Cine i-a speriat pe constructori?

de Moise Guran

Vreau doar să vă semnalez o încetinire îngrijorătoare, nu a construcţiilor, ci a intenţiei de a construi în România. Încă nu ştim de ce se întâmplă asta, este prea devreme, dar e datoria mea să fac unele corelaţii între scăderea numărului de autorizaţii de construcţie în România şi evenimentele recente sau cele previzibile în perioada următoare.
12787124_10201623625348362_1531703923_oLa începutul acestui an, numărul autorizaţiilor de construire a scăzut semnificativ. E iarna, ok, asta se mai întâmplă iarna. Dar dacă, faţă de vara trecută, numărul autorizaţiilor de construire a scăzut de vreo cinci ori, ceea ce mă îngrijorează cu adevărat este scăderea cu un procent cuprins între 12 şi 14% a numărului de autorizaţii de construire atât pentru clădirile rezidenţiale, cât şi pentru cele nerezidenţiale, comparativ cu iarna trecută, ianuarie 2015 pe ianuarie 2016. Ceea ce e ciudat.

Cum nu suntem sub nicio formă într-o perioadă de criză sau de scădere a consumului, ba din contră, trebuie să ne uităm în viaţa publică de la noi, încercând să aflăm ce anume i-a speriat pe constructori.

Din vară şi până acum au fost două evenimente cu posibil impact asupra pieţei construcţiilor. A fost tragedia din Colectiv împreună cu suprareacţia guvernului Ponta, care a oprit practic autorizarea cvasi-generală a oricăror imobile cu destinaţie comercială. Normele ISU s-au complicat atât de tare, încât autorizările nu se mai dau, de frică. În acelaşi timp, căderea cu aproape 15% faţă de ianuarie 2015 a numărului autorizaţiilor pentru construcţiile rezidenţiale poate avea legătură cu un posibil impact al creşterii avansului pentru creditele ipotecare. Dezbaterile pe legea dării în plată au făcut deja mari valuri în societate, dar fiecare se gândeşte la interesul lui, nu la interesul general.

Eu nu sunt convins că aceste evenimente au avut un impact atât de mare asupra dezvoltatorilor, dar ţin să vă spun ceva – sectorul construcţiilor încă mai face în România peste 7% din PIB. Marele său merit este că integrează input masiv, adică dă de lucru şi altor sectoare. Pe lângă asta, sectorul construcţiilor mai atrage şi o bună parte din forţa de muncă necalificată din România. Înainte de criza din 2008, construcţiile făceau 11% din PIB-ul României şi o bună parte din prosperitatea cunoscută de români până la acel moment, de acolo a venit. Deși criza s-a cam terminat din 2011, un al doilea val de emigrație, poate mai mare decât primele (oricum un val de peste 1 milion de români) s-a produs, aparent inexplicabil. Nimeni n-a corelat asta cu căderea construcțiilor începând din 2012, permanent. Acum problemele astea, pe care le suspectez, mai ales cea cu Legea dării în plată, are mai multă legătură cu anul electoral. Ne-am făcut obiceiul să facem totul ţăndări în anii electorali, ca şi cum la anul n-am trăi tot noi în ţara asta.

Acum, eu nu zic că normele de incendiu n-ar fi chestii importante, sau că Legea Dării în plată trebuie făcută aşa cum zice BNR, dar hai să fim atenţi cum învârtim aceşti elefanţi birocratici în magazinul cu porţelanuri, că această cădere de 15% înseamnă sute de mii de locuri de muncă, ce au fost cel puţin amânate, dacă nu cumva anulate, din cauza unor incertitudini.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

21 răspunsuri la Cine i-a speriat pe constructori?

 • mihai
  Martie 2, 2016 la ora 14:15

  Marea problema este in primarii, la inceputul anului aprope toti Arhitectii sefi din primarii au fost chemati la ISC pentru a fi informati sa nu mai autorize proiecte ce nu respecta legea 100%. Asa ca in acest moment un DTAC are nevoie de verificarea proiectului de instalatii, verificare pe Arhitectura, coordonarea proiectului cu legea 114/1996 – Legea Locuintei si Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014. Legea Locuintei este invechita , cerintele legate de dimensiunile minimale ale unei locuite sunt absurde, iar faptul ca proiectele vor fi verificate sa respecte aceste cerinte vor aparea repercursiuni in numarul de proiecte avizate. 90% din beneficiari nu inteleg ca o camera nu poate fi considerata dormitor daca nu are cel putin 12mp, sau ca o locuinta cu 3 camere are nevoie de 2 bai de cel putin 6,5mp fiecare.
  ..

  Răspunde
   
 • alexman
  Martie 2, 2016 la ora 11:06

  COnstructorii dar si multi altii sint speriati birocratia excesiva.Pana azi speram ca va iesi ceva din chestia cu maisimplu.gov.ro dar constat ca este la caterinca. Ea insasi este un exemplu de birocratie desi scopul este diminuarea ei. Daca faci o propunere, ea trebuie mai intai aprobata. Pentru asta la cateva zile se va uita un moderator pe ea. Daca corespunde unui format numai de ei stiut, atunci iti va fi aprobata,altfel va fi stearsa, desi nu include injurii sau inexactitati. Daca ai avut norocul sa o aprobe si vrei sa mai adaugi ceva ulterior, atunci ai de asteptat frate.De o saptamana asteapta o propunere de a mea sa fie iar aprobata…Speram mai mult de la aceasta initiativa dar se pare ca sint si acolo ori nesimtiti care nu isi fac treaba, ori cineva are interesul ca sa nu se schimbe mai nimic in zona asta…

  Răspunde
   
 • Mihai
  Martie 1, 2016 la ora 21:20

  Sunt arhitect si nu mai lucrez in Romania de ceva timp bun. Va pot spune ca in Romania este o batjocura totala fata de meseria de arhitect si de constructor si in mare fata de cei implicati in acest domeniu. Am prieteni arhitecti si constructori si nu stiu unul care nu vrea sa plece sau care nu e deja plecat din Romania. Problema nu se pune ca nu sunt platiti bine, problema se pune cand nu esti deloc platit si ajungi si presul unor golani de politicieni care nu au invatat nici jumate cat tine. Ce e trist e ca Romania are un potential enorm fata de multe tari foarte bine dezvoltate din Europa in acest domeniu.

  Răspunde
   
 • Paul
  Martie 1, 2016 la ora 18:24

  Domnule Guran va dau dreptate în mare parte,mai puțin în ceea ce privește migrația.România a pierdut forță de muncă dornică să puna osul la treabă dar în schimb prin plecarea lor au intrat bani în țară.Eu sunt sigur ca 50% din investițiile din zonă rezidențială în ultimii ani au fost făcute de românii plecati care acum s au oprit din băgat bani în România.Dacă inanite se pleca cu gândul reîntoarcerii acum se pleacă cu gândul de a rămâne.Lumea se gândește să vândă în țară și să își cumpere o casă acolo unde s au stabilit și integrat.Mulți nu văd sau nu vor să vadă dar banii trimiși de romani au ținut economia cât de cât pe linia de plutire.

  Răspunde
   
 • cucubau
  Martie 1, 2016 la ora 18:18

  Bre nea Moise tu nu intelegi faptul ca rrromanasii sant tot mai saraci dar totodata si mai idioti??Tu scrii pe aici de constructii care valoreaza zeci.sute sau chiar milioane de lei in situatia in care bravii romanasi isi dau cu toporul in cap daca constata ca au facut o investitie minima in cotetele in care stau si afla ca au platit cu 2 lei mai mult decat asazisul pret corect.Eu am avut recent un mare scandal cu vitele care stau sub mine din cauza banilor cheltuiti cu schimbarea coloanelor de apa rece si calda la baie.Au constata ei cu creierele lor de gaina stresata ca eu am platit cam o treime din cat au platit ei.Dar nici unul nu si-a pus intrebarea de ce cu toate ca le-am explicat bivolilor ca eu am avut materialele deja cumparate cat si faptul ca eu mi-am facut aproape integral partea de montaj.Nu mai spun ca au facut ca trenul pe linie cand au aflat ca eu am schimbat si instalatia la bucatarie.Crezi ca i-a interesat faptul ca eu am facut acea mica investitie numai din banii mei si cu munca mea???Nu ei doreau sa le arat chitantele fiscale ca stiau ei mai bine ca i-am tras in piept.Asta-i rrromanica noastra la momentul actual si trebuie sa fii total oligofren sa mai bagi bani sau munca in aceasta tara de 2 lei.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 1, 2016 la ora 17:59

  „e datoria mea să fac unele corelaţii între scăderea numărului de autorizaţii de construcţie în România şi evenimentele recente..”_Cer scuze, nu-mi place ce fac. In exemplul dat, corelatiile exista sau nu. Noi doar le observam. Ele sunt legaturi reciproce, relatii in care unul dintre termeni nu poate exista fara celalalt, se determina unul pe celalalt. Atunci cand relatiile sunt unidirectionale, le numim „legaturi”, sau simplu, „relatii”.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 1, 2016 la ora 17:46

  Sunt de parere ca Romania este tara in care, dupa cum spunea cineva, nu se ispraveste niciodata nimic. Constructii care necesita lucratorilor de pe alte meleaguri cateva ore, la noi se fac in cateva luni, iar cele care pot fi facute de altii in cateva luni, noua ne iau zeci de ani. Si spun „niciodata”pentru ca odata finalizate, constructiile romanesti fie se surpa curand, precum autostrada de la Orastie, fie darama alte constructii, precum metroul Drumul Taberei. Ideea este ca niciodata nu ne iese „ca lumea”. Si, totusi…Langa Obor se construieste cu o frenezie uimitoare. Cinci macarale si un furnicar uman lucreaza pe cateva hectare intr-un ritm care-ti taie respiratia, de parca am fi la Beijing. Se construieste un alt Megamal. Desi liniile de tramvai din Pantelimon au termen de predare incert, Megamalul Iancului s-a construit extrem de rapid. Nefiresc, ne-romanesc de rapid. Mai importanta decat numarul autorizatiilor de constructie este valoarea investitiilor, dupa opinia mea. Si destinatia constructiilor. Poate mai construim si autostrazi, cai ferate..

  Răspunde
   
 • Lucrari haotice
  Martie 1, 2016 la ora 17:45

  Un motiv ar fi acela ca s-a lucrat și se lucră haotic și cu mult tupeu. Acum încep să arunce vina pe alții pentru că DNA-ul, ”dușmanul” clasei ”muncitoare” (profitoare), începe să bată mai des și pe la ușile lor.
  Ce o să mai fie dacă vor avea dreptul să bată și pe la ușile de la bănci (nu cele din fața blocurilor).

  Răspunde
   
 • Alexandru
  Martie 1, 2016 la ora 15:33

  Atât va frecați cu legea dări în plata când treaba e simpla de fapt. Un timp băncile o sa urce valoarea avansului si după ce constata ca nu mai ia nimeni credit ce credeți ca o sa facă ? Ele trăiesc din vânzarea banilor… Dacă nu vând ce o sa facă? Simplu o sa revină asupra avansurilor si o sa le aducă din nou la un nivel normal si cerut de piață. Practic o sa revină la cât sunt acum. Dacă nu vor face ăsta probabil ca vor da faliment.
  Ledea dări în plata cred ca e o lege de bun simt si normala. Pai cum????….dai avans 10% , mai plătești niște ani buni si dacă nu mai poți banca Îți ia casa si tot dator ești. … oare în ce tara se mai întâmplă așa ceva?

  Răspunde
   
 • Gogu
  Martie 1, 2016 la ora 12:51

  Hai mă Moise că îți aruncă și ție băncile niște mărunțiș pe publicitate din comisionele lor nesimțite. Mănâncă și gura ta ceva din suferința acestui popor. Nu ești nici primul nici ultimul care ne vinde pe o mână de arginți.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Martie 1, 2016 la ora 10:44

  Bani de construit si dezvoltatori imobiliari am mai zărit.
  problema de fond este depolitizarea totală a mediului de afaceri.
  nici nu stii ce repede „te ocoleste” banul doar pentru ca nu esti inregimentat dpdv politic
  Si al doilea aspect da,norme ,autorizatii,inspectii etc.
  Stiu o grămadă de case prin centre vechi de orase care stau sa cadă,aflate in paragină. Cine să se înhame la consolidări si restaurare? Se prefera paragină si grajd in „buricul targului”?sobolani care ies din canale la mirosul imbietor al vreunei tabere

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Martie 1, 2016 la ora 07:20

  Eu, pe langa munca de peste zi, ma mai ocup si cu certificate energetice. Si am o cerere foarte mare. Cativa din cei pe care i-am servit imi spun ca se grabesc pentru ca nu stiu ce va fi, si culmea, parca preturile au crescut. Desi si vanzatorii se grabesc sa vanda de frica scaderii preturilor, si cumparatorii se grabesc sa ia credit, si parca intr-un numar mai mare dat fiind ca preturile au urcat putin. In Oradea sigur.
  Ma indoesc ca parlamentarii si cei care au deja credite si asteapta legea asta ca pe Mos Craciun inteleg mecanismele economice care se pun in miscare numai la ideea ca s-ar putea sau se va intampla.
  Cei cu bani gheata nu se grabesc sa cumpere.
  Piata se va regla oricum, la un alt nivel, dar se va regla, numarul tranzactiilor va creste odata ce vor aparea si oportunitatile pentru cumparatori. Intre timp, nu se va mai construi, nu are sens cand preturile scad si ca rezultat al scaderii cererii.
  Morala : Nimeni nu te bate cum te bati singur.
  A nu se intelege ca sunt impotruva vreunei forme de protejare a celor care nu pot plati si vreau ca banca sa nu-si asume nici un risc.
  Eu vorbesc despre sentimentul din piata si efectele inevitabile, mai mici sau mai mari, ale legii darii in plata, indiferent de forma pe care o va lua.

  Răspunde
   
 • radu
  Februarie 29, 2016 la ora 21:15

  Gurane pana acum nu am injurat, dar acum ma faci sa o fac. Gurane esti omul bancilor si le ti partea in problema legii darii in plata. Oamenii mor , se sinucid si tu iei apararea bancilor?
  Ti-ai vandut sufletul diavolului Gurane. Noroc ca nu se mai uita nimeni la emisiunea ta.

  Răspunde
   
  1. Dan
   Martie 1, 2016 la ora 01:33

   Stai flex ca se uita lumea. Tu du-te și te sinucide ca ai împrumutat bani și nu ai de unde să-i dai înapoi.

   Răspunde
    
 • gabriel
  Februarie 29, 2016 la ora 20:51

  Se sparge bula? poate nu acum,dar sigur se va sparge.Romani sunt detinatori de propietati in o proportie de 90% si cu toate astea se construieste in nestire ,autorizatii peste autorizatii.Poate romanul isi va cumpara a doua a treia propietate.Noi romani (factori decizionali) alimentam bula imobiliara fara a ne gandi ca in acest mod ucidem valorile imobiliare deja detinute de romani .In toata europa numarul de autorizati de constructie sunt strict limitate,sunt luate in calcul anumite criteri(cati rezidenti sunt in acel municipiu se urmaresc datele recensamantului o data la 10 ani. Anumite interdicti pentru ansamblurile de locuinte familiare:blocurile de 10 etaje care in o zona seismica cum este Romania nu sunt recomandabile.) de care trebuie tinut cont.Oarecum totul functioneaza pe cerere si oferta si daca piata imobiliara incetineste inseamna ca investitori nu vand deci nu investesc.Usor, usor ajungem la nivel national,propietari in o proportie de 100% cu 4 milioane de Romani plecati din tara cu o natalitate de tot rasul cu o populatie imbatranita de 6-7 milioane care usor usor vor elibera 2-3milioane de imobile.Totul nu duce decat la un lucru(bula imobiliara)se pare ca se va intampla pe timp de crestere economica in urmatori ani.Totul pe fondul coruptiei profunde si a gestionari complect nerationale a autorizatilor de constructi,de catre administratiile locale.P.S vrei sa faci turnuri?bine le poti construi duar in o anumita zona, zona 1 de exemplu,restul case p+1+2+m maxim.

  Răspunde
   
  1. Stelian F
   Februarie 29, 2016 la ora 23:15

   Romanii sunt 90% detinatori de propietati pentru ca copiii chiar daca sunt tineri si casatoriti, daca locuiesc cu parintii se numeste ca locuiesc in casa lor si nu cu chirie. Dar daca calculul ar fi facut pe familie fara alte persoane majore care locuiesc in casa, sau mai rau in apartament, procentajul ar scadea dramatic. Atat timp cat in multe case/apartamente sunt 3 generatii, excluzand copii minori, e normal sa fim o tara de propietari.

   Răspunde
    
   1. Gabriel
    Februarie 29, 2016 la ora 23:40

    Sub 1 milion de locuințe într-un sfert de veac
    În perioada 1990-2013, în România au fost finalizate 893.660 de unități locative (în condițiile în care, la finele lui 2012, stocul locativ național se ridica la 8,5 milioane de unități), potrivit unui calcul realizat de Imobiliare.ro ….. Deci 8,5 milioane de locuinte la nivelul anului 2012 la o populatie de sub 20 milioane de locuitori tot in 2012 = 2,00,? Locatari per unitate locativa. ???

    Răspunde
     
 • ioan bucsa
  Februarie 29, 2016 la ora 20:34

  Mai bine s,ar investi investi in drumuri expres,daca nu sunt bani de autostrazi, care sa sparga muntii si sa lege toate zonele tarii, ca sa vina investitorii, ca altfel degeaba se construiesc blocuri, nu o sa aiba cine sa cumpere apt, de unde bani de rate daca nu sunt locuri de munca

  Răspunde
   
 • Catalin
  Februarie 29, 2016 la ora 20:28

  Nu stiu daca e din cauza tragediei de la Colectiv sau nu dar e prima data cand vad ca se construieste in Bucuresti un bloc de 11 etaje cu scari de evacuare in caz de incendiu, scari metalice exterioare asa cum vedem pe la americani.

  Răspunde
   
 • xulescu
  Februarie 29, 2016 la ora 18:50

  Ca persoana care lucreaza in domeniu – sau, mai bine spus, relativ in domeniu pentru ca reprezint un producator de materiale de constructii, am cateva explicatii. Sunt explicatii care imi parvin prim prisma depozitelor cu care lucarm si – mai indirect – a firmelor de constructii care lucreaza cu acele depozite.
  Legea darii in plata nu are, cel putin momentan, un efect in piata. Problema creditarii exista, insa, de mai bine un an, poate chiar de doi, de cand bancile crediteaza putin si foarte putin zona companiilor, iar in piata se simte o lipsa destul de acuta de lichiditati.
  O alta explicatie este data de diminuarea destul de serioasa a investitiilor publice. Aici, poate sunteti mai in tema cu alocarile bugetare si vedeti mai usor cat s-a construit / modernizat / reparat in ultimii ani, in special in ceea ce priveste cladirile administrative, scoli, gradinite, spitale etc.

  Răspunde
   
  1. Ina
   Februarie 29, 2016 la ora 19:57

   Așa e. Scăderea investițiilor publice și scăderea creditării- fenomene care durează de un an-doi, nu de cînd se vorbește de legea asta. De fapt, creditarea a scăzut cînd cu criza economică și nu și-a mai revenit niciodată de atunci. Creditele ipotecare nu mai finanțează semnificativ construcțiile de ani de zile.

   Normele ISU nu s-au schimbat absolut deloc de la Colectiv încoace, sînt exact aceleași. Nici măcar o vagă reglementare în plus nu a apărut, erau ele, oricum, suficient de stufoase. S-a schimbat altceva: nici o autoritate publică nu mai face nimic fără aviz ISU. Vrea Primăria să pună panseluțe? Cere aviz ISU. Primăriile trimit oamenii după NEGAȚII de aviz, să fie, carevasăzică, acoperite în caz de ceva, „uite, ISU a zis că nu trebuie aviz”.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase