. Celor tineri dintre ei trebuie sa le oferim ceea ce le lipseste – incurajare si educatie. Celor batrani, o vorba buna – in fond, asta face prin captarea bunavointei in mod imoral, Antena 3. Daca ne curatam si ne insanatosim societatea si popularitatea Antenei 3 se va reduce.

  Ai avut mai multe exemple de oameni care au scris pe pagina ta ca proprii lor parinti se uita la Antena 3. Ma alatur si eu lor. Fenomenul acesta in care noi ne uitam la tine/Digi si parintii nostrii se uita la Antena 3 este cel putin interesant. Aici e si secretul „vantului fermecat” care a dat de pamant cu Victor Ponta, cred eu. Food for thought.

  Răspunde
   
 • timisoso
  Martie 7, 2016 la ora 23:37

  Acu vazui o stire, ca justitia vrea sa il declare pe Marta decedat… Eu nu prea cred in coincidente…

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 7, 2016 la ora 13:50

  „Basescu […] si-o merita, pentru ca avea si alte modalitati de a impune austeritatea”_T Basescu nu va fi iertat niciodata de tovarasii de drum. Tocmai ce-am scris in comentariul precedent ca din servicii se iese doar cu picioarele inainte. Ei, dl Basescu nici nu s-a lasat invins de „sistem” precum dl Constantinescu, nici nu l-a dezvoltat precum dl Iliescu. Pur si simplu s-a detasat de vechii tovarasi, iar ei il vor injura de-a pururi. Austeritatea este neplacuta oricum ar fi prezentata. Iar cei care au avut mereu majoritati si sustinere populara (si au in continuare) nu au avut niciodata chef de austeritate si i-a durut in basca de Romania. (Singurul moment in care cred ca ar fi putut pierde majoritatea si sustinerea populara a fost cand dl Tariceanu a refuzat sa demisioneze. Declansarea alegerilor anticipate ar fi rasturnat probabil PSD si structura sistemului kleptocratic securisto-comunist.) Altfel, fiti linistit, serviciile sunt cu ochii pe noi, iar daca trebuie salvati infractorii din sistem, vor fi salvati. Pentru imaginea publica vor face balet cativa pensionari de tip Marta-Dogaru la solicitarea tovarasilor, iar televiziunile ii vor prezenta ca „mii si mii, zeci de mii de pensionari care au protestat pentru ca nu le ajung pensiile ca sa supravietuiasca si au cerut demisia guvernului Ciolos”.

  Răspunde
   
 • Adi
  Martie 7, 2016 la ora 12:08

  Situatia nu e usoara. Bun venit in democratie adevarata. Singurul mod in care poti influenta este prin dialog, iar in momentul asta nimeni nu vrea sa vorbeaca cu cealalta tabara. Cu mentiunea ca tabara lor este unita, iar tabara noastra este si va fi pentru mult timp inainte fragmentata. Opinia mea cu privire la Basescu este ca si-o merita, pentru ca avea si alte modalitati de a impune austeritatea. E normal ca ei sa urasca pe toata lumea, in fond ei inteleg cel mai bine lumea in care traim, nu fiti naivi, si le pare rau ca or sa moara in curand intr-o lume asa de libera. Problema nu e asta, problema e ca iar nu vedem padurea de copaci. Europe e in cacat, iar noi inca stam la dreapta vs stanga si tineri vs. batrani.

  Răspunde
   
 • AndreiM
  Martie 7, 2016 la ora 10:24

  Stiu de ce ai scris acest articol, pentru ca acesti oameni cresc si formeaza generatii. Efectele le vedem in fiecare moment. Imi plac veleitatile tale de Sherlock Holmes al internetului, poate te reprofilezi. Si poate mai intelegi (ref la articolul trecut) ce intseamna servere, internet, cum circula informatia etc. Atata timp cat exista o infrastructura, printr-un protocol poate fi accesata de oricine. O face BNR-ul cu firmele de leasing si cu bancile, de ce nu ar face-o DNA cu SRI. Mijloace exista si sunt convins ca pot fi puse in aplicare.
  PS Poate imi debloci IP-ul de pe care postam, sau crezi ca sunt de la SRI? 🙂

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 7, 2016 la ora 07:17

  Asa cum scrisei mai ’nainte, rieslingul inspira, ce mai! Mi-am amintit ca am mai auzit discursul Martei, cel mai recent, astazi. Pensionarii adunati de dl Mircea Dogaru, istoric asa cum Marta este profesoara de engleza, vorbeau la fel. Dl. colonel este reprezentativ pentru o intreaga categorie sociala, cei care au fost in slujba Securitatii, indiferent ce profesii au avut, beneficiind de diverse avantaje. Pe unele le-au pierdut in timp, pe altele nu, dar au ramas la dispozitia „serviciilor”, ca din „servicii” nu iesi decat cu picioarele inainte si le servesc credinciosi prin orice mijloace pana la moarte. Ei ies la manifestatia d-lui Dogaru, ei scriu pe feisbuci. Ei sunt alaturi de dl Voiculescu…metaforic vorbind. Sunt usor de recunoscut prin disponibilitatea de a deforma adevarul si a manipula. Unul dintre pensionarii din Piata Victoriei spunea ca in ministerul in care a lucrat acum salariile sunt de 500-900 lei. Nu au batranetea grea, doar ce nu mai este atat de frumoasa precum tineretea. Organizatia de pensionari a PSD-UNPR din care fac parte are grija de ei.

  Răspunde
   
 • speranta R
  Martie 6, 2016 la ora 19:01

  Moise,felicitari pentru curaj!
  nu este usor,la valoarea ta,sa scrii asaceva;
  totusi,daca mai „deschizi”mintea catorva,E mare realizare;greu,vezi si in comentarii ca unii nu au inteles nimic;
  am intrerupt relatiile cu o colega sufletista dar” beton” in convingeri,doar pentru ca i-am spus sa se uite si pe la altii si sa vina cu argumente in dialog;a ales sa nu ma mai salute….

  Răspunde
   
 • Troll
  Martie 6, 2016 la ora 09:41

  Fondul textului a fost atat de captivant incat am retinut doar ca, dupa ce l-ai scris, a trebuit sa te speli din nou (desi facusei dus deja) 😉

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Martie 6, 2016 la ora 08:19

  Doamna Marta asa va muri. Cu ura in ea. Si mai rau, nu cu ura ci de ura. Doamna MArta face parte din generatia care a fost prostita ca statul va avea grija de ea. Acum a cazut in capcana si nu mai are cum sa iasa.
  Doamnei Marta i-a mai ramas doar dreptul la libera exprimare.

  Răspunde
   
  1. Catalin ( CTL )
   Martie 6, 2016 la ora 08:20

   Nu fi ca doamna Marta !!!

   Răspunde
    
 • johnnyx dyablo
  Martie 6, 2016 la ora 06:44

  profesoara de engleza si foloseste google translate ?????? si mai da si meditatii??? asta e absurd dus la extrem…m-a facut a rad in hohote….imi este mila de generatiile care au trecut prin mana ei…unii dintre noi suntem si din produsul ei din trecut cand faceam meditatii de aiurea si tot nu invatam nimic..doar „hartia” conta..ce scuze si ce pretentii sa mai avem de la asemenea dascali care in teorie ar trebui sa ne ajute sa ne creem un drum in viata si in realitate sunt multi cu facultate si semianalfabeti.cu un asemnea trecut…..va mai trece vreo cateva generatii pana vim fi pregatiti sa fim o generatie sanatoasa…cu speranta de a nu gresi si noi la randul nostru ca in trecut…senil.PS=facand mea culpa…..pana nu demult ziceam ca o parte din generatia tanara sunt o generatie de tampiti..dar uitandu-ma la o parte din generatia senioara…gen ANTENA 3..REALITATEA TV si DD…imi dau sema ca problemele socitatii din ziua de azi e mai grava si mai serioasa…sistemul asta infect sa va schimba in bine daca se va face cu pasi mici dar fermi si siguri…speranta este…timpul este problema…merci Mai dorim articole de acest gen pline de curaj si sa puana pUnctul pe „I” domnul Guran

  Răspunde
   
 • Mariana
  Martie 5, 2016 la ora 22:59

  De cite ori se ruga,bunica mea nu uita sa ceara „mintea intreaga” unii dintre cei ca Marta au uitat sigur de aceasta ruga.

  Răspunde
   
 • Cristi
  Martie 5, 2016 la ora 22:32

  Salutari! Iti transmit felicitari pentru modul cum iti faci emisiunile dar, pentru modul negativist cum abordezi o situatie nu poate decat sa imi dea de gandit ca si tu esti ca si marta,intr-un fel.Cu siguranta e o chestie:daca nu am baga asa mult in seama pe cei negativi am iesi mult mai castigati!Dream on !

  Răspunde
   
 • gogu
  Martie 5, 2016 la ora 21:58

  Oameni buni…parintii mei sunt prinsi de 26 de ani im mrejele lui Ion Iliescu, FSN, Funar, Vadim, Voiculescu, Antena 3…
  M-am certat cu ei…le-am adus argumente, demonstratii…tot ce m-am priceput sa fac sa-i schimb…degeaba
  Au 79 si 80 ani…sufera de boli cronice…au operatii..dau 75% din pensie pe medicamente…
  Ma BUCUR CA TRAIESC…MA BUCUR CA_I MAI AM ALATURI…incerc sa-i tin cat mai departe de vot si gata..
  IUBITI_VA PARINTII…dupa vor fi REGRETE ETERNE pe o cruce

  Răspunde
   
 • DanielS
  Martie 5, 2016 la ora 21:50

  Ai pierdut timpul. Si pe-al si pe-al nostru. Dar te iertam. Nimeni nu e perfect!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 5, 2016 la ora 20:44

  „In vino veritas.” Si mie imi place Riesling si imi place, de asemenea, ca dl Moise a devenit ceva mai realist. Deci, in cursul vietii mele (cel putin, probabil si in a celei a d-lui Moise), nu va exista democratie in patria noastra, asa cum am anticipat in 1990 (contrazicandu-l pe dl Brucan), cand am decis sa nu parasesc definitiv Romania. PSD conduce detasat astazi in preferintele cetatenilor patriei noastre. Pentru aceasta izbanda revolutionara meritul revine intr-o masura uriasa presei. Nu trebuie elogiat T Basescu; nu cred ca merita, desi nu a fost cel mai rau presedinte roman. Dar, se poate constata cu usurinta ca nu exista opozitie, nu exista alternativa la PSD (si la A3, daca vreti) in afara de DNA. Curata nebunie! Si nimeni nu se grabeste sa construiasca ceva, desi alegerile se apropie.

  Răspunde
   
 • C.
  Martie 5, 2016 la ora 16:06

  Buna Moise,

  Am decis sa iti scriu dupa ce am citit azi articolul pe blog si e lesne de inteles de ce nu am adaugat comentariul pe facebook.
  Ai dreptate perfecta in ceea ce ai scris iar numarul oamenilor de acest tip e enorm.
  Scriu asta in cunostinta de cauza, in acelasi caz fiind si tatal meu, aproximativ de aceeasi varsta cu Marta cu deosebirea ca tata nu are cont de facebook si nu cred ca s-ar cobori la nivelul sa injure ca la usa cortului pe facebook
  Partea trista e ca, chiar daca are numele pe vreo 70 de carti – fiind profesor de matematica (cu o minte structurata pe logica ipotetic) si cu un intelect mult peste medie, tv-ul sta blocat pe antena 3 non stop, iar nemultumirile lui sunt exact aceleasi pe care le-ai indus corect in cazul Martei; prin urmare a ramas cumva prins de aceasta televiziune mizera si adera rapid la toate tampeniile expuse acolo.
  De fiecare data cand merg la el incerc sa ii induc sa mai schimbe si pe alt canal tv, sau sa urmareasca o stire mai transparenta la voi, sau un reportaj mai obiectiv pentru a nu mai fi atat de tare in derviva. Iti spun ca e greu – chiar daca sunt oameni inteligenti sunt foarte usor manipulabili si au tendinta de a crede tot ce apare pe tv – lucruri care le-au fost induse in vremurile apuse. Iar daca o televiziune bate o moneda non stop impotriva oamenilor politici pe care ei ii urasc – telecomanda ramane blocata pe acel canal – ei asta vor sa auda…
  Eu o sa continui demersul de a-i deschide ochii tatalui meu,sper cu succes

  Răspunde
   
 • MMA
  Martie 5, 2016 la ora 15:08

  Din pacate eu am parte de Marta mea si este persoana care, dupa fiica mea, imi este cea mai draga. Mama mea 🙁 Este prizoniera Antenei 3 si in toti acesti ani in care A3 a facut aceasta politica de manipulare si captivare a publicului in varsta a strans atata ura in ea ca imi este greu sa accept ca mama copilariei mele este una si aceeasi persoana cu mama maturitatii mele. O persoana credincioasa la limita habotniciei care il blesteama pe Basescu si pe toti ce-i indicati de A3 ca partizani ai acestuia. Asta este rezulatatul unui jurnalism preacurvit! Si partea cea mai rea este ca nu o pot scoate din dependenta asta orice as incerca. Imi este frica ca, la cei 78 de ani ai ei, o discutie mai serioasa ii poate provoca rau fizic pentru ca da, aceasta ura se manifesta pana la acest nivel. Pensionarii sunt, din pacate, masa cea mai usor de manevrat si o data prinsi in capcana sunt extrem de greu de scos din aceasta dependenta.

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Martie 5, 2016 la ora 10:08

  Asta este publicul Antena 3. Asta au reusit sa faca din publicul lor. Aata au reusit prin violenta pe care o aduc in casele oamenilor. Si nu cred ca au „modelat” numai oameni in varsta, ci si multi tineri intre 30 si 40 de ani. Da’ de, libertatea presei inseamna ca pot face si asa ceva.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Martie 5, 2016 la ora 09:40

  Stiti ce ii lipseste „Martei”?
  Simpla credință in Dumnezeu.
  atât.
  Imi este milă de toți care au îmbătrânit asa urât ca ea.
  Nu sunt puțini ,aici aveți perfectă dreptate.

  Răspunde
   
  1. Didi
   Martie 5, 2016 la ora 14:25

   credinta in Dumnezeu au toti Kristina insa nu si in bisericile din romania si mai ales in popii de la noi care sunt mai rau ca hotii..hoti pe fata sunt !

   Răspunde
    
   1. Stelian F
    Martie 5, 2016 la ora 18:14

    N-ati aflat ca exista si atei?

    Răspunde
     
 • maria
  Martie 5, 2016 la ora 08:17

  Asta e jumatate de Romania. Sunt indobitociti de saracie si lipsuri. Au trait vremuri grele in perioada comunista cand nu puteau sa se exprime. Acum pot sa se exprime si o fac. Ceea ce ei nu stiu e faptul ca ar trebui sa sa gandeasca. Sunt manipulati de canalele de stiri. Si-au ales un anumit post Tv pe care il urmaresc cu sfintenie si a carui oponoe e litera de lege. Au circul la televizor din amatata de pensie sau de salariu isi cumpara painea si sunt multumiti. Eu sunt perfec de acord cu dreptul la opinie. Dar sa faca ceva sa schimbe lumea daca considerea ca nu e o.k. nu sa stea in fata televizorului. Accesul la informare si libera exprimare e o binecuvantare dar si un blestem.

  Răspunde
   
 • Kati
  Martie 5, 2016 la ora 07:36

  Buna ziua d-le Guran!
  Ca Marta sunt multi si multe, care incearca sa-si faca simtite prezenta. Din pacate unii chiar reusesc. Daca unii din noi nu i-ar da atentie, sigur s-ar retrage.

  Răspunde
   
 • Paul
  Martie 5, 2016 la ora 01:23

  Antena 3 a murit. Traiasca Antena 3.

  Răspunde
   
 • Elena
  Martie 4, 2016 la ora 23:38

  Domnule Guran, bunica mea prezinta „manifestari” similare cu cele descrise de dv. in acest articol, numai ca nu stie sa foloseasca un PC…Nu cred ca putem sa ii schimbam cu ceva, eu de cate ori incerc sa ii explic ce fac cei pe care ii sustine cu inversunare (Antenele, Voiculescu, Iliescu, Ponta etc.) nu fac decat sa-i cresc tensiunea.

  Răspunde
   
 • kapital
  Martie 4, 2016 la ora 23:24

  Capitalismul nu e cabinet de consiliere psihologica pentru idioti. Au dreptul sa se tina de ditamai caruciorul gol prin market cand nu calaresc internetul – beneficiul unic dupa „revolutie” pentru milioane de trazniti in 2016…

  Răspunde
   
 • Marius Sescu
  Martie 4, 2016 la ora 23:00

  Moise, welcome to Romania, welcome to Facebook. Nu uita, Facebook e doar o extensie a societății românești, mizeria găsită acolo e mizeria pe care o găsim și pe stradă, printre oameni,

  Răspunde
   
 • Ion
  Martie 4, 2016 la ora 22:50

  Si cand te gandesti ca sunt atat de multi ca doamna. Nu numai in Ro. Nu mai este speranta. O observatie:esti patimas si uneori subiectiv in emisiunile tale.Raman un fan fidel.

  Răspunde
   
 • Adrian
  Martie 4, 2016 la ora 22:48

  Vezi ca e plin netu’ de propaganda putinista anti-migranti si anti-NATO. Daca nu ai ce face in loc sa te ocupi de amarata asta care il uraste pe Base pe timpul ei mai bine te ocupi de chestii mai serioase, ca e nevoie. Cilos era sa fie linsat la Clu de unii care l-au intrebat de ce ia Romania migranti si care nu auzise de la voi, presa, de acordul de la Dublin.

  Răspunde
   
 • Dan
  Martie 4, 2016 la ora 22:40

  Intoarcerea in timp pe firul Facebook si Google se opreste inevitabil la momentul aparitiei lor. Daca ati fi putut cobori si mai adanc in timp,e foarte probabil sa fi descoperit ca Marta a votat cu Vadim, cu Iliescu, ca a aplaudat minerii, ca a injurat golanii din Piata Universitatii… ca citea Adevarul, Dimineata si Romania Mare… si ca la revolutie – cand avea 40 de ani – a privit totul la televizor, ascunsa in apartamentul ei din Focsani.

  Răspunde
   
 • miticamiticatarc
  Martie 4, 2016 la ora 22:32

  Stimate domn Guran!mi se pare mie sau gresesc?! poti sa ma taxezi, nu ma supar! dar articol asta nu e facut ca raspuns la armata de postaci pe care ti-ai pus-o in cap cu articolul precedent? daca e cum cred eu te rog sa ma asculti, daca e gresit te rog sa ma taxezi!…Vezi ca ai deranjat pe multi in articolul precedent….faza cu SRI….ca prea le-ai spus pe romaneste! …eu, unul, ca si altii…apreciez articolul respectiv! ca ti-ai pus postacii in cap…trebuia sa te astepti…ca Sistemul nu moare usor…si manipularea inca tine…am vazut si eu asta! Ce te rog eu sa faci e sa nu te descurajezi…sa nu te iei dupa ce vorbeste lumea pe facebook(ca pe facebook toti suntem viteji)si sa continui ce ai inceput, sa incerci sa ne educi ca natie, sa ne faci sa intelegem cum stau lucrurile! noi, romanii simpli te sustinem!

  Răspunde
   
  1. miticamiticatarc
   Martie 4, 2016 la ora 23:00

   PS: ca si chestie! recent am fost facut in chip si fel de o ,,doamna”care incerca sa faca publicitate electorala cuiva…sa-i zic doamna care a postat pe un grup ,,Esti din …daca” a postat ,,Suntem mandri si orgoliosi ca va avem ca”….greseala mea a fost ca am atentionat-o pe respectiva…ca mandri si orgoliosi nu prea se ,,pupa”….da ce mi-am luat-o….m-a facut in fel si chip respectiva doamna!daca vrei sa aflii detalii vorbim pe facebook! in fine! chestia e sa nu te lasi degustat…ca pe net sunt si postaci, dar si oameni de buna credinta! cu respect! o seara placuta!

   Răspunde
    
   1. miticamiticatarc
    Martie 4, 2016 la ora 23:03

    scuze dezgustat

    Răspunde
     
 • f
  Martie 4, 2016 la ora 22:26

  Tatal meu este in aceeasi situatie cu cea a Martei dar de partea cealalta a baricadei. Are 69 de ani si o ura imensa pe toata lumea. Postarile lui sunt tot agramate, unori rasiste si misogine. Nu reusesc sa-l opresc. Am tot incercat toate variantele posibile si nu reusesc.

  Răspunde
   
 • stefan
  Martie 4, 2016 la ora 22:23

  Daca nu cumva ai schimbat si profesia, cum poate sa dea meditatii la engleza, daca traduce textele din romana in engleza cu google translate? Cat despre text: e clar ca exista oameni usor de manipulat, si asta tine de educatia si inteligenta fiecaruia.

  Răspunde
   
 • vlad
  Martie 4, 2016 la ora 22:22

  Toata lumea are tentatia asta de a discuta cu ei, de ai scoate din drumul asta al urii… e inutil. Coincidenta face ca eu am avut o discutie de cateva ore pe tren cu un profesor de franceza.. ce poti discuta cu niste oameni care nu asculta de argumente?? pt care conteaza doar preconceptiile? Dar o observatie o sa fac, sa nu credeti ca neaparat in viata de zi cu zi sunt la fel de plini de ura… nu, nu e obligatoriu, la suprafata, intre prieteni, in familie pot fi oameni perfect obisnuiti, plini de bunatate (aparenta sau reala). Cand ii duci insa spre politica, spre „soarta tarii” se rupe filmul

  Răspunde
   
 • Cristi
  Martie 4, 2016 la ora 22:12

  Ati facut tot ce trebuia sa faceti prin publicarea articolului, cred. Pe ea si pe cei ca ea nu avem cum sa ii schimbam. Varsta si experientele de viata venite o data cu varsta i-au format. Dar… articolul asta e un perfect exemplu de „asa nu” pentru un tanar care il citeste. Doar asa se poate schimba ceva. Prin educarea generatiilor tinere. Doamna baba va muri cu ura ei, dar poate un tanar care va simti acest gen de ura isi va aminti de articolul asta si se va gandi „ba, vezi ca devii ca baba aia, ai grija „.

  Răspunde
   
 • Stelian F
  Martie 4, 2016 la ora 22:05

  Zici ca ucenici nu-ti trebuiesc? :))

  Răspunde
   
 • m
  Martie 4, 2016 la ora 21:55

  si eu incerc de ani de zile sa inteleg.. in ultimul timp nu am mai incercat.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase