E-coli și isteriile alimentare

de Moise Guran

Nu ştiu de ce societatea noastră are o memorie atât de scurtă, dar eu, de când sunt reporter, am trăit atâtea psihoze alimentare generate de bacteria e-coli, încât aţi putea crede că sunt doctor în micro-bacteriologie. Sunt doar un cetățean informat mai demult. La intervale regulate de timp, televiziunile îngălbenesc sau înroşesc ecranele în căutarea unui vinovat de care publicul are nevoie. Dar dacă v-aş spune că fiecare dintre noi are acum, când citiţi acest articol, bacteria e-coli în propriul său tub digestiv? Haideţi să vă explic cum a ajuns e-coli ăsta inamicul public nevăzut…

contamination-e.coli1_

De fapt sunt câteva sute de tipuri de bacterie e-coli. Unele sunt mai virulente, altele mai pacifiste. Unii dintre noi sunt mai adaptați, alții, mai ales copiii, mai puțin. Da, în decursul maturizării, un individ poate deveni imun la cele mai multe dintre tipurile de e-coli. Cu vacile şi cu produsele lactate însă, povestea e ceva mai complicată. De principiu, hrana uscată, de iarnă, care în mod inevitabil este şi mucegăită, este purtătoare a acestor tipuri de bacterii care ajung în intestinul unei vaci. Cum agricultura eficientă spune că e mult mai rentabil să tunzi iarba şi să o faci fân decât să laşi vaca să pască pe păşune iarbă verde, aciditatea din stomacul vacilor de fermă este mult mai scăzută decât cea din intestinele unor văcuţe ţărăneşti care îşi fac veacul pe păşune, că furajele sunt scumpe. Din această cauză au apărut, da și mutații ale acestei bacterii.

Aşa se face că, mai des în fermele capitaliste decât în gospodăriile de subzistenţă, anumite tipuri de e-coli trec prin lapte şi produsele lactate în organismul omului. Eu, de exemplu, ca orice copil crescut la ţară, nu mă puteam abţine să nu beau lapte crud, imediat după ce bunica mea mulgea vaca, înainte de fierberea laptelui. E drept că, în copilărie am şi avut unele episoade de enterocolită, despre care habar n-aveam că se numeşte enterocolită şi care, dacă s-ar întâmpla acum unui copil, aş suna la 112. Pe atunci aşteptam să îmi treacă şi chiar treceau după aproximativ o zi, căci organismul crează anticorpi.

Din fericire, dar şi pentru că pe vremea aceea nu existau vaci hrănite exclusiv cu nutreţuri controlate, stomacul meu de copil nu a întâlnit formele agresive de azi ale bacteriei e-coli şi am supravieţuit fiecărui episod de enterocolită, devenind de fiecare dată mai imun.

Bacteria e-coli nu a făcut ravagii prima dată în România, ci în lumea capitalistă, odată cu industrializarea agriculturii (uitaţi numai câteva din cazurile din State din ultimul deceniu). Ultima criză mai faimoasă de acest fel a pornit din Germania şi a făcut 50 de morţi în mai multe ţări, inclusiv în Statele Unite. De aceea şi trebuie luate în serios controalele de securitate alimentară.

pacepaCeea ce nu înseamnă că înainte de industrializare nu au existat astfel de episoade dramatice. Că tot veni vorba de Securitate, într-o istorie a spionajului românesc am citit despre otrăvirea accidentală sau nu, nici azi nu e clar, a fostului şef al Securităţii, Ion Mihai Pacepa. Era la Herculane într-o vacanţă cu fiica sa şi au mâncat caş proaspăt adus de la un cioban de pe Valea Cernei. Era să moară. Oficial, a rămas că ciobanul era de vină. Neoficial, cu sau fără legătură cu acest incident, fostul şef al Securităţii a fugit în America imediat după aceea.

Nu vreau cu această poveste să reduc din dramatismul situaţiei actuale şi să banalizez moartea unor bebeluşi. NU! Nu suntem toţi crescuţi la ţară, iar securitatea alimentară este sfântă! Ceea ce nu îmi place este isteria publică şi presiunea pusă pe autorităţi să ne arate un vinovat, în condiţiile în care autorităţile încă bâjbâie în acest caz. Lumea vede la televizor știri vag documentate, se isterizează, nu mai cumpără lactate, autoritățile s-au scos, că au găsit un vinovat, iar vinovatul fără vină este fermierul care dă și el faliment din cauza acestui lanț al slăbiciunilor în informare.

E-coli, istoria ne-o arată, poate fi oricând vinovatul de serviciu, iar eu am vrut doar să fiu sigur că dumneavoastră ştiţi ce este e-coli.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

13 răspunsuri la E-coli și isteriile alimentare

  • Alex
    Martie 5, 2016 la ora 21:02 Răspunde
     
  • Cosmin
    Martie 3, 2016 la ora 21:29

    Domnule Guran, dvs nu ati dezvoltat imunitate la E-coli la fel cum nu ati dezvoltat imunitate la prostie desi ultima va este mult mai apropiata.

    Articolul dvs abunda de prostie crasa care datorita audientei de care beneficiati devine prostie criminala si ca absolvent de Drept (singura calificare pe care o aveti) ma asteptam sa-i constientizati consecintele, dar ati ratat si aici.

    90% din afirmatiile din articol sunt false/prostii/urechisme/experiente personale cu zero suport stiintific.

    Răspunde
     
  • coco2000
    Martie 3, 2016 la ora 12:32

    Nu inteleg cum asocierea cu breadet e o greseala. Adica daca exista certitudinea ca au e.coli, nu era normal sa se anunte?! daca era vreo legatura cu imbolnavirile preferati sa aflati peste o saptamana la tv mestecand niste bradet!? Daca e nu asociat cu imbolnavirile si oamenii nu au o problema sa manance branza cu e.coli, nu e nicio problema de reputatie. „businessul” oricat de nesanitar, poate continua

    Răspunde
     
  • Ștefania
    Martie 2, 2016 la ora 10:28

    Oameni buni, sunt la rândul meu mamă a unei fetițe de un an și jumătate,urmăresc cu interes fenomenul și mi se strânge stomacul de la atâta dramă… !!! Am un gând care nu-mi dă pace, situația asta ar trebui abordată holistic, începând de la sănătatea părinților,concepția bebelușului,medicația în sarcină, tipul de naștere, naturală sau prin cezariană, apoi alăptatul la sân…!!! Cred cu tărie că cezarienele programate întrerup un fenomen natural de maturare fetală, mai târziu rezultând un copil sensibil și vulnerabil. ALĂPTATUL nu e o prioritate a mamelor din România și de aici iar apar consecințe !!! Avem nevoie de educație medicală minimă pentru a înțelege ce se petrece cu organismele noastre, consternarea e la ordinea zilei când constați că încă se respectă cutume de ev mediu in creșterea copiilor…

    Răspunde
     
  • Iulian
    Martie 2, 2016 la ora 10:11

    Cred ca exista 2 probleme in declaratia de luni a domnului Achim Irimescu:

    1 – S-au gasit 20Kg de branza cu e-coli la irma Lactate Bradet
    in Curtea de Arges
    (o firma care proceseaza 5000 de litri de lapte pe luna face branza in loturi de 20 de kg?)

    2 – S-a gasit undeva in judetul Bacau un frigider in care era un pui contaminat cu e-coli – aici nu se precizeaza firma, satul …

    Este o posibilitate oare ca cineva sa fie interesat de achizitia unei firme de procesare a laptelui si sa doreasca o reducere a pretului?

    Răspunde
     
    1. alexandru teutisan
      Martie 2, 2016 la ora 19:41

      Sa vim seriosi , e prea cusuta cu ata alba , trebuia sa gaseasca un tap ispasitor si cred ca patronul respectiv nu a plusat cat trebue si unde trebue . Daca bebelusi mananca branza , asa se intampla , avand in vedere ca acei bebelusi -uni dintre ei – erau hraniti cu lapte praf , nu erau alaptati de mamicile lor !

      Răspunde
       
  • Maria
    Martie 2, 2016 la ora 09:55

    Problema este ca folosim atat de des antibiotice,ca folosim atat de des alimente procesate si reprocesate,ca suntem tot mai putin rezistenti la mediu.La o mica durere luam hapuri,ceea ce ne duce la rezistenta tot mai mica ,la o pala de vant cadem secerati.

    Răspunde
     
  • Maria
    Martie 2, 2016 la ora 09:50

    Mi-a fost atat de mila de acel fermier,cand am vazut aseara.Vreau sa va spun ca si eu sunt crescuta la tara si ani la rand copil fiind seara impreuna cu sora mea beam un litru de lapte nefier lasata de mama in ulcica de lut.Iar fiul meu nu bea deloc lapte din comert,atunci cand nu pot merge la tara la ai mei il cumpar de la tarani,in acele peturi blamate il fierb si este O.K.Daca incerc sa-l pacalesc cu lapte de comert ii recunoaste imediat privenienta si nu-i place.

    Răspunde
     
  • duculeacu
    Martie 2, 2016 la ora 01:07

    Si cum se explica faptul ca o fetita de 4 luni care consuma doar lapte praf s-a imbolnavit? Singura explicatie ce i ar lega pe toti bebelusii ar fi folosirea unor vaccine expirate in Arges sau apa de la robinet.

    Răspunde
     
  • yura
    Martie 1, 2016 la ora 23:46

    Vinovatul exista intotdeauna Moise si e si greu de gasit ca se ascunde. Problema Ministerului Agriculturii a fost ca a sabotat permanent ANSVSA care incerca sa aplice inca din 2007 regulamentele europene de igiena alimentara inclusiv la produse traditionale, din pacate produse bune calitativ dar nesigure din punctul de vedere a sigurantei alimentare. Sa nu confundam cele 2 lucruri. Faptul ca tu nu ai murit consumand alimente infestate este doar o intamplare fericita.La serotipul O 157:H7 nu ai nici tu imunitate, daramite un sugar.Ramai la economie ca la siguranta alimentara nu te pricepi.

    Răspunde
     
    1. Murphy
      Martie 3, 2016 la ora 01:24

      ciudat! si eu am baut lapte nefiert en gros cand eram copil, ba chiar si acum mai beau cateodata, dar asemenea dezastre n-am patit! deci mai usurel cu „nu te pricepi”, fiindca omul a scris ce a trait el, nu ce crezi tu.

      Răspunde
       
  • mugurdefluier
    Martie 1, 2016 la ora 19:33

    exista „mai imun” decit imun ?

    Răspunde
     
    1. calin cheita
      Martie 1, 2016 la ora 20:54

      Da, exista imunitate partiala deci termenul de mai imun se sustine !

      Răspunde
       
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase